2014-09-15 6489 瀏覽
今日同朋友去左旺角聚舊,佢會想食啲有得任食ge餐廳,我即刻O左咀 因為從來任食ge餐廳比我感覺都係好差。。。價錢貴之餘仲要啲野唔好食先大獲丫ma 但係見佢咁想就陪下佢啦==一去到唔洗等位就有個幾靚ge姐姐帶我地入去 心諗:「死啦!!無咩人食ge?今次仲唔係中伏??」個環境都算係咁,同FD依都ok~~入到去坐低望下張紙,發現竟然有生蠔,鵝肝呢啲高級野食 諗都唔諗即刻點離試!!點完就即刻出去睇下有咩食啦~~都係啲普通野,無咩特別 但係有龍蝦湯都算係咁架喇 龍蝦湯有龍蝦味,值得一試!飲到一半,重頭戲出場喇!!就係生蠔同魚生喇 啲魚生雖然普普通通,但係都算叫做不過不失 而生蠔食落有好清甜ge海水味,我估係澳洲smokey bay~真係幾正同幾新鮮生蠔帶有清甜海水味,真係一試難忘!但係講真,食1隻真係唔夠。。。好可惜佢張紙唔可以比我寫多過每人1隻,我地得2個人,所以每次都係2隻2隻咁離 然後嘗試問個靚女侍應可唔可以比多啲我地 佢好好人!!即刻比左半打我地 6隻生蠔望已經流口水XD最後連鵝肝都到埋喇,覺得好似好多油咁~但係離到無理由唔試呱。。。雖然好油,但係味道真係唔錯!!連

但係見佢咁想就陪下佢啦==
一去到唔洗等位就有個幾靚ge姐姐帶我地入去
心諗:「死啦!!無咩人食ge?今次仲唔係中伏??」
個環境都算係咁,同FD依都ok~~入到去坐低望下張紙,發現竟然有生蠔鵝肝呢啲高級野食

但係有龍蝦湯都算係咁架喇
龍蝦湯有龍蝦味,值得一試!

飲到一半,重頭戲出場喇!!就係生蠔同魚生喇
啲魚生雖然普普通通,但係都算叫做不過不失
即開空運生蠔
生蠔帶有清甜海水味,真係一試難忘!

然後嘗試問個靚女侍應可唔可以比多啲我地
佢好好人!!即刻比左半打我地
6隻生蠔望已經流口水XD

法式香煎鵝肝多士
雖然好油,但係味道真係唔錯!!連埋下面黑色啲醬油食仲正

到最後食甜品,都係雪糕同埋一半任食果啲普通野咁。但係望真啲估唔到都有驚喜!!竟然會有木糠布甸食,仲要真係唔錯!
木糠布甸
最後埋單加埋1都係大約$200,講真!$200有蠔食真係咩都抵晒
1個月食1次都唔過份!!
2014-09-14
係團購見到任食鵝肝生蠔又好似有幾多野食都係$200頭,上埋openrice睇有啲驚,但因為係反工隔離所以膽粗粗買嚟試下,已醒目問定係咪生蠔同鵝肝係兩樣都有得任食先買(因之前食評有人話只可二選一,可能依家改左/團購關係,所以我地係兩樣都有的)一坐底,當然點生蠔、鵝肝、三文魚先啦,叫左 兩round 每次嚟得三隻(因跟人數嚟無得自己寫幾多),問人可唔可以每次嚟多啲,唔係好浪費紙張,佢地好好,之後生蠔每次嚟六隻👍生蠔唔係美國蠔,應該係澳洲,岩我😋都新鮮一啲都唔腥,好過某啲酒店buffet,三文魚夠香,唔係比啲雪到無味你食,鵝肝見之前食評好多人讚,佢個多士係炸的,鵝肝唔蘇,好味,頭兩件都可以,但之後嚟果啲,件多士好似浸完油先攞出嚟,超級膩😖乳豬係成晚唯一驚喜好滑,皮好脆好好味,讚出去行左兩個圈,真係格硬夾左雞翼同金沙骨,其他真係唔會想食。😩甜品得2款,團購標榜個黑松露朱古力慕士竟然係無囉,好彩個木糠布甸好食總括:成晚淨係不停食肝鵝肝生蠔三文魚-_-"

