-直都有幫襯這間餐廳,也當飯堂了。因為環境尚算整潔光猛, 侍應態度一般也ok, 使用的落單而也熟練迅速,只近日尤其中午,總易露疲態或小錯漏,真的需要人事部振興員工了。食物水準亦算可接受。雖則比起外面的不斷改進餐單,食物的餐廳,還差少許;蔬菜類選擇略少,但考慮到他們有一定的成本,在這個旺位,也是可以理解的。可是以我一個經常幫襯的忠實客戶來說,大家都熟口熟面了,也認得好幾個女侍應,雖然不至於會熟絡到叫名;眼神上的交流也時有。可是,今天當我埋單的時候,由於他們的一張coupon一向都是硬件一張,如果忘記帶或者遺失了,也是很不方便。今天我真的遺失了,就問他們可否從容一次,他們竟然拒絕。其實我亦誠懇禮貌地要求。這幾年都有好幾次忘記帶了,都沒有要求照給coupon; 今次真的希望他們可以從容一下, 因為今天很需要一點鼓勵。有時候餐廳嘅食物可以鼓勵, 服務可以鼓勵, 可令人豁然開朗,整天心情愉悅,就是這麼神奇。但他們只淡漠回應沒這規炬。我認為這一類的餐廳,不是快餐,其實只要熟悉客人又或者知道他們要求不過分的話,一點鬆緊,就像給多兩杯水,換另一桌等,當是一種服務態度,何以斤斤計較呢,根本他們知道我常常來,也自有coupon的了, 都只是有帶是冇帶的問題。幾塊錢的便技巧面都不能彈性處理,收錢的不是機器,是人呀!
我奉勸無論是這間餐廳還是服務行業,其實有時乘客人之便而無傷大雅的我覺得是應該給予的。很難說是不是是壞規矩之類,其實是否真的有心還是霸王的客人很相信有智慧的人類一定名可以分辨。看得出如果他們常常只用這種僵硬的思想和判斷,將來不用機械人的機會真的微乎其微;人類飯碗不保也可能是像他們一樣咎由自取了。copy
2024-09-20 237 瀏覽
幸运星的菠萝包是我最爱的菠萝包,很美味,十分好吃,让我描写一下:酥皮脆得刚刚好,不会太硬也不会太甜,冷了也很香,就算外卖了很久还是很香口。面包软绵绵的,有一点咸,就算上面的酥皮吃完了,光吃面包也很美味。不过菠萝包还是热的时候最好吃,外层的酥皮已经特别脆,底层的酥皮会更香脆,底下的面包暖暖软软的。如果你的菠萝包不热的话,可以带回家烤一烤,虽然不是最好吃,但是会比室温菠萝包好吃。我非常非常推荐这个菠萝包,是我最喜欢的包,如果没有这个菠萝包,我都不知道我可以吃什么了。
外賣自取
  • 菠蘿包
2024-08-06 291 瀏覽
如果是吃蛋撻、菠蘿油一類,拎走吃會比堂食更划算。如果吃小食,可以點套餐後選擇➕。🌟紅油孖寶(雲吞🥟各兩隻)38(如果是套餐後➕是26)雲吞的皮很薄,裡面有整隻蝦,4隻根本不夠吃嘛紅油的醬汁裡還有蒜和辣椒,淋上十分加分~🌟豬手竹昇麵+凍薏米水+菠蘿包豬手很軟爛,還貼心的附贈小碗裝骨頭菠蘿包大讚,要趁熱吃~香甜酥軟薏米水裡面有姜,介意姜的朋友注意不要忘記滿30可以用-7的優惠券~不然就真的太貴了⋯⋯

