2022-02-09 650 瀏覽
呢間酒樓連鎖店,之前食過大角咀分店,感覺唔錯,喺鴨脷洲呢邊做完嘢,發現原來呢度都有一間,而且地點仲好近地鐵站👍🏻好方便!潮式滷水無骨仙掌- 同平時嘅滷水鵝掌差唔多,食落滷水汁甜甜地,凍冰冰幾開胃,而且冇骨,方便食,唔錯!人蔘雞湯- 每日都有不同嘅時令湯水,雞湯內勁大支人蔘,飲落好夠味又滋補,好啱而家呢啲忽冷忽熱嘅天氣。紅燒乳鴿- 乳鴿唔算大隻,勝在即叫即整,無雪味,入口脆卜卜又香口。清蒸老虎斑- 有冇人同我一樣,覺得酒樓嘅蒸魚係特別好食呢!😋因為酒樓嘅火喉夠猛,整海鮮類會特別新鮮,呢樣嘢真係在家食唔到。特價菜式居然有老虎斑,只係百幾蚊,大大條魚,啖啖肉,肉質仲好紮實新鮮添!Menu上仲有好多款甜品,我哋就order咗傳統紅棗糕,都係即蒸㗎,等大約15分鐘左右就有得食,煙韌又彈牙,感覺零舍完滿🥰

潮式滷水無骨仙掌

人蔘雞湯

紅燒乳鴿
- 乳鴿唔算大隻,勝在即叫即整,無雪味,入口脆卜卜又香口。

清蒸老虎斑

2022-02-09 379 瀏覽
好掛住未禁堂食前,可以隨時同屋企人聚餐,依家仲要二人一枱。。。之前同屋企人嚟香港仔呢邊探完親友,就順便樓下酒樓食個飯,估唔到又幾多特別嘅餸菜可以選擇噃👍🏻✨陳醋珊瑚紅海蜇頭~唔係咁多地方可以食到海蜇頭,切得厚身,厚得黎依然晶瑩剔透,同海蜇絲嘅分別係入口會更加爽脆,伴勻酸甜嘅陳醋汁,凍冰冰又開胃。小菜套餐性價比高👍🏻✨上湯焗波士頓龍蝦伊麵~龍蝦🦞置於中間,賣相都唔錯,雖然唔算大隻,勝在新鮮爽口,而且拆得好,啖啖肉,唔會食到蝦殼碎。伊麵有韌度,吸收晒上湯精華,唔錯!✨紅燒花膠珍菌豆腐~花膠配搭豆腐,滋補又養顏,多吃也無坊😄,本身冇味嘅花膠,經過紅燒汁炆過,甜甜地又惹味。✨鮮拆蟹粉扒豆苗~超勁澎湃嘅蟹粉鋪喺面,好吸引,豆苗清爽,同蟹粉一齊食,啱啱好,食多都唔會覺得油膩,值得encore🌷

✨陳醋珊瑚紅海蜇頭

小菜套餐性價比高👍🏻
✨上湯焗波士頓龍蝦伊麵
✨紅燒花膠珍菌豆腐

✨鮮拆蟹粉扒豆苗
2022-01-14 331 瀏覽
食過好多好多次~~~呢度最正就係服務好比起去香港仔其他酒樓抵食~蒜蓉粉絲蒸蟶子~~蟶子勁巨型,咬落好彈牙蒜蓉粉絲好惹味~潮式滷水無骨鮮掌滷水味好香,鮮掌炆到好腍好入味$48咁大碟cp值勁高鮑魚汁魚肚斑腩煲~~呢味之前嚟都食過,係必點項目魚腩好多肉~~魚肚就索晒啲鮑魚汁味仲有大量嘅菇同蔥用煲上熱辣辣好香口豉油雞好滑~~長白山鮮人心燉竹絲雞湯好足料飲落好夠濃味連湯渣都食晒甜品仲送咗蛋白杏仁茶夠晒熱,好滿足🥰
食過好多好多次~~~呢度最正就係服務好

