2018-11-07 646 瀏覽
今晚無飯主婦,便來這裡吃晚飯。第一次試下呢間的孖寶套餐半隻鷄或兩隻乳鴿配魚或粉絲蟹煲或配價錢貴些少的鮑魚。今次選擇了脆皮吊燒鷄半隻和粉絲蟹煲,事關脆皮雞自己屋企煮難度高,而且不是每間酒樓都有得食和好食的,果然沒有令我們失望,色澤金黃,香氣樸鼻,肉質鮮嫩多汁,賣相吸引,真係色、香、味、美!😋好難得!粉絲肉蟹煲,粉絲吸收晒蟹肉味,味道濃郁,但是好多蟹殼碎,要好小心食,唔知係咪今晩有賽馬關係,師傅起勢卜個蟹殼,心水馬仔跑到終點便輸了,再卜多幾次碎上加碎,好難挑走殻碎,終於呢個煲要花半個鐘才能吃光。下次再吃這款菜時,要留意當天是否有賽馬,否則建議吃其他小菜為妙啦!😅😅

脆皮吊燒鷄
粉絲肉蟹煲
2018-11-07
脆皮吊燒鷄
早幾天在元朗這間彩晶軒吃過晚餐,這個晚餐是事先預約的,因為預約了一圍飯菜 ,一共12個人,有燒乳豬, 有炸子雞,有蒸魚,有炒菜,有魚翅,有乾瑤柱炆冬菇,有炸蟹鉗,有帶子炒西蘭花,有紅豆糖水等等。☆*:.。. o(≧▽≦)o .。.:*☆這間就是元朗彩晶軒了。我是坐西鐵過來的,到西鐵的元朗站就落車,一出閘,就會見到彩晶軒了。(>^ω^<)其中吃過這個魚翅,我個人覺得比較好吃 ,魚翅一條條分明,而且用了上湯煮這道餸,味道濃郁。另外這個乾瑤柱炆冬菇,賣相十分好,哈哈,所以我忍不住拍下一張照片。(>^ω^<)這個炸蟹鉗配上甜酸醬味道可口 。外皮炸到脆卜卜的。燒乳豬肥瘦適中,再沾上甜醬,味道很匹配,我自己一個人都吃了好幾片。哈哈⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄這道就是帶子炒西蘭花,帶子一粒粒很大的,主導剛剛好熟透,肉質鮮甜,西蘭花炒得很翠綠,咬下去有爽脆的感覺。(*☻-☻*)整體來說彩晶軒的食物都幾好吃。

☆*:.。. o(≧▽≦)o .。.:*☆

這個炸蟹鉗配上甜酸醬味道可口 。外皮炸到脆卜卜的。

整體來說彩晶軒的食物都幾好吃。
2018-08-14
  • 燒乳豬
  • 帶子炒西蘭花
2018-08-15 893 瀏覽
我嗰日見放假,12:00p.m 左右就同媽咪去咗西鐵元朗站間彩晶軒飲茶。入到去,啲職員全部都懶到嘔,全部做嘢都行動緩慢,開位嗰時又唔會主動畀「公筷」人哋。味道還可以,但係佢「食水」真係太深,豆腐上面嗰舊百花,簡直細舊到冇朋友。味道都算幾好,只係油份多咗少少。味道新鮮,入邊係用原隻蝦,以及豬肉入面冇加肥豬肉。呢個簡直係我飲成餐茶最經典嘅一樣點心 係我史上最難食嘅,完全唔係我以前食甜薄嗰種味道。食落去淡而無味,好硬。

