2011-12-29 89 瀏覽
I have dined here over a number of occasions and is one of my choices of places to eat when I am by myself and the fact that they do a pretty darn good selection of roast meats -as the name suggests.The setting is typical Cha Chaan Teng (Chinese Tea Room), closely packed hard top tables which are wiped as soon as the last patron backs his chair to vacate after finishing and the menu is diverse. The menu has the usual CCT fare i.e. sandwiches, baked pork chop rice and instant ramen with bits. W

The setting is typical Cha Chaan Teng (Chinese Tea Room), closely packed hard top tables which are wiped as soon as the last patron backs his chair to vacate after finishing and the menu is diverse. The menu has the usual CCT fare i.e. sandwiches, baked pork chop rice and instant ramen with bits. Why on earth punters would choose these mediocre fare over restaurant's namesake speciality I do not understand. There are a large corp of HK diners who are discerning and yet there is equally a large number who find variety a wanton right and so I guess because people ask people get.

Anyhow back to their food. I always have a plate of roast goose rice, sometimes mixed in with salt baked chicken and sometimes if I am super hungry a side order of their roast belly pork. All good stuff indeed! Notable mention is their salt baked chicken, done proper and next time you walk past, you may still see some of the chicken, still wrapped in their grease proof paper, line up in the salt oven cart.

Good food and beer for under a hundred, places like these are becoming scarce.

Also worthwhile mentioning that despite the GDRM restaurants are dotted all over, I have found the roast master at this place better than most of the nearby ones.

2011-12-15
  • Cantonese
  • Roast
2011-06-20 74 瀏覽
這個六月十分忙碌,每天上課,今天在急趕時間下,有老公陪伴才走進廣東燒味,快快點了兩個晚餐~$36四寶飯餐,有湯有飲品,晚市來說非常經濟,燒肉皮脆,油雞亦可以,這個價錢及質素相當接受!相同價錢的茄汁焗豬扒飯,看見茄汁顏色帶瑩光紅,當吃上豬扒算可以,但對於帶瑩光紅沒茄汁味的汁,這刻感覺走進燒味店必然選擇燒味!

四寶飯
茄汁焗豬扒飯
2011-03-20 67 瀏覽
偶爾也會在這裡吃早餐,這集團式經營的「廣東燒味餐廳」雖以廣東燒味為名,可自己卻從未幫襯過它的燒味,只吃過它的早餐。這裡的早餐其實或附近的茶餐廳無甚分別,來來去去還不是大部分港式茶餐廳供應的那些,不過因為自己來的時候通常都較早,這裡的客人一般不太多,這茶餐廳的收費也算克制,即使踏入2011年後香港通漲厲害,它也沒有加價,所以偶爾也會來捧捧場。這天吃的是比一般售$20的早餐貴一點點的$23早餐,因為有豬扒嘛,所以貴一點點。這份#23的早餐有「豬扒麵、餐肉蛋、油包與熱奶茶」。豬扒麵的豬扒質素、味道普通,麵算大碗,比其他茶餐廳略好的一點是它起碼在豬扒以外,加了點生菜、粟米、紅蘿蔔粒等,這些雖是現成普通配菜,有總比沒有好。餐肉蛋同樣普通,餐肉只有半塊,厚薄度正常,蛋的份量雖不多,都算有點蛋汁,不會炒得太乾巴巴。油包當然不會用上靚牛油,薄薄的一層廉價牛油,只是聊備一格罷了,不用深究。相對地較好的是熱奶茶。這熱奶茶雖非上佳,未算太滑,但來得有茶味而不澀,已算及格了。

