土瓜灣啟岸又有新Cafe進駐!提拉米蘇 $46Tiramisu口感豐富,咖啡味加上芝士味道剛好紐約芝士蛋糕 $46芝士味突出,口感綿滑,唔會好heavy🫶🏻士多啤梨芝士奶蓋 L $41芝士奶蓋濃厚帶咸香,士多啤梨掛杯加士多啤梨果肉,滿滿士多啤梨味,好打卡able楊枝甘露 L $42由甜品搖身一變成為飲品,包括左清新生果芒果同柚子,仲要飲到停唔到口!📍 御來光茶社 (土瓜灣)🏠 土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下17號舖
土瓜灣啟岸又有新Cafe進駐!

提拉米蘇 $46
Tiramisu口感豐富,咖啡味加上芝士味道剛好

紐約芝士蛋糕 $46
芝士味突出,口感綿滑,唔會好heavy
🫶🏻

士多啤梨芝士奶蓋 L $41

楊枝甘露 L $42

📍 御來光茶社 (土瓜灣)
🏠 土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下17號舖
  • 提拉米蘇
2024-02-20 4 瀏覽
終於再訪啟岸巷子,這次選了一間cafe歇歇食物出色,坐得舒服,而價錢不貴 加一服務費:✖ ✿ 柚子芝士蛋糕 $46有驚喜,柚子甘香味挺突出芝士蛋糕質感幼滑😋餅底紮實度適中,不太鬆散整體是很高分的芝士蛋糕 ✿ 檸檬批 $46內餡分量適中,不黏牙有檸檬香,但不酸,甜度比芝士蛋糕高 ✿ 芋芋芝士奶蓋 (無糖) $37很多芋泥和芋圓,還有少許芋粒🤤芋圓質感很煙韌好吃;芋泥較甜 ✿ 芝士奶蓋炭焙烏龍茶 (無糖) $33+愛玉 $6 朋友的所以只嚐了一口🤣但首先強烈建議加配愛玉,分量多而且不甜!茶底香,比芋泥那杯清新 很放鬆的一個下午😚
終於再訪啟岸巷子,這次選了一間cafe歇歇
食物出色,坐得舒服,而價錢不貴

加一服務費:✖

✿ 柚子芝士蛋糕 $46
柚子芝士蛋糕 $46

有驚喜,柚子甘香味挺突出
芝士蛋糕質感幼滑😋餅底紮實度適中,不太鬆散
整體是很高分的芝士蛋糕

✿ 檸檬批 $46
檸檬批

內餡分量適中,不黏牙
有檸檬香,但不酸,甜度比芝士蛋糕高

✿ 芋芋芝士奶蓋 (無糖) $37

很多芋泥和芋圓,還有少許芋粒🤤
芋圓質感很煙韌好吃;芋泥較甜

✿ 芝士奶蓋炭焙烏龍茶 (無糖) $33
芝士奶蓋炭焙烏龍茶 (無糖) 加愛玉

+愛玉 $6
朋友的所以只嚐了一口🤣
但首先強烈建議加配愛玉,分量多而且不甜!
茶底香,比芋泥那杯清新

很放鬆的一個下午😚

柚子芝士蛋糕 $46
  • 柚子芝士蛋糕
2024-02-16 242 瀏覽
新落成唔係好耐嘅樓盤-啟岸,位於土瓜灣,經過見到有間台式飲品店,仲有精美嘅蛋糕,一於入去打下卡食下嘢先 ~門面已經好吸引,出面天花滿滿都係日式燈籠,好靚呀!店內牆壁掛上富士山標誌,日系裝修,帶日本風情既感覺!餐牌裡有多款系列既手搖茶選擇 : 黑糖系列、滋潤系列、珍奶系列、果味系列、御之特調、芝士奶蓋系列、多多系列、芋紫系列、純茶系列、咖啡系列, 可自選冰度、糖度及額外加Toppings。檸檬撻    $46外層焗到鬆脆可口,鋪上杏仁同糖霜,配合檸檬餡料,一啖食落去好清新,酸酸甜甜,好開胃,呢件確係特式又滋味嘅甜品。奧利奧芝士蛋糕    $46Oreo迷千祈唔好錯過,呢款上下層都鋪滿奧利奧,層次大大提升,但不失芝士嘅味道,濃郁且鹹香,質地帶少少濕潤感,食落唔會乾身,非常美味!楊枝甘露    $42手搖茶店可以飮到楊枝甘露,實在太方便啦。依杯啖啖都充滿果肉,散發芒果香甜、清新西柚同爽口嘅西米,甜度又啱啱好,必選推介!宇治抹茶紅豆    $36呢杯經典嘅日式飲品,抹茶非常濃郁甘香,揀少甜啱啱好,微甜軟稔嘅紅豆中和返抹茶嘅回甘,口感清香滑順,抹茶控們必定滿意。
檸檬撻    $46

