餐廳提供了挺多的優惠的,性價比挺高的,就像今天吃到的優惠三寶,份量都非常足料,而且整體味道都挺不錯的。晚市散座優惠三寶(328元)老壇酸菜魚份量挺足的,用的鱸魚片非常鮮嫩,又無骨,吸滿了香濃的酸辣的湯汁,味道特別鮮美。湯底酸酸辣辣的,加上大量的蔬菜,還有嫩滑的薯粉,吃起來挺滿足。湖南小炒肉有別於平常的切片,這裡變成了切粒,那就拌起飯來更方便。炒得挺有鑊氣的,香辣鹹香,辣椒脆嫩,肉片焦香,有豬油香味。招牌口水雞辣椒油很香,味道又不會很辣的,配上嫩滑的雞件,味道不錯。底下還有很多青瓜可以吃,吃起來清爽解膩。冰鎮香果咕嚕肉(128元)這個真的挺有驚喜的,咕嚕肉炸得特別香脆,而且就算裹滿了醬汁脆皮也沒有變軟,吃起來外脆內嫩的,肉味香濃,而且加了冰的關係,吃起來是冷冷的,挺特別。另外的水果也很香甜。家常粉蒸肉(88元)比較少見的一款菜式,用粉包裹著腩肉,再加上辣椒粉,所以表面是紅紅的,底下再放有番薯。吃起來粉粉糯糯的,腩肉蒸到入口即化的狀態了,味道辣辣鹹鹹的。干煸四季豆(78元)炒得挺不錯的,味道麻麻辣辣的,加了挺多的花椒,四季豆吃起來脆嫩,肉碎香濃,不會太鹹。蜜豆五花臘肉炒飯(88元)炒飯炒的
晚市散座優惠三寶(328元)
湖南小炒肉
招牌口水雞
冰鎮香果咕嚕肉(128元)
家常粉蒸肉(88元)
干煸四季豆(78元)
蜜豆五花臘肉炒飯(88元)
炒飯炒的粒粒分明,加了挺多半肥瘦的臘肉,味道更鹹香,臘肉又有肉香和咬口,吃起來特別惹味。本身加了挺多雞蛋,蜜豆和蔥花的。
2025-06-04
2025-06-11 0 瀏覽
悦川,位於香港荃灣荃華街3號悅來坊2樓201號舖。店裏環境舒適,餐廳主打川菜,餐牌有多款菜式選擇,晚市優惠三寶、老壇酸菜魚、小炒皇、雞絲涼粉、雞湯炒手、爽口冰粉、擂沙湯圓、芒果梳打、酸梅湯 。🔸老壇酸菜魚 ~ 湯底濃香,麻中帶辣,酸度適中,魚片滑溜無骨又厚肉,薯粉美味。🔸小炒皇 ~ 有韭菜花、腰果、蝦乾、魷魚、豆腐乾和肉絲,油香四溢。🔸雞絲涼粉 ~ 滿滿的雞絲,淋上濃郁的醬汁,配上涼粉越食越惹味。🔸雞湯炒手 ~ 湯底清清地,滿滿肉餡,雞湯的鮮味融入炒手裏。🔸爽口冰粉 ~ 口感清涼,q彈爽口。🔸擂沙湯圓 ~ 煙韌軟糯,豆香宜人。🔸芒果梳打 ~ 香甜的芒果味,配搭清爽的梳打。🔸酸梅湯 ~ 酸酸甜甜,好解膩。整體味道正宗,價錢合理。

