食 完 𝗕 𝗔 𝗢 你 開 心One of the best bao place ive been to in HK🇭🇰instead of regular buns, they use Chinese steamed buns, offering a fushion culinary experience, a special delight to the palete🥢 pork belly bao was their signature dish, a must try‼️ slow-braised pork belly was super thick n juicy, the sesame mayo n hoisin ketchup added a nice aroma to the bao, with hint of freshness from shiso leek salad👍🏼 every bite was heavenly good🤤 recommend adding chilli sauce to their cny chicken bao for more flav
食 完 𝗕 𝗔 𝗢 你 開 心

pork belly bao was their signature dish, a must try‼️ slow-braised pork belly was super thick n juicy, the sesame mayo n hoisin ketchup added a nice aroma to the bao, with hint of freshness from shiso leek salad👍🏼 every bite was heavenly good🤤 recommend adding chilli sauce to their cny chicken bao for more flavouring😍

they are currently collaborating with Messina, an Australian icecream giant, with limited edition flavors n creation icecream bao from time to time🍨went for my all-time fav, green tea icecream bao with condensed milk, portion was slightly too small, a must try as well if u have a sweet tooth🫶🏼

作為小包包嘅鐵粉,呢間中式fusion菜真係數一數二,包用咗中式蒸饅頭,入面夾住中西合璧嘅餡料,好有創意,又出奇地幾夾。

招牌豬腩包係必試,慢煮豬腩肉超級嫩,配埋大蔥紫蘇葉沙律、芝麻醬、海鮮茄汁,一啲都唔膩,食過返尋味。新春限定嘅板燒雞包相對就冇咁出色,建議落啲辣椒醬好食啲。

佢哋最近同澳洲過江龍嘅雪糕店Messina合作,不定時都會推出唔同款式嘅雪糕包,我就最鍾意食綠茶煉奶雪糕包,雖然份量有啲細,但配埋炸饅頭真係一流。

[Pan-fried Brisket Dumplings
慢煮牛腩煎餃子] ($128/ 4 pcs)

[Pork Belly Bao
招牌豬腩包] ($98)

[CNY Chicken Bao
紅米糟板燒雞包] ($108)

[Green Tea Ice-cream Bao
綠茶雪糕包] ($48)

𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲 : 8.7/10
𝗜𝗴-𝘄𝗼𝗿𝘁𝗵𝘆 : 8/10
𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 : 7.5/10
𝗔𝗺𝗯𝗶𝗲𝗻𝗰𝗲 : 7.5/10
𝗣𝗿𝗶𝗰𝗲 : $250/ 𝗽𝗽
2023-03-26 13 瀏覽
👫 LITTLE BAO#JM港島 🪬推薦度:7.5/10 👁️‍🗨️ EXPRESS: PORK BELLY BAO💸$118 🧸性價比:6.5/10台灣FUSION特色刈包🫰🏻中英合璧有薯條🍟又有包😂松露薯條新鮮熱辣夠哂脆😍如果再多啲醬就更好👍🏻第一次試主人家刈包簡左招牌豬腩包🐽包體係好傳統嗰隻中式包🥖開頭以為咁普通🙈點知完全可以中和左豬腩肉嘅肥膩感🐷豬腩肉亦燒得好香👅感覺一啲都唔Heavy🤙🏻📍 小包包 (中環)中環善慶街1-3號地舖⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️
👫 LITTLE BAO

