2010-07-18 12 瀏覽
以前經過日日都見鋪頭門口!!打排長龍!!!但兩年後再次經過去!!!外面以沒有了人龍!!!可能係大埔哩兩年開左多間sushi店!!!!三文魚壽司:::三文魚薄薄一片,食左都唔覺有食到咁!!而且完成無 三文魚應有的甘香三文魚剌身:::唔係太新鮮,不食也吧!!下次都係醒左叫左三文魚sushi食左好食先叫剌身!!!chopstick海膽壽司 :::普普通通,不過不失chopstick焗珍寶蠔::無咩味道 樣樣野都賣相都好好!!好似好好食咁!!但係樣樣野都會令你有d失望!!!
以前經過日日都見鋪頭門口!!打排長龍!!!
但兩年後再次經過去!!!外面以沒有了人龍!!!
可能係大埔哩兩年開左多間sushi店!!!!

chopstick海膽壽司 :::普普通通,不過不失

chopstick焗珍寶蠔::無咩味道

2010-05-19 26 瀏覽
想食日本野, 食開尚壽司, 今次試一試富山。一進店內, 簡直可以用寒風刺骨來形容, 凍到我不得可了, 我問侍應可否調低那個空調, 他說是中央冷氣, 不可調較 所以在此提醒各食友記得帶備外套來光顧呀!和朋友order了劍魚腩刺身, 三文魚刺身, 三文魚壽司, 刺身冷麵, 海鮮烏冬鍋, 炒雜菜。劍魚腩刺身 - 一向喜愛劍魚腩, 今次亦非常新鮮肥美, 很喜歡劍魚腩的魚油味, 肉質又有咬口, 正!三文魚刺身 - 這個就給比下去了, 普通過普通, 尚壽司好食好多!三文魚壽司 - 比想像中好, 三文魚不會薄如紙, 壽司亦是手握的, 但飯略嫌酸了些許~ 刺身冷麵 - 都算多刺身呢, 麵質十分彈牙, 最喜歡那個醬汁, 酸甜適中, 與麵一起食好開胃!海鮮烏冬鍋 - 這個好失望, 在凍到飛起的環境下, 原本想叫些滾熱辣的食物暖暖胃, 但一上桌就發覺湯竟是暖的! 鍋不是熱的嗎??? 其實將食物煮沸有幾難? 這麼簡單都做不到實在有點說不過去 何況所謂海鮮亦只是一隻帶子, 一隻青口, 一隻天婦羅蝦, 天婦羅蝦炸皮亦已浸"林"... )炒雜菜 - 這個起碼是熱的 加了不少蒜茸炒, 好惹味, 但害我飲水飲到半

想食日本野, 食開尚壽司, 今次試一試富山。
所以在此提醒各食友記得帶備外套來光顧呀!

炒雜菜 - 這個起碼是熱的
加了不少蒜茸炒, 好惹味, 但害我飲水飲到半夜

食物只是ok, 加上太不環保 (冷氣好凍!), 短期內不會再幫襯了~~~

三文魚不會薄如紙
劍魚腩刺身
三文魚刺身普通la~~
最喜歡那個汁!
最喜歡那個汁!
炒雜菜幾惹味~
  • 刺身冷麵
2009-12-24 2 瀏覽
前兩日途經大埔,順道試下呢間啦~我地兩個人叫左好多野食,味道一般丫,服務都ok三文魚剌生︰唔係太新鮮,可以唔叫海膽壽司 ︰普普通通,唔特別餃子雞亦 ︰呢個唔得,一定唔會再食焗珍寶蠔 ︰無咩味道,淡淡的燒三文魚頭︰呢個好味,而且都好抵食海鮮天婦羅︰好好味,正牛肉火鍋 ︰好開心,佢係有爐明火的,之前食太多都係無爐的~~埋單係大概三百幾左右啦,都算可以啦,食左咁多野~~
前兩日途經大埔,順道試下呢間啦~

我地兩個人叫左好多野食,味道一般丫,服務都ok

三文魚剌生︰唔係太新鮮,可以唔叫
海膽壽司 ︰普普通通,唔特別
餃子雞亦 ︰呢個唔得,一定唔會再食
焗珍寶蠔 ︰無咩味道,淡淡的
燒三文魚頭︰呢個好味,而且都好抵食
海鮮天婦羅︰好好味,正