這份#23的早餐有「豬扒麵、餐肉蛋、油包與熱奶茶」。

$23 (早餐)
2009-09-26 80 瀏覽
辛苦左一個星期, 放左工又番完學已經成10點幾, 諗住辛苦左一個星期當獎勵下自己, 夜就夜左d但都去食餐飯啦. 一個人唔知食咩好見到呢間餐廳咁夜都ok多人都試下啦, 點知唔當止唔係一個獎勵仲成到自己一肚氣心情更差!去到坐得已經無乜人理, 待應好似見你唔到咁, 過左成5分鐘先有人叫做比杯茶你, 叫左個燒肉燒鵝雙拼飯. 又等多成15分鐘先有得食, 但係真係好難食!!! 成碗飯凍冰冰, even 暖暖地都唔係law! 好似係雪櫃到拎番出黎咁! 係就係夜左d但係咪真係要唔新鮮唔熱到咁既一個地步呀! 我見到佢有個微波爐我真係好想叫佢幫我叮下d野食law! 凍之餘佢d燒味真係唔好食! 個燒肉太咸又太大舊又un, 咬都咬唔開咁制一咬就痴晒牙! 個燒肉皮又厚! 如果你個皮係熱既我都仲可以講個皮係脆既, 但係因為佢凍冰冰我真係好似成緊塊鐵片入肚咁! 到個鵝, to be fair 佢個皮凍左都仲脆脆地, 可能佢熱食係會好食既, 不過可惜, 佢真係凍冰冰好似吞好好多pat油落肚咁d野難食到我要叫杯野飲黎下一火, 謂真叫杯野飲要加8蚊真係好唔底, 不過成肚火真係唔叫唔得, 叫左杯檸茶不過不失有d澀咁law,

d野難食到我要叫杯野飲黎下一火, 謂真叫杯野飲要加8蚊真係好唔底, 不過成肚火真係唔叫唔得, 叫左杯檸茶不過不失有d澀咁law, 但想叫杯野飲都舉左手成5, 6 次先有人理我!

野又唔好食, 服務態度又唔好! 環境都唔好, 食左成餐飯耳邊無停過聽到粗口, 雖然我唔係好介意粗口呢樣野, 但係野食同服務都差到無得再差既時候連坐都坐得唔舒服, 我真係見唔到呢間餐廳仲有咩生存空間!
難食都唔駛恨既雙拚飯
2009-09-25
2008-10-30 59 瀏覽
每次從深圳辨事回港, 總是夜已深, 通常都不陪老細吃飯, 近日, 又對大陸食品打了折扣, 通常都是回港搞掂.坐上旺角車, 係上海街落. 行返轉頭去太子地鐵. 人丁旺旺的一段砵蘭街, 火鍋店人們坐出街, 另有這間燒味店, 一樣是人多多.說明是燒味, 那當然食燒味. 沒有特別要求下只有瘦叉同鵝肋....不知從那兒找到那麼多人, 10點幾, 依然人來人往. 而且燒味檔仔, 好似長燒長有, 這個時後仍然大有供應. 燒味, 不算是最佳燒味, 來食飯的大都像我, 扒碟飯醫肚人士. 一碟叉燒飯, 又有何求.

$30 (宵夜)
2008-10-04 41 瀏覽
諗唔到去邊度開餐,求其選了剛裝修完的廣東。三人叫了兩個小菜,一碟菜同一個燒排骨油雞瀨。小菜超難食!!!唔知似咩!咖哩牛筋腩煲:唔知點解淨係得牛筋,落單落錯?牛筋好多,不過難食,炆得唔淋又無味,唔知想點!個咖哩味仲難頂,味道超怪,一d都唔curry,黃gum gum, 似葡汁多過curry~涼瓜炆火腩斑腩:呢個好少少,真係少少咁多。苦瓜夠苦又唔會太淋;火腩係全瘦,鞋鞋鞋!斑腩無肉得粉漿!燒排骨油雞瀨:湯完全無味,難食。燒排骨較好,有肉又夠味;油雞無肉,呃錢!油菜最正常。個例湯都唔錯,夠味。以後唔會再黎,terrible experience~!
諗唔到去邊度開餐,求其選了剛裝修完的廣東。
三人叫了兩個小菜,一碟菜同一個燒排骨油雞瀨。

小菜超難食!!!唔知似咩!
咖哩牛筋腩煲:唔知點解淨係得牛筋,落單落錯?

牛筋好多,不過難食,炆得唔淋又無味,唔知想點!