客家百花豆腐煲
$26.5

豉油皇肉片炒河

味道都算幾好,只係油份多咗少少。
黑松露北菰燒賣皇
$30.5

味道新鮮,入邊係用原隻蝦,以及豬肉入面冇加肥豬肉。

椰香煎甜薄

豉油皇肉片炒河
黑松露北菰燒賣皇
$ 30.5
2018-07-14 904 瀏覽
離我家只有5分鐘腳程的酒家,每月最少多光顧最少一到兩趟。裝潢四正,但談不上高檔,但以元朗街坊價錢酒樓而言,格調則十分不俗。小弟最愛他們的早市點心,即叫即蒸,新鮮出爐,用料新鮮,最重要一點是他們造的點心肥肉比例相當少,吃過的點心都不帶油膩口感,炸物亦相當乾身。附圖為特別推介的幾款點心點心拼盆 - 有蝦餃、燒賣、潮州粉果、义燒包及鯪魚肉燒賣各一粒,早上特價只賣HK$22一籠,相當抵食,以一籠價錢可試足五種口味點心,五款點心中小弟最愛燒賣,肥肉少,蝦肉多,冬菇粒的質素好,整顆燒賣都帶有很重的菌菇香氣。龍蝦汁鮮竹卷 - 卷炸得香脆不油膩,火候控制好,蝦汁帶茄酸及蝦湯的甘甜,跟鮮竹卷是絶配。大窩粥 - 這裏的粥底造得異常的好,香綿滑溜,份量亦大,每窩約有八至十小碗。可自選配料,由最貴的龍躉片HK$18到皮蛋什箘等每款HK$8 。下圖的一窩四料粥,有滑牛、肉丸、鯪魚球及皮蛋,連粥底加一後整鍋才賣HK$55,在香港的大排檔兩碗生滾粥也超過這價格,十分十分抵食的選擇,大家要留意早晨優惠食物只在早上10:00前供應。腰果奶露 - 腰果香氣豐富,突出用料什佳,生磨造法口感滑溜非常。
離我家只有5分鐘腳程的酒家,每月最少多光顧最少一到兩趟。

附圖為特別推介的幾款點心

2018-06-10
$75 (早餐)
  • 大窩粥
  • 腰果奶露
  • 龍蝦汁鮮竹卷
彩晶軒野食質素唔錯..... 但服務態度就.... 有改善空間.... 話說叫左碟「香芒沙律魚柳卷」.. 本身唔跟沙律醬... 我都知入面係有沙律醬... 但我嘅屋企人想點多少少,入味d... 叫一個侍應問可唔可以比碟沙律醬... 佢話碟野唔跟就唔可以比.... 再問廚房姐姐.... 佢都話唔比得就唔比得...入面都有沙律醬啦.... 其實一碟比豉油碟更細嘅沙律醬係唔係咁貴?呢三條魚柳卷都已經係$27.5,碟沙律醬真係食左你隻「車」?

2017-07-09 3140 瀏覽
孖寶放假,無約人出去,總會愛去飲茶元朗呢區,都算呢間係最愛都去過两三間彩晶軒,唔失點解總係覺得元朗呢間係最好食,我就最愛吃七彩脆夢白C腸粉。其它都一般可以接收。
孖寶放假,無約人出去,總會愛去飲茶

元朗呢區,都算呢間係最愛

其它都一般可以接收。
2017-06-24 2029 瀏覽
This chinese restaurant is very popular. I went there with my family. There was a long queue. We waited almost for 20 tables before we got one. However, the dim sum there was worth the wait. This restaurant was renovated recently. The ambiance was welcoming and bright. It made us feel energetic despite the heavy rain outside. We ordered vegetarian steamed dumplings, mango pudding, and spring rolls. We must definitely dine there again soon.
2017-06-24
2017-05-27 1754 瀏覽
星期日下午茶時間,差不多三點還要等位。等了又等後有得入座。假日下午茶,食物選擇少的可憐。蝦腸粉,這樣上碟得兩條,我和朋友一囗咬下去的感覺係,腸粉好厚不滑,蝦係剛熟的狀態,好驚驚。炸魷魚酥好大碟,見到都 Happy ,但好奇怪係凍同無味的。其他點心平平無奇。。。
星期日下午茶時間,差不多三點還要等位。
等了又等後有得入座。

假日下午茶,食物選擇少的可憐。

其他點心平平無奇。。。
2017-01-25 2646 瀏覽
話說三名損友約了小人進行一項久經生疏的特訓 - 玩打衛生麻雀。竹戰之前,先禮後兵飲茶聯誼。😁炸魷魚鬚十分酥脆,魷魚肉夠軟,咬下索索聲,不過小心炸粉會跌到通處皆是……腐皮卷煎得脆而柔靭,肉餡飽滿,不算太油。蔥花炸両腸粉皮拉得薄,有米香,奈何油炸鬼應更脆一些;更是一般腸粉的微型版,只要將兩件做成一條的話,一定少過平常的茶樓腸粉。燒賣上放上丁點兒的黑松露,就有丁點兒的松露味。噱頭是有的,但小人寧願吃一件傳統有蝦的燒賣囉。吃罷早點,一決高下!😄

