招聘中
時薪
最高可達 $18,800
月薪
2011-01-01 8 瀏覽
因朋友有dbs card,點了一個2人套餐首先是帶子沙津和豬扒鍋,帶子其實鮮味是夠的,可惜外圍的炸粉太多令整體有點格格不入,反而附近的生菜和蟹子口感不俗,喧賓奪主;豬扒鍋的第一口應該還感覺不錯,味道濃郁,可是吃第二片時開始略嫌過份地salty,太鹹了,其實豬扒很入味的,大概是汁的調味出了錯。跟住是雞肉串燒,可見它快燒焦的樣子,雖然味道適中,但明顯控制火侯還不夠,吃了它們很不健康;右上圖是芝士年糕,這個真的不願置評,你看得出是年糕嗎?內裡吃不到年糕味,有少許芝士味,這個最好不要點來吃,太差。再黎是三文魚刺身,這是值得讚賞的,新鮮而比較近腩的肉質,不肥不膩,我習慣不點鼓油,會突出它的鮮美。另外是8件壽司,不過不失,但本人不喜愛吃tuna,所以會主觀地扣了分,而牛肉烏冬,烏冬算是爽口,而牛肉沒有品嚐,但友人說好味道。
因朋友有dbs card,點了一個2人套餐

2010-12-31
2010-10-15 20 瀏覽
去到黃埔睇緊吃咩,諗住和民唔洗等就食呢間啦(但無乜可能,因為去親到一大蘿人等緊),行到去真的無人等,驚訝,就帶位入去坐,一路行都見到唔FULL...有頗多吉檯....2人坐4人SOFA 卡位,唔洗咁迫.第1道菜先黎,帶子蟹肉丸子.無驚喜,咬開太過稀,無咩味,有D帶子小粒.呢味第1次試吃.第2道菜,魷魚燒,味道OK,唯一不好就係黎到已經係暖,唔熱.第3道菜 特製紙包雞飯,無特別,即係有D茄汁加雞既撈飯. 呢味都係第1次試吃.....第4道菜,牛肉火煱.一較中火就會好易熄-,-所以要一直大火煲,快食.第5道菜 軟殼蟹沙律,呢個每次黎和民必吃,我同老婆都喜歡.不過唔明白點解食到最後先黎...連續3次都係吃完先送到黎
2人坐4人SOFA 卡位,唔洗咁迫.
第3道菜 特製紙包雞飯,無特別,即係有D茄汁加雞既撈飯.
呢味都係第1次試吃.....

缺憾不夠熱既魷魚燒
我們的飛化。軟殼蟹沙律
^~點菜單
頗多牛肉的火煱 ^_^
  • 軟殼蟹沙律.牛肉火煱
自從和民開業以來, 多年來一直都是捧場客, 因為它的價錢不算太昂貴(可惜現在越來越貴, 價格升了, 但食物份量卻少了), 而且經常有新的菜式推出, 加上侍應慇勤的招呼(所有侍應都是跪下來落單的, 聞說是為了尊重客人), 故此已曾多次幫襯不同分店, 包括沙田, 太子, 銅鑼灣, 太古, 紅磡等. 是晚和家人一行五人到和民晚飯, 點了脆薯粒, 鰻魚釜飯, 凱撒沙律, 海鮮石窩飯和廣島燒餅. 由於定中長者不是太愛日式美食, 故此是晚點的不算多, 而且亦並非全是和民的招牌菜色(和民自開業以來的招牌菜色包括和風一口牛肉, 牛油焗帶子, 廣島燒餅及棒棒餃子). 正如上文所講和民真的越來越貴, 平均一款食品需要$30-$50左右, 人均消費約$100元左右. 到和民食飯可選擇不同的日式食品, 如壽司, 魚生, 串燒, 小食, 飯麵等. 推介美食有: 廣島燒餅, 和民沙律.
脆薯粒, 平價抵食之選
2010-10-09
脆薯粒, 平價抵食之選
廣島燒餅
  • 和民沙律
聽就聽得多la,呢日終於o黎到位於黃埔花園o既和民居食屋試o下~一入到去燈光昏暗,一貫曰本餐o既風格.環境都不錯,都幾乾淨~今次點了豬扒鍋定食~不過,侍應竟然捧來一個gas爐o黎,嚇左一跳,打邊爐咩!?好誇張lo........原來係用o黎之後加生蛋煮熟用,真係搵野o黎搞o既豬扒蛋飯...前菜係沙律,唔算差,合格.飲品叫了蜂蜜梅子蜜,平曰的過甜....主菜來了~跟埋麵豉湯同青瓜~講真,d飯真係少左d.d豬扒都係,d粉太厚,d肉就太細塊~份量可以再加多d~定係日本野一向係咁呢............可能係有個爐o係度加熱o既關係,d豬扒同埋d蛋同洋蔥真係香d惹味d......另外叫了一個甜品,叫做"わらび餅",揀了黑芝麻,餅身幾in un,是沾上芝麻粉來吃的~不過,最令人surprise o既地方係服務態度,d 侍應係跪低o黎落單o既,係咪誇張得滯呢??就算係曰本餐廳都唔駛咁好服務呱!?

