2020-04-08 646 瀏覽
唔顯眼的餃子黃店🥟 舖頭座位唔多,大約有四張枱仔,5-6個bar位🙁 隔1.5米嘅話都有啲難做生意🤨 門口有文宣,仲有免費提供漂白水添~😗/🐖 麻辣豬耳 $48呢個好食!🤩 佢分量唔算少但係最先被清空的一碟😝 推薦🙌🏻 佢豬耳唔似其他舖咁切到一條條,而係一片片咁食🤓 口感都好爽脆😗 而佢個醬汁夠酸多開胃😎 不過其實唔算好辣,似平時d少辣咁🧐/🥟 酸辣湯鮮肉韭菜餃(8隻) $49本身想叫佢哋嘅招牌「全港首創墨魚荸薺餃」🦑,但係好可惜賣晒了~ 我哋去時大約晏晝三點,但都已經冇晒嚕😟酸辣湯味道較平時上海菜飲到嘅淡,亦唔太夠酸,所以輕鬆飲晒喉嚨都冇唔舒服😂,韭菜餃就皮薄多饀☺️ 仲要大大隻🙌🏻/🥟鮮肉西洋菜煎(5隻) $27一咬開就睇到到底個皮有幾薄🤨啲餡有幾多,啲皮咁薄仲要拎嚟煎都幾考功夫🥵 西洋菜都食得出新鮮😌 /🥤晏晝送飲品,豆漿有落糖嘅味道正常~蜂蜜柑桔露飲落好潤喉😌,我印象中比較少飲到呢種味道😎 未開始食嘢已經飲咗大半杯,呢個我都推薦😚

🐖 麻辣豬耳 $48

🥟 酸辣湯鮮肉韭菜餃(8隻) $49

🥟鮮肉西洋菜煎(5隻) $27

2020-03-31 315 瀏覽
想切開個餡料畀大家睇下,但係影得唔好。雖然買外賣返屋企都仲好食嘅,所以好想同大家share下。攞到返去仲暖暖地,堂食應該更正啊!! 🤫 BTW 原本Menu係無雙拼嘅選擇,不過想試多款所以問下,職員話下面呢兩款餃子可以選擇拼其他款點。--🥢 墨魚荸薺 拼京蔥羊肉 餃子 HK$55 (10隻)餃子大大粒,而且餡料好足,餃子皮較厚啲啲。如果無食錯,醬料有豆瓣醬同陳醋。個人原本都喜歡醋,配陳醋更有風味。.🖤 墨魚荸薺餃子墨汁黑色皮,顏色上幾特別, 而中間係墨魚肉加上馬蹄嘅餡, 墨魚煙煙靭靭,馬蹄又爽口,所以呢款餃子特別有咬口。.🤎 京蔥羊肉餃子第一下咬落去嘅時候,仲未有羊肉嘅味道,咬咬下羊肉嘅騷味開始出,但唔係好騷個種,係香嘅羊味,唔識形容,食過羊肉嘅就會明白嗰種感覺。

墨魚荸薺餃子

🥢 墨魚荸薺 拼京蔥羊肉 餃子 HK$55 (10隻)
🖤 墨魚荸薺餃子
🤎 京蔥羊肉餃子
外賣自取
墨魚荸薺餃子
  • 墨魚荸薺餃
-黃店介紹💛-黑糖黑醋排骨菜飯☺️($47)依個菜飯份量好多,大食嘅朋友一定夠食🐷菜飯幾吸引又健康😍如果唔食菜飯,可以揀白飯(價錢就係平$5)排骨幾好味,酸酸甜甜,好開胃(^∀^)而且排骨煮到好淋,好易咬開😚仲好入味🥰軟骨口感都不錯👍將黑糖黑醋汁澇飯都好正(*´▽`*)-Name🏠:山東小城 Shan Dong Little RestaurantLocation📌:大角咀埃華街101號大衛樓地下A1號舖(港鐵奧運站 B 出口, 步行約6分鐘)價錢💰: 黑糖黑醋排骨菜飯($47)

