2020-08-14 1811 瀏覽
上面見到可以免運費,特登order 支持下$200 可以試哂四款cheese cake我remark 寫左1-5pm 送貨,最後係12 點已經打黎話已經到樓下。。好彩都趕得切拎到送貨就係甘一盒比我,無額外袋或者凍袋個d 所以真係要確保有人收完貨即刻擺雪櫃呀一開盒,其實除左烤芝士叫大舊d 之外,其他都係偏細件, $50 一件係貴左d,但當加埋運費甘計都可接受跟埋依個伯爵茶醬,無話要加係邊款蛋糕一齊食,所以我每舊都試下加,加完多一種層次,增加埋伯爵茶既香味,係唔錯四件無名無性,都係食完靠自己估番係邊隻味,依款係榛子朱古力烏龍茶芝士榛子朱古力味好香濃,所以一食就知上面個層質地似mousse 多d, 下面就較硬身既cheese cake佢既雙層芝士口味都係上面個層soft d, 下面硬身,有兩種唔同既口感,其實幾好,食到兩種層次,又唔會太硬或太軟身烏龍茶個味就比朱古力搶左少少,要單獨食先食得出,芝士味就再遮蓋左dd,即係成個食都係只會食到香濃榛子朱古力為主依個係鐵觀音芝士,上層類似鐵觀音mousse,下層係硬身普通cheese cake鐵觀音個味重過烏龍茶少少,再夾埋下層,反而兩者平衡得幾好,
上面見到可以免運費,特登order 支持下

$200 可以試哂四款cheese cake

好彩都趕得切拎到

送貨就係甘一盒比我,無額外袋或者凍袋個d

所以真係要確保有人收完貨即刻擺雪櫃呀

芝士蛋糕盛盒

榛子朱古力烏龍茶芝士

榛子朱古力味好香濃,所以一食就知

鐵觀音芝士蛋糕

鐵觀音個味重過烏龍茶少少,再夾埋下層,反而兩者平衡得幾好,因為本身普通cheese 淡味少少,加埋上層少少濃就岩岩好

冧酒提子烤芝士

四款最唔睇好係依款,因為個人都貳麻地冧酒同提子,果然, 冧酒偏苦澀,提子硬身又乾,再加埋係焗cheese cake, 真係得個乾字, 同埋cheese 味都係唔太濃,所以成個變左苦苦地既cheese cake 甘。。

伯爵茶雙層芝士

最後就係伯爵茶雙層芝士, 上層係普通cheese, 下層係伯爵茶cheese(但質地介乎硬身cheese cake 同mousse 中間位)

伯爵茶味唔算濃,感覺同烏龍茶差唔多,係多左陣伯爵茶香味only, 整體感覺一般

$200 包運費其實都可以接受,但未去到encore 地步,但遲d 疫情過後,會想去實店幫襯支持,試下佢既招牌

2020-08-08
外賣送餐
榛子朱古力烏龍茶芝士
2020-08-12 335 瀏覽
🍽菜式:甜品、tea🏡裝潢:樓上cafe😋味道:4/5📸打卡:5/5💰性價比:4/5👍🏻推薦度:4.5/5.🏡個location有少少鬼祟 因為係樓上舖 唔係好覺眼🤥不過上到去覺得都幾靚 每個corner都有特色 幾有心思 同埋好靜同舒服😌適合high tea!.🍰焙茶戚風蛋糕 $50 (9/10)焙菜味好香濃🍵甚至有啲啲苦 但上面嘅cream甜甜哋 係焙茶味mix普通忌廉 可以中和返甜同苦味😋戚風蛋糕口感鬆軟 但咬落又夠紮實 成個蛋糕嘅味道同口感都協調得好好🥰. 🏔️泰式奶茶戚風雪山 $50 (7/10)相比起焙茶味 泰式奶茶味就甜好多🤥奶茶cream幾甜 戚風蛋糕都係 配搭上就冇焙茶咁多層次 但勝在cream好滑蛋糕都夠鬆軟 啱食甜嘅朋友仔就啱晒😌.☕️鐵觀音芝士蛋糕 $48 (8.5/10)又一個有層次嘅搭配🥰蛋糕一共三層 第一層係鐵觀音mousse🍵 香濃得嚟少少苦 第二層係cheesecake🧀口感較mousse實少少 芝士味都好濃🤤最後係餅底🍪脆脆的又有新嘅口感😍再加上餅乾碎同鐵觀音啫喱 簡直係多層次享受🤩.🥤伯爵波波冰奶茶 $45 (7/10)好吸精嘅飲法~將伯爵茶雪成一粒粒
🍽菜式:甜品、tea
🏡裝潢:樓上cafe
😋味道:4/5
📸打卡:5/5
💰性價比:4/5
👍🏻推薦度:4.5/5

