2021-07-14 639 瀏覽
20年前係依間餐廳食人生第一份T骨,20年後重遊舊地,得到既係一份無左肉眼部分既帶骨西冷,問職員T骨係咪轉左係咁,我話我成份上黎已經無左肉眼個部分,佢話轉左供應商,應該係穩定啲既,可能咁啱依件切到咁,話如果一上台發現就話佢地知會好啲,依家咁好難拎返入去(都真係就食晒,因為無左忽,3刀都就食完)佢咁答,我真係除左笑一笑,都唔知可以點。最後比錢有返另一個職員講,希望佢哋留意下啲出品,我得到既係一份帶骨既西冷,我20年前食第一次T骨係依度20年後食竟然係咁,之後我㩒門走左了(我比足全數,無問過任何折,佢都唔似會想補賞我啲乜)P.S. 20年前係依間店既叔叔侍應教導我食T骨的。。。。真笑話。。。
20年前係依間餐廳食人生第一份T骨,
20年後重遊舊地,得到既係一份無左肉眼
部分既帶骨西冷,問職員T骨係咪轉左係咁,
我話我成份上黎已經無左肉眼個部分,佢話轉左

T骨扒
2021-07-14
2021-07-03 421 瀏覽
【 早餐選擇多】喺屋企附近食早餐,我多數會選擇「愛群餐廳 」,佢地的早餐選擇好多,有輕食也有扒類早餐,份量都足夠,環境寬躺坐得比較舒服,但侍應的服務態度就有待改善。我今日就叫左份早餐A,係沙嗲牛肉出前一丁,跟餐仲有份炒滑蛋和牛油豬仔包,餐飲點了熱阿華田。出前一丁的麻油係另上,方便我哋自行加減份量。碗麵有小許白菜,沙嗲牛肉都ok多,夠食。值得一讚係份炒蛋好香滑,口感柔軟,奶油豬仔包脆卜卜,配搭奶油好香口,好好味。
【 早餐選擇多】

2021-05-19
5 分鐘 (堂食)
早餐
2021-04-07 740 瀏覽
琴日行完街成日,番到屋企附近好肚餓又口渴,去咗樓下的愛群餐廳食下午茶,我都幾鍾意係愛群餐廳食嘢,自從裝修後餐廳環境變得更舒服乾淨,加上防疫措施都做得幾好,入餐廳要量體溫,每張枱都有哂隔板,見佢清潔枱面時都有抹下個隔板。今日下午茶叫左常餐,係沙嗲牛肉出前一丁,炒滑蛋和奶油豬仔包,配凍檸檬茶。好耐無食出前一丁喇,餐廳會將包麻油分開上,如果喜歡再香口d 的可以自行加麻油。奶油豬仔包香脆好味,有好香的奶油牛油味。

2021-03-26
5 分鐘 (堂食)
下午茶
2021-04-06 524 瀏覽
服務真係極度令人失望。一入去填表(我哋四個人),但reception個位好繁忙,又要填4張,所以想拎張表入去坐低填。門口短頭髮半剷青個阿姐話,「唔可以拎入去填,坐低咗就唔會填,唔會拎返出嚟」....我嗰刻真係呆咗一呆,驚我坐低唔填,你可以追我交返。其實我唔介意企喺門口填埋,但阿姐嘅態度真係令人覺得好不被尊重。另外,門口嗰刻真係好多人,又有叫外賣嘅人又有侍應,個阿姐又無安排我企一個好少少嘅位。填表期間,新入嚟嘅叫外賣嘅客人又無人招呼,見我企喺度就向我落單。搞到我好尷尬。其實,容許客人坐低填係咪可以考慮吓呢?甚至你堅持都可以,但態度真係要改善。食物方面,我叫咗鐵板T骨扒,味道唔錯。份量以$168嚟講都合適,有餐湯、餐茶同甜品。但你預咗係嗰啲舊式西餐廳,用梳打粉"乸‘’到鬆哂嗰種牛。同行嘅人叫咗個鐵板牛柳都唔錯。唯一令我有正面印象嘅係杯餐飲好大杯,同個羅宋湯幾好飲。我細個住青山道,好耐無去,今日特登返去幫襯,真係好失望。其他員工態度都好好,但嗰個阿姐呢態度真係破壞哂整個團隊嘅努力。縱使食物ok, 我以後都唔會幫襯。