一入到去燈光昏暗,一貫曰本餐o既風格.
環境都不錯,都幾乾淨~
今次點了豬扒鍋定食~

前菜係沙律,唔算差,合格.
飲品叫了蜂蜜梅子蜜,平曰的過甜....
主菜來了~跟埋麵豉湯同青瓜~

2010-06-24
2010-05-19 19 瀏覽
今日lunch同米米去和民, 差不多1:10pm到, 要等一陣先有位.order了兩個set lunch:先嚟兩客沙律, 份量唔均等, 一碗多一碗少. 漢堡扒定食: 賣相ok, 用鐵板上檯. 本身漢堡扒已經好夠味, 再加上醬汁, 簡直鹹上加鹹. 黑咖喱豬扒定食: 冇想像中咁黑. 味道ok. 但豬扒只得4件.

order了兩個set lunch:

先嚟兩客沙律, 份量唔均等, 一碗多一碗少.

沙律
漢堡扒定食
黑咖喱豬扒定食
2010-05-19
沙律
黑咖喱豬扒定食
2010-04-14 7 瀏覽
夜晚唔知食咩好,行行下就去左食和民....叫左泡菜炒飯,芝士年糕,牛油焗帶子,牛肉火鍋...好似次次都係叫呢幾樣tim4樣都保持到一貫既水準,泡菜炒飯唔會太辣,剛剛好~~芝士年糕D芝士好正,食到有D滯....牛肉火鍋都好好味,好鍾意D湯~~掛住食都冇影到相~~但最尾叫左個朱古力芭菲~大大杯,超開心~~~
夜晚唔知食咩好,行行下就去左食和民....
叫左泡菜炒飯,芝士年糕,牛油焗帶子,牛肉火鍋...

好似次次都係叫呢幾樣tim

4樣都保持到一貫既水準,
泡菜炒飯唔會太辣,剛剛好~~
芝士年糕D芝士好正,食到有D滯....
牛肉火鍋都好好味,好鍾意D湯~~

掛住食都冇影到相~~
但最尾叫左個朱古力芭菲~大大杯,超開心~~~
朱古力芭菲~~
2010-04-10
朱古力芭菲~~
2010-02-25 8 瀏覽
講個秘密俾你哋知...其实im yan我食唔到刺身!!!但呢間居食店係我值得等嘅曰本菜(誇張少少^^)事關小女子真係冇咩耐性,多數晚飯時間要等成30-45mins= =如果其他...唔會想浪費青春喺等食地方囉暫時今日同我媽子去因為arm哂我哋<眼闊肚窄>+款多細細碟蝦壽司-好靚擺得,新鮮又有芝麻香炸蠔-外面鬆脆,內裏..食過你就知(呵依詩)炒烏冬-媽子話好好食,我....一般,所以話口味呢家野^^一口豆腐-講真!真係冇味..裏面又唔滑.. 炸海老-脆!內裏爽口(讚)值得再嚟過!!
暫時

今日同我媽子去因為arm哂我哋<眼闊肚窄>+款多細細碟

壽司-好靚擺得,新鮮又有芝麻香
炸蠔-外面鬆脆,內裏..食過你就知(呵依詩)

炒烏冬-媽子話好好食,我....一般,所以話口味呢家野^^
一口豆腐-講真!真係冇味..裏面又唔滑..
炸海老-脆!內裏爽口(讚)

