1K
2015-12-28 489 瀏覽
其實我都食過小甜谷幾次,每次都覺得無乜特別,去幫襯都是因為就脚。天寒地凍,點了熱的腰果露,不太甜,有腰果味,一般水準,$36一碗,貴! 芝蔴糊蛋白杏仁茶算做有少少睇頭,起碼一碗糖水有3種味道及不同質感,$36一碗,都係貴! Don't think I'll be back!
Don't think I'll be back!
2015-12-26
$40 (宵夜)
2015-11-26 476 瀏覽
食到好飽 仲係要食甜品 因為咁先夠完美。第一次去小甜谷 店小小 坐位有點迫。我點了楊枝甘露涼晶晶 有黑白涼粉 西米 芒果幾甜 有椰奶的香味。朋友仔分別點了~宇治金時紅豆雪泡 普通。只有好淡的抹茶味 冇咩特別。抹茶軟雪糕 香滑 茶味濃 配合紅豆和芝麻湯圓 幾好味。窩夫配焦糖雪糕 Woooo 窩夫香脆 焦糖雪糕好香 Yummy!木瓜杏仁茶 甜度適中 杏仁味香。整體其實都不錯 但亦不是會常常掛念的甜品店。
食到好飽 仲係要食甜品 因為咁先夠完美。
第一次去小甜谷 店小小 坐位有點迫。
朋友仔分別點了~
宇治金時紅豆雪泡 普通。只有好淡的抹茶味 冇咩特別。
抹茶軟雪糕 香滑 茶味濃 配合紅豆和芝麻湯圓 幾好味。
木瓜杏仁茶 甜度適中 杏仁味香。
整體其實都不錯 但亦不是會常常掛念的甜品店。
2015-11-13 350 瀏覽
食完飯就緊係要食甜品喇!這是常識吧!今日同好耐無見嘅舊同事係尖沙咀食飯聚聚,食完正餐同事就建議去食甜品。附近正好有小甜谷,睇完餐牌就俾綠茶雪糕吸引咗行咗入去坐底。我地一行三人,叫咗兩杯綠茶雪糕同一碗湯圓。綠茶雪糕杯,配有薄脆碗,紅豆蓉同芝麻湯圓。雪糕分量比睇餐牌仲要大仲要高,好大分好驚喜丫~~~~~綠茶配紅豆係無得輸,正!芝麻湯圓就略嫌皮太厚了。朋友仔叫嘅淨湯圓都有同樣問題,湯圓細細,皮厚餡少。

食完飯就緊係要食甜品喇!
這是常識吧!
附近正好有小甜谷,睇完餐牌就俾綠茶雪糕吸引咗行咗入去坐底。
我地一行三人,叫咗兩杯綠茶雪糕同一碗湯圓。
綠茶雪糕杯,配有薄脆碗,紅豆蓉同芝麻湯圓。
朋友仔叫嘅淨湯圓都有同樣問題,湯圓細細,皮厚餡少。
2015-11-12
$50 (宵夜)
2015-10-12 639 瀏覽
食物甜品選了芒果杏汁豆腐花和凍紅豆3.6牛奶布丁。芒果杏汁豆腐花的杏汁不夠杰,香味很淡。豆花不夠滑且豆味不重,唯一可取是芒果很甜。凍紅豆3.6牛奶布丁奶味比較重,入味較綿但不太滑,不知道是否因為雪了很久,紅豆大粒,煮得很溶很甜,不錯。環境雪白的地方、光鮮明亮的燈光令人十分醒神舒服。只是地方比較淺窄,整間鋪只能容下約十至十二名顧客,但坐上六到八個就已經感到有壓逼感。衛生檯凳都很清潔,地上也沒有污漬,十分清潔。服務店員招呼都算爽快,下單,上甜品都很快手,惟不知道有些甜品售完卻沒有提醒,結果轉了兩次Order。有時後店員掛著與同事聊天忘了顧客存在,好像我叫埋單時就要多叫兩聲店員才有反應。總結小甜谷在香港好像算是挺受歡迎,在大坑分店經常人滿為患。可是今次吃過也只屬普普之列,但價錢比普通糖水店貴一點,值不值就由待食客自己判斷了,我自己就覺得一般。
食物
甜品選了芒果杏汁豆腐花和凍紅豆3.6牛奶布丁。
芒果杏汁豆腐花
凍紅豆3.6牛奶布丁

