2024-08-23 236 瀏覽
眾所周知尖沙咀有很多韓國餐廳和韓國雜貨店,有「小韓國」之稱,我們今晚就到尖沙咀吃韓國菜。單看門面,「家家戶戶」已給人一種很韓式的風格。甫一進內,就被牆上的瓷磚吸引,餐廳設計非常簡約,一排排柔和色調的木系傢俬配上簡單的裝修,感覺很溫暖舒適,令人彷如置身於傳統韓國家庭裝潢的餐廳裏,享受着韓國家庭式料理。餐廳有多款配搭的套餐組合,我們選了:純豆腐海鮮湯套餐套餐的前菜小食非常豐富,包含了涼拌海帶、韭菜、泡菜和醃蘿蔔等。每一樣都非常入味,提升食慾。海鮮湯熱騰騰的上枱,豆腐十分滑嫩,湯底鮮美,鮮味十足,有魷魚、蜆、花甲、魚糕等等。配上一碗白飯,吃後大滿足。辣豬肉韓式雜錦飯套餐前菜小食同樣包括涼拌海帶、泡菜和醃蘿蔔,還有一碗熱騰騰的海帶湯。豬肉烹調得相當入味,甜甜辣辣的口感搭配飯食,份外惹味。石鍋碗裏還有芽菜、菠菜、紅蘿蔔及韓式嘢味醬汁,撈勻一起進食,讓人一口接一口停不下來。這些套餐最特別之處就是附贈的韓式益力多,店員說是極具傳統意義的韓式甜品。益力多雖然外觀與香港的相似,但身形較小且顏色別緻。味道清新。這張是一間很有家庭式感覺的韓式餐廳。我還是第一次以益力多作為甜品呢。

餐廳有多款配搭的套餐組合,我們選了:

純豆腐海鮮湯套餐

辣豬肉韓式雜錦飯套餐

• 韓式辣豬肉石頭飯
2024-08-23 127 瀏覽
今日收工喺尖沙咀按摩,快速食少少嘢先!嚟到尖沙咀韓國街,間間餐廳都好多人😍就揀咗嚟呢間家家户户~價錢都算合理,嗌咗兩個set,配有前菜同益力多😙🌸純豆腐豬肉湯辣湯非常惹味,幾足料,有唔少嘅豬肉同豆腐~忍唔住食晒成碗飯🤤套餐仲配咗四款前菜,有泡菜,土豆絲,海帶絲等等🌸牛肉海鮮辣湯鮮同樣地,牛肉嘅份量都唔少,青口超大隻,面底係類似烏冬嘅質地,都係好惹味,值得一試,套餐仲配咗兩隻炸餃子,非常出色👍🏻

🌸純豆腐豬肉湯

🌸牛肉海鮮辣湯鮮

2024-08-22 114 瀏覽
.今日去完尖沙咀玩突然好想食韓國🇰🇷菜,所以去咗韓國街搵間正宗韓國🇰🇷菜食‼️睇個門口都幾特別,所以吸引咗我哋入去‼️都好有驚喜,入到去都好地道嘅裝修👍🏻必食嘅正宗韓國紫菜卷似喇似喇!隻味似我平時去韓國食嘅飯團一樣😋係有隻醬料加埋喺啲飯入邊‼️非常惹味韓國炒粉絲炒粉絲多數都會好油,但呢間適中,粉絲軟硬度控制得好好‼️唔硬又唔淋👍🏻牛肉石頭鍋飯牛肉好新鮮好有牛肉味!而且飯底有飯焦非常香口韓國辣年糕豆成日睇得多韓劇呢排!一坐低就想嗌個年糕食‼️辣辣地又煙煙韌韌非常惹味📍 家家戶戶 (尖沙咀)尖沙咀金巴利街1B恆港中心地下1號舖

必食嘅正宗韓國紫菜卷

韓國炒粉絲

牛肉石頭鍋飯
牛肉好新鮮好有牛肉味!而且飯底有飯焦非常香口

韓國辣年糕

📍 家家戶戶 (尖沙咀)
尖沙咀金巴利街1B恆港中心地下1號舖
2024-08-21 135 瀏覽
經過尖沙咀韓國街家家戶戶 常見到好多人排隊有朋友好鍾意食韓國餐今日專程來試一試牛肉韓式雜錦飯賣相非常之吸引 有好多配菜包括有泡菜 紫菜湯 韭菜花韓式辣香腸 豆腐飯上有 芽菜 牛肉 紫菜 青瓜 紅蘿蔔將韓式辣醬同所有伴碟拌埋一齊微辣 口感非常之豐富有飯焦更惹味牛肉海鮮辣麵辣度比 石頭鍋飯更強麵質彈牙 掛湯配料都非常豐富食完非常滿足跟餐仲有益力多整體來說 餐廳位置方便食物選擇多性價比高 店舖雖然細小但韓國人主理非常正宗 下次會試埋其他菜式
經過尖沙咀韓國街家家戶戶