小炒皇

雞絲涼粉

雞湯炒手

🔸爽口冰粉 ~ 口感清涼,q彈爽口。
爽口冰粉

🔸擂沙湯圓 ~ 煙韌軟糯,豆香宜人。
擂沙湯圓

🔸芒果梳打 ~ 香甜的芒果味,配搭清爽的梳打。

🔸酸梅湯 ~ 酸酸甜甜,好解膩。
芒果梳打、酸梅湯

整體味道正宗,價錢合理。

2025-06-09
小炒皇
雞絲涼粉
雞湯炒手
爽口冰粉
擂沙湯圓
芒果梳打、酸梅湯
2025-06-08 0 瀏覽
本身想散叫酸菜魚,見到晚市套餐好抵食,有酸菜魚又有小菜。👉🏻酸菜魚份量驚人,差啲以為係大份。金黃色嘅酸湯入面有好有嫩滑魚片,芽菜、萵筍,大白菜、酸菜,仲有唔少得嘅闊紅薯粉。酸辣度啱啱好,唔會太辣,但係可以過足癮。我哋飲咗好多湯。👉🏻口水雞口水雞俾紅油浸潤,令人食指大動🤤醬汁極之惹味,花生芝麻增加香味,配合無骨雞肉啖啖都滿足。👉🏻小炒牛肉芫荽迷大愛,牛肉爽身唔鞋,份量好多。👉🏻五代同堂炒飯呢個炒飯係另一驚喜,除咗新鮮蝦仁,仲用咗好多大粒蝦乾,飯粒炒得乾身有鑊氣。
本身想散叫酸菜魚,見到晚市套餐好抵食,有酸菜魚又有小菜。
👉🏻酸菜魚
👉🏻口水雞
👉🏻小炒牛肉
芫荽迷大愛,牛肉爽身唔鞋,份量好多。
👉🏻五代同堂炒飯
2025-06-06 0 瀏覽
近排天氣潮濕多雨,最好食川菜,出下汗解解濕。揀咗這間川菜餐廳,地方頗大坐位闊落,茶色裝潢富現代感,播放着柔和音樂,在這環境晚餐,十分舒適。菜式主打地道川味,麻辣鮮香俱全,可選擇適合自己的辣度。我們點選$328優惠三寶,份量大碟,認真抵食👇招牌菜之一✨老壇酸菜魚湯底酸辣鮮香,酸菜脆嫩開胃,魚片滑嫩無刺,配上花椒的麻感,層次豐富,適合喜歡重口味的人。✨招牌口水雞雞件嫩滑,雞皮爽彈,醬汁麻而不嗆,辣度適中,每件雞件都掛滿醬汁,花生碎增添香氣,冷盤首選。✨手抓孜然扇子骨燒得外層焦香,內裡鮮嫩肉汁豐富,濃濃的孜然味從口腔中慢慢化開 ,味蕾大開,超好食。✨菜花炒四川臘肉$98炒得爽脆,配搭正宗四川臘肉,肥瘦相間,鹹香味特出,一啖咬下,肉香四溢,甘香可口回味無窮。
近排天氣潮濕多雨,最好食川菜,出下汗解解濕。
菜式主打地道川味,麻辣鮮香俱全,可選擇適合自己的辣度。
我們點選$328優惠三寶,份量大碟,認真抵食👇

✨菜花炒四川臘肉$98
2025-06-05
  • 口水雞
2025-06-05 263 瀏覽
[✨荃灣悦川 ]#荃灣 #悦川🔸大碗花菜 $88花菜炒得好入味,口感又爽脆,真係勁好食;碎切嘅五花腩更加係點睛之筆,食落甘香惹味。🔸酸菜魚(小) $218叫左小,份量都已經好足,魚肉比我想像中多,滑嫩有口感,唔會好辣 ,底下嘅配菜都好多,幾抵食。🔸72度慢烤樟茶鴨(半隻) $138鴨身皮脆肉嫩,整體唔會太肥,味道帶點鹹香,望落都流哂口水,水準好有驚喜!🔸白飯 $15/碗 ————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結餐廳寬敞,卡位亦好多,岩哂朋友或屋企人相聚,坐得好舒服!食物無論係份量價錢定味道都無咩可以挑剔,係一間水準好出色嘅川菜館! 📍悦川🏠香港荃灣荃華街3號悅來坊2樓201號舖#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #川菜 #京川滬 #中菜館
[✨荃灣悦川 ]