檯凳都很清潔,地上也沒有污漬,十分清潔。

總結
2015-09-25
2015-09-26 520 瀏覽
今日同男友係尖咀買完衫, 佢話有D肚餓, 但又未夠鐘食晚飯, 咁我地就近行下見到呢到有間小甜谷, 就入去食少少野啦, 我地好耐都無襯過.呢度個位有D入, 係條街既盡頭. 而入到去都坐得舒服, 仲見到有唔少明星幫襯過添先叫左個咖啡奶凍, 一食落口, 面個D脆脆腍哂既...... 口感不爽, 我會見議用粟米片, 效果應該會更好, 終於等到食哂D脆脆, 個奶凍個味都無乜特別, JUST OK.另外叫左個抺茶新地, 個綠茶雪糕有驚喜, 好重綠茶味, 而旁邊的白玉係我既FAVORITE, 佢唔係一般的白玉, 裡面係有芝麻餡的, 而個紅豆又唔係太甜, 呢個OK好食!舖頭門面光鮮, 但點解會有個國語拼音係下面? 感覺有D奇奇怪怪咁, 莫非佢既TARGET CUSTOMERS唔係我地?

2015-09-19
2015-08-28 450 瀏覽
一心去新天地飲湯,六時許仍未開門。大熱天,唯有去對面的小甜谷吃個甜品等待開門。小甜谷在大坑開店時未幫襯過,今次能不用排隊一嚐滋味也不錯。時間還早,除了我們,還未有客人。店內一幅牆上掛滿了明星顧客。河馬的楊枝金露涼粉,除了柚子杧果,還有白色QQ的涼粉狀jelly。配合起來,口感特別,柚子酸加上忙果汁的甜,非常開胃美味。河馬太的抹茶雪糕,抹茶香濃,配上紅豆蓉,中和了抹茶淡淡的苦味。加上兩顆迷你黑芝麻湯圓,湯圓皮薄而彈牙,整體不會太甜。連不好甜的河馬也不停偷吃。小甜谷甜品種類不算獨特,但質素不俗,怪不得我們離開時正不斷有客人到來。
一心去新天地飲湯,六時許仍未開門。
大熱天,唯有去對面的小甜谷吃個甜品等待開門。
2015-08-25
  • 抹茶新地,
  • 楊枝金露涼粉
2015-07-15 541 瀏覽
係open rice睇食評同十大十居其九都係甜品呀!!!!!!!!!!!!!真係太過份了~~ 叫人點忍到口呀!! \_/"不過間間都咁hit, 間間都排隊排到癲......咁熱既天氣, 都咪話唔惡頂......上次同朋友係山林道食完韓燒7080再追加多個dessert time就比我搵到在金巴利道的"小甜谷"!!((谷祖琳開架))比以前去大坑食時多了很多新品~又轉了新餐牌喇!!宇治抹茶軟雪糕新地小女點的, 沒辦法, 這期抹茶大熱~搞到好想食!! 雪糕好香茶味, 質地偏軟身, 所以要快食XDD小丸子也香軟Q彈, 配埋紅豆成件事match到加零一!!!!差點忘了說, waffle也非常脆口, 大愛!!榴槤飄香朋友點的, 一來到就有勁濃的榴槤味!!果真是榴槤飄香!!啖啖果肉, 加上大西米, 冰凍爽口夏天必食!最重要係, 唔使排隊就食到好味道的甜品心樂透呀!!!

係open rice睇食評同十大

十居其九都係甜品呀!!!!!!!!!!!!!

真係太過份了~~ 叫人點忍到口呀!! \_/"

不過間間都咁hit, 間間都排隊排到癲......

咁熱既天氣, 都咪話唔惡頂......

上次同朋友係山林道食完韓燒7080

再追加多個dessert time

就比我搵到在金巴利道的"小甜谷"!!

((谷祖琳開架))
比以前去大坑食時多了很多新品~

又轉了新餐牌喇!!
宇治抹茶軟雪糕新地
小女點的, 沒辦法, 這期抹茶大熱~

搞到好想食!!

雪糕好香茶味, 質地偏軟身, 所以要快食XDD

差點忘了說, waffle也非常脆口, 大愛!!
榴槤飄香

朋友點的, 一來到就有勁濃的榴槤味!!

果真是榴槤飄香!!

啖啖果肉, 加上大西米, 冰凍爽口

夏天必食!

最重要係, 唔使排隊就食到好味道的甜品

心樂透呀!!!

2015-05-18 594 瀏覽
今天約了男朋友談談情說説笑, 經過一間甜品店,聽朋友説過這間好像不錯,於是我們便抱有希望地入內試試。我們叫了一客芒果酥, 它味道不錯,面頭鬆脆,內裏軟滑,再加上糖霜和熱噴噴的樣貌,配以一個焦糖味雪糕球,感覺很是滿足。但美中不足的是我等了超過15分鐘甜品才到,而店員事前亦冇說明,至令我們等了又等,實在不是味兒。但總括而言也可再光顧的。
2015-05-01
10 分鐘 (堂食)
2015-05-03 565 瀏覽
食完正餐仲想搵個地方傾下計 就行去天文台道 搵下搵下見到小甜谷唔洗等位 即刻入去食!芒果千層酥皮卷配雪糕:呢個係熱食,芒果唔酸,酥皮好鬆脆,雪糕可以自己揀味!一碟有九舊,一個人食都幾飽!抹茶雪糕:一般抹茶,唔係好滑,無咩特別,唔會係首選。燉牛奶:熱食,都幾滑幾香!因為無人等位 所以可以傾下計 唔洗被趕走!

