2013-03-05 100 瀏覽
住港灣,有時得閒都會過嚟食。食物係唔錯,不過真係未遇過態度咁差的餐廳同人,平時都會忍,但真係忍無可忍!算,叫左三文魚腩飯、鰻魚 pizza、幾款刺身,三文魚腩飯無咩味,係個鰻魚 pizza 例牌新鮮香口。平時叫開蠔燒鍋物 & 鰻魚 pizza,其實係幾好味,不過而家蠔少左得返兩三舊細 ge,d 位又窄…… 如果唔介意服務態度都可以一試,不過我而後唔會再來。

題外話/補充資料: 果位女士應該係老闆娘,我同男朋友諗住 order 蠔燒鍋物,佢話無蠔,咁我地再睇啦,呢頭o岩o岩舉手,佢就o係好遠處大叫:”睇到啦,等陣啦小姐!” 個下都有 d 愕然,唔駛咁惡嘛…….. :o 我地想叫第二種鍋物,佢先話:”今日無晒鍋物,叫過第二樣啦! 啦,呢度有壽司紙,你地點好先好叫我!” 態度係非常非常之差,又勁黑面 :huffy: :huffy: :huffy:
2013-02-23
  • 鰻魚 pizza
2013-01-26 79 瀏覽
成日都黎食, 刺身好新鮮, 好多都係即日空運到港池魚刺身: 因為老闆話新鮮, 真係好甜, 魚骨最後用椒鹽炸, 都好香口三文魚腩: 每次都一定會叫, 因為今次人多所以提早打電話留了6份, 一份好似係3件鴨胸PIZZA: 都係每次一定叫既, 餅底好薄似印度薄餅果種, 料好多, 芝士好多今次仲有叫其他款PIZZA試, 但最正都係鴨胸刺身: 加拿大海膽- 2個字鮮甜, 其他都OK炸軟殼蟹: 未食過咁細隻既軟殼蟹, 一開二都可以一口食晒海鮮粥: 因為太多刺身, 唔夠飽叫左2款粥試, 超淡味, 下次唔食總括食物質素係中上, 這個價格值得
成日都黎食, 刺身好新鮮, 好多都係即日空運到港
今次仲有叫其他款PIZZA試, 但最正都係鴨胸
刺身: 加拿大海膽- 2個字鮮甜, 其他都OK
炸軟殼蟹: 未食過咁細隻既軟殼蟹, 一開二都可以一口食晒
總括食物質素係中上, 這個價格值得
題外話/補充資料: 12人要分2張枱, 所有食物都好細心地幫我地分2碟上, 讚
2013-01-04
慶祝紀念
生日
  • 鴨胸PIZZA
  • 三文魚腩
2012-09-28 58 瀏覽
店員有禮!是晚雖然只跟朋友一起吃飯,氣氛很好.酒:梅酒味道不錯剌身:帶子,赤貝,三文魚腩及油甘非常鮮甜壽司:海膽超美味燒物:牛舌可亁身点及雞腎味道不夠,燒三文魚頭好味芝士西蘭花:芝士味不夠濃
店員有禮!
是晚雖然只跟朋友一起吃飯,氣氛很好.

酒:梅酒味道不錯
剌身:帶子,赤貝,三文魚腩及油甘非常鮮甜
壽司:海膽超美味
燒物:牛舌可亁身点及雞腎味道不夠,燒三文魚頭好味
芝士西蘭花:芝士味不夠濃

2012-09-26
2012-06-25 38 瀏覽
說實食物真的不好吃。。。我們兩口子點了以下食物:魚生飯- 魚生不新鮮牛肉鍋 烏冬另上- 待了20分鐘,鍋物也沒有水滾的跡象,最後要麻煩店主將食物送到廚房煮熟清酒煮蜆- 蜆不新鮮,湯底沒有味道三文魚串- 正常燒物,ok蛋卷- 味道一般
2012-06-24
2 分鐘 (堂食)
I told a staff in my last visit that I found my urchin missing from my bowl before i paid and left the restaurant. Tonight I had my dinner there agian and the owner recognised me and ordered the kitchen to upgrade my ordinary urchin to Canada extra-large urchin plus fabulous decoration this time to welcome my steadfast support. So sweet~~Hope they could keep their kindness and let warmth to customers be one of their ingredients. Yes, i agree this is not spacious at all and price could be arguabl
assorted seafood on top of rice