值得再嚟過!!
蝦壽司
廣島炸蠔!係佢..係佢令我開始食蠔~
媽子一点再点=海鮮炒冬冬
冇味?一口豆腐..
炸海老^^
2010-02-21
廣島炸蠔!係佢..係佢令我開始食蠔~
媽子一点再点=海鮮炒冬冬
炸海老^^
2009-09-06 17 瀏覽
今晚同黃兔為了信用卡一蚊優惠而去食, 相信很多人都食過!我們叫了:廣島燒餅 - 用了不夠豐富, 漏了加蝦本格冷面 - 面好彈牙,但料太少豪華壽司盛合 - 每次都會點這個,因為覺得有帶子,三文魚和鰻魚好豐富,而且又好味焗芝士年糕 - 正! 年糕好韌煙, 芝士味夠濃 不過要熱食!還點了買一送一飲品 - 抵
今晚同黃兔為了信用卡一蚊優惠而去食, 相信很多人都食過!
我們叫了:
廣島燒餅 - 用了不夠豐富, 漏了加蝦

本格冷面 - 面好彈牙,但料太少

焗芝士年糕 - 正! 年糕好韌煙, 芝士味夠濃
不過要熱食!

豪華壽司盛合
本格冷面
焗芝士年糕
2009-08-17 80 瀏覽
去過和民好多次, 昨天帶兩個侄子去 (是他們的第一次).我們三人點了五款食物 :1. 蒜香海鮮炒飯 - 有蒜香, 但無over到, 唔會食到一陣味. 個炒飯好乾身, 好多料.2. 薯仔年糕餅 - 有薯仔的香, 有年糕的口感, 入口時再加些牛油, 正!!3. 和風比薩 - 脆到好似食餅乾咁. 係有好多料同新鮮的餅乾.4. 豬軟骨拉麵 - d 豬軟骨勁林.5. 汁燒脆茄子漢堡 - 新菜式, 漢堡牛肉裏面有茄子.每一款食物, 孩子都食得津津有味. 看見他們的食相, 就知道他們多享受.以後去和民, 對小孩來說, 可以係一個好吸引的 incentive.
去過和民好多次, 昨天帶兩個侄子去 (是他們的第一次).

我們三人點了五款食物 :

4. 豬軟骨拉麵 - d 豬軟骨勁林.
5. 汁燒脆茄子漢堡 - 新菜式, 漢堡牛肉裏面有茄子.

蒜香海鮮炒飯
薯仔年糕餅
和風比薩
豬軟骨拉麵
汁燒脆茄子漢堡
可以話一試既餐廳..可能我五點幾先入去食..見到唔係話好多人去食..但你會覺得d待應好有禮貌ar...好nice ar..雖然今餐係貴少少..但我覺得都值既..
2009-05-03
豪華壽司盛合.. $54..貴就貴d..但d壽司都幾好食ar..
辣泡菜炒飯..$42..e個我覺得好食ar..又唔係話好辣..幾開胃ar..
  • 辣泡菜炒飯
2009-01-31 20 瀏覽
說的是蒜香海鮮炒飯,份量少得可憐,$47的索價在和民實在是overpriced。好在用料精細,海鮮有蟹肉、蟹籽、蝦、帶子,輔以洋蔥、蛋碎和海苔絲,海鮮的鮮味十足;中心的肉丸肉質較散,黒椒味濃郁,可我們吃不出是什么肉類…飯粒十分香口,但比起鐵板燒做出來的炒飯,有點過于濕身,如乾一點會更好;另外就是不夠熱,影響了海鮮的口感。黑蜜糖抹茶芝麻雪糕對甜魔來說也是“塞牙縫”之作,不過$17食兩球雪糕已很抵食。雪糕較重奶味,滯滯覺得抹茶味不夠濃,黑芝麻味略勝一籌,但其實黑芝麻也不及mama mia和XTC濃郁。落了黑蜜糖的忌廉香滑帶著黑糖的甘甜,雖是配角反而更美味呢。草莓芭菲依然好味如初,以前評過就不再贅言了。味道不錯,可惜只能用來“塞牙縫”,之后當然還要去最愛的甜品店補數。

