2020-12-18 994 瀏覽
專程到新蒲崗拿東西,快日落西山時恰巧嘴饞,便決定在堂食禁止前在新蒲崗填滿肚子。思想共嗚這個一點也不像餐廳的名字吸引了我。這是一間播著廣東歌的小餐廳。兩個人各點了一份香煎牛舌配脆炸薯條和一份鰻魚汁煙肉炒飯。牛舌煎得很香,入口時有陣陣濃厚的牛味,咬下去時牛脂在口腔內散開,若能配白飯就一流了。每塊牛舌都與尾指的厚度相約,很好咬勁,但肉質絕對不乾不柴,每一塊都是總享受。配菜的薯條上桌時剛炸起,表面酥化,很好吃。鰻魚汁煙肉炒飯賣相令人食慾大增,煙肉的份量很多,鰻魚汁完美地黏在每粒飯上,味道濃郁而不膩,很好吃。飲品方面,我們點了一杯熱茉莉花茶和凍檸水。茉莉花茶很解膩,吃完牛舌飲剛剛好。

兩個人各點了一份香煎牛舌配脆炸薯條和一份鰻魚汁煙肉炒飯。

2020-12-17
2020-12-09 950 瀏覽
行山過後落到黃大仙,附近黃店唔多,決定去新蒲崗支持同路人。離遠已經見門外有大字報,地方細細但坐得尚算舒適,而小店每個月都會轉menu,相信成日食都唔會悶。伯爵茶無諗過跟餐會用上原包Twinnings,茶香幼滑,驚喜用心。脆炸雞軟骨 +$16無諗過加錢嘅小食都咁大份,雞軟骨新鮮炸起,唧少少檸檬汁,惹味好食。牛肝菌野菌螺絲粉 $42 (下午茶)唔想食咁多肉嚟個素食選擇,菇菌份量多,螺絲粉彈牙入味。Carbonara $42 (下午茶)火腿煙肉鹹香,汁醬有點多,幸好唔算太creamy所以唔會膩,意粉煮得啱啱好,唔錯。常言道:話不投機半句多,願大家身邊都係同你思想共鳴嘅人。
伯爵茶
炸雞軟骨 +$16
牛肝菌野菌螺絲粉 $42 (下午茶)
唔想食咁多肉嚟個素食選擇,菇菌份量多,螺絲粉彈牙入味。
Carbonara $42 (下午茶)
常言道:話不投機半句多,願大家身邊都係同你思想共鳴嘅人。
2020-11-13
2020-11-15 934 瀏覽
係📱外賣 app 見到呢間餐廳🍽個名幾特別,食物款式都唔少,有啲好似幾特別添~我最後就揀咗呢個「日式海膽煮蟹肉意大利飯配酥炸軟殼蟹」,真係👀睇見佢個名都感受到佢嗰個氣勢😂!呢個🇯🇵日式海膽煮🦀蟹肉意大利🇮🇹飯配酥炸🦀軟殼蟹顧名思義係有晒個名入邊嘅所有嘢🤣,外賣送到黎都仲係暖笠笠☺️,一開蓋就聞到軟殼蟹🦀味同埋海膽味👍,而且見到有原隻酥炸🔥軟殼蟹🦀係入面真係幾驚喜🤩!蟹形好靚好完整😍,咬落去好酥脆🥰好香口🤤。🇮🇹意大利飯充滿海膽鮮味,料足😋而且啲飯粒粒分明,不過就腍咗少少🤏冇正宗🇮🇹意大利飯嗰種咬口,但就幾適合華人口味嘅~整體來講🤤味道十分之唔錯,用料足👍,對得起佢嘅價錢😎,下次會再試佢其他嘢食🥰!