奧利奧芝士蛋糕
楊枝甘露
宇治抹茶紅豆
2024-02-14 7 瀏覽
今日同個女閏蜜去行下年宵順便食個甜品🍮吹下今年嘅快趣事先,呢間有我地中意嘅小新做主題,一定黎呢度打卡啦,入面裝飾比較日式簡約風,又有小新仼人打卡,啲甜品野飲又勁多選擇,真係必帶男女朋友,閏蜜去打下卡📸🌟士多啤梨芝士奶蓋 38上面嘅奶蓋係咸咸地,好濃嘅芝士味同奶味,一啖接一啖真係好正,完全吾留。下面係士多啤梨🍓仲有果肉,飲落去士多啤梨🍓味好重,好清甜,成杯都係粉紅色嘅漸變,超好打卡🌟Oreo 朱古力芝士奶蓋 40下面係朱古力🍫勁濃勁香,中間係Oreo味嘅奶,上面仲有Oreo奶蓋,曲奇味好濃,啲奶蓋係咸咸地,完全吾流,而且杯特飲又吾會好甜🌟紐約芝士蛋糕46呢個經典之寶,必選!芝士味勁重🧀成個cake係好香,好滑,下面個餅底好薄,好脆,吾會好甜,吾會好流😍🌟奧利奧芝士蛋糕46成個蛋糕🍰係比較挺身,一食落去係好濃好軟熟嘅芝士,上下兩面仲加左Oreo碎,食落去咸香咸香又有濃濃嘅曲奇🍪味,增加個口感層次

🌟士多啤梨芝士奶蓋 38

🌟Oreo 朱古力芝士奶蓋 40

🌟紐約芝士蛋糕46

🌟奧利奧芝士蛋糕46

2024-02-13 75 瀏覽
農曆年後的首篇食評,選來一家店名有吉祥與祝福意思的御來光•茶社。御來光指富士山的頂峰--十合目在日出時的璀璨閃耀光環,由於只有在山頂才可看到御來光,因此有祥瑞、吉兆、備受祝福的意思。柚子芝士蛋糕的面層被清新的柚子覆蓋著,柚子下方是香濃幼滑綿密的芝士蛋糕,餅底像曲奇般微脆,整體上微甜中帶清新,味道相當不錯。紐約芝士蛋糕,芝士蛋糕一如柚子芝士蛋糕的口感,同樣有細膩的芝士香和綿密的質感,惟個人更喜歡前者。飲品方面,由於是第1次光顧,因此喜歡點店家推介的產品,那麼水準應差不到哪裡,中伏機會微,於是從menu中選了以下兩杯“御爺推介”,而大部分飲品均可自行選甜度和冰量,亦可按喜好加料,如仙草、珍珠等。紫薯芝士奶蓋的確值得一試,賣相美觀,超級多紫薯蓉,面層的奶蓋濃厚細緻,非常美味!御之水果茶味道香甜,果味蓋過了茶味,杯中有幾片水果點綴,與出色的紫薯芝士奶蓋相比,明顯失色了。餐廳環境整潔衞生,有幾張小枱,一派悠然。

