餐廳: 尚蓮越泰餐廳
資訊:

環境幾好入去坐, 點知完全係茶餐廳服務 呢個咁嘅環境 竟然茶記咁。。 根本就係一間裝修好好嘅茶餐廳😆泰式奶茶好淡茶味比較奶 之前睇過 其他人留言有咁講 但係想飲泰式奶茶最終都叫咗 點知真係奶 沒有茶底香味😮‍💨燒春雞 話係會即刻燒 等45分鐘 一聽到即燒我就覺得應該好食所以叫咗 點知雞係無味又乾 😤無燒嘅感覺,碟嘢$150半隻 份量正常。 番茄海鱸魚湯成百蚊嗰碗嘢得屋企一個湯碗分量 我一個人都飲得曬 係好飲👍 但$100份量真係細得太過份😤青咖哩雜菜 😮‍💨咖哩好水 雜菜 主要係西蘭花同豆粟米芯 呢個份量又係細得好恐怖完全係出面叫 大家樂嗰個細碗仔裝住嘅餸 話曬散叫都係一個餸 點解咁似人哋出面兩餸飯的嗰一格仔餸份量??呢度除咗雞, 其他相比外面泰式餐廳少一半份量。無下次 只食環境 無服務 叫你坐埋去之後完全無理過你 叫比水先至會比杯你 食唔到好味道 ,亦冇正常分量( 少一半咪即係等於貴過出面成倍)

泰式奶茶

燒春雞

番茄海鱸魚湯

青咖哩雜菜 😮‍💨

呢度除咗雞, 其他相比外面泰式餐廳少一半份量。

燒雞

2023-03-09
2023-02-26 137 瀏覽
整體味道、環境及服務唔錯,泰式奶茶幾正宗,小食拼盤蝦餅最好食,但牛肉串比較肥,冬陰功湯普通辣咗少少,菠蘿軟殼蟹海鮮炒飯還可以,炭燒魷魚伴木瓜絲青芒果沙律,甜品芒果糯米飯幾好味😋
2023-02-25
1 分鐘 (堂食)
  • 泰式奶茶
睇完電影🎬搵間餐廳食個午餐,經過呢間越泰菜餐廳絡繹不絕人流諗住有保證就試下其午市套餐,點知好失望😞傳統海鮮喇沙(HKD82):睇個賣相一百分,呷啖湯頭竟然無味! 😩 顏色吸引但湯頭竟然淡淡的。所謂海鮮當然預係冰鮮,但蝦可以係焾同霉霉地😨帶子同青口都無味!最後都係食多幾啖正常油面米粉底算,怕吾夠飽。得魷魚🦑正常點點,大佬,湯底吾得好難搞。泰式鳳爪:都係賣相吾錯,但食落得辣同酸,好無層次既汁! 鳳爪完全無味,正常點都掛下汁酸酸甜甜辣,但賣32 蚊得六舊,反而得配菜大蔥,芹菜洋蔥🧅見得下人。泰奶茶🥤: 算有誠意,面層有一堆忌廉,伴埋泰奶茶提升層次,整體不算甜,還好總結:味道吾太正宗 麻麻地價錢略貴 不值

總結:
味道吾太正宗 麻麻地
價錢略貴 不值

2023-02-01 329 瀏覽
📍尚蓮越泰餐廳 (東涌)東涌達東路20號東薈城二期名店倉4樓401號舖其實東薈城之後都多左好多野食,中日韓泰越都有👏👏今次試下呢間泰國野,試下中午黎食,但夜晚都係第一次黎🫢🫢牛油果芒果軟殼蟹米紙卷記得好似成百蚊,上碟見得6件😅感覺係唔抵既😂但食落又係幾好味😋😋泰式牛油薄餅第一碟上既菜😆係熱既,但…..碟咖喱未到🙂🙃等到咖喱🍛黎既時候就凍左了😂😂泰式地道肉碎生菜包呢個好食,肉碎都幾大碟下,食灑d生菜都仲有肉碎👏👏馬莎文咖喱牛腩牛筋煲咖喱都好食😋 牛腩牛筋都煮得好淋👍🏻👍🏻馬拉盞飛天芥蘭芥蘭有小小辣,都好食👏原個椰青海鮮焗飯呢個焗飯又係無得頂👍🏻滿滿椰汁配上海鮮,加埋個飯入面加左d生菜絲落去炒👏👏出色好好食😋
📍尚蓮越泰餐廳 (東涌)
東涌達東路20號東薈城二期名店倉4樓401號舖

