2020-04-21 445 瀏覽
川菜一向係我最愛嘅中國菜系之一😋而川莊就係其中一間我覺得水準幾高嘅川菜館。今次叫左幾樣餸,分別係:酸菜桂花魚 $298川莊口水雞 $108川莊辣子蒜片和牛肉 $149每樣餸都好好食!冇令人失望❤️比較令人驚喜嘅係佢個口水雞同和牛,口水雞煮得非常滑,麻辣嘅程度岩岩好,而且廚師細心咁去埋骨,味道相當唔錯。而和牛肉亦非常高質,牛肉以蒜片同辣椒爆香,非常惹味,每一啖都有啖啖嘅肉汁,係必叫之選😋整體而言餐廳味道非常唔錯 值得再幫襯。

酸菜桂花魚 $298
川莊口水雞 $108
川莊辣子蒜片和牛肉 $149

整體而言餐廳味道非常唔錯 值得再幫襯。

2020-04-13 517 瀏覽
我係超鐘意食水煮魚,疫情下都要出街食😂 我經常去旺角,成日都見有好多人等位,冇理由唔試下!呢間鋪主打食水煮魚,我地就點左個成都水煮鮮魚片,之後加杯新鮮果茶兩個人share,食到超飽!點菜前首先黎杯八寶茶,估唔到係咁好飲,聽講係有冰糖、甘草、菊花、龍眼乾、陳皮、杞子同埋紅棗落玄米茶到,沖咗幾次個味都仲好清甜!成都水煮鮮魚片 $218 (4.5/5)我地驚太辣所以叫左小辣🌶 水煮魚同牛係包4款配料,我地叫左兩客木薯粉條,長豆卜同娃娃菜。魚嘅份量少左d,整體而言成碗都好野味,下次可以叫辣少少。川莊地址📍: 旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓12號舖.............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境👀: ⭐️⭐️⭐️⭐️服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️💫抵食💰: ⭐️⭐️⭐️💫

八寶茶

成都水煮鮮魚片 $218 (4.5/5)
成都水煮鮮魚片

八寶茶
成都水煮鮮魚片
  • 水煮魚
2020-04-12 444 瀏覽
又好想食川菜,人少少約埋朋友一齊食,首先去寵物街行吓先,再行返過嚟朗豪坊食飯,之前已經食過好多次,但係一直冇出post,依家就介紹吓我嘅心水,水煮桂花魚完全冇魚骨,每一片都係鮮嫩魚肉,魚味比較突出,同埋特別鍾意呢度唔會好鹹,配菜可以自選,最鍾意蘿蔔,萵筍,豆卜同午餐肉,每一次都係叫呢啲,點食都唔會厭,胡麻醬油麥菜,新鮮未經任何烹調加上芝麻醬,比平時食沙律嘅羅馬生菜更好食,酸甜松子桂花魚炸得香脆粘咀嘅魚皮,酸酸甜甜非常開胃,魚肉肉汁亦都保留唔會太乾身,最後一款手撕丁香雞,雞皮爽滑雞肉軟滑,點少少完全打碎嘅薑蔥油,完全扭轉對薑蔥油嘅睇法,其實點呢一道菜最主要都係因為呢個咁特別嘅薑蔥油
2020-03-26 420 瀏覽
黎過呢間川莊食川菜幾次, 呢道環境寬敞,樓底夠高,坐得都算舒服👍🏾 我地一坐低,每位都會有一杯自家製八寶茶!八寶係指 龍眼乾,冰糖,菊花,陳皮,甘草,陳皮,杞子,紅棗!飲落甜甜的!但個人黎講,不是太愛甜甜的茶!.成都水煮桂花魚 $218 我地要左普通魚!魚肉好爽好滑冇骨,啖啖肉🤤 辣度簡左辣度1 🌶任揀四款配料要左: 午餐肉, 豬紅,牛肚,薯粉! 豬紅唔入味👎🏿但overall黎講好多魚肉,好食👍🏾.另外,我地都叫左兩串串燒!肥美豬大腸串同埋豬肺串!兩串串燒都好好食👍🏾呢道有四款調味辣粉! 食落味道更豐富更有層次!總括黎講,會回頭,幾好食👍🏾
成都水煮桂花魚 $218

但overall黎講好多魚肉,好食👍🏾
另外,我地都叫左兩串串燒!
肥美豬大腸串同埋豬肺串!

兩串串燒都好好食👍🏾呢道有四款調味辣粉!

