2007-12-01 10 瀏覽
服務極差,上菜速度超慢,叫咗六個餐,等咗成八個字仲有兩個餐未到,個阿叔先同我哋講之前要既嘢賣晒,叫我哋改第樣,問佢改豬扒要幾耐,佢竟然話:你鍾意啦!真係啤一聲,到改咗嘢食,個阿叔又好神奇咁話之前叫既野有番,師傅宜家即刻整俾你,點知都要再等兩三個字,等既期間阿叔問駛唔駛再加d湯黎飲,我哋話唔駛,問佢有冇飲品送,佢就做咗快閃黨,走都走唔切,假到爆,成間嘢既服務質素真係每況愈下,食物質素又唔係好,咁樣做生意,呢間嘢應該好快會係中環消失,有得揀既話,我會俾十個喊面
2007-10-16 17 瀏覽
該餐\廳的鮑參翅肚餐\包括:-1. 熱檸水或餐\湯2. 鮑參翅肚羹3. 蛋炒饭 4. 服务 5. 收费HKD48.00
該餐\廳的鮑參翅肚餐\包括:-

1. 熱檸水或餐\湯[My comments: 容量只有凍檸水的二分之一, 圓周一樣; 餐\牌是餐\湯、咖啡或茶, 不是熱檸水或餐\湯!!!]

2. 鮑參翅肚羹[My comments: 老抽豆粉水, 水汪汪的一碗嘢,只有少量冬菇,難以用肉眼觀察的粉絲,海參,及可見的肉絲,街頭巷尾的碗仔翅还要好一点]

3. 蛋炒饭 [My comments: 第一口有洗洁精的味道,没有饭味,也没有蛋味,只有反胃的感觉,一眼看来,根本看不出是蛋炒饭]

4. 服务 [My comments: 从order到上菜,10分钟;从要求换炒饭到成功\换炒饭,10分钟,你的lunchtime有多少10分钟?]

5. 收费HKD48.00 [My comments: 合理吗? 你还会去吗?香港,还是美食天堂吗?]
2007-08-29 4 瀏覽
時間: 8月27日食晏人數: 2人消費: 98元簡介: 四十多蚊一個set lunch,免加一、免貼士。[ 味道] 我叫左個海南雞飯,味道OK,係個醬怪怪地,平時有三種醬,呢度得薑蓉同埋泰式雞醬。[ 環境] 都幾迫o下,出入都要隔離枱 讓位。[ 服務] 侍應的態度冇問題,不過唔夠人,所以招呼唔切,冇斟茶,食物要等好耐。[ 衛生] 好唔乾淨,由一入門口開始,到我坐張枱 ,個地都係濕既,要好似溜冰咁行。[ 抵食] Set lunch 就OK抵食。
時間: 8月27日食晏
人數: 2人
消費: 98元
簡介: 四十多蚊一個set lunch,免加一、免貼士。

[ 環境] 都幾迫o下,出入都要隔離枱 讓位。
[ 抵食] Set lunch 就OK抵食。
2007-07-26
本來想食台灣野,路過這間樓上店,老公desp提議不妨試試。1點15分落order,老公desp的海南雞反1點35分先浦頭。賣相一般。明明叫油反就得白反,油菜得半碟。而我叫的沙律骨不見影縱。中環人食飯時間多數得1至2。到1點45分仲未有我就索性走路。做唔到咁多客就咪開咁大間,support唔夠,簡直不知所謂!仲有價錢一d都唔平,加埋一成五十幾蚊。下次一定唔會再幫襯。
本來想食台灣野,路過這間樓上店,老公desp提議不妨試試。
下次一定唔會再幫襯。
2007-05-28
Bad, Bad, Bad, are for their service.
2007-05-17
每次行行人天橋都會望見依間嘢,所以終於有一次約一個同事食飯時就揀咗依度,貪佢夠近。或者我應該嚟依度睇食評先去,事關去食晏真係唔係好得。佢哋人流太多侍應太少,根本就做唔到嘢。食物方面都係好一般,我叫嘅海南雞飯完全唔似,更加唔值依個價;同事叫嘅麵都係一般貨色,而且等咗半個鐘先嚟到。雖然佢哋裝修算企理,但係擺位太過窄,一有人喺埋便要出入,全行人都要起身讓佢過,加上仲要係上樓,我覺得佢哋嘅走火安全好有問題。其實佢哋係有改善嘅空間,但我諗咗好耐最後都係覺得應該俾個喊樣佢以示警告。
2007-02-22
之前試過家居坊的「鰻魚臘腸煲仔炒飯」,覺得個配搭很奇怪但卻很不錯,於是乎今次再接再厲,要了一客「北海道蟹子煙鴨胸炒飯」,亦是出奇的好味道。其實蟹子的重要性並不高,不過作為點綴的確十分漂亮的。鰻魚加上煙鴨胸,兩者夠香而不會搶走另一種食材的味道,幾配合。美中不足的就是自從加設了三樓之後,人手和廚房的速度好像未能好好配合,有必要改善呢,我同事點了咖哩雞飯足足苦等了半個小時才上桌,難怪他吃得一肚氣了。
晨早落大雨,一落車要快快手搵地方避左雨先,醒起這裡有間樓上舖,就來試一試。這裡以橙色為主調,燈光火猛,都算企理。有大電視在播早晨新聞,又有當日的報紙及最新的雜誌任睇,全店禁煙,單論環境是不錯的。在幾個早餐的選擇中,要了看起來比較健康的一個,有麥皮、鮮果及果醬牛角包的。麥皮未下糖,淡淡的,個人而言,一是吃鹹的,一是吃加練奶的,卻不喜歡要自己加糖的;生果是切粒的菠蘿及哈密瓜,晨早奉客的鮮果,是隔晚切定也不為過,但吃落味道不太新鮮,為一天的工作著想,吃了幾件就停手了;牛角包凍凍的,韌韌的,拿上手已不大想吃。果醬很隨意的全塗在包的中間,塗勻一點不行嗎?唉!說到尾,可能我是吃慣了勝香園。侍應服務以效率為主,也不錯的。埋單20蚊,我想下次再來吃早餐,也會是因為下雨。P.S. OK面純粹是給環境的