比起去香港仔其他酒樓抵食~

蒜蓉粉絲蒸蟶子~~

蟶子勁巨型,咬落好彈牙

蒜蓉粉絲好惹味~

潮式滷水無骨鮮掌

滷水味好香,鮮掌炆到好腍好入味

$48咁大碟cp值勁高

鮑魚汁魚肚斑腩煲~~呢味之前嚟都食過,係必點項目

魚腩好多肉~~魚肚就索晒啲鮑魚汁味

連湯渣都食晒

甜品仲送咗蛋白杏仁茶

夠晒熱,好滿足🥰
2021-12-18 399 瀏覽
今日去利東探朋友人生路不熟問佢有咩好食介紹佢就話呢間既中菜好高質就決定去試下!餐牌有好多選擇,一般中菜都有齊有每日燉湯,海鮮,名爐燒味等西洋菜南北杏燉生魚每日精選燉湯,非常足料飲得出無味精,因為我完全唔口渴有既感覺係想不斷飲!因為好濃郁,好暖胃精品黑豚叉燒皇(例)叉燒燒得恰到好處外脆內軟,口感好好肥膏同肉做到層層分明食落油香爆棚好幸福波士頓龍蝦伊麵好經典既一道菜但要好食一d都唔易但餐廳做得到,非常高質首先龍蝦好新鮮,爽口彈牙芝士濃而不膩配上伊麵食好夾好惹味蒸沙巴老虎斑經理係水缸撈起到我地面前證明係新鮮游水!即叫即蒸,鮮味無得頂推薦!
今日去利東探朋友
人生路不熟問佢有咩好食介紹
佢就話呢間既中菜好高質
就決定去試下!

餐牌有好多選擇,一般中菜都有齊
有每日燉湯,海鮮,名爐燒味等

西洋菜南北杏燉生魚

每日精選燉湯,非常足料
飲得出無味精,因為我完全唔口渴
有既感覺係想不斷飲!
因為好濃郁,好暖胃

精品黑豚叉燒皇(例)

叉燒燒得恰到好處
外脆內軟,口感好好
肥膏同肉做到層層分明
食落油香爆棚
好幸福

波士頓龍蝦伊麵

好經典既一道菜
但要好食一d都唔易
但餐廳做得到,非常高質
首先龍蝦好新鮮,爽口彈牙
芝士濃而不膩
配上伊麵食好夾好惹味

蒸沙巴老虎斑

經理係水缸撈起到我地面前
證明係新鮮游水!
即叫即蒸,鮮味無得頂
推薦!
2021-10-27 261 瀏覽
超抵食蟶子套餐🙋🏻‍♀️$218有四隻超巨型蒜蓉粉絲蒸蟶子再加XO醬翡翠炒螺片✌🏻蟶子好新鮮彈牙~炒螺片好有鑊氣夠晒惹味仲點左鮑汁魚肚炆魚腩用煲上夠晒熱辣辣~魚肚吸晒啲汁好好餸飯時令蟹粉豆苗啲蟹粉真係鋪滿晒成碟菜~夠餸三碗白飯🤗兩個人食四碟嘢真係好過份~燉湯可以逐位叫~飲落好重椰子味~但冇問到其實係咩湯最後仲送木瓜燉雪耳糖水成盅響蒸爐拎出嚟夠晒熱又唔會好甜~~呢到嘅員工好有禮貌好友善~順帶一提仲有午市放題添😁
超抵食蟶子套餐🙋🏻‍♀️