縱使食物ok, 我以後都唔會幫襯。
鐵板牛柳
2021-02-22 396 瀏覽
又係愛群餐廳的外賣飯堂,我哋一家最愛,打個電話叫定再落去拎,好方便。西冷牛扒拼雞中翼意粉,不得不讚塊西冷牛扒真係勁大塊,又林又重牛味,食肉獸啱哂!配菜有生菜和紅蘿蔔條,幾健康。焗葡汁雞皇飯,一盒有好多雞塊,好林幾好味,但我覺得葡汁太多,食到中途已經覺得有d咸,要狂飲水。

2021-02-19
5 分鐘 (外賣自取)
午餐
2021-01-21 577 瀏覽
屋企附近的愛群餐廳開咗好多年,裝修後環境更靚,坐得更舒服,所以都多左去食。疫情後都成日係餐廳叫外賣,外賣自取仲有9折,幾抵!今日就點左兩份Set Lunch,一盒焗洋蔥牛扒意粉和乾炒味菜叉燒烏冬,一個飲羅宋湯,一個飲忌廉湯,餐飲要熱檸檬水和熱奶茶。焗洋蔥牛扒意粉內的牛扒份量好多,起碼有5-6塊,而且好林,小朋友都可以輕鬆食到。乾炒味菜叉燒烏冬的酸菜好開胃,叉燒配料仲多過烏冬,我覺得烏冬份量要再多d先夠飽,食到中途就開始覺得有小小油膩。

疫情後都成日係餐廳叫外賣,外賣自取仲有9折,幾抵!

2021-01-08
10 分鐘 (外賣自取)
2020-12-26 497 瀏覽
因為六時後沒有堂食,所以諗住打電話去外賣自取,一打去問有咩聖誕大餐可以揀,點知一問,佢哋個女侍應好似唔想撈咁,叫我睇餐牌就上 社交平台睇,咁我唯有上 社交平台睇啦,點知餐廳 社交平台乜野相都冇,點叫餐呀?最後唯有死死氣去餐廳點餐,點完餐大概等20分鐘左右先有,好心整好自己個 社交平台先叫客人去上網睇餐牌,雖然個扒餐算正常,但佢哋嘅服務真係麻麻,真係唔明佢哋老闆點樣容忍到佢啲侍應咁hea做,希望可以以後改善下,如果唔係點樣喺長沙灣競爭呢

外賣自取
  • 西冷牛扒
2020-11-01 724 瀏覽
愛群餐廳在長沙灣據說已經歷史悠久,路過此舖,我們當然要嘗一嘗它的馳名港式羅宋湯! 😋😋😋羅宋湯果然名不虛傳,非常足料,雜菜用料頗多,以港式羅宋湯來説,可以話已經發揮了應有水準跟湯的餐包熱熱的,這點非常重要,因為現時很多其他餐廳上桌的餐包雖然花款多,但入口沒有暖暖的感覺,缺乏了跟湯餐包最重要的特色! 西冷牛扒併雞肉串配薯菜: 西冷牛扒有點硬,不是十分易嚼,可幸是其他配菜都味道不俗!焗菠蘿火腿雞柳濶條意粉,味道 ok, 用料非常多,看得出是用心之作豬扒辛辣麵配奄列油多,這個相當好味,值得一試!值得一提是餐廳會定期更換 Menu 菜式,以小型餐廳來計,算是用心經營的小店! 👍🏻👍🏻👍🏻

豬扒辛辣麵配奄列油多,這個相當好味,值得一試!

