最近再次去和民吃晚飯見餐牌推出新套餐優惠款款也性價比高~抵食!套餐包括主菜+沙律+甜品+飲品整體來講已經比以前更化算主菜基本上份量同單點一樣包埋配菜及飲品但價錢同單點沒有太大出入🥢炸牡蠣滑蛋盒子飯御膳$89炸牡蠣隻隻都手指咁大,平時食炸物有啲都會好粉,但係呢個冇之餘仲啖啖牡蠣肉😋🤭成個餐真係超滿足!份量以女仔嚟講係有少少over, 所以呢個價錢絕對值回票價👍
最近再次去和民吃晚飯
見餐牌推出新套餐優惠
款款也性價比高~抵食!

套餐包括主菜+沙律+甜品+飲品
整體來講已經比以前更化算
主菜基本上份量同單點一樣
包埋配菜及飲品但價錢同單點沒有太大出入

🥢炸牡蠣滑蛋盒子飯御膳$89

2024-05-21 420 瀏覽
壽司10貫 $99三文魚子同埋吞拿魚相對新鮮鮮味!吞拿魚有拖羅嘅感覺同味道,很驚喜!其他的都是普通質素,牡丹蝦沒有什麼味道。帆立貝很腍😅這個價錢這個質素,還好吧😙一人牛肉壽喜燒$79這個鍋的確相對較細,娃娃菜冬菇豆腐金菇,份量的確都是相當少,肥牛半肥半瘦。建議如果要叫都要叫二至三人份量。加日本讚岐烏冬連蛋$39烏冬質素不錯,很煙韌👍🏻蕎麥麵$59蕎麥麵和醬汁都很普通。這個價錢叫另外一些食品會比較明智🤣
壽司10貫 $99

一人牛肉壽喜燒$79
建議如果要叫都要叫二至三人份量。

加日本讚岐烏冬連蛋$39
烏冬質素不錯,很煙韌👍🏻

蕎麥麵$59
蕎麥麵和醬汁都很普通。這個價錢叫另外一些食品會比較明智🤣
2024-01-15 440 瀏覽
已經好耐無食過呢間,今日去食下先個兒童餐好可愛好吸引,有✈️造型,小朋友一定好鐘意,食完個兒童餐會俾個coin,可以係門口扭蛋😍牛肉喜壽燒,呢個都唔錯好好食,可以再外加食物,實好夠食☺️串燒唔錯👍🏻不過支豆啲鹽會唔平均😆服務都好好,但係人手唔夠,見全間鋪都坐滿咁制,眼看得2個人🙈不過呢間都會再去食😋
已經好耐無食過呢間,今日去食下先

牛肉喜壽燒,呢個都唔錯好好食,可以再外加食物,實好夠食☺️

串燒唔錯👍🏻不過支豆啲鹽會唔平均😆

不過呢間都會再去食😋
2024-01-02 439 瀏覽
屯門其實好多餐廳,每間都想試下😂😂今日去左試和民,都好耐冇食過,見午餐價錢ok,入去一試🤭🤭餐廳環境:平日下午比較少人,好多位,任揀任坐吾嬲,餐廳都乾淨衛生,我哋坐卡位舒服啲🥳🥳🥳食物方面:叉燒拉麵🍜叉燒吾太多,不過都好食🤭配上拉麵,好有日本既味道👅個湯底吾太濃,好飲👍🏻👍🏻👍🏻一碗份量岩岩好!仲有配三文魚壽司🍣三文魚都幾肥美😍鐵板燒雞扒🍚呢個超級抵食😋😋勁大塊雞扒,煎到脆卜卜,個汁撈飯食一流😍仲有薯條,又有麵豉湯,仲有沙律🥗勁飽😂😂😂小食:我哋另外叫左雞翼同三文魚腩,雞翼配上蜜糖🍯甜甜地又有啲黑椒味,好好食🤤三文魚腩就正常發揮,冇乜特別😂😂
屯門其實好多餐廳,每間都想試下😂😂
今日去左試和民,都好耐冇食過,見午餐價錢ok,入去一試🤭🤭