$218有四隻超巨型蒜蓉粉絲蒸蟶子

再加XO醬翡翠炒螺片✌🏻
蟶子好新鮮彈牙~
炒螺片好有鑊氣夠晒惹味

仲點左鮑汁魚肚炆魚腩
用煲上夠晒熱辣辣~
魚肚吸晒啲汁好好餸飯

時令蟹粉豆苗
啲蟹粉真係鋪滿晒成碟菜~
夠餸三碗白飯🤗

兩個人食四碟嘢真係好過份~

燉湯可以逐位叫~飲落好重椰子味~
但冇問到其實係咩湯

最後仲送木瓜燉雪耳糖水
成盅響蒸爐拎出嚟
夠晒熱又唔會好甜~~

呢到嘅員工好有禮貌好友善~

順帶一提仲有午市放題添😁
前幾日嚟就樓面同部長一齊吹水背住個門口我想搵個人開張檯都冇今日10:40 等到11:15 先知原來我叫嘅嘢要係廚房做個廚房11:00 先開落單經手嗰個(就係尋日背住門口個樓面)落唔到又唔返嚟講到我搵部長(又係尋日背住門口個部長)追單先知原來根本冇落到同部長(佢話自己唔係部長,我都唔知點稱呼佢好)講話叫佢教返啲人冇都返嚟講聲同我講話自己唔係部長、教到就教、人手唔夠🙄原來唔夠人就可以唔洗覆返啲嘢冇落到咁好彩我自己問吓啫唔係我再等落去早茶等到下午茶唔洗食啦吓話???
前幾日嚟就樓面部長一齊吹水背住個門口
我想搵個人開張檯都冇

今日10:40 等到11:15 先知原來我叫嘅嘢要係廚房做
個廚房11:00 先開
落單經手嗰個(就係尋日背住門口個樓面)落唔到又唔返嚟講
到我搵部長(又係尋日背住門口個部長
追單先知原來根本冇落到
同我講話自己唔係部長、教到就教、人手唔夠🙄

原來唔夠人就可以唔洗覆返啲嘢冇落到
咁好彩我自己問吓啫
唔係我再等落去早茶等到下午茶唔洗食啦吓話???
2021-10-13
2021-10-05 201 瀏覽
組合D 238薑蔥銀絲波士頓龍蝦+燒雞半隻本身唔係呢個配答,但係佢太好生意就換龍蝦比我,夠新鮮彈牙,雞好滑黑椒蔥爆安格斯牛柳粒 138中間有啲白色一條條嘅開頭唔知咩,原來係蓮藕,口感好爽。我唔係好似落得太多黑椒,有啲辣鮑魚汁魚肚斑腩煲 168魚肚超入味,班腩唔多骨,唔會太咸,一定要食埋個煲入邊啲蒜頭!和燒鮑魚雞粒飯 128行過我都會叫嘅飯,呢到既雞粒飯真係又平又大份!足料仲多鮑魚!大到要分兩次食陳皮翠香燒鵝王 88超入味,夠油香,送飯一流馬拉盞金蝦啪唐生菜 88咸香好足,唐生菜爽口。馬拉盞足料唔手軟XO醬翡翠炒蝦球 108蝦球比例都OK多,爽口彈牙,xo好夠味,一定要叫個白飯一齊食
組合D 238
薑蔥銀絲波士頓龍蝦+燒雞半隻

黑椒蔥爆安格斯牛柳粒 138

鮑魚汁魚肚斑腩煲 168

和燒鮑魚雞粒飯 128

陳皮翠香燒鵝王 88
超入味,夠油香,送飯一流

馬拉盞金蝦啪唐生菜 88
咸香好足,唐生菜爽口。馬拉盞足料唔手軟

XO醬翡翠炒蝦球 108
2021-09-30
2021-09-28 665 瀏覽
有朋友住鴨脷洲介紹了間平靚正的屋村酒樓俾我🤩約埋屋企人去食個便飯Menu價位和食物完全無令我失望👍🏻,多個精選孖寶餐、特價小菜 和 四人餐單 都好吸引可能我地去嘅時間比較遲,所以想要order蟹、翅湯、叉燒 之類的就賣哂🥲不過侍應們的服務態度非常之好,換碟和加水都無抬慢💯 🦞薑蔥銀絲波士頓龍蝦龍蝦肉好鮮味和彈牙👍🏻薑葱爆得好香好惹味,油份亦不會過多 🦪鮑魚汁魚肚斑腩煲斑腩肉多骨少🤩外層少少脆口調味頗咸但好香濃😋 🥬馬拉盞金蝦啪唐生菜馬拉盞超香濃惹味,帶有少少辣唐生菜大棵又有口感,唔會煮到林哂 🐥燒雞半隻🦢陳皮翠香燒鵝王燒味質素都好高😋皮下脂肪唔多,肥瘦均勻,肉質又香又有口感 🥩黑椒蔥爆安格斯牛柳粒牛柳粒肉味濃郁,肉質林得來帶點口感黑椒和蔥味道香濃😋 🦐XO醬翡翠炒蝦球蝦球都幾大隻,咬落爽口彈牙西芹和淮山做伴菜都好有咬口調味非常到位👍🏻 🥬鮮淮山番薯煲菜心超健康的蔬菜組合除了少量調味之外,便是本身的清甜💚
不過侍應們的服務態度非常之好,換碟和加水都無抬慢💯