餐廳環境整潔衞生,有幾張小枱,一派悠然。

• 紫薯芝士奶蓋
2024-02-12 9 瀏覽
呢間肥水係我公司附近!所以我成日飲😚😚甜品都好正架!好高質🙌🙌奶蓋桂花烏龍茶 $38今次簡左走甜 更加飲到茶味同淡淡的桂花香味!奶蓋份量都好多係重點!楊枝甘露 $42呢個係甜度同冰度固定的 推薦呢款 甜甜的 好有層次應 暖鐘意有爆爆姝☺️☺️☺️正Tiramisu $48呢款係偏重coffee 同少量酒味 苦味後甜味 質應比較非creamy 款 但食落好濃!我鐘意!柚子芝士蛋糕 $48酸酸甜甜好食~開胃又唔會太邪惡 飯後甜品一流御來光茶社 (土瓜灣)土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下17號舖
呢間肥水係我公司附近!所以我成日飲😚😚
甜品都好正架!好高質🙌🙌

奶蓋桂花烏龍茶 $38

楊枝甘露 $42

Tiramisu $48

柚子芝士蛋糕 $48
酸酸甜甜好食~開胃又唔會太邪惡 飯後甜品一流

御來光茶社 (土瓜灣)
土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下17號舖
2024-02-09 7 瀏覽
見到個名已經好心動,成日都想去坐下。因為上唔到富士山,都想飲杯嘢。而且,佢哋之前仲搞咗個抽獎活動,我好好彩,抽到三獎,有50杯免費飲品😋✌🏻今晚見個天涼涼地,又梅梅地(梅雨天個梅呀),就揀咗大杯凍芋芋鮮奶同仙草凍鮮奶。凍芋芋鮮奶 (少甜少冰):有大大舊芋蓉,好味;仲有好多細細粒嘅芋圓,有唔同顏色,好色彩繽紛;鮮奶都香滑。鮮草凍鮮奶(少甜少冰):少甜已經夠甜,夠香,好味,如果原甜原冰就會無咁適合,每次必飲😋
見到個名已經好心動,成日都想去坐下。

凍芋芋鮮奶 (少甜少冰):

鮮草凍鮮奶(少甜少冰):
凍芋芋鮮奶,仙草凍鮮奶
2024-02-01
外賣自取
  • 芋芋鮮奶
{食盡土瓜灣之台式 — 御來光茶社}————————————————平時好少嚟土瓜灣呢一帶, 不過最近做冬就嚟到呢邊經過見到一間台式甜品舖, 佢除咗有唔同嘅台式飲品之外,仲有得食芋圓同埋蛋糕等甜品,可以入內品嚐, 相比起假日會坐滿人嘅cafe,個人覺得呢種更加寫意悠閒😚🔸 奇異果蘆薈綠茶 $33叫咗小甜,味道啱啱好, 綠茶同奇異果嘅味道各佔一半, 唔會太淡又唔會太酸, 重點係有超級多蘆薈粒,飲到最抵都仲有好多!😳🔸 楊枝甘露 $42楊枝甘露除咗用匙羹食,亦都可以用吸管飲嘅🤭, 食到有粒粒芒果仲要有爆爆珠, 口感層次非常豐富! 而且佢雖然係大杯裝,但真係每一啖都咁有料㗎👍🔸 紅豆三色仙草芋圓 $42佢嘅三色芋圓屬於偏硬質地,細細粒比較迷你, 而仙草亦都有好大一塊,紅豆份量亦都唔少,整體而唔會過甜🥰🔸 Tiramisu $46呢間嘅tiramisu賣相幾好睇幾岩打卡,食落係比較棉同埋濕潤嘅口感, 咖啡味相對唔會太濃, 甜味比較突出🧐Overall comment: 呢間舖細細間, 感覺上約閨蜜喺度傾計會比較有私隱度又唔會太過嘈吵, 食物質素唔錯, 對得住個價錢👅
{食盡土瓜灣之台式 — 御來光茶社}
————————————————