Yes, i agree this is not spacious at all and price could be arguable when taking location and district into consideration, but i am pretty satisfied with their kitchen hygiene in raw food handling and prepartion which i think it is the most critical area and a must item to be scrutinized for a Japanese restaurant.
題外話/補充資料: they maybe understaffed , so you had better not visit during peak hour if you are somebody who got little patience or u are on a hurry . they offer lunch set at a lower price. a place for couples or small family, however big party not recommended...
2012-05-10
2011-04-20 11 瀏覽
好少會黎大角嘴,覺得比較隔涉,之前亦無聽過呢間餐廳,只係尋晚咁岩行開經過呢度睇裝修以為d野食會好貴,點知睇真個menu其實都算街坊價喎!- 三文魚壽司 +蟹羔軍艦- 加州卷- 牛肉鍋+烏冬另上- 芝士鰻魚薄餅落左香草焗,芝士亦好足料,好味又滿足!- 帆立貝薄餅- 日式煎餃子- 咖哩豬扒石鍋飯飯焦可以成塊刮落黎,脆得黎又唔會食到有火農味~- 天婦羅雖然係好早就上既菜,但擺左一段時間後依然好香脆!- 炸墨魚骨- 三文魚頭肉質夠滑夠肥美!食物真係一流,係個男廁臭d囉...個老闆都好好人,臨走仲問佢拎左張卡片添~P.S. 尋晚食完今日上黎睇返先知原來有過咁多bad comments,好在佢地所講既野尋晚我都無遇到~!

- 三文魚壽司 +蟹羔軍艦

- 加州卷

- 牛肉鍋+烏冬另上

- 芝士鰻魚薄餅
落左香草焗,芝士亦好足料,好味又滿足!

- 帆立貝薄餅

- 日式煎餃子

- 咖哩豬扒石鍋飯
飯焦可以成塊刮落黎,脆得黎又唔會食到有火農味~
- 天婦羅
雖然係好早就上既菜,但擺左一段時間後依然好香脆!
- 炸墨魚骨
- 三文魚頭
肉質夠滑夠肥美!

食物真係一流,係個男廁臭d囉...

個老闆都好好人,臨走仲問佢拎左張卡片添~

2011-04-19
  • 鰻魚薄餅
  • 三文魚頭
2008-11-09 10 瀏覽
我今日去左食,都唔係第一次啦,都食左3-4次倒,點知佢地既店員工同經理都是不知所謂的:我地跟住佢地既muen去叫野食啦,叫左唔30分鐘後,話比你知佢賣哂,跟住要我地一定要再叫其他野食,因為入左單就唔可以取消,你話有無攪錯,我住大角咀的,之前第一次食都無咩,野食都ok,第二次食番上次叫既已經無咁好食喇,跟住佢地壙充左另一間,就再去新既試下啦,點知唉.........食到一肚氣,講真的,我以後都唔會再去呢間野,佢有一d野係幾好食(你要知道是幾好而唔係好好食)即是食又得唔食又得,我自問元氣重好食過佢,深水x既三上都好食過佢多多,只係貪佢近先去,點知佢地服務唔得之餘重係差,幾好食都係假既,希望大家小心呢間店啦,食到一肚氣的我

2008-08-29 14 瀏覽
兩人晚飯$200, 以街坊小店(見下文)來說, 都幾貴. 食物質素一般, 座位很窄, 像是學生仔的size. 鄰近食客大聲談話, 市井俚語, 倒像的士佬的茶餐廳.

鄰近食客大聲談話, 市井俚語, 倒像的士佬的茶餐廳.
2008-06-14 15 瀏覽
晚上在大角咀道的"山田屋"台和食料理訂了檯,七點鐘落到去,老公七點二十分下班趕到來與我們會合,我們一行八人,叫了以下東西:大蝦雜錦天婦羅--->>一般~蟹子芝士焗西蘭花-->>芝士汁不夠濃味~燒石鍋鰻魚飯--->>一般~鰻魚炒飯-->>這個沒試,我不知~蒜片牛柳粒-->>幾好味~多春魚--->>OK海鮮天使麵--->>二姐夫叫的,他說都幾好食~滑蛋雜錦粥一大窩-->>姨甥女叫的,二家姐說幾好食, 但~二姐夫說有點怪怪的,好似BB仔爛爛的糊仔粥.泡菜豬肉炒飯-->>老公叫的,看都看不到有一粒泡菜,只有少量豬肉, 味道麻麻~唉~~壽司類~~蟹子沙律2碟,蟹子2碟,三文魚5碟,加洲卷1碟,吞拿魚腩手卷2件~ --->>(除三文魚及蟹子沙律壽司好吃外,其它只是十分普通的~ 埋單 $ 560元,二姐夫付款~總括,這間已是第三次去了,基本常吃的東
晚上在大角咀道的"山田屋"台和食料理訂了檯,七點鐘落到去,

大蝦雜錦天婦羅--->>一般~

蟹子芝士焗西蘭花-->>芝士汁不夠濃味~

燒石鍋鰻魚飯--->>一般~

鰻魚炒飯-->>這個沒試,我不知~

蒜片牛柳粒-->>幾好味~

多春魚--->>OK

海鮮天使麵--->>二姐夫叫的,他說都幾好食~

滑蛋雜錦粥一大窩-->>姨甥女叫的,二家姐說幾好食,

但~二姐夫說有點怪怪的,好似BB仔爛爛的糊仔粥.