食落味道更豐富更有層次!
總括黎講,會回頭,幾好食👍🏾
2020-03-07
下午茶
  • 水煮桂花魚
2020-03-22 385 瀏覽
疫情下仍然多人排隊嘅餐廳,整體而言環境食物質素都唔錯。每位客人都會有一杯八寶茶甜甜地幾好飲。招牌酸菜魚,湯底夠酸小小辣好開胃,d魚肉都好滑加埋啲薯粉,兩個人食都已經飽飽地。酸辣水晶粉皮酸酸辣辣味道唔錯。豬肺串燒爽口有啲孜然粉好惹味有驚喜。四川保寧醋香排骨肉質好稔配埋糖醋汁都幾好食。最後當然要試吓佢嘅重慶黑糖糍粑,外脆內軟又QQ加埋嘅好濃嘅黑糖汁真係好滿足。
疫情下仍然多人排隊嘅餐廳,整體而言環境食物質素都唔錯。

每位客人都會有一杯八寶茶甜甜地幾好飲。

酸辣水晶粉皮酸酸辣辣味道唔錯。

豬肺串燒爽口有啲孜然粉好惹味有驚喜。

四川保寧醋香排骨肉質好稔配埋糖醋汁都幾好食。

• 豬肺串燒
  • 重慶黑糖糍粑
2020-03-20 263 瀏覽
/疫症下難得有一間餐廳依舊要排隊😂我同朋友都忍唔會去試下佢🤣成間店主打都係水煮魚🐟黎到點都要試下佢😋.🥢成都水煮魚鮮魚片 $218因為我地唔係好食得辣所以叫左小辣🌶小辣都好野味😋除左魚片外,仲可以簡多四樣野食🤩我地叫左午餐肉,牛柏葉、白蘿蔔仲有木薯粉😍木薯粉同埋白蘿蔔係必叫架!依兩樣野食吸晒啲精華😍想唔叫佢地都唔得啦🤪.🍹粉紅玫瑰葡萄柚雪冰 $48食辣野點可以唔叫野飲呢🙈依個沙冰都好重玫瑰味🌹一入口啲玫瑰味勇出黎😂後尾先出柚子味so far兩隻味都幾夾,未試過既值得一試😚
🥢成都水煮魚鮮魚片 $218

🍹粉紅玫瑰葡萄柚雪冰 $48
2020-03-08 404 瀏覽
難得冇咩人排隊呢d潮濕天氣 食下辣野都開胃d🌶.水煮魚可以加4種配料(豬紅、薯粉、娃娃菜、海帶結)仲有5種辣度比你簡 我地簡左1辣 都好正🌶Waiter話 唔夠辣可以加佢杯茶都好特別甜甜地可能太夜去 加埋疫情問題佢地都冇準備咁多材料🥓我地簡左三種串燒 佢都冇貨得返一個秋葵煙肉卷🥓🥓都好好味加埋孜然粉 後悔冇叫多幾條🤤🤤最後仲叫咗小饅頭配埋煉奶 都好夠飽🥰🥰佢地好細心 d饅頭係一口饅頭食起泥 好方便🤩.環境都好優美 坐起出面 唔會好逼食完又可以傾下 唔會趕你走好滿意既dinner 下次會再泥🥳
難得冇咩人排隊
呢d潮濕天氣 食下辣野都開胃d🌶
水煮魚可以加4種配料
(豬紅、薯粉、娃娃菜、海帶結)
仲有5種辣度比你簡 我地簡左1辣 都好正🌶

