2024-08-26 263 瀏覽
從來好少為左一餐飯會寫食評勁嬲呀 🤬🤬爆嬲 第一次去 本著 朋友推薦 所以去試下環境坐得好迫 位與位之間無乜空間 平時見會排隊甘下午茶關係 所以唔駛點等 入到去都無乜野 正常甘食啦 2個人叫左 8款點心試下 食到甘上下 姐姐問:「駛唔駛加野 我地要埋單」 果陣 甘加左單 點心又未到齊 已經係話 :「埋左單先 可以慢慢坐 」其實都仲有幾枱客肯定揸住筷子食緊野 好啦 到齊野食 都未有 一陣 feel 到勁焗 隔離枱都話咩事 , 想趕人走 ,又話可以慢慢食點知熄冷氣啦 我地仲有成4-5籠點心未食 隔離枱都 係 , 嬲嬲地隔離枱都小佢 我都焗到頂唔順 ,個老細 除左熄冷氣 仲熄埋燈 嘩 真係火到黎 ⋯ 🤬 睇到人地仲食緊 係咩態度呀 ~要用埋d甘cheap既方法?唔怪得香港愈來愈無人留係度食野 劣評啊,唔會再去
從來好少為左一餐飯會寫食評
勁嬲呀 🤬🤬爆嬲 第一次去 本著 朋友推薦 所以去試下

環境坐得好迫 位與位之間無乜空間
平時見會排隊

其實都仲有幾枱客肯定揸住筷子食緊野
好啦 到齊野食 都未有 一陣 feel 到勁焗
隔離枱都話咩事 , 想趕人走 ,又話可以慢慢食

點知熄冷氣啦 我地仲有成4-5籠點心未食
隔離枱都 係 , 嬲嬲地隔離枱都小佢

唔怪得香港愈來愈無人留係度食野
劣評啊,唔會再去

2024-08-26
2024-07-30 322 瀏覽
早茶飲過兩次水準都能夠保持先敢留低食評! 大圍美食有好多, 但大件夾抵食唔算好多, 川粵菜館不論早巿晚巿都出色~  餐廳地點位於美林商場附近, 巴士總站隔離, 長者來都好方便。幫襯客人大多係街坊同老人家多, 好好坐算唔上因為坐位係貼坐位的, 但早巿早晨孖寶$36蚊, 假日茶錢$8一位, 一行三人叫咗四份孖寶共八碟點心! 免收加一, 共$168 都無咩可以投訴, 大家都满足地離開~ 晚巿酸菜魚都好好食!
題外話/補充資料: 無泊車優惠, 美林商場泊車$28/hr
2024-07-27
$50 (早餐)
2024-07-04 363 瀏覽
尼間餐廳真心冇下次,本身地方淺窄。行人通道迫就預咗,待應阿叔你就算要行過去你都可以講一聲,唔該借借,我從來未試過俾人一嘢推開張凳,等自己行過去,明明隔離個男仔坐得仲開過我。

2024-06-16 423 瀏覽
之前都有去食過,其實啲嘢食唔差,諗住打電話book枱同屋企人食飯,電話接通咗,講俾佢聽book幾多號,然後佢叫我等等,等等等不停等……只係不停聽到佢鬧人同收錢嘅聲音,完全忘記咗電話有個人等緊佢,我收咗線再打過去,我問佢:到我未?佢又再問我想book幾多號,幾多位?我答五位,佢話要超過八人先可以book位,講完之後立即cut線!其實已經坐得好迫,衛生又麻麻哋,開始好生意態度就咁差,難道要冇生意先會態度好?

其實已經坐得好迫,衛生又麻麻哋,
開始好生意態度就咁差,難道要冇生意先會態度好?
2024-05-25 424 瀏覽
星期六晚與家人晚飯時段光顧等了半小時入座入座後隨即落單19:45落單 20:15一個菜都未上我哋叫店員幫我哋跟單,點知原來冇人幫我哋入過單女店員(身穿粉藍色恤衫,扎馬尾)態度極之惡劣冇幫我哋入單仲好似我哋做錯事咁其實都明白繁忙時段係忙啲辛苦啲嘅但都冇必要發食客脾氣㗎嘛小菜味道方面,普通到不能再普通唯一優點就係夠大碟唔想受氣行多幾步路去大圍有更多選擇雖然都知道呢啲屋邨餐廳寫完都唔會有任何改進,不過都希望有人睇到可以慳返啲錢唔使過嚟貼錢買難受
星期六晚與家人晚飯時段光顧
等了半小時入座

