2007-12-27 15 瀏覽
見到這裡的食評都是讚賞, 一直都很想試試. 一向以為是中式酒樓, 原來有點像高級茶餐廳, 因為有咖啡奶茶焗飯供應, 但裝修都是以廣東酒樓式, 掛有雀籠(當然沒有雀鳥). 食物方面,款式不太多而價錢略貴, 點心大概要$20-35, 但以尖沙咀來說, 也可以接受. 流沙麻茸飽, 麻茸飽已是很少茶樓有供應, 這個還要是流沙, 真是"流"的, 味道不太甜, 極力推薦. 另外叫了楊州炒飯, 一個簡單的炒飯, 倒有驚喜, 有叉燒和蝦,有很多蛋和, 飯炒得很一粒粒的, 很好味.另外炸兩都不錯而燒賣則只是一般.
2007-08-08 2 瀏覽
拿了假期而又還未起行,可以留港當特權分子,享受寧靜又抵食的美食時光。 第一站,來了曾經留有美好印象的廣東茶居。好喜歡這間茶居環境清幽,乾淨企理;懷舊風味是好,但以景論景,新式靚裝的茶居,確勝於擠逼的舊式茶樓。 還有更重要的,是這裡有令我流口水的菠蘿油餐。薄香甜脆的菠蘿皮搭上香甜鬆軟的麵包,其實菠蘿包本身都夠豐富了,然而美食家(還是餐廳?)卻想到再來多件肥美香郁的牛油。認了吧,菠蘿油確是香港美食中的一絕!撇開罪惡感不談,菠蘿油給人的滿足感真是無可比擬的。 茶餐包一杯飲料,揀了凍龍眼冰,味道十分清甜,感覺相當滋潤,好舒服。這頓美妙的茶餐,索價$20。跌眼鏡了吧?所以才說是特權享受啊~ 香港真的很美妙的,如果人不是那麼多。你感覺到了嗎?

香港真的很美妙的,如果人不是那麼多。你感覺到了嗎?
2007-04-22 2 瀏覽
友人在港一日行,終點站是為尖沙咀。 未夠時間欣賞維港燦爛夜景,我們先在海港城逛街,以及解決晚餐。問及友人想試甚麼,她提出港式茶餐廳;噢,在海港城內可真沒有...嗯,慢著,廣東茶居或許都有部分茶記食物供應吧,當然是高級包裝。好啦,記得評語都不錯的,一於試試! 到達時間尚早,我們可以就坐寬敞卡位,十分舒服。開了一壺水仙,茶味清香,茶錢絕對俾得值。身處店內環境又優美,此環境下只嘆茶、傾計都可消磨數小時!當然,我們不會,也不好意思這樣做。由我拍版點了: 荔灣艇仔粥($30)-雖然不平,可份量大、料足,最緊要是粥底棉,味鮮甜,相當有水準。我想起,在澳努力找尋的水蟹粥,還不如這一鍋鮮;友人都讚說香港的粥好吃呢!  蝦球炒麵($75)-最近得知蝦肉比魚肉更有益健康後,經常點蝦類菜式。這份粉麵,蝦球大大隻,味鮮肉爽很不錯;最緊要是,炒麵同時保存脆稔兩種口感,滋味又好,再次獲得友人讚許。 三餐之中,看來友人最受落是這餐,讓我慶幸無揀錯地方。縱然食物比街貴,考慮質素、環境、地段,實在仍是十分抵食的;這個笑臉,十分值! 看到食評的妳,希望妳是次香港之旅也留下了美好回憶啦!
友人在港一日行,終點站是為尖沙咀。

看到食評的妳,希望妳是次香港之旅也留下了美好回憶啦!
1K
2007-04-12 6 瀏覽
女友第一日返新工,放工後相約於海港城食晚飯,以示友持。女友呢排個胃唔舒服,所以是晚只點了一個粥和一碟飯。$32元的蠔豉咸蛋瘦肉粥非常大碗,味道非常唔錯,沒下什麼味精,粥底夠滑夠綿,這價錢,超值。圖示的$58元粟米雞粒飯女友非常滿意,大讚其粟米獻夠薄,蛋花又夠多,雞粒嫩滑,飯又煲得靚,粒粒分明。兩人理單$100元有找,環境沒翡翠般迫夾,又不用排隊,是在海港城吃晚飯的上佳地方。

2007-04-10 1 瀏覽
趁老友得閒,一齊聚聚順便試新店子。我比較喜歡點心,所以呢個成為主打:香菇燒賣:比一般賣無咁膩,真係加左冬菇,感覺上較健康,惟味精有少少重;帶子莧菜餃:找最鍾意呢個,一來因為出面少有,二來真係食到粒粒帶子,加埋莧菜可減少油膩感,同埋好似balanced一點,個皮唔厚,好味;叉燒腸粉:一般,叉燒唔肥,ok;馬拉糕:係我必點之選,夠熱夠軟熟,但係本人偏愛此點心,所以我話好味都未必能夠作準,哈哈;蟹肉瑤柱蛋白炒飯:好少係酒樓可以食到咁清咁唔油既炒飯,實屬佳作,我覺得好好味呀,真架,不過其實有點兒覺得佢貴;擂沙湯丸:呢個反而無乜特別,同出面其他食肆的差唔多。話時話,呢度好人多,如果可以少人d靜d,環境會更好呢!
趁老友得閒,一齊聚聚順便試新店子。
我比較喜歡點心,所以呢個成為主打:
叉燒腸粉:一般,叉燒唔肥,ok;
擂沙湯丸:呢個反而無乜特別,同出面其他食肆的差唔多。
話時話,呢度好人多,如果可以少人d靜d,環境會更好呢!
(非會員)
剛剛同朋友在上星期六黎食午飯, 之前已經訂了位, 初初帶位既小姐帶我地去一處非卡位既地方坐, 我見卡位有位, 於是同個帶位講話調位, 佢之吾以對咁叫我地先坐低, 咁我就同另一個侍應講, 但佢竟然問我地有無訂位, 無就唔得, 禮貌欠奉, 當我正想出聲話有既時間, 其他侍應就"幫"我答左, 幸好呢個禮貌欠奉既侍應都識得講唔好意思, 否則, 我實會搵佢個上司"了解"下講番食野, 味道不錯, 款式都算多選擇, 價錢晌呢區尚算合理.......環境仲好舒適如果坐卡位既話...

