餐廳: 宜家家居餐廳及咖啡室
資訊:

2023-07-26 161 瀏覽
係Ikea行完街有啲肚餓 見到隔離就係Ikea餐廳 就去試吓啦🏃🏻🏃🏻‍♀️平時食開美食站 睇吓餐廳有啲咩唔同啦🇸🇪🛌🛌🇸🇪穀飼西冷牛扒伴薯條配阿根廷青醬🐮🍟 ($79)牛扒都大塊啊 🙋🏻‍♀️食完都飽啊成塊牛塊最好食嘅地方係油脂部份 都好香啊😀但係肉嘅部分就麻麻地 肉比較霉🫤調味方面就算簡單用咗黑椒大家都可以再點阿根廷青醬啊 🙋🏻‍♂️🙋🏻‍♀️都好鐘意個醬上網睇返🌍 原來呢款醬主要用歐芹 同橄欖油🫒去整歐芹可以令牛扒嘅味更加出 而橄欖油更加帶出牛扒嘅油脂香啊👍🏻👍🏻🤤🤤酥皮龍蝦濃湯配小龍蝦肉🦞🥣 ($36)見到個賣相好好就試下啦個酥皮好香好脆 而且外表黃金色好靚啊💁🏻‍♀️但係個湯就有啲失色啦 雖然有龍蝦湯味 但係濃湯好稀 口感唔係咁好 如果加返啲忌廉會好啲啊小龍蝦肉都唔太得啊🙁 一食落去有雪藏味 同有啲腥🙁都預咗會係冰鮮小龍蝦肉 處理得好啲就可以避免啦🫣香草燒小龍蝦🦞☹️ ($23)呢個唔建議大家叫啊🫣 雖然寫係用香草燒 但食唔到任何調味🫙之後再食就食到雪藏味 同腥味🐡擔心唔新鮮就冇再食啦☹️

平時食開美食站 睇吓餐廳有啲咩唔同啦

🇸🇪🛌🛌🇸🇪
穀飼西冷牛扒伴薯條配阿根廷青醬🐮🍟 ($79)
牛扒都大塊啊 🙋🏻‍♀️食完都飽啊
成塊牛塊最好食嘅地方係油脂部份 都好香啊😀
但係肉嘅部分就麻麻地 肉比較霉🫤
調味方面就算簡單用咗黑椒
上網睇返🌍 原來呢款醬主要用歐芹 同橄欖油🫒去整

酥皮龍蝦濃湯配小龍蝦肉🦞🥣 ($36)
見到個賣相好好就試下啦
個酥皮好香好脆 而且外表黃金色好靚啊💁🏻‍♀️
小龍蝦肉都唔太得啊🙁 一食落去有雪藏味 同有啲腥🙁
都預咗會係冰鮮小龍蝦肉 處理得好啲就可以避免啦🫣

香草燒小龍蝦🦞☹️ ($23)
呢個唔建議大家叫啊🫣
雖然寫係用香草燒 但食唔到任何調味🫙
之後再食就食到雪藏味 同腥味🐡
擔心唔新鮮就冇再食啦☹️
一直覺得ikea餐廳性價比幾高,今次再去順便記錄低食咗啲咩畀大家參考吓😆酥皮龍蝦濃湯 $36酥皮好薄脆,湯入面有薯仔同洋蔥仲有小龍蝦,欣賞佢唔會太鹹!但飲到後面都幾滯🫢蘑菇忌廉湯 $16性價比之王!香濃足料!愛飲蘑菇湯真係必點!🤎蜜糖火腿蘆筍意粉配蒜香忌廉汁 $49呢個係7月精選,得九龍灣、沙田同荃灣有。食落有驚喜!個醬creamy得嚟帶啲香草味,雖然蘆筍過腍,但唔會老。火腿就唔係好食得出有蜜糖😀瑞典雞肉丸 $8/5粒經典之選唔使介紹啦😌蔬菜薯餅 $9西蘭花味騎劫晒成個薯餅,唔鍾意食西蘭花嘅慎點🙃榖飼西冷牛扒 $79呢個唔記得抄低全名,睇官網menu嗰款係伴黑松露薯蓉,但當日呢個係伴薯條,所以應該唔同🤣不過anyways, 青醬幾好食,扒煎得唔錯,穩定發揮,性價比高!香草醃三文魚沙律 $36本身配埋嗰個醬太甜,建議大家拎包凱撒沙律醬嚟撈沙律🤪凍蝦盤 $30每次去ikea必點!補充滿滿的蛋白質😆大家去ikea又鍾意食咩呢?👀⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆想睇更多分享😳😳