🔸 奇異果蘆薈綠茶 $33

🔸 楊枝甘露 $42

🔸 紅豆三色仙草芋圓 $42

🔸 Tiramisu $46

Overall comment:
🌸芋芋芝士奶蓋 作為芋頭鮮奶的愛好者,仲要配芝士奶蓋,諗都唔洗諗就叫左呢杯!除左有芝士奶蓋,仲有芋泥,同埋三色芋圓波波😍佢啲芋圓波波就好似珍珠咁,好有咬口,三隻色分別係蕃薯、紫薯、芋頭,芋泥份量都幾多,甜甜地加埋微鹹的芝士奶蓋好好飲😚🌸OREO朱古力鮮奶茶Oreo味濃郁,加上朱古力味既奶茶,好好飲😝😝😝飲完好滿足😝🌸開心果芝士蛋糕呢個蛋糕開心果味濃,下午茶黎食件蛋糕飲杯奶茶真係好開心😊🌸紅豆仙草三色芋圓三色芋圓係細細粒個種芋圓,配埋滑溜溜既仙草,份量都多,好抵叫😊😊

🌸芋芋芝士奶蓋

🌸OREO朱古力鮮奶茶

🌸開心果芝士蛋糕
呢個蛋糕開心果味濃,下午茶黎食件蛋糕飲杯奶茶真係好開心😊

🌸紅豆仙草三色芋圓
  • 開心果芝士蛋糕
  • 紅豆三色仙草芋圓
2024-02-08 15 瀏覽
約了老婆逛土瓜灣辦年貨,到處人頭湧湧,土瓜灣是老區,一些舊式雜貨店、海味鋪也容易找到,感覺上充滿人怕味。要買的一些雜貨、小食、賀年禮品等全都買齊,完成任務就找地方落腳休息下。沿土瓜灣地鐵站馬頭圍道行往新屋苑~啟岸,內有啟岸巷子,裝修充溢東洋風味,合適打咭留念。我們被一間甜品㗎啡店~御來光茶社吸引,在櫥窗內展示誘人的各款蛋糕美食,老婆就即點了~日本黑芝麻芝士蛋糕$48,我就要了提拉米蘇(Tiramisu)$46,飲品就分別點了:㗎啡芝士奶蓋~$42及竽竽芝士奶蓋~$40。在悠閒舒適環境下,我們嘆杯充滿芝士香味的㗎啡奶蓋,兩件具有酒店水平的特式蛋糕,美味甜在心頭。
  • 提拉米蘇
2024-02-07 182 瀏覽
土瓜灣新起嘅樓宇•啟岸•最地下竟然打造咗一條食物街,街道充滿住燈籠好有日式風情,聚集住各式各樣嘅輕食😍可以食餐勁嘅😌今次就嘗試一間日式風格嘅茶飲店,睇得出佢以富士山作為主要特色,因為佢個標誌都已經係富士山😂🤭最開心係有幾個位可以坐,慢慢食甜品慢慢飲嘢紫薯芝士奶蓋 $37🍠🧀🍠🧀一睇就知餐廳好重本😍成大杯都係紫色,估唔到奶方面佢都用咗紫薯奶,令到成杯都咁重紫薯味🍠喺最底下更加有啲紫薯蓉飲落去非常之有口感有層次Oreo朱古力芝士奶蓋 $37🍫🍫芝士奶蓋方面鹹鹹地,夠幼滑唔會飲到顆粒感,轉頭仲有Oreo碎增加口感,而最底下有好多朱古力,飲落去就非常之足夠朱古力,經過行過都可以買杯飲吓😗😗抹茶三色仙草芋圓$42呢個甜品好足料,食完之後好飽🤣🤣有仙草、紅豆同埋唔同顏色嘅芋圓睇落去好滿足,芋圓方面煙煙韌韌食完一粒仲想食多粒🤩紅豆亦都煮到淋一淋 ,食落去非常棉滑,個底方面亦都係抹茶做🍵但又唔會太苦,反而有陣陣嘅抹茶香開心果芝士蛋糕 $48🍰見到期間限定係開心果味,即刻想試一試,蛋糕層次分明,望落去非常之有食慾🥸有海綿蛋糕,有厚層嘅芝士,仲有cream,勁多層次,食到出好濃郁嘅開心果味,最後仲有啲開