🦞薑蔥銀絲波士頓龍蝦
龍蝦肉好鮮味和彈牙👍🏻
薑葱爆得好香好惹味,油份亦不會過多

🦪鮑魚汁魚肚斑腩煲
斑腩肉多骨少🤩外層少少脆口
調味頗咸但好香濃😋

🥬馬拉盞金蝦啪唐生菜
馬拉盞超香濃惹味,帶有少少辣
唐生菜大棵又有口感,唔會煮到林哂

🐥燒雞半隻
🦢陳皮翠香燒鵝王
燒味質素都好高😋
皮下脂肪唔多,肥瘦均勻,肉質又香又有口感

🥩黑椒蔥爆安格斯牛柳粒
牛柳粒肉味濃郁,肉質林得來帶點口感
黑椒和蔥味道香濃😋

🦐XO醬翡翠炒蝦球
蝦球都幾大隻,咬落爽口彈牙
西芹和淮山做伴菜都好有咬口
調味非常到位👍🏻

🥬鮮淮山番薯煲菜心
超健康的蔬菜組合
除了少量調味之外,便是本身的清甜💚
2021-09-28
2021-08-18 226 瀏覽
午餐緊係同老豆飲下茶最啱~呢度有勁多優惠😎想食點心又唔會好貴~~而且仲有特色點心鮑魚燒賣真係唔係度度有得食鮑魚細細粒放響燒賣上面好qq仲有糯米釀雞翼🤩呢味對於我呢個雞翼控黎講真係無得彈當然唔少得流沙奶黃包😉食果陣真係要小心燙親個咀呢個福建炒飯真係好足料睇下啲蝦真係非常之大隻而且唔係嗰啲好渣嘅無味發水蝦仲落咗貝柱粒、雞粒好惹味椒鹽鮮魷炸得好酥脆~~燉湯都做得好出色飲落好濃味但絕對唔會好油而且呢度嘅店員好nice
午餐緊係同老豆飲下茶最啱~

呢度有勁多優惠😎
想食點心又唔會好貴~~
而且仲有特色點心

睇下啲蝦真係非常之大隻
而且唔係嗰啲好渣嘅無味發水蝦
仲落咗貝柱粒、雞粒
好惹味

椒鹽鮮魷炸得好酥脆~~

燉湯都做得好出色
飲落好濃味但絕對唔會好油
而且呢度嘅店員好nice
2021-07-26 206 瀏覽
媽咪搬左去鴨利洲幾個月,我趁得閒同媽咪去利東商場的「御名園」lunch,連媽咪也讚食物質素不錯,下次會再來。乾炒安格斯牛河牛肉好軟腍,份量也不少,都算大塊,河粉炒得分明又爽滑,非常惹。鮑魚燒賣王大大粒燒賣,啖啖肉有呀口,上面放上原隻鮑魚,彈牙又鮮味,賣又湖南桂花鮮淮山非常開胃的冷盤,淮山又爽,微微桂花味,幾特別。脆香糯米釀雞翼 (3隻)雞翼釀咗滿滿嘅糯米,糯米煙煙靭靭,雞翼 皮脆香口,特別好食。仲叫左足料入味的仙靈芝孢子燉老雞湯,順德聯藕鯪魚餅及鮮蝦蒜蓉長春卷,都幾好食。

乾炒安格斯牛河

鮑魚燒賣王

湖南桂花鮮淮山
非常開胃的冷盤,淮山又爽,微微桂花味,幾特別。

脆香糯米釀雞翼 (3隻)