環境都好優美 坐起出面 唔會好逼
食完又可以傾下 唔會趕你走
好滿意既dinner 下次會再泥🥳
2020-03-06
5 分鐘 (堂食)
水煮桂花魚
秋葵煙肉卷
2020-02-13 659 瀏覽
因為屋企人好鐘意食酸菜魚 所以就黎左呢間食川菜😋除左招牌酸菜魚同水煮系列之外 呢到仲有好多野食🥰有飯麵、串燒、甜品、點心、涼菜...實有一款啱食🤩不過我覺得呢間餐廳 性價比好低 定價高但係味道好普通份量又少~🤨但係呢到嘅甜品做得幾出色💓我嗌左兩款都好好食🤤同埋呢到個八寶茶都好好飲‼️沖咗好多次個味都冇淡到😚八寶茶係加左甘草、陳皮、杞子、龍眼乾、菊花、紅棗同埋冰糖落玄米茶到✨飲落有好香醇嘅玄米味之外 仲有好清甜嘅味❣️-水煮牛肩肉🐮 $318 (珍寶)揀左最細嘅辣度 不過都有勁多隻辣椒🌶佢可以任揀四款配料 我地揀左:娃娃菜、長豆卜、木薯粉條同埋秀珍菇😋如果唔食得辣真係唔好嗌啲勁索汁嘅配菜 因為真係會好辣🥵同埋長豆卜都幾油😣不過幾鐘意佢個木薯粉條 夠滿夠煙韌 好有咬口🥰主角牛肩肉份量唔算好多 如果唔係珍寶應該得幾片...不過都好在佢啲牛好嫩滑同埋幾大片🙈-南充特色酸菜魚-桂花魚 $418(珍寶)佢有普通魚同埋桂花魚可以揀😎魚肉好爽好滑又冇魚骨 啖啖肉🤤仲好有鮮味💓食酸菜魚最緊要就係個湯底‼️呢度嘅湯底夠晒酸 唔會話好辣 我自己好鍾意❤️不過如果佢有多啲酸菜會更加好😛-甜奶迷你小饅頭🍼 $38嗌咁多
水煮牛肩肉🐮 $318 (珍寶)
水煮牛肩肉

南充特色酸菜魚-桂花魚 $418(珍寶)
甜奶迷你小饅頭🍼 $38
嗌咁多樣嘢食 最鍾意係呢款😚一碟有12個✨佢真係好迷你 一啖一粒啱啱好🤣佢炸到金黃色勁脆😍真係做到外脆內軟💓唔知係咪因為佢細粒 所以食落冇平時嗰啲炸饅頭咁油咁溜😋饅頭唔點煉奶 都甜甜地 好有奶香味🤩呢個推介‼️
招牌酸菜魚

霸王辣子雞🐣 $149
辣椒同埋炸雞嘅比例係1:1 可能辣椒仲多啲🧐雞肉真係唔多 有啲細細粒嘅仲要係炸粉黎🙈雖然有好多辣椒🌶️但係佢個雞係完全唔辣嘅🤣得面頭有少少辣 咬開就冇乜味...應該係分開炒跟住再撈幾撈☹️

瀘州醬燒蝦球🦐 $162
啲蝦好爽口彈牙 每一舊蝦球都好大隻🤩面頭仲煎到脆脆地🤤有六大隻咁多 呢個係幾抵嘅❣️不過我唔太鍾意食個醬😣覺得佢太濃味~有啲似燶燶地嘅糖味 所以我就麻麻🧐

重慶黑糖糍粑🤎 $44
糍粑好似麻糬咁好煙韌😍仲有好多黑糖淋喺面 所以食落每一啖都有好香濃嘅黑糖味😋夠晒sweet✨佢仲加咗啲花生碎 夾埋一齊食更加香🤩呢個好食‼️
重慶黑糖糍粑
招牌酸菜魚
重慶黑糖糍粑
  • 八寶茶
  • 甜奶迷你小饅頭
2019-11-22 1999 瀏覽
 每位有自家製八寶茶清新帶淡淡甜味潤喉易入口圓肉,冰糖菊花、陳皮、甘草等等香氣提神 可用平板點菜提供午市,下午茶餐牌(每天)由麵食到滋味小菜,特色餐川味餐$58起有湯麵,小菜,川辣的風味菜下午茶低至$45起有麵,炒飯,各款湯麵麻辣桂花魚湯麵附送特飲可配特色涼菜小吃 前菜川北涼粉$48微辣涼粉質感幾滑配上特調醬汁幾開胃惹味甜華梅小紅茄$18有淡淡清香梅味,配上清爽多汁的小番茄老家糖醋小排骨$62肉質幾嫩醬汁不會太濃郁 同時提供多款特式飲品雙味秋葵$78食落才知有特色一款是風乾了的秋葵另一款是新鮮的秋葵脆身質感配上特色醬汁一起食相當有驚喜 煙肉秋葵串 $18即點即燒川菜可搭配4款風味的辣粉(由不辣至大辣)吃起上來選擇更豐富,味道更有層次 七彩雞翼拼盤 $72故名,七彩有七款口味的醬配搭烤至香脆肉嫩的雞翼由淡味吃至辣味包括有紫薯,芝士,麻辣等多款味道 成都水煮魚片(桂花魚) 成都水煮桂花魚水煮醬汁用上廿多款香料均由四川運到,烹調多個小時而成麻味更濃郁,配搭多款配料絕對能滿足吃辣的朋友南充特色酸菜魚 (桂花魚)酸菜湯底香氣十足酸菜經過處理,不會太濃味加上非常嫩滑的桂花魚片不吃辣的朋友首選令人一
 每位有自家製八寶茶
清新帶淡淡甜味
潤喉易入口
圓肉,冰糖菊花、陳皮、甘草等等

