西營盤必食雞白湯拉麵🍜❤️1. 叉燒雞白湯拉麵配淺草唐揚鷄胸 $95係torimama 嘅拉麵 食落粗幼適中 軟硬適中 仲可以揀柚子麵 食落有淡淡柚子清香 再加埋佢個秘製柚子醬 食落小小辣得黎又釣到柚子嘅濃味 好特別 而個湯簡直係我心目中雞白湯嘅Number 1 一入口smooth得來又好有雞味 真係食得出 係新鮮雞熬製出嚟 仲要飲晒成碗湯 一啲都唔口渴 真係好難得 仲有個雞胸都好出色 第一次見雞胸用唐揚去整 外皮酥脆得來 又唔係好重負擔 入面個肉 好明顯經過慢煮 係十分之嫩滑 真心正 呢次已經係第二次嚟食 下次一定會再返嚟🤤2. 貝汁鹽味雞清湯拉麵 $95呢個係清湯系 簡單啲嘅鹽味 同貝汁嘅味道 同時仲保留到雞清湯嘅味道 所以飲落好舒服好清澈 啲配料都好好食 個蜆好鮮甜 個雞燒香左 但仍然好滑好嫩 隻蛋係糖心蛋 熟度啱啱好 都好好食 唔食雞湯嘅朋友都可以一試📍彩麵 (西環)西環石塘咀屈地街18號地舖
西營盤必食雞白湯拉麵🍜❤️

1. 叉燒雞白湯拉麵配淺草唐揚鷄胸 $95

2. 貝汁鹽味雞清湯拉麵 $95

📍彩麵 (西環)
西環石塘咀屈地街18號地舖
今日再訪埋呢間女老闆用心打理嘅雞白湯拉麵小店。位於一條小巷子裡竟然收藏住呢間個人覺得香港最好味嘅雞白湯拉麵,一定要介紹俾大家💁🏽‍♀️佢啲拉麵大概每日晚上8:30都已經賣完,就知道佢嘅質素有幾高😌今日同朋友點咗呢幾款嘢食做晚餐🍜海鮮雞白湯($98)🍜 唐揚雞胸,豬叉燒雞白湯柚子麵($95)🥟 雞皮餃子($20)🍗 明太子雞翼($20)雞湯非常濃郁,充滿着滿滿嘅骨膠原,真係好味到成碗會飲晒🤤🤤拉麵可以配上柚子麵,老闆娘介紹呢個係日本嗰邊嘅代理,獨家售賣呢一款拉麵,加上旁邊有少少柚子醬點綴一下,加落個雞白湯食,神奇地提升咗佢嘅質素😱另外海鮮雞白湯拉麵都係佢嘅熱賣產品,呢款就加上好清甜嘅海鮮味,再配上廣島生蠔,係另一種食法🤗呢間暫時覺得係香港食拉麵嘅天花板,如果路過西環又想食啲高質素嘅美食,就一定要bookmark住佢👍🏻

今日同朋友點咗呢幾款嘢食做晚餐
🍜海鮮雞白湯($98)
🍜 唐揚雞胸,豬叉燒雞白湯柚子麵($95)
🥟 雞皮餃子($20)
🍗 明太子雞翼($20)

雞湯非常濃郁,充滿着滿滿嘅骨膠原,真係好味到成碗會飲晒🤤🤤

2025-05-17 0 瀏覽
經歷完疫情之後,好多好好味嘅拉麵店都執咗,同屋企人一直喺度搵緊一間好味嘅拉麵店,今日終於比我哋搵到啦!一碗好嘅拉麵,除咗啲面OK之外,個人認為最緊要係個湯底。呢間Tori MaMa品牌嘅拉麵湯底係自己熬製,有濃郁嘅雞湯,同埋都有清澈嘅雞湯俾你揀。屋企人揀咗好creamy 嘅香濃雞湯底,好適合補充蛋白質!配合香脆嘅炸雞扒,真係好正!飲完個湯之後,將日式芥末撈落個面度食,又係另一番風味!一個拉麵有多種層次,真係好令人欣賞我揀咗清湯底,配合近期喺日本好流行嘅蜆肉,加上香煎雞扒,仲有原隻嘅流心蛋,真係世一!未離開餐廳就已經諗緊介紹朋友過嚟食希望喺唔同嘅locations開多幾間分店,方便我可以成日食啦