涼瓜炆火腩斑腩:
呢個好少少,真係少少咁多。
苦瓜夠苦又唔會太淋;
火腩係全瘦,鞋鞋鞋!
斑腩無肉得粉漿!

燒排骨油雞瀨:
湯完全無味,難食。
燒排骨較好,有肉又夠味;
油雞無肉,呃錢!

油菜最正常。
個例湯都唔錯,夠味。

以後唔會再黎,terrible experience~!
2008-09-25 42 瀏覽
叉雞飯人地話叉燒好咸,又切得太大舊啦,好似成塊扒咁鬼厚…點咬喎,應該再切薄d就較好…飯、菜心、油雞都好硬喎。。。凍檸茶另加$8:味道又好硬喎。。。...這裡燒味出名,凡到食飯黃金時段,實會爆棚,排晒隊…旺旺旺哈,痴傻顛!!究竟誰才有問題!?只怪大家心情問題吧…很想說…很想跟你說清…機會何在?!夜裡不見人…無厘交帶,哼!擔心死人…你又何嘗會呢…唉,都說沒他樣!你。不外如是!
叉雞飯
飯、菜心、油雞都好硬喎。。。
凍檸茶另加$8:味道又好硬喎。。。...

這裡燒味出名,凡到食飯黃金時段,實會爆棚,排晒隊…旺旺旺

哈,痴傻顛!!究竟誰才有問題!?只怪大家心情問題吧…
2008-08-18 27 瀏覽
係九龍區 , 有質數的燒味餐廳無幾多間 。我每次經過太子這間都是必然之選 ! 入去一樣是例牌的叫法 , 油雞飯凍奶茶 ~~~ 我認為這兒是最出色的 !油雞飯大碟 , 油雞皮甜多肉 , 加埋 D 薑蔥一定可以整碟吃清光。奶茶夠凍 , 奶適中 , 甜味剛好 , 仲好有茶味 ..... 來多是水準都是一樣 , 從不走樣 ! 三十幾埋單 , 唔太貴 , 最緊要好味同大碟 , NICE !!!!

2008-05-25 11 瀏覽
買了一條骨加餸。一條骨斬出黎都幾多舊喎...皮尚算脆,但不是鬆脆,也沒有燒出來的香味。肉質反而好正,一層瘦一層肥,肉質幾嫩,唔會"鞋sap sap"...但始終買燒肉都要睇彩數,如果軟著腩位就一定無問題~
買了一條骨加餸。
一條骨斬出黎都幾多舊喎...
皮尚算脆,但不是鬆脆,也沒有燒出來的香味。
但始終買燒肉都要睇彩數,如果軟著腩位就一定無問題~
2007-12-09 42 瀏覽
既然斬料加,剛才買的燒味實在少了一些。於是往隔鄰的『廣東燒味』買了一只豉油王乳鴿(HK$28,好耐無食乳鴿喇!):乳鴿皮爽滑,不油膩,鴿肉幼嫩,帶點肉汁,肉味濃郁。味道果然不負所望。
豉油王乳鴿
2005-08-10 18 瀏覽
我屋企人以前都係果度常客。有時心思思做完野就想去食四寶。點解? 因為個四寶係個山: 點都食唔完嘅!佢個四寶係有分乳豬、燒鵝、切雞、叉燒等四寶。咁果樣就做膽, 其他任佢執。以前呀姐心情好就可以任得你叫, 好似我食過乳豬叉燒燒鵝鹹蛋! 多得佢呢! 一個人食曬真係好滿足! 加上佢又好味呢! 講起都想食!可惜有得心情好時梗有唔好時。佢就會拼d紅腸呀, 油雞翼呀等等。咁我都會變得心情唔好…不過透過屋企人,係成日都有free soup!而其他小菜都係上品! 估佢唔到! 但係茶餐廳野呢…行過2個街口有大把選擇。有一次屋企急需燒乳豬, 我地9點打去佢10點鐘都有得俾我地! 仍然好食! 呀姐姐們真係合作! 呢點真感激!撇除地方好油外, 係食得過的。

不過透過屋企人,係成日都有free soup!