今天跟友人在海港城吃午飯﹐才發現原來這裡開了很多不同的餐廳﹐讓人眼花瞭亂。後來聽友人的介紹﹐到了這家廣東摩登茶寮-- 大概有點像"正斗"吧﹐都是吃一些粥粉麵飯﹑有小菜﹑也有點心。因為要等她﹐所以兩點多吃﹐到場是還有半滿﹐走時就零星三數檯。 由於很肚餓﹐一來就先選了點心-- 先來了XO醬腸粉-- 之前已叫了走蔥﹐上時仍然有(算了﹐我自己隔夾開好了)﹐味道很好﹐帶點辣﹐但不過份 蘿蔔糕-- 蘿蔔很多﹐煎得很香 珍珠雞-- OK水準 等呀等﹐原來他們漏了落小食和粥的單﹐又等了好一會(其實也是好的﹐好讓我們回回氣)。。。到了小食﹐我們叫了炸茄子和椒鹽豆腐-- 為什麼兩碟賣相有點似的? 味道亦然﹐還很油(我們要另外叫了餐紙把多餘的油印走) 魚腩粥-- 入口覺得很好味﹐魚腩也很新鮮﹔但後來才知道﹐它有最多味精﹐我和MT吃完之後要立刻灌水。 最後有擂沙湯丸-- 最穩陣之作 兩個人吃不完﹐非常飽﹐埋單$220 (已加一)﹐不知還會不會來(被味精嚇怕了)。

由於很肚餓﹐一來就先選了點心--

蘿蔔糕-- 蘿蔔很多﹐煎得很香

珍珠雞-- OK水準

最後有擂沙湯丸-- 最穩陣之作

2007-02-04 2 瀏覽
一直都想試呢一間無論格局、裝修都似係翡翠拉麵集團又一出品嘅廣東菜,不過成日排長龍,所以一直冇機會,直到有晚同男朋友行海港城行到成九點,見唔使等位(呢個時候仲要等就驚...haha)就終於試咗。兩個人叫咗:蛋白蟹肉炒飯- 炒得乾身,唔油,好多蔥,好香好好味,不過唔好彩係佢有一大舊味精未炒碎...我唔好彩食到...鹹到苦... =p錦鹵雲吞- 因為勁肚餓叫咗呢味小食先,點知好遲先嚟...有五大隻,個汁唔錯,平平地都幾有料,有蝦有帶子仔有鮮魷,唯獨係啲雲吞竟然係淨皮,一啲料都冇...我初時唔信,因為出面食嗰啲幾少料都會有少少蝦或豬肉包喺入面,不過我同男朋友食哂五隻都覺得係冇料嘅。清炒豆苗- 味道好,唔算油,非常唔錯。啫啫雞煲- 個煲夠哂熱,嚟到枱仍然"吱吱聲"。味道ok,略為油咗啲,啲雞又唔夠多肉,不過勝在夠熱,所以啲豬潤就好好味。

兩個人叫咗:

清炒豆苗- 味道好,唔算油,非常唔錯。

2007-01-31 2 瀏覽
週五跟太太撑吓枱腳,又以尖咀為目的地。前幾次行過海港城,望到開咗幾間新嘢,好有興趣試試...初初入嚟睇到D裝修,諗住又係嗰D騙鬼佬嘅地方,點知...搬咗出嚟住之後冇乜湯水。太太一見到湯就要點。馬上叫個川芎白芷魚雲湯再加老火例湯...湯足料,夠火喉,飲得不亦樂乎。連我呢個唔多鐘意飲湯嘅人都大灌幾碗。飲完後,撑得要死開始對佢哋嘅出品有信心,於是大叫特叫--- 白松露菌油西施帶子,查實即係蛋白炒帶子。蛋白唔算太滑,但帶子味鮮,配合白松露菌油嘅香味,送飯一流;鎮江骨又係另一"送飯王"。醋味濃,但又不過酸;肉係半肥瘦腩排,肉炸得皮脆內軟,相當不俗;金銀蛋豆苗嘅蛋黃粒落得份量足,菜碧綠,夠新鮮;意猶未盡,要整多個擂沙湯丸先夠--- 皮頗煙靱,芝蔴餡尚足,不錯...價錢不貴,可以encore...

初初入嚟睇到D裝修,諗住又係嗰D騙鬼佬嘅地方,點知...

金銀蛋豆苗嘅蛋黃粒落得份量足,菜碧綠,夠新鮮;

價錢不貴,可以encore...