2025-05-13 0 瀏覽
彩麵Tori MaMa 旗下, 位於石塘咀小巷. 距離HKU 地鐵站好近, 平日都好爆場叉燒雞白湯拉麵配淺草唐揚雞胸 $95店員介紹, 雞白湯每日用新鮮雞從 2am 熬煮. 面層打成幼細泡沫, 口感順滑呈乳白色, 味道頗濃厚碗邊放上柚子胡椒醬, 食到後期膩可以加一點, 即時減膩更加清新豬腩肉叉燒大片幾軟滑小麥麵條, 好掛湯幾香. 個人口味再硬身點麵口感溏心蛋半分熟剛好一邊淺草唐揚雞胸肉質唔鞋, 唔講都唔覺係雞胸.又有雞又有叉燒, 滿足貝汁鹽味雞清湯拉麵 $95湯底以雞湯同新鮮claims 熬煮,湯比較清d用左低溫慢煮雞腿, 肉質更軟嫩. 不錯📍 彩麵 (西環)西環石塘咀屈地街18號地舖
平日都好爆場

叉燒雞白湯拉麵配淺草唐揚雞胸 $95

豬腩肉叉燒大片幾軟滑
小麥麵條, 好掛湯幾香. 個人口味再硬身點麵口感
溏心蛋半分熟剛好

貝汁鹽味雞清湯拉麵 $95
湯底以雞湯同新鮮claims 熬煮,湯比較清d
用左低溫慢煮雞腿, 肉質更軟嫩. 不錯

📍 彩麵 (西環)
西環石塘咀屈地街18號地舖
2025-04-17 2 瀏覽
話說呢間拉麵舖好隱蔽,每次行過經過想入去都已經話賣晒未夠九點就關門!最近佢租多咗個舖位,我終於有得食啦!開頭都係諗住試吓,點不知一試就知道不得了!入到去都係有起碼六成嘅食物位已經賣晒咁就唯有食買剩嘅啦!但係好有驚喜!雞白湯叉燒拉麵真係一絕!👍🏻👍🏻不過最令我驚喜嘅,就係個蠔我平時係絕對唔會叫熟嘅蠔但係真係好好食,可惜我已經唔記得咗個名😬仲有柚子麵及蕎麥麵可以選擇我個人最鍾意就係柚子麵我一定會再去食👍🏻
最近佢租多咗個舖位,我終於有得食啦!

開頭都係諗住試吓,點不知一試就知道不得了!
入到去都係有起碼六成嘅食物位已經賣晒咁就唯有食買剩嘅啦!

但係好有驚喜!雞白湯叉燒拉麵真係一絕!👍🏻👍🏻
不過最令我驚喜嘅,就係個蠔
我平時係絕對唔會叫熟嘅蠔
但係真係好好食,可惜我已經唔記得咗個名😬
仲有柚子麵及蕎麥麵可以選擇
我個人最鍾意就係柚子麵
我一定會再去食👍🏻

2025-03-20 334 瀏覽
因為睇完《孤獨的美食家》,跟住好想食拉麵,西環有間好食嘅拉麵叫"彩麵",上個月食完就已經好掛住,小店主打雞白湯,走平實親民路線,同"彩"沾麵一樣。🥢W雙湯頭 $98 (廣島蠔、蜆、豚叉燒、溏心蛋)配 柚子麵⭐️⭐️⭐️⭐️啱晒鍾意食海鮮同心大心細嘅人,蜆鮮甜,蠔味重,叉燒香軟嫩滑,溏心蛋creamy入味,柚子麵爽口彈牙初食會食到淡淡柚子香,其後要靠碗邊柚子wasabi 加強味道,而湯頭有海鮮味同時亦有些少雞白湯味,好神奇。🥢雞白湯慢煮雞胸·豚叉燒+溏心蛋 配 小麥麵 $90⭐️⭐️⭐️⭐️如果鍾意雞白湯,就一定要試呢個,首先個煙燻雞胸真係令我顛覆對雞胸嘅想像,會好想一口接一口,而小麥麵係我首選,有淡淡麥味同樣爽口彈牙,湯頭一啲都唔油膩,味道香濃入口細滑,最後成碗飲晒真係有骨膠原嘅黏口感。(p.s. 請尊重不要塗香水影響別人嗅覺味覺)🥢蝦多士 $20⭐️⭐️一客兩件大過不失,唔鍾意啡色大阪燒醬搶晒味。🥢炸蠔 $20⭐️⭐️⭐️一客兩件幾好味,但同蝦多士醬一模一樣,太鹹了。二人共消費:$228