撇除地方好油外, 係食得過的。
2005-08-10 25 瀏覽
其實唔應該寫同一間野兩次。今日又係食四寶飯.水準依舊的好.但依舊的日漸慳水由叉燒變紅腸!好過份.complain complain complain!乳豬次次水準都好皮極脆.但今次唔係講自己碟飯,而係講我睇到人地碟飯.對面搭台哥哥一坐低就叫切雞飯例湯.睇同聽個勢就知常客.我碟都有4件切雞胸.(四寶加凍檸蜜$32),睇到佢將單要成$35,之後佢碟飯到時得食緊乳豬都不時望d雞,一來有半隻雞既5分3肉而且係脾,外皮黃同靚過得果d好多,而且明顯新鮮好多.格左幾分鐘附近又有人叫切雞,又係靚野.我發現四寶d雞好多時係胸同翼,亦有時係前脾,但所有加埋質素都差過單叫切雞.下次一定要試切雞乳豬飯.
其實唔應該寫同一間野兩次。
乳豬次次水準都好皮極脆.
但今次唔係講自己碟飯,而係講我睇到人地碟飯.
2005-08-02 17 瀏覽
懶得出街食, 唯有叫外賣啦, 今次叫左個四寶飯, 星洲米加2杯涷奶茶, 好快有得食啦, $65呢度d燒味不嬲都唔錯, 四寶個隻咸蛋次次都咁正架, 次次都幾好油水架, 又唔會太咸, good啊, 由於之前都講過所以今次唔再多講啦. 今次個星洲米就炒得好好, 雖然料就真係少左d, 得個8幾隻蝦同少少义燒, 但係炒完個米粉又唔會斷晒又唔會油淋淋, 星洲米炒到咁真係好正!!

2005-07-05 28 瀏覽
同男友游水之前去食個lunch, 去到呢度, 緊係食燒味最穩陣啦, 睇下個menu, 除左燒味之外都係小菜套飯, 完全無個d西式lunch set, 但lunch食小菜係咪有d怪呢??男友叫左乳豬四寶飯$38, 我就叫左茶餐$24, 四寶飯有乳豬, 紅腸, 油雞同义燒, 都好大碟下, 乳豬真係燒得好靚, 紅卜卜, 個皮又脆又唔多肥膏, 好吸引. 紅腸一般, 油雞一般但都厚肉, 义燒就真係唔錯喎, 肉厚又燒得唔過時, 唔會食落口感太硬, 啖啖肉, 正啊~~~我個茶餐就有火腿奄列, 方包都係咁架啦, 火腿奄列就煎得好正啦, 火腿夠多之餘, 煎完的蛋依然重可以食到有蛋汁, 好正啊!!义燒意粉個d义燒都係啖啖肉, 好香好正, 意粉肥嘟嘟, 好滑, good啊!!!唯一美中不足之處, 係餐飲個奶茶就麻麻, 其實茶記的奶茶好重要架, 佢個杯奶茶有d鞋口, 但都好過快餐店

2005-06-28 22 瀏覽
黎依度我只食4寶飯.但自我第一次黎到依家,開始有慳皮現象.四寶有乳豬,叉燒,油雞,同咸蛋加兩條菜.連cold drink$32乳豬一貫水準,好味,脆,香,就咁食唔點野都好味.叉燒,要真正半肥瘦先得.其他過肥過瘦唔係食到成口肥油就係乾爭爭同較硬.而且我係見證佢由叉燒變成俾豬頸肉,再變成有時俾燒骨有時俾紅腸.依個令我最谷氣.你當客係咩!有叉燒就俾唔夠就俾其他野.油雞如果俾中係脾既就最正.胸太"鞋口"!不過以4寶計佢係水準之作,即使叉燒果part時有時冇變成由其他野代替令佢分數大減.其他野都好ok服務員普通.
黎依度我只食4寶飯.但自我第一次黎到依家,開始有慳皮現象.
乳豬一貫水準,好味,脆,香,就咁食唔點野都好味.
油雞如果俾中係脾既就最正.胸太"鞋口"!
服務員普通.