埋單係大概三百幾左右啦,都算可以啦,食左咁多野~~
2009-12-21
  • 燒三文魚頭、海鮮天婦羅
2009-12-19 7 瀏覽
同個朋友得閒過頭...............晌屋企附近搵食...........見呢間野好似幾平咁........一於試下......一間比較普通的日本餐廳...............唔值打咁多字比佢....................住晌附近的話可以一試既.....................唔值專登入大埔食....................
2009-10-31
唔錯的海膽.......幾鮮.......
清酒煮大蜆.....幾香酒味......個什菌普通啦......
羊骨架...........唔錯..........有小小燒焦了.......
total $267 ^o^
2009-10-27 1 瀏覽
正如好多人咁講質數下降了點了以下三文魚腩sushi $15天婦羅蝦sushi $18三文魚pizza $3x炸芝士年糕 $30sushi超細舊, 三文魚腩不肥美, 早知食9蚊的算天婦羅蝦不錯pizza超膿, 似餅干多d, 所有料都被焗乾炸芝士年糕冇咩特別, 如伴salad醬會好d食完, 再去附近新開的甜品店食棉花冰卻不錯tofu味好正~

正如好多人咁講

炸芝士年糕 $30

sushi超細舊, 三文魚腩不肥美, 早知食9蚊的算
天婦羅蝦不錯
pizza超膿
, 似餅干多d, 所有料都被焗乾
炸芝士年糕冇咩特別, 如伴salad醬會好d

食完, 再去附近新開的甜品店食棉花冰卻不錯

tofu味好正~
2009-10-25 7 瀏覽
是日同FAMILY食DINNER﹐ORDER 8個食物。三文魚刺身 X 2: 唔夠凍,唔夠新鮮。三文魚壽司: 三文魚好薄,壽司好細件。(比之前的,愈來愈細件,好有偷工減料FEEL)鰻魚壽司: 不過不失。芝士手打烏冬配吉烈豬扒: 幾好食,不過唔夠熱。鹽燒三文魚頭: 味道唔夠濃。龍蝦卷壽司: 愈來愈細件,不過味道唔錯。總括,有D失望!過去兩三年都KEEP著幫襯,食物水準都不錯! 不過近期真係。。。唉
是日同FAMILY食DINNER﹐
ORDER 8個食物。
三文魚刺身 X 2: 唔夠凍,唔夠新鮮。
鰻魚壽司: 不過不失。
芝士手打烏冬配吉烈豬扒: 幾好食,不過唔夠熱。
鹽燒三文魚頭: 味道唔夠濃。
龍蝦卷壽司: 愈來愈細件,不過味道唔錯。

總括,有D失望!
三文魚刺身
三文魚壽司
2009-10-23
2009-10-12 12 瀏覽
已經有很久沒來過了,以前讀書的時候每一次來開飯總是沖沖的來,沖沖的走這天放工跟媽媽到這食午餐,其實她只是陪我吃而已!因為她剛剛又喝完茶...自己叫了一個福井壽司定食(有三文魚、油甘魚、甜蝦、立魚、八爪魚、北寄貝、墨魚、蟹籽壽司)跟一個蟹柳烏冬、日式蒸蛋、前菜&甜品)款式總算多多的!首先說說壽司方面,定食的壽司都沒有什麼特別好,都是普通吧!蟹柳烏冬,小小的份量!用來填一下肚子~日式蒸蛋&前菜,前者蒸得不夠滑溜,還帶點水~後者是一個豆腐...沒有味道的!另外叫了一個海膽壽司&赤貝壽司,識我既人都知我超鐘意吃海膽新鮮的是必然的,味道總算不錯~沒有臭味和怪味!最後還有一個小小的芒果燸米慈送上~就完滿結束了這一餐飯!

小小的份量!用來填一下肚子~
另外叫了一個海膽壽司&赤貝壽司,識我既人都知我超鐘意吃海膽

新鮮的是必然的,味道總算不錯~沒有臭味和怪味!

最後還有一個小小的芒果燸米慈送上~就完滿結束了這一餐飯!
福井壽司定食
海膽壽司
赤貝壽司
蟹柳烏冬
日式蒸蛋&前菜
2009-10-10
海膽壽司
2009-10-11 7 瀏覽
雖然自己住大埔,但真係第一次去呢間鋪頭食野.感覺地方比較狹窄,但椅子坐得舒服.形式同和民好似大同小異.不過D食物既上(木台)速度真係好快.1~帶子壽司&三文魚壽司兩者都覺得好新鮮~~滿意2~和牛石鍋炒飯味道係唔錯,但唔覺裡面有牛肉囉!3~汁燒豬頸肉:冇相&燒雞泡魚乾前者味道,同外邊食既大同小異後者我比較鍾意,好似食緊魷魚絲一樣.4~火炙類:左至右芝士三文魚/海膽三文魚/長鰻魚A:普普通通,芝士既味道怪怪地B:還是覺得海膽刺身好食一點C:超長鰻魚好食,幾特別,又煙韌5~喬麥冷麵麻麻地,個汁又淡如水下次唔會再食6~壽司類:上至下珍寶三文魚/腐皮/海膽/蟹子總括:新鮮又好味7~和風雞肉薄餅味道尚可,皮脆8~墨魚咀:有點腥PS:服務唔差,覺得未去到大家講既咁差
雖然自己住大埔,但真係第一次去呢間鋪頭食野.
感覺地方比較狹窄,但椅子坐得舒服.
形式同和民好似大同小異.
不過D食物既上(木台)速度真係好快.
1~帶子壽司&三文魚壽司
兩者都覺得好新鮮~~滿意