入座後隨即落單
19:45落單 20:15一個菜都未上
我哋叫店員幫我哋跟單,
點知原來冇人幫我哋入過單
女店員(身穿粉藍色恤衫,扎馬尾)態度極之惡劣

冇幫我哋入單仲好似我哋做錯事咁
其實都明白繁忙時段係忙啲辛苦啲嘅
但都冇必要發食客脾氣㗎嘛

小菜味道方面,普通到不能再普通
唯一優點就係夠大碟
唔想受氣行多幾步路去大圍有更多選擇

雖然都知道呢啲屋邨餐廳寫完都唔會有任何改進,
不過都希望有人睇到
可以慳返啲錢唔使過嚟貼錢買難受

2024-05-25
2024-05-08 403 瀏覽
大圍美林商場冬菇亭入邊有間川粵館,真係夠唔夠都會同屋企人嚟食,雖然餐廳唔算好大,但都算坐得舒適,而且餐廳價錢相當親民貼地,仲不收加一,菜式份量都很多今晚叫咗3款餸菜,先嚟菠蘿拔絲咕嚕肉,食落酸酸甜甜開好胃,入面肉質嫩腍外層拔絲香脆,旁邊仲有三色椒伴碟,送飯食一流,另一杯紅燒豆腐份量都好多,個牆汁調得好味,豆腐超新鮮嫩滑,仲有魚腩煲,食落香濃,魚夠新鮮又嫩滑,入面仲有冬菇,成個煲煮得好好,呢到簡直係我飯堂

2024-04-18 546 瀏覽
大圍冬菇亭除咗大飯堂成日幫襯之外最近屋企人成日都會過嚟食下午茶都幫襯過幾次餐廳位置唔算多,晚餐時段人多一定要訂位唔收加一服務費,價錢大眾化絕對稱得上街坊飯堂!呢晚散叫咗幾樣菠蘿拔絲咕嚕肉咕嚕肉係梅頭肉,外皮炸到好脆咬落外脆内軟,個汁酸酸甜甜 好送飯沙薑川味豬手一碟份量都唔少,豬手入味又彈牙食落好香花椒味,最後食唔哂要打包豉油王炒麵雖然材料好簡單但炒得好有鑊氣,麵條夠乾身,推薦!腐乳通菜食咁多肉係要食返啲菜
大圍冬菇亭除咗大飯堂成日幫襯之外
最近屋企人成日都會過嚟食
下午茶都幫襯過幾次

餐廳位置唔算多,晚餐時段人多一定要訂位
唔收加一服務費,價錢大眾化
絕對稱得上街坊飯堂!

呢晚散叫咗幾樣

菠蘿拔絲咕嚕肉
咕嚕肉係梅頭肉,外皮炸到好脆
咬落外脆内軟,個汁酸酸甜甜 好送飯

沙薑川味豬手
一碟份量都唔少,豬手入味又彈牙
食落好香花椒味,最後食唔哂要打包

豉油王炒麵

雖然材料好簡單
但炒得好有鑊氣,麵條夠乾身,推薦!

腐乳通菜
食咁多肉係要食返啲菜
2024-03-19 477 瀏覽
📍川粵菜館同一大班人朋友食飯去食一間大碟又抵食既小菜館啤啤佢就最happy啦❗️😋今次分享既小店係大圍份量足味道好👍🏻🐥重慶辣子雞 ($108)呢碟辣子雞用超級多辣椒乾炒出黎雞件又麻又辣重口味人士就岩曬啦❗️🌶️🫛小炒皇($108)非常足料同有鑊氣🥣蝦乾既咸香味加脆卜卜既果仁同韮菜花炒埋一齊令成碟小炒皇既口感十足送酒一流🍻🐟老壇酸菜魚 ($148)呢到既酸菜魚唔係個種重口味又麻又辣既酸菜魚而係港式酸菜煮成既酸菜魚如果你唔係好食得辣但又中意食魚呢款就岩曬你❗️睇張相就見到有海量既新鮮魚片入面仲有薯粉同芽菜等配料份量超大非常抵食❗️👍🏻🦐馳名黃金蝦 ($108)呢碟真係非常邪惡但又超級好食❗️外面係咸蛋黃脆皮包住鮮蝦球咸蛋黃味超足❗️見到個碟都知d咸蛋黃足料到出曬沙👍🏻🐟豉汁蒸大鱔 ($138)大鱔加豉汁蒸呢個配搭好經典點都會好食最緊要呢條鱔好新鮮👍🏻食得出鱔既鮮味同爽口❗️🐮薯仔牛柳粒 ($128)呢個又係後生仔最愛既小菜之一最中意係呢到炸過既薯仔🥔外皮脆咬落去軟淋淋再加牛柳汁既肉汁同蜜糖🍯好味😋😋😋🍍菠蘿拔絲咕嚕肉 ($78)呢碟既咕嚕肉每件都啖啖肉菠蘿係原隻菠蘿再切件做配碟比你自己夾住咕嚕肉一齊食😆
📍川粵菜館

同一大班人朋友食飯
去食一間大碟又抵食既小菜館啤啤佢就最happy啦❗️😋
今次分享既小店係大圍
份量足味道好👍🏻

🐥重慶辣子雞 ($108)
呢碟辣子雞用超級多辣椒乾炒出黎
雞件又麻又辣
重口味人士就岩曬啦❗️🌶️

🫛小炒皇($108)
非常足料同有鑊氣🥣
蝦乾既咸香味加脆卜卜既果仁
同韮菜花炒埋一齊令成碟小炒皇既口感十足
送酒一流🍻

🐟老壇酸菜魚 ($148)
呢到既酸菜魚唔係個種重口味又麻又辣既酸菜魚
而係港式酸菜煮成既酸菜魚
如果你唔係好食得辣但又中意食魚
呢款就岩曬你❗️
睇張相就見到有海量既新鮮魚片
入面仲有薯粉同芽菜等配料
份量超大非常抵食❗️👍🏻