外賣自取
  • 日式海膽煮蟹肉意大利飯配酥炸軟殼蟹
2020-11-12 691 瀏覽
呢個烤豬鞍其實就咁睇個名都幾好奇,加拿大法式究竟係咩東東🤣 一上到黎就係一份好普通既烤豬扒,我以前以為豬扒通常都會烤到好韌好硬,但佢呢份豬扒竟然有驚喜😚 食落好軟腍之餘,仲保留到肉汁,打破左我對烤豬扒既壞印象🙈 而烤野菜就係烤茄子同翠玉瓜,味道都唔錯!我同朋友仲加左$10要左個細細地既鮮茄意粉,味道正正常常,但$10黎講份量都算比得多👍🏻估唔到西餐廳既裝修,入面仲有日本野食嗌,我地兩個海膽控就揀左呢個炒飯!由於係日式炒飯,所以配菜都加左唔少菇同瓜!而三文魚都唔少,不過就幾碎下,全部都好細粒🙊 而佢個海膽我覺得就比得有啲少啦,得面頭果pat,令到個飯既性價比低左少少。好在個飯炒得好香,粒粒分明,又夠乾身,係我中意既炒飯質地!😀呢間深黃既街坊西式小店野食既水準都幾唔錯,特別係個烤豬鞍扒真係好有驚喜😋 而由於係小店經營,環境就唔算好大,但裝修都四四正正!值得表揚既係佢入面有個角落係擺左好多連豬同pepe做義賣,深黃得交關,呢啲小店真係要多啲支持🙆🏻
加拿大法式烤豬鞍扒配烤野菜

日式海膽煙三文魚炒飯

加拿大法式烤豬鞍扒配烤野菜
2020-10-27 733 瀏覽
今日同朋友試左呢間思想共鳴,試左個鮮茄雞肉螺絲粉。其實好老實講,一開始並吾睇好碟粉,心諗碟螺絲粉又會好食得去邊!點知食落其實係吾差既!😳😳😳主要係個蕃茄醬撈埋D野菌好食,但對菌類敏感既人士要留意番!個醬都比得幾多下,會有少少酸,係吾會有甜味既,不過好彩有杯茶可以飲。碟粉面頭係煮到彈牙,但底下既螺絲粉可能因為有醬浸住左會有D偏淋,建議大家食之前要撈勻。整體都係好食既,同埋可能有落羅勒或者其他香草,所以會聞落香D,刺激到我食慾!伯爵茶(跟餐送),普通茶包茶。另外,佢地門口有個位,可以比你買香港人岩用既飾品,係自出價既!
今日同朋友試左呢間思想共鳴,試左個鮮茄雞肉螺絲粉。
點知食落其實係吾差既!😳😳😳
主要係個蕃茄醬撈埋D野菌好食,但對菌類敏感既人士要留意番!
伯爵茶(跟餐送),普通茶包茶。
鮮茄雞肉螺絲粉

伯爵茶(跟餐送)
2020-10-26
7 分鐘 (堂食)
鮮茄雞肉螺絲粉
伯爵茶(跟餐送)
2020-10-11 771 瀏覽
家裡毛孩寵物美容店在新蒲崗,幫襯十幾,今天順便搵好嘢食。帶著小狗不方便堂食,也只好外賣。朋友studio 在新蒲崗,推介這家小店。從名字已經很清晰,裝修比較文青,燈光比較暗,堂食氣氛應該也不錯 !店員都是後生仔女,顧客也全是年輕人,我進去應該算是奇葩,哈哈哈 !點了 2 個小食,脆炸雞軟骨 $38及雞中翼$28(3隻),等了大概 15分鐘,店員告訴我可以坐著等,敬老呀 !讚9秒9就趕回家,希望不會影響味道!雞翼可以,沒有什麼特別 !但雞軟骨很驚喜,配檸檬汁絕配 !吃著吃著,很快就吃完!今天很奇怪,幫襯 2 家小店,消費都同樣是 $66 下次來堂食
家裡毛孩寵物美容店在新蒲崗,幫襯十幾,今天順便搵好嘢食。
帶著小狗不方便堂食,也只好外賣。
朋友studio 在新蒲崗,推介這家小店。

9秒9就趕回家,希望不會影響味道!
雞翼可以,沒有什麼特別 !
但雞軟骨很驚喜,配檸檬汁絕配 !吃著吃著,很快就吃完!
今天很奇怪,幫襯 2 家小店,消費都同樣是 $66

