2023-12-10 818 瀏覽
年尾開始有返啲大型聚餐活動。今次去旺角東,帝京酒店六樓既帝京宴會廳。酒店個位置有少少指示不足。好在好快搵到。禮堂好四正,冇柱阻擋視線,燈飾好靚,現場setting 有氣氛,舞台也大方得體,方便一班人影相。中式菜單乳豬全體-有水準,有汁,厚度肥瘦剛好高湯焗珍寶玻璃虎蝦球-蝦球大大隻、鮮味十足,配襯花菇扒、西蘭花沙參玉竹菜膽燉海參-海參彈牙美味配上沙參玉竹湯的清甜,很好的互相平衡。蠔皇鮮鮑片扣天白花菇 - 正常發揮清蒸老虎斑 - 蒸得剛剛好。大魚也很嫩滑,加上厚薄適中的魚皮,一啖放落口,層次感豐富。明爐燒鵝 - 正常發揮櫻海老鰻魚炒絲苗-重鰻魚汁🤔紫菜芹菜肉雲吞-代替了麵食,加上幾好咪。大家都讚呢個位有心思。新會老陳皮紅豆沙 - 很香陳皮味,又不會太甜大理石椰汁糕 - 清清生甜,又好打卡完尾句號🤭清蒸老虎斑

中式菜單
乳豬全體

乳豬全體-有水準,有汁,厚度肥瘦剛好
高湯焗珍寶玻璃虎蝦球

明爐燒鵝 - 正常發揮
櫻海老鰻魚炒絲苗-重鰻魚汁🤔
紫菜芹菜肉雲吞
新會老陳皮紅豆沙
新會老陳皮紅豆沙 - 很香陳皮味,又不會太甜
大理石椰汁糕
大理石椰汁糕 - 清清生甜,又好打卡

完尾句號🤭[IMG:https%3A%2F%2Fstatic5.orstatic.com%2Fuserphoto%2Ftemp%2F6f0f1e72-2df2-4127-98b0-ce570e2b316e.jpg]清蒸老虎斑
2023-12-01
大理石椰汁糕
  • 明爐燒鵝
1K
2021-12-29 1964 瀏覽
同學會活動,選擇了帝京酒店六樓的喜宴堂,地點好近東鐵站,但由地下鐵站步行去便有點遠。禮堂好四正,燈飾好靚,舞台也大方得體,方便拍攝客人容易上落, 只是座位略迫.同學會聚餐愛用中式,頭盤有乳豬,皮好香脆, 只是下層肥肉太厚.熱葷, 有蝦球, 貴妃蚌, 好鮮甜.  核桃添一份香氣和咬口.湯羹, 夠熱, 調味適中.蒸魚, 蒸得時間剛好, 魚肉不見多.炸子雞,金黃皮脆且香口,雞肉也嫩滑鹹香. 鮑魚片,鮑魚燘得入味且軟腍, 鮑片比較薄, 但好味, 墊底的生菜也好吃.最後送上套裝飯/麪,份量中規中矩, 及套裝甜品/糖水。這個套裝器皿,有點特別。這間餐廳也不錯。
禮堂好四正,燈飾好靚,
舞台也大方得體,方便拍攝客人容易上落, 只是座位略迫.
同學會聚餐愛用中式,
頭盤有乳豬,皮好香脆, 只是下層肥肉太厚.
湯羹, 夠熱, 調味適中.
蒸魚, 蒸得時間剛好, 魚肉不見多.
炸子雞,金黃皮脆且香口,雞肉也嫩滑鹹香.

最後送上套裝飯/麪,份量中規中矩,
及套裝甜品/糖水。這個套裝器皿,有點特別。

這間餐廳也不錯。
朋友嫁女設宴於帝京宴會廳環境不錯的,樓底幾高,裝修也優雅,23 圍不算多,地方顯得寬敞,坐得舒服!旨在分享朋友喜悅,對食物沒有特別期待 一般算及格,特別贊那條蒸魚,剛好熟,而且新鮮!侍應可能是兼職,服務比較生硬!看菜牌是不錯,但實際送上桌子的好像另一回事,哈哈!最搞笑的是甜品中文寫 “永結同心” ,英文是 petit fours, 字面上應該是四小款甜點,是吧?但送來的卻是 “美點雙輝” 2 種甜品, 非常酒樓甜品!相信主人家看酒店菜牌訂餐,都應該沒有想到會上這樣酒樓甜點吧 !
朋友嫁女設宴於帝京宴會廳

侍應可能是兼職,服務比較生硬!