餐廳環境:

食物方面:

叉燒拉麵🍜

鐵板燒雞扒🍚

小食:

好耐冇食和民估唔到屯門呢間和民味道咁好對上一次食和民都已經1-2年前因為覺得一般今次完全改觀推薦6號海鮮石鍋飯魚生新鮮加石鍋灼熟更加香口12號拉麵味道一流拉麵甚至好食過一般拉麵專門店簡單lunch好滿足
好耐冇食和民

芥末雞翼
12號餐
6號餐
芥末雞翼
每次同小朋友上完堂也會喜歡在這𥚃吃晚飯環境感覺空間寬敞又舒適每次也不用等位直接入座今次也照慣常點了牛肉壽喜燒火鍋(2-3人)另追加拉麵🍜、芥末蜜糖雞翼、石頭窩黑椒牛肉飯、壽司🍣、大阪椰菜燒⋯⋯👍這幾款幾乎都係我地每次必食😋🤭真心覺得性價比高嘅抵食之選!!
每次同小朋友上完堂
也會喜歡在這𥚃吃晚飯
環境感覺空間寬敞又舒適
每次也不用等位直接入座

今次也照慣常點了牛肉壽喜燒火鍋(2-3人)

這幾款幾乎都係我地每次必食😋🤭
真心覺得性價比高嘅抵食之選!!

2023-03-26 429 瀏覽
廣島縣產牡蠣鍋 (2至3人) $159Hiroshima Oysters Hot Pot好味指數 4/5 🍭🍭🍭🍭{一鍋大約有12隻 每隻都新鮮肥美 煮熟後不會太宿水 仍然飽滿鮮甜 另外梳菜有很多 一鍋2人好足夠}燒物盛合(6串) $99Assorted Grilled Gourmet (6pcs)好味指數 4/5 🍭🍭🍭🍭{一碟有雞翼 雞腿 免治雞肉 牛柳 冬菇 栗米 6種 每款都好好味 燒既時間剛好 不會太熟或太生}極上薩摩牛壽喜燒鍋 (一人前 ) $119Premium Satsuma GyuSukiyaki Hot Pot+雞肉 100g $29+Chicken Thigh好味指數 3.5/5 🍭🍭🍭🍬{牛肉跟圖片一樣 雪花分佈均勻 入口不油膩 很軟滑 可惜太約只有3片 加了100g雞肉 雞肉不錯 肉質嫩口}
廣島縣產牡蠣鍋 (2至3人) $159

+雞肉 100g $29
+Chicken Thigh
好味指數 3.5/5 🍭🍭🍭🍬
2022-10-13 542 瀏覽
一直都知道呢個位開左和民 ,終於的起心肝同朋友試食我哋揀咗開舖時間過嚟食晏晝 分別叫咗帆立貝三文魚石鍋蒜蓉牛油飯 角切魚生盒子飯帆立貝三文魚石鍋蒜蓉牛油飯稍為覺得三文魚半生熟嘅感覺有少少奇怪不過整體黎講成個飯都好好食外觀 3/5味道 4/5性價比4/5角切魚生盒子飯一開始覺得咁細份會唔會唔夠食食到一半發現原來都幾飽肚刺身都好新鮮唔駛落豉油就有足夠調味強烈推介一定要試一次外觀 4/5味道 4/5性價比 3.5/5_________________其實都有另外再加一個茶碗蒸(唔記得左影相)熱度足夠不過稍為覺得材料有啲少 總括黎講我覺得呢間會再黎多次食夜晚市中心好難有同樣價錢同質素嘅日式料理_________________如果你都鍾意廣東話食評咁就記得follow我啦下次再見
一直都知道呢個位開左和民 ,終於的起心肝同朋友試食