✨總結

📍悦川
🏠香港荃灣荃華街3號悅來坊2樓201號舖

2025-06-04 210 瀏覽
為食花太郎 Fafafoodblog 悅川-川式料理 🍴豉油王龍鬚炒麵98 蚊炒麵比較幼身整得乾身 魷魚鬚好彈牙好夠鑊氣 加d葱花調味就好正🍴優惠三寶b 328 蚊老壇酸菜魚 🐟芽菜 水晶粉 窩筍 胡椒 辣椒葱花 酸菜味濃 連埋軟骨既魚肉一齊食好入味 正 手抓孜然扇子骨🐖有炸薯條夠香脆 正, 扇子骨 似豬你骨 好香辣 yummy 招牌口水雞🐥口水雞 個辣度唔錯 帶d香甜 口水雞雞肉彈牙 皮夠香滑 就算雞胸都夠滑 加埋花生 青瓜做配菜 正 🍴燒椒拌皮蛋42 蚊🥚皮蛋係黃色蛋黃皮蛋 夠彈牙 d醬汁幾香咸 帶d燒得好香既辣椒碎 正#麻辣 #四川 #皮蛋 #口水雞 #炒麵 #魷魚鬚 #酸菜魚 #水晶粉 Score 平均分< 7.9/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#悅川荃灣荃華街3 號悅來坊2 樓201 鋪~~~~~~~~~====================
為食花太郎 Fafafoodblog 悅川-川式料理
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#悅川
荃灣荃華街3 號悅來坊2 樓201 鋪
~~~~~~~~~
====================

2025-05-28
2025-06-04 154 瀏覽
經過荃灣悅來坊試下呢間川菜館,值得回味。餐廳環境裝潢以現代川式風格為主,木系設計搭配竹林元素,環境舒適且帶有中式典雅氛圍,適合朋友聚餐或家庭用餐。 蓮藕排骨湯 湯頭清甜,蓮藕燉至軟糯,排骨肉質鬆化,帶淡淡紅棗香氣。這道湯品較清淡,能中和川菜的辛辣,適合不嗜辣的食客。 老壇酸菜魚 酸菜魚是川悅的招牌菜,湯底以雞骨熬製10小時以上,搭配新鮮鱸魚片,酸辣平衡,魚肉嫩滑無骨。酸菜脆爽,湯汁濃郁帶微麻,適合拌飯或單喝。 「細份」份量適合2-3人香辣田雞煲 田雞肉質鮮嫩,以四川花椒和乾辣椒爆炒,麻辣香濃但不過嗆。田雞腿肉飽滿,外層微脆,內裡多汁,搭配蓮藕片和馬鈴薯,口感豐富。 紅糖糍粑 外酥內軟的糯米糍粑,淋上濃郁紅糖漿和黃豆粉,甜而不膩,是解辣首選。建議趁熱食用,口感更佳。
經過荃灣悅來坊試下呢間川菜館,值得回味。

餐廳環境

蓮藕排骨湯

「細份」份量適合2-3人

香辣田雞煲

紅糖糍粑

2025-06-03 131 瀏覽