看菜牌是不錯,但實際送上桌子的好像另一回事,哈哈!

清蒸沙巴龍躉

petit fours ?有點過份了,只是美點雙輝

petit fours ?有點過份了,只是美點雙輝

2019-09-10
清蒸沙巴龍躉
2018-12-23 1869 瀏覽
公司搞x'mas party, 身為admin既我, 除左揀地點、場地可以供所有同事坐得舒服, 要搞到個party好好睇睇係我既職責,今年公司批budget比較豪左少少, 就揀左交通極之方便, 鄰近旺角東既帝京酒店。一心諗住酒店質素唔差, 結果......令人大失所望!不得不讚帝京場地真係幾靚, 樓底又高, 可惜lunch-buffet選擇少, 質素很差!刺身只有三文魚、希靈魚同埋立魚, 立魚有如咬既一舊冇味既膠咁, 三文魚有腥味!忌廉湯稀到似水咁!牛肋骨已經係全場最正, 入味又夠林肉醬意粉好淡, d肉乾到冇汁, 意粉當然冇汁, 所以一樣乾啦!火雞片一d都唔滑, 好乾身荷蘭豆炒得幾有穫氣, 好清甜沙律唔會refill, 差不多見底甜品就只有甜品、cookies, 比咁貴都冇杯貴價雪糕食下整體公司投票過, 同事們反應係下年搵過第二間!
一心諗住酒店質素唔差, 結果......令人大失所望!

忌廉湯稀到似水咁!

牛肋骨已經係全場最正, 入味又夠林

火雞片一d都唔滑, 好乾身

荷蘭豆炒得幾有穫氣, 好清甜

沙律唔會refill, 差不多見底

甜品就只有甜品、cookies, 比咁貴都冇杯貴價雪糕食下

整體公司投票過, 同事們反應係下年搵過第二間!
2017-10-15 2919 瀏覽
早前飲宴去左呢間酒店,結果服務方面差到一個點,我地唔係主家席就得到咁既對侍?個炒散帶俾我地一種茶餐廳式服務,佢會推開我膊頭幫我倒飲料,夾餸既時候D食物會整到周圍都係,又發出巨大聲響,非常粗魯!食物方面,呢d咖哩螺簡直係極品如圖所見,中間釀左好多肉碎,反而螺肉根本就食唔到,多次飲宴都未食過呢度菜,呢間酒店真係創新呢間高級酒店有著茶餐廳式服務加上食物水準差劣,奉勸各位準新人選擇該酒店前請三思而後行,各位赴宴者要有心理準備
食物方面,呢d咖哩螺簡直係極品

