去洗手間途中見到D 侍應在整理餐具, 那些己清的餐具極度DIRTY!半自助, D主菜其實唔錯, 特別係D牛排,味道還可以,入到口既, 甜品都OK還可以, 甜品算係最多CHOICE最多選擇口羅 , 不過食物種類好少, 真係無咩好食, 食得唔開心~_~環境就都唔錯, 氣氛幾好, 雖然間餐廳好細間, 不過D間餐廳既DISIGN decorate間餐廳高級左
2010-08-12
  • 甜品: 芝士餅
  • 糕點
  • 仲有幾種味道既雪糕
(非會員)
2010-08-16 5 瀏覽
其實之前睇過黎版的食評~ 實在有唔少負評~認真真係唔多想試~ 結果朋友話去試一次啦~ 保證有意外驚喜~結果幾經波折~ 訂左台~ 試下啦!佢個形式好搞笑~ 係半自助~ 頭盤同甜品任食~ 而價錢取決於主菜~好啦~ 先講頭盤~ 認真款式一定唔會有出面真正自助餐咁多~主要都係沙津,青口,螺同蝦~不過勝再樣樣都新鮮~ 而且醬汁唔係平時街見到果D~食起上黎好好味~ 最值得試係咖哩沙津~ 味道真係不錯~ 有機會見到一定要試~至於主菜~ 叫左四樣~ 認真個名就真係唔多記得~不過有牛~ 有魚~ 有豬~ 等~ 認真牛肉好食~ 勁有牛味~黑豬肉味道不錯~ 不過建議可以要8成熟~ 口感會更好~總括而言~ 主菜有一定水準~ 而價錢平民化實再令人驚起~最後就係任食甜品~ 都係以芝士餅為主~ 個人喜歡檸檬芝士餅~ 入口酸甜帶點簿荷~ 芝味軟小~ 甜度OK~食落真係好好食~ 一次食左幾件~ 雖然甜品份量軟少~但係佢食完又會再出~ 比起出面的自助餐快~ 非常落本~另外仲叫左心太軟~ 比出面的無咁甜~ 配埋雪糕一齊甜度岩岩好~最後要讚係價錢~ 160蚊一個人任食... 真係邊到搵???有機會都會再黎食多幾次~
其實之前睇過黎版的食評~ 實在有唔少負評~
結果幾經波折~ 訂左台~ 試下啦!
好啦~ 先講頭盤~ 認真款式一定唔會有出面真正自助餐咁多~
主要都係沙津,青口,螺同蝦~
不過勝再樣樣都新鮮~ 而且醬汁唔係平時街見到果D~
至於主菜~ 叫左四樣~ 認真個名就真係唔多記得~
黑豬肉味道不錯~ 不過建議可以要8成熟~ 口感會更好~
總括而言~ 主菜有一定水準~ 而價錢平民化實再令人驚起~
最後就係任食甜品~ 都係以芝士餅為主~
食落真係好好食~ 一次食左幾件~ 雖然甜品份量軟少~
但係佢食完又會再出~ 比起出面的自助餐快~ 非常落本~
有機會都會再黎食多幾次~
2010-08-15
  • 咖哩沙津
  • 檸檬芝士餅
  • 黑豬肉扒
2010-08-08 26 瀏覽
大熱天時, 最佳節目莫過如去HighTea。總覺得High Tea是上等人的玩意,試問打工仔又點捨得花三、四百元去歎一頓下午茶?偶然之下,竟發現意味, 大角咀也有high tea 的地方? 在好奇心和嘗新的心態下決定和好友"跳入大角咀",過一個悠閒下午。意味的設計以簡單舒服為主,一坐下便點了一個high tea set, 還選了花茶。High Tea set分為甜點及鹹點兩部分,鹹點有提子乾鬆餅,三文治等,甜點有芝士蛋糕,焦糖燉蛋等, 以甜品最出色,芝士蛋糕味濃而不膩,焦糖燉蛋十分嫩滑,總之非常好味。What a relaxing afternoon!老實說,以這個價錢來說實在不錯。
大熱天時, 最佳節目莫過如去HighTea。

What a relaxing afternoon!