🥢蝦多士 $20⭐️⭐️
一客兩件大過不失,唔鍾意啡色大阪燒醬搶晒味。

🥢炸蠔 $20⭐️⭐️⭐️
一客兩件幾好味,但同蝦多士醬一模一樣,太鹹了。

二人共消費:$228

2025-03-15
午餐
2025-02-07 405 瀏覽
Went to this ramen resto near HKU with my sis..I ordered Ramen in Chicken Soup with Pork Char Siu & Custard Egg. The broth was rich yet not heavy at all. The wheat noodle was on a thinner side and had an al dente texture. The char siu was evenly-sliced, soft and smooth. The custard egg with its runny egg yolk added an appeal touch to the ramen. My sis ordered Ramen in Chicken & Seafood Soup with Japanese Oyster, Fresh Clams & Pork Char Siu & Custard Egg. The broth had a robust oyster and clams a

My sis ordered Ramen in Chicken & Seafood Soup with Japanese Oyster, Fresh Clams & Pork Char Siu & Custard Egg. The broth had a robust oyster and clams aroma. She chose yuzu noodle, which exuded a fragrant yuzu essence. The seafood was fresh, and the oysters were in a rather large size.

The resto was somewhat small, with only two staff helping out during our visit. We waited for around 15 mins before being seated. The prices were budget friendly for ramen, and I thought its cp value was high.
2024-10-31
15 分鐘 (堂食)
  • Ramen in Chicken & Seafood Soup with Japanese Oyster
  • Fresh Clams & Pork Char Siu & Custard Egg
2025-01-30 313 瀏覽
記得初初開業叫雞白湯拉麵附送一支梳打水,那時拉麵上嘅炸牛蒡都放得特別多,但日子來咗,發現配料上嘅牛蒡一次比一次少,直至最近再光顧,己經無咗炸牛蒡,我算得上係佢地嘅長期客戶,希望老闆可以加返幾條炸牛蒡點綴吓碗麵又或者附費當配料我都願意比。言歸正轉,話明熟客就梗係覺得佢地好食先經常嚟幫襯,呢度港大學生、街坊同附近返工嘅打工族幫襯最多。叫咗個每次都必點嘅雙湯頭雞白湯+櫻花蝦鰹魚湯底嘅海鮮配料拉麵,柚子麵連濃滑鮮味嘅湯頭一起吃,感覺幸福無比。佢地嘅瀨戶內海生蠔同蜆整到剛剛接近熟嘅狀態好鮮味,未曾有一次食到肚子痛,超讚!我還是選擇有牛蒡嘅雙湯頭雞白湯+櫻花蝦鰹魚湯底嘅海鮮配料拉麵相片放喺度作永久懐念,最後再一次重覆希望老闆從新考慮加入炸牛蒡喺碗麵度,附費也沒所謂
  • 特濃雞白湯雞豚叉燒拉麵
彩麵價錢: $90/ $85好味程度: 4.3/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3/5性價比🥢: 5/5!回頭率😚: 4/5-係Kong U附近見到有彩拉麵就去試試。前幾年喺元朗都試過一次,不過感覺麻麻哋。今次去到呢間彩麵,只做雞白湯的拉麵🍜估唔到好有驚喜。店員都好nice!拉麵+冰水,必須啦😗-✅✅慢煮雞胸+豚叉燒。雞白湯底用高壓方式熬出,帶小小泡系,味道濃郁而唔膩🥳口感滑溜,無雞湯的腥味,有厚度得來唔會太杰。麵條都係佢地自家的幼麵條,中意呢隻唔係黃拉麵🤪 掛到湯。慢煮雞胸好嫩,薄片,唔會食到肉的纖維🐔豚叉燒都係慢煮類型,粉嫩粉嫩,唔騷,呢片叉燒普通d。隻蛋流心不過唔係好橙色個啲蘭皇🥚。仲有雞白湯必須的炸牛蒡!-平$5就無雞胸,其他全部一樣!建議叫埋雞胸啊,好食。$5抵啦。呢間係性價比高又唔錯嘅雞白湯,就嚟平座銀一半,比起太子嗰啲都平幾十蚊😱 又夠大碗。湯底讚讚!學生/經過都推薦🥰
價錢: $90/ $85
好味程度: 4.3/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3/5
性價比🥢: 5/5!
回頭率😚: 4/5

