終於等到秋涼啦,又係去BBQ嘅好時候。上星期朋友去完元朗富來休閒農莊燒嘢食大讚超多遊樂設施,啱晒一家大細嚟吃喝玩樂。 由元朗鳳琴路體育館坐601小巴坐15-20分鐘去到水尾村,再步行5分鐘左右就到達。如果想自己揸車嚟亦得,門口有好大笪地可以免費停車。 呢度假日收費每位只係$178,每人包1支水同1罐汽水。入場時候可以揀用網燒,又或者用燒烤叉燒,之後職員就會幫手set爐,非常方便。 呢度環境都好大,除咗有bbq之外,亦有幾間冷氣VIP房,有得打牌同唱K🀄🎤,大房$1500/5小時,細房就$1000/5小時,歡迎團體聚會。 小朋友嚟呢度真係勁多設施可以玩, 首先呢度有好大片草地,有免費足球⚽️、充氣迷宮、超大型飛行棋,另外都有啲收費項目,包括跳彈床,揸電動車,撈金魚,籃球機🏀,夾公仔🧸,完全啱晒小朋友放電。 除咗滿足小朋友嘅需要,大人亦都可以玩下釣魚、釣蝦。 啲蝦都算幾大隻,而且都好容易釣。釣完可以去加啲海鹽燒嚟食。嘩!正呀,仲要超爆多膏! 食物方面選擇都算ok,肉類、蔬菜、丸類、多春魚、腸仔、燒賣等等,啲肉都醃得好入味。基本嘅蜜糖🍯、牛油、蒜蓉等醬料都有齊。 附近亦有洗手盆,方便清潔。洗手

除咗滿足小朋友嘅需要,大人亦都可以玩下釣魚、釣蝦。

附近亦有洗手盆,方便清潔。洗手間格數都多,而且都算乾淨企理。

臨近聖誕節🎅,有聖誕裝飾,而且到咁上下時間仲有噴雪效果❄️,大人小朋友都玩得勁開心🤩。
2024-11-30
下午茶
好開心,好開心,今日來到富來休閒養莊放電日,大人細路都啱玩👫👧🏻🧒🏻數之不盡的活動,小朋友玩到吾捨得走😸大朋友都吾夠喉成人$178,小童$158燒烤任食3小時(包1包炭)送飲品1罐,水1支,再奉送自家制涼茶1支 ⏰BBQ時段3小時非常充足我地先玩下場內設施,食飽飽再活動下,小朋友足足放電半天⚡⚡開心系列之1️⃣🥰釣蝦體驗,哈哈,小朋友釣得多過大人,釣完仲可以食,鹽燒大頭蝦非常生猛又新鮮開心系列之2️⃣😍撈金魚4個紙網,考眼力考耐性開心系列之3️⃣😍遊戲代幣10個扔波仔,玩遊戲機開心系列之4️⃣😍餵羊仔,打韆鞦,跳彈彈床,揸車仔🌟人多可以包房,有卡拉OK,麻雀枱🌟有大量泊車位🌟場內大量設施可以玩足一日🌟可以露營浪漫一番