開頭以為咁普通🙈
點知完全可以中和左豬腩肉嘅肥膩感🐷
豬腩肉亦燒得好香👅
感覺一啲都唔Heavy🤙🏻

📍 小包包 (中環)
中環善慶街1-3號地舖

⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️
2023-03-25 34 瀏覽
熱愛台灣既我,一直都bookmark咗呢間包做主打既餐廳因為餐廳係以台式刈包crossover唔同食材久仰大命,今日收工來到中環拜訪見到seasonal有好特別既沙薑薯條平時食沙薑雞腳就食得多,真係唔知原來搭來去薯條都咁match配上鮮沙薑沙律醬,沙薑味更濃更香薯條係幼身薯條~~炸到新鮮熱辣辣好食墨西哥炸雲吞炸蝦雲吞配搭菠蘿莎莎同牛油果醬,味道清新又開胃cheers🍹🍸cocktail 天婦羅軟殼蟹包單睇外表已經覺得好吸引,份量十足🦀️軟殼蟹炸得剛好唔會太乾,蟹肉配上蟹籽蘿蔔沙律,仲有酒糟白麵豉令成個包既味道層次更上一層見到人地點Pork Belly Bao好想食,我同友人都點澳定翻一個招牌豬腩包刈包又點可以唔連豬腩肉食☺️加上紫蘇沙律同海鮮茄汁為呢個台式刈包帶點創新又獨特既味道~~刈包好鬆軟,有甜甜既麵粉香食每啖都覺得幸福💜🧡食完正餐緊係要點甜品!餐廳既甜品係小包包黎🤣友人同我都食到好飽但都決定一人一個雪糕包~~綠茶雪糕包 $48 裡面有煉奶,加埋炸好既麵包一齊食,有少少似食緊炸饅頭但更外脆內軟😌榛子意式雪糕包 $78:榛子gelato,海鹽nutella忌廉醬,黑朱古力碎食完抹茶雪糕包
熱愛台灣既我,一直都bookmark咗呢間包做主打既餐廳
因為餐廳係以台式刈包crossover唔同食材
久仰大命,今日收工來到中環拜訪

見到seasonal有好特別既沙薑薯條
配上鮮沙薑沙律醬,沙薑味更濃更香
薯條係幼身薯條~~炸到新鮮熱辣辣好食

墨西哥炸雲吞
炸蝦雲吞配搭菠蘿莎莎同牛油果醬,味道清新又開胃

cheers🍹🍸cocktail

天婦羅軟殼蟹包
單睇外表已經覺得好吸引,份量十足🦀️

刈包又點可以唔連豬腩肉食☺️
加上紫蘇沙律同海鮮茄汁
為呢個台式刈包帶點創新又獨特既味道~~
刈包好鬆軟,有甜甜既麵粉香
食每啖都覺得幸福💜🧡

食完正餐緊係要點甜品
餐廳既甜品係小包包黎🤣

榛子意式雪糕包 $78:
榛子gelato,海鹽nutella忌廉醬,黑朱古力碎
食完抹茶雪糕包先再食棒子雪糕包係會有口味上既提升,因為朱古力味真係好香濃

榛子雪糕包

極度推薦大家食完主菜既包之後都要點甜品雪糕包
誠心介紹比一眾愛包之人🧡
2023-03-15
10 分鐘 (堂食)
榛子雪糕包
  • 綠茶雪糕包
熟悉我的朋友仔都知道,我是一位不折不扣的包控😎!!! 早午晚下午茶,四餐我都可以吃麵包😆,所以想當年我去外國等地旅行,吃得玩得相當開心💕~ 聽過🍔 𝕃𝕀𝕋𝕋𝕃𝔼 𝔹𝔸𝕆小包包 的大名好久了😳,終於有時間到訪,果然真的好吃呢!!! 包店主打中西ғᴜsɪᴏɴ菜,以中式包點結合漢堡包,創造出一系列的特別菜式。沒想到已經過了多年,人氣依然不減呀😨~ 「 紫菜炸墨魚脆脆🐙$98 」外脆內軟的墨魚脆脆,深得我們歡心。又香又彈牙,黑蒜味濃,有驚喜!!! 「 沙薑薯條🍟$88 」有人愛吃沙薑雞嗎~個人來說很愛沙薑汁,沒想到配薯條也不錯耶~ 「 照燒炸三黄雞包🍗$108 」 最近愛上三黄雞,雞肉厚又嫩滑,炸得相當香口,當中的花椒沙律汁🌶️,更有畫龍點睛的作用哦~ 「 ɪᴍᴘᴏssɪʙʟᴇ ʙᴀᴏ 🥗$108 」 吃素的朋友仔,可以試試素漢堡。用黑椒和腐乳醬調味,好有中式味道。「 綠茶雪糕包🍦$48 」 「 朱古力榛子雪糕包🍫$48 」 不過相對於鹹包,我更愛甜甜的炸饅頭😆!! 炸得香脆,再加上冷冰冰的雪糕,冷熱夾擊,正!!
熟悉我的朋友仔都知道,我是一位不折不扣的包控😎!!!