2~和牛石鍋炒飯
味道係唔錯,但唔覺裡面有牛肉囉!
3~汁燒豬頸肉:冇相&燒雞泡魚乾
前者味道,同外邊食既大同小異
後者我比較鍾意,好似食緊魷魚絲一樣.
4~火炙類:左至右
芝士三文魚/海膽三文魚/長鰻魚
A:普普通通,芝士既味道怪怪地
B:還是覺得海膽刺身好食一點
C:超長鰻魚好食,幾特別,又煙韌
5~喬麥冷麵
麻麻地,個汁又淡如水
下次唔會再食
6~壽司類:上至下
珍寶三文魚/腐皮/海膽/蟹子
總括:新鮮又好味
7~和風雞肉薄餅
味道尚可,皮脆
8~墨魚咀:有點腥

PS:服務唔差,覺得未去到大家講既咁差
2009-10-09 7 瀏覽
去完旅行還偷閒了一天就約妹妹來吃午飯記得之前還在上學的時候總會衝衝忙忙的跑來這邊午膳,每次都趕得十分辛苦,所以其實很少會來這兒吃飯;到了現在出來工作,卻又每次看到那長長的人龍而被嚇走難得今天終於再有機會來進餐,我當然做足準備早早就去拿位,免得學生哥上學遲到等了好一會才有位,由於上菜速度不快,坐下就先要了三個set lunch兩個壽司餐和一個南瓜雞定食壽司餐均附一個茶碗蒸和湯烏冬,大食人一定也夠飽呢!茶碗蒸夠熱又夠滑,不過淡了一點點雖然是個小小的烏冬,但材料很不少,蟹柳 鳴門卷 粟米 海帶等,鋪滿了整個麵面湯不太咸,有點甜品,不錯! 烏冬又滑又彈牙,很好吃呢!壽司就是普通的貨色, 腐皮 甜蛋 三文魚 墨魚 甜蝦 吞拿魚等等我只吃了其中的一點,感覺不太新鮮,但又不是太差墨魚帶甜,也黏口,不錯甜蝦 吞拿魚 都不太好,甜蝦有點腥; 吞拿魚無味南瓜雞定食 普普通通,很多油南瓜有甜味,不過雞就煮得很老,而且有點怪味反而是前菜和配菜有驚喜!中華沙律不腥也不過咸,而且很爽口,連一向不喜歡的我都把整碟吃光了配菜是牛油炒雜菜,有牛油香卻不油膩,椰菜也炒得爽脆感覺水準好像比以前差,不過難得一次機會就算了反正
去完旅行還偷閒了一天就約妹妹來吃午飯
記得之前還在上學的時候總會衝衝忙忙的跑來這邊午膳,
每次都趕得十分辛苦,所以其實很少會來這兒吃飯;
到了現在出來工作,卻又每次看到那長長的人龍而被嚇走

兩個壽司餐和一個南瓜雞定食
壽司餐均附一個茶碗蒸和湯烏冬,大食人一定也夠飽呢!

茶碗蒸夠熱又夠滑,不過淡了一點點

湯不太咸,有點甜品,不錯! 烏冬又滑又彈牙,很好吃呢!

我只吃了其中的一點,感覺不太新鮮,但又不是太差
墨魚帶甜,也黏口,不錯
甜蝦 吞拿魚 都不太好,甜蝦有點腥; 吞拿魚無味

南瓜雞定食
普普通通,很多油
南瓜有甜味,不過雞就煮得很老,而且有點怪味
反而是前菜和配菜有驚喜!