食物選擇多
性價比高 店舖雖然細小
但韓國人主理
非常正宗 下次會試埋其他菜式
位於尖沙咀韓國餐廳街多款配搭的韓式套餐組合🍴/💞純豆腐豬肉湯套餐 ($99)熱騰騰的韓式辣豬肉湯♨️足料豬肉 滿滿滑豆腐 還有金針菇 五花肉 雞蛋 蔥 等等🙌🏻.💞套餐配有前菜-冷豆腐 甜酸醬腸仔 泡菜 青菜🥬白飯🍚還有韓國傳統套餐甜品 益力多✨/💞韓式炒牛肉烏冬套餐 ($89)不喜吃辣的朋友注意這款韓式炒烏冬有滿滿牛肉碎🐮醬汁香 而不辣烏冬吸滿醬汁 很入味✅好吃.💞套餐配有4款前菜海帶湯🥣還有韓國傳統套餐甜品 益力多🥤/餐廳內是傳統韓國家庭裝潢食物有韓國家常菜的味道😚
位於尖沙咀韓國餐廳街
多款配搭的韓式套餐組合🍴
💞純豆腐豬肉湯套餐 ($99)
熱騰騰的韓式辣豬肉湯♨️
足料豬肉 滿滿滑豆腐
還有金針菇 五花肉 雞蛋 蔥 等等🙌🏻
💞套餐配有
前菜-冷豆腐 甜酸醬腸仔 泡菜 青菜🥬
白飯🍚
還有韓國傳統套餐甜品 益力多✨
💞韓式炒牛肉烏冬套餐 ($89)
不喜吃辣的朋友注意
餐廳內是傳統韓國家庭裝潢
食物有韓國家常菜的味道😚
韓式炒牛肉烏冬套餐
2024-08-14 175 瀏覽
座落在尖沙咀韓國街,咁多間韓式餐廳點揀好,見呢間人流多之餘又有位就入去試下了。在星期五的晚上,我7點左右入餐廳都坐左八成滿,去到7:30左右開始坐滿人,但見等位都快。我叫左個純豆腐海鮮湯($89),雖然唔知個「純」豆腐係點解,不過就真係好多豆腐,海鮮唔係大大隻個d,係切到細細件,融入在個湯入面個種,要細心搵先搵到,溫馨一提,如果想隻蛋半生熟,記住早少少撈下佢,我最後先發現,已經變左鍋底的全熟蛋,值得一讚的是個湯的味調得剛好,好適合撈飯食,好暖胃。另外叫左個韓式牛肉石頭飯($99),牛肉甜甜地,再加埋好多的配菜,而個鍋保暖好勁,食到最後個飯都仲係熱辣辣,再加個鮮味海帶湯,同埋4款配菜,食到好飽。

2024-08-14 130 瀏覽
Bookmark了好耐的韓國街餐廳💕雖然唔近地鐵站 但係都幾多人食風格上係韓國小餐館咁樣 環境舒服餐牌上的食物,大部份都可以跟餐或者單點跟餐唔係貴好多 而且套餐配唔同小菜 都幾特別🔻海鮮炸醬撈麵🦑 ($119/set)第一次食韓式炸醬麵😳醬汁好重蠔油&海鮮味 原來味道是這樣的~超大份超多料 好誇張🤪裡面好多魷魚 食到好滋味配菜既粉絲餃子🥟都好食🔻辣豬肉韓式什錦飯 🐷($102/set)天氣太熱了 食唔落石頭飯😂呢個什錦飯都好多料混埋一起又幾好食😋唔知食乜好既時候 選佢就對了🔻紫菜卷 ($63)貪心叫多個飯卷 飽都傻😂但都好好味 開心😃
Bookmark了好耐的韓國街餐廳💕
雖然唔近地鐵站 但係都幾多人食
風格上係韓國小餐館咁樣 環境舒服

