2022-03-23 70 瀏覽
疫情之下近排多咗叫外賣,今次就試咗一間幾唔錯嘅上海菜小店「尚海人家」,估唔到食落有驚喜,價錢實惠仲好好味!皇牌生煎包每個套餐都會配2個生煎包,雖然返屋企已經放涼,但食落依然皮薄底脆,肉餡Juicy,一咬開已經爆汁,真係好正!!上海排骨湯麵排骨都幾大塊,而且煎得好酥脆雞扒菜飯雞扒份量都好多多,煮得夠嫩滑,味道唔錯開洋蔥油拌麵初初以為會好咸,但味道卻剛剛好,而且條條分明夠爽口叫咗咁多野都只係$129,抵食!

上海排骨湯麵
排骨都幾大塊,而且煎得好酥脆

雞扒菜飯
雞扒份量都好多多,煮得夠嫩滑,味道唔錯

開洋蔥油拌麵
初初以為會好咸,但味道卻剛剛好,而且條條分明夠爽口

叫咗咁多野都只係$129,抵食!
午餐
都有好一段時間冇食過 #上海菜 啦今日趁着外出補給物資嘅時候喺#尚海人家 叫外賣返屋食佢哋位於 #TKOgateway 呢個 #foodcourt 裏面原本店舖都有幾個位置可以堂食嘅不過疫情關係呢幾個位置就變咗等候區啦我哋叫咗幾樣嘢食全部都係即叫即整嘅所以都要等侯大概5至10分鐘好鍾意食上海嘢嘅我其實係未食過 #生煎包見佢哋都整得幾靚所以我哋就order左四件包嘅底部剪得金黃鬆脆塊皮唔算好厚而肉汁都好多整體來講都算好香口#蔥油雞扒菜飯塊雞扒好大份味道幾好菜飯都幾好味只係略嫌加塊蔥油之後整體比較鹹#上海炸排骨都幾酥脆肉質軟熟唔會乾爭爭#豆沙鍋餅餡料都好多不過拎到返屋企就淋咗少少下次可以用氣炸鍋先翻熱一下🍽尚海人家 (TKO Gateway) (將軍澳)📍將軍澳常寧路2號TKO Gateway東翼地下EF24號舖
都有好一段時間冇食過 #上海菜 啦

#豆沙鍋餅
餡料都好多
不過拎到返屋企就淋咗少少
下次可以用氣炸鍋先翻熱一下

🍽尚海人家 (TKO Gateway) (將軍澳)
上海炸排骨
豆沙鍋餅
2021-12-28 90 瀏覽
餐廳位於坑口,鄰近地鐵站,地理上十分方便快捷,餐廳主打的就是上海美食,而我最喜歡的當然就是上海的老牌美食,當中這間餐廳最招牌的一定也就是生煎包,而我當然沒有放棄這個機會,沒想到生煎包也分為兩種,一種是傳統的生煎包,而另一種更是新穎有趣的,這就是植物肉生煎包。傳統的皮薄餡靚,肉汁豐富,加上外皮煎得香脆可口,絕對是最佳選擇。而植物肉方面,沒想到口感和質感也差不多,這是純天然純素的美食,另吃素菜的人多了一個新選擇。
2021-12-13 79 瀏覽
今日行開將軍澳,經過商場入面一度地方有幾間外賣店,但係見到呢間有現場即煎生煎包好吸引😋一於試吓。我哋叫咗一份上海排骨菜飯套餐同埋一份下午茶開陽蔥油拌麵套餐。每個套餐可以自選生煎包2隻或者涼拌或者甜品。但係見到生煎包咁吸引,所以2份餐都係選擇咗生煎包😂生煎包🥟見到底部外面金黃色,而上面嘅皮簿。咬落去第一啖爆汁!!個口充滿住湯汁,好好味😍d肉好juicy,一d都唔乾。而同時間食到d皮真係外脆內軟,好好味😋另外,配搭埋佢比嘅醋食,簡直一絕😍上海排骨菜飯🥬有時食菜飯入面得好少菜,好似食白飯咁😩但係呢個菜飯d菜比得一d都唔孤寒👍🏻而d排骨炸得好酥香,亦都好入味開陽蔥油拌麵🍜我比較少食蔥油拌麵,咁所以今次試吓。打開蓋,聞到好香嘅蔥油味😋,麵質彈牙,可能我唔鍾意食咁淋既麵,所以我覺得唔錯

