2017-02-21 818 瀏覽
這店午餐也非常多人,剛好一時正已爆滿。點餐後,會來前菜,款式多,味道好。我們點了海鮮豆腐湯配飯、炆牛肋骨配飯及泡菜牛肉年糕配紫菜卷。炆牛肋很正,送來已傳出很香的。牛肋份量以一人份量來說算不少,夠淋,入味。連煱裏的蘿蔔都非常香甜入味。另外,泡菜牛肉年糕配紫菜卷真的適合心多的人。至於海鮮豆腐湯,內裏有兩隻蝦、四隻青口及蜆仔,鍾意飲湯的人會喜歡這。因為不會過鹹,也不會太濃,撈飯或是淨飲湯也很好。午餐沒收加一,最少一人一個餐,可配罐裝汽水,或者加錢轉飲品。我們每人$80,豐富、有質素及特色,正呀!
2017-02-21
2017-02-07 1098 瀏覽
四個女生,未想到吃什麼之下就去了駱駝漆大厦,看到這裡serve 韓國菜,勁多選擇又未食過,點可以唔試下?坐低睇清楚menu, 真係lunch 都好多款,心多多都唔知食乜好!前菜真係好多碟,四人分,都食得好興奮,泡菜、昆布、薯仔、奄列,好好味。有人食人參雞鮑魚,韓式壽司和粉絲,牛肉湯,我就食炆牛骨飯。牛骨飯的份量很夠,味道唔錯,肉質也好。朋友選的人嵾雞鮑魚,真係有小小的-隻鲍!大家都食得很高興,唯一係午餐包的都係韓式冷飲,如想要熱飲,就要再加錢。因為個餐都唔平,最好包埋。
前菜
有人食人參雞鮑魚,韓式壽司和粉絲,牛肉湯,我就食炆牛骨飯。
炆牛骨
飯糰粉絲
牛肉湯
2017-01-17
炆牛骨
2016-12-28 2915 瀏覽
久不久就有人約去廠區的食肆去覓食,但屢屢都中伏,失敗居多,成功者少。這個長假期留港消費,公从假期晚一班人去了官塘的廠區吃飯,心裡已打了輸數,只是湊湊熱鬧而已。 這棟大廈來過好幾次,都是逛街及買東西,吃飯還是第一次。餐廳裝修很樸實,灰色的牆及地,長方形的木桌子,十分industrial 的型格。 坐下來後,友人跟店主韓國大媽打招呼,她很辛勤的招待我們,先拿些「鮮制」的泡菜給我們品嘗,味道超級好,有比一般kimchi更好吃的醬味,質地更為爽脆,老闆娘這招溫馨前菜,明顯湊效。 因為有些朋友還沒到,我們幾個先喝點小酒,吃點配菜,所以在雪櫃裡翻了一翻,找到兩瓶小的果味韓國燒酒,一瓶是柚子味,另一瓶是桃子味。果味清新,很容易入口,但別小看它阿,酒精也有13%;加上韓式小碟涼菜作為餐前starter,非常合適。一會兒,一行七人全到齊了, ajumma跟我們介紹一個6人套餐,她不大會說廣東話但普通話就相當不錯,這個套餐包括了三種肉的韓國燒及一個海鮮鍋;我們另外又點了兩款韓式煎餅,有海鮮及泡菜的各一。先來了煎餅,海鮮的有點粉,不怎麼好吃。 Kimchi那個就很乾身,味道也很討好。 烤肉包括牛仔骨,牛舌及
先來了煎餅,海鮮的有點粉,不怎麼好吃。 Kimchi那個就很乾身,味道也很討好。 烤肉包括牛仔骨,牛舌及極其邪惡的五花肉,肉質一點都不差,尤其是五花肉,加上秘制配菜夾在生菜來吃,味道簡直一絕。
但原來好戲在後頭,這個海鮮鍋不得了,泡菜湯底裡滿鋪林林總總的海產,有螃蟹,蝦,帶子,青口,魚塊及粗粗的八爪魚須,不但分量多,而且品質好,鮮味可口,頂呱呱! 最後把所有海鮮及蔬菜都吃過清光,連那鍋湯也不浪費,加了兩個辛字面,把剩餘的部隊鍋都殺個片甲不留。我的天啦,每人才兩百大洋, 你千萬不要關門啊!
2016-12-26
  • 五花肉 , 海鲜锅
2016-11-19 1909 瀏覽
推介5花腩,燒黃花魚,仲有牛舌都好好味,服務態度覺得非常唔錯,無講到咁差!平均消費每人$260(晚餐)...飽到行唔耶,基本上同去漢和食差唔多,但不限時可以慢慢食
2016-11-19
  • 魷魚
  • 五花腩
2016-10-11 2036 瀏覽
炒粉絲得個甜,難食,餃子湯年糕,餃子全部爛,皮又淋,炸雞超揾笨,圖片似原隻切件炸,但實物只有雞扒,揀醬油味,完全唔覺有味,只有外層少許甜味醬汁,永久black list差差差
炒粉絲得個甜,難食,
餃子湯年糕,餃子全部爛,皮又淋,