「 紫菜炸墨魚脆脆🐙$98 」

「 沙薑薯條🍟$88 」

「 照燒炸三黄雞包🍗$108 」

「 ɪᴍᴘᴏssɪʙʟᴇ ʙᴀᴏ 🥗$108 」

「 綠茶雪糕包🍦$48 」
「 朱古力榛子雪糕包🍫$48 」

2023-03-22
用餐優惠
試食活動
2023-03-24 20 瀏覽
是否值得以一百多元吃一個刈包, 以前的我也許說不會, 但是當不少的手工漢堡包店也突破三位數字時間, 這價格定位又會變得合理起來. Little Bao在中環的分店, 和銅鑼灣的有所分別, 除了面積少了不少外, 也有傳統的快餐店模式, 變為在吧枱側邊Open Kitchen Serve的模式, 除了更Close, 廚師處理好的調理立即上枱, 感覺更新鮮.十年如一日是我對Little Bao的評價, 除了彩色變化不大外, 也是水準能夠保持的正面評價. 十多年前刈包和台式飲品成了潮流食品, 分店盡開, 現在能維持下去, 帶Fusion風格的刈包店也許只有Little Bao. 它的刈包口感軟熟而內裡夠濕潤, 能吸收配料上的醬汁, 除了傳統的豬腩肉, 這裏的炸三黃雞也是我的至愛, 香脆, Juicy而帶雞油香, 配上酸菜和有微辛的沙律醬, 沒有抗拒的理由. 甜品的雪糕炸饅頭又是穩定的水準, 炸饅頭夠熱燙, 抹茶雪糕依然保持停薪而冰凍, 加上煉奶醬, 這種冰火五重天的感覺就是其成名的理由呢!The Central Branch of Little Bao is different from CW