老實說,以這個價錢來說實在不錯。

2010-08-01 2 瀏覽
餐廳搵到錢之後,食物水準下降,似乎是必然的事。但絕沒有發生在這間餐廳裡。沙律吧中,凱撒沙律用上Romaine,絕非以西生菜魚目混珠。 Frisee, Rocket等貴價蔬菜亦有。沙律醬和其他如︰薯仔沙律、泰式磨姑沙律、Waldorf... 種類之多,比酒店有過之而無不及。到主菜,首選安格斯牛排,肉味濃,賣相靚,配菜的仔薯仔片香口有嚼勁!另外,羊架配烤蘋果甜醋汁,驚喜菜!蘋果烤過後仍舊爽脆,羊架配上甜醋汁,中和了肉的膩,提升了羊的獨有穌香!花費百多元,我覺得絕對物超所值,沙律吧、餐湯、甜品都是自助形式,咖啡是即磨的。因為我相信大家都試過付了錢,卻遇上招呼不佳、一肚氣的經歷吧。

2009-08-27
10 分鐘 (堂食)
2010-05-16 1 瀏覽
要扣分:沙律buffet d粟米喺餿嘅salad green d 葉燶嘅麫包pudding用切片法包(方包都唔係貴嗟)d翡翠螺好多砂既然做得半自助餐就唔好催客人"上得主菜未?"不過個主菜杏脯釀豬柳就80/100d迷你甜品都ok, 唔會浪費不過試過就算, 短期唔會再去
要扣分:
沙律buffet d粟米喺餿嘅

salad green d 葉燶嘅
麫包pudding用切片法包(方包都唔係貴嗟)

d翡翠螺好多砂

既然做得半自助餐就唔好催客人"上得主菜未?"

不過
個主菜杏脯釀豬柳就80/100

d迷你甜品都ok, 唔會浪費

不過試過就算, 短期唔會再去
2010-05-15
2010-04-29 9 瀏覽
今天本想去三條魚吃米線,它第一年開張幫襯了好幾次,很喜歡它們的原條鮮魚米線,老闆也很熱誠健談,搬家到荃灣后就改為去路德圍那二家,誰不知大角咀這家己結業了,原店位置變成點好味,隔一個鋪就是點心居,都幾寃家。這條埃華街好像是各式食店試驗場,餃子、麻辣米線、泰國菜.....等等,當然還有早己成名的車品品。猶豫下還是想試試傳统老區的意大利菜可以是怎麼一個樣子。室內設計算是簡潔,可是有些有枱布,有些沒有,拼在一起就有點兒古怪。這裏的侍應好像都不大記菜名,傾向只記菜牌上"冧把",這樣的水準不算高。午餐牌簡單(即是少)易明,價錢以主菜來做決定,$28(西蘭花野菌伴扁意粉配忌廉汁) - $118(美國認証安格斯肉眼扒配紅酒汁)共 7個主菜選擇,另外多付$5加湯、$8-10加沙律、$8加甜品。這是我們的菜單:湯($5):大概是薯蓉忌廉湯,白白的真有頗多薯蓉沙律,兩個的賣相都很不錯:意大利烤雜菜沙律($10) - 一向都很喜歡甜椒沙律 ,可惜凍了點,像剛從雪櫃拿出來不久淡咖喱菠蘿雞沙律($8) - 咖喱色夠味道不夠,有很多菠蘿主菜:紅酒燴牛仔肉伴闊蛋麵 ($32) - 牛仔肉很多,肉質也算軟,汁稍嫌過多,

這是我們的菜單:
湯($5):大概是薯蓉忌廉湯,白白的真有頗多薯蓉
沙律,兩個的賣相都很不錯:
淡咖喱菠蘿雞沙律($8) - 咖喱色夠味道不夠,有很多菠蘿
主菜:
紅酒燴牛仔肉伴闊蛋麵 ($32) - 牛仔肉很多,肉質也算軟,汁稍嫌過多,麵OK
扒星班柳伴日本扇貝配蒜香靚欖油炒意大利麵($72) - 星班及扇貝都煎得不錯,不得不承認一般西廚比一般中廚煎魚做得好,因為西廚是真正煎,中廚貪快多只會半煎炸。肩貝的味道比星班柳好,限於成本吧。意大利麵炒得很香,帶點硬度,不錯
飲品:
薑蜜(好像加$8) - 不太欣賞
凍咖啡(跟主菜加$2,熱飲不用加) - 濃淡合適,奶如可多一點就更理想

