2018-08-15 869 瀏覽
這間小麵站的雞絲涼粉是太安樓別必試的小食之一。太安樓這個不夜城一直陪著港島人長大,每過幾個月就會有新店鋪開張,可以說是宵夜人士的指定聚腳點。雞絲粉皮由雞絲,粉皮,青瓜,芫茜,花生,蒜蓉等多種材料混合而成,一定要凍食才能夠食到麻油和麻醬混合的味道。配合嫩滑的雞絲和粉皮,加上脆口的花生和蒜蓉,鹹鹹的卻帶一點甜。芫茜亦為整 碗涼麵帶來香氣。雖然食到底有點偏鹹,但就是這種不太完美的味道令到整個涼拌更加地道,更加有風味。
雞絲涼粉
雞絲涼粉
第二次食 支持小店============太安樓好多野食 不過大部份劣食😰最近開左間四川麫店,見到餐廳比太安樓其他店乾淨👍🏻唔知係咪因為新開希望可以keep 到================其實上次食完已經有驚喜,雞絲涼麪同青瓜好正😋😋不過唔記得影相,所以冇寫食評============今次叫左酸辣粉真係抵食$25碗即叫即整 好彈牙我叫左小辣 都ok 可以再辣d不過對比上次食 雞絲涼麫好食d============拍青瓜 $182次都有叫落左好多5同既料好味 而且爽口好多其他四川小店青瓜又軟又5新鮮下次會繼續叫😋
第二次食 支持小店
太安樓好多野食 不過大部份劣食😰
最近開左間四川麫店,
見到餐廳比太安樓其他店乾淨👍🏻
唔知係咪因為新開
希望可以keep 到
================
其實上次食完已經有驚喜,
雞絲涼麪同青瓜好正😋😋
不過唔記得影相,所以冇寫食評
今次叫左酸辣粉
下次會繼續叫😋
  • 雞絲涼麫
  • 涼拌青瓜
2018-07-24 589 瀏覽
某日經過發現太安樓終於有間專賣辣嘢的鋪頭叫左2樣野食價錢平價食物有水準,有驚喜雞絲涼麵中辣唔算太辣但味道好足酸辣粉好有驚喜味道做得非常好 面質比較淋,岩我口味非常值得推介嘅小店食物品質好,cp值高
某日經過

雞絲涼麵中辣唔算太辣但味道好足

酸辣粉

酸辣粉好有驚喜
味道做得非常好
面質比較淋,岩我口味

非常值得推介嘅小店
食物品質好,cp值高
酸辣粉
Bravo 煎餅店開咗唔夠一年就摺埋咗,一兩個月前呢到開咗間叫小麵站嘅食店鹽焗手撕雞 ❤️ ($20/份)評分:8.5/10.推介要食呢個,幾多個人嚟就買幾多盒 😋 每份係已經預先 pack 好,嘅,有番咁上下分量嘅雞肉,全部都好嫩滑,無論係髀位定雞胸肉。醃得好入味 (我覺得略為鹹咗啲),但配料份量都豐富,有唔少青瓜絲絲索番啲雞油、同埋好香嘅芫荽 + 脆口嘅粒粒花生咁嘅物體。夾埋食系度幾惹味嘅小菜 (其實我覺得變成飯糰都仲得)紫菜鮮湯雲吞 ❤️ ($20/12粒)評分:6/10.雖然呢個價錢有成打「雲吞」食係真係抵嘅。🤔 但係佢地啲所謂雲吞其實只係菜肉餃,根本冇蝦,而且每粒只係得一細羹餡😅,湯底亦冇咩特別 (真係得個清字)。就算話係新鮮製造始終無咩睇頭都係唔太有足夠嘅吸引力令我有想再食嘅衝動
紫菜鮮湯雲吞

鹽焗手撕雞 ❤️ ($20/份)
評分:8.5/10.
鹽焗手撕雞

紫菜鮮湯雲吞 ❤️ ($20/12粒)
評分:6/10.
鹽焗手撕雞
2018-06-29 612 瀏覽
太安樓既新店黎講 呢間店算係幾快站穩住腳兩三次經過都見人排隊太安樓一直未有人主打麻辣酸辣👅雖然曾經有其他店賣過酸辣粉但味道一般 無幾耐就轉賣其他小食喇不過店內某年輕店員態度好麻麻問一兩句就已經黑面亦見到有客人問手撕雞份量有幾多佢指住雪櫃叫人自己睇 之後即刻轉身唔理人 言歸正傳 講番野食平時我食三哥酸辣二小既但呢度既辣度幾高就算叫小辣都辣到我狂灌凍水🔥下次叫BB辣就夠紅油小雪吞 $29/20粒小雲吞好食 酸、辣兩者平衡 值得一試就算好辣 我都忍唔住一直食食食女仔淨係食呢碗都夠飽重慶涼麵 中size $18如果係細size 會係直接從雪櫃取出中size就係另外整既配料份量多 但涼麵調味同紅油小雲吞完全完全唔同而且涼麵既小辣比小雲吞更加勁!落左d既非麻醬 又非辣醬既野非鹹非甜 難以形容既味道聞落幾香 但食落係另一回事可能係我同屋企人食唔慣 但對我地黎講算係難食即使小雲吞好食我只能俾個OK
太安樓既新店黎講 呢間店算係幾快站穩住腳

下次叫BB辣就夠

紅油小雲吞

紅油小雪吞 $29/20粒

小雲吞好食
酸、辣兩者平衡 值得一試
就算好辣 我都忍唔住一直食食食
女仔淨係食呢碗都夠飽

重慶涼麵

重慶涼麵 中size $18

如果係細size 會係直接從雪櫃取出
中size就係另外整既

配料份量多
但涼麵調味同紅油小雲吞完全完全唔同
而且涼麵既小辣比小雲吞更加勁!

落左d既非麻醬 又非辣醬既野
非鹹非甜 難以形容既味道