我地先玩下場內設施,食飽飽再活動下,小朋友足足放電半天⚡⚡

開心系列之2️⃣😍撈金魚4個紙網,考眼力考耐性

開心系列之3️⃣😍遊戲代幣10個扔波仔,玩遊戲機

開心系列之4️⃣😍餵羊仔,打韆鞦,跳彈彈床,揸車仔

🌟人多可以包房,有卡拉OK,麻雀枱
🌟有大量泊車位
🌟場內大量設施可以玩足一日
🌟可以露營浪漫一番
  • 棉花糖麵包
  • 辣雞翼
  • 多春魚
這次的富來休閒農莊之旅,為我們全家提供了一個理想的逃離城市喧囂的好去處。環境清幽,讓人感受到大自然的魅力,特別適合家庭、朋友聚會或公司團建。燒烤任食我們可以隨意選擇各種食材,從肉類到蔬菜,應有盡有。每桌配備一包炭,燃燒起來後,炭火的香氣彌漫四周,讓人食指大動。食材新鮮,特別是牛肉和海鮮,烤至外焦內嫩,搭配自製的醬料,味道更加分。此外,一罐飲品和一支水的搭配也相當合適,既能解渴,又能消暑。接下來的釣蝦體驗更是讓我們全家樂在其中。農莊提供的釣蝦設施簡單易用,適合各年齡層的遊客。這不僅是釣蝦,還是與家人互動的好時機,孩子們在水邊玩得不亦樂乎,成功釣到蝦的瞬間更是滿心歡喜。這種親近自然的活動,讓我們的心情變得格外愉悅。遊戲套票的設計也非常周到,包含了兒童遊樂區的無限玩樂至晚上7點,讓孩子們能夠盡情發揮。兒童電動車的9分鐘體驗讓小朋友感受到駕駛的樂趣,而撈金魚的活動則是讓他們在玩樂中學習,對小動物充滿好奇心。額外的10個遊戲代幣,讓我們可以自由選擇其他遊戲,增添了不少樂趣。總體來看,富來休閒農莊是一個適合全家大小的完美去處,無論是燒烤、釣蝦,還是各種遊戲活動,都讓人感受到無窮的樂趣。這裡的環境舒

燒烤任食

總體來看,富來休閒農莊是一個適合全家大小的完美去處,無論是燒烤、釣蝦,還是各種遊戲活動,都讓人感受到無窮的樂趣。這裡的環境舒適、設施完善,是一個讓人暫時忘卻繁忙生活的理想場所。
踏入12月終於入冬,呢啲時間最好就係打邊爐或者燒嘢食,今個星期就約左屋企人幾個去燒嘢食。由於老人家比較少遠行,所以今日專登揸車出去元朗區行下順便燒嘢食,早前朋友介紹元朗有個地方叫「富來休閒農莊」好適合男女老幼,所以今日要一試究竟。上網見到燒烤場位置比較近水尾村,入邊去見到都仲有一、兩間燒烤場,但我要去個間有紅色嘅路牌指示,所以根據地圖都好快到。入面有幅大笪地,私家車位非常多而且當然係免費。泊好架車之後行到去燒烤場,門口有隻紅色嘅大蝦歡迎我哋。入到去望下個餐牌,星期六價錢每位$178,除左每人包1支水同1罐汽水外,入座時間係無上限,即係可以由朝燒到夜晚,性價比超高。職員安排座位後,每枱都可以選擇用網燒又或者係用叉燒,對我哋呢啲 懶人而言一定係網燒,及後職員好快幫我哋起爐,我就趁機四圍遊走下啦~等候既呢段時間欣賞下四周環境,呢度除左地方夠大仲有好多設施,例如適合大人既麻雀、唱K外,仲有適合小朋友嘅夾公仔機、籃球機、撈金魚、沙池、大型飛行棋、足球場、充氣迷宮、跳彈床,    仲有小童版電動車,完全係可以消耗一整日嘅精力,當然最值得介紹嘅就係呢度有得釣蝦,即釣即食玩完又可以食,完全係合家歡遊戲
泊好架車之後行到去燒烤場,門口有隻紅色嘅大蝦歡迎我哋。

仲有小童版電動車,完全係可以消耗一整日嘅精力,
當然最值得介紹嘅就係呢度有得釣蝦,即釣即食玩完又可以食,完全係合家歡遊戲。
說時遲那時快個爐都開到火紅火熱,咁當然要睇下有啲咩嘢啱食先啦。個場有幾個凍櫃食品選擇好多,有基本豬、牛、雞肉類外,有蔬菜及種類多既丸類,包括我最愛既腸仔,仲有燒賣等等,海鮮就有多春魚同魷魚,
所有食物都有辣同唔辣,任君選擇。呢度仲有麵包同埋自費飲品同雪糕大量供應,醬料方面蜜糖、蒜蓉、牛油、豉油、辣油一應俱全。
基本上有現場供應食品外,如果有其他喜好例如海鮮都可以自攜進場燒仲係免費。
食到咁上下都要伸展下,跟手我哋幾個去一齊釣蝦,蝦既數量好多而且比想像中大隻,
每人最少有兩隻但如果唔夠都可以斷斤去購買,價錢合理。釣完上黎可以即刻處理,如果唔識都有職員協助後就攞去燒啦,燒出黎蝦肉好彈牙且爽口,有幾隻仲有爆膏情況,真係勁好味。
在場都見到有好多小朋友亦有小動物,完全係一個共融嘅環境。由於就快聖誕節,所以場內既高樓會定時有噴雪,不論小朋友或大人都好樂在其中,喺呢啲天氣燒嘢食享受下日光環境帶嚟嘅氛圍,果然係好滿意嘅家庭樂。
玩到大約七、八點又食得飽飽,就揸返架車出去元朗市中心行多一陣商場後就返屋企,今日既活動好充實,間中出下市區完全係一個好選擇。