配菜是牛油炒雜菜,有牛油香卻不油膩,椰菜也炒得爽脆

感覺水準好像比以前差,不過難得一次機會就算了
反正不會有太多機會能回來這邊吃午飯
不過他們還是要改善一下上菜的速度和跟單情況
不然一定會有很多學生哥們被害遲到呢!
2009-10-06
我都去過好幾次, 貪佢夠近, 幾好坐,附又冇咩好食既壽司店,經常點三文魚壽司,魚還可以 (雖然冇咩魚味........)有個燒牛肉飯完全唔得,牛同飯都冇味,天婦羅認真麻麻, 得油味, 粉槳都幾重燒鯖魚都OK, 燒得唔係幾夠香.飲品方便, MANGO同奇異果沙冰就認真唔錯, 足料夠消暑!正!
有個燒牛肉飯完全唔得,牛同飯都冇味,
天婦羅認真麻麻, 得油味, 粉槳都幾重
燒鯖魚都OK, 燒得唔係幾夠香.
2009-06-26
2009-05-31 8 瀏覽
釣完魚和朋友吃飯,首次去這店,每逢經過此店,勢必有人龍,頗受歡迎,因為此區同樣類似的食店,只得和民。由於朋友一早去等位,去到不過要超過半數人才能入座,安排了卡位,五人一起座,都很舒適。一輪order,滿檯是食物:壽司:味道ok,但嫌細件了少許。多春魚:不過不失,但不夠香脆。炸墨魚咀:很好味,香香脆脆,下酒一流。豬頸肉:味道不錯。手打芝士雞扒烏冬:烏冬都很滑,雞肉外皮炸過火,因為雞肉上鋪上芝士,所以賣相亦都不討好。Pizza:食硬,pizza邊燶晒!牛油炒金菇:濃濃的牛油味!一口餃子:真的一口,很細小,頗好食!牛肉鍋:ok~
一輪order,滿檯是食物:
壽司:味道ok,但嫌細件了少許。

多春魚:不過不失,但不夠香脆。

炸墨魚咀:很好味,香香脆脆,下酒一流。

豬頸肉:味道不錯。

Pizza:食硬,pizza邊燶晒!

牛油炒金菇:濃濃的牛油味!

一口餃子:真的一口,很細小,頗好食!

牛肉鍋:ok~
牛肉鍋
(上)手打芝士雞扒烏冬 (下)pizza
2009-05-30
2009-05-17 10 瀏覽
泡菜牛仔骨石頭飯海膽三文魚壽司/三文魚壽司/芥末八爪魚軍艦 魚生出名新鮮燒雞腎, 硬忌廉西蘭花, 白洽的...西蘭花完全無味環境就唔係太好, 因為多人的話就要搭枱.價錢唔貴, 份量ok, 係壽司細舊d, 都算抵食.service方面係門口無人姐, 要自己入去等人問你幾多位.加上地點唔方便, 唔會成日去.

海膽三文魚壽司/三文魚壽司/芥末八爪魚軍艦
魚生出名新鮮

燒雞腎, 硬

忌廉西蘭花, 白洽的...西蘭花完全無味

環境就唔係太好, 因為多人的話就要搭枱.
價錢唔貴, 份量ok, 係壽司細舊d, 都算抵食.

加上地點唔方便, 唔會成日去.
忌廉西蘭花
燒雞腎
海膽三文魚壽司
芥末八爪魚軍艦
2009-05-13
海膽三文魚壽司
芥末八爪魚軍艦
2009-05-17
曼魚炒飯 $43好好食~好香~不過應該有很多味精~三文魚煙肉pizza $36呢個係新野~真係勁抵~勁多mozzarella cheese~一塊可以有好多三文魚同bacon!!!可見真係落足料!!!!不過salad醬可少返dd~~三文魚sushi4件 $18幾好食~幾新鮮~差既野都有就係佢加水加得好slow有2次都係我吹佢加水希望佢可以請多個人help下啦
曼魚炒飯 $43
好好食~好香~不過應該有很多味精~
三文魚煙肉pizza $36
呢個係新野~真係勁抵~
勁多mozzarella cheese~
一塊可以有好多三文魚同bacon!!!
可見真係落足料!!!!
不過salad醬可少返dd~~
三文魚sushi4件 $18
幾好食~幾新鮮~

差既野都有
就係佢加水加得好slow
有2次都係我吹佢加水
希望佢可以請多個人help下啦
2009-05-16
2009-05-01 1 瀏覽
同太太爭論去幫襯中島買魚生回家食, 定係出去食呢, 最後都係近一點去富山吧.又係六點半入座, 怕五一假期人多無位, 太太點菜要了優選刺身盛盒, 七色海皇卷(即魚生鋪面的中卷), 及京蔥粒粒燒(即一口牛柳粒), 刺身有八款x3件加帶子2粒, 魚生片除三文魚外, 幾款都係片到似魚生條咁幼, 明顯比正常魚生片細了三份一, 成本唔係高到要將貨就價到咁嘅地步呀, 賣相真的難看, 食魚生要大大片先滿足嘛, 其他兩款就一般啦, 想加碼叫油甘刺身都唔敢了, 半個鐘就食完, 埋單$275. 下次要轉去試吓另一間新開日菜先.

2009-05-01
2009-03-13 12 瀏覽
今日同媽咪家姐去咗富山勁食呀哈哈!我見到有新嘢都叫齊曬咁濟呀!張枱根本都擺唔到呀...樣樣都有水準!但真係想講吓個帶子鵝肝壽司,帶子好新鮮最正就係鵝肝仲係熱熱哋食落好香好化一流呀!其他都可以............ok但最後都係要打包啊.....
2009-03-09
帶子鵝肝壽司