酥皮龍蝦濃湯

蜜糖火腿蘆筍意粉配蒜香忌廉汁 $49

瑞典雞肉丸 $8/5粒
經典之選唔使介紹啦😌

蔬菜薯餅 $9
西蘭花味騎劫晒成個薯餅,唔鍾意食西蘭花嘅慎點🙃

榖飼西冷牛扒 $79
香草醃三文魚沙律

香草醃三文魚沙律 $36
本身配埋嗰個醬太甜,建議大家拎包凱撒沙律醬嚟撈沙律🤪
凍蝦盤

蜜糖火腿蘆筍意粉配蒜香忌廉汁
香草醃三文魚沙律
凍蝦盤
2023-07-20 134 瀏覽
係荃灣如果我想食西式野我就一定會去食ikea,ikea真係可以食到平價既西餐,仲要荃灣佢前幾年新開個間ikea都唔細,雖然夜晚大又數要等位,但係唔駛等好耐好快就可以入去食。入到去其實有幾樣真係必叫既,第一一定係薯格,我本身係一個勁鍾意食薯格既人,仲要ikea既薯格你可以出去節唔同既醬去點,好好味,第2樣一定會叫既係肉丸,佢每一粒都好彈牙,仲要有埋啲汁一次過俾你,總知食落去就超級正啦,呢2樣野真係每一次去食都必叫
2023-07-06 121 瀏覽
基本上未去到ikea,只係電梯上緊去都聞到陣榴槤味🫣下晝去唔洗排隊用自助比錢就拎得買左2球榴槤肉(驚4球會太膩)🤣🤣原本就$33 每加一球就$16雪糕本身已經好濃榴槤味 超正😋個人中意燕麥奶雪糕 感覺無咁甜但都滑榴槤肉比得非常多,叫兩球都可以啖啖肉想像唔到4球會有幾癲🫣雖然都有少少後悔無叫4球無論係雪糕定榴槤肉都比得好足料絕對推介比榴槤愛好者💖🫶🏽特別係好似我咁少食多滋味有時買一大舊都食唔哂既朋友
基本上未去到ikea,只係電梯上緊去都聞到陣榴槤味🫣
下晝去唔洗排隊用自助比錢就拎得
買左2球榴槤肉(驚4球會太膩)🤣🤣
原本就$33 每加一球就$16

雪糕本身已經好濃榴槤味 超正😋
個人中意燕麥奶雪糕 感覺無咁甜但都滑
榴槤肉比得非常多,叫兩球都可以啖啖肉
想像唔到4球會有幾癲🫣
雖然都有少少後悔無叫4球
無論係雪糕定榴槤肉都比得好足料
絕對推介比榴槤愛好者💖🫶🏽
特別係好似我咁少食多滋味
有時買一大舊都食唔哂既朋友
2023-07-05 84 瀏覽
🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅人氣的ikea榴槤新地,平日下午較早的時間去食不用排隊,會比假日情況好很多,假日看到要排一個小時,不太值得。🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅D197特濃貓山王榴槤燕麥奶新地 💲65很失望,不像貓山皇,沒有一般貓山王的甘味和氣味,完全唔覺特濃🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅

貓山王榴槤燕麥奶新地

D197特濃貓山王榴槤燕麥奶新地 💲65

2023-06-24 162 瀏覽
朝聖成功,朋友陪我去食,荃灣果然人又多,貨量又足,令人開心。一落車就衝去,即排隊選購。你又要我又要,就選了素肉熱狗餐,肉丸,榴槤肉雪糕。當然最吸引我,就是榴槤肉糕,果肉味濃,令人興奮,當然有加一,然就唔夠食了,值得為之瘋狂。素肉腸熱狗重點在醬汁,要多果醬加芥末,是小食之選。肉丸汽水,一向正常,說到底我為榴槤而來。

