2016-10-30 294 瀏覽
去完台灣仍然對芋圓念念不忘😢於是不斷尋訪好味既芋圓呢站黎到康瑞涼茶聽聞呢間鋪日頭係醫館 夜晚就賣中式糖水唔夠6點黎到 好彩啱啱有位唔洗等豪不猶豫叫左個最受歡迎既1號 - 特色仙草百配😜上枱時非常震憾 多料到唔識形容😂一共有8種材料芋圓 地瓜圓 仙草 珍珠 薏米 小丸子 西米 紅豆芋圓同地瓜圓非常有咬口 芋圓有好濃既芋頭味 愈愈香 可惜份量少過地瓜圓😟地瓜圓味道反而冇咁出仙草又係好正 滑嘟嘟又帶微微既甘草味 同花奶一齊擺入口 味道好夾 食落好順口好舒服😚其他配料一樣出色 份量又多每樣都恰如其份 唔會話邊樣搶左邊樣真係好正😍大滿足呀👍👍$25仲要大大碗可以去邊度搵呢??!!ps1 老闆員工好有禮貌🙆ps2 食完出黎6點幾已經好多人喺出面排隊😰
去完台灣仍然對芋圓念念不忘😢
同花奶一齊擺入口 味道好夾 食落好順口好舒服😚
其他配料一樣出色 份量又多
每樣都恰如其份 唔會話邊樣搶左邊樣
真係好正😍大滿足呀👍👍
$25仲要大大碗可以去邊度搵呢??!!

ps1 老闆員工好有禮貌🙆
ps2 食完出黎6點幾已經好多人喺出面排隊😰
2016-10-25 434 瀏覽
食完晚餐朋友帶我去食呢間糖水我食雪耳紅早加芋圓唔算太甜,剛剛好 芋圓好煙un 番薯圓咬咬下會有番薯味嫁真係!第2次去買外賣有好多人排隊,等左15分鐘左右,不過都值得等😁
食完晚餐朋友帶我去食呢間糖水
我食雪耳紅早加芋圓
唔算太甜,剛剛好 芋圓好煙un
番薯圓咬咬下會有番薯味嫁真係!

2016-10-20 382 瀏覽
終於去咗深水埗呢間醫館食糖水呢間野大名鼎鼎 去到嗰時出邊好多人排隊啲枱擺到去出面 我哋等左好耐終於到我哋叫咗個招牌同埋酒釀招牌嗰個係幾好食嘅,好甜,好彈牙酒釀嗰個呢就麻麻哋 仲因為佢係酒釀所以等左好耐先有得食兩個人埋單$50 抵!好食!
終於去咗深水埗呢間醫館食糖水

呢間野大名鼎鼎 去到嗰時出邊好多人排隊

啲枱擺到去出面 我哋等左好耐終於到我哋

叫咗個招牌同埋酒釀

招牌嗰個係幾好食嘅,好甜,好彈牙

酒釀嗰個呢就麻麻哋 仲因為佢係酒釀所以等左好耐先有得食

兩個人埋單$50 抵!好食!
2016-10-18 390 瀏覽
你好耐冇寫食評,今次真是忍不住要寫下,見到甘多人話好食,但是食完發覺唔系果回事。芋圓地瓜圓: 冇芋頭味,冇地瓜味,唔彈牙,硬的仙草:熱的仙草只系暖,真正的熱仙草系燒仙草,不是暖的仙草凍加熱糖水。冷的同熱的口感應該唔同桂圓紅棗糖水:呢個最好味,認真煲的糖水我同大家都一樣鐘意食芋圓,這個味道同口感就只算好味走的時候,負責人問我們點解剩甘多,唔知點答好,只系話好飽。出到門口,見到好多人排隊,坐到外面,好想問真系覺得好味?