2024-12-23 289 瀏覽
星期六凍冰冰喺西環搵嘢食,好想食啲熱辣辣嘅嘢,搵到入嚟一條小巷,見到呢間標榜雞白湯拉麵嘅小店,入面坐爆,出面有人排緊隊。由於出邊個牌寫住時節限定嘅嗰啲拉麵相實在太吸引,仲有炸牛蒡!之前去日本食咗一間烏冬小店嘅炸牛堡超好食,一直好想再食,所以就算要排隊都排啦,等咗大概15分鐘終於可以入去。坐低之後,覺得都真係幾有日式小店feel,要同人搭檯,但都叫坐得舒服嘅。點菜單極之簡單,小店只專心做好幾款雞白湯拉麵,配以少量小食選擇。填好嘢食之後就交俾員工,之後就可以欣賞下店內嘅裝飾,慢慢等下啦,因為小店有標示講明細心製作,要耐心等候。等咗15分鐘,有啲肚餓啦真係,好彩先上小食可以食住先。🌟明太子釀手羽 $20只有一隻,份量略嫌少咗啲😅 不過賣相可以,表皮煎得香脆,熱辣辣食都OK嘅。雞肉略嫌唔夠嫩滑juicy,明太子就好多嘅,不過不失啦。🌟W雙湯頭(雞白湯+櫻花蝦+鰹魚) 瀬戶內海底廣島蠔+新鮮蜆+豚叉燒+溏心蛋 $95睇得出材料係新鮮嘅,蜆同蠔都脹卜卜,食落去都好有鮮味,不過食蜆嘅時候食到有少少沙,扣0.5分🤣 豚叉燒係幾好食,好薄好滑,唔會煮到老晒鞋恰恰,索埋啲湯好入味,有驚喜👍 糖溏心蛋都整得

等咗15分鐘,有啲肚餓啦真係,好彩先上小食可以食住先。

🌟明太子釀手羽 $20
明太子釀手羽

睇得出材料係新鮮嘅,蜆同蠔都脹卜卜,食落去都好有鮮味,不過食蜆嘅時候食到有少少沙,扣0.5分🤣 豚叉燒係幾好食,好薄好滑,唔會煮到老晒鞋恰恰,索埋啲湯好入味,有驚喜👍 糖溏心蛋都整得好靚,不錯😊 拉麵我揀咗柚子拉麵,聲稱係加咗柚子皮,帶香味,不過可能係啲湯都已經好濃郁,所以唔係太食得出味道同普通拉麵有咩分別,麵質都OK,幾煙韌彈牙。美中不足嘅係,竟然冇咗炸牛蒡🥲
W雙湯頭

總括而言,食物質數係對得住個價錢嘅,如果唔使排隊會更好😂

2024-12-14
午餐
W雙湯頭
雙湯頭搭配超級濃郁,雞白湯濃香加櫻花蝦、鏗魚的鮮香交織,回味無窮。配料方面 (食材新鮮)瀨戶內海的廣島蠔鮮味,肉質鮮嫩;蜆肉,令到湯頭好重海鮮味;豚肉叉燒好軟嫩,肉香都好重;溏心蛋既流心只為錦上添花。位置都幾難揾,要係屈地街大街轉入小巷,人均不用$100,係座位逼啲,店員都幾熱情,感受到用心煮出黎既拉麵。#日式餐廳 #日式料理 #拉麵 #雞白湯拉麵 #雞白湯 #灣仔 #灣仔美食 #高性價比 #foodie #foodiehk