椒鹽魷魚鬚
腐皮卷煎得脆而柔靭,肉餡飽滿,不算太油。
腐皮卷
蔥花炸両
黑松露燒賣
吃罷早點,一決高下!😄
椒鹽魷魚鬚
2016-11-05 2380 瀏覽
谂住今晚豪下佢,一人一盅翅,每位$118,拎到埋嚟已经有啲失望夾嚟睇下,足二两???再飲啖湯,夠杰,不過吾濃;有咸火腿味,不過真係夠晒咸一句話。。。吾值$118清蒸沙巴龍躉,不過不失,魚蒸得剛好,滑,但沒有鮮味是全晚最好味的,蒜蓉粉絲蒸聖子皇,蒜蓉香,粉絲索晒啲味,正!聖子大,爽口,鮮甜成晚終於食返碟好味嘅,而且價錢合理,$18/隻
紅燒鮑翅

一句話。。。吾值$118
清蒸沙巴龍躉,不過不失,魚蒸得剛好,滑,但沒有鮮味

成晚終於食返碟好味嘅,而且價錢合理,$18/隻

2016-09-11 1804 瀏覽
下午茶時推出了椒鹽九肚魚,雖然我些感冒底,但都大膽嘗試,衹要灘涼些就可以食,無問題嘅。椒鹽不太鹹,吊下味道,九肚魚炸到外脆內軟,魚的內質嫩滑,點小小喼汁,口感非常豐富!雖然得五件,每件都大如兩隻手指咁粗,令人一食難忙!
2016-09-11
  • 椒鹽九肚魚
服務態度水平完成唔到家,食龍肉都冇味今朝一早去攞位飲茶,食飽飽比完錢當然起身走人架啦。起身離開行左兩步,就聽到一個呀姐(酒樓職員),超級大聲兼惡死咁講:""您地咪走呀,食野唔比錢,唔洗旨意走""大聲恐怖到成間酒樓既客人都望曬過黎,當正我地係食霸王餐既客人之後其他職員都過黎話我地成枱冇比錢,咁大個集團電腦冇紀錄架咩,等左勁耐要搵返當地收我地錢果位哥仔黎證明我地有比錢,酒樓先肯再去睇電腦紀錄,先知道自己將埋單紀錄入錯左落另一張枱度。之後知道自己做錯野,都仲要完全冇唔好意思,當冇事發生過咁叫我地走。依間酒樓既服務水平同態度連基本合格水平都未到,淨係識大聲夾惡話人,自己出錯又唔肯認,唔肯檢查自己的問題。真係好恐怖
服務態度水平完成唔到家,食龍肉都冇味
今朝一早去攞位飲茶,食飽飽比完錢當然起身走人架啦。
""您地咪走呀,食野唔比錢,唔洗旨意走""
題外話/補充資料: 服務態度水平完成唔到家,食龍肉都冇味。
2016-08-29
$70 (早餐)
2016-07-13 2665 瀏覽
星期日同屋企人飲茶,元朗酒樓多的是,有新派也有懷舊,其中以西鐵站的彩晶軒最為方便。所以等位飲茶的人都很多,等了大半個鐘才有位。脆皮燒腩仔 $58大家都比燒腩仔份量嚇著,$58一碟只有16塊,豬肉真的好貴呢!豬皮都算脆口,燒腩仔較乾身亦較韌。香煎蘿葡糕(小點)一碟有4件,厚度中規中矩,兩邊煎得算夠金黃,亦夠結實,臘肉就偏少了一點,不過整體味道都還可以。爽滑蝦腸(頂點)彩晶軒的腸粉早已分成6節,雖然合併回都有3條,但感覺上似縮水了一點。腸粉皮薄滑,每節都有一隻蝦,蝦肉算爽口,質量都不錯。蜜汁叉燒包(中點)一籠三個,體積比一般細,包不夠鬆軟,粉味不重,餡料的叉燒肥瘦適中,肥肉不多,味道中規中矩。香滑流沙包(中點)剝開奶黃包不是流心,奶黃餡呈凝固狀態,不過加入了鹹蛋黃令奶黃味香濃,甜度適中,整體是不錯,只是包方面依然不夠鬆軟。晶瑩蝦餃皇(頂點)蝦餃皮算薄,一籠4粒都漲卜卜,蝦餃內包有2、3隻蝦,蝦肉爽口彈牙,味道算不錯。黑松露北菰燒賣皇(特點)一籠有四粒,用黑松露代替了平時的蟹籽,不過放面的蝦也省卻了。雖然不算是飽滿,肥豬肉份量跟豬肉一半半, 豬味香口不錯,但不太吃得到黑松露味道。鮮竹牛肉球(
脆皮燒腩仔 $58
香煎蘿葡糕(小點)
爽滑蝦腸(頂點)
蜜汁叉燒包(中點)
香滑流沙包(中點)
晶瑩蝦餃皇(頂點)
黑松露北菰燒賣皇(特點)
鮮竹牛肉球(大點)
3粒牛肉球,每粒都算是大粒,牛香味較一般,放了很多芫茜。牛肉球下面的腐皮算是腍軟,可惜份量小。
豉汁蒸鳳爪(中點)
鳳爪頗腍軟入味,不過醬汁有少許鹹。
陳皮叉燒酥(中點)
香脆鬆軟的叉燒酥熱辣辣,外表焗到金黃,內裡的叉燒餡都很多,而且帶點點陳皮香,一甜一鹹都不錯。
5個人埋單$370, 在元朗區來說未算抵食, 只是貪其就腳。