食,但夜晚都係第一次黎🫢🫢

牛油果芒果軟殼蟹米紙卷

泰式牛油薄餅

泰式地道肉碎生菜包
呢個好食,肉碎都幾大碟下,食灑d生菜都仲有肉碎👏👏

馬莎文咖喱牛腩牛筋煲
咖喱都好食😋 牛腩牛筋都煮得好淋👍🏻👍🏻

馬拉盞飛天芥蘭
芥蘭有小小辣,都好食👏

原個椰青海鮮焗飯
好好食😋
2022-12-04 646 瀏覽
星期六老公生日飯,唔想去市區太遠,近近哋試下東薈城呢間越泰菜。竟然有意外驚喜,出品有水準,上菜快,够鑊氣!贊!生牛肉河和火車頭份量足够,湯底濃郁蒜茸牛油鷄翼好足料,外層炸得好脆好鬆化,內里鮮嫩多汁又够熱肯定即炸即上,贊不過忘記咗影相其他菜品都滿意,有下次
星期六老公生日飯
,唔想去市區太遠,近近哋試下東薈城呢間越泰菜。
竟然有意外驚喜
,出品有水準,上菜快,够鑊氣!贊!

生牛肉河和火車頭份量足够,湯底濃郁

蒜茸牛油鷄翼好足料,外層炸得好脆好鬆化,內里鮮嫩多汁又够熱
肯定即炸即上,贊
不過忘記咗影相

其他菜品都滿意,有下次
2022-12-02
慶祝紀念
生日
用餐優惠
信用卡優惠
  • 馬拉盞炒通菜
2022-11-27 397 瀏覽
餐廳服務員都算多,就是不知道跑到那裏去,可能餐廳好大吧!要叫食物就不會看到他們,但吃到一半,碟上還有1/3食物,就有服務員問食完仲要唔要?可能太有氣氛燈光暗淡,服務員看不清楚!當我們把碟上的食物都清光,瞬間就把碟收回,沒到3分鐘,就把餐具都收走,我就覺得服員一開始就不見,一個小時後就一直在面前走來走去,一直都趕客人走,這個是公司安排嗎?還是真的只能一個小時限時?
2022-11-11 511 瀏覽
去開東涌做野, 就去東薈城搵野食, 見到呢間環境同野食好似都幾好,就上去睇下有冇位。好好彩, 間舖夠大, LUNCH 唔使等都有位。馬拉盞炒通菜$34-正常野, 份量都夠大。菠蘿豬頸肉, 蝦粒炒飯$88個炒飯好鑊氣, 值得叫黎食, 同埋大大碟, 同人SHARE 都好夠食。泰式鮮蝦炒金邊粉$80呢個我就覺得唔夠調味, 粉本體就好食既, 唔會痂埋一齊, 放左陣都係條條分明。泰式黃咖哩牛舌, 牛筋配白飯$86裡而既牛好出色, 唔係碎件上, 係成條上 跟係野飲可以唔使叫熱綠奶茶, 飲落係香薰味見人地杯凍玫瑰奶茶就好靚, 下次要叫凍飲。呢度既環境真係好舒服, 2邊都有落地大窗, 夠光猛。