紫薯芝士奶蓋 $37🍠🧀🍠🧀

Oreo朱古力芝士奶蓋 $37🍫🍫

抹茶三色仙草芋圓$42

開心果芝士蛋糕 $48🍰
見到期間限定係開心果味,即刻想試一試,蛋糕層次分明,望落去非常之有食慾🥸有海綿蛋糕,有厚層嘅芝士,仲有cream,勁多層次,食到出好濃郁嘅開心果味,最後仲有啲開心果碎,整體唔會太甜

御來光茶社 (土瓜灣)
土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下17號舖
抹茶三色仙草芋圓
Oreo朱古力芝士奶蓋
紫薯芝士奶蓋
2024-02-06 4 瀏覽
係土瓜灣發現左一間充滿日本風味的甜點店環境給人一種溫馨簡約舒適的感覺,店內播緊日文歌。店外掛滿燈籠的裝飾更增添了一份特殊日本既韻味。和朋友一齊叫左兩杯飲品和兩款甜品1️⃣紫薯芝士奶蓋紫薯和芝士好夾 紫薯令飲品有漸變的紫色,好靚~上面的芝士奶蓋味道濃郁奶香,口感滑順2️⃣芝士奶蓋宇治抹茶清新既抹茶🍵配濃厚既芝士奶蓋宇治抹茶淡淡綠茶香味無苦澀 好清甜的味道芝士奶蓋好厚一層 飲左一啖都仲有豐富既奶味,奶蓋口感綿密濃郁 好好味😋2樣加埋飲整杯既有抹茶的獨特風味,同時又有芝士奶蓋的柔滑感,絕對是抹茶愛好者的不容錯過之選!至於甜品方面,我叫左:3️⃣Tiramisu以🈵🈵咖啡浸泡的蛋糕層 濃郁的奶油芝士組合充滿層次感 💯 唔會太甜膩 味道岩岩好 濃厚咖啡奶油味4️⃣抹茶三色仙草芋圓抹茶🍵做糖水 成碗係綠色加入仙草和芋圓少少紅豆令成碗睇落去五顏六色 七彩繽紛 一啖食落去口感多層次 好有咬口 唔錯👍🏻
係土瓜灣發現左一間充滿日本風味的甜點店

和朋友一齊叫左兩杯飲品和兩款甜品
1️⃣紫薯芝士奶蓋

2️⃣芝士奶蓋宇治抹茶
清新既抹茶🍵配濃厚既芝士奶蓋
宇治抹茶淡淡綠茶香味
無苦澀 好清甜的味道
芝士奶蓋好厚一層 飲左一啖都仲有
豐富既奶味,奶蓋口感綿密濃郁 好好味😋

至於甜品方面,我叫左:
3️⃣Tiramisu

加入仙草和芋圓少少紅豆
令成碗睇落去五顏六色 七彩繽紛
一啖食落去口感多層次 好有咬口 唔錯👍🏻
2024-02-06
5 分鐘 (堂食)
$50 (宵夜)
  • 抹茶三色仙草芋圓
  • Tiramisu
  • 芝士奶蓋宇治抹茶
  • 紫薯芝士奶蓋
1K
2024-02-05 6 瀏覽
呢間餐廳主要係食甜品同埋飲奶茶咖啡為主既,位於啟岸入面,好有日本氣息,我地叫左一份提拉米蘇蛋糕同台式甜品仙草紅豆芋圓,呢間既芋圓好QQ O家唔係平時果D咁大粒,但食落細細粒既口感都唔錯,唔會好甜,而提拉米蘇就好鬆軟唔會好硬,長方形既做法同平時既有D唔同,仲有呢度有幅好靚既富士山日出相係店員自己去影O家,真係幾靚,入面好好hea,飲品揀左oreo朱古力奶蓋產品味道唔會好甜,朱古力味香濃,奶蓋好滑同creamy。
外賣自取
2024-02-03 3 瀏覽
去啟岸打卡咁岩見到呢間cafe好日式feel就入去飲杯野食件cake打個卡😝Cafe以木色系為主,感覺簡單又舒服而佢係賣手搖飲品同切件蛋糕~手搖我地叫左杯黑糖珍珠鮮奶&芋頭鮮奶茶而蛋糕我地叫左tiramisu &芝麻蛋糕🍰黑糖珍珠鮮奶甜度較高,愛甜既你一定要試😝而芋頭鮮奶茶可以簡少甜,芋香都幾出兩個蛋糕我最中意就係個芝麻蛋糕😍勁濃芝麻味,又唔會太甜,質地比較結實Tiramisu質地軟熟,個餅有啲偏濕咖啡酒味亦唔會太重,微微酒香同芝麻蛋糕相比就偏甜少少🤏🏻
去啟岸打卡咁岩見到呢間cafe好日式feel
就入去飲杯野食件cake打個卡😝
Cafe以木色系為主,感覺簡單又舒服

