2022-05-04 62 瀏覽
平時都好鍾意食小籠包、生煎包呢d上海小食,貪佢熱辣辣又多肉汁🤣有同事介紹呢間尚海人家都唔錯,不過位置唔多,主要做外賣,價錢唔貴,拌麵加生煎包都係$43,下午茶仲有折👍🏻生煎包|$42/6個生煎包係鐵鑊煎煮住,隻隻生煎包底部煎到金黃,咬開肉汁好豐盈,真係有爆汁效果☺️幾鮮甜有肉香,不過黑芝麻加多d會更香口,同埋真係要襯熱食,放耐左就會變得硬脆雞絲粉皮|$30份量幾足既雞絲粉皮,加左大量麻醬同青瓜絲,仲有好多芝麻😆粉皮滑溜晶瑩,整體好清爽好好味上海排骨|$22排骨火侯控制不錯,唔會過老或柴口豆沙鍋餅|$28店員即叫即整,不過皮同豆沙餡有點分離🙈味道比較淡,食唔到豆沙甜味

生煎包|$42/6個

雞絲粉皮|$30

上海排骨|$22
排骨火侯控制不錯,唔會過老或柴口

豆沙鍋餅|$28
2022-05-03
5 分鐘 (外賣自取)
2022-04-25 88 瀏覽
限聚令放鬆了,上班一族不再WFH,想不到午市的人潮這麼快又再出現!看來不太多人,但,其實點餐快,下單後還是要等。選擇不算多,但都是主流食品。我今次的目的是生煎包:皇牌生煎包,買得越多價錢越平,兩隻價錢由$22起。看到我的目標就在這裡。買了6隻回公司與同事分享,個個讚不絕口,煎得香脆的包底,內裡有濃濃的肉汁,果然味美!雖然等待的時間較長,但絕對值得!比起同是生煎包馳名的另一同區小店,抵食更多,如不想排隊等候,建議可以使用外賣app😉

看來不太多人,但,其實點餐快,下單後還是要等。

選擇不算多,但都是主流食品。

看到我的目標就在這裡。

2022-04-22
午餐
  • 生煎包
/ /超正宗上海菜☺️超抵食❣️真係超耐冇食上海菜啦!!見到灣仔後街呢度有間幾抵食!仲要全部都即叫即整,熱辣辣好正🤩店舖座位唔多,所以我都係揀咗外賣! 皇牌生煎包(6隻)🥟超juicy💦 真係好正!個包外皮超脆!最中意係會個包入面真係好多汁一咬開已經爆哂出嚟😝😝雞絲粉皮🐥呢個係涼伴,粉皮好彈牙撈埋啲芝麻醬真係好好食😋上海炸排骨🦴呢個都好出色!排骨好嫩口,又唔會乾身桂花蜜糖雞翼🍗甜甜地好好食,上面仲有啲芝麻粒添!📍 尚海人家 (譚臣道) (灣仔)灣仔譚臣道8號威利商業大廈地下E號舖
/ /
超正宗上海菜☺️超抵食❣️
真係超耐冇食上海菜啦!!
見到灣仔後街呢度有間幾抵食!
仲要全部都即叫即整,熱辣辣好正🤩
店舖座位唔多,所以我都係揀咗外賣!

皇牌生煎包(6隻)🥟
超juicy💦 真係好正!
個包外皮超脆!
最中意係會個包入面真係好多汁
一咬開已經爆哂出嚟😝😝

雞絲粉皮🐥
呢個係涼伴,粉皮好彈牙
撈埋啲芝麻醬真係好好食😋

上海炸排骨🦴
呢個都好出色!
排骨好嫩口,又唔會乾身

桂花蜜糖雞翼🍗
甜甜地好好食,上面仲有啲芝麻粒添!

📍 尚海人家 (譚臣道) (灣仔)
灣仔譚臣道8號威利商業大廈地下E號舖
2022-04-20 67 瀏覽
最鍾意呢度工夫到家嘅生煎包,🤤底脆皮薄,而且滴湯不漏,🥢入邊肉鮮爽嫩,味道香而不膩~招牌生煎包皮薄多汁,❤佢哋都有供應各式上海招牌飯麵。剛煎好嘅生煎包熱辣辣,所以一定要小心咬開,🤤如果唔係會好容易爆汁燙口。佢哋嘅生煎包,出名底脆皮薄,🐷餡料係半肥瘦豬肉,食多兩個都唔會覺得膩。上海幼麵做成熱湯麵,🍜麵條纖細,外觀呈白色,口感勁道爽滑🥰豬扒香甜,肉質鬆軟。lunch time 好多人,受歡迎!