因各個course份量都不少,已沒有胃訥吃甜品

怎麼總結好呢?
抵食是肯定的,但沒有一款食物是很突出,會讓我想再去。炒意大利麵可算是最好,可是在家裏也不難做到這個水平‧
附帶一提,有部份器皿印了名字,算不算比較不一般?
二款沙律,留意左邊有枱布,右邊沒有
紅酒繪牛仔肉伴闊蛋麵
扒星班柳伴日本扇貝配蒜香欖油炒意大利麵
薑蜜
調味盤
糖水瓶
  • 炒意大利麵
(非會員)
2010-04-25 5 瀏覽
朋友介紹到大角咀<意味>食生日飯, 點知食到一肚氣! 自助沙律甜品把鬼, 薯仔沙律同粟米呢d簡單野都食唔落口, 甜品更加唔駛講, cheesecake同chocolate cake原來可以甘難食! 主菜賣相還可以, 但牛扒羊架全部唔夠5成7成熟, 再整過全overcooked, 個經理仲要死撐冇問題! 我係客你同我撐有咩意思!? 最正常係個意粉, 3個人賣單4百幾, 你話應該咩質素!?
朋友介紹到大角咀<意味>食生日飯, 點知食到一肚氣!
2010-04-24
  • 冇!
2010-04-19 6 瀏覽
桂花茄汁鮮蝦燴扁意粉$108美國認証安格斯肉眼扒伴干邑酒汁抄田螺$158合共$293.00開餐就落番(大角咀),兜咗幾條街,見到都幾多人食,好似有印象曾經集低咗話要試嘅餐廳之一見到餐牌有美國認証安格斯扒,朋友係牛魔王,嚟到有枝嘢拮住‘Certified Angus’,令你覺得有說服力,個牌仔後面有埋“Medium”,食到有肉味整得剛剛好,伴碟嘅田螺都唔錯,冇雪味扁意粉夠al dente,蝦有鮮味,肉質有彈性頭盤同甜品任食,有凍肉同海鮮,青口、螺、蝦都有,有通粉沙律,但係個通粉好淋,甜品多款,但冇樣好食
桂花茄汁鮮蝦燴扁意粉$108
美國認証安格斯肉眼扒伴干邑酒汁抄田螺$158
合共$293.00

,伴碟嘅田螺都唔錯,冇雪味
扁意粉夠al dente
,蝦有鮮味,肉質有彈性

青口、蝦、凍肉
美國認証安格斯肉眼扒伴干邑酒汁抄田螺$158
桂花茄汁鮮蝦燴扁意粉$108
Creme Burlee
2010-04-11 12 瀏覽
之前黎過一次 不過無寫食評今次補寫啦 兩個人唔太肚餓就入左黎我貪佢有自助salad bar 之後再叫左一個main二人share煎鴨胸配couscous (呢度釋做中東小米 http://en.wikipedia.org/wiki/Couscous 都幾貼切 texture無飯咁heavy)有四件鴨胸 份量都幾大 二人share真係好夠味道仲好好 煎得又剛好 唔會太生 又唔會太鞋配couscous呢個配搭仲好襯添salad bar...西蘭花cream soup 好香好濃 飲左兩碗 我鐘意個菇 少少辣 好開胃有d用vinegar浸既pepper & eggplants 有少少怪 但一試無妨螺 出奇地新鮮 唔會梅&無味 (無試蝦&青口)dessert bar...四款雪糕 我試左三款 choco chips, 香芋, vanilla 無試strawberry (應該都係牛奶公司/nestle貨)另外有豆腐花, 各樣生果, cheese cake, chestnut cake, 焦糖蛋白, bread pudding, 果tart, 桂花糕, 椰汁糕... etc當中只試了chestnut
之前黎過一次 不過無寫食評
今次補寫啦

