2023-07-29 1365 瀏覽
: This place has such a cool vibe - it's full of natural light and trees, so you feel like you're outside without actually being outside. And get this - they have a ton of board games you can play while you wait for your food! Plus, the food is seriously legit. ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ🍽 Set lunch + Drinks + Soup + Dessert Just make sure you book ahead because this place is popular for a reason. 🍴 Si Yuan Amenities Center 思源館📍 L/G, T C Cheng Building, United College, CUHK,Sha Tin-✨𝓖𝓾𝓽𝓮𝓷 𝓐𝓹𝓹𝓮𝓽𝓲𝓽 : 𝓘𝓼𝓪𝓫𝓮𝓵𝓵𝓪

ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ

✨𝓖𝓾𝓽𝓮𝓷 𝓐𝓹𝓹𝓮𝓽𝓲𝓽 : 𝓘𝓼𝓪𝓫𝓮𝓵𝓵𝓪, 𝓙𝓸, 𝓨𝓪𝓶𝓶𝓲, 𝓔𝓼𝓽𝓱𝓮𝓻, 𝓘𝓻𝓲𝓼, 𝓝𝓲𝓴𝓴𝓲, 𝓕𝓲𝓸𝓷𝓪, 𝓢𝓪𝓶
2023-07-20
午餐
由Year 1講到而家,終於試UC嘅思源館!佢其實設有酒吧、表演台等設施,不過我哋只係試午餐😙
Set Lunch: 香煎雞柳配西蘭花忌廉汁意大利粉 跟 熱咖啡 ($50) ●●●●○ 意粉係普通意粉質地啦,白汁幾香口creamy👐🏻有4-5塊雞柳,肉味偏淡,有一塊嘅質感實咗啲,但其他都可接受🍝西蘭花、洋蔥令個意粉冇咁寡,同埋更加索到啲汁嘅味道👍🏻🥦法式焦糖燉蛋 (+$12) ●●●●○燉蛋上有層薄薄的脆焦糖,厚度適中燉蛋滑、有蛋香如果焦糖再熱少少,個溫差會更正!🍮【我比較喜歡】 朱古力布朗尼(+$12) ●●●●○朱古力味足夠 唔會好甜🍪外層脆,入面軟熟💕以為會乾,有驚喜喔 【🐷比較喜歡】 ✍🏻 真心推薦甜品🌟好食過旺角西餐嗰啲(又抵食)正餐相比之下就平庸啲,但想喺CU入面食西餐、坐得舒服都可以食唔知有冇機會返嚟試下佢哋啲酒~👺記得book枱呀!訂座電話:26037486 ☎️📍思源館(聯合書院鄭棟材樓地下低層)💰: ●●●●○環境、服務:●●●●○

意粉係普通意粉質地啦,白汁幾香口creamy👐🏻
西蘭花、洋蔥令個意粉冇咁寡,同埋更加索到啲汁嘅味道👍🏻🥦

法式焦糖燉蛋 (+$12) ●●●●○
燉蛋上有層薄薄的脆焦糖,厚度適中
燉蛋滑、有蛋香
如果焦糖再熱少少,個溫差會更正!🍮
【我比較喜歡】

朱古力布朗尼(+$12) ●●●●○
朱古力味足夠 唔會好甜🍪
外層脆,入面軟熟💕以為會乾,有驚喜喔
【🐷比較喜歡】

唔知有冇機會返嚟試下佢哋啲酒~
👺記得book枱呀!訂座電話:26037486 ☎️

📍思源館(聯合書院鄭棟材樓地下低層)
💰: ●●●●○
環境、服務:●●●●○
2021-03-18 3603 瀏覽
今日午餐就去咗食聯合書院嘅思源館🤗 午餐時段好多人要book咗位先去 嗰度環境好靚 仲係中大唯一一個可以飲酒嘅餐廳🙈😝😝😝牛肝菌忌廉汁配蕃茄芝士意大利雲吞🤓$50忌廉汁好重牛肝菌味配埋意大利雲吞好夾❤️一碟有好多舊 唔驚唔夠飽🤣菠菜煙三文魚菠菜忌廉汁意粉🍝$55煙三文魚份量多🐟大大嚿唔係魚肉碎 忌廉汁仲唔會覺得好油膩~好味道我哋仲加配左甜品朱古力布朗尼同焦糖燉蛋~就算食到幾飽都要叫!真係好好食❤️

牛肝菌忌廉汁配蕃茄芝士意大利雲吞🤓$50

菠菜煙三文魚菠菜忌廉汁意粉🍝$55

2018-11-21 3293 瀏覽
估唔到中大都會有咁高質賣甜品既地方,叫左個心太軟,個蛋糕本體好吸引,上面加埋d糖霜好靚。一切開心太軟,d朱古力湧曬出黎,成個蛋糕好好食,好夠朱古力味,加埋杯思源館既cocktail就完美。
2018-11-21 2265 瀏覽
喺中大可以飲酒既地方唔多 呢度除咗有boardgame之外仲有小食 甜品可以叫 晏就會有心太軟食 我叫左chocolate brownie 同埋snowball 布朗尼好平只係$15 同出面餐廳差得唔太軟 snowball 好易入口岩啲岩岩開始飲酒既朋友
2016-07-29 3985 瀏覽
中大內唯一一間酒吧,一個人響宿,9點幾夜麻麻想食啲甜野,諗起呢度未收就走上來飲返杯酒,食個甜品,得我同另外一枱,無咩人,但靜靜地都幾舒服,問下啲度啲侍應,佢地話暑假人少啲,9月開學就好多人,呢個時間已經坐滿晒
Chocolate  brownies
荔枝樂園
Chocolate  brownies
荔枝樂園
2015-05-31 3046 瀏覽
係宿食完飯同frd去思源館飲野吹水,叫左杯long island同orange squash。酒精濃度高嘅long island出奇地有水準, 酒嘅比例調得啱啱好,味道微苦但容易入口。orange squash就甜左d,不過感覺幾清新。下次希望試埋佢個心太軟,聽講幾好味。
2015-05-15
$30 (其他)