黃店介紹💛
黑糖黑醋排骨菜飯☺️($47)
依個菜飯份量好多,大食嘅朋友一定夠食🐷
菜飯幾吸引又健康😍
如果唔食菜飯,可以揀白飯(價錢就係平$5)
排骨幾好味,酸酸甜甜,好開胃(^∀^)
而且排骨煮到好淋,好易咬開😚
仲好入味🥰軟骨口感都不錯👍
將黑糖黑醋汁澇飯都好正(*´▽`*)
黑糖黑醋排骨菜飯

價錢💰: 黑糖黑醋排骨菜飯($47)

2020-03-01 183 瀏覽
無意中響和你eat app度尋寶,發現左呢間好味餃子店。依家緊急時期,店舖有免費漂白水派,好有良心本身想試下墨魚餃,但因為有荸齊-》我憎食,就冇叫到。於是叫左酸辣湯鮮肉韭菜餃+雲吞雞+山楂茶。酸辣湯其實似走粉絲版碗仔翅,有好多木耳+菇,酸多過辣!我叫左小辣,覺得未夠過癮,下次試下中辣先呢個有8粒餃子🥟,餃子皮薄餡多,多菜少肉,夠哂健康,食多幾粒都唔覺滯。雲吞雞有白菜+蛙蛙菜,煮到好淋好入味,雞既份量比較少,有6粒雲吞,雲吞水準一般,但個湯好濃郁,飲左好多湯山楂菜係自家製,冰凍又酸甜,解渴!
無意中響和你eat app度尋寶,
發現左呢間好味餃子店。