抹茶雪糕:一般抹茶,唔係好滑,無咩特別,唔會係首選。

燉牛奶:熱食,都幾滑幾香!

因為無人等位 所以可以傾下計 唔洗被趕走!
芒果酥皮卷配雪糕
燉牛奶蛋白
抹茶雪糕
$50 (宵夜)
芒果酥皮卷配雪糕
燉牛奶蛋白
  • 芒果千層酥皮卷配雪糕
2015-03-14 731 瀏覽
呢度好夠光猛坐得好舒服下。因為呢幾日天氣突然變番凍係門口出面食飽西北風,所以同女友叫左熱既杏仁芝麻同熱腰果芝麻,女友本身唔食杏仁味糖水但試左我碗杏芝兩啖都話又幾好味喎。而佢碗腰果露亦好香好滑!估唔到小甜谷中式糖水都好好味!本身諗住只食兩碗熱糖水點知比隔離 order 既焗酥卷吸引住視覺同嗅覺,出面真係好少地方有熱辣辣酥卷食。酥卷原來有得係幾種雪糕中揀一種,OMG 竟然係 Glacio!!Glacio 係尖咀一個球都唔平啦... 咁呢個酥卷真係超值!店員話而家榴蓮唔係當造所以只得芒果酥卷,無問題因為兩種生果我都鍾意食~等左大約15分鐘酥卷上枱,見到個太陽樣同聞到香味已經忍唔住叉落去。外層好鬆脆,入面有厚厚芒果同蛋糕,無想像過熱食芒果會咁夾。酥卷+芒果+雪糕+自家製吉士醬... 好快成碟KO哂!臨走見到有兩枱客 order waffle... 我今日飽到有D超額了... 下次必定再來試~
杏仁芝麻糊
2015-03-11
10 分鐘 (堂食)
$60 (宵夜)
杏仁芝麻糊
  • 芒果酥卷
2015-03-13 452 瀏覽
上星期日係尖咀附近食完飯就周圍行下,點知原來依度開咗間小甜谷,大坑果間太唔就腳所以講咗好耐都無試過!今次咁近一定要試啦!侍應好有心機介紹依度嘅招牌,但係2個人食完dinner都飽飽地,所以叫咗一個宇字抹茶軟雪榚配紅豆、芝麻湯丸試下!拎到上嚟賣相好靚,雪糕嘅綠茶味好濃郁,甘甘地,唔似出面就咁開水溝稀哂咁,得個甜字。用紅豆做陪襯啱啱好,少少甜,中和返綠茶嘅甘味。大讚!下次一定會嚟食過!

宇字抹茶軟雪榚
下次一定會嚟食過!
2015-03-01
宇字抹茶軟雪榚
2015-02-25 619 瀏覽
當天晚上蠻多位置的, 很無奈服務員要求我們坐牆邊很迫位置. 點了合桃糊豆腐花, 糊身不錯, 如能再滑一點就好了. 豆腐花蠻滑的, 無奈味道跟本太像百福豆腐花, 所以38元一碗來說實在完全不值得
當天晚上蠻多位置的, 很無奈服務員要求我們坐牆邊很迫位置.
2015-01-24 924 瀏覽
婚紗街的掘頭巷,不太起眼,亦因為係咁,所以可以把摺枱凳都擺出門口,因此不即使十時多都不用等候都能即刻入座店舖的確小得行,牆上以明星光臨嘅相做裝飾 價錢唔算好貴~~可能我miss左另一張menu,所以我地都只係點左好普通嘅甜品楊枝甘露,感覺好足料朋友話好有綠茶味呢個我點,等左成廿分鐘,遲黎左但好有禮貌解釋~~~實物外觀跟相片有出入^^",紅豆亦比預期少,但好夠淋,蛋白唔會太實,好味