🦐馳名黃金蝦 ($108)
呢碟真係非常邪惡但又超級好食❗️
外面係咸蛋黃脆皮包住鮮蝦球
咸蛋黃味超足❗️見到個碟都知d咸蛋黃足料到出曬沙👍🏻

🐟豉汁蒸大鱔 ($138)
大鱔加豉汁蒸呢個配搭好經典
點都會好食
最緊要呢條鱔好新鮮👍🏻
食得出鱔既鮮味同爽口❗️

🐮薯仔牛柳粒 ($128)
呢個又係後生仔最愛既小菜之一
最中意係呢到炸過既薯仔🥔
外皮脆咬落去軟淋淋
再加牛柳汁既肉汁同蜜糖🍯
好味😋😋😋

🍍菠蘿拔絲咕嚕肉 ($78)
呢碟既咕嚕肉每件都啖啖肉
菠蘿係原隻菠蘿再切件做配碟
比你自己夾住咕嚕肉一齊食😆

🐟椒鹽九肚魚 ($108)
呢間菜館既炸物真係好出色🥣
將九肚魚炸到岩岩好
炸粉唔好太厚❗️九肚魚仍然嫩滑‼️
睇相都見到炸到幾靚👍🏻

🐷沙薑川味豬手 ($78)
呢到既豬手真係我既必食之選‼️
佢既川味醬汁就好似平時既口水汁咁
又麻又辣又香🌶️
再撈埋冰鎮過爽口既豬手真係絕配‼️
呢個真係要試🥹🥹🥹

🥬海鮮雜菜煲 ($108)
食小菜總係要嗌返個菜清腸胃🫛🥦🥬

多人食就可以嗌多幾個餸啦😆‼️👨🏻‍🍳👍🏻
2024-03-19
  • 老壇酸菜魚
  • 沙薑川味豬手
夜晚不算多人食晚市茶錢 $6 一位 (同早市 & 午市一樣)全日不需要收加一 👍🏻上菜速度好快夜晚 8:30pm 入座就有特價小菜椒鹽魷魚 🦑份量多,大件炸到表面酥脆,食落不太油膩椒鹽調味不多,無左鹹味,以酥脆為主魷魚爽口,不韌黃金豆腐大件有 11 - 12 件外面炸到薄脆,裏面豆腐好滑捋捋size 比起酒樓小菜更大粒變相炸皮亦都唔會有咁多 👍🏻菠蘿拔絲咕嚕肉🐷🍍叫了菠蘿拔絲咕嚕肉,實物無拔絲所以拔絲是煮左落醬汁度?不過有無拔絲都無所謂咕嚕肉好有肉地食到最後仍然好脆,不會被醬汁整到淋晒醬汁偏酸,非常開胃有新鮮菠蘿做伴碟,好甜,條舌頭無吉吉感薑蔥霸王雞🐥用大量的姜蔥絲和芫荽舖在雞件上面砌到碟雞好大隻,賣相好震撼雞肉質地嫩滑,雞皮與雞肉之間沒有一層肥膏,不太肥只是汁多油同場有其他食客要了啫啫煲啫啫聲好厲害坐附近都聞到好勁鑊氣服務好評是俾侍應和傳菜人員而落單個男人(部長?) 等落單有d唔耐煩,之後侍應唔小心打爛野都問候人家娘親 ... 餐廳不大,但肯定大部份人都聽到,有點破壞食野氣氛 ......
夜晚不算多人食
晚市茶錢 $6 一位 (同早市 & 午市一樣)
全日不需要收加一 👍🏻
上菜速度好快

夜晚 8:30pm 入座就有特價小菜

椒鹽魷魚 🦑
份量多,大件
炸到表面酥脆,食落不太油膩
椒鹽調味不多,無左鹹味,以酥脆為主
魷魚爽口,不韌

大件有 11 - 12 件
外面炸到薄脆,裏面豆腐好滑捋捋

size 比起酒樓小菜更大粒
變相炸皮亦都唔會有咁多 👍🏻

菠蘿拔絲咕嚕肉🐷🍍
叫了菠蘿拔絲咕嚕肉,實物無拔絲
所以拔絲是煮左落醬汁度?

不過有無拔絲都無所謂
咕嚕肉好有肉地
食到最後仍然好脆,不會被醬汁整到淋晒
醬汁偏酸,非常開胃
有新鮮菠蘿做伴碟,好甜,條舌頭無吉吉感

薑蔥霸王雞🐥
用大量的姜蔥絲和芫荽舖在雞件上面
砌到碟雞好大隻,賣相好震撼
雞肉質地嫩滑,雞皮與雞肉之間沒有一層肥膏,不太肥
只是汁多油

薑蔥霸王雞