依家緊急時期,
店舖有免費漂白水派,
好有良心

本身想試下墨魚餃,
但因為有荸齊-》我憎食,就冇叫到。
於是叫左酸辣湯鮮肉韭菜餃+雲吞雞+山楂茶。

酸辣湯其實似走粉絲版碗仔翅,
有好多木耳+菇,酸多過辣!
我叫左小辣,覺得未夠過癮,
下次試下中辣先

呢個有8粒餃子🥟,
餃子皮薄餡多,多菜少肉,夠哂健康,
食多幾粒都唔覺滯。

雲吞雞有白菜+蛙蛙菜,
煮到好淋好入味,
雞既份量比較少,有6粒雲吞,
雲吞水準一般,
但個湯好濃郁,飲左好多湯

山楂菜係自家製,冰凍又酸甜,解渴!
2020-02-14 1612 瀏覽
近日先後光顧了兩間餃子店,兩間都滿意,兩間的餃子都好味。第一間光顧的,是深水埗的「囍八方餃子麵館」,吃的是早餐,吃的是「韮菜湯餃」,喝的是「凍豆漿」。這次光顧的,則是位於大角咀的「山東小城」,吃的是下午茶,吃的是「酸辣湯鮮肉韮菜餃」,喝的一樣是「凍豆漿」。這間之前名叫「山東小館」的小店,以特色「墨魚荸薺餃」為招牌菜的餃子店,地方沒有「囍八方餃子麵館」那麼新和大,但店內掛著的一些中國風水墨畫和支持反送中運動的報示貼、揮春、文宣等,卻更得我的歡心。「酸辣湯鮮肉韮菜餃」($52)大大一碗,酸辣度不太強的酸辣湯材料豐富,甚有份量,湯中八隻飽滿的鮮肉韮菜餃,餡料新鮮好味,餃子皮雖厚了點,只是小疵,問題不大。吃完一大碗酸辣湯餃子,已經甚飽。這兒的「凍豆漿」甜度不高,味道挺合我意,以之佐餐,挺好。堪稱為大角咀最有名食街之一的埃華街多的是藍色食店,黃色食店卻不太多,這間無意中發現的黃色山東餃子店,食物水準不俗,又是黃店,一定要多多支持。
近日先後光顧了兩間餃子店,兩間都滿意,兩間的餃子都好味。
這兒的「凍豆漿」甜度不高,味道挺合我意,以之佐餐,挺好。
  • 酸辣湯鮮肉韮菜餃
2020-01-09 354 瀏覽
I’m definitely a dumpling-lover💛 I randomly walked into this hidden and small dumpling place one day at Tai Kwok Tsui. It’s surprisingly good!!!! I got the most common ones: leek and Chinese cabbage. I didn’t like pan fried so I prefer just boiled ones!!! They are so yummy and I can feel the vegetables and meat are so fairly cut and made, just like homemade ones nothing fancy but super yummy. It’s cheap as well around $40 for 10 dumplings. What else can we ask for? Definitely will visit again
同男朋友去開大角咀個頭,就係附近一齊發掘下小店啦!不過可能最近市道唔太好,有好多間之前去過嘅餐廳都紛紛結業,見到「山東小城 」仍然屹立不倒,就幫襯下啦!仲係之前個老闆娘呢,感覺特別親切~之前男朋友因為「山東小城 」係香港10大餃子店中榜上有名而聞名而來買過生餃子,今次終於可以坐低即叫即食啦!😏小妹我最鐘意食馬蹄,梗係要試下店招牌—墨魚荸薺餃($53/10隻)啦!果然名不虛傳!用墨魚汁手造嘅黑色餃子皮,厚薄適中,帶海鮮鹹香,餃餡裏有粒粒鮮墨魚粒和爽脆馬蹄粒,口感十足,仲有少量嘅豬肉和芫荽,更添鮮香,值得一試!👍🏾鮮肉韮菜煎餃($27/5隻)脹卜卜嘅賣相真係好吸引!😻咬開肉餡好juicy,韮菜鮮香,配上豆瓣醬一齊食,更惹味!😏地址:山東小城 (大角咀)大角咀埃華街101號大衛樓地下A1號舖營業時間:星期一至日:11:30-22:00
同男朋友去開大角咀個頭,
就係附近一齊發掘下小店啦!
不過可能最近市道唔太好,
有好多間之前去過嘅餐廳都紛紛結業,
見到「山東小城 」仍然屹立不倒,
就幫襯下啦!
仲係之前個老闆娘呢,感覺特別親切~

今次終於可以坐低即叫即食啦!😏

小妹我最鐘意食馬蹄,
梗係要試下店招牌—墨魚荸薺餃($53/10隻)啦!
果然名不虛傳!

用墨魚汁手造嘅黑色餃子皮,厚薄適中,帶海鮮鹹香,
餃餡裏有粒粒鮮墨魚粒和爽脆馬蹄粒,口感十足,
仲有少量嘅豬肉和芫荽,更添鮮香,值得一試!👍🏾

鮮肉韮菜煎餃($27/5隻)

脹卜卜嘅賣相真係好吸引!😻
咬開肉餡好juicy,韮菜鮮香,
配上豆瓣醬一齊食,更惹味!😏

地址:
山東小城 (大角咀)
大角咀埃華街101號大衛樓地下A1號舖

營業時間:
星期一至日:11:30-22:00
2019-12-07 410 瀏覽
呢日小弟黎買外賣,諗左好耐,結果揀左炸豬排菜飯。拎到番屋企打開一睇,勁大盒!份量多到d菜飯係舖到個飯盒3分之2先至放豬排係面!d豬排都幾林,酒味好重,如果可以炸得再香口d借更好。至於菜飯就有d淡味,變左同塊豬排有好大對比。食完盒飯個盒有好多油如果要白飯轉菜飯係要另外加錢。不過小弟就覺得菜飯普普通通,加上塊豬排咁濃味,可以白飯會比較適合。
呢日小弟黎買外賣,諗左好耐,結果揀左炸豬排菜飯。