乳豬係成晚唯一驚喜
好滑,皮好脆好好味,讚

總括:成晚淨係不停食肝鵝肝生蠔三文魚-_-"
題外話/補充資料: 平時食親團購都會開住個團購食物list 再叫野食,因為試過有啲購團真係貨不對板的,但今次yahoo 個團購電話show 唔到張相出嚟,所以今日電腦開反睇反,完來真係好多野食當日係無得叫亦無出現過😡😡😡甜品最少供應10款,點知得木糠布甸同紐約芝士,重要最想食果個黑松露朱古力慕士係無得叫無得攞架囉! 侍應個個都好好,呢點要幫佢地平反,好有禮貌,又會講笑,仲FREE左一杯汽水^^
慶祝紀念
  • 生蠔
  • 木糠布甸
  • 乳豬
2014-08-07 4970 瀏覽
見有新野, 試下先. $220 + 10%, 講真, 一般質素, 不過以價錢, 有蠔, 有鵝肝, 算OK 啦. 位置方便, 環境尚算寬敞, 選擇以價錢論OK. 蠔細隻, 大部份新鮮(有一隻有問題). 鵝肝係一般質素, 最好食係燒豬. 我地食到叫佢唔駛跟飯.  三文魚新鮮但無咩味. 燒帶子好一般.
2014-06-27
2014-07-21 5145 瀏覽
今晚同老公仔看完戲,都唔知食咩,去到兆萬樓下見到小飛象poster大大隻蠔!!原來小飛象有自助餐,包括有生蠔,老公鍾意食蠔,所以一試,食物水準都不錯,生蠔新鮮,我就鍾意食佢哋燒乳豬,皮脆肉嫩,我食咗兩round,跟著再攞白酒煮青口,呢樣真係超水準,味道一流,再食牛尾同燒豬手,呢兩樣就無咩驚喜,去到甜品,款式就比較小,還好有最傳統既木槺布丁!味道都幾好,如果多幾樣甜品會更好,不過俾呢個價錢,都算值回票價!整體嚟講我好滿意!
,我就鍾意食佢哋燒乳豬
2014-07-20
  • 即開生蠔
  • 燒乳豬
  • 白酒煮青口
2014-07-20 4198 瀏覽
今天經過兆萬,遇上有人派宣傳單張,見到有葡國餐!任食有生蠔,心想試食下。  因為得90分鐘,第一時間去點生蠔和三文魚,等了大約15分鐘,原來是細小蠔仔。  當時大約3枱客,竟然要咁耐!若果滿座怎麼辦?完全唔掂囉。   海水味太重兼腥,好難食。鵝肝又乾,多士反而不錯!一定無下次。

當時大約3枱客,竟然要咁耐!
若果滿座怎麼辦?完全唔掂囉。

題外話/補充資料: 若是不想人任食,將時間拖延,何必做放題呢?
2014-07-20
用餐優惠
現金券
  • 磨菇湯及生果
2014-07-14 3624 瀏覽
有日係兆萬中心地下 同家人一齊唸緊食咩跟住就有成班人比傳單我地 我地就揀左呢間入到去 見到個場地 有d無奈 得個少少地方拎野食加上叫既野食 難食到嘔生蠔 又咸又腥 仲難食個k buffet果d鵝肝 又乾又澀 最好味就係塊多士最好味就系個燒豬既皮 脆同熱-,-之後要乜冇乜 講到自己好多野食-_-出去拎d野食仲難食過茶餐廳-,-5個人埋單980點解我地唔揀食樓上既放題-_-...
有日係兆萬中心地下 同家人一齊唸緊食咩
跟住就有成班人比傳單我地 我地就揀左呢間
入到去 見到個場地 有d無奈 得個少少地方拎野食
加上叫既野食 難食到嘔