草莓芭菲依然好味如初,以前評過就不再贅言了。

塞牙縫…
奶味偏重
美味如初
2009-01-19 8 瀏覽
完全唔掂,果日好難得可以同男友出去食飯,諗住去d大食市... 就無死喇... 咪去咗和民囉!入到去都唔係好多人... 跟住就order咗d熱門嘢食... 牛肉粒(無味), 三文魚生(唔新鮮,仲要有雪), 泡菜石鍋飯(size細到bb仔都唔夠食),焗年糕(一pat pat),最後得反支豆(係比較好的一樣食物),d嘢食又慢又凍,佢哋整嘢飲果到又嘈... 實在太難頂... 唔會有下次,包括其他分店在內,一定唔會再去!!!
就無死喇...
咪去咗和民囉!入到去都唔係好多人... 跟住就order
2009-01-17 16 瀏覽
呢日收工來左黃埔行街,先找吃的,見到吉之島的地方有和民的招牌,左找右找找左成半個鐘先發現原來和民0係呢度﹗講真之前都有幾次想食和民,不過次次見到門外人山人海的情況都係卻步,終於找到一間唔洗等位的和民了﹗先點了兩杯白酒開開胃,29蚊有一杯仲要買一送一,抵飲,夠凍之餘不會過酸,不錯﹗要了帶子刺身、和民沙律、燒魷魚骨同埋韮菜牛肉卷﹗和民沙律一客上份量不少,食落感覺健康又新鮮﹔魷魚骨及牛肉卷都燒得相當惹味,一啖一口一粒配上清清的白酒是一種享受﹗可惜的是帶子刺身份量相當少,似是一粒開做幾片,賣成三十幾蚊感覺就有點不值,早知點多個小食更好﹗食完小食當然未飽,再來多個牛油焗帶子及醃菜炒飯﹗帶子很細粒,充斥蒜蓉牛油味,味道是不錯不過如果大粒0的口感會更好﹗炒飯亦都係相當細碟,醃菜只有兩片,如配料及份量增加會更吸引﹗價錢不算貴,一人百二蚊左右六個餸又有酒飲,還可以﹗好明顯的是和民的食物比佢兄弟公司和亭好出很多倍,至少下次我仲會來和民幫趁,和亭就真係咪搞了﹗不明白搞咩呢度0的待應要跪下來為客人落單,如是女性又穿裙必相當尷尬,其實禮貌及服務又未洗去到咁誇張的﹗

要了帶子刺身、和民沙律、燒魷魚骨同埋韮菜牛肉卷﹗

食完小食當然未飽,再來多個牛油焗帶子及醃菜炒飯﹗

價錢不算貴,一人百二蚊左右六個餸又有酒飲,還可以﹗

2008-11-04 26 瀏覽
和民新menu有勁多菜式都頗吸引,又不能一次食過,只好多去幾次,以下食評就是兩次tea合并的結果鐵板棒餃子:估不到這里的煎餃好味過中午的『札幌』呢,外皮勁脆口之余,餡料又細致,菜的比例較重,中和了外在的油膩感。原來正宗的日式燒餅內部是炸過的面條呀,都是初次見識。雖然炸得只有部分酥脆,但也香口入味了。餡料豐富,椰菜絲都不算少;但豚肉不太好吃,肉比較死實,卻不香。另外出面的醬若可以給多少少會更美味。朱古力香蕉布甸:出面的cream配著苦甜交加的朱古力粉竟是估不到的美味,十分impressive。不過入面的香蕉布甸就比較普通,不算香滑,奶味很淡,倒更似是香蕉生果,奇怪香蕉妞怎么會不“感冒”呢…倒是我把它清掉了,反常~草莓芭菲:哈哈,最喜歡這個甜品,今次的草莓醬好壯觀呀,頗有strawberry minicake的架勢,多飽都是飛速清掉抹茶紅豆寒天:很一般的出品,抹茶雪糕抹茶味冰不濃郁,紅豆也不似那種傳統的日本蜜豆,只是普通紅豆煮出來的口味。寒天又不知是何物,沒有什么味道,應該是熱量很低吧。整體都一般,并不推薦。香蕉朱古力芭菲:我本來還以為會與芒果芭菲與草莓芭菲份量相仿。沒想到,它絕對是出乎意

香蕉朱古力芭菲:我本來還以為會與芒果芭菲與草莓芭菲份量相仿。沒想到,它絕對是出乎意料的大塊頭。不過其實味道也沒甚特別,有很多香蕉生果與朱古力醬,甜度可想而知。最好味的元素要屬朱古力雪糕,幼滑至于,朱古力味又頗為濃郁甜美,適合我這甜魔呢