素肉腸熱狗重點在醬汁,要多果醬加芥末,是小食之選。

肉丸汽水,一向正常,說到底我為榴槤而來。

2023-06-24 115 瀏覽
不嬲都知道ikea餐廳多人去, 因為價錢平又有質素。星期六日假期,都將難搵到位,我今次揀左平日既下午茶時間,取食物同位都唔需要等,只是比錢時,排左5-10分鐘左右啦。我本身好鍾意食咸豬手,現在都好少餐廳會成隻豬手上,見到只是$66,就即叫來食。本人覺得咸味差dd, 肉同皮都算適中,而且都好易切開,配菜是迷你薯仔同酸椰菜。酸椰菜同係德國食時差不多,作為開胃小食都不錯。朋友叫左西冷扒,叫左之後要等15mins左右,一上碟就打左個折扣,因為覺得好乾,冇彈性,又好冇厚度, 但一食就覺得性價比超高。很有肉味,唔算好juicy, 但冧又有咬口,份量算是盡中啦…但真心說是好味喲…唔怪之得,ikea餐廳一直咁多人去食啦!
不嬲都知道ikea餐廳多人去, 因為價錢平又有質素。

穀飼西冷牛扒

唔怪之得,ikea餐廳一直咁多人去食啦!
2023-06-23
穀飼西冷牛扒
iKea 宣傳鋪天蓋地嘅榴槤燕麥奶新地(兩球D24榴槤肉),今日終於試到!正常發揮,燕麥味唔係好勻循,而且燕麥味被榴槤遮蓋住🍦🍦🍦不過,對得起呢個價錢,必試!兩球夠晒數,唔需要加更多了!😝
榴槤燕麥奶新地(兩球榴槤肉)
2023-06-07
5 分鐘 (堂食)
下午茶
榴槤燕麥奶新地(兩球榴槤肉)
父親節去咗荃灣ikea行下,當然順便喺佢哋都算好大嘅瑞典餐廳食嘢啦!每次去都多人㗎,好彩今日好快搵到位,跟住我就去買野食!冷盤蝦🦐我地每次必定會叫,因為蝦肉夠爽口又好夠味,加埋佢個醬同檸檬汁,味道啱啱好又清新,最緊要係有人幫我剝埋👍瑞典肉丸🇸🇪呢個都係每次必點,肉丸配上忌廉汁同薯蓉好正!脆皮燒豬手🐽豬手皮燒得比較乾,要點醬中和,豬手肉尚算嫩口,啖啖肉唔太鹹配搭酸菜同薯仔粒唔錯,而且份量十足👍三文魚配薯蓉蔬菜🐟三文魚份量可以,肉質夠嫩滑,同個汁配得好夾👍+$8可配飲品,咖啡茶/汽水可以refill都超級抵!而且餐廳都好好坐🤣

冷盤蝦🦐

瑞典肉丸🇸🇪
呢個都係每次必點,肉丸配上忌廉汁同薯蓉好正!

脆皮燒豬手🐽

三文魚配薯蓉蔬菜🐟
三文魚份量可以,肉質夠嫩滑,同個汁配得好夾👍

+$8可配飲品,咖啡茶/汽水
可以refill都超級抵!
而且餐廳都好好坐🤣

2023-06-18
10 分鐘 (堂食)
午餐
  • 肉丸
宜家傢俬出左兩款榴槤新產品,其中一款要上餐廳先有賣,🤴🏻話咁就順便食埋晚餐啦!😄😄~~~蘑菇🍄忌廉湯🍵~~~🤴🏻裝到差唔多滿瀉😇😇,有好濃嘅蘑菇味,唔會好稀!😃😃~~~煙燻烤雞腿🍗~~~🤴🏻扭計要食,唔係好大隻,味道正常,唔會好乾😀😀~~~煙燻蜜糖腸~~~$12/3粒,粒粒都飽滿、多汁、又短又肥😁😁!~~~燒烤味三文魚柳配北非小米沙律🥗及薄荷乳酪醬~~~我就覺得size偏細,小米內有蕃茄粒,所以會帶酸味,三文魚自帶嘅魚腥味🤴🏻就覺得ok,我就有啲接受唔到!😅😅~~~黃金軟殼蟹意大利粉配鹹蛋黃忌廉汁~~~意粉軟硬適中🤴🏻就幾鍾意,鹹蛋黃汁有起沙嘅口感,但味道唔濃😅😅特別在軟殼蟹炸到成塊薯餅形狀,但內裏又真係成隻軟殼蟹原型俾你食,食得都幾方便😋😋,軟殼蟹味道都合格😙😙~~~D24榴槤斑斕蛋捲~~~斑斕味散發自蛋糕體,榴槤味就來自啲cream,食落都幾夾,唔會搶咗對方嘅位置😛😛,雖然未去到超級出眾,但一試無妨😘😘!

~~~蘑菇🍄忌廉湯🍵~~~
🤴🏻裝到差唔多滿瀉😇😇,有好濃嘅蘑菇味,唔會好稀!😃😃

~~~煙燻烤雞腿🍗~~~
🤴🏻扭計要食,唔係好大隻,味道正常,唔會好乾😀😀
~~~煙燻蜜糖腸~~~
$12/3粒,粒粒都飽滿、多汁、又短又肥😁😁!