炸排骨菜飯

外賣自取
炸排骨菜飯
2019-11-15 337 瀏覽
朋友介紹大角咀呢間唔錯,於是今日經過就入去食咗個lunch。中午時段人流都比較多,所以我都只可以坐牆邊既高檯。餐牌選擇都唔算少,我就試咗個京蔥羊肉餃麵。麵既size都幾大,男仔食都會夠飽。外觀上個麵都幾清淡,湯底都好清。水餃既餡料好結實好足料,一咬落去會有好多肉汁。羊肉同京蔥既味道都好濃郁又唔餿。清湯同咁重肉味既水餃都幾夾,令人唔會覺得好膩好heavy,真係啱啱好。另外lunch佢會送一杯豆漿,都唔錯,幾抵食。
2019-10-05 379 瀏覽
近排多左黎呢間食,差唔多一個禮拜一次。今日好多商場無開,但大角嘴好多小店都有開,就過黎幫親下啦。呢到主打係食水餃。今晚我地叫左個豆腐菜湯,豬扒菜飯,白菜水餃同熱豆漿。白菜水餃正常幾好食,我鍾意佢菜多。係到食過幾次水餃,有次佢煮過頭個皮爆左,但呢次ok。豬扒菜飯好食,個飯同豬扒都好好食。豆腐菜湯都ok,本身都鍾意食白菜同豆腐。熱豆漿幾好飲,唔太甜味道幾新鮮。服務都幾好,不過有點太過殷勤,收碟收得太快,感覺有少少壓力,哈哈。

豬扒菜飯好食,個飯同豬扒都好好食。

豆腐菜湯都ok,本身都鍾意食白菜同豆腐。

熱豆漿幾好飲,唔太甜味道幾新鮮。

白菜水餃
豬扒菜飯
白菜水餃
豬扒菜飯
2019-06-23 889 瀏覽
Walked by the shop several times in the past but it was closed each time we wanted to eat. As it was open yesterday, we decided to come for early dinner!I ordered leek dumplings with hot and sour soup - soup was a bit too thick for my liking, seemed to have too have thickener in it. Flavour was soft, not very spicy or sour. Dumplings were good but wrapping is thicker than the cuttlefish ones. Leek flavour was so intense that it stayed in my mouth until seriously 6 hours later!!Cuttlefish and

Cuttlefish and water chestnut dumplings were very interesting. Husband and I both liked them a lot.

2 dishes plus a can of coke came to 112 dollars

Generally speaking, food was tasty but I felt extremely thirsty and sleepy afterwards which usually means I've hit with a load of msg. Will think twice before going for tasty dumplings again.
2019-06-22
2019-05-31 796 瀏覽
墨魚荸薺煎餃 💲35京蔥羊肉餡餅 💲22黑糖黑醋排骨菜飯 💲47❔ 墨魚荸薺煎餃煎得唔脆🤐 但係墨魚味香♨ 荸薺爽口🤓 所以建議叫湯餃 更加經濟實惠🤑✅ 羊肉餅外皮煎得好好🤤 厚度適中 而且入面填滿左羊肉餡🐑🐑🐑 正啊😍✅ 黑醋酸酸地幾開胃🙋🏻‍♂️ 而菜飯份量足🥬✅ 山楂汁味道清甜💦 沁人心脾😚👅Taste:3.25/5💰CP值:3/5🙋🏻‍♀️Service:3.75/5👁‍🗨Stylishness:3/5
墨魚荸薺煎餃 💲35