下次來堂食

2020-10-11
15 分鐘 (堂食)
唔洗睇posters,睇個名都知啦💁🏻‍♀️店員係好有禮貌既小伙子👍🏻個人認為餐廳暗左少少.... well, 可能一條友去醫肚,feel唔到咩叫浪漫🤷🏻‍♀️雖然係入左西餐廳,但其實我係想食飯架🤪 叫左個鰻魚炒飯個飯黎到我都幾surprise, 真係原條鰻魚,仲要砌得好適合影返幅相咁(但唔夠燈光囉)條鰻魚係厚身架,其實單食完條鰻魚應該都飽左半。個飯都幾好食😋 但,鰻魚沖落太多啦、太豪爽,有啲喊左少少,特別係鰻魚上面嗰一束海帶。連鰻魚本身既味道,我都覺得俾醬汁搶左,要撥走佢(好彩個碟夠大😌)食食下飯,開始留意到餐廳播既歌!唔係廣東話流行曲咁簡單,係改過歌詞翻唱既歌💛 唔肯定係咪仲有自己或者band作既曲(原諒我太少聽流行曲,認唔到🙊)反正就係聽埋歌詞,就覺得好有同感、好想仔細聽落去,都好欣賞餐廳咁別出心裁、咁支持本地製作❣️
唔洗睇posters,睇個名都知啦💁🏻‍♀️
店員係好有禮貌既小伙子👍🏻
雖然係入左西餐廳,但其實我係想食飯架🤪 叫左個鰻魚炒飯
原條鰻魚炒飯
原條鰻魚炒飯
2020-09-14 778 瀏覽
朋友介紹,HKer要幫襯HKER。原本想叫咖啡飲,朋友話凍朱古力一定要試!餐廳話朱古力本身已經調好味,對於飲任何奶類飲品都走甜嘅我,都猶豫咗一下。朋友話真係好飲又唔太甜,決定信佢一次!果然,超香朱古力奶但只有30%甜。感覺有啲似Cova個杯,仲要冇咁甜。好正呀!
朋友介紹,
HKer要幫襯HKER。
原本想叫咖啡飲,
朋友話凍朱古力一定要試!
餐廳話朱古力本身已經調好味,
對於飲任何奶類飲品都走甜嘅我,
都猶豫咗一下。
朋友話真係好飲又唔太甜,
決定信佢一次!
果然,超香朱古力奶但只有30%甜。
感覺有啲似Cova個杯,仲要冇咁甜。
好正呀!
2020-09-07 790 瀏覽
這是一間提供日式和西式食物為主的餐廳,環境格局簡單,全部座位都是依牆而放,枱與枱之間的距離都比較近,沒有太多的私人空間。橙光都正常,還有採用門口大趟門作採光,光線充足,隨後店員為我打開頭上天花的燈。大門口是一個大趟門組成,而室內門口兩邊都有放置座位,這有一個問題, 就是當開門的時候,其中一邊坐近門口的食客有機會被趟門撞到, 餐廳佈置上有少許沒細心 (編按: 是次體驗是在二人限聚令期間,餐廳位置可能有特別安排才有這失誤。)餐牌方面,設計簡單清楚,中英文對照,Lunch Menu主食有日式和西式兩個類型的食物提供,分別有飯和意粉各三款可供選擇,價錢由 $60 至 $100 不等,其中日式海膽煮煙三文魚大蝦意粉和青芥未鮮野菌蜆肉意大利飯,這兩款比較有西日Fusion 的感覺,而鮮茄牛舌螺絲粉,菠菜忌廉汁烤雞螺絲粉和龍蝦汁海鮮意大利飯則感覺比較西式,最後原條烤鰻魚炒飯就有日式的感覺。飲品方面配上價錢 $18熱飲一杯,$18 的飲品有英式紅茶/伯爵茶/苿莉花三款,另外也可以補差價選擇其他非酒精飲品,這裡的飲料主要是茶,咖啡,果汁和可樂等有氣飲品,價錢都是由$18-40不等,另外餐廳也有提供啤酒,

飲品方面配上價錢 $18熱飲一杯,$18 的飲品有英式紅茶/伯爵茶/苿莉花三款,另外也可以補差價選擇其他非酒精飲品,這裡的飲料主要是茶,咖啡,果汁和可樂等有氣飲品,價錢都是由$18-40不等,另外餐廳也有提供啤酒,紅白酒, cocktail,但就要以單點價錢購買。另外也可加 $10 有小食,有水牛城雞翼/檸檬蜜芝麻雞翼可以選擇,也可以加$18 配焗芝士西蘭花。

我這次選了龍蝦汁意大利飯配一杯熱Latte,Latte 先送上, 店員送上時都有介紹食物的名字,非常有禮,在此也要讚一下店員的貼心,事關我在為咖啡影相的時候,店員隨即為我送上餐具,他在後面等我先拍完照才送上餐具,非常細心,看來現在「相機食先」都是用餐體驗的一環吧,哈哈。

說回Latte,沒有什麼特別,拉花不是很eye-catching ,味道都是正常。意大利飯送上時,香氣四逸, 意大利飯粒粒分明,每一粒都被龍蝦汁包裹著,飯𥚃夾雜三隻細蜆,上面放上兩隻大蝦,一旁放著兩隻藍青口,最後上面放上沙律菜作點綴,賣相吸引。