2022-04-16 94 瀏覽
📍 尚海人家 佢哋店主打上海菜 灣仔店舖有少量堂食位置 但最後決定外賣拎走🥡-上海排骨擔擔麵 $59套餐除左有擔擔麵外 仲包2隻生煎包😍 擔擔面嘅份量都唔少 仲有唔少肉碎😆不過擔擔麵食落去都幾辣🤭 唔食得辣嘅人要留意~上海排骨食落去偏重口味 鹹鹹地咁 而且肉質唔鞋開洋蔥油拌麵 $43呢個拌麵上面有唔少紫菜碎 好脆口 食落都唔會過咸👍🏻生煎包咬落去爆汁 外皮仲有少少脆脆地嘅口感🥰 都唔錯大家睇完我哋嘅食評之後 想試嘅話可以參考下面嘅地址😚👇🏻
📍 尚海人家
上海排骨擔擔麵 $59
套餐除左有擔擔麵外 仲包2隻生煎包😍
擔擔面嘅份量都唔少 仲有唔少肉碎😆
不過擔擔麵食落去都幾辣🤭 唔食得辣嘅人要留意~
上海排骨食落去偏重口味 鹹鹹地咁 而且肉質唔鞋

開洋蔥油拌麵 $43
呢個拌麵上面有唔少紫菜碎 好脆口 食落都唔會過咸👍🏻
生煎包咬落去爆汁 外皮仲有少少脆脆地嘅口感🥰 都唔錯
開洋蔥油拌麵

大家睇完我哋嘅食評之後 想試嘅話可以參考下面嘅地址😚👇🏻
開洋蔥油拌麵
2022-04-16 67 瀏覽
心血來潮想食上海菜🤣見到附近有間外賣上海菜就買左返去同屋企人食~呢度total都係HKD100左右 勁抵食!!雞絲粉皮 上海排骨擔擔麵生煎包迷你蔥油拌麵生煎包一食落已經爆汁 啲汁多到滴出黎🍜雞絲粉皮 雞肉嘅份量好多而且醬汁亦都好濃😍每次食親上海菜都一定要嗌呢款😎而且最近做緊優惠只要like and share fb/ig就會送一碗迷你蔥油拌麵蔥油食落好香而且份量都幾多都幾抵🤣呢度食嘢真係好抵 兩個人食到超飽都係$100左右咋 去到附近諗唔到食咩嘅話都值得一試!#emily出街食👅👅 #emilysbelly灣仔 #灣仔美食
呢度total都係HKD100左右 勁抵食!!
雞絲粉皮
迷你蔥油拌麵
2022-04-14 56 瀏覽
好少行嚟呢邊今日經過呢間舖頭望入去被啲生煎包吸引住引吾住就行咗入去😂開洋蔥油拌麵~蔥油呢個組合好難唔好食😆炒制開洋即係蝦米,到蔥油同醬油、糖既完美配合再到軟硬適中既麵條,拿捏得恰到好處如果再加多啲蔥就好啦😝上海排骨擔擔麵~擔擔麵花生醬味濃夠辣湯底濃郁,有唔少花生粒同肉碎麵食落爽滑,排骨炸至酥黃口感有彈性又有嚼勁外層酥脆好食,好食又吾油膩皇牌生煎包~❤️輕咬一啖滿嘴湯汁麵包皮微焦酥,湯濃、肉鮮香全部味道喺口中久久吾散~小心食‼️因為會爆汁😂講真㗎,我同朋友都中招開頭一見到豆漿同酸梅湯係支裝飲品真係好淆底點知一飲真係少甜👍呢間餐廳講真都幾啱我口味😋
好少行嚟呢邊
今日經過呢間舖頭
望入去被啲生煎包吸引住
引吾住就行咗入去😂
開洋蔥油拌麵~蔥油呢個組合好難唔好食😆
炒制開洋即係蝦米,到蔥油同醬油、糖既完美配合
再到軟硬適中既麵條,拿捏得恰到好處
如果再加多啲蔥就好啦😝
上海排骨擔擔麵~擔擔麵花生醬味濃夠辣
湯底濃郁,有唔少花生粒同肉碎
麵食落爽滑,排骨炸至酥黃
口感有彈性又有嚼勁
外層酥脆好食,好食又吾油膩
皇牌生煎包~❤️輕咬一啖
滿嘴湯汁麵包皮微焦酥,湯濃、肉鮮香
全部味道喺口中久久吾散~小心食‼️
因為會爆汁😂講真㗎,我同朋友都中招
開頭一見到豆漿同酸梅湯係支裝飲品
真係好淆底
點知一飲真係少甜👍
呢間餐廳講真都幾啱我口味😋
2022-04-13 68 瀏覽
原來灣仔都有高質上海菜外賣😍尚海人家位於灣仔譚臣道,只有少量堂食位,所以嗌咗幾樣菜式返屋企食,性價比都超高!🔸皇牌生煎包入到舖頭就會見到大鐵鑊上煎緊生煎包,好吸引!生煎包皮薄煎得香脆,入邊好多肉汁,餡料分量亦好足夠!🔸排骨蔥油拌麵大大塊排骨炸至金黃,肉質軟稔。拌麵上有乾蔥同蝦米,配埋蔥油撈勻,又香口又惹味!🔸上海鹹肉菜飯($32)唔好睇得四小片肉,每一塊都係濃濃鹹香,話咁快撈哂成碗飯🍚🔸雞絲粉皮 ($30)粉皮爽口雞絲份量亦多,但醬汁比較濃味,少醬就啱哂喇🙈