芋圓地瓜圓: 冇芋頭味,冇地瓜味,唔彈牙,硬的

桂圓紅棗糖水:呢個最好味,認真煲的糖水

我同大家都一樣鐘意食芋圓,這個味道同口感就只算好味

每次去台灣都幾乎一日一碗芋圓既我,睇Openrice知道深水埗開左間芋圓鋪!等左成個月終於有時間去一試!黎到先發現店面原來係中醫鋪既其一部分。睇黎店內空間唔大,仲以為一定要外賣。點知問有無得堂食後,店員好好人咁俾我地坐係中醫店d位食叫左個仙草配($25)份量都夠大!地瓜圓味道濃郁Q軟。質素拍得上台灣! 個糖水底不會太甜,無遮蓋d芋圓等既味道。不過自己唔太好仙草既味道,好d似龜苓膏下次會試下叫椰汁西米露底!整體以$25呢個價錢完全係物超所值的有機會一定會再黎!

不過自己唔太好仙草既味道,好d似龜苓膏
下次會試下叫椰汁西米露底!

整體以$25呢個價錢完全係物超所值的
有機會一定會再黎!
2016-10-13 325 瀏覽
白天是中醫店, 晚間是間糖水店. 雖然店鋪細細, 但食品都比較養生, 絕對不會有'死甜' 的感覺.豬仔友人先點了碗紅棗雪耳芋圓糖水, 相當清甜, 而且紅棗肉相當有咬口, 增加糖水既口感. 而雪耳爽滑, 為這個秋天帶來滋潤豬仔叫了腐竹蓮子芋圓糖水, 腐竹及蛋花既配搭, 使味道更豐富, 蓮子味道大足, 非常養生

紅棗雪耳芋圓糖水+  腐竹蓮子芋圓糖水
2016-10-11 351 瀏覽
被評為全港最好食芋圓❗️原來係深水埗隱世涼茶舖🙇🏻真材實料。性價比120%😍唔怪得知成日排哂長龍啦!🤑仙草百配 🍡 ($25)煙韌芋圓配上滑嘟嘟仙草凍😍▫️芋圓▫️地瓜圓▫️仙草凍▫️小丸子▫️珍珠▫️薏米▫️西米▫️紅豆足足8種配料夠哂豐富啦!🤘🏻芋圓同地瓜圓果然有台灣的味道😛煙韌軟糯。入口彈牙👄食落好有咬口帶點天然清香🍡小丸子滲出濃郁糯米香☺️嚼勁十足!好正呀!👏🏻仙草凍質感超級滑嘟嘟👻舀起都會sir番落個碗度架😳好似啫喱狀的涼粉咁!🍮一食就𠽌落喉嚨喇~😳重點係味道清甜天然🍃薏米加強口感層次👍🏻加埋淡奶同黑糖糖水🍼甜度啱啱好無過甜☺️好有屋企自家製的感覺!🏡食完感覺好養生🌴宵夜食多幾碗都唔會有罪惡感呀😈減肥就由呢碗開始啦!😂
被評為全港最好食芋圓❗️
原來係深水埗隱世涼茶舖🙇🏻
真材實料。性價比120%😍
唔怪得知成日排哂長龍啦!🤑
仙草百配 🍡 ($25)
煙韌芋圓配上滑嘟嘟仙草凍😍
▫️西米
▫️紅豆
足足8種配料夠哂豐富啦!🤘🏻
芋圓同地瓜圓果然有台灣的味道😛
煙韌軟糯。入口彈牙👄
食落好有咬口帶點天然清香🍡

食完感覺好養生🌴
宵夜食多幾碗都唔會有罪惡感呀😈
減肥就由呢碗開始啦!😂
2016-10-08
5 分鐘 (堂食)
$25 (宵夜)
  • 仙草百配
2016-10-01 896 瀏覽
我一直都係芋圓既FANS,去台北的話起碼會食幾餐,而係香港覺得好食既只有一兩間。見呢排人氣咁爆,呢次星期六又咁岩經過,一於去朝下聖,睇下呢間街坊涼茶店有咩特別之處。去到真係嚇左一跳,有成三十個人係店出面等緊。因為果晚好熱,而且等晚地方好逼,所以都幾辛苦。究竟等接近半個鐘食個外賣值唔值呢?當晚我點左個特式仙草百配($25)。真係好好食。芋圓完全係又香又彈牙,薏米又多口感好好,而且糖水唔多,所以感覺好養身,食完無乜罪疚感。奶精係分開放既,我就只係落左少少,味道好夾。呢間都算係係香港食過水準比較高既芋圓。但如果要等多過十分鐘,都係唔獨值得架喇。或者如果下次再想食,就揀個平日晚上啦。
真係好好食