The Central Branch of Little Bao is different from CWB one with less seats and closer to kitchen, feel like a traditional sushi restaurant. The bun is always in high standard, soft and humid with nice taste. Deep fried chicken which is juicy and crispy must not be missed, as well as her deep fried bun with matcha ice cream.
2023-03-23 19 瀏覽
小包包 Little Bao.LB 凱撒沙律食剩指數 : 0/100以油麥菜及椰菜代替羅馬生菜用豆豉鯪魚、麻油、魚露等東南亞調味做醬汁清新中帶點鹹鮮.沙薑薯條食剩指數 : 0/100薯條加了沙薑粉沙律醬都一樣混合左沙薑沙薑味同薯條呢個組合好新奇食唔停口.招牌豬腩包食剩指數 : 0/100豬腩肉入口腍軟仲加左醃洋蔥豬腩肉入口腍軟中式包好軟熟整之前再煎一煎醬汁上下層唔同一口咬落去好balance.天婦羅軟殼蟹包食剩指數 : 0/100軟穀蟹天婦羅外脆內軟配料有蟹籽蘿蔔沙律中和油膩感仲有少少酒糟麵豉帶少少酒香.SOUR PUNCH | CARBON BREWS食剩指數 : 0/100好似雜果賓治嘅德國小麥酸啤酒味道充滿熱帶水果氣味少少酸味幾清新.BAO CHA! HEY BAO!食剩指數 : 0/100酒底係Fernet Hunter酒感唔算太濃Cocktail加左芒果烏龍茶仲有奶蓋芒果香味幾足酒精版台式飲品咁.榛子意式雪糕包食剩指數 : 0/100榛子Gelato好濃榛子味加埋海鹽nutella醬炸包好脆好似炸饅頭加雪糕咁好爽.綠茶雪糕包食剩指數 : 0/100綠茶雪糕無咁甜炸包外層加左練
[中環]小包包 Little Bao
LB 凱撒沙律
以油麥菜及椰菜代替羅馬生菜
用豆豉鯪魚、麻油、魚露等東南亞調味做醬汁
清新中帶點鹹鮮
SOUR PUNCH | CARBON BREWS
好似雜果賓治嘅德國小麥酸啤酒
味道充滿熱帶水果氣味
少少酸味幾清新
BAO CHA! HEY BAO!
酒底係Fernet Hunter
炸包外層加左練奶
外熱內冷
用呢個完結呢餐好好
2023-03-21 29 瀏覽
餐廳環境主要以高椅為主,枱底有掛勾,方便掛袋,對客人很體貼~墨西哥炸雲吞~頂層放了四川菠蘿莎莎及牛油果醬,味道帶點微麻,而炸雲吞的蝦肉很大粒且彈牙,脆香又好味~沙薑薯條~沙律醬混合了沙薑,另薯條也加入了沙薑粉,整份薯條都充滿著香噴噴的沙薑味,很特別,現在才知道,原來沙薑味道跟薯條可以這麼夾~招牌豬腩包~內裡除了豬腩肉外,還加了紫洋蔥及紫蘇葉等,豬腩肉入口腍軟,更用了惹味的醬汁煮過,外層夾上刈包,完美演繹中西合璧~天婦羅軟殼蟹包~除了軟穀蟹外,配料有白蘿蔔、蟹籽及洋蔥等;軟殼蟹很大隻,比包還要大,感覺味美超豐富~番石榴~杯邊加了一層鹽,杯內飄浮著一片熱情果,可能因杯邊加了鹽關係,令飲品清甜味更突出~芒果綠茶~淡淡微香的芒果綠茶味,頂層還鋪著一層芝士奶蓋,充滿芝士鹹香味~榛子雪糕包~雪糕榛子味特濃,外層加了榛子醬,帶點鹹鹹的,令內裡雪糕甜味更突顯~綠茶雪糕包~雪糕包外層加上了練奶,包包炸過熱辣辣,而雪糕冰凍,外熱內冷,好有口感~

2023-03-18 27 瀏覽
去中環睇展覽兼約朋友去食野,本身想食雪糕包好耐,今日終於去咗食啦!除咗甜品,我地仲一人點咗一個包同一份小食。先講令人期待既雪糕包,我地揀咗榛子同綠茶味。中式包炸到金黃色之後再夾上雪糕,咬落外熱內冷、外脆內軟,有新鮮感得嚟又滿足😍招牌豬腩包($98)入面有2塊慢煮豬腩肉,豬腩肉肥瘦適中,入味得嚟唔會過鹹,配埋大蔥紫蘇葉沙律,食落毫無違和感。天婦羅軟殼蟹包($138)入面隻軟殼夠哂份量,而且即叫即整,上枱既時候仲熱辣辣,咬落脆卜卜,好過癮!小食有沙薑薯條($88)同墨西哥炸雲吞($98)。墨西哥炸雲吞既蝦好爽口,食落新鮮熱辣,同朋友每人2隻啱啱好~薯條本身落咗沙薑椒鹽,再加埋鮮沙薑沙律醬嚟食,大家一條接住一條食到停唔到口😋飲品味道都唔錯~