生蠔 又咸又腥 仲難食個k buffet果d

鵝肝 又乾又澀 最好味就係塊多士
最好味就系個燒豬既皮 脆同熱-,-

之後要乜冇乜 講到自己好多野食-_-
出去拎d野食仲難食過茶餐廳-,-

5個人埋單980
點解我地唔揀食樓上既放題-_-...
2014-07-12
2014-06-20 5730 瀏覽
同朋友兩個九點左右喺旺角,兆萬間間價錢差唔多,揀咗小飛象食半自助餐。我哋都揀咗葡式豬手($188),據侍應話攞過獎,果然好食。皮好脆,仲係完全脆,肉亦好嫩,唔會太鹹(德國豬手通常好鹹)。生蠔魚生都OK,新鮮。其他嘢老實講點都食唔落(隻豬手咁大隻),冇胃量去試啦。據侍應話,下星期開始會將主菜減量,然後所有主菜都做埋任食,咁就可以試多啲唔同嘢,唔使一份主菜就飽哂。呢個價錢,旺角中心地帶,食物質量又好,真係好抵食。

呢個價錢,旺角中心地帶,食物質量又好,真係好抵食。
2014-06-19
2014-06-19 4571 瀏覽
任食生蠔或鵝肝+主菜+其他小食, $158up, 心想這個價錢真的不敢相信! 於是抱著一副不太期望的心態去試。按這個價錢來說, 食物是可以的。生蠔每人每次落單只可以有兩隻。其實我覺得生蠔本身不是太差, 但係比我見到佢唔係即開, 所以送到我們枱上時已有少少腥腥地, 但加了檸檬汁還可以接受。如果這店真的能做到即開即送給客人, 我相信客人的數量一定可以再增多。不會在黃金時間還有吉枱。三文魚的質數和味道都幾好, 而且在追加時的速度都相當快速。落單的時間只有一小時, 在食物送來後要即加單才可以食多幾轉。 沙律有3款:薯仔沙律, 凱撒沙律, 蟹子沙律。味道都ok, 不過沙律內的配料, 除了沙律醬外, 其他都相對少。不過這個價錢是可以接受。馬介休 - 愛吃炸薯的朋友, 我相信你們一定會喜歡這個。芝士帆立貝亦都美味! 除了面層有芝士外, 下層的醬汁一點也不馬夫。蜜糖燒雞翼 - 吃後感覺像是水泡雞翼塗上密糖。BB青口 - 口感很嫩! 焗茄子 - 味道都幾好! 當晚還有兩款餐湯:龍蝦湯和磨菇湯, 竟想不到味道相比起某些酒店的還要好! 不過自助餐食物的補給力不足! 有時會出現吉盆的情況。主菜我們選了卡邦尼意

三文魚的質數和味道都幾好, 而且在追加時的速度都相當快速。

馬介休 - 愛吃炸薯的朋友, 我相信你們一定會喜歡這個。
蜜糖燒雞翼 - 吃後感覺像是水泡雞翼塗上密糖。
BB青口 - 口感很嫩!

焗茄子 - 味道都幾好!