呢間都算係係香港食過水準比較高既芋圓
25 分鐘 (外賣自取)
$25 (宵夜)
  • 特式仙草百配
2016-09-29 636 瀏覽
人在深水埗,想來個下午茶,於是走到這間名店。週日下午6時一個人,依然要等十分鐘才可入座,且是甜品店,可想而知這裡的人氣有多高。要了招牌的仙草百配,一條條仙草,配上大小不一的手工芋圓和地瓜圓,口感彈牙,加上珍珠,西米,意仁,紅豆,非常豐富。而且甜度輕微,健康之外味道亦足夠,吃得出各食材的原味,配上花奶,區區覺得更勝台灣不少出品。如此水準,且製作極費時,卻只收25元,比起不少本地索價50大洋的甜品,來到深水埗必吃之選。
人在深水埗,想來個下午茶,於是走到這間名店。

2016-08-07
10 分鐘 (堂食)
2016-09-29 310 瀏覽
康瑞涼茶 一直都好中意食好煙煙韌韌既野 😁糯米糍,蕨餅,年糕都全部係我既 all time favourite 當然更加少不了芋圓啦 自從食過台灣既芋圓之後更加係念念不忘 可惜係香港甜品鋪食芋圓 一向都係得好少粒 一啲都過唔足口癮 😪從instagram得知深水埗既康瑞涼茶 除左涼茶外更加做埋糖水 主打既更加係手工芋圓 而且重點仲係要份量足 錦小妹緊係當然有食錯無放過啦 ✋🏻所以有日去深水埗買電話卡 我當然要順便去試下啦 店鋪主要賣中式糖水 每一款都可以加配芋圓,地瓜圓同小丸子 由於小妹唔太好中式糖水 所以選擇左特式仙草百配 特式仙草百配果然好足料 👍🏻除左芋圓,小丸子同仙草,仲配有紅豆,綠豆、薏米同西米 仙草細滑,食落糖水不會太甜而且帶有陣陣仙草味 加上花奶令味道更豐富 係淡淡既夏日食實在是最好不過 係略嫌芋圓可以更再Q一點 不過糖水只售$25絕對係值回票價 溫馨提示: 鋪頭四點先開門 因為係家庭式醫館               所以堂食坐位並唔多 等位時間亦較長               所以最好外賣又或者要做好立食既準備
康瑞涼茶

錦小妹緊係當然有食錯無放過啦 ✋🏻

所以有日去深水埗買電話卡

我當然要順便去試下啦

店鋪主要賣中式糖水

每一款都可以加配芋圓,地瓜圓同小丸子

由於小妹唔太好中式糖水

所以選擇左特式仙草百配
 特式仙草百配果然好足料 👍🏻

除左芋圓,小丸子同仙草,仲配有紅豆,綠豆、薏米同西米

仙草細滑,食落糖水不會太甜而且帶有陣陣仙草味

加上花奶令味道更豐富

係淡淡既夏日食實在是最好不過

係略嫌芋圓可以更再Q一點

不過糖水只售$25絕對係值回票價

溫馨提示: 鋪頭四點先開門 因為係家庭式醫館

所以堂食坐位並唔多 等位時間亦較長

所以最好外賣又或者要做好立食既準備
2016-09-01
15 分鐘 (堂食)
2016-09-29 335 瀏覽
香港地食到一檔有水準嘅芋圓真係難揾,多數太硬無味或太冧冇咬口。係深水埗揾野食,揾到呢間涼茶舖,馳名唔係涼茶,但正正係富有水準嘅芋圓。店內比較狹窄,不過想食好野冇辦法。叫了仙草百配和綠豆沙芋圓,芋圓軟硬適中有咬口,仲食到粉團絲絲嘅甜,可惜份量有d少,有啲唔夠喉XD