餐牌上的食物,大部份都可以跟餐或者單點
跟餐唔係貴好多
而且套餐配唔同小菜 都幾特別

🔻海鮮炸醬撈麵🦑 ($119/set)
第一次食韓式炸醬麵😳
醬汁好重蠔油&海鮮味
原來味道是這樣的~

超大份超多料 好誇張🤪
裡面好多魷魚 食到好滋味
配菜既粉絲餃子🥟都好食

🔻辣豬肉韓式什錦飯 🐷($102/set)
天氣太熱了 食唔落石頭飯😂
呢個什錦飯都好多料
混埋一起又幾好食😋
唔知食乜好既時候 選佢就對了

🔻紫菜卷 ($63)
貪心叫多個飯卷 飽都傻😂
但都好好味 開心😃
2024-08-14 119 瀏覽
尋晚去左尖沙咀「韓國街」嘅家家户户試下😋試左2款主食味道都唔錯,推薦一試!純豆腐海鮮湯呢個湯上到嚟嘅時候仲係滾熱,好多豆腐,亦好重海鮮味,有蜆肉等貝類,味道又唔會好辣,仲有啲甜甜地😋韓式辣豬肉石頭飯豬肉份量ok,仲有個蛋黃令到個飯有加乘😋啲飯因為係熱住上,所以仲有啲飯焦,口感唔錯,醬汁唔會好辣,亦有啲甜甜地,所以都幾好食!總結呢間環境舒適又好食,價錢都適中,仲有好多款配搭套餐組合,中意韓國菜可以一試!
純豆腐海鮮湯
韓式辣豬肉石頭飯

2024-08-13 136 瀏覽
今次光臨 家家戶戶 Gagahoho 韓國料理餐廳,環境設計極具傳統韓國風情,感受到濃厚的家庭氛圍。首先試嘗到韓式辣豬肉石鍋飯,石頭鍋中冒出陣陣熱氣,米飯煮得剛剛好還會有適量的飯焦,辣豬肉滋味濃厚,一口接一口讓人欲罷不能。配搭泡菜、醃蘿蔔、魚糕等小菜,增添豐富層次感,每一口都能感受到韓國風味的獨特魅力。而還有一碗清爽的紫菜湯,讓整餐更添美味。其次嚐到韓式炸醬麵,面底是扁烏冬軟軟腍腍非常好吃入味,淋上濃郁的醬汁,口感豐富,風味獨特。

2024-08-12 154 瀏覽
今日興起想食韓國嘢,一諗就梗係諗到尖沙咀啦!韓國街嘅餐廳非常之多,今日我就揀咗呢間家家戶戶。餐廳係小店形式,位置唔多,但係韓國傳統嘅食物都一應俱全,炸雞,部隊鍋,石鍋飯等等都有,選擇非常之多!今日我就試咗以下兩樣。:石鍋牛肉飯套餐:食韓國嘢點可以唔食石鍋飯呢?呢度嘅石鍋牛肉飯,非常足料,大大份!牛肉質素幾好,唔會太薄,醬汁味道一流,微辣夠濃味,同埋啲配菜撈埋一齊食,啖啖都好正👍🏻👍🏻👍🏻牛肉鍋套餐:牛肉鍋都非常大份,而且配菜極多!除咗牛肉,仲有金菇,薯粉,大蔥,豆腐等等,湯底係牛肉湯,熱辣辣上,撈飯食一流👍🏻👍🏻兩個套餐都包咗四碟前菜,大醬湯同益力多,轉套餐只係加$10 !超抵食!

2024-08-12 98 瀏覽
今日收工突然好想食韓國野所以同同事黎食同同事一人叫一個set埋單一百出頭一個人都可以接受我叫左牛肉海鮮辣湯鮮大概100左右份量好多有牛肉 青口 魷魚等海鮮裡面有埋面所以好夠飽而且牛肉份量好感人最後食唔曬辣湯底好開胃同事叫🥘韓式雞肉石頭飯係傳統韓式石頭鍋飯,雞肉都好多配菜都三四款撈埋配菜一齊食超級正每個set都送左益力多幾特別整體唔錯 可以再食我見菜單d炸雞都唔錯都係幾十蚊就有一份不過今日太飽下次再試下
今日收工突然好想食韓國野