主菜我們選了卡邦尼意粉和葡國雞。意粉的味道很好!
葡國雞就不好味。其實從外表看來, 應該是經過悉心的烹調。不過用後發覺雞不滑(已是雪藏食脾), 汁的味道不似是葡汁, 這真的要好好改善。
因為我們一開始已吃了很多, 所以我們不能吃完主菜, 只吃了一半。
題外話/補充資料: 眼見鄰桌的食客點了乳豬和豬手做主菜, 賣相相當吸引。 如果價錢不變, 相信我下次都會再次幫襯! 值得一提是這店的坐位比較寬闊, 坐得很舒服。
2014-06-17
2014-06-03 5454 瀏覽
六點幾行過兆萬,有一個白衫侍應介紹呢度既半自助餐佢禮貌好好 態度友善令我同朋友決定今晚晚飯就向呢度試一試八點幾黎到,餐廳坐左一半人即使呢日係星期二,以地區旺角黎講都太少人。但諗到呢度開左唔係好耐,就覺得都唔出奇…門口個帶位一路傾緊訂位電話,我地同後面兩位太太等左一段時間,估計佢地人手不足所以比較慢坐低後迷茫既一餐開始,佢地畫個兩張紙同出面menu有出入,原來三文魚刺身要同佢order既甘為免等太耐,我一次過畫15隻生蠔同3件鵝肝,同埋熱盤main dish都一次叫晒。好啦 甘叫完我地就出去睇下拎左凱薩沙拉 薯仔沙拉凱薩個醬食多幾啖唔ok薯仔都麻麻地磨菇忌廉湯好過平時龍蝦湯試左左一啖普通三文魚頭腩偏乾藍青口有怪味炒飯合理芝士焗帆立貝無味main dish1:燴牛尾完全唔入流無資格做main dish,唔入味亦唔香,寫入任點比人試下會比較合理main dish2:非洲香辣雞乾,似一個小菜多啲,唔係完全無可取既地方,個汁似印尼炒面個種甜甜地,可惜除左層皮,it is nothing係咪好奇怪,說好的三文魚鵝肝生蠔去左邊呢問侍應佢只答一句黎緊,唔會差你地雖然我食緊半自助餐,但頭盤同冷盤放向ma
六點幾行過兆萬,有一個白衫侍應介紹呢度既半自助餐
佢禮貌好好 態度友善
令我同朋友決定今晚晚飯就向呢度試一試

八點幾黎到,餐廳坐左一半人

好啦 甘叫完我地就出去睇下

炒飯合理

芝士焗帆立貝無味

main dish1:燴牛尾完全唔入流

main dish2:非洲香辣雞

係咪好奇怪,說好的三文魚鵝肝生蠔去左邊呢
侍應佢只答一句黎緊,唔會差你地

雖然我食緊半自助餐,但頭盤同冷盤放向main dish同開胃菜前係有原因架

過一陣三文魚黎,比想像好係有冰底,味道合理無古怪

鵝肝多士塊鵝肝有渣,唔係入口即溶個種,佢底下個塊多士好油,我地講笑話出出面拎塊生果夾埋佢,兩個ok一個話fail

main dish3:龍利柳,完美體現一分錢一分貨既道理
三個dish中比較好既一碟,但只係比較好,無咩令人想再食多次既印象。配菜既薯仔比魚更出彩
廚房請好好反思
食晒所有熱盤後,我既生蠔千呼萬喚終於出來
呢個時候我個口已經食完各種重味既食物,我地總共叫左十五隻,無品種注明,分開兩盤拎黎,好古怪地左邊明顯比右邊暖,口感同味道每隻都有差別。大部分新鮮,比較creamy, 無礦物同海水味。當然裡面有劣貨,但考慮到一分錢一分貨,呢個品質係可以被接受既