而佢係賣手搖飲品同切件蛋糕~

手搖我地叫左杯黑糖珍珠鮮奶&芋頭鮮奶茶
而蛋糕我地叫左tiramisu &芝麻蛋糕🍰

黑糖珍珠鮮奶甜度較高,愛甜既你一定要試😝
而芋頭鮮奶茶可以簡少甜,芋香都幾出

兩個蛋糕我最中意就係個芝麻蛋糕😍
勁濃芝麻味,又唔會太甜,質地比較結實

Tiramisu質地軟熟,個餅有啲偏濕
咖啡酒味亦唔會太重,微微酒香
同芝麻蛋糕相比就偏甜少少🤏🏻
2024-01-31 2 瀏覽
御來光茶社地址:土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下17號舖行經土瓜灣依間飲品店除咗特別飲品,仲有好多甜品款式選擇,忙碌咗成日收工後最好tea 1 tea放鬆下,飲咗特色飲品再加件蛋糕仔已經相當令人滿足🤗🤗我地係外賣拎走,佢既外賣盒同袋都係好靚,好有心機設計!!值得欣賞,尊重!Oreo朱古力芝士奶蓋 $40Cheese Fresh Milk wl Oreo Chocolate呢款Oreo朱古力芝士奶蓋飲品是一種創新的甜品型飲料,口感層次豐富,飲品的頂層是鬆軟的芝士奶蓋,帶有淡淡的鹹味,能與下層的甜味形成對比,增加飲品的層次感。芝士奶蓋的質感介於奶油與泡沫之間,輕盈而不膩。而且每一口都會飲到Oreo獨特的巧克力香和微微的酥脆感,相當好味😊😊紫薯芝士奶蓋 $40Cheese Fresh Milk wl sweet potato 紫薯依杯顏色相當靚,粉紫色,相當夢幻既感覺。口感細膩,紫薯在飲品中經過細膩的處理,保留了其柔軟的質地,使得每一口既有紫薯的獨特口感,又不失奶蓋的滑順。上層的芝士奶蓋是經過精心調製的,它的鹹香能夠中和紫薯的甜味,帶來一種口味上的平衡和新鮮感。提拉米蘇 Tiramisu $46
御來光茶社
地址:土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下17號舖

Oreo朱古力芝士奶蓋 $40

紫薯芝士奶蓋 $40

提拉米蘇 Tiramisu $46
Tiramisu係經典既意式蛋糕,好鬆軟好好味。咖啡香氣撲鼻,綿密的馬斯卡彭芝士與輕軟的手指餅乾交織出絕妙口感,層次好分明,每一口都甜而不膩,令人想再食

紅豆三色仙草芋圓 $42
紅豆三色仙草芋圓,色彩繽紛,層次感豐富。糯滑芋圓,香甜紅豆,加上Q彈仙草,口感多變。甜度適中,清新不膩,每一口都是夏日消暑的好滋味。如果係夏天食既話,一定更加令人口感提升!是一款香港街頭小食既經典,值得細細品嘗!😋😋