永久black list
差差差
2016-08-27 2391 瀏覽
食物好食 唔會好貴!而且服務態度勁好 老闆員工都好好人 我一個星期都會去一次 有時仲會請我地飲野!小食配菜都豐富 地方寬敞舒適 地方都好整齊清潔 係到食野好舒服!烤肉既份量都幾多下 可以去試下🔥

慶祝紀念
生日
食物真心講係好食既,有個韓國大媽很nice, 但以後不會再幫襯!!!其他人根本請返黎廢既, 上次打電話book左又話無, 忍佢﹗咁今次whatsapp book,佢都夠膽死話無,要個客拎對話出黎先肯認, 食餐飯好似白撞咁午市得一個人,指定要佢先可以落單同收錢, 其他人無野做都唔幫得手,話得佢可以落,搞到要自己行出去落單,問佢要餐牌,又指我去一邊自己拎落完又漏,前菜又唔比, 都算, 收左印花卡又話無收,又一次屈到我白撞咁,好啦,等到命都短幾年, 終於食完埋單,佢又收錯錢! 又話我無比印花卡, 又話我地3個人一定要叫3個餐,邊條法例要一人一個餐?食左咁多次,3個人食左3百蚊lunch,都比人講到乞衣咁,真係忍唔住要出聲,寫第一次食評呢間餐廳咁好食都無用,就無衰係一班質素低劣既員工

搞到要自己行出去落單,問佢要餐牌,又指我去一邊自己拎

好啦,等到命都短幾年, 終於食完埋單,
邊條法例要一人一個餐?食左咁多次,
呢間餐廳咁好食都無用,就無衰係一班質素低劣既員工
2016-08-20 4796 瀏覽
朋友話觀塘工廈多野食最終揀左韓國菜 去到無晒韓燒爐嘅枱 無所謂因為打開menu好多選擇 4個人order太多食唔晒第一個order辣海鮮窩 有內涵 唔計豆腐菜蔬牙菜 其他海鮮都足 蝦蟹蜆帶子扇貝青口仲有大隻八爪魚添不過落單叫小辣咋 另外想試牛肉冷湯面 一般唔夠凍囉 炸雞無厚炸漿 唔錯牛筋骨都唔錯配白飯一流 朋友話試埋個辣炒八爪魚又既醒胃 小碟都係多款式 竟然有即製既泡菜 食得出鮮甜另一翻風味埋單竟然比張discount下次就有9折
朋友話觀塘工廈多野食最終揀左韓國菜
不過落單叫小辣咋 另外想試牛肉冷湯面 一般唔夠凍囉
炸雞無厚炸漿 唔錯
埋單竟然比張discount下次就有9折
韓國菜
2016-08-19
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
用餐優惠
優惠券
韓國菜
  • 辣海鮮窩
  • 招牌炆牛肋骨
2016-08-09 996 瀏覽
自從上次去完果間旺角嘅Gangnam Oppa 之後,有好耐冇掂過韓仔…菜…所以有去夜晚去韓下先~前菜可以refill一次,酸酸辣辣有爽脆,好醒胃,至於沙律做韓式前菜就少見d,正宗韓菜係咪甘架?!燒肉併盤,賣相不錯其中五花腩薄片最好味!叫多碟!沾上醬汁包生菜食,唔錯!豬肉炒粉絲好足料肉肉同雜菜好多,味道唔錯,份量好多!燒燒燒~香煎泡菜餅,泡菜味道唔出,冇乜泡菜味道,如果辣d就好~炒年糕個汁夠杰,可惜唔夠濃,d汁痴上去年糕都唔夠味~一頓普普通通的韓仔菜~食哂d年糕好飽吖~
所以有去夜晚去韓下先~

前菜
可以refill一次,酸酸辣辣有爽脆,好醒胃,
至於沙律做韓式前菜就少見d,正宗韓菜係咪甘架?!
燒肉併盤,賣相不錯
其中五花腩薄片最好味!叫多碟!
沾上醬汁包生菜食,唔錯!
豬肉炒粉絲
好足料肉肉同雜菜好多,味道唔錯,份量好多!
燒燒燒~
香煎泡菜餅,泡菜味道唔出,冇乜泡菜味道,如果辣d就好~
炒年糕個汁夠杰,可惜唔夠濃,d汁痴上去年糕都唔夠味~
一頓普普通通的韓仔菜~
食哂d年糕好飽吖~