🍰焙茶戚風蛋糕 $50 (9/10)
焙茶戚風蛋糕

🏔️泰式奶茶戚風雪山 $50 (7/10)
泰式奶茶戚風雪山

☕️鐵觀音芝士蛋糕 $48 (8.5/10)
鐵觀音芝士蛋糕

🥤伯爵波波冰奶茶 $45 (7/10)
好吸精嘅飲法~將伯爵茶雪成一粒粒嘅波波冰🧊再倒熱牛奶等佢慢慢融🤩但將伯爵茶雪成冰再融返就會淡味好多 所以伯爵茶嘅味道唔係好出 比較多係奶味🥺
伯爵波波冰冰奶茶
伯爵波波冰奶茶

🌹玫瑰奶蓋玫瑰青茶 $50 (7.5/10)
玫瑰味奶蓋!🤣好香嘅奶蓋 飲落都有幾重嘅玫瑰味🌹而且奶蓋都夠厚實 可惜青茶比較淡冇乜味 襯托唔到奶蓋🤥
玫瑰奶蓋玫瑰青茶

🐼個人覺得質素幾好😋環境都坐得好舒服好適合hightea😙不過蛋糕比飲品高質🤣對比下飲品有少少overpriced🥺
焙茶戚風蛋糕
玫瑰奶蓋玫瑰青茶
2020-08-10 174 瀏覽
📌 小念頭~旺角之前見到好多人介紹呢間店嘅戚風蛋糕😍今次經過旺角通菜街終於上去試吓🙌🏻樓上鋪嘅小店係行小清新嘅風格光線十足 而且有好多小盆栽🌿上到去嘅時候都唔係好多人座位全部都坐得幾舒服 而且不設加一收費👍🏻不過留意番餐廳限時一個半鐘 夠鐘就要交枱每個人都要嗌一樣嘢食或者一樣飲品小店主要售賣主食、甜品同飲品🍹蛋糕嘅款式每日都唔同🍰而且有超級多款飲品可以選擇 包你揀到一款啱😛1️⃣泰式奶茶戚風雪山 $𝟱𝟬 (𝟲/𝟭𝟬)戚風蛋糕賣相幾靚🤩澎湃嘅泰式奶茶醬好吸引!甜度剛剛好 唔會話太甜但係泰式奶茶嘅味道太淡🙁唔係好食得出奶茶嘅味道可能係因為我太重口味🤣不過蛋糕質地幾鬆軟濕潤😋食完都唔會覺得太膩 但係覺得冇乜特別😅2️⃣ 冷泡奶蓋芒果紅茶 $𝟱𝟯 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)呢款係新出嘅夏日特飲 好大杯😝飲落都幾清新 好解渴🥵奶蓋唔會話太膩有好多芒果果醬 幾足料🥭有好多芒果肉係底 食到好滿足🤤整體都幾好飲!3️⃣ 宇治焙茶朱古力$𝟱𝟰 (𝟲.𝟱/𝟭𝟬)呢款飲品超級濃味 適合重口味人士🤪焙茶味好突出 而且同朱古力味好夾🍫朱古力味超級濃郁 鍾意食朱古力嘅
📌 小念頭~旺角

上到去嘅時候都唔係好多人
座位全部都坐得幾舒服 而且不設加一收費👍🏻
不過留意番餐廳限時一個半鐘 夠鐘就要交枱
每個人都要嗌一樣嘢食或者一樣飲品
小店主要售賣主食、甜品同飲品🍹