最近吃過很有驚喜的一間川菜,不會太油膩,調味剛剛好,很適合香港人的胃口!餐廳寬廣坐得舒適,人均200已經吃得超級飽!!很適合家庭和朋友聚會。菜式推薦✅麻辣香鍋(醬香味)香鍋可以自由搭配食材,也可選擇辣度,這次選了不辣的醬香味,但醬汁依然濃郁香口,非常有鑊氣!一定要點安格斯牛肉粒+土豆+魚腐,牛肉粒肉汁豐盈,咬下瞬間牛脂香大爆發,好得🥹🥹!魚腐和經油炸的土豆片吸收了滿滿的秘製醬汁,外皮微焦脆,入口鮮香,吃完立刻send俾朋友睇的程度🤣。雞湯浸娃娃菜雞湯非常鮮甜,喝完也沒有口渴的感覺~擂沙湯丸裏滿黃豆粉的湯圓外皮煙靭,咬開是黑芝麻餡,如果能做到些微流心效果就更好了。還點了雞絲涼皮,香辣的醬汁撈飯一流🤣,但與其說是涼皮,更像厚身的米粉塊,少了吃涼皮時一柱一柱麵的暢快感~

菜式推薦✅
麻辣香鍋(醬香味)

雞湯浸娃娃菜
雞湯非常鮮甜,喝完也沒有口渴的感覺~

2025-06-03 138 瀏覽
平時食開連鎖店嘅酸菜魚,今日來到荃灣悅來坊,發現咗一間抵食嘅酸菜魚小店 悅川 😛推介晚市優惠三寶,CP值高!$328有齊酸菜魚、一款涼菜同一款小菜,而且碟碟都份量十足💰酸菜魚份量足,魚肉鮮嫩,湯底唔會太油膩同咸,花椒嘅麻辣味真係食唔停口🔥 涼菜方面,我哋揀咗酸辣魚皮,味道惹味,酸酸辣辣配上啤酒簡直係無得輸!🍻主菜方面,手抓孜然扇子骨味道香濃但唔會太鹹,啖啖肉質嫩滑!🤤 而燒椒伴皮蛋亦都係助酒一流,最後配上清炒萵筍絲中和返味道啱啱好👍 #荃灣美食#酸菜魚#悅川菜#hkig#hkfoodie

2025-06-03 101 瀏覽
好少黎呢邊,同老婆行過見呢間川菜幾靚仔,入左黎食麻辣香鍋,揀5款餸,蓮藕片、四季豆、魚腐、椰菜花,仲有唔係度度有得食嘅田雞,夾埋一鍋大約$238。上檯好有麻辣香,煲住食更加入味。田雞真係必點,炸香加落鍋超惹味,而且揀少辣食落都仲好香麻好香辣。今日有啲牙痛都驚個烤樟茶鴨會太硬食唔到,店員話慢煮所以唔會硬就order左。果然皮香脆,d肉嫩仲有少少好似煙薰嘅味道,好好食。我地仲叫左炸饅頭同擂沙湯丸,做甜品,埋單唔貴又坐得舒服,幾好。
麻辣香鍋
72度慢烤樟茶鴨
炸饅頭
麻辣香鍋
72度慢烤樟茶鴨
炸饅頭
擂沙湯丸
之前去開Panda Hotel上面飲茶見到呢間川菜野食,出面已聞到勁香,環境又唔錯!今次就同屋企人一齊去試,座位闊落,坐得幾舒服。不過最吸引都係見到佢有個晚市優惠三寶套餐!$328包埋個魚,仲有一款涼菜、一個小菜!我望餐牌本身個酸菜都呢個$328價錢,而家即係買一送多二個餸!老壇酸菜魚💫8/10叫左小辣,滿滿一盆。主食魚片幾滑溜又厚肉,唔腥!不過第一次食叫小辣有D太保守,啱唔食得辣朋友仔,下次要叫中辣更惹味!除左魚片,仲有薯粉、萵荀、酸菜、娃娃菜 ,食完大滿足!72度慢烤樟茶鴨 $138💫8.5/10因為其他菜式全部都係辣菜,屋企人頂唔順,所以就叫半隻鴨試下佢!上枱賣相超靚仔勁有食慾,完全唔似百幾蚊貨仔。半邊鴨都幾有肉,唔會得骨。鴨肉比較結實有咬肉,但唔會韌!脾位好食酸辣魚皮💫8/10又係一道配飯一流涼菜,魚皮爽脆Q彈,有埋青瓜絲唔同配料一啖食,超滿足。酸辣味剛好,唔會太嗆喉,加上冰冰涼涼,啱哂夏天食。小炒黃牛肉💫9/10有鑊氣,以為只有青、红尖椒,但估唔到佢落左勁多香菜,而我係香菜愛好者,真係忍唔住一食再食!不過呢個真係有越食越辣!牛肉嫩滑入味,唔係好大舊咁,似係手切牛肉。可以講係咸