2024-11-30
$178 (其他)
  • 大頭蝦
2024-12-27 0 瀏覽
富來休閒農莊🐢聖誕節🎄,我一家大小去了農莊玩。發現呢個農莊好多野玩,十分適合一家大小連寵物👨‍👩‍👧‍👦🐩。大人可以釣魚釣蝦打麻雀唱k打波。小朋友仲多野玩,餵羊,睇龜龜,玩電動四驅車(Bb 可以爸爸用遙控),撈金魚,迷宮,兒童遊戲區,公園設施&沙地。聖誕期間仲有攤位遊戲&泡泡機。👶🏻我家小BB(歲半)玩到超開心,喺草地都同爸爸玩左踢波好耐,有大片草地好好,唔駛怕佢跌。燒烤係任燒三小時,基本丸類肉類菜類都齊。可以揀網燒或者义燒,好開心有Bb椅~Save our lives!推介健康人士可以試吓佢無添加的涼茶!仲想講呢度的職員好friendly💕
富來休閒農莊🐢

仲想講呢度的職員好friendly💕
富來休閒農莊 (元朗) 📍元朗錦田水尾村秋高氣爽,天氣轉涼係時係燒烤🍖。朋友話去位於元朗水尾村的「富來休閑農莊」,貪佢有多元化活動同娛樂設施,啱曬一家大細同情侶👩🏽‍🤝‍👨🏼。交通方式:元朗線至峻巒小巴🚐,再步行五分鐘/乘搭小巴601港鐵錦上路站 (C 出口)至水尾村,再步行五分鐘。當然可以自行揸車,呢到佔地面積大可提供免費🆓泊車。呢到假日燒烤收費都係HKD 178成人、包一支水同一罐汽水,當然可以買其自家製的新鮮無糖雞骨草和白花蛇舌草。生津解渴,下火清熱。天氣凍仲有飲熱維他奶,暖下手腳😍如果熱仲可以買雪糕同兒時回憶菠蘿🍍片冰。有專人幫手Set爐,可選擇用網或燒烤叉。燒烤食品方面有多款肉類,蔬菜,丸類。醃肉,必食咖哩魷魚🦑,燒燒賣,外脆內軟,好味😋最正有齊曬牛油🧈,蒜蓉醬,自行製蒜蓉金菇都得。大人燒緊野食時,小朋友可以自行去放電同玩。多款活動如免費足球⚽️、充氣迷宮、超大型飛行琪、另外也有收費項目,跳彈床、電動車(成人可用搖控制控制)、撈金魚、釣磁石玩具魚、飼餵小動物,區內有可愛羊仔同盾臂龜。大人仲可以玩釣活蝦同魚,釣完之後可自行處理直接即席燒烤烹調🥘,新鮮熱辣!爽彈肉質而且好易釣,可以
富來休閒農莊 (元朗) 📍
元朗錦田水尾村