我哋揀咗開舖時間過嚟食晏晝

外觀 4/5

味道 4/5

性價比 3.5/5

_________________

其實都有另外再加一個茶碗蒸(唔記得左影相)
熱度足夠

不過稍為覺得材料有啲少

總括黎講我覺得呢間會再黎多次食夜晚
市中心好難有同樣價錢同質素嘅日式料理

_________________

如果你都鍾意廣東話食評
咁就記得follow我啦下次再見
2022-10-03
15 分鐘 (堂食)
  • 角切魚生盒子飯
2022-09-26 350 瀏覽
🍱 和民 便當 🍱..🦪 廣島縣產炸牡蠣滑蛋盒子飯🐷 北海道十勝豚肉盒子飯🐔 羽燒雞翼..🦪炸蠔同啲蛋都好香口,加埋洋蔥同和民汁令成件事好可口。每隻蠔都有一隻食指咁長,最驚喜係佢唔係得啲炸粉,佢隻隻蠔肉都好肥美同有一隻食指咁長👍🏻 哩個我真係好意外,佢真係好食出色👅..🐷 十勝豚肉盒子飯啲肉唔乾唔韌,肉嘅肥瘦岩岩好,亦都唔會好油。..🐔 羽燒雞翼都唔錯,有啲似炭燒咁,我都幾鍾意哩隻燒法。..
🍱 和民 便當 🍱
🦪 廣島縣產炸牡蠣滑蛋盒子飯
🐷 北海道十勝豚肉盒子飯
🐔 羽燒雞翼
🐔 羽燒雞翼都唔錯,有啲似炭燒咁,我都幾鍾意哩隻燒法。
2022-08-24 289 瀏覽
🍱北海道十勝豚肉盒子飯御膳呢個飯係用一個有蓋既木盒裝住既,打開個飯有好多塊肉係個面到,而且好多汁,下面係珍珠米。啲汁同啲肉撈埋啲飯真係好好食呀!呢個飯上菜特別快,整好,翻熱就食得啦。#北海道十勝豚肉盒子飯御膳 #居食屋和民 #屯門時代廣場 #屯門 #和民

🍱北海道十勝豚肉盒子飯御膳

是日星期日純粹想簡單食個日式lunch set, 就入咗嚟和民....點知如果要加埋前菜同味噌湯變套餐要加$29, 又無飲品,所以決定唔加。我地點咗個北海道名物十勝豚肉盒子飯同鰻魚牛肉盒子飯,點知d十勝豚肉....又韌又鞋。。咬都咬唔開。。。。咩事!!!我究竟食緊d 咩???有無差成咁?????跟住個鰻魚好細舊,牛肉就係同吉野家無分別,無特別。個沙律$29就唔提了,將價就貨,連細細塊嘅煙肉都剛剛喺冰箱拎出嚟切幾粒落去咁。加一$227.7...真心feel到自己食咗個劣食午餐。。。如果用呢個價錢,食大戶屋會開心好多。。。
跟住個鰻魚好細舊,牛肉就係同吉野家無分別,無特別。

加一$227.7...真心feel到自己食咗個劣食午餐
。。。如果用呢個價錢,食大戶屋會開心好多。。。

十勝豚肉盒子飯

2022-08-14
2022-08-13 186 瀏覽
叫咗兩個餐(咖喱豬扒飯,肉湯烏冬) ,一個加洲卷,屬於垃圾級別。d飯硬,炸豬扒淋嘅烏冬份量少,味道一般啦壽司d飯散嘅,似小朋友整,70蚊6 舊,送畀你頭掉。以後唔會再幫襯外賣,thx

d飯硬,炸豬扒淋嘅

烏冬份量少,味道一般啦

壽司d飯散嘅,似小朋友整,70蚊6 舊,送畀你頭掉。

以後唔會再幫襯外賣,thx
so called加洲卷
2022-06-13 200 瀏覽
上次喺雅蘭食完有$100coupon送,今次喺屯門又再食😋首先講吓環境先:環境座位舒服好坐,員工服務態度都幾好,但冷氣凍咗d。今次又再叫壽喜燒,再追加豆腐、烏冬同拉麵,d湯同所有嘢都好夾,好香好甜。大阪燒一樣好好食,冇令人失望。至於其餘2款小食:雞翼可能比較大隻(原隻),廚房冇再燒多陣⋯所以仲有少少血。麻油菠菜好香,但食落冇乜味,可以改進少少。雖然2款小食扣咗d分,但整體都唔錯👍🏻
上次喺雅蘭食完有$100coupon送,今次喺屯門又再食😋

