2017-04-04 527 瀏覽
約了好友在附近,看看錶時間還早,一於找家茶記先吃個早餐。豬扒通粉應該是茶餐廳必備項目吧,這碟的豬扒又乾又細塊,吃下味同嚼蠟,最慘的是湯不夠熱,即時令整碟通粉大打折扣。煎火腿跟牛油多士也是簡單食品吧,同樣地是不夠熱的,好像做好了放在廚房很久才拿出來給客人似的。火腿一小塊,煎得不夠透,得出來的效果就只是油淋淋;而放久了的多士當然沒有了牛油香,入口硬邦邦的,小人咬了一口已告投降,宣布放棄。原以為茶記的東西不會差到那裏去,誰知道食到面容紐曲,絕無下次。
約了好友在附近,看看錶時間還早,一於找家茶記先吃個早餐。

豬扒通
火腿油多
早餐
2016-10-03 606 瀏覽
Blue Monday食lunch,天氣唔好都頹廢過人,就諗住是但搵間茶記食算啦。我拖着疲累嘅身軀行到去健生。見到有位就入去,連門口水牌有乜食都無睇,同事揀啱時日午餐就叫左湯飯。阿妹同事就叫左海鮮湯飯,同事B就例牌蕃茄肉片湯飯同事C就食午餐A京都骨飯,我唔抽揍米氣鍾意叫粉,今日午餐得兩個一個係XO醬三絲炒銀針粉另一個就係芝士焗魚柳意粉。我叫左前者,俾次機會佢,因為有次黎食無味既,今次好食返,三絲又夠多,仲有有韭王同芽菜洋蔥😍阿妹同事笑說師傅贏左馬仔心情靚煮好啲。京都骨飯汁多,個樣似咕嚕肉既螢光汁,啲菠蘿好大粒,同事話幾好味。另外個湯飯啲海鮮好有誠意,有幾隻蝦、有青口鮮魷,仲有帆立貝唔係就咁帶子,係有裙邊圍住果隻,仲有啲假鮑片。另一個蕃茄蛋肉片就正常味唔假,唔會得現成茄汁加水,兩碗都勁大碗同大公雞碗上。呢間啲凍檸茶其實幾好飲,睇茶色就知有溝茶底,但今日成杯冰咩事,溝淡晒飲兩啖就飲晒😑跟餐飲品仲可以轉時日糖水,今日有兩款,西米露同黑糯米。唔好以為唔使加錢轉會好求其,其實幾足料,出名大食既阿妹同事食湯飯加黑糯米飽到食唔晒。想俾好評不過啲要睇師傅有無贏馬😂
xo醬三絲炒銀針粉
海鮮湯飯
蕃茄蛋肉片湯飯
黑糯米糖水
2016-06-24 496 瀏覽
今日早起身落樓下食早餐,通常食開廚皇優惠早餐,其實無乜特別,貪佢平,23蚊有碗面,又有野飲,點知原來已經加左價,要25蚊啦。既然特價早餐要25蚊,又無選擇。所以都係叫左普通早餐,沙嗲牛肉意粉,再加腸仔和煎蛋及凍飲加2蚊,都係31蚊,唔雖要有時為左特價而食雜箘面咁齋了。沙爹牛肉意粉:食左啖先記得影相,哈。沙爹不過不失,正常茶餐廳水準,不過不失。茄蛋治:不過不失,老婆唔想食面就食佢。
茄蛋治:不過不失,老婆唔想食面就食佢。
2016-06-24
$30 (早餐)
2015-07-05 531 瀏覽
去去食晚飯,叫左兩個鐵板燒,落單唔使一陣就上到菜,心知不妙,果然,叫的吉列猪扒和魚柳都唔熱凍既,猪扒硬既魚柳好淋,應該係炸左好耐整定,薯菜少到,另一個跟飯係凍既,離曬譜,跟餐既有沙律又無上,又唔係平,又唔好食
2011-06-08 267 瀏覽
今早食個特價早餐,牛肉麵,又係要崔單,等左10幾分鐘先到,碗麵係浸林既牛肉又梅吃了兩啖走人。呢間餐廳只有杯咖啡可以,其他既...........價錢又唔係平,浸林既麵做特價比人食,不如唔好做,唔知佢正價既麵係唔係咁?
牛肉又梅
吃了兩啖走人。
呢間餐廳只有杯咖啡可以,其他既...........

2011-06-08
2010-07-18 200 瀏覽
今日同男友11點落樓,諗住食個brunch,我諗起lee 間野都未食過,之前行過記得佢有冬陰功麵,想試下,就第一次黎食。入到門口,因為係星期日,全場滿座,唯有搭臺。lee 間野既早餐供應到11點半,因為早餐好似幾抵,而且未出午餐menu,所以我最後都食早餐。我叫左︰吉列豬扒公仔麵配太陽蛋同腸仔,熱奶茶男友要︰吉列魚扒配午餐肉同煙肉,蒜蓉包,凍奶茶侍應態度都ok 既我既公仔麵黎到,係煎豬扒而唔係吉列豬扒,叫侍應黎換,好快就換比我,不過隻太陽蛋穿左,我懷疑係夾番D 煎豬扒出黎既時候「吉」穿既~味道普通,冇乜特別好講,hkd 23我慢慢食想等埋男友既早餐黎到,我食左大半,都仲未黎,要崔單,之後冇耐就黎喇。不過我聽後面一臺既客都有一個麵冇黎到,崔左兩次,at the end 佢地埋單走左叫佢cancel 個order,而後來搭我地臺既單身男子,個麵黎左,都未有熱奶茶,都要提侍應拎黎 (通常都係野飲黎先)男友個早餐我冇試,不過我見到吉列魚扒有骨。 hkd 23+2 ( 凍飲)漏單都算係好嚴重.....都未必會再黎喇。
入到門口,因為係星期日,全場滿座,唯有搭臺。

我叫左︰吉列豬扒公仔麵配太陽蛋同腸仔,熱奶茶
男友要︰吉列魚扒配午餐肉同煙肉,蒜蓉包,凍奶茶

侍應態度都ok 既

味道普通,冇乜特別好講,hkd 23

漏單都算係好嚴重.....都未必會再黎喇。
2010-07-18
$24 (早餐)
(非會員)
2010-05-10 97 瀏覽
自己本身住呢頭,眼見呢間嘢個老闆越開越多每次開新店我都有去捧場,但今次就真係唔掂其實我都喺呢間幫襯咗兩次,一次係早餐飲品可以我叫了咖啡還不錯,但當我食雞扒公仔麵就唔掂,塊雞扒竟然喺入口即溶,超級霉點食呀,另一次仲離譜,食晚飯見到有口水雞,我個人都很喜歡食辣,當然叫啦點知一碟唔凍唔熱唔麻唔辣嘅雞出現口水雞舖上一陣汁係杰身好似啲芡咁,仲要係暖,可知道口水雞係上海菜裏一道冷盤呢,大失望,不如叫怪味雞啦相反老闆另外一間喺盈豐早幾個月開張嗰間啲小菜真係無得彈至少我覺得喺呢條邨嚟講好高水準,佢都有口水雞,我覺做得好正宗,我都成日去,但過年無耐就好多餐都換咗,聽啲樓面講話本身個大廚走咗,仲已為會嚟新呢間舖,失望,呢間係咁多間最四正但啲食物就
自己本身住呢頭,眼見呢間嘢個老闆越開越多
每次開新店我都有去捧場,但今次就真係唔掂
一碟唔凍唔熱唔麻唔辣嘅雞出現
相反老闆另外一間喺盈豐早幾個月開張嗰間啲小菜真係無得彈