侍應服務以效率為主,也不錯的。

埋單20蚊,我想下次再來吃早餐,也會是因為下雨。

P.S. OK面純粹是給環境的
2006-05-22 20 瀏覽
老實講, 係家居坊食早餐真係幾舒服, 人少野食黎得快, 質素ok, 價錢合理($16 火腿通粉餐, 熱飲, 10% off), 我絕對推薦但係一到lunch, 人流超多, 黎野勁慢, 走單, 黎錯野不在話下, 職員態度認真ma ma, 由其係o個個中年啊叔, 又懶又唔願做, 叫佢落單叫10次都無反應....其實間舖唔算大, 40個位左右, lunch 時大約有5個人幫手, 唔明點解亂成咁, 成班人完全無溝通, 希望佢會黎openrice 睇下啦.....講返野食, d咖哩真係唔錯, 由其咖哩魚, 紅飯, 誠意推介, 海南雞飯只係普通貨色, 最衰係d 雞太少, 成$4x 都咁慳皮?總括黎講, 想食下野hea 下, 家居坊算係唔錯選擇, 不過就千其唔好lunch 去, 無謂搞到自己唔開心~
2006-02-02 4 瀏覽
我叫咖哩雞糙米飯幾好食, 佢咖哩都OK喎~又唔太辣又有咖哩味~~跟糙米飯幾好食又幾健康.service 都幾好, 令我覺得好舒服.....
2006-01-27 4 瀏覽
我叫咗佢哋嘅西式早餐, 都幾好食又方便, 我叫火腿通粉跟煎蛋,Order完之後5分鐘就送到, 又勁快送到, 仲有九折, 折咗之後都係$ 16.2, 雖然平但又幾好食, 最重要係可以快d醫飽個肚, 最緊要就係可以係老細番之前食完.
要就係可以係老細番之前食完.

2006-01-27 25 瀏覽
已經係幾日前幫襯呢間,其實都並非第一次幫襯。返轉頭幫襯,並非因為佢好食,只係我地一行五六個人中環區要搵位食晏唔容易,而呢度係較易搵位之選。但係我地決定以後都唔會再來。同區來講,呢度食並唔算平。一個炒公仔麵就要成四十二蚊!食物質素過得去啦,只係稍為油,但係員工工作態度實在係0分!日我地六個人去食,落錯單不特只,阿大叔死同我地坳話張單落,只係print出來係咁,但係個價錢明明都唔!於是另一位小姐就幫我地check,原來真係落錯單,之但係張新單都係錯,今次係計多杯飲錢,又改過!好啦,終於有得食啦。但係又來錯晒,有又漏單。追單時候仲要話"唔好理呢邊住,執先!" 因為當時隔離食完要執,執完佢地可以快叫等緊位人入來做多轉生意。但係都唔使用噤語氣同我地講呀!?實在太過分啦!以後都唔會再幫襯呢間!

實在太過分啦!以後都唔會再幫襯呢間!
2006-01-25 0 瀏覽
約左幾位新朋友出黎開飯試新菜, 又是港島區.本來諗住突然要改地點.行行下去到這裡.兜兜轉轉又竟然行到原先的這一間.可能是注定的, 大家不期然入去.位置都唔錯, 四人檯坐得幾舒服.要再一讚係service, 他們很nice.........
約左幾位新朋友出黎開飯試新菜, 又是港島區.
可能是注定的, 大家不期然入去.

2006-01-06 0 瀏覽
其實呢到個位置有d古怪,響商業大廈二樓,加上佢果名,實在令人容易誤會.言歸正傳,食物好麻麻:海南雞飯無特別(約$50),另外,其他咖哩豬/牛,配白飯/糙米飯,都麻麻地,除左個糙米飯令我覺得佢有d心思o羅.不過,我同事試過食完之後腸胃炎一個星期,屙到佢得半條人命,真係時運低!