老壇酸菜魚💫8/10
72度慢烤樟茶鴨 $138💫8.5/10
酸辣魚皮💫8/10
小炒黃牛肉💫9/10
有鑊氣,以為只有青、红尖椒,但估唔到佢落左勁多香菜,而我係香菜愛好者,真係忍唔住一食再食!不過呢個真係有越食越辣!牛肉嫩滑入味,唔係好大舊咁,似係手切牛肉。可以講係咸鮮酸辣,超開胃餸飯,叫呢道菜一定要叫碗白飯!
2025-06-02 96 瀏覽
今日去荃灣悅來坊搵食,熱辣辣嘆住冷氣食辣嘢好爽👅🐟老壇酸菜魚(小) $218魚肉鋪滿成個盆,食落好嫩滑,下面嘅薯粉、萵筍、娃娃菜索曬啲湯,分量好多夠曬幾個人share食🧊冰鎮咕嚕肉 $128呢個冰火兩重天出色,冰塊上放滿咕嚕肉同水果,酸酸甜甜,咕嚕肉就算食到最後都仲好脆🥓大刀風味白肉$88白肉大塊過手掌,帶小小豬皮好有咬口,辣油香而不膩,打開肉片入面仲包住啲麵同青瓜,側邊配左酸辣蘿蔔,食到好過癮🌶️雞絲涼粉 $48涼粉滑到考筷子功力,唔怪得比定匙羹我地我地全部都係叫小辣🤏🏻食開BB辣嘅都可以接受餐廳都有啲唔辣嘅餸,怕辣叫黎mix住食就岩啦!
今日去荃灣悅來坊搵食,熱辣辣嘆住冷氣食辣嘢好爽👅

🐟老壇酸菜魚(小) $218

🧊冰鎮咕嚕肉 $128

🥓大刀風味白肉$88

🌶️雞絲涼粉 $48
涼粉滑到考筷子功力,唔怪得比定匙羹我地

我地全部都係叫小辣🤏🏻食開BB辣嘅都可以接受
餐廳都有啲唔辣嘅餸,怕辣叫黎mix住食就岩啦!
  • 老壇酸菜魚
  • 冰鎮咕嚕肉
川菜開到成行成市荃灣算係比較多競爭嘅一個區~嚟到悅來坊幫襯一間比較隱蔽嘅川菜館估唔到得幾有驚喜😍❣️老壇酸菜魚(小)($218)可以揀小辣!上碟嘅時候都已經非常大碟‼️魚嘅份量好多~配料仲有萵筍同薯粉☺️講真啲魚多到我哋兩個人都差啲食唔晒😂薯粉同萵筍都係出色嘅配料👍🏻唔使額外加錢我覺得佢嘅味道比起連鎖店更加好食!!❣️天府雲吞菜膽雞($158)本身想叫冰鎮咕嚕肉,可惜賣晒🤣咁就試吓呢個雞啦~估唔到都好好味🥰首先個雞好靚 肥瘦均勻其次雲吞都有七八粒,大大粒嘅鮮蝦雲吞個湯好清甜 食咗啲重口味嘅酸菜魚食返呢個湯喉嚨就好c服😻❣️清炒萵筍絲($88)菜嚟講其實有啲貴,不過師傅炒得好有鑊氣除咗萵筍仲有菇,唔經唔覺就一啖接一啖😋❣️紅糖糍粑($58)有六大條勁粗‼️啱啱炸起嘅糍粑連埋黃豆粉同黑糖漿為呢一餐畫上完美句號🥰回頭率:4.3/5
川菜開到成行成市
荃灣算係比較多競爭嘅一個區~
嚟到悅來坊幫襯一間比較隱蔽嘅川菜館
估唔到得幾有驚喜😍

❣️老壇酸菜魚(小)($218)

可以揀小辣!上碟嘅時候都已經非常大碟‼️
魚嘅份量好多~配料仲有萵筍同薯粉☺️
講真啲魚多到我哋兩個人都差啲食唔晒😂
薯粉同萵筍都係出色嘅配料👍🏻唔使額外加錢
我覺得佢嘅味道比起連鎖店更加好食!!