大人仲可以玩釣活蝦同魚,釣完之後可自行處理直接即席燒烤烹調🥘,新鮮熱辣!爽彈肉質而且好易釣,可以加粗鹽做基本調味,隻隻都爆曬膏,好正。

呢到仲可以露營⛺️,有曬全新裝修好的洗手淋浴間、有曬熱水淋浴露供應,吾洗帶太多東西來,仲有得租借帳篷,乾手淨腳,懶人必玩,二點入營,翌日一點離營。

總結:
一家大細親子好去處 情侶朋友聚會地方
佔地面積大 玩一日都吾夠玩 價錢合宜
2024-12-23 0 瀏覽
天氣咁凍, 又係BBQ 嘅好季節! 位於元朗的富來休閒農莊唔單上係一個絕佳嘅BBQ地方,更是一個充滿樂趣嘅休閒場所。假日每人都只係百幾蚊就可以任食BBQ同玩各種設施及活動, 仲包左一人一支水及汽水, 現場仲有免費泊車,真係好抵! 呢度有一大片草地,讓小朋友盡情奔跑和玩耍。這裡提供免費嘅足球⚽、充氣迷宮和超大型飛行棋等設施。此外,還有一些收費項目,例如跳彈床、電動車、撈金魚、餵飼小動物、籃球機🏀和夾公仔🧸等,小朋友盡情放電,玩到唔捨得走! 除咗小朋友玩得開心之外,大人們也有不少活動可以參加。農莊提供釣魚和釣蝦的設施,釣到的蝦仲可以加上海鹽來燒烤,享受自己捕獲嘅美味。呢度仲有兵兵球、羽毛球、排球等各類活動可以做, 真係非常正嘅體驗!農莊嘅BBQ菜單豐富多樣,有肉類、丸類、海鮮及蔬菜,仲有得揀網燒, 岩晒我呢D 懶人! 基,本調味料: 蜜糖、牛油、蒜蓉等醬料呢度都有提供! 如果怕熱氣, 仲可以買店家自家製涼茶, 完全無加糖, 夠晒健康!

2024-12-14 265 瀏覽
呢個地方超大,分左唔同區域,除咗燒烤區,仲有不同嘅遊樂設施,例如撈金魚、釣蝦、遊戲機(籃球機、夾公仔、彈珠機…)、釣魚、沙池、充氣迷宮、大型飛行棋等。小朋友一定會玩到唔捨得走。另外仲有獨立包廂(大、中、細)可以唱K、打麻雀,岩曬一大班人聚會。食物方面選擇好多,燒烤食材都放在雪櫃裏,衛生企理,肉類調味唔係單一味道,就算同一款肉都有唔同口味選擇👍另外仲可以選擇加購釣大頭蝦,大頭蝦好生猛,要釣起都有啲難度。眼見隻隻蝦都有膏,肉質彈牙。場地旁邊仲有洗手盤,入口處仲有小賣部,提供飲品、小食、雪糕、仲有自家製涼茶,好岩下火,真係設備齊全。呢日咁岩遇到有人露營,好chill。而呢度仲有淋浴室,露營都可以安心沖涼去廁所😆夜晚仲可以見到星星。富來休閒農莊 (元朗)元朗錦田水尾村#bbq #富來休閒農莊 #燒烤 #燒烤場 #露營 #聚會場地 #元朗好去處 #親子活動 #香港好去處

富來休閒農莊 (元朗)
元朗錦田水尾村

2024-12-13 168 瀏覽
呢間店之前一早在網上看見,就已經種草😍早幾日終於帶小朋友去了😍小朋友當天玩得非常開心🥳裡面有大量遊戲,包括電子遊戲、泡泡🫧、攀爬、千秋、種植、跳彈床等…. 活動多樣化;另外仲可以book 唱歌房及任食燒烤,不過當日我們都沒有預訂,因為要陪小朋友一齊玩😬😬📍富來休閒農莊#是live也是life# #萬般滋味皆是生活# #香港探店# #香港人日常# #放電之旅# #元朗農莊# #富來優閒#農莊

📍富來休閒農莊

#是live也是life[話題]# #萬般滋味皆是生活[話題]# #香港探店[話題]# #香港人日常[話題]# #放電之旅[話題]# #元朗農莊[話題]# #富來優閒[話題]#農莊
2024-07-19
2024-12-04 223 瀏覽
今日帶左姪娚仔去元朗錦田郊游,朋友推介左呢個有得燒烤,小朋友又有得放電的燒烤場大人燒烤任飲任食大概都係$200左右,價錢都合理,揸車嘅話仲可以免費泊車地方其實唔算好大,但係都夠比小朋友放電,小朋友比$90嘅價錢可以任玩彈床再加一節遊戲車,小男孩一定好鍾意燒烤食物嘅質素就正正常常咁啦,食物嘅款式唔算太多雞翼、豬扒、牛扒,大概每款都有兩、三隻味丸類都有五、六款,蔬菜類略嫌少咗啲,得娃娃菜、翠玉瓜同埋金針菇,同埋冇番薯呢啲大路嘢不過$200嚟講,有得玩有得食都幾抵嘅