先食一啖飯,飯粒軟硬適中,每一粒都吸滿龍蝦汁,非常香口,令人有不斷食的感覺,感覺沒有加忌廉和芝士去煮。食第二 三啖就發現,飯𥚃有夾雜著翠玉瓜,鮮冬菇和鴻喜菇,增加了口感。蝦看起來精瑩,食落爽口但沒有蝦味,不過不失。藍青口和蜆都飽滿,味道正常,蜆清潔都乾淨,只有一隻有沙,三款海鮮的質素都可以接受,對得住價錢。

最後埋單總共 $95( $78(Risotto)+ $35(Latte) - $18 ) ,沒有加一服務費,整體用餐體驗良好,食物質素很好,對得住這價錢,如果再次經過這一區,可以再試一試,有機會更可以試一試晚餐,再看網上的Menu ,餐廳還有Steak 和其他意粉和飯提供,這間良心小店可以一試。

餐廳: 思想共鳴 HKER Harbour's Kernel Eatery Resonance

地址:
-       新蒲崗寧遠街3-23號越秀廣場地下G01號舖
-       Shop G01, G/F, Yue Xiu Plaza, 3-23 Ning Yuen Street, San Po Kong

~記於29/8/2020
*真實自費食評,全文都是個人經歷和感受,沒有任何廣告成分

Hot Latte
龍蝦汁意大利飯
2020-08-29
龍蝦汁意大利飯
2020-09-04 821 瀏覽
以前聽過有句說話:「一件藝術品之所以能夠感動人,是因為被感動者在這件藝術品中引起某程度的思想共鳴。」唔知新浦崗越透廣場地下呢間 #思想共嗚 @hker.2020 係唔係都因為都聽左呢句說話所以改左呢個名😂(如果係既話,我哋真係思想共鳴啦🙈)食物就係佢哋提供既藝術品🍝☕️既可以帶來口腹既滿足,透過共享相同的理念亦可以提供精神食糧💡🎗💛💛💛🦞龍蝦汁海鮮意大利飯(lunch set $78)侍應捧緊碟飯出嚟我已經知道實係我碟野,因為離遠已經聞到龍蝦湯陣蝦香👃🏻一放上枱我即刻心心眼❤️❤️因為成碟飯都係新鮮海鮮材料😍本身叫海鮮xx又見到佢成個lunch set都只係$78,都有心理準備可能佢中間會夾d🦀蟹柳/日式鳴門卷充撐下場面🙈點知冇不特止,仲要有蝦有蜆有青口🤤誠意滿分💯意大利飯每粒米都充分吸收龍蝦精華,creamy又帶點酒香,蝦味十足👏🏻👏🏻👏🏻🍋🍯檸檬蜜味芝麻雞翼(三隻)(lunch set +$16)其實食咗個意大利飯已經有點濟,個清新酸爽既檸蜜味又令我開胃返🥰為呢餐飯錦上添花🌼🌹☕️玫瑰鮮奶咖啡(lunch set+$20)每一啖都有玫瑰既清香,美中不足的是味道偏甜,飲開黑咖啡的人可能會不習

🦞龍蝦汁海鮮意大利飯(lunch set $78)

檸檬蜜味芝麻雞翼

🌹☕️玫瑰鮮奶咖啡(lunch set+$20)
玫瑰鮮奶咖啡

每一啖都有玫瑰既清香,美中不足的是味道偏甜,飲開黑咖啡的人可能會不習慣☕️如果加多幾片玫瑰乾花瓣會更有特色🌹(純粹想影相靚啲😂)
檸檬蜜味芝麻雞翼
2020-08-22 700 瀏覽
今日同親愛的去新蒲崗做運動。去到新地方梗係要去見識下當地黃色力量😍😍😍本身諗住買外賣。但係係門罅見到入邊碟野勁靚即刻坐低堂食!隔離枱話佢食緊海鮮意大利飯即刻跟隊oreder 返個😍😍😍唔係講笑!!!!!!超好食!!直頭好似去咗希臘santorini 食嗰個西班牙海鮮燴飯希望快啲可以返去再食過
今日同親愛的去新蒲崗做運動。
去到新地方梗係要去見識下當地黃色力量😍😍😍

本身諗住買外賣。但係係門罅見到入邊碟野勁靚
即刻坐低堂食!