埋單前,今日六點幾個白衫侍應主動問我地既意見,解釋餐廳個menu未定,人手都唔夠既事

結帳577元,好迷茫既一餐飯
2014-05-23 5320 瀏覽
難得老朋友幾年先返香港一次,幾經艱辛約了又改,終於都約齊幾個中學老死出黎,上個星期見到呢間食評又唔錯,地點又就腳方便,所以就試呢間啦!葡式半自助餐,有沙律,兩款湯選擇,龍蝦湯味道唔錯,之後一見有新鮮生蠔,男子組就立即二話不說ORDER 1打上先!直情食到唔停啦!. 跟住,仲有幾款小食選擇(焗帆立貝,馬介休,原隻燒雞翼,海鮮酥盒,秋刀魚...)可以任食 , 我又KO了兩隻燒雞翼 . 之後到主菜了, 由11款選擇中 , 就叫左個"炭燒美國肉眼扒", 個SIZE可以用KING SIZE形容 , 肉汁JUICY , 雖然配菜不多 , 但都已經好滿足 !!氣氛OK,食得開心!主菜--炭燒美國肉眼扒大大份好抵食,如果可以鐵板上就更好!!生蠔SIZE一般但抵食,夠新鮮!! 芝士牛油焗帆立貝夠香口,彈口!!鵝肝細細件但易入口半自助餐部份除左餐湯, 壽司, 沙律之外選擇略少,可以豐富D更可
難得老朋友幾年先返香港一次,幾經艱辛約了又改
,終於都約齊幾個中學老死出黎

葡式半自助餐,有沙律,兩款湯選擇,龍蝦湯味道唔錯
 , 我又KO了兩隻燒雞翼 .

主菜--炭燒美國肉眼扒
大大份好抵食,如果可以鐵板上就更好!!

生蠔
SIZE一般但抵食,夠新鮮!!

芝士牛油焗帆立貝
夠香口,彈口!!

細細件但易入口

焗帆立貝
焗鵝肝
焗鵝肝
2014-05-18 3761 瀏覽
難得約左一班好耐冇見既朋友,又想大家方便就腳,就去呢間小飛象啦.唔駛等LIFT,夠方便.好彩之前訂左位,所以好快就有位 .睇到個MENU, 嘩!MAIN COURSE 都有11樣選擇,真係多! 另外,仲有任食生蠔同鵝肝多士揀,勁開心 !之後出左去攞湯-龍蝦海鮮湯,夠晒味 .沙律吧,壽司都OK.佢個芝麻燒雞翼係原隻(頭+中+翼尖),好小見任食都會比全翼  不過要留肚食小食同主菜,唔敢食太多.我揀了主菜係-美式焗豬肋骨,起初會覺得會好似出面D美式餐廳咁,骨多過肉 ,點知到左送到時 ,勁勁件,仲要骨佔既比例1/3度,本身既肉上既汁已經夠味.真係食到LAM LAM 利.食到飽飽,之後出去攞生果-西瓜/蜜瓜/哈蜜瓜,真滿足!
好彩之前訂左位,所以好快就有位
!之後出左去攞湯-龍蝦海鮮湯,夠晒味
 不過要留肚食小食同主菜,唔敢食太多.

,點知到左送到時

食到飽飽,之後出去攞生果-西瓜/蜜瓜/哈蜜瓜,真滿足!
  • 芝麻燒雞翼
  • 龍蝦海鮮湯
  • 美式焗豬肋骨
2014-05-18 4343 瀏覽
日式放題食得多,今次跟朋行經旺角兆萬中心試食葡式半自助餐。查看餐牌主菜共11款算多, 有齊雞牛羊豬魚及海鮮各款選擇,還有我最鐘意的龍蝦加其它各款沙律三文魚剌身任食, 亦可選擇1份6隻生蠔或鵝肝任揀,以半自助餐價錢來講算抵食,便決定坐底。先來個龍蝦湯,除左味道偏醎外,整體尚可。另叫左三文魚刺身,焗海鮮酥盒,芝士牛油焗凡立貝,原隻芝麻雞亦,半打生蠔,蟹子沙律及caesar salad各款試食,味道唔錯,略嫌生蠔太細隻冇肉,尚算新鮮。主菜方面點選左我最喜愛的扒波士頓龍蝦,呢味主菜坐底已第一時間叫定,等了很耐及後再追單才到來,有點失望,但眼見半隻龍蝦份量十足,肉質肥美,已滿足我到來試食的要。飲品方面叫左凍latte,味道偏淡冇乜咖啡味 下次有机會再來會揀豬肋骨,朋友今次揀選呢款主菜味道唔錯,多肉亦份量十足。