2016-07-10
2016-04-13 2279 瀏覽
 朋友入住元朗新樓 YOKO TOWN, 我們特地去探他, 乘西鐵到元朗總站, 先相約到緦站酒樓集合,即彩晶軒, 此酒樓是好彩集團成員, 會比較有信心. 酒樓裝修具宴会氣派, 入門已見天花掛滿圓球及水晶吊灯, 並有裝飾很好的禮台. 位置在西鐵站, 交通算方便, 是婚宴理想的酒家.  今天是星期日, 不設訂位, 排隊等候 30分鐘.侍應開茶及送來点心紙, 我們叫了傳統及特式點心:生煎蓮藕餅:  煎得香口, 蓮藕味濃. 脆皮魚柳春卷腸粉: 有點像春風得意腸, 面皮柔軟, 內餡鬆脆豐富, 醬味好.蜜汁叉燒包:  包身鬆軟, 叉燒餡多, 蜜汁甜味適當. 菜苗餃:  一笼三件,皮晶莹剔透..略带韧性,里面的菜苗敕滑好口感.生煎飽,餡多, 煎得香, 是我們到好彩集團酒樓必叫食品. 叉燒酥:   上台夠熱, 內料叉燒足料, 酥皮很鬆脆.香煎窩貼餃: 好大隻, 有3隻, 皮唔算厚, 包著好多餡肉, 而肉汁也鮮味.香滑芝麻糕: 很久沒吃此甜品, 真懷舊, 芝麻糕層層疊, 不太甜入口不錯香芒軟枕:  芒味少, 一般品質.椰子燉雙皮奶: 也是集團特式甜品, 水準很好, 夠香滑而不太甜, 我的至愛.點心品質調

即彩晶軒, 此酒樓是好彩集團成員, 會比較有信心.
侍應開茶及送來点心紙, 我們叫了傳統及特式點心:

生煎蓮藕餅:  煎得香口, 蓮藕味濃.
蜜汁叉燒包:  包身鬆軟, 叉燒餡多, 蜜汁甜味適當.

生煎飽,餡多, 煎得香, 是我們到好彩集團酒樓必叫食品.
叉燒酥:   上台夠熱, 內料叉燒足料, 酥皮很鬆脆.
香芒軟枕:  芒味少, 一般品質.
點心品質調味也及格, 招呼一般水準, 沒有什麼特式或驚喜, 優點是價錢不太貴, 而座位也整齊.