馬拉盞炒通菜$34-正常野, 份量都夠大。

菠蘿豬頸肉, 蝦粒炒飯$88

泰式鮮蝦炒金邊粉$80
泰式黃咖哩牛舌, 牛筋配白飯$86
裡而既牛好出色, 唔係碎件上, 係成條上

跟係野飲可以唔使叫熱綠奶茶, 飲落係香薰味
見人地杯凍玫瑰奶茶就好靚, 下次要叫凍飲。
呢度既環境真係好舒服, 2邊都有落地大窗, 夠光猛。
今日去左東涌行街,到左6點幾唔知食咩好,就見到 門口有好多人排隊,就試一試佢我地叫左☁️咖喱黃金蛋炒大蝦頭 $248味道方面唔錯,有2條大頭蝦🦐,敗筆係有一隻唔新鮮(扣左分),另一隻就好彈牙,好新鮮所以都唔知係好彩定唔好彩😅但個人覺得有少貴的味道:🌕🌕🌕🌑🌑☁️蒜蓉包$38咖喱方面,我地配左蒜蓉包,新鮮焗起,好香脆,有4片中間有個小插曲,就係食飯途中,淨返3片包的時候,有隻小烏蠅飛左落個包度🥲,我地就要求餐廳換個新,侍應都有做,俾返個新的我地,有4片☺️味道:🌕🌕🌗🌑🌑☁️泰色地道肉碎生菜包(豬肉)$82🥬味道正常,有啲辣,幾惹味,生菜份量係多。平時多數係唔夠菜包肉碎,但今次肉碎同菜的分量都多🙈味道:🌕🌕🌕🌑🌑☁️香芒芋茸黑白糯米🥭$62芒果唔夠甜🥲,但擺碟俾靚靚的😍味道:🌕🌕🌑🌑🌑如果去到東涌,唔知食咩好,都可以一試⭐️,需要價錢唔算平,但份量都比較多和味道都ok ❤️整體味道:🌕🌕🌕🌑🌑環境:🌕🌕🌕🌑🌑
今日去左東涌行街,到左6點幾唔知食咩好,就見到[尚蓮] 門口有好多人排隊,就試一試佢

我地叫左

咖喱方面,我地配左蒜蓉包,新鮮焗起,好香脆,有4片

味道:🌕🌕🌗🌑🌑

☁️泰色地道肉碎生菜包(豬肉)$82🥬

☁️香芒芋茸黑白糯米🥭$62
芒果唔夠甜🥲,但擺碟俾靚靚的😍
味道:🌕🌕🌑🌑🌑

整體
環境:🌕🌕🌕🌑🌑
2022-10-13 386 瀏覽
『尚蓮越泰餐廳』解🔒ㄧ間平價的泰式料理、味道不錯,泰奶也可調甜度,不喜歡太甜的可以調微糖就好,小小一間、但外面蠻涼快的😂🚩紅咖哩雞肉飯🥘(微辣)🚩綠咖哩雞肉飯🍛(小辣)🚩泰式奶茶🥤(甜度可調)別白跑一趟呦!外送條件如下:1公里內3個1-2公里5個3公里以上至少8個外送的單請提早訂購喔方便安排人力配送每個餐期外送單量有限因此先訂先卡位喔在家實在太悶了,六月不知道能不能稍為喘口氣。這次吃覺得有進步,也多了一些創意變化,更抓的住年輕人的心!雖然沒那麼泰,結合義式料理也頗有趣,甜點表現不俗❤️
『尚蓮越泰餐廳』

🚩紅咖哩雞肉飯🥘(微辣)
🚩綠咖哩雞肉飯🍛(小辣)
🚩泰式奶茶🥤(甜度可調)

別白跑一趟呦!