1️⃣泰式奶茶戚風雪山 $𝟱𝟬 (𝟲/𝟭𝟬)
戚風蛋糕賣相幾靚🤩
澎湃嘅泰式奶茶醬好吸引!
甜度剛剛好 唔會話太甜
但係泰式奶茶嘅味道太淡🙁
唔係好食得出奶茶嘅味道
可能係因為我太重口味🤣
不過蛋糕質地幾鬆軟濕潤😋
食完都唔會覺得太膩 但係覺得冇乜特別😅

2️⃣ 冷泡奶蓋芒果紅茶 $𝟱𝟯 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)
呢款係新出嘅夏日特飲 好大杯😝
飲落都幾清新 好解渴🥵
奶蓋唔會話太膩
有好多芒果果醬 幾足料🥭
有好多芒果肉係底 食到好滿足🤤
整體都幾好飲!

3️⃣ 宇治焙茶朱古力$𝟱𝟰 (𝟲.𝟱/𝟭𝟬)
呢款飲品超級濃味 適合重口味人士🤪
焙茶味好突出 而且同朱古力味好夾🍫
朱古力味超級濃郁 鍾意食朱古力嘅朋友一定要試吓!
不過飲完成杯之後都好膩😂

環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 7/10
🍴: 小念頭
📍: 旺角通菜街75號1樓
🔍: 12:00-19:00(Tue-Sun) *MON OFF*

☞︎ 同地區餐廳 #hkhungryfoodie旺角
☞︎ 同類型餐廳 #hkhungryfoodie西式
☞︎ 同款式餐廳 #hkhungryfoodiecafe

2020-07-29 167 瀏覽
Bookmark 咗好耐嘅一間Cafe,一直都俾佢的茶味芝士蛋糕,本人對於茶味類嘅甜品一啲抵抗力都冇,吸引住不過一路都冇機會試近排真係好少好少出街食,但難得去旺角買下野行到好攰,有少少肚餓,發現呢間Cafe就喺附近,一於上去食舊cake<鐵觀音芝士蛋糕$48>終於試到夢寐以求嘅鐵觀音芝士蛋糕,其實舊芝士蛋糕好細舊,不過真係食得好清香嘅鐵觀音味,芝士蛋糕嘅軟硬度介乎喺New York cheesecake 同埋藍莓芝士蛋糕中間茶控表示都幾滿意<泰式奶茶戚風蛋糕$50>至於舊泰式奶茶戚風蛋糕,我就覺得唔係太值呢個價錢,戚風蛋糕真係同平時嘅雪芳蛋糕冇咩分別,泰式奶茶cream 口感似平時飲台式飲品上面嘅奶蓋咁

<鐵觀音芝士蛋糕$48>
茶控表示都幾滿意

<泰式奶茶戚風蛋糕$50>
由網店做到實體店的蛋糕小店佢有多款特色蛋糕今次試左焙茶戚風戚風口感鬆軟,焙茶cream好濃厚唯一可以挑剔嘅係外觀麻麻哋😂一上碟覺得啲cream好似亂咁fing 甘但還是欣賞店主的努力的
由網店做到實體店的蛋糕小店
佢有多款特色蛋糕

今次試左焙茶戚風
戚風口感鬆軟,焙茶cream好濃厚
唯一可以挑剔嘅係外觀麻麻哋😂
一上碟覺得啲cream好似亂咁fing 甘
但還是欣賞店主的努力的
2020-06-09
30 分鐘 (堂食)
焙茶戚風
又搵到一間良心樓上甜品小店💛小念頭✨有時想同朋友行吓街搵個地方坐低食下甜品,可以考慮去旺角呢間小清新Cafe~店內主打自家製戚風蛋糕~嚟呢度食件cake飲杯嘢渡過一個悠閒下午🍰推薦甜品:泰式奶茶戚風蛋糕味道:🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟價錢:🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟🌟🍰鐵觀音芝士蛋糕 (左) $48呢個蛋糕嘅配搭都幾特別,想試新野嘅都可以試吓食呢一款蛋糕!不過我略嫌鐵觀音味唔算好出,芝士味重過茶味😂🍰泰式奶茶戚風蛋糕 (右) $50推薦推薦!泰式奶茶非常夠茶香味重😋而且戚風蛋糕夠晒鬆軟~上面再加入埋澎湃嘅泰式奶茶醬令到味道更加出✨雖然加咗咁多泰式奶茶醬,但都唔會令到蛋糕太甜,就算食晒成個都唔會覺得好膩
又搵到一間良心樓上甜品小店💛小念頭✨