香氣提神
 可用平板點菜
提供午市,下午茶餐牌(每天)
由麵食到滋味小菜,特色餐
川味餐
$58起
有湯麵,小菜,川辣的風味菜
下午茶
低至$45起
有麵,炒飯,各款湯麵
麻辣桂花魚湯麵
涼粉質感幾滑
配上特調醬汁
幾開胃惹味
甜華梅小紅茄$18
有淡淡清香梅味,配上清爽多汁的小番茄
老家糖醋小排骨$62
脆身質感配上特色醬汁一起食
相當有驚喜
 煙肉秋葵串 $18
即點即燒川菜
可搭配4款風味的辣粉(由不辣至大辣)
吃起上來選擇更豐富,味道更有層次
 七彩雞翼拼盤 $72
故名,七彩
有七款口味的醬配搭烤至香脆肉嫩的雞翼
由淡味吃至辣味
包括有紫薯,芝士,麻辣等多款味道
 成都水煮魚片(桂花魚)
水煮醬汁用上廿多款香料
均由四川運到,烹調多個小時而成
麻味更濃郁,配搭多款配料
絕對能滿足吃辣的朋友
南充特色酸菜魚 (桂花魚)
酸菜湯底香氣十足
酸菜經過處理,不會太濃味
加上非常嫩滑的桂花魚片
肉質細緻
豬手肉多
配一份大薯條
單吃這份已經飽了七成
所以可以人多點一客,大家都試
辣妹子乾煸肥腸$128
腸夠肥,油脂甘香
配上爆炒辣底
辣而不膩
好想配白飯!!
好惹味但又不太辣,非常好吃

蜜桃鴨胸串 $18
經過燒過的蜜桃肉更甜,配上厚切鴨胸肉

瀘州醬燒蝦球
(個人心水推薦)

大隻爽彈的甜脆蝦球
配上特色醬汁,醬汁微甜

讓人一試愛上的特色蝦球

吸收了濃郁的辣勁
4星辣的小菜
 點可以缺少甜品
四川紅糖冰粉

質感滑,似JELLY
配上紅糖糖水
解辣一流
5 分鐘 (堂食)
2019-10-20 967 瀏覽
好久沒來朗豪坊這邊逛街了,發現開了幾間新的食肆,覺得試一下。中午的時間沒多少人,環境也很寬敞。酸辣水晶粉皮,酸酸甜甜辣辣,好味,不過份量偏小。水煮桂花魚,肉質很棒,免費外加4個配菜我們選了牛百葉,午餐肉,紅薯粉和腐竹,都是辣火火锅的绝配。辣子羊肉,第一次食,平時多是辣子雞,辣子蝦。原來辣子羊肉也不錯,羊肉應該有事先調味,很豐富。串燒也有很多選擇,我們叫了雞腎,豬,牛肉和秋葵一,都不錯,店裡有四款調味粉,不過我們覺得已經夠味就沒另外加。老公覺得這裡的八寶茶很好喝,加分。
酸辣水晶粉皮,酸酸甜甜辣辣,好味,不過份量偏小。
老公覺得這裡的八寶茶很好喝,加分。
近排整咗條眼線,對眼搞到好腫,所以都避開食辛辣野,要見人㗎嘛,費事腫太耐啦希望過多幾日就可以化返個靚妝返工啦。好姊妹👭又拎手信比我,佢同我講「喂~陪我去食辣野啦,真係好鬼耐冇食」,見佢咁有誠意唯有眼腫都去啦嘩我哋叫咗好多材料,有雞髀菇,萵筍條,午餐肉,水晶粉皮,牛肩肉,長豆卜~其實都好油下,同雞髀菇食吾夾,雞髀菇切得薄,唔夠咬口,水晶粉皮好長,又熱又辣,唔夠力咬開,食得吃力,係好食既,牛肩肉都好味,免得牛肉過熟,我將啲牛肉放晒上辣椒面上,長豆卜就唔建議叫啦,因為好油D肉厚D,D蔥少D,醬汁落D蒜頭會更加好味,我都係鍾意食傳統嘅蒜泥白肉多D,食呢碟滿足感唔夠肥腸太厚太肥,食咗四舊已經好漏,停左手,反而一條條巢皮既茶樹菇好好食,只係鹹D食第一口就知唔係我飛佛,冇咩既,清到不停了,但當差唔多食晒嘅時候,魚同腸都比較油嘅時候,再食返D菜,清一清腸胃,突然覺得好好食唔錯~少甜,但真係好大樽,我哋飲唔晒,水管接駁位又不停滴茶出黎,一定要注意,要用好多紙巾墊住,如果唔係,好易流到上身到埋單時先知道要成千蚊冇所謂啦,又唔係成日,啱食食得開心最緊要麻
唯有眼腫都去啦