🔸皇牌生煎包

🔸排骨蔥油拌麵

🔸上海鹹肉菜飯($32)
唔好睇得四小片肉,每一塊都係濃濃鹹香,話咁快撈哂成碗飯🍚

🔸雞絲粉皮 ($30)
粉皮爽口雞絲份量亦多,但醬汁比較濃味,少醬就啱哂喇🙈
2022-04-13 41 瀏覽
最近疫情關係食多左兩餸飯都想轉下口味,今晚就買左上海野做晚餐🥣去左灣仔尚海人家買外賣番屋企食🥡我今次點左上海排骨擔擔麵餐和上海紅燒肉菜飯餐,套房配生煎包,好抵食呀👍🏻上海排骨擔擔麵排骨好大塊又炸得好香脆,外脆內軟滋味十足;擔擔麵花生醬濃帶辣味,很有上海既風味😋上海紅燒肉菜飯紅燒肉好林又入味,醬汁配上菜飯更加滋味😋生煎包煎得剛剛好,外面香脆可口,內裡好多汁肉質美味😋😋😋另外仲有下午茶架,8折超抵食呢!

上海紅燒肉菜飯
紅燒肉好林又入味,醬汁配上菜飯更加滋味😋

生煎包
煎得剛剛好,外面香脆可口,內裡好多汁肉質美味😋😋😋

另外仲有下午茶架,8折超抵食呢!
2022-04-04
2022-04-12 43 瀏覽
已經有一段時間冇食上海野,好掛住生煎包同擔擔麵嘅味道,所以今次去左灣仔尚海人家,買外賣食。😍我今次點左上海排骨擔擔麵、蔥油雞扒飯及生煎包4隻。🥰上海排骨超入味而且好大塊,剪開有好多舊兼好juice,擔擔麵好有上海原味道,花生醬味濃,又辣又香口。😋蔥油雞扒好香蔥油味,雞扒吾肥又厚肉,加上特製醬汁超好味。😋生煎包煎得恰到好處,外面甘香可口,內裏勁多鮮甜肉汁,好正。😋下午茶仲有8折,超抵食!👍

我今次點左上海排骨擔擔麵、蔥油雞扒飯及生煎包4隻。🥰

蔥油雞扒好香蔥油味,雞扒吾肥又厚肉,加上特製醬汁超好味。
😋

下午茶仲有8折,超抵食!👍
2022-04-12 1866 瀏覽
星期日留係屋企睇netflix唔想煮飯屋企附近開左間尚海人家今晚一於買外賣返屋企食啦所有食物都係即叫即整夠新鮮皇牌生煎包 ($32/4隻)果然係必食推介幾乎每個客人都叫生煎包店家每日會用新鮮豬肉製作出皇牌生煎包拎到返屋企仲熱辣辣爆汁既生煎包好juicy外脆內軟既口感好正 (食嗰陣小心啲汁彈到周圍都係)蔥油雞扒菜飯 ($42)呢個蔥油雞扒菜飯好有驚喜半煎炸既雞扒肉質鮮嫩一啲都唔油膩蔥油撈埋落菜飯度好好食😋食下食下成碗菜飯KO左🤣桂花蜜糖雞翼 ($22/3隻)即叫即整既桂花蜜糖好香口蜜糖雞翼有淡淡既桂花香大大隻好好食😋豆沙鍋餅 $28上海菜既甜品多數都係高力豆沙/豆沙鍋餅今次我地叫左個豆沙鍋餅性價比超高既豆沙鍋餅都係$28有六小件豆沙餡都幾多食到有粒粒紅豆既口感外脆內軟好煙韌迷你開洋蔥油拌麵 (like and share fb post即送)最後要同大家講個限時優惠只需要like and share 社交平台post就可以免費獲得一個迷你開洋蔥油拌麵優惠去到四月三十號咋雖然話係迷你版份量都有一碗蔥油好香,拌麵夠彈牙兩個女仔share食就剛剛好政府早幾日出左消費券尚海人家可以八達通付款下次

