2022-12-31 3060 瀏覽
人生第一次去麻雀館,我仲停留係古惑仔入面污煙脹氣啲人輸錢無錢俾要斬手指嘅畫面度,去到好意外地乾淨企理間房似K 房有獨立廁所,仲要啲餸幾好食同餐廳差唔多✔️✔️✔️間唔中會有人入黎針茶加水,仲有糖水送tim!明明book 咗4人最後變咗6人,一去到6pm 就叫野食,多咗2個人加咗2個餸,到8pm 工作人員通知出廳食飯,食到好飽仲食剩野🥺🥺🥺食完繼續返房打牌,到9:30pm工作人員推車仔送紅豆沙入房,安排得好好♥️埋單每人230hkd, 打8個鐘超抵玩💯

埋單每人230hkd, 打8個鐘超抵玩💯
2022-09-26 2261 瀏覽
朋友介紹去食飯,可以有房打麻雀,小朋友有房唔怕嘈到人,環境比較舊,但係食物質素唔錯,估唔到聯誼會晚飯會好食,畢竟佢係聯誼會,所以食物係要提早落單超級必食推介崩沙牛腩煲呢個冰鎮魷魚個汁酸酸辣辣,好開胃好好食另外叫咗梅菜蒸茄子,咕嚕肉,炸子雞,焗魚腸,也不錯不過不失。

超級必食推介崩沙牛腩煲

呢個冰鎮魷魚個汁酸酸辣辣,好開胃好好食

慶祝紀念
生日
2022-07-09 1825 瀏覽
我好少寫OpenRice,不過呢間真係值得推介~ 呢間係朋友介紹嘅雀會私房菜,所以一星期前我已經預訂好菜式,星期五晚同班同事嚟到,果然冇令我失望👍🏻 有獨立房間,地方企理,服務又好好~ 我訂嘅菜式全部都做得好好😋,成班同事食到好開心勁Hyper🤣呢一晚訂咗10款菜式: 燒乳豬,豉汁蟶子王,豉油王煎大蝦,砵酒焗蠔,焗魚腸,清蒸東星班,蒜蓉蒸勝瓜,崩沙腩,雜菜煲,炸子雞特別想講,佢哋除咗嘢食好味,啲服務真係好細心,我哋話有支酒想雪凍啲,佢哋啲職員即刻攞兩個冰桶,啲冰堆到勁滿,確保我支酒夠凍👍🏻真係好值得讚!整體而言,呢間雀會私房菜大家真係要一試!

整體而言,呢間雀會私房菜大家真係要一試!

燒乳豬
炸子雞
雜菜煲
蒜蓉蒸勝瓜
2019-12-23 3192 瀏覽
經常將呢個麻雀館當私房菜咁去食,可以一早book定枱,有私人房,又冇出面啲走樓咁嘈,又唔洗咁逼😂。📌重點,係呢度個大廚煮得夠好食!!!📌🐑羊腩煲冬天必吃羊腩煲,羊腩煲得好腍 極入味, 一啲羊羶味都冇,生菜大大塊,又靚又完整❤️。🥬上湯煮豆苗🥢蓮藕餅炸得超出色,香口酥脆, 又冇多餘嘅油份係面。🍆煎釀三寶魚肉比起茄子厚兩倍🤩 咁足料嘅煎釀三寶喺出面未見過。🍚臘味煲仔飯煲仔飯火候剛剛好,有少少飯焦香,飯又乾身一粒粒米。🐥炸子雞皮炸得好香脆,調味適中,雞肉嫰滑可口。🍬甜品 啫喱&紅豆沙
📌重點,係呢度個大廚煮得夠好食!!!📌