2016-08-05 875 瀏覽
週末又是一個聯誼聚會的好日子,今日放工與一班同事一起放鬆放鬆,再次揀選吃韓國菜。今次去的地方有點特別,因為餐廳是在工廈內,工廈活化聽就聽得多,但是就第一次去,感覺好新奇,而且比想像舒適。這間韓式餐廳提供的前菜相對較多,不停為顧客添加,而且還有特別的前菜供應~生醃泡菜。服務員為我們推介一個烤涮套餐,先燒烤,後涮肉,起初都有考慮套餐的份量和質量可能會稍差,不過最終都點了一份嘗試。當烤肉併盤送到時,見到它的份量,真的是有點驚喜,牛肉的肥瘦肉分佈均勻,色澤鮮紅,雖然不能與身在韓國肉食巿場的新鮮韓牛相比,但可算相當不錯,而且在燒烤的過程,服務員不時協助,把肉烤得恰到好處,不會過生或過熟,真是太好了!其實吃完烤肉併盤都覺得有七成飽的時間,再送一大煱肉及菜時,真的嚇了一跳,在座的各位都恐怕會浪費食物,慢慢把它解決,真是極之飽足。

2016-08-05
2016-07-28 1049 瀏覽
今日下午2點39分到,一入去座下負責人已提醒3點last order,唔緊要。我地3位原本想點2個餸,負責人說要1人1order,牆上面單張也有提及,明白既所以點了3個。但吃到3點20分左右已催埋單,合共245蚊。重點是完全無韓式感覺。食物真是麻麻,牛肉好硬,石頭窩飯是好似吃糊仔,最離譜是3點半關燈,關冷氣同關電視,我地3個吃的時候也聽到自己嘴內咀嚼的聲音。跟本是趕客走,廚房師父已放定5張椅子預備小休。絕唔會再幫襯。
2016-07-28
2016-06-30 1665 瀏覽
雖是單點,但價錢唔算貴,分分鐘同任食一樣價錢,要食質數,量多沒用的。牛肉醃得入味又嫩👍,牛脷都不錯👍。牛肉海帶湯就一般。牛肋骨大醬湯不好,因為牛肋骨好羶。醬蟹個汁好嘢味👍,明明叫了兩隻無膏的肉蟹,上枱卻不止兩隻,可能因為太細隻,所以比多點,但唔見有蟹蓋@@其實太細真係唔賣好過,食唔到幾多肉。
牛肉
牛肉
2016-06-24 1313 瀏覽
五花腩非常好食,搭配秘制蘿蔔,用生菜包住,味道好食到不能形容... 份量超大,十分抵食,我地仲點左個海鮮麵,結果當然係食唔哂要打包... 海鮮麵嘅湯勁鮮甜,一粒鹽嘅味都無,不過麵身林左少少,爽口啲更好.. 泡菜亦非常好吃,有別於其他舖頭,十分爽口,食完仲refill,讚!可能因為係工廈啦,環境非常寬敞,地方亦十分乾淨。老闆娘係韓國人,見我地兩個女仔食得好開心,又過嚟同我地傾計,教我地點包最好食。

2016-06-22
  • 包肉
  • 海鮮麵
2016-06-24 906 瀏覽
從來都沒有食過咁難食的石頭鍋飯,d飯一pat pat,唔知仲以為食緊糊仔,豬肉又鞋,石鍋又唔夠熱,飯又唔焦。我老公點咗鮑魚人參雞湯,加個鮑魚又可以賣貴d,不過只係多舊魚,個鮑魚係冇味的。因為我老公唔食泡菜,問侍應可否換碟前菜,答案是冇得換的。
2016-06-19
2016-06-19 888 瀏覽
爹哋鐘意食牛,所以父親節就帶佢黎食韓燒!父母對食嘅環境都有要求,而呢度每枱都好闊落,又唔會好大油煙,值得推介。七點入座,見出面都有人等,好在尋晚有訂枱,晚上十一點WhatsApp book枱都有人覆😂三個人食,叫兩款肉加一個石鍋飯就啱啱好。必食推介係紅酒豬頸肉,調味好好,有好鮮嘅豬頸肉加香噴噴紅酒,大家都好中意食。做得牛魔王就一定要點牛,叫咗最基本嘅A05烤牛肉,百幾蚊大大盤,最緊要爹哋食得開心😊
爹哋鐘意食牛,所以父親節就帶佢黎食韓燒!