。飲品方面叫左凍latte,味道偏淡冇乜咖啡味

題外話/補充資料: 現時很多自助餐亦有甜品如雪糕供應,若可增設甜品便更加完美。另用餐時有蚊滋飛過,影響用餐心情,另refill 速度頗慢,希望下次到來有所改善。
10 分鐘 (堂食)
今日一家大細突然興起想出外食蒲飛,本來想去大角咀某酒店的自助晚餐,點知該處臨時問話爆咗冇位,立即上網摷料,終於搵到小飛象葡國餐廳原來依家有半自助,個接電話的男仕"好老實"咁話今日(星期日)天氣唔多好,仲有位可以訂咁咁咁,好熱情的感覺,於是訂咗七點開餐。("好老實"係佢自己講的 )門口個水牌寫話佢新張冇耐,咁又好似係,因為我記得好耐以前去兆萬小飛象係要撳電梯上,依家只要沿手扶電梯上到三樓,一個U Turn就見到。我哋一家三口搵埋我老友一行四人喺1900前去到,即刻可以入座。一坐低我就問佢啲任食出得快唔快,個女侍話:好快咖放心啦!(都果然幾快,可能唔爆檯有關吧?)其實佢係有散叫,咁當然試下佢個半自助係咩料先,至於呢個半自助原來係點玩法呢?佢個半自助餐限時90分鐘,有所謂任食鵝肝生蠔,另外包一個主菜,因為費事涉及商業機密,所以唔影佢餐牌,主菜係有共十一款,其中有:燒乳豬炒飯,燒葡式豬手,煎龍脷魚柳,燒肉眼扒,燒羊架,葡國雞,辣非洲雞....等等,而你的單價就視乎你叫咩主菜而定,例如你叫豬手,咁你單價就係$188+10%,如你叫雞(兩款一樣價),咁你埋單單價就係$158+10%,如此類推

佢個半自助餐限時90分鐘,有所謂任食鵝肝生蠔,另外包一個主菜,因為費事涉及商業機密,所以唔影佢餐牌,主菜係有共十一款,其中有:燒乳豬炒飯,燒葡式豬手,煎龍脷魚柳,燒肉眼扒,燒羊架,葡國雞,辣非洲雞....等等,而你的單價就視乎你叫咩主菜而定,例如你叫豬手,咁你單價就係$188+10%,如你叫雞(兩款一樣價),咁你埋單單價就係$158+10%,如此類推。

至於個鵝肝生蠔任食,實情係同之前有人講的類同,即係一檯人只可叫一種任食,咁到時就共識要揀定全體任食生蠔,抑或全體任食鵝肝,如果想雙拼其實亦可以,但就冇得任食,變咗每人只有六件的限額,例如我哋四個人,即係總共可以任意叫24件,冇咗任食。
老實講其實任食都食唔到幾多件,因為個主菜都咁大份,況且個我估係經理的"好老實"男仕話齋,佢哋想啲客人樣樣都試吓佢哋的食物,唔好全攻一兩味,咁我覺得又係道理,所以我哋都揀咗雙拼。

生蠔比較瘦,唔係好大隻,但都算鮮,應該係即開的。
個鵝肝就唔算肥,少少乾,叫做不過不失。

自助部份有兩個湯:菌類白湯,及龍蝦湯。
個人覺得個龍蝦湯好味,龍蝦頭精華出哂,但其他人就覺得個龍蝦湯偏淡,反而個菌湯好啲,各有各口味。
仲有壽司盤同埋沙律吧,及有類似天婦羅的炸物,好似仲有個飯定意粉,及生果。

三文魚要落柯打,每次每人叫四件,四人合共十二件,食完再叫,因為佢用冰鎮關係,唔夠碗用吧?(一笑)

另外有張紙仔可以剔幾款任食的食品,似係即叫即製,個芝士燒帶子我覺得係最好,芝味濃,帶子唔會靭;
芝麻雞全翼少少乾,但都幾入味;
個好似叫海鮮酥盒的乒乓球大小的小東西,一啖一個,出奇地好味!
至於個燒秋刀魚就燒得太乾啦,兩條擺喺碟上好似兩把"尚方寶劍"咁挺直硬淨,難以入口。
炸馬介休球整得唔會好肥漏也唔太鹹,OK!