味道麻麻~唉~~

壽司類~~蟹子沙律2碟,蟹子2碟,三文魚5碟,加洲卷1碟,

其它只是十分普通的~ 埋單 $ 560元,二姐夫付款~

總括,這間已是第三次去了,基本常吃的東西都試過的了~

沒甚麼是最突出而可再吸引我再去了,只有上次吃的燒三文魚頭最好吃~

這間個人而言沒下次的了~但~未去試過的食客,一試無妨~~

三文魚及蟹子沙律壽司好食
海鮮天使麵好吃
大蝦雜錦天婦羅,一般~
蒜片牛柳粒-,幾好味~
$70.00 (晚餐)
海鮮天使麵好吃
蒜片牛柳粒-,幾好味~
  • 燒三文魚頭
  • 海鮮天使麵
(非會員)
2008-05-28 9 瀏覽
本身諗住去里日本居樂屋食…點知果度要等幾張枱….之後諗起呢度新開左間山田…咪去試下囉…去到有位…坐”car” 位, 但係D位唔係咁好坐.....D 服務態度真係唔得…聽到D 侍應係度講粗口…我同個fd 都呆左….之後落order , 都叫左好多野食…熟食 同 壽司都有叫, 第一次黎都唔知E 度D野得唔得, 所以都唔敢叫咁多刺身…叫下壽司穩陣…..點知…D 野真係麻麻…係度是但講幾樣啦….地獄麵..無咩料…個牛肉粒(唔記得左個名)OK都幾好食…劍魚先得人驚…黃咁咁..啞色..見到真係唔想食….一睇就知唔新鮮……讓蟹蓋...唔好食….炸蝦天婦羅..成口油, 口感麻麻…三文魚壽司, 北寄貝壽司..又係啞色, 無光澤, 全部魚生都唔新鮮既! 講到海膽刺身就激氣…我落order 果時問佢係邊種海膽…佢話係加拿大海膽…跟住我就要啦..仲要個大既$88 蚊…一黎到..哇D海膽細細粒咁! 我問佢呢D 係拿加大海膽? 佢諗左諗, 話”係呀” 咁! 我話唔係呀化咁細粒既!! 之後我個fd 話算啦..我先唔同佢嘈, 肯定唔係加拿大! 我之前係里日本居樂屋食過加拿大海膽超大件超正.都係$85蚊, 仲要平過佢! 下次都無乜機會再黎食, 真係不如行遠少少去 里日本居樂屋, D魚生新鮮好多, 又唔貴, 係加太賀始創人開, D野食同服務都好D! 花之戀愛壽司就係佢創架! 食過勁好味..!!!同其他地方食到果D 唔同! 望到個樣都唔捨得食…值得一試!
(非會員)
2008-04-14 8 瀏覽
住係附近其實一早就想去..但係個次見到個著便服既女人企係出面..我唸佢應該係老闆娘啦..佢竟然同個客鬧交..真係好惡囉個老闆娘..o咀..做老闆都可能咁鬧客?我唸真係好少可...所以個次冇去到..琴晚友人話想食日本野..我唸最近呢度..所以就黎左..排隊真係好耐..唔通真係咁好味..好期待入去..終於入去食咗啦,但好失望,Order左:海膽1板:食落怪怪地..三文魚刺身:一般la..甜蝦刺身: ok la..軟殼蟹手卷x2:都係唔掂,紫菜已經林哂..d飯又好散雜錦天婦羅:黎個陣熱辣辣,仲唸住好好味..點知一咬落去好多厚粉..好油..芝士龍蝦丸:人氣野食..但係太硬啦..清酒煮蜆:呢個幾好味..串燒雞翼:冇味...總括黎講,味道真係好一般,而且價錢都唔算平..真係唔抵食..環境仲要對住大酒店..-.-"下次如果有得揀都唔會再去嚕..好想問個老闆點解食物同圖片會差咁遠既?

海膽1板:食落怪怪地..
三文魚刺身:一般la..
甜蝦刺身: ok la..
軟殼蟹手卷x2:都係唔掂,紫菜已經林哂..d飯又好散
芝士龍蝦丸:人氣野食..但係太硬啦..
清酒煮蜆:呢個幾好味..
串燒雞翼:冇味...

