天氣凍,好想食燒肉,但又想同朋友靜靜地傾偈,揀咗去中環九如坊「延焼肉」就岩曬啦!延焼肉環境好靚,設計風格從京都汲取靈感,坐得舒適自在!燒肉套餐價錢喺中環來講尚算合理,晚市燒肉套餐自選 兩款肉類 (𝟣𝟧𝟢𝘨)低至$268!先送上中華沙律及蔬果盤,蔬果盤有杏鮑菇、翠玉瓜、黃椒、大蔥,款式多多!配三文魚味噌湯,入面有三文魚肉同豆腐,味道鮮甜!同朋友每人揀咗兩款肉類,一共4款一齊分享:薄切鹽燒牛舌口感嫩滑Q彈,輕輕用鹽醃帶出肉味。日本華味鳥雞肉肉質結實有彈性,燒至焦香juicy!美國黑安格斯牛肉 (+ $48)油花分布平均,肉味濃郩澳洲精選和牛 (+ $38)和牛肉味冇安格斯咁濃郁,但肉質更為細膩柔軟最後有西瓜做飯後水果!

配三文魚味噌湯,入面有三文魚肉同豆腐,味道鮮甜!

同朋友每人揀咗兩款肉類,一共4款一齊分享:

薄切鹽燒牛舌
口感嫩滑Q彈,輕輕用鹽醃帶出肉味。

日本華味鳥
雞肉肉質結實有彈性,燒至焦香juicy!

美國黑安格斯牛肉 (+ $48)
油花分布平均,肉味濃郩

澳洲精選和牛 (+ $38)
和牛肉味冇安格斯咁濃郁,但肉質更為細膩柔軟

最後有西瓜做飯後水果!
2024-12-22 106 瀏覽
燒肉控又食燒肉了🤓上環最近新開左間日式燒肉店,裝修風格以日式禪式為主,仿如到訪日本小店一樣。餐廳主打燒肉套餐,從前菜到甜品,還原日式風味➰自選Combo 套餐$268Combo套餐可以揀兩款肉類,套餐包前菜、餐湯、白飯、野菜同水果▪️美國黑安格斯牛肉+$48、薄切鹽燒牛舌肉類都可以睇住師傅即切,爐火溫度剛好,影埋相都唔知會燒過龍,安格斯帶雪花紋,口感軟嫩,入口肉味幾香。牛舌切得好薄,爽口▪️澳洲精選和牛+$38、日本華味鳥澳洲和牛就切得大片少少,油脂部分較少,但係都會韌。日本雞肉入口幾滑,咬開滿滿肉汁好juicy😋▪️北海道石狩魚湯初初以為佢係麵豉湯,估唔到係一個豆腐魚湯,入面有啲三文魚肉粒、洋蔥同埋豆腐,味道清甜帶鮮味▪️野菜野菜小碟有大蔥、甜椒、杏鮑菇同翠玉瓜,食材新鮮▪️日本白飯▪️漬物▪️時令季節水果由前菜到白飯到甜品,食得出餐廳嘅用心,連白飯都係用上日本米,特別香軟,估唔到喺中環呢個小角落都日本小店嘅感覺