🐑羊腩煲
🥬上湯煮豆苗
🥢蓮藕餅
炸得超出色,香口酥脆, 又冇多餘嘅油份係面。
🍆煎釀三寶
魚肉比起茄子厚兩倍🤩 咁足料嘅煎釀三寶喺出面未見過。
🍚臘味煲仔飯
煲仔飯火候剛剛好,有少少飯焦香,飯又乾身一粒粒米。
🐥炸子雞
皮炸得好香脆,調味適中,雞肉嫰滑可口。
🍬甜品
啫喱&紅豆沙
2019-12-22
慶祝紀念
聖誕節
2017-08-21 4780 瀏覽
今天叫了五個餸, 每一個都很好吃服務非常好, 房間也很整潔舒服, 最好吃是雞和鎮江骨,最好是三五知己聚會, 地點也很方便, 這是我經常來打牌吃飯的好地方, 價錢也很合理, 非常好吃
今天叫了五個餸, 每一個都很好吃
怡南聯誼會是一間樓上麻雀聯誼會,不是同事介紹也不會前來。一如其他相類似的聯誼會,飯餐時段必有小炒或碟頭飯供應,好等雀友邊玩邊吃節省時間。我們午膳時間前來,目標當然不是那 144 隻麻雀。在接待處的左右兩邊,皆放有餐桌供街客純粹吃飯之用。一份四人的午市套餐包含例湯、白飯及小菜四款,$210 免茶錢加一。 例湯是普通的合掌瓜赤小豆瘦肉湯,味道普通,比一般茶記的味精湯好。 咖哩根腩煲份量稍嫌不足,根腩份量參半,炆煮得腍身。薯仔同樣粉身入味,味道比根腩更可口。 沙薑雞太細碟,雞件的鮮滑感 OK。紅燒豆腐與時菜魚崧皆無乜特別。 梅菜蒸肉餅是外加的小菜,梅菜味搶香,肉餅雖然較薄身,少了一份口感,但味道調較都算不錯。整體來說,各小炒味道合格,與同區中菜館相比,收費便宜一點,份量少一點,性價比合理。
合掌瓜赤小豆瘦肉湯
咖哩根腩煲
沙薑雞太細碟,雞件的鮮滑感 OK。
沙薑雞
紅燒豆腐時菜魚崧皆無乜特別。

紅燒豆腐
時菜魚崧
梅菜蒸肉餅

[17/1/2017; Tue]
2017-01-17
2013-07-23 4763 瀏覽
前陣子與兄長午餐,他介紹了一家上樓的麻雀館,說中午的飯餐,經濟抵食。我問是不是什麼怡南聯誼會,他說就是這一家。這一個怡南聯誼會,我其實已經留意了一段時間,只不過是怕地方不夠好,坐得不舒適。一直都沒有意識過同同事上來一試。直至兄長的推介,我才開始正正式式地留意一下這一個麻雀館,是日有朋友在附近工作,約食飯,兩個志同道合,同興趣又同行的男人,就來麻雀館,看看有沒有男人的浪漫吧。本以為是一個殘破的地方,但當我們一出升降機,全玻璃的招牌,令我們看起來,這絕不是簡陋的地方。小菜套餐,有例湯一窩,但有時候會是每人一碗。單是以湯水感受,這兒食的東西非常之家庭式,而且是原味沒味精的好餸菜,我來了三次,每一次都有留意到一些相同的面孔,老婆婆、老伯伯不在家煮食,只需要$49,就可以吃到家的味道,兼有一個老火靚湯,確是不錯。是日的湯是瘦肉煲冬瓜,另一次來的是霸王花湯,清甜滋潤可口。我們點小菜套餐,簡單的,健康的,來一份梅菜蒸鯇魚,論份量,當然不夠一般茶餐廳或大排檔的來得大,但分配給我們的是魚腩部位,入口甚滑,再加上豉油甜,梅菜香 (亦夠多),很美味,也很家庭。土魷蒸肉餅,以肉為主,土魷就冇乜。不過,細心感受

土魷蒸肉餅,以肉為主,土魷就冇乜。不過,細心感受一下,細心咀嚼一下,原來店方也把土魷攪碎,所以我們吃到有土魷的香味,卻感覺不到土魷的硬粒感,土魷與肉餅融合在一起,比起感蛋梅菜,更加之有味道。
從來沒想過是一個好地方,而且這兒不是單調的麻雀聯誼會,有餐樓,有包房,絕對是可以承包一些社團的小宴會。經濟而且無味精的中午餐,絕對值得常來。晚上更有席菜,是家庭聚會的好選擇。
2012-01-18 2974 瀏覽
I went to try this place for dinner after reading the below review. Ordered the 黑椒牛柳 (HK$85) and 琵琶豆腐 (HK$65). The beef was only soso as too much baking soda, and the tofu was only okay. But the worst part is they rip you off by offering you soup and yet charging you HK$50 to the bill and in addition, there is tea charge of HK$10/person and 10% service charge. The total bill came to be HK$260, the mark up of additional items are worst than maxims.Although there is a non-smoking sign, this plac