❣️天府雲吞菜膽雞($158)

本身想叫冰鎮咕嚕肉,可惜賣晒🤣
咁就試吓呢個雞啦~
估唔到都好好味🥰首先個雞好靚 肥瘦均勻
其次雲吞都有七八粒,大大粒嘅鮮蝦雲吞
個湯好清甜 食咗啲重口味嘅酸菜魚食返呢個湯喉嚨就好c服😻

❣️清炒萵筍絲($88)

菜嚟講其實有啲貴,不過師傅炒得好有鑊氣
除咗萵筍仲有菇,唔經唔覺就一啖接一啖😋

❣️紅糖糍粑($58)

回頭率:4.3/5
2025-06-01 78 瀏覽
為食花太郎 Fafafoodblog 悅川-川式料理 🍴豉油王龍鬚炒麵98 蚊炒麵比較幼身整得乾身 魷魚鬚好彈牙好夠鑊氣 加d葱花調味就好正🍴優惠三寶b 328 蚊老壇酸菜魚 🐟芽菜 水晶粉 窩筍 胡椒 辣椒葱花 酸菜味濃 連埋軟骨既魚肉一齊食好入味 正 手抓孜然扇子骨🐖有炸薯條夠香脆 正, 扇子骨 似豬你骨 好香辣 yummy 招牌口水雞🐥口水雞 個辣度唔錯 帶d香甜 口水雞雞肉彈牙 皮夠香滑 就算雞胸都夠滑 加埋花生 青瓜做配菜 正 🍴燒椒拌皮蛋42 蚊🥚皮蛋係黃色蛋黃皮蛋 夠彈牙 d醬汁幾香咸 帶d燒得好香既辣椒碎 正#麻辣 #四川 #皮蛋 #口水雞 #炒麵 #魷魚鬚 #酸菜魚 #水晶粉 Score 平均分< 7.9/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#悅川荃灣荃華街3 號悅來坊2 樓201 鋪~~~~~~~~~#fafafoodblog #為食花太郎 #fa
為食花太郎 Fafafoodblog 悅川-川式料理
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#悅川
荃灣荃華街3 號悅來坊2 樓201 鋪
~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog荃灣
====================

2025-05-28
用餐優惠
試食活動
2025-06-01 64 瀏覽
主打川菜!鍾意食辣嘅朋友唔好放過🤣每一碟餸都大大碟,煮得好味有鑊氣!最令我印象深刻係避風塘辣炒龍蝦仔,雖然佢話係龍蝦仔,但係其實係一隻大龍蝦,落足料去爆炒,送飯一流!龍蝦肉一啲都唔乾,仲要好滑好有鮮味如果多人一齊嚟食,都好推薦叫悅川上上簽,其實佢係一道麻辣燙嘅菜式,但係佢係涼菜,凍冰冰易入口,而且都有好多串,每款口味共有兩串,呢個價錢都算公道😝呢度環境唔錯,乾淨企理,啲嘢大大碟又多款式,最啱同屋企人一齊嚟食以下是圖中菜式及參考價錢💵・ 避風塘辣炒龍蝦仔 ($288)・ 酸辣粉 ($52)・ 四川擔擔麵 ($58)・ 悅川上上簽 ($88)

以下是圖中菜式及參考價錢💵
・ 避風塘辣炒龍蝦仔 ($288)
・ 酸辣粉 ($52)
・ 四川擔擔麵 ($58)
・ 悅川上上簽 ($88)