🌟紅油孖寶(雲吞🥟各兩隻)38
(如果是套餐後➕是26)
雲吞的皮很薄,裡面有整隻蝦,4隻根本不夠吃嘛
紅油的醬汁裡還有蒜和辣椒,淋上十分加分~
紅油孖寶

🌟豬手竹昇麵+凍薏米水+菠蘿包
豬手很軟爛,還貼心的附贈小碗裝骨頭
豬手竹昇麵

菠蘿包大讚,要趁熱吃~香甜酥軟
薏米水裡面有姜,介意姜的朋友注意

不要忘記滿30可以用-7的優惠券~不然就真的太貴了⋯⋯
2024-08-06
紅油孖寶
豬手竹昇麵
2024-07-19 387 瀏覽
寫在前面:牛肉非常嫩!讚👍行路經過好多次,以為只有菠蘿包一類賣,今天才發現也可以吃午飯,就進來試下。食客众多,裝修精緻,餐牌也一目了然,這一點很多茶餐廳都做不到。我叫咗溫泉蛋牛肉石鍋飯,小貴,105包嘢飲,銀耳糖水(熱)一支蛋撻+8牛肉,太讚了,入口非常嫩,脂肪香氣,給的量也多,配上洋蔥和溫泉蛋,熱熱的石鍋燙出鍋巴,真不愧是招牌!蛋撻一般,夠嫩不夠甜,沒什麼蛋香…包蛋撻的紙有口水味飲品料足,別的茶記一般沒有所以可以試下共113,送了兩張-7的優惠券,下次想來試試面
寫在前面:牛肉非常嫩!讚👍

我叫咗溫泉蛋牛肉石鍋飯,小貴,105
包嘢飲,銀耳糖水(熱)
一支蛋撻+8

蛋撻一般,夠嫩不夠甜,沒什麼蛋香…包蛋撻的紙有口水味
飲品料足,別的茶記一般沒有所以可以試下

共113,送了兩張-7的優惠券,下次想來試試面
2024-07-19
2 分鐘 (堂食)
2024-06-07 555 瀏覽
經過銅鑼灣,唔知食咩好,見到有間港式餐廳,一於試下啦!餐廳環境光猛,感覺新淨,坐得幾舒服😌唔錯!蘿蔔牛筋腩飯 $89本身諗住求其食,冇抱任何期望。點知一上枱見到色澤好靚,牛筋腩咬落超級腍,仲要好入味,醬汁味道完全滲入筋腩之中😋有驚喜喎!而且牛肉有鮮味,肥瘦適中,good😆飯份量好多😝上面仲有粒星形紅蘿蔔,配合返店名「幸運星」😆好得意😆凍檸茶 +$3茶味濃郁,飲落口感清爽,質感順喉,有少少檸檬皮嘅苦澀味,好鐘意😋迷你蛋撻(跟餐附送)一入餐廳就比門口嘅蛋撻吸引,啱啱出爐好香,嫩滑嘅香甜蛋漿,加上香脆曲奇皮,散發住濃郁蛋味,真係好正🤤餐牌✨

蘿蔔牛筋腩飯 $89

凍檸茶 +$3
凍檸茶

迷你蛋撻(跟餐附送)
迷你蛋撻

餐牌✨
2023 瀏覽

2024-06-06
凍檸茶
迷你蛋撻
2024-05-24 501 瀏覽
哇,呢間嘢真係又貴又難食。啲嘢好普通。就係因為有池記個名。根本係同一個老細。成間鋪係 target 啲內地人。本地人應該去其他地方食。銅鑼晏大把好食過佢哋嘅鋪頭。至少平過佢哋。個男老闆個樣仲要好白鴿眼。聽見啲客講國語就好好笑容。聽見你講廣東話笑都唔笑。雲吞麵細碗又冇味。啲麵淋過公仔麵。啲波羅包多油到係核突嘅。冇樣嘢係直嗰啲價。啲侍應叫幾次都唔認你。但其實佢哋又唔係忙緊。真係不如行多小小路去渣甸坊個邊啲茶餐廳,麵店食仲好。根本就係間大陸鋪
2024-05-11 403 瀏覽
講真,我係為咗佢個蛋撻仔而來,每次食都覺得好好食。其實啲鹹嘅嘢冇乜太大特別😂我今次食呢個係叉燒雞扒煎雙蛋飯(太陽蛋),我嘅同伴就食咗豬手雲吞麵。個餐可以跟一個蛋撻仔,呢個蛋撻仔夜晚係冇得買嘅,淨係可以每一個餐跟一個。每次去到叫嘢食嘅時候都好驚冇呢一個蛋撻仔😂 每次都同自己講,我下午茶要來食蛋撻!!個面應該都算係香港偏好食嘅雲吞麵,個飯就多餸嘅,而且我要求嘅太陽蛋,佢都真係整到係太陽蛋。價錢$80左右,再用埋$7嘅coupon,即係每個人平均消費係$70幾蚊。銅鑼灣喎,OK啦!
講真,我係為咗佢個蛋撻仔而來,每次食都覺得好好食。

每次都同自己講,我下午茶要來食蛋撻!!