燒烤食物嘅質素就正正常常咁啦,食物嘅款式唔算太多
雞翼、豬扒、牛扒,大概每款都有兩、三隻味

不過$200嚟講,有得玩有得食都幾抵嘅
2024-11-04 618 瀏覽
元朗呢一個農莊,結合左遊樂場加燒烤場小朋友玩得勁開心,完全唔想走地方夠大,有好多遊樂設施係免費,小朋友跑來跑去爬高爬低,絕對足夠放晒佢哋啲電亦有一啲自費活動,可以比小朋友揸車仔,由佢自己操作或者由大人操作都得,揸幾個圈已經好開心。大小小既又可以試吓釣蝦、釣魚,動靜皆宜至於食物,燒烤食品嘅選擇都好大眾化,豬、牛、雞、魚都有,亦有好幾款蔬菜,可以加一啲醬汁或者蒜蓉。每枱有個錫紙兜,可以煮蔬菜,加埋蒜蓉真係超正!釣蝦嘅成果!好有成功感!要留意,釣幾多,就要食幾多,按重量購買。釣完之後,自行簡單處理一下,剪晒啲手手腳腳,然後用竹籤串上,用粗鹽調味即刻覺得自己好專業,好好玩小朋友負責玩,大人就不停燒一大個爐,放晒喺上面,非常方便推薦雞全翼!無論係辣定唔辣,都超正
元朗呢一個農莊,結合左遊樂場加燒烤場
小朋友玩得勁開心,完全唔想走

釣蝦嘅成果!好有成功感!
要留意,釣幾多,就要食幾多,按重量購買。
即刻覺得自己好專業,好好玩

小朋友負責玩,大人就不停燒
一大個爐,放晒喺上面,非常方便
推薦雞全翼!無論係辣定唔辣,都超正
自家製涼茶
自家製涼茶
2024-10-21 964 瀏覽
好耐之前就bookmark咗想去元朗富來休閒農莊燒嘢食,燒嘢食係其次,釣蝦釣魚先係重點😆當然又係為咗滿足我嘅寶貝仔要求啦🤣 富來休閒農莊有一大片空地可以比小朋友自由奔跑同踢波⚽️,放電一流!另外有…✅小魚塘釣魚✅兩個釣蝦池✅撈金魚✅遊戲機✅沙池✅電動車✅吹氣彈床 ✅兒童玩樂區大人細路除咗燒嘢食都有好多嘢玩😆d蝦勁大隻,好易釣,鹽燒鮮味十足啊!食物有秋刀魚、多春魚同雞全翼,幾有驚喜👍🏻同埋自家製涼茶有無糖選擇,好健康啊大家不妨搵日入嚟釣蝦燒嘢食玩吓啦♥️

✅小魚塘釣魚
✅吹氣彈床
✅兒童玩樂區

大家不妨搵日入嚟釣蝦燒嘢食玩吓啦♥️
2024-10-15 766 瀏覽
終於有啲秋涼嘅感覺啦,即刻帶啲小朋友去BBQ我上網見到呢度有電動車又有其他兒童設施 就試吓來玩喺錦上路有得搭小巴大約10分鐘嚟到都幾方便啲食物呢都解晒雪,值得讚,麻辣調味嘅醃肉幾好食有BB凳有得釣蝦即調即食開咗爐可以燒三個鐘,地方雖然唔算好大,但設施呢夠小朋友玩有波波池,餵小動物,釣魚,釣蝦,攀爬架,電動車而且清潔做得幾好,無論係廁所同設施都好乾淨,非常滿意,小朋友玩得好開心,而且BBQ嘅位置可以望到晒所有設施,終於可以變燒變食,唔使追住小朋友