鐵觀音芝士蛋糕及泰式奶茶戚風蛋糕

🍰鐵觀音芝士蛋糕 (左) $48

🍰泰式奶茶戚風蛋糕 (右) $50
2020-04-07
5 分鐘 (堂食)
鐵觀音芝士蛋糕及泰式奶茶戚風蛋糕
  • 泰式奶茶戚風雪山
  • 鐵觀音芝士蛋糕
Every big thing begins with little idea🥳🧚🏻‍♀️旺角既呢間小念頭一開始係甜品網店做起,再慢慢發展成為一間實體店😌今次好好彩一黎到就有位,所以唔洗等🙆🏻‍♀️-🎈泰式奶茶戚風雪山 $50呢度每日既蛋糕款式都唔同既,今次竟然有我喜歡的泰式奶茶戚風蛋糕🍰一黎到賣相真係好靚,泰式奶茶醬既味道好濃郁,重點係甜度剛剛好😜而蛋糕食落亦好鬆軟👍🏻🤤基本上完全係可以自己食哂成件~-🎈桔仔檸檬汽泡水 $46因為男朋友仔唔係太想飲奶蓋茶之類的,所以就叫左杯季節限定款😌飲落去好fresh,都幾解渴的但唔算太特別😳-🎈沖繩黑糖奶蓋炭焙烏龍 $46我就叫左呢杯小念頭特調既沖繩黑糖奶蓋炭焙烏龍😚個人覺得幾特別,奶蓋飲落好滑,略帶有少許黑糖味,唔會太甜,配搭炭焙烏龍整體感覺挺好的~-🔸小念頭📍旺角通菜街75號1樓

🎈泰式奶茶戚風雪山 $50

🎈桔仔檸檬汽泡水 $46
🎈沖繩黑糖奶蓋炭焙烏龍 $46

🔸小念頭
📍旺角通菜街75號1樓
2020-07-04
泰式奶茶戚風雪山
====================小念頭由2019年6月12嘅開始,就keep住響應罷市,ig又經常有文宣,抗疫期間講明唔招待大陸喱客⋯⋯點可以唔支持下佢哋?-佢哋唔單止係一間有心嘅黃色小店,仲係間高質cafe,每日大約供應5-6款蛋糕,飲品方面有冷泡茶、奶蓋系列、熱茶和梳打。-最出名嘅流心紫薯圈(HK$ 52)一切開就有驚喜,紫薯醬澎澎聲咁流出嚟(嘩!勁過我平時d M 😂😂),紫薯唔會太甜,蛋糕仲有微微香味,而且好軟熟,點小小醬一齊食好正!我仲叫咗杯沖繩黑糖奶蓋炭焙烏龍(HK$ 46),奶蓋係甜味為重,但黑糖嘅味道唔夠突出,不過烏龍就烤得幾香。-雖然疫情嚴峻,大家都少外食,不過而家零售同飲食業都面臨重大挑戰,好多黃色小店都撐唔住,大家有需要、有興趣都可以多多幫襯佢哋,買下外賣,幫佢哋捱過寒冬。====================位置:📍📍📍環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:😋😋😋😋服務:⭐️⭐️⭐️====================🍽 店名:小念頭📍 地址:旺角通菜街75號1樓🚌 交通方法:港鐵旺角站 D2 出口步行約3分鐘⏰ 營業時間:14:00 – 22:00 (星期一休息)====
位置:📍📍📍
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:😋😋😋😋
服務:⭐️⭐️⭐️
🍽 店名:小念頭
📍 地址:旺角通菜街75號1樓
🚌 交通方法:港鐵旺角站 D2 出口步行約3分鐘
⏰ 營業時間:14:00 – 22:00 (星期一休息)
  • 流心紫薯圈
2020-06-28 1697 瀏覽
之前朋友介紹這這家小店已經想去😆,這次有時間決定上去休息一會先吃個蛋糕嘆嘆茶🍵。店舖位於旺角通菜街的樓上店,環境是小清新店舖。人流不多時不會太嘈,但坐滿了一半人的時候有點嘈吵😅😅。💥泰式奶茶戚風蛋糕 HKD$50,蛋糕造型賣相很美📸📸,店員說是店家人氣蛋糕,所以決定一試🤤。蛋糕味道香濃,而且不會太甜挻好。對於不喜歡吃太甜的我表示喜歡,戚風蛋糕口感很鬆軟,價錢略貴一點🤔。💥炭焙烏龍茶 HKD$38,另外加了HKD$5 加配了芝士奶蓋。值得一讚的是飲品沒有冰塊😁,而預設甜度是微糖。由於想吃芝士奶蓋只好點凍飲🤣但不會太冷。茶味不算濃郁味道不太甜,芝士奶蓋滑而不咸🤤。💥伯爵波波冰奶茶 HKD$48,要趁著牛奶還是熱的時候倒入杯裡,就可以把冰塊溶掉🤣。冰塊是由伯爵茶雪藏而成,令到飲品賣相錦上添花📸。飲品味道不太甜,但茶味不濃略淡。飲品味道一般,因為茶味不濃郁略淡😭。蛋糕味道不錯,價錢中價位但沒有加一服務費,店舖環境挻涼快。