兩個人唔太肚餓就入左黎

有四件鴨胸 份量都幾大 二人share真係好夠
味道仲好好 煎得又剛好 唔會太生 又唔會太鞋
配couscous呢個配搭仲好襯添

salad bar...
西蘭花cream soup 好香好濃 飲左兩碗

我鐘意個菇 少少辣 好開胃
螺 出奇地新鮮 唔會梅&無味 (無試蝦&青口)

dessert bar...
當中只試了chestnut cake (太乾 無乜味) & 焦糕蛋白 (幾清 唔會太甜)

隔離枱有食新鮮菠蘿 聞到好香........ 但我實在太飽喇....

仲見到有人會開紅酒 開生蠔 望落好似唔錯
呢總係覺得同個環境唔係好襯 因為枱與枱之間都幾迫
2010-04-09
2010-03-23 6 瀏覽
朋友生日諗唔到食咩...日本野最近又成日食.所以提意又黎呢度,因為起碼食過一次幾好呀!不等不提係佢地d翡翠螺,雖然唔係大大隻,不過反而比較鮮.咁當然唔好同大酒店比啦.自助個邊其實無咩野食,真係只係為左食飽班大食人士.可以一提重有係酸菜囉,開胃幾好嫁.最主要係主菜.羊架. 一d都唔穌. (不為因小弟唔食鵝肝所以唔揀)安格斯牛. 好有牛味,又好有肉汁. 佩菜一般;但牛怪一定鍾意.其實以呢個價錢唔叫太貴.不過其實係唔係真係要叫半Buffet呢?其實有主菜呢個Lv. 我會想要一個好d的set, 有好d的湯同前菜.咁我會比滿分囉.不過香港人係好唔知點解好鍾意食Buffet...hahahahaaa
朋友生日諗唔到食咩...
日本野最近又成日食.
所以提意又黎呢度,因為起碼食過一次幾好呀!

不等不提係佢地d翡翠螺,雖然唔係大大隻,不過反而比較鮮.
咁當然唔好同大酒店比啦.
自助個邊其實無咩野食,真係只係為左食飽班大食人士.
可以一提重有係酸菜囉,開胃幾好嫁.

最主要係主菜.
羊架. 一d都唔穌. (不為因小弟唔食鵝肝所以唔揀)

其實以呢個價錢唔叫太貴.
不過其實係唔係真係要叫半Buffet呢?
咁我會比滿分囉.
不過香港人係好唔知點解好鍾意食Buffet...
hahahahaaa
螺,蝦
羊架
安格斯牛
2010-02-22 6 瀏覽
住係附近, 成日都經過呢間意味, 但都冇機會入去食下, 今晚勁肚餓, 原來係半自助餐, hehe...仲唔食返夠本...先擇唔同價錢既主菜, 之後就出去攞任食的前菜, 我和男友主攻凍虾, 好味... 但其他的青口(超細粒), 湯都係一般啦~ 仲有任食甜品等緊我啊...不過係主角的主菜, 就差左d喇, 要搞好d先得...都可以再去既~
不過係主角的主菜, 就差左d喇, 要搞好d先得...
都可以再去既~
第一次來....無睇MENU就沖左入去...原來係SEMI BUFFET...頭盤任食......還好啦, 個螺細左少少....不過我叫既SET 包埋.....無得要求咁多~哎左2個MAIN COURSE, 安格斯牛牛, 不錯不錯~~...不過個酥皮菠菜卷就....酥皮同D菜唔係好夾....個皮好易俾D菜汁. 蒸汽整到 ''LUM'' 晒!!!!D CAKE又係跟SET 任食....還可以~

...
不過個酥皮菠菜卷就....