外送的單請提早訂購喔
方便安排人力配送
每個餐期外送單量有限
因此先訂先卡位喔

在家實在太悶了,六月不知道能不能稍為喘口氣。
這次吃覺得有進步,也多了一些創意變化,更抓的住年輕人的心!
雖然沒那麼泰,結合義式料理也頗有趣,甜點表現不俗❤️
2022-10-10 263 瀏覽
😳😳沙哇滴咖🇹🇭🙏我最愛的異國料理TOP1.就是泰式天氣炎熱沒胃口,只要有辣辣酸酸的料理,就很開胃🤤雖然照片已放了兩年,不過這家店還開著🤪在搭配復古擺設裝飾💈充滿了泰國街頭風格,連裝食物的器皿都選的很適合🥘店裡的氛圍也營造的很有泰感😍要注意⚠️的是菜單上的選項沒有選擇辣度🌶🌶🌶,原本想說點餐時在口頭告知就好,才知道每份餐點都是有辣度的(我知道正宗泰式料理都是會辣)但我們有帶小孩去🧒忘了先詢問餐點是否會辣了這是我們的疏失😅雞排炒河粉紅咖哩雞肉飯泰式奶茶綠咖哩雞肉飯水上米粉湯雞排多汁,河粉炒的很入味,在擠上ㄧ點檸檬🍋,微酸微辣好入口啊😚米粉湯湯頭鮮味順口,湯頭很優🤍🤍✨以上全點的餐點都好好吃,完全沒雷到🎉👏🏻🙌🏻💯這是一家我可以一去在去的店,但不想帶孩子去,不然他們都沒辦法吃辣😅
😳😳

沙哇滴咖🇹🇭🙏
我最愛的異國料理TOP1.就是泰式
天氣炎熱沒胃口,只要有辣辣酸酸的料理,就很開胃🤤

雖然照片已放了兩年,不過這家店還開著🤪

雞排炒河粉
紅咖哩雞肉飯
泰式奶茶
綠咖哩雞肉飯
水上米粉湯

米粉湯湯頭鮮味順口,湯頭很優🤍🤍

✨以上全點的餐點都好好吃,完全沒雷到🎉👏🏻🙌🏻💯

2022-09-18 464 瀏覽
環境不錯的泰國🇹🇭越南🇻🇳餐廳❇️椰青海鮮焗飯🌀好好味又香,有青口、蝦、魷魚圈,好多汁👍❇️馬拉盞豬頸肉炒米粉❇️海鮮冬蔭功湯🌀不太辣,好岩自己口味
環境不錯的泰國🇹🇭越南🇻🇳餐廳
❇️椰青海鮮焗飯
🌀好好味又香,有青口、蝦、魷魚圈,好多汁👍
❇️馬拉盞豬頸肉炒米粉
❇️海鮮冬蔭功湯
🌀不太辣,好岩自己口味
2022-08-30 410 瀏覽
今日中午買咗個菠蘿炒飯午餐,收我$88!等咗成半個鐘,以為終於可以返屋企嘆午餐!點知少到好似人哋食淨咁,諗住大熱天時買外賣返屋企慢慢嘆,點知最後要食杯麵囉,以後唔會再幫襯!
點知最後要食杯麵囉,
以後唔會再幫襯!
菠蘿豬頸肉鮮蝦炒飯
外賣自取
2022-07-03 1015 瀏覽
放工後想食啲東南亞嘢。睇左評價都覺得唔會差得去邊。啲嘢食賣相都幾唔錯。於是乎揀左尼間越南泰式嘢。諗住會好chill咁食餐好食嘅晚餐,但結果到最後尼餐食得好失望。啱到嘅時候客人唔多,唔需要等就直接入座。環顧店內裝潢系唔錯嘅,座位檯面乾淨。侍應店員都正常服務。冇邊方面可挑剔。餐牌外觀同內容睇落有用心鋪排。但上嘅款式唔算多,除左正正常常嘅泰越主餐同小食外,仲有燒烤類小食等。飲品類亦都有十幾款同酒類供選擇。落左單後大概5分鐘就上左杯嘢飲,啲嘢食都陸續上埋。
放工後想食啲東南亞嘢。

落左單後大概5分鐘就上左杯嘢飲,啲嘢食都陸續上埋。
凍泰式玫瑰奶茶
火車頭河粉
馬拉盞炒西蘭花
炭燒牛舌
2022-07-03
2022-07-02 606 瀏覽
🍜傳統海鮮喇沙配玻璃麵呢碗喇沙啲海鮮唔係好多,啲海鮮食落都唔新鮮。個湯唔辣但都算好飲既。啲玻璃麵就係好幼既晶瑩通透既水晶粉,食落堅韌,都幾有咬口。🥤青檸梳打佢係好特別嘅分開咗青檸汁同梳打水上,讓客人自己倒啲水落去溝嚟飲。梳打水佢採用左Rock mountain soda water,整體來講個飲品味道偏淡。