星期日留係屋企睇netflix唔想煮飯
屋企附近開左間尚海人家
今晚一於買外賣返屋企食啦
所有食物都係即叫即整夠新鮮

皇牌生煎包 ($32/4隻)
果然係必食推介
幾乎每個客人都叫生煎包
店家每日會用新鮮豬肉製作出皇牌生煎包
拎到返屋企仲熱辣辣
爆汁既生煎包好juicy
外脆內軟既口感好正 (食嗰陣小心啲汁彈到周圍都係)

蔥油雞扒菜飯 ($42)
呢個蔥油雞扒菜飯好有驚喜
半煎炸既雞扒肉質鮮嫩一啲都唔油膩
蔥油撈埋落菜飯度好好食😋
食下食下成碗菜飯KO左🤣

桂花蜜糖雞翼 ($22/3隻)
即叫即整既桂花蜜糖好香口

最後要同大家講個限時優惠
優惠去到四月三十號咋
雖然話係迷你版
份量都有一碗
蔥油好香,拌麵夠彈牙
兩個女仔share食就剛剛好
政府早幾日出左消費券
尚海人家可以八達通付款
下次要再encore試埋佢地個蟹粉拌麵先得
2022-04-11 40 瀏覽
顧名思義呢間餐廳主打上海食物,有擔擔麵、拌麵、菜飯及生煎包,另外仲會有啲小食和甜品類,喺灣仔呢個地段來講價錢絕對唔貴👍🏼❣️上海紅燒肉菜飯套餐 $59紅燒牛肉賣相極吸引!睇得出係選用左又大又肥美嘅五花腩去製作😋肉同脂肪嘅比例各佔一半,個人好鍾意呢款五花腩☺️從肉眼睇到五花腩煮得好入味好淋,果然食落肉質紮實得來又夠淋,但味道冇睇落咁濃郁,味道適中唔會淡唔會過分濃味,不過對於鍾意食偏重小小口味五花腩嘅我嚟講,略嫌覺得唔夠惹味,但整體來講相當唔錯🤤另外套餐會包皇牌生煎包2隻🫢值得一讚嘅係第一口咬落生煎包,啲汁真係飛出嚟😆證明裏面真係有滿滿嘅肉汁,所以食嘅時候都要好小心!個人認為生煎包嘅外皮厚咗啲,煎過嘅底部偏向硬脆,加上外賣返到屋企外皮已經變得少少硬身口感有少少影響咗。肉質都好嫩口,若然餡料可以做得更加香口就更完美啦😆❣️開洋蔥油拌麵套餐 $43超香嘅蔥油味,拌麵顏色好出,但食落味道偏淡,唔知會唔會因為外賣關係啲麵冇咗咁容易拌令啲醬汁冇咁均勻,但都輕輕食到麵有油香又唔會好油膩👍🏼,希望下次可以買完可以立即食到😋🥤飲品方面 - 酸梅湯 跟餐+$8係香港製造嘅支裝柑桔酸梅湯,味道相當唔錯,酸酸地好開胃

❣️上海紅燒肉菜飯套餐 $59

❣️開洋蔥油拌麵套餐 $43

🥤飲品方面
- 酸梅湯 跟餐+$8
係香港製造嘅支裝柑桔酸梅湯,味道相當唔錯,酸酸地好開胃🥰
2022-04-06
10 分鐘 (外賣自取)
  • 上海紅燒肉菜飯
2022-04-08 79 瀏覽
早幾日放假當然要出下去行下 食下嘢啦,成日困係屋企真係好悶架嘛😂今次就出走去到香港區,去到灣仔經過見到「尚海人家」,小編就非常之鍾意食上海嘢😋見到又有擔擔麵又有生煎包,真係流哂口水🤤即刻入去試試啦😬上海排骨擔擔麵 配 皇牌生煎包(2隻) $59 + $8 豆漿(一支) 擔擔麵湯底好正👍辣度適中 又有好多材料 包括肉碎 同 花生碎😋排骨方面夠大塊 份量又夠多😊👍生煎包 即場有店員新鮮即整,熱辣辣 仲識噴汁,小心啲湯汁辣親個咀😝👍好味😋炸蔥油酥餅$18新鮮即炸,熱辣辣好脆😋豆沙鍋餅$28份量多,餡料亦多,脆卜卜口感一流😋食埋呢個甜點就滿足哂嚕😂P.S. 職員態度親切有禮 仲會推薦主打食品👍