而且牛肉份量好感人
最後食唔曬
辣湯底好開胃

同事叫🥘韓式雞肉石頭飯

係傳統韓式石頭鍋飯,雞肉都好多
配菜都三四款

都係幾十蚊就有一份
不過今日太飽
下次再試下
2024-08-11 131 瀏覽
尖沙咀出名多韓國餐廳,今日嚟到一間叫做家家戶戶嘅韓國餐廳,係由一個韓國人打理嘅家庭式餐廳😘餐廳位置寬敞舒服而且餐牌種類繁多,而且裝修非常之有韓國嘅特色,可以喺度好好享受韓式料理😍 牛肉飯$98牛肉飯嘅份量非常之多,牛肉炒得非常之香,而且牛肉食落去唔會太過韌,但係係十分之有咬口,另外每個set個配菜都會有泡菜😍辣辣地咁樣真係好好食呀餃子年糕湯$98餃子入邊有少少豬肉菜餡😍,雲吞細細粒,咁樣一啖一口好過癮,另外年糕嘅份量好多,身為年糕控嘅我全盤清🤣,年糕煙煙韌韌配埋韓式嘅湯底非常之好味😍家家戶戶 (尖沙咀)尖沙咀金巴利街1B恆港中心地下1號舖

牛肉飯$98

餃子年糕湯$98

家家戶戶 (尖沙咀)
尖沙咀金巴利街1B恆港中心地下1號舖
牛肉飯
餃子年糕湯
牛肉飯
餃子年糕湯
2024-08-04 137 瀏覽
去開尖沙咀想食個快靚正嘅晚餐,可以試下位於金巴尼道嘅Gagahoho韓式牛肉石頭鍋飯$109 set見個個都食石頭鍋飯,我又試試佢先。除咗主菜,佢個set會包埋三碟小菜,同海帶湯,可以自己配搭,非常豐富。熱辣辣嘅鍋飯,多料又多肉又夠醬,啱啱好可以撈哂成個飯嚟食,食到最後重有飯蕉,好正宗嘅韓式石頭鍋飯👍🏼海鮮炸醬撈麵$119 set非常豐富嘅set, 重好碟,一個人係無可能食得哂,入面有唔少魷魚,有鮮味有口味,加分~

韓式牛肉石頭鍋飯$109 set

海鮮炸醬撈麵$119 set
2024-07-29
  • 韓式牛肉石頭飯
2024-08-03 138 瀏覽
老公話唔去韓國, 但可以去香港韓國街食韓國菜, 揀左間以家庭式的韓國菜[家家戶戶], 紅色磚牆非常搶眼, 外藉服務員親切非常有笑容。我們點了牛肉石頭拌飯, 滿滿麻油味,有金黃飯焦, 脆卜卜香噴噴, 伴著韓式辣醬令味道更上一層樓。牛肉,小菜,配料全部均勻擺放, 色彩繽紛,色香味美。牛肉煎蛋炒飯:泡菜切細, 入口大小, 調味不算太辣, 非常惹味。煎蛋的邊邊香脆, 炒飯粒粒分明, 配紫菜, 爽口,不同口感。炸雞咬開有雞油流出,甜度適中少少辣味,醬汁較稠, 很香脆。

紅色磚牆非常搶眼, 外藉服務員親切非常有笑容。

炸雞咬開有雞油流出,甜度適中少少辣味,醬汁較稠, 很香脆。
  • 韓式牛肉石頭飯
  • 牛肉炒飯
呢度嘅裝修好有傳統韓國家庭屋企嘅感覺,有十幾款套餐選擇,全部都係$100左右,除咗主食仲有唔同嘅配菜例如泡菜、醃蘿蔔、炸餃子等🥟𝟙韓式牛肉石頭鍋飯 呢個Set有齊海帶湯、泡菜同豆腐等。石頭鍋飯上枱嘅時候熱辣辣吱吱聲出哂煙,好有鑊氣感!配咗菠菜、芽菜、蘿蔔、生菜等配料,面頭仲有燒牛肉同生蛋黃,韓式辣醬,顏色豐富睇落好開胃🤤石頭鍋底有飯焦,撈勻夾埋一齊食脆脆哋有口感😋溫提!呢個飯嘅辣度唔惹小,呢個環境下,夏日炎炎唔想食到出哂汗可以考慮秋冬天嘅時候先食暖暖身😋𝟚海鮮炸醬撈麵炸醬撈麵非常大份,食落個味道甜甜鹹鹹,麵條煙韌,掛滿醬汁,食落唔會覺得油膩~包括咗唔同嘅海鮮粒,魷魚食落彈牙😼套餐包括海帶湯、兩隻炸餃子、醃蘿蔔同泡菜

𝟙韓式牛肉石頭鍋飯

𝟚海鮮炸醬撈麵

套餐包括海帶湯、兩隻炸餃子、醃蘿蔔同泡菜