蒜泥白肉卷香蔬

辣妹子乾煸肥腸

濃湯茶樹菇翡翠苗

新鮮果茶

到埋單時先知道要成千蚊
冇所謂啦,又唔係成日,啱食食得開心最緊要麻
2019-10-02
濃湯茶樹菇翡翠苗
2019-09-23 666 瀏覽
If you ever wanna try Sichuan food but too stand too spicy. This is the restaurant you’re looking for. My top list of foods on this restaurant 1. 水煮鱼2. 醉鸡3. Their special tea The price is more valuable during lunch time Which you can get rice or noodle combo within 140hkd. Other than that, they’re also serving Barbecue
1. 水煮鱼
2. 醉鸡
3. Their special tea
2019-09-20 690 瀏覽
6點零鐘嚟到好在唔洗等位,有90分鐘用餐時間,時間一夠職員真係會過嚟用半鹹廣東話Chur你走🗣,大家唔好以為可以坐多陣⋯【南充特色酸菜魚】由於同行兩個朋友唔太食得辣所以叫咗bb辣🌶。有普通鮮魚片亦都可以加錢轉桂花魚,我哋轉左桂花魚,魚肉更滑溜又冇魚骨、啖啖肉。酸菜魚本身已經附送薯粉,亦有好多唔同款式、需要收費嘅配料俾大家自由選擇,我哋加咗午餐肉同娃娃菜。食酸菜魚個湯底最緊要,”川莊”個湯底夠酸但若然有多啲酸菜會更豐富。【Fried Prawns in Salted Egg Yolk and Dried Okra翡翠黃金蝦球$165】即係鹹蛋黃炒蝦球,蝦球面微脆,肉質厚實彈牙又大隻,配埋鹹蛋同炒更加惹味。【Sauteed Cauliflower and Celery with Dried Chill峨嵋山乾鍋花菜$99】雖然唔知點解關峨嵋山事,但呢碟菜係我去”川莊”必點,因為比較少餐廳有提供。花菜炒得乾身加上辣辣地令人不期然一口接一口。

2019-09-12 457 瀏覽
首先,川莊係間主打食辣野既食鋪,入面有好多唔同既野食,主打係一個例牌既水煮牛/水煮魚由你自己決定,然後可以配3個菜。形式類似係食車仔麵咁上下。平均等候時間係多過半個鐘,如果你想響黃金時段食到,一定要提早拎位。通常有好多朋友仔都會抱住提戰食辣黎食呢類鋪頭,但你地會失望,因為其他唔係好夠辣,辣度分5級,我同朋友一齊叫左個5級辣既水煮牛,同埋鋪入面號稱好多人都食唔到既小菜,一個辣蝦球,水煮牛果部份唔算好辣,蝦球會有少少辣味同埋好香,但係價錢太貴,差唔多百五蚊先得6舊蝦球,太貴了。環境方面比較嘈,店員主要係大陸人為主,所以麻麻地。
2019-08-23
2019-09-08 406 瀏覽
今日突然心血來潮想食酸菜魚🐟之前聽朋友推介話川莊唔錯...今日就嚟開旺角就試下先🤗佢哋呢到嘅茶係八寶茶,包含咗八種唔同嘅材料...冰糖、龍眼肉、杞子、紅棗...所以飲落口會偏甜...感覺幾特別😆我哋主食嗌咗酸菜魚(小辣)...好足料👍🏼魚肉爽滑加埋大大份煙韌嘅薯粉,好滿足啊🥳另外我哋仲嗌咗手抓餅同酸辣粉皮,都係正常發揮...滿意🙌🏼到最後我哋嗌咗一個甜品做完結...但係變成咗係一餐嘅敗筆...😟一直好期待試下食四川冰粉..點知今日試完好失望😭佢係紅糖冰粉...但係入口係京都念慈奄味🤢好奇怪🤦🏻‍♀️

2019-09-07
  • 酸菜魚