2021-07-22
午餐
2021-07-24 185 瀏覽
這間餐廳在公司附近,平時也喜歡和同事過來吃它的四人套餐,非常抵吃。這天友人特地過來黃竹坑找我食飯,於是我便和他到這裏吃點心。我們先是一人叫了一碗是日燉湯推介,當天是靈芝孢子燉雞湯。湯味十分濃郁,湯中還有雞肉和瘦肉呢。京川餃子有點像紅油抄手,但是沒有那麼辣,還有少少醋的酸味,味道不錯。鮮竹卷就不過不失,沒有太特別。這個藜麥鮮蝦腸粉挺特別的。未吃過加藜麥的腸粉,而且是蝦腸,感覺整道菜很健康。腸粉的皮不會太厚,再加上豉油,其實味道也足夠,不會太淡。叫了個上湯煮菜,菜裏還有蟹柳和菇。不過蟹柳已經沒有什麼鮮味了。這個叉燒撈粗麵是午餐特價粉麵,想不到十分好吃。麵不會太乾身但又有些少彈牙,再加上牙菜和少少叉燒絲,口感十足。就是味道有少少偏鹹。最後是這個甜品,抹茶芋蓉酥餅。友人和我都一致認為非常好吃。酥餅的表面香脆可口,內裏的芋蓉又不會太甜。我們都一致認為下次來也會再點這個!

鮮竹卷就不過不失,沒有太特別。

2021-07-07
2021-07-13 734 瀏覽
近排想飲下茶又去開鴨脷洲附近買野,見到門外都有好多款點心選擇,呢度入面座位都好舒服最緊要炎炎夏日冷氣夠涼。星期一至五早市茶位 $9午市 $11下午茶 $10午市真係抵食揀岩時間食真係好著數架沙爹金錢肚金錢肚很嫩有嚼勁,微微辣味厚切黑豚叉燒皇叉燒一件件已切好,色澤鮮亮而且肥瘦均勻肉質軟淋,叉燒汁味已滲入叉燒中原籠古法馬拉糕一開有4件熱辣辣夠晒鬆軟,微甜既味道芝麻芋絲夾芋頭細蓉入面有芝麻香味,金黃色炸得外脆內軟,好香芋頭氣味。招牌灌湯小籠包乾炒牛河上枱時熱氣騰騰,而醬油均勻河粉透薄分明入口夠煙韌而鑊氣十足,牛肉較有嚼勁黑金流心奶皇包新鮮好香又夠熱奶皇流心流心餡料熱熱又緩緩流出仲好夠軟熟,味道唔太甜剛剛好,真心推介。最意外係酒樓仲送上糖水給客人,係好多女仕們最愛木瓜紅棗燉雪耳糖水。味道清甜又滋潤仲夠晒足料,另一款係杏仁糖水御名園鴨脷洲利東邨道5號利東商場4樓401號舖
呢度入面座位都好舒服最緊要炎炎夏日冷氣夠涼。

星期一至五
早市茶位 $9
午市 $11
下午茶 $10

午市真係抵食
揀岩時間食真係好著數架

沙爹金錢肚
金錢肚很嫩有嚼勁,微微辣味

厚切黑豚叉燒皇

叉燒一件件已切好,色澤鮮亮而且肥瘦均勻
肉質軟淋,叉燒汁味已滲入叉燒中

原籠古法馬拉糕
一開有4件
熱辣辣夠晒鬆軟,微甜既味道

芝麻芋絲夾

芋頭細蓉入面有芝麻香味,金黃色炸得外脆內軟,好香芋頭氣味。

招牌灌湯小籠包

乾炒牛河

上枱時熱氣騰騰,而醬油均勻河粉透薄分明
入口夠煙韌而鑊氣十足,牛肉較有嚼勁

黑金流心奶皇包
新鮮好香又夠熱

奶皇流心

味道清甜又滋潤仲夠晒足料,另一款係杏仁糖水

御名園

鴨脷洲利東邨道5號利東商場4樓401號舖
2021-07-12
2021-06-07 232 瀏覽
呢個美食沙漠真係好難揾到好野食~~行完山去到附近商場見平平地就衝左黎食了可能係響屋村商場裡面價錢真係好實惠點左個至好3實套餐有金裝燒味拼盤魚肚班腩煲金蝦鮮竹浸菜苗睇下個樣~樣樣都好有份量燒味拼盤雖然係set,,但竟然比左兩隻骴叉燒仲要肥瘦均勻~~魚肚魚腩煲又好有鑊氣~夠晒濃味送飯一流魚湯浸菜苗D菜心好幼嫩~~有埋少少芹菜吊吊味真係一流蝦醬骨~又係送飯一流既餸菜超香口濃味~送酒都一流海皇炒飯個飯做到粒粒分明,有鑊氣又唔會好油~
呢個美食沙漠真係好難揾到好野食~~