➰自選Combo 套餐$268

▪️美國黑安格斯牛肉+$48、薄切鹽燒牛舌

▪️澳洲精選和牛+$38、日本華味鳥

▪️北海道石狩魚湯

▪️野菜
野菜小碟有大蔥、甜椒、杏鮑菇同翠玉瓜,食材新鮮

▪️日本白飯

▪️漬物

▪️時令季節水果

2024-12-21 149 瀏覽
🍽️ 晚市燒肉套餐($268)可以系5款肉類入面自選2款肉類(150g),有日本華味鳥、日本宮崎豚肉、薄切鹽燒牛舌,澳洲精選和牛(+$38)同美國黑安格斯牛肉(+48),不論食唔食牛嘅朋友都可以照顧到;套餐除咗肉之外,仲有前菜、湯、蔬菜拼盤、白飯同水果,非常豐富🥢 前菜前菜係牛蒡醬油漬物,牛蒡爽脆甘甜,配上鹹香嘅醬油,味道好夾之餘亦有唔同層次🧡 湯湯係三文魚味噌湯,入面有好足料嘅三文魚腩,洋蔥同豆腐,聞落好香魚嘅鮮味,魚湯飲落口非常鮮甜而且唔腥🫑 蔬菜拼盤蔬菜方面有京蔥、燈籠椒,翠玉瓜同杏鮑菇,有菜又有肉,營養十分均衡🥩 自選肉類今次我揀咗豚肉同澳洲精選和牛,豚肉油脂豐富,油花均勻,肉嫩多汁;和牛牛味香濃,肉質比較結實🍉 水果水果方面有西瓜同哈密瓜,非常鮮甜多汁,食完肉之後再食,非常解膩✨ 餐廳裝潢揉合左傳統京都風格同現代嘅設計,非常有特色,不過餐廳座位唔算多,記得去之前要訂枱喔
🍽️ 晚市燒肉套餐($268)

🥢 前菜

🧡 湯

🫑 蔬菜拼盤

🥩 自選肉類

🍉 水果

晚市燒肉套餐
日本宮崎豚肉
2024-12-12
5 分鐘 (堂食)
晚市燒肉套餐
  • 日本宮崎豚肉
中環新開日式燒肉店裝修以木系為主,望落舒服環境舒適嘅晚市燒肉套餐 $268有前菜,湯,自選2款肉類(150g),仲有飯後水果前菜有自家芽帶菜,夠爽脆石狩西京魚湯一個超好味嘅麵豉湯,湯超濃魚味超鮮甜,𥚃面仲勁多三文魚粒,淨係呢個麵豉湯都值會票價💯日本華味鳥燒完嘅雞肉都仲好多汁好嫩🉐薄切鹽燒牛舌完全唔膻,鍾意薄切比較容易掌握燒得啱啱好,唔駛點汁醬都已經好好味澳洲精選和牛 +38油花好香,肉質夠腍,好味美國黑安格斯牛肉 +48牛味濃,點少少鹽已經好正蔬菜拼盤有翠玉瓜、杏鮑菇、京蔥同黃椒,所有都好新鮮,質素高嘅蔬菜拼盤👍🏻海鹽白桃梳打 $42紀州蜜柑梳打 $48質素高,有heart嘅餐廳,中環呢個價錢,超抵食👍🏻👍🏻👍🏻
中環新開日式燒肉店
裝修以木系為主,望落舒服環境舒適嘅

晚市燒肉套餐 $268
有前菜,湯,自選2款肉類(150g),仲有飯後水果

前菜有自家芽帶菜,夠爽脆

石狩西京魚湯

燒完嘅雞肉都仲好多汁好嫩🉐

澳洲精選和牛 +38
油花好香,肉質夠腍,好味

美國黑安格斯牛肉 +48
牛味濃,點少少鹽已經好正

蔬菜拼盤

海鹽白桃梳打 $42
紀州蜜柑梳打 $48

有好正嘅一人燒肉推介‼️呢間位於中環PMQ附近嘅日式燒肉餐廳——延燒肉 @yakiniyukinhk 午市燒肉套餐$158可以自選兩款肉類😋 有嚟自澳洲和牛、美國Angus Beef、日本嘅雞/豚肉、牛舌選擇,非常抵食👍🏻 更可以見到師傅現場切割肉,不過餐廳位置唔算多,記得提早book定位~.🔸午市燒肉套餐 - 自選COMBO兩款肉類(120g)🔸包括海帶漬物、三文魚麵豉湯、蔬菜拼盤、白飯、水果1️⃣ 澳洲精選和牛 (另+$28)拼 美國黑安格斯牛肉(另+$38): 美國黑安格斯牛肉軟嫩多汁;而澳洲和牛肉質結實爽滑,肉味濃郁~2️⃣ 日本華味鳥 拼 日本宮崎豚肉: 華味鳥鮮豔粉紅,雞皮燒過後好香脆,肉質仍保持嫩滑;而宮崎豚肉油脂豐富,肉味濃郁又爽口~
🔸午市燒肉套餐 - 自選COMBO兩款肉類(120g)🔸
包括海帶漬物、三文魚麵豉湯、蔬菜拼盤、白飯、水果