2020-06-17
5 分鐘 (堂食)
2020-06-25 162 瀏覽
試過堂食同同事嘅散水餅,最有印象係茶味甜品,今次公司有活動,試訂原個蛋糕。其實website有好多款,但因為戚風蛋糕唔可以送貨,所以揀左個芝士蛋糕。•焙茶雙層芝士蛋糕 (6吋)$480雙層係指上層係芝士蛋糕,下層係焙茶芝士蛋糕。芝士層綿綿鬆軟,有淡淡嘅芝士味;焙茶層比較實淨,茶味香濃;上層比較light,下層比較heavy。大部分同事都認為好食(仲有人食左兩件),但都有一位覺得兩層唔係好夾,兩樣分開食好食啲。•印象分享:小念頭嘅甜品的確唔錯,但我試過用WhatsApp 同IG問店主有關UFO蛋糕問題,佢都無覆,最後要打電話先得。但今次透過website訂,就跟得好足,又有email又有WhatsApp follow-up,送貨時,仲幫左個大忙,唔使我家老人家走黎走去。

焙茶雙層芝士蛋糕 (6吋)$480

2020-06-17
外賣送餐
$520 (其他)
小念頭 #旺角 #黃店💛❗️懷着一個小念頭 開出以茶為主嘅人氣Cafe❗️喺旺角一個唔起眼嘅舊樓入口,但想起原來隱藏着呢一間非常受歡迎嘅cafe😆餐廳每日售賣唔同嘅甜品,以茶味為主,成功吸引咗唔少人,啱曬茶控甜味控💕另外仲有少量嘢飲同埋幾款鹹食。餐廳嘅裝修有種好舒適家嘅感覺🏡店主係由社交平台賣茶為主嘅甜品網店開始,慢慢去到開咗實體店,直到而家人氣高企,全靠自己一個不屈不撓嘅小念頭,絕對唔簡單。焙茶戚風🍰$50佢哋嘅戚風蛋糕絕對係人氣之選,幾乎所有人都係為咗呢一個以嚟🔥戚風蛋糕鬆軟濕潤,口感好好。配埋香濃而輕盈嘅焙茶cream,食晒成個都完全冇負擔,難怪咁多人鍾意。鐵觀音芝士蛋糕🍰$48雙層顏色對比強嘅芝士蛋糕,賣相特別👍🏻,不過味道相對正常啲。下層嘅芝士味道稍為偏鹹,有少少搶走左上面鐵觀音嘅茶香🙈上下層口感唔一樣,上層較似慕斯,下層就creamy實在啲,兩隻口感有少少衝突。最欣賞係佢上面晶凝通透嘅鐵觀音啫喱,彈牙得嚟慘有幽幽嘅茶香💕留意番個芝士蛋糕係比一般嘅細。 Mix and match all day menu🥧另外仲有呢一個mix and match嘅鹹食之選。有三個底同埋三款配料選
小念頭 #旺角 #黃店💛
❗️懷着一個小念頭 開出以茶為主嘅人氣Cafe❗️

