2008-05-19
五月十七日(六)食完友記平靚正車仔麵後行左去鑽石山度睇電話,本來想試下尼度泰昌既沙翁,但係去到又係賣晒...唔通真係好食D? 上次去觀塘見到大把淨喎? 行行下經過山崎麵包,發覺裡面麵款式好多都幾新奇,另發現左原來除左麵飽廊外山崎都有尼隻高身多饀蛋撻,見賣相都ok於是買左個黎試試~高身蛋撻($6)有小匙羮在撻旁,食時非常方便,這種蛋撻設計就是要饀比一般蛋撻多,故先試試蛋心,蛋心味道非常香甜,有點像酒樓燉蛋味道,不算太滑,但質感非常夠,有足料感覺,不似一般蛋撻蛋心會過淡。喜觀甜食的一定會喜歡這個蛋心,一般人可能覺得過甜。撻皮方面為曲奇餅皮,非常一般,不鬆脆,只是蛋心的陪襯品~總括黎講$6一個蛋撻唔算平(泰昌都只係$4.5),但蛋心味道真係非常好,雖然貴小小但都食得幾滿足,算唔錯~
高身蛋撻($6)