2️⃣ 日本華味鳥 拼 日本宮崎豚肉
12月帶來濃濃的holiday mood🎅🏻🎄每天的心情都在放假~大家今年過得好嗎?🫶🏻辛勞了一年,很值得獎勵一下自己吃好一點也不過份吧!來到中上環一間日式燒肉店在附近上班上學的你們Happy Friday有這個選擇✨中午燒肉午餐套餐$158起每位包括三文魚味噌湯,前菜,甜品還有兩款各120g自選肉類我們二人共選了四款肉share🥩日本華味鳥薄切鹽燒牛舌澳洲精選和牛 (+$28)美國黑安格斯牛肉 (+$38)我們最喜歡的是美國安格斯牛油份比較多,吃起來最幸福!另外甜品非常有誠意開心果雪糕和豆腐雪糕都很濃郁感覺在吃那種食物的原形!開心果我差點以為是The Nuxxxx Company出品但餐廳經理說是他們自家調配的食譜拿去批量生產,所以這麼濃郁😳
12月帶來濃濃的holiday mood🎅🏻🎄
每天的心情都在放假~
大家今年過得好嗎?🫶🏻
辛勞了一年,很值得獎勵一下自己
吃好一點也不過份吧!

來到中上環一間日式燒肉店
在附近上班上學的你們
Happy Friday有這個選擇✨
中午燒肉午餐套餐$158起
每位包括三文魚味噌湯,前菜,甜品
還有兩款各120g自選肉類

我們二人共選了四款肉share🥩
薄切鹽燒牛舌
澳洲精選和牛 (+$28)
美國黑安格斯牛肉 (+$38)

我們最喜歡的是美國安格斯牛
油份比較多,吃起來最幸福!

另外甜品非常有誠意
開心果雪糕和豆腐雪糕都很濃郁
感覺在吃那種食物的原形!
開心果我差點以為是The Nuxxxx Company出品
餐廳經理說是他們自家調配的食譜
拿去批量生產,所以這麼濃郁😳

2024-12-08 258 瀏覽
約咗朋友去PMQ行吓,諗住喺附近睇吓有咩食,俾我哋發現咗依間新開嘅燒肉店,試一試佢先😎佢哋有午市套餐,可以揀兩款肉+蔬菜拼盤+石狩西京魚湯+白飯同雪糕,CP值都算幾高😍🔵日本宮崎豚肉肉質嫩滑,脂肪分佈均勻,再燒到焦香,配上自家製醬汁,冇得輸👍🏻 🔵薄切鹽燒牛舌牛舌切得非常薄,鹽燒的方式突出其獨特的口感,外焦裡嫩,牛舌的嚼勁和鹹香完美結合,加少少檸檬汁,正呀🤤🔵澳洲精選和牛澳洲和牛的肉質鮮嫩,見到雪花狀既脂肪,入口即化,牛味濃郁,點少少自家製醬汁一齊食,口感更佳😍🔵美國黑安格斯牛肉黑安格斯牛肉的紋理分明,肉質鮮嫩,燒烤後散發出濃郁的牛肉香氣🫶🏻🔵石狩西京魚湯 魚湯用料豐富,帶有濃郁的魚香同西京味噌的香氣👍🏻🔵雪糕有兩款口味- 豆腐&開心果,口感絲滑,甜度適中😍

🔵日本宮崎豚肉

🔵薄切鹽燒牛舌

🔵澳洲精選和牛

🔵美國黑安格斯牛肉

🔵石狩西京魚湯
魚湯用料豐富,帶有濃郁的魚香同西京味噌的香氣👍🏻

🔵雪糕
有兩款口味- 豆腐&開心果,口感絲滑,甜度適中😍

2024-11-28 353 瀏覽
延燒肉 🥩午市燒肉套餐:$158前菜係柚子醋漬嘅涼菜,清新開胃。湯品為石狩西京魚湯,魚味濃郁而且食到啖啖魚肉。到主角燒肉,兩個人想試唔同款嘅肉,最後揀左日本宮崎豚肉、薄切鹽燒牛舌、美國安格斯牛(+38)、澳洲精選和牛(+$28)。四款肉都非常高質,呢個價錢黎講真係好佛心🫣 如果中意食牛味重嘅建議揀美國黑安格斯牛肉,而澳洲精選和牛就比較重油香~牛肉燒完依然保持到豐富肉汁、軟諗口感,簡單調味配白飯食好正🫶🏻豚肉嘅油脂比例有平衡,燒到焦香好正🤤 薄切牛舌有嚼勁,加少許檸檬汁更突出牛舌香。
延燒肉 🥩