焙茶戚風🍰$50

鐵觀音芝士蛋糕🍰$48

Mix and match all day menu🥧
另外仲有呢一個mix and match嘅鹹食之選。有三個底同埋三款配料選擇。價錢視乎你揀邊款底。
底:
1️⃣Dutch pancake $78
2️⃣Cheese and potato $76
3️⃣Onion bagel $88
配料:
1️⃣crab stick avocado salsa
2️⃣White wine mushroom and chicken
3️⃣Tomato chill sauce tomato and sausage
我哋揀咗Dutch pancake with crab stick avocado salsa,好有驚喜🤩Dutch pancake嘅口感同一般嘅好唔同,冇麵粉嘅感覺,取而代之係非常Q彈嘅蛋餅😚從未食過,超級鍾意❤️再配埋美味嘅牛油果salsa,鹹鹹辣辣真係好正!
不過佢哋只係以下時段先會有鹹食:星期二至五14:00-22:00、星期六日18:00後。

整體來講,如果鍾意食茶類甜品嘅都幾值得嚟試吓,特別係佢哋嘅戚風蛋糕,亦都非常推介dutch pancake!
鐵觀音芝士蛋糕
Dutch pancake  crab  stick  and  avocado
2020-06-16 248 瀏覽
「Every big thing begins with little idea」💫每個女仔都有一個開咖啡店/甜品店的夢想,包括我自己。但究竟有幾多人會將佢地的夢想付諸實行?除左要手藝的技巧,亦要一顆持之以恆的真心和勇氣。「小念頭」的店主正是慢慢地將夢想實現,由網店到現在的實體店,可見佢正在為自己目標努力,希望香港人可以食到充滿幸福感的甜品。喜歡咖啡店的裝修很homey,採用白色、橙色及黃色爲主,光線充足,餐桌、小盆栽讓人置身家中,看得份外舒服。旁邊小櫃子上更放置一些關於香港時事的刊物供免費取閱,亦有「守護孩子」的自由奉獻箱。吃過晚飯,是甜品時間。掙扎於泰式奶茶戚風及焙茶戚風之間,最後選了後者。焙茶戚風蛋糕 $50焙茶味芳香濃郁,口感柔軟濕潤而且有彈性,配搭蛋糕上的幼滑焙茶忌廉,一個人吃一整件亦不過分。感覺店主對「茶」有點認識和講究,都是些比較少品嘗到的品種。小山園冷泡抹茶奶蓋茉莉 $54抹茶奶蓋濃厚、綿滑,抹茶味好濃,呢杯的奶蓋比朋友嗰杯更厚身,茶本身就有少少澀口,不過飲完會有一種回甘,整體可接受。忌廉奶蓋青茶 $48青茶甘香醇厚,加上滑溜忌廉奶蓋,剛好中和膩感。

焙茶戚風蛋糕 $50

感覺店主對「茶」有點認識和講究,都是些比較少品嘗到的品種。

小山園冷泡抹茶奶蓋茉莉 $54

忌廉奶蓋青茶 $48
青茶甘香醇厚,加上滑溜忌廉奶蓋,剛好中和膩感。
2020-06-12 253 瀏覽
下晝冇乜嘢做,想搵間cafe食個蛋糕hea下諗起小念頭就即刻衝上去買蛋糕食😍之前一直都好想試佢個焙茶戚風蛋糕,今次終於試到!真係名不虛傳一試有驚豔嘅感覺真係好好好好味🥰個茶味好出,成件cake又唔太甜太膩超級啱我口味!今次自己一個黎試唔到其他蛋糕🍰下次得閒都會成日上黎🥳上黎一邊嘆蛋糕,一邊enjoy ME TIME諗起都覺得正🤤🤤🤤🤤🤤重點係呢度嘅環境都好舒服一啲壓迫感都冇!想快啲再有機會黎😍😍😍
下晝冇乜嘢做,想搵間cafe食個蛋糕hea下
諗起小念頭就即刻衝上去買蛋糕食😍
之前一直都好想試佢個焙茶戚風蛋糕,
今次終於試到!
真係名不虛傳一試有驚豔嘅感覺
真係好好好好味🥰
個茶味好出,成件cake又唔太甜太膩
超級啱我口味!
今次自己一個黎試唔到其他蛋糕🍰
下次得閒都會成日上黎🥳
上黎一邊嘆蛋糕,一邊enjoy ME TIME
諗起都覺得正🤤🤤🤤🤤🤤
重點係呢度嘅環境都好舒服
一啲壓迫感都冇!
想快啲再有機會黎😍😍😍