先講令人期待既雪糕包,我地揀咗榛子同綠茶味。

小食有沙薑薯條($88)同墨西哥炸雲吞($98)。

飲品味道都唔錯~

• 榛子意式雪糕包
  • 招牌豬腩包
2023-03-16 23 瀏覽
不嬲都好鍾意食漢堡包,今次知道銅鑼灣有一間新派漢堡包店係用蒸包來做包皮,配上唔同餡料非常吸引今日終於有時間嚟食吓啦!天婦羅軟殼蟹包呢款天婦羅軟殼蟹包,估唔到係用上成隻嘅軟殼蟹啊真係份量十足!入面配料就有d蟹籽喺面同埋加左蘿蔔絲非常爽口,醬汁方面就用咗酒糟麵鼓適當減低油膩感。慢煮豬腩肉包呢個慢煮豬腩肉包係佢哋嘅招牌,梗係要試吓啦!豬腩肉肥瘦適中肉質軟淋,配料用咗大蔥紫蘇葉沙律黎增加口感,醬汁方面用左芝麻醬同埋海鮮茄汁食落非常惹味。涼拌牛脷心低溫浸白滷水牛脷配上爽口嘅白蘿蔔絲,加埋蔥油酸汁十分開胃,口感清新。沙薑薯條中式醬汁配上西式嘅薯條真係第一次食,薯條加咗啲雞油同沙薑椒鹽粉,另外配上一碟鮮沙薑沙律醬,味道非常特別值得一試。榛子雪糕包同埋鹽味雪糕包外皮炸得金黃香脆,食落似中式嘅炸饅頭入邊夾住雪糕,鹽雪糕包係配左焦糖醬,而榛子雪糕包入面就有nutella 醬,一冷一熱口感冰火交加,令人回味。Guavalada 呢杯mocktail入邊用咗番石榴,熱情果,唔柚子梳打,同埋梅子粉嚟整成飲落甜甜鹹鹹非常開胃。Higherthen iron goddess tea whiskey highbal

慢煮豬腩肉包

涼拌牛脷心

榛子雪糕包同埋鹽味雪糕包

Guavalada

Higherthen iron goddess tea whiskey highball
呢一款係出自香港製造嘅手工啤酒,口感比起平時啤酒清淡十分適合女士飲用。

餐廳嘅環境舒適而且值得一讚嘅係呢度嘅侍應,非常貼心會問吓客人食物嘅意見同埋價錢亦都唔貴值得一嚟。

見到餐廳個名好得意,叫littleBao,今日就喺度食lunch😃。餐廳外面有好多花花草草,環境清幽,讓人感到愜意。✨Fish Bao魚包2.0✨每月限定-天婦羅軟殼蟹包不得不講下個包,漢堡包形狀,白色嘅外皮有啲似饅頭,入口柔軟,質地綿密,感覺非常清新自然。即叫即炸,魚肉非常鮮美,有汁。軟殼蟹蟹肉鮮甜,外皮酥脆,非常正。小食✨紫菜炸墨魚脆脆墨魚鮮味和紫菜又香又脆,有豐富嘅口感,好特別!✨沙薑薯條沙薑和薯條嘅結合好特別,香口得來,內有薯蓉嘅軟綿口感,非常適合作為開胃小點心。包同雪糕嘅結合👉🏻✨綠茶雪糕包✨焦糖朱古力雪糕包脆脆嘅迷你包子,好香脆,外熱內凍,內裡雪糕口感柔滑,非常特別。