午市燒肉套餐:$158

最近去咗上環新開嘅延燒肉,無論午市定晚市都好抵食,午市只需$158就可以食到高質燒肉,環境又舒服,喺中環用呢個價錢食燒肉,真係唔多見!建議午市去試,因為午餐比晚餐平成$100,係份量少啲啲(120g),但都一樣有湯、前菜、燒汁同甜品,超抵玩!如果想食多啲肉,就可以晚市試下,150g份量夠晒慢慢燒慢慢食~我個日去就係夜晚,同朋友邊燒邊傾下計!正!⭐️ 自選COMBO兩款肉 (150g) $268 套餐可以自選兩款肉,仲有前菜🥗、湯🍲、燒汁/鹽/柚子醬同甜品🍨,夠晒足料,性價比超高!✨ 薄切鹽燒牛舌 🐮👅 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻中意牛舌嘅唔好錯過!鹽燒味濃郁,燒完唔使加醬都好好食,完全係必點之選! ✨ 日本華味鳥 🐥 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻雞肉嫩滑多汁,燒完肉汁鎖住,味道香濃又唔會太膩,完全打破對燒肉雞肉嘅偏見! ✨ 美國黑安格斯牛肉 (+$48) 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 牛味濃厚,肉質紮實,令人滿足嘅口感!點埋自家製嘅子醬,層次感即刻提升!✨ 澳洲精選和牛 (+$38) 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 油花分佈均勻,肉嫩但比一般和牛瘦啲,入口冇咁膩,反而更有牛肉嘅甘甜香味,健康人士會鍾意!🍨 開心果

⭐️ 自選COMBO兩款肉 (150g) $268

✨ 薄切鹽燒牛舌 🐮👅

✨ 日本華味鳥 🐥
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

✨ 美國黑安格斯牛肉 (+$48)
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

✨ 澳洲精選和牛 (+$38)
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
油花分佈均勻,肉嫩但比一般和牛
瘦啲,入口冇咁膩,反而更有牛肉嘅甘甜香味,健康人士會鍾意!

🍨 開心果及豆腐雪糕
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
甜品係全場最大驚喜!開心果雪糕有粒粒果仁,味道香濃;豆腐雪糕滑溜細膩,豆腐味清香天然,甜度啱啱好,兩款都令人食完好滿足,甜品控一定要試!

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(最推薦)- 👎🏻(可以唔使試)
2024-11-25 266 瀏覽
九月份才開業的餐廳已有滿滿的人氣🎈餐廳位於中環九如坊,裝潢帶著傳統的京都與現代元素,店面整潔有序✨跟友人各自選了一份午市套餐,份量剛剛好🥢~~~~~~~~~~~~~~~~❥$𝟭𝟱𝟴 自選以下兩款肉類/𝟭𝟮𝟬ɢ𓏲𓏲 日本華味鳥𓏲𓏲 日本宮崎豚肉𓏲𓏲 薄切鹽燒牛舌𓏲𓏲 澳洲精選和牛(+$𝟮𝟴)𓏲𓏲 美國黑安格斯牛肉(+$𝟯𝟴)✂︎三款醬汁分別有柚子醬|鹽|燒烤醬🫙 最特別莫過於用蘋果製成的燒烤醬,比起坊間提供的更加清新🍎✨✂︎🐷豚肉中大量的油脂已在烤的過程中流失,薄薄一片非常焦香,美味得很👍🏻🐮牛肉肉味濃郁,愈嚼愈香✂︎𓏲𓏲 套餐包有前菜:海帶牙𓏲𓏲 蔬菜:翠肉瓜、杏鮑菇、京蔥、黃椒𓏲𓏲 餐湯:石狩西京魚湯𓏲𓏲 甜品:豆腐雪糕、開心果雪糕開心果雪糕極濃郁💚 豆腐雪糕充滿清新的豆腐香味,大愛🍨❤️