🍜傳統海鮮喇沙配玻璃麵

🥤青檸梳打
2022-07-01 769 瀏覽
有frd推介呢間位於東涌既泰國餐廳,聲稱係全港最好飲既冬陰功湯lol,好奇心驅使我地去左試下,一去到見到佢環境都幾好,地方寬敞又有日光坐得幾舒服,食物選擇都幾多,仲有d比較少見既野食例如泰式三文魚刺身,可惜因為近排疫情太嚴峻佢哋好多食材都無,所以有幾樣我地好想試既野食都無得試有d可惜⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫海鮮冬陰功湯(2-3人份)$98|8.5/10佢份量比我想像中少,兩人飲每人剩係分到一碗,不過味道係真係唔錯既,如果講起冬蔭功湯我第一時間會諗起Nara,佢呢間同Nara相比無咁濃味,Nara係第一啖飲落會覺得好好飲但會覺得濃味左少少,而呢間就係無咁辣比較順喉,可以好快飲完成碗炭燒泰式豬頸肉 $92|8/10呢個都幾好食, 不過又唔可以話佢係我地食過最好食既豬頸肉,因為豬頸肉真係好多地方都整得好食泰式地道肉碎米生菜包(豬)$78|7/10我地覺得不過不失😗好似得鹹味同辣味但唔夠酸,最好食既生菜包都係木屋🤪而且我鍾意唐生菜唔鍾意呢款生菜🥬鳳梨軟殼蟹海鮮炒飯 $98|5.5/10我地應該叫錯左野食😵‍💫叫果兩個炒粉麵飯都麻麻地,呢個飯真係好普通,菠蘿好酸

⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫
海鮮冬陰功湯(2-3人份)$98|8.5/10

炭燒泰式豬頸肉 $92|8/10

泰式地道肉碎米生菜包(豬)$78|7/10

鳳梨軟殼蟹海鮮炒飯 $98|5.5/10
我地應該叫錯左野食😵‍💫叫果兩個炒粉麵飯都麻麻地,呢個飯真係好普通,菠蘿好酸,軟殼蟹勁霉,d蟹膏完全無味唔知食緊咩咁,而且個飯好清淡無乜味

蛋包海鮮炒金邊粉 $96|6/10
雖然個樣幾靚但係敗筆又係好清淡,未食過咁清淡既泰式炒金邊粉呀,一d都無泰國野應該有既惹味,不過好過個炒飯少少既

飛天炒芥蘭 $78|7.5/10
呢個炒得幾好食,不過略顯淋左少少,如果d芥蘭脆脆地會再好食d

雙雄冰沙 $39|3.5/10 & 泰式榛子冰奶茶 $39|2/10
成餐最劣一定係呢兩杯野飲,雙雄係士多啤梨味都還好只係人工味d同埋甜左少少,但杯榛子奶茶真係完全唔得,甜到一啖都飲唔到😵‍好擔心飲完會糖尿病

⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫
總括而言呢呢間都可以再食既,因為佢性價比係幾高,價錢唔貴但環境好舒服同埋d野食賣相好好,但佢既食物真係幾參差,下次再黎應該剩係encore冬陰功、芥蘭同豬頸肉,同埋想試佢個泰式三文魚刺身同埋清邁香檸明爐珍珠斑~

🏝環境:8/10
🍲食物:7-8/10
🤵🏻服務:8.5/10
💰價錢:8/10
👩🏻👦🏻回頭:Can
海鮮冬陰功湯
雙雄冰沙 / 泰式榛子冰奶茶
炭燒泰式豬頸肉
泰式地道肉碎米生菜包(豬)
蛋包海鮮炒金邊粉
鳳梨軟殼蟹海鮮炒飯
2022-03-05
5 分鐘 (堂食)
海鮮冬陰功湯
炭燒泰式豬頸肉
泰式地道肉碎米生菜包(豬)