✨Fish Bao魚包2.0
✨每月限定-天婦羅軟殼蟹包

小食
✨紫菜炸墨魚脆脆
墨魚鮮味和紫菜又香又脆,有豐富嘅口感,好特別!
✨沙薑薯條

包同雪糕嘅結合👉🏻
✨綠茶雪糕包
✨焦糖朱古力雪糕包
2023-03-13 17 瀏覽
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥📍little bao(中環)🔹天婦羅軟殼蟹包 Soft Shell Crab Tempura Bao 💰138食嗰陣要小心~有大大隻軟殼蟹,香脆可口🤤中間配料有蟹籽蘿蔔沙律、酸黃瓜,整個配搭好fresh🔹沙薑薯條🍟 薯條係幼身的,炸得好夠香脆,最特別係配搭沙薑醬,醬嘅味道薑味唔會好突出,係淡淡的沙薑味醬都好creamy🔹榛子意式雪糕包(每日限定)💰48Nutella忌廉醬加上少少鹽,黑朱古力碎,包係香脆的配搭埋gelato雪糕,簡直係冰火搭配出乎意料地好味😍😍好鐘意呢個~🔹 Kyoho G&T 💰100薯條🍟配cocktails呢個配搭都唔錯🤣飲落去味道十分清新解渴,飲落有淡淡地西柚味,仲有巨峰葡萄配搭
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥
📍little bao(中環)

🔹沙薑薯條🍟

🔹榛子意式雪糕包(每日限定)💰48

🔹 Kyoho G&T 💰100

• 榛子意式雪糕包
2023-03-13 20 瀏覽
講左想試呢間特色漢堡包幾年,終於喺附近翻工而得閒去食😆咁啱撞正佢地special menu有出我鐘意食嘅嘢,即刻叫黎試下!.天婦羅軟殼蟹包($138)評分: 💛💛💛💛🖤漢堡包麵包係全白色,好igable🤩而軟殼蟹炸得啱啱好,啲蟹腳好脆身;蟹肉好鮮甜,配埋包裡面夾嘅蟹籽蘿蔔沙律同酒槽白麵豉醬味道更加豐富,好refresh。.沙薑炸薯條 評分:💛💛💛💛🖤用沙薑再炒嘅薯條真係第一次食😳每條薯條都滿滿沙薑,配埋佢地自家製沙薑沙律醬,味道濃厚,帶少少辣味,好刺激食慾!.鹽味雪糕包評分:💛💛💛💛🖤第一次試炸饅頭同雪糕冰火交融嘅特色甜品😳炸過嘅麵包上面帶少少甜味,鹽味雪糕之間夾住朱古力醬同脆朱古力粒,咬感十足😋可以話係tea break鬆一鬆首選!.BAO CHA! HEY BAO!(cocktail)評分:💛💛💛💛💛見到有奶蓋一定要試下😆係一杯有烏龍茶同芒果味,好容易入口,集清新creamy於一身嘅cocktail。好似飲緊酒精奶蓋茶咁😋..整體推薦指數:💛💛💛💛💛
天婦羅軟殼蟹包($138)
評分: 💛💛💛💛🖤

沙薑炸薯條
評分:💛💛💛💛🖤

鹽味雪糕包
評分:💛💛💛💛🖤

BAO CHA! HEY BAO!(cocktail)
評分:💛💛💛💛💛

整體推薦指數:
💛💛💛💛💛
位於中環既Little Bao由亞洲最佳女主廚May Chow創立,主打中西fusion漢堡包。餐廳有長吧檯,可以睇住師傅整野食,上菜時亦都會講解下,好有omakase式既體驗✨🔸🍟沙薑薯條 $88 ‼️seasonal‼️薯條幼身,加咗沙薑椒鹽同埋雞油,唔會太鹹,醬係鮮沙薑沙律醬,呢個配搭真係好少見🤩🦑紫菜炸墨魚脆脆 $98一開頭以為個醬係朱古力醬🤣 原來係黑蒜醬,鹹中帶點甜味,手打墨魚丸好彈牙,外層炸得好酥脆,沾滿曬紫菜,口感好正😋🍔魚包2.0 $108 🌟超級好食‼️推介😆 個包係饅頭,好軟熟,餡料豐富,炸比目魚好厚身,肉質嫩滑🥹 cheddar cheese用火槍炙燒過,完全係個包既精粹!!😍 再加埋自家製他他醬,真係好惹味,令人一試難忘🤤🦀天婦羅軟殼蟹包 $138 ‼️seasonal‼️呢款係季節限定🤍 天婦羅軟殼蟹超大隻,蟹腳勁長🤣 軟殼蟹炸得香脆可口,沾上酒糟白麵豉,帶點鹹香味,配搭蟹籽蘿蔔沙律,令到口感好fresh😋💚綠茶雪糕包 $48個包係炸饅頭,夾住冰凍又濃郁既綠茶味雪糕,師傅細心地將啲煉奶唧到好靚🤩 成個雪糕包外脆內軟,層次豐富🥰🤎榛子意式雪糕包 $78 ‼️seasona
🔸