~~~燒烤味三文魚柳配北非小米沙律🥗及薄荷乳酪醬~~~

~~~黃金軟殼蟹意大利粉配鹹蛋黃忌廉汁~~~

~~~D24榴槤斑斕蛋捲~~~

2023-06-02
2023-06-07 125 瀏覽
又係一年一次既榴連季節其實真係有啲希望佢一直都有$23 一杯雪糕加都球榴連蓉真係性價比好高將啲purée mixed well with the ice cream 嘩!真係濃郁到 crazy唔夠喉,可以加錢再要多幾球 purée 我覺得一杯 兩球係 perfect 鍾意durian 既人,一定唔可以錯過!PS remember to go there earlier, as they have limited stock only, don’t make yourself disappointed
又係一年一次既榴連季節
其實真係有啲希望佢一直都有
$23 一杯雪糕加都球榴連蓉
真係性價比好高
嘩!真係濃郁到 crazy

唔夠喉,可以加錢再要多幾球 purée
我覺得一杯 兩球係 perfect

鍾意durian 既人,一定唔可以錯過!

2023-05-14 227 瀏覽
Ikea成日都出唔同口味雪糕,要密切留意住😂⭐️椰子米奶新地配芒果及西米 $16第一啖就咁試個椰子雪糕,椰子味都幾出,味道唔假,但一配埋芒果醬就即係比芒果味蓋左。芒果醬同果肉酸酸甜甜,食落幾開胃,分開食既話其實係幾好食,但夾埋就有少少怪。⭐️乳酪配迷你布甸粒及焦糖醬 $12個乳酪有驚喜!!! 似出面幾十蚊杯Frozen yogurt既質素,今次配埋焦糖醬酸酸甜甜係好食既,要專心食唔好掛住打卡,因為都溶得都幾快😂
Ikea成日都出唔同口味雪糕,要密切留意住😂

⭐️椰子米奶新地配芒果及西米 $16

⭐️乳酪配迷你布甸粒及焦糖醬 $12

2023-04-07 351 瀏覽
IKEA好成功🤭 一間傢俬舖會令我特登去試吓😌 薄荷朱古力新地甜品將於4月1日起至4月7日快閃登場!兩款甜品分別為薄荷朱古力新地$6 及脆皮薄荷朱古力新地$13 薄荷朱古力唔係平時咁係綠色,係平時朱古力雪糕嘅色,食落都好有衝擊,口感好特別😂 $6勝在平,性價比真係好okay👌🏻不過今日完了😛聽日開始推出2款士多啤梨新地甜品,分別是士多啤梨米奶新地筒$6及士多啤梨米奶新地配士多啤梨及煉奶$19。士多啤梨🍓可以再去試下😛

由3月頭bookmark到依家月尾🥲,終於可以試到近期超熱門嘅香芋新地窩夫杯 ($23)🤩雪糕有超濃嘅香芋味,但又唔會太甜😍除咗主角香芋雪糕之外,佢亦都配咗幾多款嘅配料:仙草,芋圓,地瓜圓同芋泥😗 仙草有幾濃嘅花奶味,而芋圓同地瓜圓嘅甜度適中,芋泥勁綿密,仲要有成兩球😆 而佢外面嘅窩夫仲要脆脆地,想試嘅朋友可以去試下🤍📍IKEA美食站推薦:💛💛💛💛🤍#hkfoodie #hkfood #hkblog #likeforlikes #香港美食 #香港甜品 #香港好去處

📍IKEA美食站
推薦:💛💛💛💛🤍

2023-03-22 202 瀏覽
Personally didn’t expect much for food in IKEA, just for a quick lunch. Yet, the limited fresh lime sea bass served with mango salsa was surprisingly good!The sea bass was well grilled yet not overcooked. It was well marinated so it tasted exotic. The mango salsa was fresh. The potatoes were slightly grilled. Hope it could stay for a little bit longer TT