講到主菜,四人分別叫咗一隻豬手,乳豬炒飯,非洲雞,龍脷柳。
龍脷柳開一邊,都好大條,有十吋左右咁長,但偏乾,口感一般;
隻燒豬手真係大件!塊皮Lok lok脆,帶點脂肪的肉也唔會好漏,值得一試;
乳豬飯個燒乳豬仔就真係冇得頂!皮脆肉嫩,香口到不得之了,跟個炒飯都好大兜,也好香口惹味;
至於個非洲雞..........
先講吓我坐個位比較昏暗,個女待一嚟放低只講:"雞嚟了",我見幾件雞一些配菜及大量汁的焗兜在面前放下,就奇怪點解非洲雞乜唔係深色啲咩?點解個汁咁淺色?黃黃白白咁,覺得葡式的非洲雞的確有點令我失望而唔係好想食,於是決定先繼續攻其它食物,諗住轉頭再慢慢處理,點知過咗差唔多廿幾卅分鐘,到我終於拿起支叉撩咗一吓個底睇吓個"非洲雞"有咩配菜,扁咀究竟食唔食好的時候,突然有個女侍走埋嚟問我哋隻非洲雞嚟咗未,吓?乜我面前呢兜唔係.....咩?佢話係葡國雞!原來係上錯檯.........上錯檯成半粒鐘先知?
咁我又"好老實"話我用叉撩過,我驚一陣撩過佢又攞返入去,轉頭俾咗第二檯客咪食我口水尾?橫豎價錢一樣就唔換啦。而事實上個葡雞我唔係好識欣賞,因為我本身真係唔係好鐘意,所以最後剩咗要攞盒拎走,味道如何我也不便評價。

甜品我唔知係咩(據聞係雪糕),因為食得太急,臨走竟然忘記了;
然而我好在意我至愛的西瓜,其實我見就只有蜜瓜及西瓜,每次出都唔係好大量,點知有兩檯客次次一砌好攞上檯佢哋就衝出去搶,攞親就一大半,排到我攞時只剩兩三塊冇乜肉的西瓜皮。
西瓜都要搶,真係唔明白。