銅鑼灣喎,OK啦!
2024-04-16 436 瀏覽
食物正正常常中規中矩,但個別店員態度服務極其惡劣,喺香港絕對有更好嘅選擇。本身晚餐用膳堂食,中間加咗一個外賣俾家人,最初該「副店長」表示會如餐牌所示會有一個蛋撻仔。(當時18:20,如果我選擇叫下午茶餐嘅話就係預設唔會有蛋撻仔,晚餐就會有,因此我選擇落單叫較貴嘅晚餐)都隔咗一段時間(當然過左18:30下午茶餐截止後),另一名店員,亦都係態度10分惡劣西面既X盈,走來同我哋講外賣唔會有蛋撻仔,我話頭先你個店員同我講有,佢冇理到,只係再三強調外賣有九折就冇蛋撻仔。我再表示落單嘅時候你哋話有,如果冇嘅話我就叫下午茶餐啦,佢就話下午茶餐而家已經截咗止。佢好似借咗聾耳陳隻耳咁樣聽唔到,西面之餘完全冇回應自己同事一早講錯咗或打算認衰道歉 。其實本身真係好小事,呢一個店員連一句好基本既「唔好意思同事講錯咗」「對唔住呀」都冇,我嚟過呢間餐廳我諗都有50次以上,本身落單嘅時候你哋講錯咗,少少責任都唔負,少少謙意都無,你咁大支嘢放心啦,以後都唔會再嚟☺️

本身晚餐用膳堂食,
2024-03-22
下午茶
同朋友兩個人食飯,叫左碗牛根腩雲吞竹昇麵,雲吞有四粒同牛根腩份量都足,湯底鮮甜,竹昇麵都好煙靭,有咬口,但麵的份量偏少,胃口大啲嘅人可能唔夠飽。友人叫左溫泉蛋石鍋乾炒牛河,河粉好淋身,無咩鑊氣,而且牛肉得4-5塊左右,上面加左隻溫泉蛋令到個河粉再滑身啲,多左陣蛋味,但同時都令到碗麵更加膩,友人食唔曬就停左手。另外,佢成個餐都偏貴大概70-100蚊,一個主食配一邊野飲,要讚佢野飲種類好多,我叫左薑檸蜜,友人叫左南北杏雪耳糖水,但整體黎講都係有啲啲貴😮‍💨想食竹昇麵可以試試,但乾炒牛河就不了。

2023-10-04 1321 瀏覽
銅鑼灣嘅茶記有種好地道嘅感覺🥰尤其是幸運星嘅菠蘿包🍍🍞外皮酥脆 充滿牛油香🧈一咬落去好鬆軟🤤唔似平時出面嗰種空氣多過包嘅texture🙈相對上比較厚實少少🤏🏻啖啖都係滿滿幸福感❤️-This pineapple bun should be the most impressive one that I’ve ever tried🥹The taste of butter is delectable with a relatively firm texture🤩Super recommend this traditional cha chaan teng in Causeway Bay🇭🇰
銅鑼灣嘅茶記有種好地道嘅感覺🥰
外賣自取
菠蘿包
  • 菠蘿油
2023-08-23 910 瀏覽
麵包外賣同堂食價錢唔一樣外賣$18/堂食$22好多遊客幫襯既舖頭。菠蘿皮好似餅乾咁脆,但唔會掉到周圍都係。麵包微暖唔算好鬆軟,口感偏向結實。牛油微鹹又夠冰凍。可惜系叫麵包冇優惠價加配飲品,單點一杯野飲要廿幾蚊🥺📍幸運星 (銅鑼灣)銅鑼灣白沙道1-3號地舖
麵包外賣同堂食價錢唔一樣
外賣$18/堂食$22