💰CP值:3/5
🙋🏻‍♀️Service:3.75/5
👁‍🗨Stylishness:3/5
2019-05-21
10 分鐘 (堂食)
2019-05-25 589 瀏覽
發掘大角咀新嘢食又係俾佢門口嘅介紹吸引有個墨魚水餃個樣黑蚊蚊好似幾得意佢鋪位細細但都係人頭湧湧我哋坐咗喺吧枱位置都總算係坐得可以其實都係快食快走價錢相對亦比較便宜叫咗一個豬扒擔擔麵$49一來到亦都聞到濃濃嘅擔擔麵不過食落去就比較淡同稀有少量花生同蔥豬扒有人表示好香好好食另外一個係黑糖黑醋排骨擔擔麵$49黑醋骨份量都唔少其實係豬軟骨 所以有啲軟骨我都食咗 有些浸左落湯裏面味道都好好 好入味如果另上就更加好啦終於食墨魚餃$53都幾驚喜因為份量都唔少 大大粒其實喜歡煎 因為會香點但係加嘅價錢比較貴 要$32/5 所以都係嗌返普通嘅裏面就好似墨魚滑咁不過加咗馬蹄都幾爽口足料 好食難怪台台都有人叫這個有其他餡餅都好想試見到人哋分享吃好似幾juicy 又一間可以再去嘅餃子麵店
發掘大角咀新嘢食

2019-05-17
豬扒擔擔麵
黑糖黑醋排骨擔擔麵
2019-03-10 828 瀏覽
四個朋友,今晚吃得很滿足!老板很nice, 很有品,價錢合理。羊肉餡餅、韭菜餃、麻辣豬耳,菜飯、冷面,都是很有誠意的美味作品!難怪經常滿座。值得點讚!會繼續幫襯!
小店位於九龍城,旺角行去15-20分鐘左右,算一條一直路。晚市6點鐘開門,剛好呢個時間來到,不用等位。店舖雖小,但桌椅大大張,坐落去寬闊唔會迫。食物選擇多,同朋友兩人試唔到好多,共叫左4樣share,再加個餡餅自己食。酸辣湯墨魚餃 $57招牌菜,酸辣湯足料濃味,都幾黏身,個人覺得較重口味;墨魚餃,好彈牙,好香馬碲味,食落爽口清身,似食緊墨魚丸;紅油抄手 $45豬肉餃子好濃豬肉味,充滿肉汁,同墨魚餃好大對比,加上啲麻辣味,好開胃;雞絲粉皮 $50正常,好味,雞絲大舊,係雞肉塊😂 煎韭菜餃 $27正呀,多汁,好多韮菜,豬肉打得好均勻,睇唔到啲肥豬肉,感覺都冇咁有罪惡感。雖然係煎餃唔會煎到外皮都太乾太硬,喜歡韮菜必食;羊肉餡餅 $22一開頭來到好奇點解會咁樣放,原來內有乾坤。超多汁,唔會好咸,食到羊肉香味,唔鐘意羶味就岩哂,但個人覺得可以再重啲羊味。(因為我係鍾意羊羶味)下次要試下個羊肉餃!仲有兩杯自加製豆漿 $16/2,飲開無糖,所以覺得好甜。餃子足料多汁,會返轉頭試其他味推薦羊肉餡餅、煎韮菜餃湯餃一次過要叫10隻,如果有得雙併就可以試多啲款,少人食又想試多啲款可以叫煎餃(1份5隻)
小店位於九龍城,旺角行去15-20分鐘左右,算一條一直路。
晚市6點鐘開門,剛好呢個時間來到,不用等位。
店舖雖小,但桌椅大大張,坐落去寬闊唔會迫。
酸辣湯墨魚餃

酸辣湯墨魚餃 $57
紅油抄手

紅油抄手 $45
雞絲粉皮

雞絲粉皮 $50
正常,好味,雞絲大舊,係雞肉塊😂

煎韭菜餃 $27
羊肉餡餅

羊肉餡餅 $22

仲有兩杯自加製豆漿 $16/2,飲開無糖,所以覺得好甜。
餃子足料多汁,會返轉頭試其他味
推薦羊肉餡餅、煎韮菜餃

酸辣湯墨魚餃
紅油抄手