其實以上除了巨多草莓醬的草莓芭菲,其它對我的吸引度都只屬一般,相信日后再來幫襯也只是為了草莓芭菲與芒果芭菲吧。當然,除非和民不久又要革新menu~~
  • 草莓芭菲;鐵板棒餃子
2008-10-19 15 瀏覽
前晚因為發燒沒有和大家一起去Disneyland給好朋友慶祝生日,就遲一日請他吃和民的生日飯吧東亞有抵食套餐,可以一次食過好多款,又捉住機會開懷大食啦!對了,可不要以為該套餐適合3-4人分享,因為我覺得雖然樣式多但其實份量卻很細,我們除了多叫了一客叉燒豬骨湯拉面,還多點了三個甜品(芒果芭菲x2 & 草莓芭菲x1)!好在和民又相較平價,食多一點也不會肉赤。兩款特飲都有蘇打水,我真不是好喜歡。樣子蠻靚的Caribbean Festival,除去對蘇打水的偏見,其實味道不錯,菠蘿同熱情果味相對較突出。朋友就揀了另一款Strawberry Citrus Coola,不好意思嘗他的,不過他評價“好草莓”,應該不差。清酒煮蜆:蜆肉新鮮不腥,蔥碎的加入也不錯,不過就沒有入清酒味,而且偏咸。鮭魚+帶子刺身:都不錯,鮭魚肥瘦得宜,帶子嫩滑鮮甜,只是和民的醬油太咸了!芝士焗年糕:剛上碟時我還以為有好多芝士(見下下圖,可以拉好長個樣),結果失望的發現原來竟然是粘得連形狀都沒有的年糕!至于芝士味就淡得很,對這個小食沒啥興趣。海老帶子沙律:醬汁少得可憐,沒什么味道;還老還是涼的,炸得不好吃。不過看在有不少青菜的
東亞有抵食套餐,可以一次食過好多款,又捉住機會開懷大食啦!

海老帶子沙律:醬汁少得可憐,沒什么味道;還老還是涼的,炸得不好吃。不過看在有不少青菜的份上,就不彈太多了。
豪華壽司盛合(炙燒帶子、鮭魚海鮮、鰻魚):雖然每件所用海鮮都不多,飯團顯得略大,但整體味道都不弱。其中值得一提的是飯團內里的青瓜絲為整件壽司增添了清淡脆口感。要彈的是鰻魚涼了。
雞肉野菜串:比較失色的一味,極度缺乏醬汁提味,野菜無香口可言,雞肉淡而無味,吃下去就像做功課一樣不好玩…
牛肉火鍋:壽星佬盛讚的一款,牛肉肥瘦相宜很收汁入味,白菜豆腐金菇也是很合襯的輔料。配料湯汁甜咸交加都幾美味,不過就比較咸,還好我們都是北方人——口味重啦。另外火鍋配的蛋很好玩!我們趁整個牛肉鍋湯汁快燒乾之際將其打散落入,再用小匙翻呀翻炒呀炒,結果竟變成了滑蛋
味道又超棒,陪著牛肉吃寧舍美味呢…
叉燒豬骨湯拉面:壽星佬又叫了個拉面食,好能吃呀,我就小試了一下,不太推薦。豬骨湯雖然不算油膩但偏咸,面條尙算彈牙,但整體談不上特別好味。

好啦,又到了小漏漏的甜品時光~~~
草莓芭菲有兩細球的雲尼拿雪糕,比較奶不太甜,我倒是更喜歡點了草莓果醬的忌廉,鮮滑甜中帶酸。下層的味道介于乳酪與慕絲之間的草莓味物質亦十分美味,很酸很濃郁卻又不會覺得滯。底部的粟米片片十分香脆,另外大概是淋了蜜,格外甜美,太適合小漏漏啦

芒果芭菲也一點都不執輸,雖然芒果雪糕不是太合我意,但芒果鮮果配上忌廉又實在太吸引啦;同場的朱古力味、浸了少少蜜糖的日式蛋糕也同樣美味,真是食不停口呢…沒有人阻止,我就又瘋瘋癲癲的多點了一件芒果芭菲,但結果又是好快清嗮了。

總體上須承認這個東亞套餐抵食度大于美味度,但很開心壽星佬對事物質素依然滿意,又有甜品滿足我這個甜魔怪。再次祝朋友生日快樂啦,希望以后都多些機會可以一起開懷大吃
  • 牛肉火鍋;草莓芭菲;芒果芭菲