跟友人各自選了一份午市套餐,份量剛剛好🥢
~~~~~~~~~~~~~~~~
❥$𝟭𝟱𝟴 自選以下兩款肉類/𝟭𝟮𝟬ɢ
𓏲𓏲 日本華味鳥
𓏲𓏲 日本宮崎豚肉
𓏲𓏲 薄切鹽燒牛舌
𓏲𓏲 澳洲精選和牛(+$𝟮𝟴)
𓏲𓏲 美國黑安格斯牛肉(+$𝟯𝟴)

✂︎
🐮牛肉肉味濃郁,愈嚼愈香

𓏲𓏲 套餐包有前菜:海帶牙
𓏲𓏲 蔬菜:翠肉瓜、杏鮑菇、京蔥、黃椒
𓏲𓏲 餐湯:石狩西京魚湯
𓏲𓏲 甜品:豆腐雪糕、開心果雪糕
開心果雪糕極濃郁💚
豆腐雪糕充滿清新的豆腐香味,大愛🍨❤️

中環區午市$158+食到日式燒肉⁉️九如坊新開日式燒肉店 日系裝潢+裡面木調設計十分舒適午市套餐包括兩款肉類+時蔬拼盤+湯+白飯+甜品👍🏻肉類可以自選兩款 有雞、豬、牛肉選擇覺得揀日本宮畸豚肉+薄切鹽燒牛舌是完美配搭💛想追求更高階肉質亦可以加錢升級和牛或安格斯牛肉等🥩席前會看到師傅切肉和仔細擺盤看到工整的擺盤和靚靚的肉片心情已經好起來✨值得一提他們自己做的魚湯出色到我超想加添哈哈
中環區午市$158+食到日式燒肉⁉️
九如坊新開日式燒肉店
日系裝潢+裡面木調設計十分舒適
午市套餐包括兩款肉類+時蔬拼盤+湯+白飯+甜品👍🏻
肉類可以自選兩款 有雞、豬、牛肉選擇
覺得揀日本宮畸豚肉+薄切鹽燒牛舌是完美配搭💛
想追求更高階肉質亦可以加錢升級和牛或安格斯牛肉等🥩

席前會看到師傅切肉和仔細擺盤
看到工整的擺盤和靚靚的肉片心情已經好起來✨
值得一提他們自己做的魚湯出色到我超想加添哈哈
用餐優惠
試食活動
2024-11-23 143 瀏覽
無幾耐之前食過中環和牛丼專門店知𨒂屋原來佢地仲有另外一間燒肉屋叫𨒂燒肉店內同樣走日系風格雖然主打燒肉但油煙感唔會好重午市燒肉套餐自選COMBO澳洲精選和牛 l 美國黑安格斯牛肉 l 日本宮崎豚肉 l 薄切鹽燒牛舌可以係5款肉類中選擇2款今次就揀左牛同豚肉自已最鍾意係薄切鹽燒牛舌質感爽彈而且配上青蔥味道更香更惹味2款牛肉同樣富牛香 入口香嫩豚肉肥瘦層次分明 燒香後入口香脆配搭新鮮生菜食清爽又平衡返油膩感季節時蔬拼盤翠玉瓜 l 杏鮑菇 l 京蔥除左肉類外仲配搭3款季節蔬菜石狩西京魚湯充滿魚湯鮮甜但又唔會帶腥甜品豆腐雪糕 l 開心果雪糕2款雪糕味道都好濃食完燒肉後以雪糕降溫同時清新一下口腔
無幾耐之前食過中環和牛丼專門店知𨒂屋

2款雪糕味道都好濃
食完燒肉後以雪糕降溫同時清新一下口腔
午餐
2024-11-19 206 瀏覽