2016-04-01 1503 瀏覽
小弟早起,屬茶樓常客。假日飲茶等位屬平常事,但以平日早上來說,元朗區的酒樓少有滿座,大部份茶樓無須等位。說大部份即有例外,至愛元朗酒樓帝豪平日早上有時需要等位,大概每兩次光顧,便有一次要拿票輪候。今天我要向大家介紹的,不管平日假日,早上中午都有人龍等位,它便是好彩集圍旗下的彩晶軒。小弟曾光顧該店三十次以上,印像中只有一至兩次不用等位,都是八點前入座。每隔一至兩天我便會路過彩晶一次,每次都有等位人龍。晨龍天天現,可歸納為以下原因:1) 地點好 - 位處元朗地鐵站內,就算從未到過元朗的朋友也能輕易找到。2) 質素高 - 在下已幫趁過元朗區內所有酒家(天水圍的不算),小弟認為他們的點心質素位列元朗三甲。3) 不准撘枱 - 曾粗畧點算,彩晶堂座超過300個,但只有數張大枱可供茶客撘枱共用,酒樓有三至四份一的座位是『吉』的。星期日的八點十五分到達彩晶,等了約十五分鐘方可入座。酒樓內茶客滿滿。家人到齊馬上下單,點了一窩生滾粥、點心併盤、淮山餃、义燒包及乾蒸牛肉。生滾粥 HK$40點了肉丸、鯪魚球及雜菌三款生滾粥料。這粥我在這裏吃過起碼十次,每次都十分滿意,粥底甘香綿滑,帶油香及很輕微的皮蛋澀味,據

晨龍天天現,可歸納為以下原因:

星期日的八點十五分到達彩晶,等了約十五分鐘方可入座。

酒樓內茶客滿滿。
生滾粥 HK$40

點了肉丸、鯪魚球及雜菌三款生滾粥料
生滾粥
這粥我在這裏吃過起碼十次,每次都十分滿意,粥底甘香綿滑,帶油香及很輕微的皮蛋澀味,據母親推斷應該是在煲時混入了生油及搓爛了的皮蛋。

生滾料質素良佳,肉丸及鯪魚球都鮮甜彈牙什菌份量充,提升了粥的甜味之餘,亦添加了每口粥的𡁻頭。

乾蒸牛肉 HK14.8
乾蒸牛肉
$14.8

蒸得乾身,肉質爽甜彈牙,梘水味不明顯,是這裏的不俗出品。

點心併盤 HK$18.8
點心併盤
$18.8

亦是點了超過十次的點心,份量為五粒,但併的點心卻並非每次一樣,有三粒是鐵腳,包括潮州粉果、帶丁點黑松露醬的燒賣及鯪魚燒賣,而菜苗餃、賽螃蟹餃、荳苗餃及准山餃則輪流上陣。今天籠內的乃一粒荳苗餃及一粒准山餃。
燒賣賣相普通,但內涵 十足,肥肉只佔了用料的十分之一左右其餘的都是鮮蝦瘦肉,入口鮮甜甘香。而那一點黑松露,份量太少,對味道提升毫無幫助。鯪魚燒賣鮮甜爽口。潮州粉果,肥肉不多,沙葛鮮甜無渣。荳苗餃中的苗是蝴蝶苗,蝴蝶苗是荷蘭豆的苗,味爽甜,但草青味較濃,廚師用了蒜頭跟蝴蝶苗同煮,去掉了草青味道,然後再混入鮮蝦,再用澄麵皮包成,這是五件之中最喜歡的。准山餃屬新派點心,饀料除准山還有香芹、甘筍、少許肥肉及鮮蝦,惟配答出的味道口感,小弟認為只一般。

准山餃 HK$18.8
准山餃
$18.8
單點的外型跟點心併盤中的有着大不同,饀料一致,皮則較厚

义燒包 HK$18.8
义燒包
外皮發得鬆軟,汁濃郁,义燒粒已瘦义為主,水準頗高。

下圖為上午10點多離開酒樓時的門外的輪候人潮
總結:想往彩晶軒飲茶,最好在早上十點前,如十點後去,請預留半小時輪候時間
2016-02-28
$50 (早餐)
生滾粥
乾蒸牛肉