2017-09-12
2017-06-07 2247 瀏覽
呢度啲裝修去飲簡直係一流豪華得嚟又唔會老土巨大水晶燈簡直襯到個大堂冠冕堂皇但係佢個蛋糕真係假咗啲服務亦都非常好未有得上菜嘅時候嘢飲亦都密密斟就算係上咗菜都有另外一個人不停幫你斟飲料呢間嘢嘅食物可畏虎頭蛇尾 頭嗰幾樣簡直係完美最鍾意食佢嘅焗響螺有埋葡汁簡直鮮味彈牙切得又夠碎 加埋薯蓉好滋味乳豬脆卜卜好咬口肉又嫩滑後面嘅餸菜比較淡口冬菇炆鮑魚個鮑汁勁淡口又稀水餃湯麵真係冇咩味湯底冇咩味水餃煮到爛曬炒飯夠乾身
呢度啲裝修去飲簡直係一流
湯底冇咩味
水餃煮到爛曬
炒飯夠乾身
2015-09-28 3619 瀏覽
.............帝京酒店到會 💋💋💋💋💋✌.............睇到我個紅唇 就知d我幾興奮d野幾好食啦😌1. #蟹子粒豬肉燒賣 👍👍👍👍👍 (5分滿分):超級無敵爆好食阿😍😍要比爆分加心心眼😍😍😍#燒賣 內的豬肉同肥膏比例均勻,咬落去又林又juicy,基本上吾洗點咬就吞了😂😂每粒都勁香,有濃濃的#豬肉 🐷味 ,我食左#25 粒😂😂😂😂😂好誇張咩?2. #七味炸雞 👍 (5分滿分):依個真心麻麻地 雖然我食左20件😂而每件都有半隻手咁大 可惜咁多件都係勒既😂幾西利😒吾知邊七味🙈但味道吾太足夠3. #綠茶紅豆蛋糕 👍👍👍👍 (5分滿分):話說我食過#帝京 的#hightea ✌暫時係我食過當中吾錯可以再安哥 的一間😉 我最愛 #抹茶#紅豆 😍好鬆軟 有中小度濃的抹茶味 吾太好抹茶既人都ok ay😌 吾覺吾覺 食左20件 你就知我幾中意啦💋4. #乾燒伊面 👍👍👍👍 (5分滿分):話說依度菜多數係酒樓擺酒時先會食到🙈好好吃😍😍味道濃郁😁每條面條都有豉油同菇菇的味道 安哥了3大碗✌只是#麵條 有點林身5. #叉燒包 👍👍👍👍 (5分滿分):很快就無的叉燒包😢雖然佢到會係#non
.............
帝京酒店到會 💋💋💋💋💋✌
.............

睇到我個紅唇 就知d我幾興奮d野幾好食啦😌
1. #蟹子粒豬肉燒賣 👍👍👍👍👍 (5分滿分)
2. #七味炸雞 👍 (5分滿分)
3. #綠茶紅豆蛋糕 👍👍👍👍 (5分滿分)
4. #乾燒伊面 👍👍👍👍 (5分滿分)
5. #叉燒包 👍👍👍👍 (5分滿分)
:很快就無的叉燒包😢雖然佢到會係#nonstop 同有廚房係到整比你食😈但叉燒包出左一次就無了 幸好我都食了3個😌✌好好味 有甜甜的蜜汁配上鬆軟的白蒸包和#叉燒 無得彈
6. #咖哩牛腩飯 👍👍👍👍 (5分滿分)
:食完上述既野仲有飯盒食😛我當然不會浪費 清底😛#咖哩牛腩 都好好食阿!!!#咖哩 有濃郁的#椰奶 😗雖然我不愛#椰子 但愛椰奶🙈 #牛腩 大部份都淋 但有點太多肥膏 🙈此飯好似係#美心 定#大快活 出品
2011-05-28 2951 瀏覽
朋友生日因為朋友住大圍本黎諗住去沙田肯都買北海道牛奶蛋糕因為之前食過覺得正但因為有工作係MK做有D趕唔切於是去了都係姐妹既酒店買之前聽朋友講話佢D EGG ROLL好正諗住買黎試點知無得BUY得3款蛋糕揀BLUBERRY CHEESECAKE荔枝唔知咩同一個拿破倫不過幾精緻細細個但星期5、6、日及公眾假期竟然特價只係$48於是我買了BLUEBERRY CHEESECAKE7個人食,細細件岩岩好雖然價錢平但絕不欺場CHEESE好滑如果藍莓醬多D會更好哈推介呀,下次買個拿破倫試試
朋友生日

雖然價錢平
但絕不欺場
CHEESE好滑
如果藍莓醬多D會更好
推介呀,下次買個拿破倫試試

2011-05-22
外賣自取
生日
昨日是我家人出嫁的日子 早前家人在多番選擇後最終選定於帝京酒店6樓宴會廳舉行婚禮午宴起初我個人未試過西式出席wedding lunch所以對這種形式感到陌生但昨天從開始安排相當貼心之前去過酒店 感覺大堂不是十分大氣豪華但去到6樓宴會廳卻可以"另有天地"來形容可能經過裝修 環境相當華麗樓底高令場地充滿空間感每台面裝置擺設精緻 精美雖然餐單沒有很名貴的菜色 但食物質素不錯 尤其有"咍根大師"雪糕及甜品出席的小朋友相當鐘意 職員服務相當好尤其有一位女服務人員 在全場不停協助新人比如影相散場後都在旁邊以記錄表格物資整完與否 這些都是不是所有酒店都有提供最後感謝酒店的十分稱心服務安排令家人擁有一場相當好的婚禮
昨日是我家人出嫁的日子 早前家人在多番選擇後