大阪燒一樣好好食,冇令人失望。

麻油菠菜好香,但食落冇乜味,可以改進少少。

雖然2款小食扣咗d分,但整體都唔錯👍🏻
大牛肉壽喜燒(2-3人份)
2022-06-12
大牛肉壽喜燒(2-3人份)
2022-06-10 518 瀏覽
07.06.2022 星期二居食屋「和民」很久之前常常光顧V city和民,不知何時已經結業;原來早已搬遷到屯門時代廣場,到門口附近,差點兒看不見餐廳大門。見有各款便當,於是上Open Rice預訂自取。北海道十勝豚肉飯便當 $65.7這個便當明顯比其他便當貴少許,但寫明十勝豚肉,就有期望,幸好不付所望,一大打開香噴噴,肉質鮮美,很好吃。和民沙律 $35.1最出人意表的是這個和民沙律,材料非常豐富,有照燒雞、牛油果、青瓜、粟米、生菜、吞拿魚沙律、蛋、燕麥…..實在很美味,只是$35.2,好抵食。北海道芝士 凱撒沙律 跟平時凱撒沙律差不多,但只是$17.1,真的很便宜。鰻魚牛肉飯便當鰻魚牛肉份量充足,味道也不錯,加上惹味酸蘿蔔很適合送飯。落單前沒有看評語,見劣評比好評多,批評食物凍、服務差,心涼了一截。一去到餐廳,見職員正包裝外賣,因沙律醬分上,還特別用保鮮紙包好;雨很大,另用膠袋加上紙袋裝好,回到家食物還是暖的。另外,職員有禮有笑容,臨走還說句多謝。有時好與壞真的要夠運氣,今次就很幸運,食物美味,服務細心,希望餐廳能夠保持高質水準。
07.06.2022 星期二
居食屋「和民」

北海道十勝豚肉飯便當 $65.7
北海道十勝豚肉飯便當

和民沙律 $35.1
和民沙律

北海道芝士 凱撒沙律
跟平時凱撒沙律差不多,但只是$17.1,真的很便宜。
北海道芝士凱撒沙律

鰻魚牛肉飯便當
鰻魚牛肉份量充足,味道也不錯,加上惹味酸蘿蔔很適合送飯。

2022-06-07
外賣自取
北海道十勝豚肉飯便當
和民沙律
北海道芝士凱撒沙律
2021-09-05 528 瀏覽
Openrice外賣自取,叫左個咖哩豬柳便當+柚子蜜梳打唯一抵讚係識得將咖哩同便當分開裝,不過全部野都唔熱我落單後準時15分鐘取單,再用唔夠10分鐘返屋企開餐,點知所有野食已經凍晒,就連咖哩汁都凍晒係乜玩法。叫杯熱飲外賣,放室溫環境正常都唔會30分鐘變温水啦!感覺似食快餐店一早煮好晒嘅野食,到上餐時就已經凍晒,不過佢地連番熱都無就俾客人杯柚子蜜梳打搞完都似飲緊梳打水,落超少柚子蜜,要去到杯底有多D沉澱物先飲到柚子味結論係去食某連鎖快餐店咖哩豬扒飯都平靚正過佢
Openrice外賣自取,叫左個咖哩豬柳便當+柚子蜜梳打
唯一抵讚係識得將咖哩同便當分開裝,不過全部野都唔熱
結論係去食某連鎖快餐店咖哩豬扒飯都平靚正過佢
外賣自取