放假去中環新開張日式燒肉店食燒肉🥳 午市燒肉套餐自選Combo ($158)有兩款肉類、味噌湯、小食、蔬果、白飯及甜品,幾抵食👍🏽 肉類揀咗🐥日本華味鳥、🐷日本宮崎豚肉、🇦🇺澳洲和牛(+$28)及🇺🇸美國黑安格斯牛肉(+$38)個人最鍾意豚肉同黑安格斯牛肉❤️ 薄切豚肉燒至熟透時,帶點香脆,油脂四溢🤤 黑安格斯牛肉肉質細嫩又香軟,唔需要點調味料都好夠味😋 三文魚味噌湯味道唔腥,唔錯🥣 蔬果有杏鮑菇、京蔥、翠玉瓜及黃椒,味鮮又爽甜😋甜品有豆腐雪糕同開心果雪糕,豆腐雪糕豆味濃郁,而開心果雪糕有香口開心果粒粒,帶少少鹹味,兩款雪糕都好好味😋❤️

午餐
📍 延焼肉▪上環中環日式餐館知延屋新品牌🔥有睇Reels分享就知知延屋CP值高🫢今次將品牌申展至日式燒肉店精心挑選各種肉類🐂及新鮮蔬菜🥬裝修更融合了京都傳統與現代元素簡潔時尚 用餐環境舒適午市和牛5️⃣道菜套餐都只係$158起勁抵食🥹🥹🥹遲啲仲有丼飯套餐呢.ᐟ.ᐟ.ᐟ♡午市燒肉套餐 $158▪️自選Combo兩款肉類當日同朋友兩個餐揀咗四款肉👇🏻👇🏻✨澳洲精選和牛(+$28)+美國黑安格斯牛肉($28)+日本華味鳥+薄切鹽燒牛舌✨澳洲和牛油脂香口 肉質軟嫩安格斯牛肉牛味更重 口感更實淨牛舌爽脆有嚼勁 鹽燒風味一番.ᐟ.ᐟ.ᐟ最有驚喜係🐓華味鳥來自九州🇯🇵使用專用飼料飼養雞肉鮮嫩粉紅 圓滑剔透店員建議可煮到八成熟 口感更嫩滑味道更鮮甜🤤▪️季節時菜拼盤包括翠玉瓜、杏鮑菇、南瓜、京蔥▪️石狩西京魚湯▪️白米飯▪️甜品可以豆腐、開心果口味二選一兩款雪糕口味都好正🙌🏻豆腐口味特別濃郁🤍口感比較黏 同時溶得好快🥺上枱有一半已經溶到變水
📍 延焼肉▪上環
勁抵食🥹🥹🥹遲啲仲有丼飯套餐呢.ᐟ.ᐟ.ᐟ

♡午市燒肉套餐 $158
▪️自選Combo兩款肉類
當日同朋友兩個餐揀咗四款肉👇🏻👇🏻
✨澳洲精選和牛(+$28)+美國黑安格斯牛肉($28)
+日本華味鳥+薄切鹽燒牛舌✨
雞肉鮮嫩粉紅 圓滑剔透
店員建議可煮到八成熟
口感更嫩滑味道更鮮甜🤤

▪️季節時菜拼盤
包括翠玉瓜、杏鮑菇、南瓜、京蔥

▪️石狩西京魚湯

▪️白米飯

▪️甜品
可以豆腐、開心果口味二選一
兩款雪糕口味都好正🙌🏻
豆腐口味特別濃郁🤍
口感比較黏 同時溶得好快🥺
上枱有一半已經溶到變水
2024-11-15 227 瀏覽
巷仔嘅日式燒肉店,有少少似去咗日本~放假好鍾意去上環行下睇下食咩好,咁啱經過呢間新開嘅燒肉店,午市燒肉套餐包咗好多唔同嘢食,仲可以揀唔同肉類,而且係靚肉!即刻入咗去試試佢!薄切鹽燒牛舌牛舌口感有嚼勁又唔會過韌,加上少少鹽就已經好好食!我特別鐘意燒到佢外層少少脆,食落更香口!澳洲精選和牛肉質滑嫩油花分佈得恰到好處,啖啖Juicy,點少少醬油已經滋味十足!美國安格斯牛肉雖然冇和牛咁油脂豐富,但肉質同樣唔錯,味道濃郁,啱晒喜歡重牛味嘅人日本華味鳥雞肉肉質鮮嫩,燒到雞皮香脆入口外脆內軟!

美國安格斯牛肉

日本華味鳥
雞肉肉質鮮嫩,燒到雞皮香脆入口外脆內軟!