上海排骨菜飯

開陽蔥油拌麵
上海排骨菜飯
開陽蔥油拌麵
  • 皇牌生煎包
2021-12-13 51 瀏覽
今日 又在東港城返工好耐無去過街市果頭揾熟食我去到food lane入口 見到間新野我未食過的尚海人家佢地都有好多選擇我揀左高湯上海麵套餐入邊的擔擔麵再加生煎包 另外再加埋豆沙鍋餅 同雞絲粉皮當然我會買返公司開壇今次擔擔麵我選擇左唔辣佢地個底味 花生味好出 香香的麵的質地 恰到好處 唔會糊糊的佢地招牌菜式之一生煎包。果然耍家一咬 好多肉汁而且出爐不久 熱辣辣外皮也很香脆 十分出色至於雞絲粉皮同樣好強花生味 加上芝麻配上滑溜溜 粉皮至於豆砂窩餅紅豆好軟綿綿唔會太油 好味finally ,最好味 可以encore--生煎包真係無得輸
今日 又在東港城返工

配上滑溜溜 粉皮

至於豆砂窩餅
紅豆好軟綿綿
唔會太油 好味

finally ,最好味 可以encore--生煎包
真係無得輸
  • 皇牌生煎包
2021-12-09 64 瀏覽
♨️尚海人家 Shanghai home I always go to the one in MK for their shanghainese pan fried bun!! They have a newly opened branch in tko so I gave it a try!Have to order their pan fried bun! It’s their recommended dish! 🤩 super juicy but crispy on the outside. Especially tasty when HOT 🔥but be careful not to burn your lips 🥵We also ordered the sweet ribs with vegetable rice. Love the sauce! So sweet and tasty 😋the ribs were well seasoned and meaty as well.The fried ribs with noodles were good. The ribs we
♨️尚海人家 Shanghai home

The fried ribs with noodles were good. The ribs were fried to perfection 😋
2021-12-06 50 瀏覽
位於TKO gateway既上海人家主要做外賣堂食只有兩三個bar枱位聽講佢既生煎包好食,終於有機會黎試🤩今次試左套餐係生煎包加麵🍲高湯上海麵套餐($49)🥟皇牌生煎包2隻生煎包真係超!好!食!!😍💯雖然賣相唔係好靚,但一咬落去爆晒汁,啲湯汁好香甜👍就算外賣返到屋企凍左都係咁好食而且個皮仲係脆既🥳真係食過最好食既生煎包!😆🍜擔擔麵擔擔麵就反而麻麻地湯底唔夠花生味,唔似一般擔擔麵麵質不過不失/😋食物質素:9/10💰性價比:8.5/10👣回頭率:9/10/📌尚海人家 (TKO Gateway)將軍澳常寧路2號TKO Gateway東翼地下EF24號舖
位於TKO gateway既上海人家主要做外賣
堂食只有兩三個bar枱位
聽講佢既生煎包好食,終於有機會黎試🤩
今次試左套餐係生煎包加麵

🍲高湯上海麵套餐($49)

🥟皇牌生煎包2隻
生煎包真係超!好!食!!😍💯
雖然賣相唔係好靚,但一咬落去爆晒汁,啲湯汁好香甜👍
就算外賣返到屋企凍左都係咁好食
而且個皮仲係脆既🥳
真係食過最好食既生煎包!😆

🍜擔擔麵
擔擔麵就反而麻麻地
湯底唔夠花生味,唔似一般擔擔麵
麵質不過不失

😋食物質素:9/10
💰性價比:8.5/10
👣回頭率:9/10

📌尚海人家 (TKO Gateway)
將軍澳常寧路2號TKO Gateway東翼地下EF24號舖
2021-11-02
5 分鐘 (外賣自取)
2021-11-13 65 瀏覽
成日行開見到呢間尚海人家啲生煎包好似幾ok, 今日得閒就去買嚟試下,買咗個套餐擔擔麵加兩隻生煎包,盛惠$49,唔洗50蚊我覺得都合理。個姐姐都有禮貌,都有跟足啲辣椒醬同醋俾我。買完就拿拿聲拎返屋企食。個擔擔麵個湯都算唔錯,個麵唔算係十分出色,但係都合格,跟住試下個生煎包,個生煎包係好食嘅,咬落原來有湯汁仲唔小心燙親個嘴😂😂,可能啱啱煎起,下次食要小心啲先得。$49有咁嘅質素我就覺得唔錯,下次可以試下其他嘢!

$49有咁嘅質素我就覺得唔錯,下次可以試下其他嘢!
2021-11-13
5 分鐘 (外賣自取)
  • 生煎包
2021-11-12 510 瀏覽
有時我偶然重回故地,光顧位於「將軍澳」「坑口」商場街市「TKO Gateway」美食廣場裡面的食店,發現很多食店在美食廣場裡面根本難以長期維持營業,每一手店舖實際壽命經常不過兩年就遭遇關門結業厄運。即使店舖實際位置,位於「TKO Gateway」街市美食廣場的大門入口位置旁邊,入口有利位置也難以延長「TKO Gateway」美食廣場食店的實際壽命。例如原本在「TKO Gateway」美食廣場入口位置的「西班牙」小食食店「What The Food」就在我還未試過光顧的情況下,匆匆關門結業收場。「領展」很快在「What Thr Food」結業後,很快換上新食店。「What The Food」結業後的舖位新食店名稱叫做「尚海人家」,是一間主打「生煎包」和「小籠包」的上海菜食店,不過我還意外發現「上海麵」套餐。於是我付款購買了一客「高湯上海麵套餐」,包括一碗「擔擔麵」和一客原味的「生煎包」套餐。本來食客購買「尚海人家」「高湯上海麵套餐」,還可以選擇性加錢追加享用飲品例如「豆漿」。可惜「尚海人家」「高湯上海麵套餐」裡面的套餐飲品不單止不是免費,而且套餐飲品價錢竟然都需要港幣八元一杯,反正「TK