2020-06-12
2020-06-11 233 瀏覽
小念頭 💛旺角黃店💛-舖頭唔大,細細間幾骨緻,環境氣氛幾舒服休閒,旺角鬧市中可以同朋友輕鬆一聚嘅cafe💛。不過由於地方唔大,多人嘅時候亦都需要搭枱。-🔍 泰式奶茶戚風雪山 $50戚風蛋糕好軟身😍 泰式奶茶好creamy😋成個奶蓋咁🤤 食落去唔會太甜,配搭得好好,推介之選👍🏻 戚風蛋糕亦都唔會覺得食完太飽嘅感覺,所以食tea,或者食完晚飯再食亦都好適合。-🔍 鐵觀音芝士蛋糕🍰 $48鐵觀音芝士蛋糕聽上去幾特別,不過食落去其實鐵觀音味唔算重,成個蛋糕感覺鐵觀音味唔夠濃,係芝士蛋糕個味相對比較突出。-食物質素:7/10環境氣氛:8/10回頭指數:7/10-📍 小念頭 (旺角)旺角通菜街75號1樓
小念頭 💛旺角黃店💛
🔍 泰式奶茶戚風雪山 $50
🔍 鐵觀音芝士蛋糕🍰 $48
食物質素:7/10
環境氣氛:8/10
回頭指數:7/10
📍 小念頭 (旺角)
旺角通菜街75號1樓
2020-06-09 237 瀏覽
💥咖啡酒烤芝士蛋糕 $42 ⭐呢個芝士蛋糕係用咗Baileys嚟整嘅🤩用叉拮落去嗰下同埋食落口嗰下都係用一個字嚟形容:滑!❤我自己就唔係太鐘意實的的嗰種芝士蛋糕,呢個口感對我嚟講啱啱好🥰初初食嗰陣食到淡淡嘅咖啡味,但愈食愈俾芝士嘅後勁蓋過咗🤣成個蛋糕一啲都唔苦,甚至乎我覺得咖啡味濃味啲會更佳👍另外個餅底加咗杏仁,份量都幾多下,令口感更加豐富❤評分: 8.5/10 😍💥忌廉奶蓋玫瑰青茶 $50點餐嗰陣店員好細心咁提醒我杯飲品係有汽嘅。我自己expect係青茶加梳打水,所以無為意就話okay🙂點知飲嗰下都幾衝擊,唔知點解杯野好似酸酸地咁,個奶蓋又無味。我以為係因為青茶係發酵茶所以係佢獨有嘅發酵味🤩但愈飲愈覺得浸酸味好唔自然🤣走嗰陣問多次店員杯飲品係咪因為發酵先酸酸地,店員話其實係杯飲品加咗忌廉汽水(Cream soda)🤣我即刻恍然大誤🤩原來個忌廉係真係講緊忌廉汽水🤣🤣🤣但真心唔多夾。評分: 3/10🤢我見呢間最多人嗌嘅甜品係戚風蛋糕,但我嗰日突然想食cheesecake所以嗌咗,無諗過都幾有驚喜😝👍杯飲品真係唔好飲,但我見最熱門嘅其實係熱泡茶,一壺壺咁上都幾精緻✨如果大家有興趣嘅話都係嗌
💥咖啡酒烤芝士蛋糕 $42 ⭐
評分: 8.5/10 😍

💥忌廉奶蓋玫瑰青茶 $50
評分: 3/10🤢

我見呢間最多人嗌嘅甜品係戚風蛋糕,但我嗰日突然想食cheesecake所以嗌咗,無諗過都幾有驚喜😝👍杯飲品真係唔好飲,但我見最熱門嘅其實係熱泡茶,一壺壺咁上都幾精緻✨如果大家有興趣嘅話都係嗌返熱茶啦唔好冒險啦🤣🤣

美味度👅: 7/10 (杯飲品當我唔好彩伏咗🤣)
性價比💕: 6.5/10
環境🏠: 7/10