喺錦上路有得搭小巴大約10分鐘嚟到都幾方便

啲食物呢都解晒雪,值得讚,麻辣調味嘅醃肉幾好食

有BB凳

有得釣蝦即調即食

2024-10-12 548 瀏覽
呢度地方超大,有得燒嘢食,又有勁多嘢俾小朋友玩。個仔玩到完全唔捨得走!玩足一日!吹氣迷宮(免費)小朋友係入面跑黎跑去,勁開心仲有一個足球場,可以book場打友誼波加幾十蚊,就可以任玩波波池同埋跳彈床、吹氣彈床,放電一流!食吓嘢,又入嚟彈吓😂😂除咗玩嘅嘢之外,仲有羊咩咩同埋好大隻龜!去到門口已經聽到羊嘅叫聲,小朋友已經好興奮!有得釣蝦,釣魚咁啱見到人哋嘅小朋友,好叻仔,釣咗一條好大嘅魚!即刻影返張相😁😁我都係第一次釣蝦,釣到幾多,就要食幾多,另外收費。佢哋有提供鉸剪,粗鹽,可以即時自行處理。有兩隻隻蝦仲要爆膏,超正不過建議大家粗鹽唔洗太多,如果唔係最後食嘅時候,就比較鹹燒嘢食嘅食物選擇都OK多,雞中翼、雞全翼、雞腎、多春魚、咖喱魷魚、雞扒、豬扒……應有盡有,雪櫃仲有麵包、蔬菜、蒜蓉,可以用錫紙兜煮一個蔬菜🥬做完嘢啦
呢度地方超大,有得燒嘢食,又有勁多嘢俾小朋友玩。
個仔玩到完全唔捨得走!
玩足一日!

吹氣迷宮(免費)
小朋友係入面跑黎跑去,勁開心
仲有一個足球場,可以book場打友誼波

有得釣蝦,釣魚

有兩隻隻蝦仲要爆膏,超正
不過建議大家粗鹽唔洗太多,如果唔係最後食嘅時候,就比較鹹

做完嘢啦
2024-10-12 416 瀏覽
星期日冇姐姐幫手湊小朋友決定揾個適合放電嘅燒烤農莊一次過解決玩同食嘅需要😎富來農莊位於水尾村由錦上路西鐵站搭的士入去好快就到車費大約$40左右揀富來係因為俾釣蝦活動吸引咗我哋全家都未試過釣蝦🤫原來都唔難連小朋友都可以親身嘗試睇住小朋友追住啲蝦仔好玩又好笑重要係釣完可以燒嚟食順便可以教育小朋友食物得來不易要好好珍惜喔另一個吸引點係富來有個超大嘅户外play area當中包括勁多適合唔同年紀小朋友玩嘅活動巨型草地可以玩唔同球類又有電動車、彈床、沙池、波波池、攀爬架、吹氣迷宮⋯⋯如果真係覺得唔夠玩門口都有好多小玩具供購買仲有農莊唔少得嘅動物入邊有山羊、盾臂龜雖然數量同埋種類唔多但係動物們都好乾淨,冇異味小朋友可以近距離觀察👍🏼👍🏼小朋友真係玩到樂而忘返忘大人除咗可以一齊玩仲可以喺燒烤爐準備食物慢慢嘆另外好推介富來自家製飲品因為唔想俾小朋友飲汽水所以買咗支柑桔蜜俾佢點知佢一飲就愛上咗😂清新桔香,感覺好似無添加糖,味道唔甜👍🏼整體黎講自己湊小朋友唔想煩玩同食嚟呢度hea下真係一個幾好嘅選擇
星期日冇姐姐幫手湊小朋友

另一個吸引點係
富來有個超大嘅户外play area
當中包括勁多適合唔同年紀小朋友玩嘅活動

巨型草地可以玩唔同球類
又有電動車、彈床、沙池、波波池、攀爬架、吹氣迷宮⋯⋯

如果真係覺得唔夠玩
門口都有好多小玩具供購買

仲有農莊唔少得嘅動物
入邊有山羊、盾臂龜
雖然數量同埋種類唔多
但係動物們都好乾淨,冇異味
小朋友可以近距離觀察👍🏼👍🏼

小朋友真係玩到樂而忘返忘
大人除咗可以一齊玩
仲可以喺燒烤爐準備食物慢慢嘆
另外好推介富來自家製飲品
因為唔想俾小朋友飲汽水
所以買咗支柑桔蜜俾佢
點知佢一飲就愛上咗😂
清新桔香,感覺好似無添加糖,味道唔甜👍🏼

整體黎講
自己湊小朋友