夠鐘前半小時就會有人嚟問仲有冇任食部份要落單,所以想食多啲就要注意一下;
而主菜部份就唔限你食的時間,你可以坐到食完先走都冇問題。個女侍講的。
題外話/補充資料: 我個人嚟講呢,真係好唔鐘意喺旺區食限時個零兩鐘要走人的放題及自助餐,試過APM食燒牛的餐廳,可能人太多,啲嘢上得慢,最後挖雪糕個個好似掘礦咁,搞到要排隊等成廿幾分鐘,終於到我掘完埋到位都未開始食,一個小姐就埋嚟話要交檯,另一個小姐一邊抹檯並預備舖新墊檯紙,原來呢次已經係摧第二次(第一次係我正在排雪糕時),我見我太太同個仔已經整裝待發,咁我唯有拿林一啖含哂個雪糕球,一路執嘢走個冰感一路尺到上太陽穴,成個感覺真係好憎好憎。 不過小飛象佢就咁,除咗自助部份係要限時90分鐘,要快快落柯打,其實個主菜係可以慢慢食,慢慢坐唔會趕人走,咁我覺得都可以,只係好笑在,我哋唔知係咪慣咗其它放題咁嘭嘭聲食完,潛意識就諗住快快交檯個模式,所以最後都冇話坐好耐就已經走了,都唔記得咗食飯後甜品。 仲有一樣一定要講,佢話個半自助餐係冇得攞走的,咁食開自助餐的呢個基本都明,如果唔係因為上文所述的俾錯咗個葡雞俾我,係唔可以俾人攞嘢走,話今次係因為佢哋搞錯咗先破例。 咁其實個主菜唔屬於自助餐的食物,咁食唔哂點解唔俾攞走?好似我個仔六歲人仔都要當大人咁叫一個餐,成隻豬手咁大點搞呢?如果話驚包嘢時會俾人偷偷哋包埋啲自助食物,咁佢哋職員攞去包冇問題啩?或者我本身係咁矛盾,鐘意自助餐放題,但又怕喺自己身上出現冇衣食剩咗浪費的情況,所以對此做法係有少許意見。
2014-05-04
  • 燒乳豬炒飯
  • 葡式燒豬手
  • 芝士燒帶子
  • 海鮮酥盒
  • 龍蝦湯
2014-05-06 3823 瀏覽
假期行旺角, 晚飯時間中咗入兆萬中心的小飛象食葡國菜, 喺門口睇menu見到係semi-buffet形式好像幾抵食, 而且喺旺角食日式放題食到厭, 決定一試。我地一行3人, 每人點一個main course, 再每位加$10已經可以頭盆甜品任食, 非假期好像連$10都唔駛加。頭盆甜品都係填紙仔柯打, 各款沙律及炒飯則是buffet枱任攞。Caesar salad及薯仔生果沙律都非常唔錯, 絕無欺場。加$10位的頭盆居然還有生蠔, 三文魚刺身及鵝肝, 質素okay, 尤其我最愛的鵝肝, 完全估你唔到有得叫兼質素唔錯。我們的main course, 分別是葡式燒乳豬炒飯,葡式豬手,非洲雞。最好吃是葡式燒乳豬炒飯, 燒乳豬皮脆肉嫩, 炒飯夠乾身味道醒胃也是非常好吃。葡式豬手侍應說是該餐廳之前拿過獎的菜式, 味道果然不錯, 不過咁大件, 見到都有點膩。非洲雞的雞也意外的嫩滑。由於main course portion太大, 我們之前叫的頭盆好像叫多了。例如芝麻雞亦, 芝士焗帆立貝等。不想浪費, 所以大家也非常努力。最後叫了兩個甜品大家share,又係非常大件的portion。木糠布甸有點太凍, 要扣分。心太軟, 合格。整體來說, 小飛象值得推薦, 才百幾至二百幾的一個主菜, 味道有驚喜。又任食生蠔, 三文魚刺身, 鵝肝及其他熱食,還有甜品, 總體食物質料以這個價錢來說簡直物超所值,以旺角來說, 更加算是上佳之選,下次要再去encore燒乳豬炒飯及試埋佢個牛尾。
葡式豬手
葡式燒乳豬炒飯
芝麻雞亦, 芝士焗帆立貝
心太軟
  • 芝麻雞亦 芝士焗帆立貝
之前看open rice 宣傳這間餐廳,好似幾吸引,就book左try 下..生蠔or 鵝肝任食,我最愛生蠔,揀食生蠔~!!真係好fresh ,好食 ,,我一個叫左2轉,,,已經飽左..(笑)個服務員話葡式燒乳豬係推介咼,我try ,我男友try 龍蝦~!賣相唔錯wor!!我覺得乳豬幾好食,好唔同中式做法,值得一試!!而仲有好多小食都任食,我叫左雞翼,扇貝,都味道好好,充滿葡式有特色,,,旺角區很少有禁有心是既餐廳 會再來食的!
生蠔任食
三文魚
龍蝦
葡式燒乳豬
小食也是任食@0@
,,我一個叫左2轉,,,已經飽左..(笑)
服務員話葡式燒乳豬係推介咼,我try
,我男友try 龍蝦~!

會再來食的!
題外話/補充資料: 見到服務員人手不足,建議增加人手安排~!
2014-04-28
1 分鐘 (堂食)
生蠔任食
三文魚