2016-09-29
  • 仙草百配
2016-09-26 235 瀏覽
因為在附近返工,可以放工時黎食而不用排長龍。以為六點幾冇咩人,原來堂食都有三個人,等外賣有5個左右,果然大熱。我養生堂食點了熱薑汁芋圓,$25,即叫即煮 上台時嚇了一跳,因為蛋花很醜芋圓同地瓜圓都較淋,同事亦認同,芋圓幾乎吃不出芋頭味,地瓜則好少少。反而小丸子最「煙un」,但份量最少唔會encore。
因為在附近返工,可以放工時黎食而不用排長龍。

我養生
堂食點了熱薑汁芋圓,$25,即叫即煮

上台時嚇了一跳,因為蛋花很醜

唔會encore。

2016-09-23
2016-09-26 271 瀏覽
之前見到網上咁多人話呢間野好味,咁我做完運動就等自己開心下食糖水,夜晚10點幾去,間野依然大排長龍,好多人等緊,見到咁就諗住叫外賣啦,叫左出名果個百草糖水,等左5分鐘到都算幾快有得拎,原來呢種甜品係涼粉加芋圓,番薯圓,紅豆,西米等等,涼粉係一片片,唔算好結實,但我中意呢種質感多d,芋圓同番薯圓都幾煙un,如果可以甜d就更好,加埋淡奶成個糖水更加錦上添花,做完運動食真係透心涼
外賣自取
2016-09-25 214 瀏覽
康瑞涼茶雖然叫涼茶,除左賣涼茶之外,仲有糖水賣,最有趣既係原來佢仲係中醫館黎~想食呢度既糖水就要4點之後先黎,因為4點先開始賣~ 仙草百配就咁睇已經好吸引,望落去好似長頸鹿花紋咁靚,色彩十足。食既時候最好拎住黎食,唔好懶,唔係有排先食哂,啲仙草太滑身,成日都跣番落碗到😂仙草有住一股清幽既草藥味,食完之後透心涼之餘又可以去去濕毒,夏天健康好選擇。紅豆大大粒,冇煮爛但又夠軟身😍西米晶瑩剔透,薏米令糖水更有口感,而芋圓,小丸子,地瓜圓有意想不到既驚喜,煙韌不在話下,地瓜圓同芋圓竟然食到絲絲既地瓜肉,果然真材實料👍仲有呢度糖水唔會好甜,清清地,好岩大人細路食,可能因為呢度係中醫館關係,所以照顧哂所有食客需要,以健康為先食到最有益既甜品。就咁睇呢粒糖不甩平平無奇,以為只係普通無餡糖不甩,一咬之下原來裡面有花生糊,糯米皮鬆軟滑溜,花生餡更加係絲滑甜香,沾滿花生芝麻碎香口無比。

想食呢度既糖水就要4點之後先黎,因為4點先開始賣~

下午茶
2016-09-23 270 瀏覽
好 好 食!芋圓好qq! 仙草好滑好香!好 扺 食!仙草百配乜都有! 入面有芋圓 仙草 薏米 紅豆 黑珍珠配埋少少花奶好香 有趙口 仲好大碗!好 健 康!食得出係仙草芋圓都係自家制佢地既所有糖水都唔太甜 食得健康 舒服又安心!
好 好 食!

芋圓好qq! 仙草好滑好香!

好 扺 食!

仙草百配乜都有!
入面有芋圓 仙草 薏米 紅豆 黑珍珠
配埋少少花奶
好香 有趙口 仲好大碗!

好 健 康!

食得出係仙草芋圓都係自家制
佢地既所有糖水都唔太甜
食得健康 舒服又安心!
仙草百配
冰糖雪耳
2016-08-18
15 分鐘 (堂食)
仙草百配
冰糖雪耳