隔離枱話佢食緊海鮮意大利飯即刻跟隊oreder 返個😍😍😍

唔係講笑!!!!!!超好食!!

直頭好似去咗希臘santorini 食嗰個西班牙海鮮燴飯

希望快啲可以返去再食過

2020-08-10 690 瀏覽
這兩星期開始疫情嚴重,日常也少出街,Home office後出來抖氣及補充食物與日用品。來個tea也可以吧!$40 款的餐價,點了❮鰻魚汁煙肉炒飯❯比較綿的炒飯,冬菇片,煙肉片,粟米粒,碎蛋,乾蔥,甜甜的鰻魚汁,味道可以,少一點油更好。❮芝士焗大啡菇西蘭花椰菜花❯ 大啡菇不是很大的哪種,約是大個點的冬菇size,不過有濕潤感,加了煙肉片一起焗,芝士香口起絲,西蘭花與椰菜花有咬口,不會過腍,雖不及炒飯飽肚,但啱我口味。追加個❮薯仔沙律❯$12一人份量,醬汁挺清新,菜也ok ,如份量可增加點點,或給雙球薯蓉會讓我們更開心。

$40 款的餐價,點了❮鰻魚汁煙肉炒飯❯

❮芝士焗大啡菇西蘭花椰菜花❯

追加個❮薯仔沙律❯$12

2020-07-24
下午茶
2020-08-02 492 瀏覽
新蒲崗黃店 思想共鳴 HKER係越秀廣場地下疫情嚴峻 繼續需要探熱 消毒雙手先可以入座每張枱只可以坐兩個人 同埋唔可以全店五成滿座枱與枱亦有隔板隔住店口細細 都幾多客人店員亦夠主動同有禮貌揀左lunch set: 芥辣羊肉螺絲粉好似食緊燒肉 落左黃芥辣咁 啖啖都湧上個鼻 好refresh 不過今次係成碟都係芥末味羊肉粒好多 質地亦唔會太難咬口螺絲炒唔會煮得太稔青口凍撈烏冬青口醃得有d 味份量都足夠檸檬蜜味雞翼 3 隻 跟餐加$16 熱辣辣上菜夠酸夠蜜糖味夾上口仲有d蜜糖掛住但外皮可以煎得更脆餐飲:芒果乳酪玫瑰latte
新蒲崗黃店 思想共鳴 HKER

餐飲:
芒果乳酪
玫瑰latte

2020-08-02
💛#支持良心餐廳💰鮮茄牛舌螺絲粉 (配伯爵茶) $68 上面標嘅係我係OR menu見到嘅價錢而我今次就係網上外賣平台叫嘅(埋單$113)~真係足不出户食黃店🤤先來講講個份量 我覺得好足🤣 原本外賣兜上 我仲以為得好少 點知倒出嚟自己都嚇親 係裝滿晒成個碟嘅份量茄汁味濃 係偏酸 唔係溝好多糖嗰隻 係我中意嘅味道🥳 之後牛舌厚切 爽口 有嚼勁 食落有油脂香😆 到我最挑剔嘅麵底 佢螺絲粉係偏幼身嗰隻 算係煮得偏淋身 但好彩汁唔算好水好多 所以仲保持到個質感 唔會變到好霉 但再硬身返少少 再al dente啲就perfect池~Btw呢間餐廳離遠睇過裝修都知極深黃💛大家多多懲罰🤤
💛#支持良心餐廳

💰鮮茄牛舌螺絲粉 (配伯爵茶) $68

上面標嘅係我係OR menu見到嘅價錢

Btw呢間餐廳離遠睇過裝修都知極深黃💛
大家多多懲罰🤤
外賣送餐
  • 鮮茄牛舌螺絲粉
2020-07-06 558 瀏覽
經外賣app叫了兩款食物,分別是意粉和意大利飯,份量不算大,對女生來說剛剛好,男生也許要多點小食。意粉和意大利飯都煮得剛剛好,不會太硬或太軟,配料和醬汁也很足夠。價錢來說有點貴,但還算值得的,食物送到來還是熱的,這應該歸功於店舖所用的外賣盒的超強保溫能力。另外有一點,很欣賞店舖提供的環保外賣餐具,還可以讓客人選擇茶包取代泡好的茶 (這一點對外送很重要,選茶包就不怕過度浸泡,也不怕會在運送途中不慎倒瀉)。
2020-07-03
外賣送餐