配料方面 (食材新鮮)
瀨戶內海的廣島蠔鮮味,肉質鮮嫩;
蜆肉,令到湯頭好重海鮮味;
豚肉叉燒好軟嫩,肉香都好重;
溏心蛋既流心只為錦上添花。

• 雙湯頭雞白湯拉麵
2024-11-03 183 瀏覽
西環人氣隱世拉麵小店呢間位於香港大學站小巷裏的小店,主打雞白湯拉麵,店舖裝修風格好特別,好似中式涼茶舖一樣~🍜雞白湯拉麵配慢煮雞胸、䐁叉燒、溏心蛋 ($90)拉麵上配上炸牛蒡,炸得香脆仲要冇苦味,建議唔洗浸湯就咁食。湯底方面,師傅會將雞白湯打起泡,令到湯底更加creamy ,湯頭口味非常濃厚,而雞胸同叉燒經過慢煮處理,口感嫩滑,而且同溏心蛋一樣有淡淡煙燻香氣,而麵底有小麥麵同柚子麵可以選擇,今次簡左柚子麵,食落有輕微柚子味,配返濃厚既湯底做到解膩效果,另外碗邊仲有柚子胡椒比大家配搭🍜雙湯頭(雞白湯+櫻花蝦、鰹魚)瀨戶內海廣島蠔+新鮮蜆+豚叉燒+溏心蛋 ($95)比起上面既湯底,加左櫻花蝦同鰹魚令到湯底多左一份鹽鮮味,但係3種材料做到平衡,唔會偏向左其中一種味道,入口層次分明,先係雞白湯 ,後到蝦同魚味,配料方面,廣島蠔同蜆都係煮到剛好,非常飽滿多汁
西環人氣隱世拉麵小店

🍜雞白湯拉麵配慢煮雞胸、䐁叉燒、溏心蛋 ($90)

🍜雙湯頭(雞白湯+櫻花蝦、鰹魚)
瀨戶內海廣島蠔+新鮮蜆+豚叉燒+溏心蛋 ($95)

2024-10-24 236 瀏覽
店名: 彩麵地址: 西環石塘咀屈地街18號地舖香港大學站 B1 出口,行2分鐘環境: 4.5/5價錢: 5/5味道: 4.5/5屈地街既呢條巷仔雖然位置偏僻,但都有唔少小店,而呢間彩麵就係其中較有特色既一間🥰! 一條小巷入面有兩間彩麵,一間主打雞白湯拉麵🐔,另一間就賣日式沾麵🥢~今次就黎試下由麵條到湯底,都係由自家日本師傅每日新鮮、用心製作既隱世世一拉麵小店啦🍜!湯底方面,暫時有四款選擇,今次我地就試左其中兩款,聽講佢地研發緊黑松露味做下期限定味🍄~雞白湯慢煮雞胸拉麵 ❤️❤️❤️❤️❤️$90揀左呈淡黃色既柚子麵,有微微既柚子清香同辣味,再將碗邊既柚子胡椒芥末加入湯底內🍋,同creamy既雞白湯味互相輝映🤩~三厚片經白昆布煙燻既慢煮雞胸,最有驚喜係其嫩滑程度可媲美日本所食到💯!薄切豚叉燒肥瘦剛好🥓~面頭既炸牛蒡同紫菜切記要即刻食先會脆口😝!原隻溏心蛋既爆漿蛋黃晶瑩剔透超入味🥚,食落仲有微微酒香,整體非常好🥰~W雙頭湯拉麵 ❤️❤️❤️❤️❤️$95W雙頭湯指由雞白湯🐓、櫻花蝦🦐、鰹魚🐟作湯底,要配搭有肉鮮又有海鮮味既多重濃郁湯底,麵條就揀左幼身煙韌、有咬口既小麥味,掛湯一流👍🏻!配上瀨戶內海廣島蠔同蜆肉
店名: 彩麵

地址: 西環石塘咀屈地街18號地舖
香港大學站 B1 出口,行2分鐘

環境: 4.5/5
價錢: 5/5
味道: 4.5/5

雞白湯慢煮雞胸拉麵 ❤️❤️❤️❤️❤️

W雙頭湯拉麵 ❤️❤️❤️❤️❤️
W雙頭湯指由雞白湯🐓、櫻花蝦🦐、鰹魚🐟作湯底,要配搭有肉鮮又有海鮮味既多重濃郁湯底,麵條就揀左幼身煙韌、有咬口既小麥味,掛湯一流👍🏻!配上瀨戶內海廣島蠔同蜆肉🦪,漲卜卜明顯唔係雪藏貨🙅🏻‍♀️!同樣有炸牛蒡、紫菜、豚叉燒、溏心蛋等配菜,非常豐富😍~