2008-04-10 6 瀏覽
因為住在附近,都去過幾次。印象唔錯。炒飯,天使麵都幾好味。壽司就一般啦!推介螺肉壽司,好鬼大粒螺肉。不過環境太迫,坐得唔太舒服要扣分。成日有人排隊是因為附近都冇日本餐\\\廳,最近都要去埃華街之嘛。
因為住在附近,都去過幾次。

不過環境太迫,坐得唔太舒服要扣分。

2008-03-24 4 瀏覽
新開見裝修幾靚所以試下,晚市要等一陣位sushi: 一口一件,好食餃子: 好食牛乳雜菜鍋: 好特別,好食,不過d火好細,都唔會滾,好彩d菜唔使好熟都食得d位都好細下,食物幾好食,可能我係叫d 穩陣d ,不過價錢比較貴!真係日本菜o既價錢o羅。Service ok, 不過我隔離檯就好似好唔滿意咁,又話個位迫,又話d 野食遲遲都未黎,好彩我叫d 野都唔使等好耐。
新開見裝修幾靚所以試下,晚市要等一陣位

sushi: 一口一件,好食
餃子: 好食

2008-03-22 10 瀏覽
小女子住喺港灣豪庭,眼見每日山田都咁多人等位,又有間新店開喺對面,壽司D價錢同板前差唔多,心想定必好食,終於尋日食咗啦,但極度失望,Order 如下:海膽1板(大)($88) - 味道唔係好新鮮,食落有D腥(若叫海膽壽司($25),同板前一樣價錢,但味道差好遠, 板前的海膽鮮好多同咁好多)帶子壽司($18) - 帶子夠鮮,但細舊咗D(板前($20),帶子較大及厚)芝士西蘭花($35) - 西蘭花熟得恰到好處,好食魷魚筒(忘了價錢) - 還可以,但SIZE較細豆腐鍋($35) - 味道好,但唔知點解得2塊豆腐,紹菜好多,係咪改錯名芝士龍蝦丸($30)4粒- 睇圖對佢有D期望,因為MENU寫住人氣,來到食一口,真係名不等實,無芝士喺裏面不特止,裏面係空心的,仲有外面的炸粉,唔知點解硬到咩咁,食到牙肉都挖親蝦雜錦天婦羅(忘了價錢) - 無諗過一間日本餐廳的天婦羅咁難食,首先,D粉好硬,又厚,仲苦tim,而且,食舊天婦羅蝦,仲食到成口油。埋單$320,隔離果檯,叫咗清酒煮蜆,蜆就大隻,聽到佢哋話好多沙,最後尾仲叫個waitress收番,取消咗!總之一句講晒,唔"店",一定唔會再幫襯

海膽1板(大)($88) - 味道唔係好新鮮,食落有D腥

帶子壽司($18) - 帶子夠鮮,但細舊咗D
(板前($20),帶子較大及厚)

芝士西蘭花($35) - 西蘭花熟得恰到好處,好食

魷魚筒(忘了價錢) - 還可以,但SIZE較細

埋單$320,

總之一句講晒,唔"店",一定唔會再幫襯

2008-03-16 5 瀏覽
友人介紹大酒店附近有間日本嘢幾多人排隊, 今晚和男朋友去了試試。星期六八點幾等了十分鐘, 尚算正常。入咗去發覺地方不大, 枱的距離都有點近, 但新裝修, 感覺還可以的。waitress很快便幫我們落了order, 餸菜亦很快送上。以下是今晚菜單:豆腐鍋$35: 味道很好, 夠熱, 又有五六塊牛肉及其他配料, 不過奇怪地只很兩小舊豆腐, 似牛肉鍋多啲。三文魚腩及帶子壽司$15 & $15:壽司比較細舊,飯亦酸咗少少, 魚材ok。碎吞拿魚腩軍艦及黃金魷魚軍艦$12 & $15:紫菜很脆,吞拿魚碎不夠肥, 但味道還可以。黃金魷魚軍艦無什麼特別京蔥雞柳$25: 很的式的小鍋型式上菜, 味道幾好, 很有蔥味, 又無骨, 但略嫌有少部份雞有點"鞋"豚肉餃子$39: 6隻鐵板上碟, 夠熱, 醬汁亦很配, 有肉味,不錯的煎餃子。咖啡雪糕, 紅豆雪糕$12@: 炭燒咖啡味很濃, 不太甜, 好味。紅豆雪糕只是碎粒紅豆, 奶味勁重, 普通。但不明裝雪糕隻碗係熱的, 搞到雪糕開始溶!!服務都不錯, 會經常加水。不過在那區份就好似唔算太平, 亦無什麼特式。最可讚是他們menu的相很靚......