D CAKE又係跟SET 任食....還可以~
安格C牛牛
酥皮菠菜卷
2010-01-17
安格C牛牛
2010-01-17 2 瀏覽
坐埋位不停叫你食生豪好似唔order唔得咁佢有任食salad bar主菜可以遲一d上不過食完第一碟開始已經係咁問你要唔要上主菜食食下又叫你轉"木台"未食完主菜又問你叫咩餐飲其實都知佢想你早d走最火就係佢自動幫係埋單叫你走咁嘅服務真係不知所謂
坐埋位不停叫你食生豪
好似唔order唔得咁
佢有任食salad bar
主菜可以遲一d上
不過食完第一碟開始已經係咁問你要唔要上主菜
食食下又叫你轉"木台"
未食完主菜又問你叫咩餐飲
其實都知佢想你早d走
最火就係佢自動幫係埋單叫你走
咁嘅服務真係不知所謂

2010-01-17
2010-01-04
之前食過一次, 印象幾好, 所以就帶屋企人黎試試啦~4個人叫左4個餐, 每個餐都加$5 配西蘭花忌廉湯同脆皮餐包。再加$10要左個凱撒沙律。我好鍾意食凱撒沙律, d 有機菜出面買都唔平呀, 呢到加$10 就一大碗, d 汁好味, 有好香芝士粉味, 有d 面飽粒撈埋黎食, 好味~西蘭花忌廉湯好好味, 綠綠地色, 唔杰, 比起白湯特別得多。佢地d脆皮餐包話係handmade既, 但我覺得好似硬左d~而main course 有蕃茄天使麵, 肉眼扒, 椰汁雞肉配香飯, 另外叫左個special set, 羊脾配大蝦。蕃茄天使麵最普通, 唔特別, $28, 最抵食~椰汁雞肉配香飯, 睇落似白汁雞皇飯, 食落好香椰汁味, d 雞唔"鞋"口, 同埋d飯質唔同平時食個d, 似日本珍珠米咁, 好好咬, d汁食完唔覺膩~gd!肉眼扒, 大大塊, d肉好嫩,唔痴牙,配上薯角,同雜菜!special set, 羊脾配大蝦,最貴但最唔抵食, 個樣就幾好, 但羊脾食落似煲完湯既瘦肉, 無咩羊味, 大蝦就燒得幾好, 配上薯蓉, 多謝$108, 好唔抵食!最後每個餐配上餐飲~~埋單4人$264鍾意佢d 環境, 好坐
之前食過一次, 印象幾好, 所以就帶屋企人黎試試啦~
另外叫左個special set, 羊脾配大蝦。
蕃茄天使麵最普通, 唔特別, $28, 最抵食~
肉眼扒, 大大塊, d肉好嫩,唔痴牙,配上薯角,同雜菜!
最後每個餐配上餐飲~~埋單4人$264
鍾意佢d 環境, 好坐, 下次會試佢d dinner ~
d service 好好, 爸爸因坐輪椅, waiter 都會主動幫忙, 同埋安排一個好既位置~讚!
2010-01-03
  • 椰汁雞肉配香飯
2010-01-03 1 瀏覽
我未試過食咁難食O既野我第一次食完野, 覺得好唔抵左幾日!!!!真係第一次!!!真係條氣頂唔順要上黎打COMMENT!!!話說30 號我同一班朋友去呢度食野, 滿懷希望叫左個巴西豬排配軟穀蟹SET DINNER, 已為叫豬排無死啦, 加埋一後都要成百6 蚊WO. 點知......豬排勁厚!!BUT無豬肉味!!!!, 無質感, 口感好似咬緊香口膠咁, 仲食到成口渣TIM!!!!味道? 我可以話"食而無味, 棄之有味"OH , MY GOD, 完全係惡劣之作, 因為呢餐飯,我唔開心左幾日, 一諗到我樓下賣緊8 $ 一塊O既豬排都好食過呢間百6 蚊O既"傑作", 我條氣就好頂唔順. 加飯加5蚊, D飯得果兩啖, 唔好講超唔超值, 簡直係物無所值呢間野已經列入我黑名單, 我呢世比錢我貼我都唔會再黎食, 真係搵個唔識煮野O既煎塊豬排都好食過呢間多多聲!!!!!!

我未試過食咁難食O既野
點知......
味道? 我可以話"食而無味, 棄之有味"

2009-12-30