可惜系叫麵包冇優惠價加配飲品,單點一杯野飲要廿幾蚊🥺

📍幸運星 (銅鑼灣)
銅鑼灣白沙道1-3號地舖
2023-08-12 689 瀏覽
This cha chaan ting always catches my attention because of their massive perfectly baked buns and their noodle dishes, but I have never been because of the crazy queues. Once seeing no queue, I immediately went in even I wasn't even hungry.I ordered their spicy shredded pork over braised bamboo noodle. The bamboo noodle was tender and cooked perfectly. You could tell its quality just by its look. Spicy shredded pork was more on a sweet side, not too spicy. Pork was tender and juicy. Coated so we

The bamboo noodle was tender and cooked perfectly. You could tell its quality just by its look. Spicy shredded pork was more on a sweet side, not too spicy. Pork was tender and juicy. Coated so well with the sauce. Chives in soup was still crunchy. Soup was authentic that was cooked by flatfish. Light soup with literally no oil floating around.

I was planning to try their bakeries but all sold out. Will for sure visit again just for their bakery or take away. It maybe pricier than many cha chaan ting but quality and the techniques worth it. Not a place for starving humans but have a chill out when missing the authenticity.
下午茶
2023-07-25 799 瀏覽
銅鑼灣茶餐廳,早餐選擇不多,我試了一個十分地道的沙嗲牛肉麵 ,還有這間餐廳出名是麵包,另外早餐有薏米水點也很特別,所以在套餐方而麵包也有很多選擇,價錢在銅鑼灣地段算合理評分:環境4分,服務4分,食物4分,價錢4分

評分:環境4分,服務4分,食物4分,價錢4分
作為一個幸運星 菠蘿油 長期 忠實粉絲終於要出一篇他們的菠蘿油 食評了😆由他們$16 買到現在 $18 味道還是沒變~~~菠蘿油 $18還是那麼好吃😋~~~~外皮真的像一片薄脆的餅乾🍪麵包🥯鬆軟(小TIPS*大家記得付錢時 跟店員說「加熱~」到手後 不要馬上吃 因為他們的牛油🧈 從冰箱取出等下讓加熱好的菠蘿麵包🥯熔化及吸收 牛油🧈油脂 再吃哇~~~真的香港🇭🇰傳統美食必吃的 菠蘿油 之一外脆內軟 淡淡牛油油脂更在口中化開 胖子的快樂牙~~~大家經過銅鑼灣也可以去看看還有沒有(每次出爐都很快一掃而空 買這 有時真的也要點「幸運」牙 HAHAHA(五點半 會出最後一轉 大家可以去碰碰運氣💕
作為一個幸運星 菠蘿油 長期 忠實粉絲
終於要出一篇他們的菠蘿油 食評了😆
由他們$16 買到現在 $18 味道還是沒變~~~

菠蘿油
菠蘿油 $18

還是那麼好吃😋~~~~外皮真的像一片薄脆的餅乾🍪
麵包🥯鬆軟(小TIPS*大家記得付錢時 跟店員說「加熱~」
到手後 不要馬上吃 因為他們的牛油🧈 從冰箱取出
等下讓加熱好的菠蘿麵包🥯熔化及吸收 牛油🧈油脂 再吃
哇~~~真的香港🇭🇰傳統美食必吃的 菠蘿油 之一
外脆內軟 淡淡牛油油脂更在口中化開 胖子的快樂牙~~~

大家經過銅鑼灣也可以去看看還有沒有
(五點半 會出最後一轉 大家可以去碰碰運氣💕
2023-07-07
菠蘿油
2023-04-09 903 瀏覽
早上8:30凖時岀爐幸運星蛋撻🥚佢個蛋撻有個小嘅錫紙兜裝著都幾大個下!我就係佢岀爐嘅時候買 佢中間仲好似燉蛋咁震震下🤭🤭好正蛋撻皮好鬆脆,蛋漿香濃蛋撻熱辣辣咁食真係好過癮😋
早上8:30凖時岀爐幸運星蛋撻🥚
佢個蛋撻有個小嘅錫紙兜裝著
都幾大個下!我就係佢岀爐嘅時候買
佢中間仲好似燉蛋咁震震下🤭🤭好正
蛋撻皮好鬆脆,蛋漿香濃
蛋撻熱辣辣咁食真係好過癮😋