可惜「尚海人家」「高湯上海麵套餐」裡面的套餐飲品不單止不是免費,而且套餐飲品價錢竟然都需要港幣八元一杯,反正「TKO Gateway」商場裡面不乏飲品店,我沒有必要把八元購買一杯未知實際甜味濃度的飲品。

所以我最後選擇,只享用「擔擔麵」配「生煎包」套餐作為下午茶就算數。「擔擔麵」湯底裡面的味道偏辣,但是又略為夾雜少許有少許嚼頭「豬肉」碎,以及的微脆口感的「花生」碎。

「尚港人家」的「擔擔麵」實際製成品,以外賣塑膠膠盒作為餐具盛載起來,方便食客自行加湯進入另一個外賣膠碗,口感略帶彈性的「上海麵」裡面。

所以即使「尚海人家」「擔擔麵」裡面的辣味,不太符合我對「花生擔擔麵」甜味的期望,但是「擔擔麵」辣味還未至於辣得難以入口,整體味道效果還未算最差,不過我還是偏好甜味「花生擔擔麵」多一點。

至於我享用「生煎包」的時候,發現「生煎包」裡面還有肉汁,加上「生煎包」外層口感還算偏脆,「生煎包」肉汁實際味道又不算非常辣,所以「尚海人家」「生煎包」整體味道口感都不算差,下次還有機會還會考慮再光顧。

2021-11-09
10 分鐘 (外賣自取)
2021-10-31 93 瀏覽
首先,員工態度惡劣。對客人十分之無禮貌,明明係自己記錯野,知道自己錯又唔道歉。單係呢點就唔會想再幫襯。另外,個菜飯啲飯係又凍重要係壞左既。一啖食落去就先陣餿味,成碗唔洗食😑呢間野真係冇下次,垃圾。
單係呢點就唔會想再幫襯。
呢間野真係冇下次,垃圾。
2021-10-27 93 瀏覽
這店原來是另一名稱的米芝蓮推介小店,開張不久便改名尚海人家,但餐牌差不多,今天去日出康城睇完樓回坑口,順路買了外買,排骨湯麵和2粒生煎飽,49元,排骨明顯是放了很久再炸的,和豬肉乾差不多,完全沒有肉汁,麵質和湯底是港式口味,完全不是上海的味道(我自己是香港出生的上海人),但不算難食,勉強可以,生煎包一般,不算太差,但最大問題係在等候時目睹員工把自己用完(應該是食完甜品)的外賣膠碗用清水沖一沖,再用工作抬上的抹布抹了一下就放回未用過的外買膠碗上,明顯是打算循環再用,另外亦見到有一盤切碎的小棠菜亦是放在地上,之後員工拿起就放入鍋內炒,見這情況,決定不再會再次到這店
2021-10-27
5 分鐘 (堂食)
先不講味道網上外賣平台送單都可以送漏一碗擔擔麵已經覺得有點不滿意畢竟$49運費打開見到盒豆沙窩餅簡直無言盛惠$44,價錢與份量完全不成正比味道平平無奇非常不合理收費豬扒撈麵乾到不堪,豬扒非常柴毫無肉汁雞絲粉皮硬如膠片,令人食不下咽酸辣湯淡而無味,稀如水蔥油雞扒菜飯,雞扒味道濃但一樣非常乾柴生煎包勉強過關,都有湯汁,但包底夠硬本身想支持一下新餐廳但整間餐廳地雷滿佈吃完一肚氣永遠不會再幫襯一世黑名單
先不講味道
網上外賣平台送單都可以送漏一碗擔擔麵
已經覺得有點不滿意
畢竟$49運費

打開見到盒豆沙窩餅簡直無言
盛惠$44,價錢與份量完全不成正比
味道平平無奇
非常不合理收費

豬扒撈麵乾到不堪,豬扒非常柴毫無肉汁
雞絲粉皮硬如膠片,令人食不下咽
酸辣湯淡而無味,稀如水
蔥油雞扒菜飯,雞扒味道濃但一樣非常乾柴
生煎包勉強過關,都有湯汁,但包底夠硬

本身想支持一下新餐廳
但整間餐廳地雷滿佈