2014-11-25
食完一餐唔使錢的晚餐後, 出嚟見到有甜品店, 朋友話想食甜品, 係門口見到有榴槤, 他們兩個就話唔使諗啦, 要食榴槤, 點知入到去坐下仕應才說沒有榴槤, 係所有榴槤的甜品都沒有, 話唔係時候喎, ......咁出面個牌又寫住推介甜品???有點俾騙的感覺. 這間甜品是谷祖琳開的, 店子設計簡單, 餐牌都簡單, 應該話冇咩特別吸引, 問仕應甚麼是他們出名的甜品, 原來係雪糕, 同埋千層酥及同窩夫, 但呢d太飽肚吧, 我覺得個餐牌唔係好吸引, 朋友見到隔離的枱有一個粉紅色好似雪糕的甜品, 問店員是甚麼, 店員說是士多啤梨豆腐花, 上面的係士多啤梨沙冰, 但係個餐牌都唔係咁樣的....好奇怪...佢地沒有榴槤唔知食咩, 我就唔食榴槤但都唔知食咩, 最後叫左一個楊枝甘露亮晶晶, 朋友叫左一個楊枝甘露, 賣相簡直係一模一模, 我的只係多左幾粒涼粉吧了. 另一個朋友叫左一個抹茶雪糕加紅豆加湯丸.味道方面, 楊枝甘露不熱也不凍, 入面有好多一粒粒的珠, 有大有小, 涼粉, 白色的涼粉係荔枝味道的, 唔知係咪唔夠凍, 還是太多嘢係入面, 攪到碗嘢好結, 味道又唔係好好, 芒果都甜的, 但將咁多嘢撈埋一齊
味道方面, 楊枝甘露不熱也不凍, 入面有好多一粒粒的珠, 有大有小, 涼粉, 白色的涼粉係荔枝味道的, 唔知係咪唔夠凍, 還是太多嘢係入面, 攪到碗嘢好結, 味道又唔係好好, 芒果都甜的, 但將咁多嘢撈埋一齊又唔係好夾咁囉. 朋友都話麻麻地好味.
另外的抹茶雪糕都濃的, 夠滑的, 不過朋友話湯丸係凍的, 感覺好怪.
我們一致的意見係冇下次.