行完山去到附近商場見平平地就衝左黎食了

可能係響屋村商場裡面

價錢真係好實惠

點左個至好3實套餐

有金裝燒味拼盤

魚肚班腩煲

金蝦鮮竹浸菜苗

睇下個樣~樣樣都好有份量

燒味拼盤雖然係set,,但竟然比左兩隻骴

叉燒仲要肥瘦均勻~~

魚肚魚腩煲又好有鑊氣~夠晒濃味送飯一流

魚湯浸菜苗

D菜心好幼嫩~~

有埋少少芹菜吊吊味真係一流

蝦醬骨~又係送飯一流既餸菜

超香口濃味~送酒都一流

海皇炒飯

個飯做到粒粒分明,有鑊氣又唔會好油~
2021-06-02 159 瀏覽
放假最鐘意就係去飯茶,近近地就去屋企附近既御名園鹹水角 飲茶一定唔少得嘅鹹水角,新鮮即叫即炸,炸得好脆脹卜卜又大粒,雖然入面嘅餡唔多,但係好好食,唔會過咸同得啲醬咁極品花膠灌湯餃灌湯餃好大隻,入面有蝦、蟹柳、冬菇、豬肚等等嘅材料非常豐富,配埋個花膠湯一齊食好正陳醋珊瑚紅海蜇頭海蜇頭好爽口,配埋個陳醋非常之開胃脆皮燒鵝皇嚟到御名園又點小得食佢地既燒鵝,例牌既份量都唔細,燒鵝皮燒得脆,入口好香既燒鵝油香,配埋佢哋嘅燒鵝汁好Juice,一啲都唔柴桃膠杏仁茶食完野最後都想食返啲甜品,試吓佢哋嘅杏仁茶。杏仁茶好足料,超級香嘅杏仁味,食得出佢哋係用新鮮嘅杏仁磨出嚟,仲有桃膠喺裏面非常之養顏
放假最鐘意就係去飯茶,近近地就去屋企附近既御名園

鹹水角

極品花膠灌湯餃

陳醋珊瑚紅海蜇頭
海蜇頭好爽口,配埋個陳醋非常之開胃

脆皮燒鵝皇

桃膠杏仁茶
2021-05-18
2021-06-02 153 瀏覽
平時不嬲都好鍾意去飲茶,聽人講御明園食物嗰日所以過嚟試下紅米銀蘿腸粉平時叉燒腸牛肉腸就食得多,呢個聽個名覺得好得意,仲要係粉紅色,原來係腸粉皮用紅米漿整成,裏面有韭菜蘿蔔絲,同埋啲脆卜卜嘅嘢放埋一齊做餡料,幾特別而且個口感都好豐富,腸粉皮比平時食到嘅覺得煙韌,我幾鍾意蜂蜜柚子蝦球蝦球炸得好靚好脆,蝦肉爽口,粉漿嗰啲都唔會過厚,外面仲有柚子醬汁,甜甜酸酸咁味道好好厚切黑豚叉燒皇御明園嘅叉燒不嬲都出晒名,燒得好靚好脆,叉燒半肥瘦好林,外面就脆卜卜,雖然食到最後係會有啲溜,但係真係好好味都算係我食過嘅叉燒數一數二鮮沙薑香茜豬手沙薑味好重,豬手好入味好爽口
平時不嬲都好鍾意去飲茶,聽人講御明園食物嗰日所以過嚟試下

紅米銀蘿腸粉

蜂蜜柚子蝦球

厚切黑豚叉燒皇

鮮沙薑香茜豬手
沙薑味好重,豬手好入味好爽口
2021-05-14