店舖的確小得行,牆上以明星光臨嘅相做裝飾

楊枝甘露

楊枝甘露,感覺好足料

綠茶雪糕

朋友話好有綠茶味

紅豆燉蛋白

2015-01-23
$40 (宵夜)
紅豆燉蛋白
2014-12-21 885 瀏覽
跟朋友吃完難食拉麵後(真的好難食,在附近的), 無意中找到小甜谷。為補償心情上的損失,我們照衝進來。衝得好呀~ 非常好吃!!朋友強烈推介之前吃過的咖啡奶凍,另外點上了宇治抹茶軟雪榚新地及千層酥皮芒果卷配雪糕。咖啡奶凍雖然細細樽,但滋味無窮。Mousse 很滑很滑,吃後有幸福感喲~~~咖啡味很濃香,我這咖啡精不停吃~還有咖啡jelly及脆脆,很好吃!宇治抹茶軟雪榚新地(配紅豆、芝麻湯丸)賣相好吸引~~一個甜品滿足3個願望,有軟雪糕,窩夫及芝麻湯丸~抹茶味雪榚非常香濃,而且很滑~帶有綠茶獨有的苦澀味,我更愛! 實在太多勁甜又不好吃的抹茶雪榚了。紅豆較甜,配上雪糕及窩夫便是絕配!芝麻湯丸煙煙韌韌的,很好吃!千層酥皮芒果卷配雪糕坦白說,點菜的時候我們以為是普通的千層卷,想不到賣相是如此吸引!將芒果卷切開圍成圓圈,中間放上自選雪榚,外加芒果肉,看上去好好吃喲~~芒果卷外層酥脆,包著熱辣辣的芒果肉及蛋糕,一熱一凍,但很好食,亦好清新!食完後心情好起來了!! 一定要再來!

為補償心情上的損失,我們照衝進來。
衝得好呀~ 非常好吃!!

咖啡奶凍
雖然細細樽,但滋味無窮。

Mousse 很滑很滑,吃後有幸福感喲~~~
咖啡味很濃香,我這咖啡精不停吃~

還有咖啡jelly及脆脆,很好吃!
宇治抹茶軟雪榚新地(配紅豆、芝麻湯丸)
賣相好吸引~~

一個甜品滿足3個願望,有軟雪糕,窩夫及芝麻湯丸~

紅豆較甜,配上雪糕及窩夫便是絕配!
芝麻湯丸煙煙韌韌的,很好吃!

千層酥皮芒果卷配雪糕

食完後心情好起來了!! 一定要再來!
2014-11-25
$60 (宵夜)
2014-11-27 948 瀏覽
三人飯聚唔夠盡興,食埋甜品先夠圓滿,之前試過呢間大坑店,覺得味道幾好,又近我們晚飯嘅餐廳,地方光猛乾淨,裝修簡潔,去到九成滿,我們要坐吧枱,金屬高櫈都好坐,但無地方放袋, 三個一人揀一款,大家都揀西式(西式賣相靚,又好味)店員好細心,已經比定碟我哋分享!連刀叉及紙巾! 食物好快到!宇字抹茶軟雪榚配紅豆、芝麻湯丸:賣相好靚,尤其喜歡個脆餅碗,又脆,沾滿香濃抹茶味雪榚好好食,雪榚微甘,啖啖濃郁茶味,紅豆好甜,淨食會好甜,配甘味雪榚剛好,芝麻湯丸在食到一半時後上! 幸好外皮煙韌,流心芝麻餡好濃,充滿口腔!一熱一冷!好味!小甜谷窩夫配比利時朱古力雪榚:賣相好靚,4塊窩夫即做,好鬆脆,但又唔會厚重,唔覺滯,沾滿比利時香濃朱古力雪榚,一冷一熱,好滑好好味,香蕉片甜糯,配朱古力好味!淋上朱古力醬仲正!芒果千層酥皮卷配菠蘿雪榚:賣相好正,切開嘅脆卷圍成半圓,中間雪榚,仲有一堆芒果肉,好搶眼好吸引,攞起一件脆卷,外層酥脆,中間熱辣辣包住芒果肉及蛋糕,冒住熱蒸氣,唔乾好鬆軟,以為熱食唔配芒果肉,點知好夾,再食菠蘿雪榚,好清新,唔假,帶絲絲菠蘿肉,配埋香甜芒果肉,好清新!酸酸甜甜,好夏天嘅感覺!餐牌圖
三個一人揀一款,大家都揀西式(西式賣相靚,又好味
)店員好細心,已經比定碟我哋分享!連刀叉及紙巾!

食物好快到!

幸好外皮煙韌,流心芝麻餡好濃,充滿口腔!一熱一冷!好味!

餐牌圖文並茂,好吸引,店員好勤快,亦好幫手,因為食完抹茶雪榚,啲碟沾滿抹茶雪榚,我問店員攞新碟食其他甜品(我唔鍾意撈味)店員都即刻比!食完我們繼續傾偈,問店員攞水,店員即刻比三杯冰水,唔會趕客!

食咗一餐好滿足嘅甜品

芒果千層酥皮卷配菠蘿雪榚
小甜谷窩夫配比利時朱古力雪榚
宇字抹茶軟雪榚配紅、芝麻湯丸
後上的芝麻湯丸
2014-11-26
$53 (其他)
芒果千層酥皮卷配菠蘿雪榚
小甜谷窩夫配比利時朱古力雪榚