🍟沙薑薯條 $88 ‼️seasonal‼️

🦑紫菜炸墨魚脆脆 $98

魚包2.0

🍔魚包2.0 $108 🌟

🦀天婦羅軟殼蟹包 $138 ‼️seasonal‼️

💚綠茶雪糕包 $48

🤎榛子意式雪糕包 $78 ‼️seasonal‼️🌟
超級好食‼️推介😆 榛子gelato奶香味濃郁,仲有加上海鹽既nutella忌廉醬,同埋糝咗啲黑朱古力碎,口感好爽脆,成個配搭極正🤩 有啲似食緊金莎🤤

🌸Sakura Breeze $100
杯cocktail粉紅色好少女💖 個base係vodka,加咗櫻花、檸檬同薄荷,飲落有淡淡既花香味,甜甜酸酸,非常之易入口😆

🍁Yuzu Maple Soda $48
柚子味超出,酸酸地好fresh好開胃😝 而且好解渴!!

2023-03-08
魚包2.0
榛子意式雪糕包
Little Bao 一向是我又愛又恨的餐廳十分邪惡😈 但又難以抗拒🤤餐廳經常推出新菜式包控的朋友絕不能錯過啊🍞🍟𝒮𝒶𝓃𝒹 𝒢𝒾𝓃𝑔𝑒𝓇 𝐹𝓇𝒾𝑒𝓈沙薑薯條薯條偏向幼細 沙薑味較少見既爽脆又惹味🦑𝒮𝑒𝒶𝓌𝑒𝑒𝒹 𝒫𝑜𝓅𝓅𝑒𝓇𝓈 紫菜炸墨魚脆脆即叫即炸🔥 有點熨口❗️外層酥脆 內裡彈牙配搭黑蒜醬🧄 口感一流🐽𝒫𝑜𝓇𝓀 𝐵𝑒𝓁𝓁𝓎 𝐵𝒶𝑜招牌豬腩包豬腩肉極度邪惡😈慢煮後再燒香肉質厚身🐖 十分嫩滑juicy👅配搭紫蘇葉沙律🥗、芝麻醬及軟糯的中式包皮 剛好中和了豬腩肉的油香味道豐富 極力推薦🌟🌟🌟🍤𝒮𝑜𝒻𝓉 𝒮𝒽𝑒𝓁𝓁 𝒞𝓇𝒶𝒷 𝒯𝑒𝓂𝓅𝓊𝓇𝒶 𝐵𝒶𝑜天婦羅軟殼蟹包期間限定新品✨軟殼蟹十分巨型🦀 炸得金黃酥脆配搭蟹籽醃白蘿蔔沙律及酒糟白麵豉味道清爽酸甜 減少整體的油膩感𝐻𝒶𝓏𝑒𝓁𝓃𝓊𝓉 𝒢𝑒𝓁𝒶𝓉𝑜 𝐼𝒸𝑒-𝒞𝓇𝑒𝒶𝓂 𝐵𝒶𝑜榛子意式雪糕包這次期間限定與澳洲人氣手工雪糕𝙂𝙚𝙡𝙖𝙩𝙤 𝙈𝙚𝙨𝙨𝙞𝙣𝙖合作🍨堅果及奶香味極度濃郁🌰Nutella 醬特別地加入鹽及dark chocolate 碎🍫 中和整體甜漏感 層次感豐富十分推薦🌟🌟🌟𝑀𝒶𝓉𝒸𝒽𝒶 𝐼𝒸𝑒-𝒞𝓇𝑒𝒶𝓂 𝐵𝒶𝑜抹茶雪糕包抹茶味道香濃 外
Little Bao 一向是我又愛又恨的餐廳