雞皮餃子 ❤️❤️❤️❤️
雞皮炸到金黃酥脆😳,咬入口餡料都好足,再配上沙律醬同木魚碎就即刻減到膩😋~
2024-10-23 1036 瀏覽
小店位處大學站附近的小巷內。走進店內,大約只有20個坐位,選用古舊的酸枝檯椅。自己手劃落單(類似車仔麵)這兩道拉麵都以高壓雞🐔白湯為基底,湯頭濃郁滑順,帶有豐富的雞肉香氣。這款雞湯採用日本先進高壓技術熬製,無添加,含有5%的骨膠原,並使用攪拌器打滑,呈現出絲滑的口感。🍜第一碗拉麵$90雞白湯慢煮雞胸、豚🐖叉燒、溏心蛋 (柚子)雞胸肉有咬感,唔會「鞋」;叉燒肉厚薄而均勻口感嫩滑;牛蒡絲增添了獨特的香脆口感;海苔的鹹香,帶來多層次的味覺享受。我揀咗麵條韌度為適中,出來效果口感有點偏韌。🍜第二碗拉麵$95W雙湯頭(雞白湯、櫻花蝦、鰹魚湯底)配瀨戶內海廣島蠔+新鮮蜆肉+豚叉燒+溏心蛋蠔🦪的海水味極重而且非常鮮甜,海鮮的鮮味與雞湯相得益彰;蜆唔算特別大隻,但蜆肉漲卜卜,連湯底一齊吃,增加鮮甜層次;叉燒肉同樣保持著嫩滑的質感。🥢方法建議:建議先喝一口湯,再吃其他配料。提醒不要將牛蒡絲放入湯中,可能是為了保持其口感。建議最後吃蛋,溏心蛋是額外的點綴,蛋黃濃稠柔滑,通常不會混入湯中,而是單獨品嘗,為整體增加了一層豐富的口感。整體而言,這兩碗拉麵在視覺和味覺上都極具吸引力,帶來不同的風味享受。無加一服務
小店位處大學站附近的小巷內。

走進店內,大約只有20個坐位,選用古舊的酸枝檯椅。

自己手劃落單(類似車仔麵)

🍜第一碗拉麵$90
雞白湯慢煮雞胸、豚🐖叉燒、溏心蛋 (柚子)
我揀咗麵條韌度為適中,出來效果口感有點偏韌。

🍜第二碗拉麵$95

🥢方法建議:
建議先喝一口湯,再吃其他配料。
提醒不要將牛蒡絲放入湯中,可能是為了保持其口感。

無加一服務費,店內提供自助茶水服務。

📍西環石塘咀屈地街18號地舖

#香港美食#西環#拉麵#彩麵#雞白湯

2024-10-21
10 分鐘 (堂食)
2024-10-20 141 瀏覽
“雞白湯慢煮雞胸,豚叉燒+溏心蛋”($90)“W雙湯頭,瀨戶內海廣島蠔+新鮮蜆+豚叉燒+溏心蛋”($95)西環彩沾麵都開咗好多年原來最近喺對面開咗間食拉麵嘅分店🍜彩麵主打嘅係雞白湯湯底🐔首先點咗雞白湯配慢煮雞胸,豚叉燒,溏心蛋雞白湯由新鮮雞熬製,超級鮮甜🤤仲有滿滿嘅骨膠原感😍個湯好飲到最後清哂😝豚叉燒粉粉嫩嫩,肥瘦適中🐷最有驚喜嘅一定係慢煮雞胸食落口感柔軟又夠哂嫩😚另一碗就點咗W雙湯頭即係雞白湯+櫻花蝦,鰹魚🦐🐟味道比起淨雞白湯多咗份鮮味😋配料有廣島蠔🦪,蜆,豚叉燒,溏心蛋真係鮮上加鮮呀😛2碗拉麵面頭都有脆牛蒡絲店主建議唔好浸湯食,咁先夠哂脆卜卜😙
“雞白湯慢煮雞胸,豚叉燒+溏心蛋”($90)

西環彩沾麵都開咗好多年
原來最近喺對面開咗間食拉麵嘅分店🍜
彩麵主打嘅係雞白湯湯底🐔
首先點咗雞白湯配慢煮雞胸,豚叉燒,溏心蛋
雞白湯由新鮮雞熬製,超級鮮甜🤤
仲有滿滿嘅骨膠原感😍
個湯好飲到最後清哂😝
豚叉燒粉粉嫩嫩,肥瘦適中🐷
最有驚喜嘅一定係慢煮雞胸
食落口感柔軟又夠哂嫩😚
另一碗就點咗W雙湯頭
即係雞白湯+櫻花蝦,鰹魚🦐🐟
味道比起淨雞白湯多咗份鮮味😋
配料有廣島蠔🦪,蜆,豚叉燒,溏心蛋
真係鮮上加鮮呀😛
2碗拉麵面頭都有脆牛蒡絲
店主建議唔好浸湯食,咁先夠哂脆卜卜😙