排骨方面夠大塊 份量又夠多😊👍

炸蔥油酥餅$18

新鮮即炸,熱辣辣好脆😋

豆沙鍋餅$28

份量多,餡料亦多,脆卜卜口感一流😋食埋呢個甜點就滿足哂嚕😂

P.S. 職員態度親切有禮 仲會推薦主打食品👍
2022-04-07 1017 瀏覽
🥟尚海人家🥟📍:灣仔譚臣道8號威利商業大廈地下E號舖我都幾鍾意食生煎包🙈除咗嗰啲大集團堅信號之外 呢一間都值得我推薦😍 佢哋除咗食物嘅質素好正宗之外 充滿上海風味 而且價錢都非常之平民 性價比超高🥰🍜上海排骨擔擔麵+生煎包兩隻+豆漿 💰67上海排骨好惹味 即叫即整熱辣辣 豬扒唔會好鞋身 會有少少脂肪 咬落去啖啖肉😍有油脂感!擔擔面有少少辣 再加埋肉碎、蝦乾等 好香花生味 擔擔麵好索汁入味👍🏻值得一提 店家好貼心 會有分湯外賣 返到屋企啲面都唔會淋晒🙌🏻🍚上海鹹肉菜飯+生煎包兩隻 💰43見到有鹹肉菜飯即刻叫先🙈鹹肉比較肥 而且充滿鹹香 菜飯嘅份量適中 鹹肉嘅肉汁煲埋啲飯 一齊食好滿足😋🥟生煎包生煎包煎起熱新辣辣 外皮好脆口 個底都好香脆 豬肉好有咬口 肉餡香濃 一咬落去啲汁必晒出泥 小心辣親個咀😂 面層會有黑白芝麻 食落去好香 佢哋每日用新鮮嘅豬肉製造 所以味道好新鮮 有質素保證🙈#尚海人家 #灣仔 #灣仔美食 #上海菜 #生煎小籠包 #小籠包 #擔擔面 #鹹肉菜飯 #高質上海菜 #外賣 #外賣優惠
🥟尚海人家🥟
📍:灣仔譚臣道8號威利商業大廈地下E號舖

🍜上海排骨擔擔麵+生煎包兩隻+豆漿 💰67

🍚上海鹹肉菜飯+生煎包兩隻 💰43

🥟生煎包

2022-04-06
10 分鐘 (外賣自取)
2022-04-07 72 瀏覽
作為灣仔地膽梗係要捐窿捐罅揾下D隱世小店黎食!同事發現距離公司有點遠嘅譚臣道有間上海菜小店!lunch hour都多人外賣,我地就選擇堂食,不過位置唔多。餐牌主打上海菜;有招牌生煎包、酸辣湯、紅燒肉、紅油抄手、菜飯,伴麵等!樣樣都好鬼吸引!價錢仲好親民,上海飯麵套餐$43至$89不等,跟餐送兩隻招牌生煎包~加 $8可配酸梅湯及豆漿!  🍜開洋蔥油伴麵🍜 $43: 一上枱已聞倒超香蔥味!仲有特多乾蔥嘅開洋蔥油伴麵,醬汁掛麵完全唔乾,麵質彈牙配煙韌乾蔥,口感豐富份量足!推介!🥖跟餐送嘅招牌生煎包🥖大大啖落去會爆多湯汁!包面軟林林,包底薄脆!肉餡好味💯🥓紅燒肉 $36🥓: 同事最愛紅燒肉,煮得肥而不膩、半肥瘦嘅肉質,一層骨膠原一層肉咬落勁有口感、醬汁濃而不鹹!用黎送飯一流!🥟紅油炒手🥟$38: 一口大小嘅雲吞,皮薄餡靚,配上勁香辣嘅紅油,無得彈!🫓炸蔥油酥餅🫓$18:正宗嘅炸蔥油酥餅,外酥內軟香軟酥脆!香蔥味十足!襯熱食更美味!

• 炸蔥油酥餅
  • 紅油炒手