最後感謝酒店的十分稱心服務安排
令家人擁有一場相當好的婚禮
2010-12-05
紀念日
7/7謝師宴...是我們中五生一眾期待的大日子呀哈>V<!!期待地點挺不容易找的=33=..在商場問了幾個人和繞了很多次路才找到-33-呵..不過相信這些是我們的問題喇哈XDDDDDDDDDD上到宴會廳...環境很不錯,,,真的要一讚^^我們是食BUFFLE,,,在我印象中沒有一定的BUFFLE的食物是全部也無得彈的-V-當然這家也一樣....不過也算是很不錯喇^^記得有:-三文魚: 這是令一眾人瘋狂的東西哈-3-...可惜我不食魚生的-3-...不過見佢切得好大舊@@魚生應該薄一點才有口感喇^^-炒飯: 裡面有D菜,,香腸粒,,蛋絲,,,叉燒粒咁,,通常都好難吾好食呵-3-...-炒麵: 呢個麻麻地好油TVT....食左兩淡放棄左...不過我都吾系夾好多哈~~吾算浪費晒TVT-茄汁肉丸(?) : 佢個汁個色好紅,,,話就話系茄汁,,,但系個味完全吾似咁=口=...不過配上肉丸味道很特別,,,,不錯^^-煎雞柳: 呢個真系要大讚><...煎得真系好好味><...佢用D醬油應該都系令野,,,好好好好好味....我夾了很多篇呵-33--牛柳:
期待地點挺不容易找的=33=..
在商場問了幾個人和繞了很多次路才找到-33-
呵..不過相信這些是我們的問題喇哈XDDDDDDDDDD

上到宴會廳...
環境很不錯,,,真的要一讚^^

當然這家也一樣....不過也算是很不錯喇^^

-煎雞柳
-牛柳
: 好好味但好硬=333=哈
-白菌忌廉湯
: 好好味真 系好好味TVVVT....全場最令系呢個湯哈~~不過好快清..TVT
-煙肉包鮮魚(?)
: 呢個又系好特別好好味...><...最衰就系佢個汁幾多芝士,,,如果吾系就咁食系人間極品-33-哈哈~~

仲有甜品不過我冇食....食左少少生果...
哇....生果都好好味....蜜瓜好新鮮好甜,,,^^

服務我也覺得相當之好...^^...為我們服務的服務生也很有耐性為全場人服務^^
態度也很友善^^
看到多位身水身汗的人來到會場....立即遞上手上的橙汁...
WOW...真的透心涼,,,,正!!!
辛苦他們了^_^

一生人只有一次的中五謝師宴,,,,真的挺滿足的^^

2010-07-07
$400 (其他)
紀念日
2007-12-18 815 瀏覽
公司的x'mas party,由去年的sheraton降格了來帝京;去到卻覺得環境都不錯,氣氛更勝前者呢! 食物老實說就有點失望。明明樓下花月庭的食物新鮮質高選擇多,水準很不錯,上到來卻變得庸俗之極。 頭盤及湯-拿了幾款沙律,全都印象模糊,三文魚刺生算是較好,但不及花月庭的貨色新鮮。湯類只要了南瓜忌廉湯,忌廉味蓋過南瓜鮮香甜味,麻麻。 主菜-煙火雞肉不好吃,豬柳、牛柳更是十分鞋口,魚類的班腩也做不好,只有椒鹽比目魚稍好。這樣的主菜,吃一轉都嫌多了。 甜品-選擇不算多,只得兩款cheesecake、tiramisu、數款mousse cake及cut cake,沒有我懷念的甜酒crepe,不過就有朱古力噴泉增加樂趣;悶起來,拿兩杯蓮花杯加上朱古力醬,即成自製美味新地!而甜品中最美味,想也想不到,是豆腐花! 同場還有紅酒,口感與風味很一般,然而當晚實在太熱鬧太高興了,飲兩杯也是開心事~