🐽𝒫𝑜𝓇𝓀 𝐵𝑒𝓁𝓁𝓎 𝐵𝒶𝑜

豬腩肉極度邪惡😈
慢煮後再燒香
肉質厚身🐖 十分嫩滑juicy👅
配搭紫蘇葉沙律🥗、芝麻醬
及軟糯的中式包皮

加上海鹽🧂及紫蘇
底韻帶薄荷涼感🌱
十分清新

𝒢𝓊𝒶𝓋𝒶𝓁𝒶𝒹𝒶

番石榴、熱情果及柚子梳打
果香味較出眾🍊

2023-02-28
  • 招牌豬腩包
1K
2023-02-28 28 瀏覽
在漢堡包店盛行的香港,漢堡包的設計各適其適,牛肉豬肉雞肉,炸蒸煎 或者配搭洋蔥🧅蕃茄🍅乾辣椒🌶️,再配上不同的醬汁,多元化得很!小包包就是我一直期待的突破!裝潢很地道的漢堡包店,竟然像師傅發板一樣可以看着師傅處理食材, 10分難得服務也是不俗沙薑薯條幼身的薯條🍟比較快熟,口感較爽脆,比一般薯條薯肉少些但更爽脆一些沙薑醬提胃,吃起來有點像吃沙薑雞,但又creamy,令人讚嘆的中西式味道紫菜炸墨魚脆脆$98以紫菜包裹着手打墨魚丸拿去炸, 口感彈牙而且外皮相當香脆,黑蒜醬帶一點酸味,感覺不俗招牌豬腩包$98這個中式fusion的漢堡包🍔, 以蒸饅頭作底,口感鬆軟,配合中式的五層豬腩肉, 入口即溶!那層芝麻醬+茄汁作為點綴剛剛好解了些膩,整個包不用動太多的牙骹,比一般台式的刈包更加好吃😋天婦羅軟殼蟹包$138那隻軟殼蟹有夠大隻!炸完之後還有手掌的大小!除了那些炸粉之外還有厚厚的蟹肉,非常少量的蟹籽跟蘿蔔,還有少少鹹香的白麵豉醬,入口相當好吃😋COCKTAILBAP CHA! HEY BAO $100帶點芝士奶蓋的雞尾酒🍹,口感奶滑而又不滯膩,少量的烏龍苦澀跟芒果的甜味混為一體,感覺像是一杯台式奶

小包包就是我一直期待的突破!

裝潢

也是不俗

紫菜炸墨魚脆脆$98

招牌豬腩包$98

天婦羅軟殼蟹包$138

COCKTAIL
BAP CHA! HEY BAO $100
帶點芝士奶蓋的雞尾酒🍹,口感奶滑而又不滯膩,少量的烏龍苦澀跟芒果的甜味混為一體,感覺像是一杯台式奶蓋茶的酒精升級版

Guavalada $58
撒了點鹽在杯邊,平日石榴的澀味不見了, 只剩下那甜甜的清新口感,味道相當不錯, 解渴如水

Hello little bao嘅新款菜式名如下,大家唔清楚嘅麻煩要check多次:

Seasonal dessert
貫徹中式fusion的概念,以炸饅頭的方式來製作漢堡甜品🍮

榛子意式雪糕包
Hazelnut Gelato Ice Cream Bao $78
暴力美味!hazelnut 的堅果🌰甜加上加鹽跟朱古力碎,跟Nutella的誘人絲滑香味,以熱辣辣的炸饅頭包著, 有冰火五重天的快感!

Green tea ice cream bao$48
加上煉奶跟綠茶雪糕🍦,本來煉奶跟炸饅頭就是絕配,加上微微苦澀甘甜的綠茶香,這個搭配怎樣也好吃的吧!