Although there is a non-smoking sign, this place is very smoky

It's a total rip off, avoid this place!!
2012-01-17
2011-04-29 2314 瀏覽
想和朋友們聚聚會,今次姊妹們有特別任務,想找一個地方落落腳,想東西好吃,又想要有足夠的私人空間,有獨立空間就最好.有姊妹竟提議去怡南,聯誼會???我們得到一間獨立房間,好似CEO,有獨立厠所,仲可以在房間按個制就可以order食物.由於大家未放工,我又肚餓到暈,先order 了雞翼小吃和鹹檸七,好能太餓,覺得杯檸七超好味,比番D血糖我.我們order 了霸王雞 (仲有海南雞,沙薑脽..六種雞選,可以鮮冰鮮/新鮮雞,但就要訂左先, 好味喎, 咬落雞的肉地好好)豉油蒸茄子 (茄子是我的最愛,茄子去皮,好軟綿綿,咬落去有種溫柔的感覺)鎮江骨(外脆外軟,最勁係凍哂之後,都好味)黑椒牛柳 (是最受歡迎的菜,朋友仔個個話好)煎藕餅 (不愛藕的朋友都話可以接受)琵琶豆腐(咬開,好熱呀,好味)腐乳炒通菜(正常菜)仲有例湯送~點解聯誼會可以咁好味!決定遲D要encore, book間房再食過!Yum yum~
想和朋友們聚聚會,
今次姊妹們有特別任務,
想找一個地方落落腳,
想東西好吃,
又想要有足夠的私人空間,
有獨立空間就最好.
有姊妹竟提議去怡南,
聯誼會???

我們得到一間獨立房間,
好似CEO,有獨立厠所,
仲可以在房間按個制就可以order食物.

由於大家未放工,
我又肚餓到暈,
先order 了雞翼小吃
和鹹檸七,
好能太餓,
覺得杯檸七超好味,
比番D血糖我.

我們order 了
好味喎, 咬落雞的肉地好好)
鎮江骨(外脆外軟,最勁係凍哂之後,都好味)
黑椒牛柳 (是最受歡迎的菜,朋友仔個個話好)
煎藕餅 (不愛藕的朋友都話可以接受)
琵琶豆腐(咬開,好熱呀,好味)
腐乳炒通菜(正常菜)
仲有例湯送~

點解聯誼會可以咁好味!
決定遲D要encore, book間房再食過!
Yum yum~
2011-04-26
  • 鎮江骨 黑椒牛柳
(非會員)
2009-05-15 985 瀏覽
雖然係麻雀館, 但係午市都有淨午餐提供.環境清靜, 不是太多顧客, 又有獨立房同電視睇, 係灣仔人多食店選擇少既環境下可謂不二之選.最得既係佢地d小菜真係好好好有水準, 可以媲美好多有名酒家, 每味菜都好好食, 仲要hk$38一個午餐包湯(無味精) + 一碗飯 +一個美味小菜.... 三個字: 平, 靚, 正!
雖然係麻雀館, 但係午市都有淨午餐提供.
2009-05-14
  • 叉燒炒滑蛋
  • 蒸肉餅
  • 京都肉
2009-02-10 862 瀏覽
有日放工各位同事突然興之所致咁話去打牌,咁就去怡南喇有人提議.去到真係好聯誼打麻將的feel,但估唔到經過有d room見到自動洗牌機咁我地打左8圈就食dinner喇!佢地d白切雞唔錯,個冬瓜湯又冇味精,最正真係個臘味飯,或者咁岩凍凍地,食完暖晒食完就打多8圈打到十二點左右走人.

咁我地打左8圈就食dinner喇!

食完就打多8圈打到十二點左右走人.
  • 臘味飯
  • 白切雞
2008-12-01 841 瀏覽
本來一心跟朋友去聯誼會打麻雀, 點知有意想不到嘅晚餐. 大戰四圈後, 麻雀枱變成飯枱, 食飽再打過. 我們點了招牌菜沙薑雞和臘味飯. 沙薑雞好新鮮, 肉質軟到好似海南雞一樣, 我哋食晒成隻雞正番個頭.最驚喜係臘味飯. 點估到食臘味飯係聯誼會唔係臘味店. D餸和飯都夠晒熱, 岩晒轉涼嘅天氣.各位唔打麻雀嘅朋友唔緊要, D伙計話上去淨食飯都可以架喎.

各位唔打麻雀嘅朋友唔緊要, D伙計話上去淨食飯都可以架喎.
  • 沙薑雞
  • 臘味飯