2007-07-01 449 瀏覽
今晚有幸去同事喜宴,設宴於旺角帝京酒店,其實菜式都好大路,乳豬真係過咗火,好硬,唔係脆嘅感覺,翅就清清地,都幾ok,魚就唔太鞋口,好味,其餘有啲都冇食,食咗嗰啲都一般,反而我最着重嘅美點雙輝嘅白蓮蓉餅仔就幾好味,糖水嘅合桃露加芝麻湯丸就好ok!但論服務真係要彈一彈,通常酒店擺酒都唔係差得去邊,但今晚負責我張檯嘅侍應就唔得啦,食第三道菜佢已經倒瀉過一杯橙汁同一碟甜酸汁,好彩嗰個位冇人坐(因我圍得10人),如果唔係就倒瀉落客人身上,相反隔離檯有位太太就冇咁好彩,因為佢真係比其中一個侍應倒瀉嘢落佢張櫈到,仲整污糟咗佢件外套添!>.<
2007-06-17 389 瀏覽
這是近期我去過最棒的婚宴.這裡的banquet hall好有空間感,樓底高,配套完善,就算坐在較後位置的賓客都不會感到isolated(主人家亦安排得好好~).食物唔錯,比想像中好.服務非常好,有求必應(hee).可能當晚我的心情真係好好,我真係覺得樣樣都好好,no complain!其實我覺得去飲,重點係戥人家開心,食物環境都係其次(我知自己在寫食評...).Anyway!真係好衷心祝福我既朋友幸福快樂!
2006-10-12 333 瀏覽
昨晚表哥結婚在這裡擺\酒,全場爆滿,氣氛都好正呀!但食物質素和酒店服務員的態度就差呢! 以我記憶所載,昨晚順著次序送出的菜餚如下:1) 乳豬: 勁肥,未試過去飲會食多咁肥的乳豬2) 帶子蚌西蘭花: 蚌超級韌,咬唔到呀!3) 蟹箝: 好一般呢!小時候去飲,那些蟹箝質素跟今天的比較絶對是今非昔比呢! 為何現在的食物製作那麼馬虎呢! 4) 瑤柱扒生菜: 本人認為此道菜是整晚最為可觀的一道菜呢! 味道是最好的! 菜唔會老嘛!5) 清蒸大清班好鞋呀!點食!6) 雞: 無我份喎? 點解可以分少一份架! 但最終媽媽給了我一件, 那是我愛的雞翼位呢17) 伊麵+ 炒飯:我本人就吃了炒飯,配茄汁炒,好開胃呢!8) 美點雙暉:蓮蓉酥和脆芝麻酥:前者比後者好,而且兩個都不會太甜,還有那個百合露:超滑勁好味呢!跟仿善的腰果露有得揮呀!
昨晚表哥結婚在這裡擺\酒,全場爆滿,氣氛都好正呀!
但食物質素和酒店服務員的態度就差呢!
以我記憶所載,昨晚順著次序送出的菜餚如下:
1) 乳豬: 勁肥,未試過去飲會食多咁肥的乳豬
2) 帶子蚌西蘭花: 蚌超級韌,咬唔到呀!
5) 清蒸大清班好鞋呀!點食!
7) 伊麵+ 炒飯:我本人就吃了炒飯,配茄汁炒,好開胃呢!
2006-02-04 292 瀏覽
公司在這裡攪annual dinner我這個阿四例牌無得食正餐所以無得評下d乳豬呀,d魚呀,好唔好味(以前o黎過飲,記憶中都ok)職工頭圍用膳方面冬菇雞柳炆米-夠味xx炒飯-夠乾身海鮮炒河-好多料,蝦同帶子雖然係雪藏,但幾彈牙在場的酒店職員雖然百中有亂,但亦算盡責本人只係認為個banquet sales做得唔好
公司在這裡攪annual dinner
我這個阿四例牌無得食正餐
所以無得評下d乳豬呀,d魚呀,好唔好味
(以前o黎過飲,記憶中都ok)

職工頭圍用膳方面
冬菇雞柳炆米-夠味
xx炒飯-夠乾身
海鮮炒河-好多料,蝦同帶子雖然係雪藏,但幾彈牙

在場的酒店職員雖然百中有亂,但亦算盡責
本人只係認為個banquet sales做得唔好