2020-05-29
  • 羅宋湯
  • 餐包
2020-09-05 491 瀏覽
【 念念不忘的羅宋湯 】住係長沙灣的多數都認識愛群餐廳,開左好多年,早前仲大裝修過,餐廳環境變靚左,感覺上更乾淨舒服。疫情期間日日留係屋企,簡唔中想休息下煮小一餐,我都會係愛群餐廳叫外賣,打電話叫定先,之後再落樓拎,外賣自取有9折,又抵又方便,原來愛群餐廳的社交平台每日都會上載當日的餐牌,睇完先打電話去叫餐好方便!我地今日LUNCH點了一份香煎豬扒香腸飯,一份海鮮菠蘿炒飯,一碗羅宋湯,一碗忌廉湯再加兩杯餐飲。重點介紹愛群餐廳的羅宋湯,咁多年都係好足料,味道仲非常好飲,我每隔一排就會好掛住好想飲。香煎豬扒香腸飯,不過不失,份量夠大碟。海鮮菠蘿炒飯,都好多料,炒飯入面有帶子,菠蘿,魷魚,蝦,三色椒等,口感唔錯。
【 念念不忘的羅宋湯 】

香煎豬扒香腸飯,不過不失,份量夠大碟。

2020-08-19
10 分鐘 (外賣自取)
2020-08-09 576 瀏覽
一直知道 愛群餐廳在長沙灣區屹立了幾十年, 外表看來好old school。 這個區各種食肆林立從沒有打算入去吃。在疫情, 不少餐廳倒閉。 今天心血來潮泊車在門外走去試試。 原來餐廳裝潢 不知何時已變了身😊午餐時分我叫了一個午餐A餐, 是馬來咖哩 豬軟骨我選擇了意粉。 對對這類型餐廳尤其午餐set lunch, 沒有抱什麼期望。 望著咖哩賣上已覺得質素不錯, 吃入口更加時哇一聲。咖哩充滿南薑 薑黃香茅, 咖哩打不是稀稀的水, 加了椰汁仍是杰杰的, 但不是獻汁, 而是感到足香料 的咖哩蓉融入汁內。 另外值得一提就是那個豬軟骨, 香淋程度令我🤩🤩, 啖啖肉絲如鎖住油香。57蚊包凍飲性價比高😍

57蚊包凍飲性價比高😍
馬來咖哩豬軟骨意粉
2020-08-09
10 分鐘 (堂食)
馬來咖哩豬軟骨意粉
  • 馬來咖哩豬軟骨
2020-07-01 480 瀏覽
注重每一個細節的餐廳,連餐包都是温暖軟軟的,怪不得每晚都爆棚!🙆‍♀️每份鐵板餐都夠晒份量,大大塊牛扒令人感動!唔好以為價錢平就質素差,特厚切牛扒!💥爆膏芝士龍蝦!💥脆皮司華力腸!💥一定要再來encore!而且性價比高!一個套餐才百多元,仲包甜品🤩
2020-05-08 599 瀏覽
見之前d食評話呢間餐廳d野食麻麻地,但食落去又唔係話咁差丫。個湯都唔算好差(咁好飲就唔會係好飲既)飲飲下湯食緊包就上扒,可能唔算多人都做得幾快。個扒5 成熟,汁係自己上。我覺得5成幾好,下次食牛都叫5成熟先初初好驚牛利會"un",點知又幾嫩。薯條同紅羅白都幾好。如果要意粉/飯要加$10另外又有餐飲,最後又有甜品 (雪糕/啫哩)甜品係一球vanilla 雪糕我覺得員工服務都ok 環境都ok整體黎講我覺得ok

個湯都唔算好差(咁好飲就唔會係好飲既)

飲飲下湯食緊包就上扒,可能唔算多人都做得幾快。

初初好驚牛利會"un",點知又幾嫩。薯條同紅羅白都幾好。

如果要意粉/飯要加$10
另外又有餐飲,最後又有甜品 (雪糕/啫哩)
甜品係一球vanilla 雪糕

我覺得員工服務都ok
環境都ok

整體黎講我覺得ok
2020-05-04 497 瀏覽
今日午餐食愛群,去懷念下以前先。午餐選擇唔算多,我自己自在有包有湯,有從前的感覺。午餐 E 呀,唔該。先上餐包同奶茶,餐包唔熱,叮都無叮過。奶茶可以,茶味濃少少仲好。羅宋湯夠足料,我就喜歡食湯料。如果大家好酸的羅宋湯,呢個就岩哂你地。主角係~焗洋蔥牛扒意大利粉。洋蔥份量舖滿,圖上已放一邊;牛扒足一塊,唔洗自己動手切,已切開焗;中式意粉做法,我最喜歡個汁,帶動意粉的味道,好味。自從裝修之後,都有黎過呢度食。今日黎,又再諗返,真係唔同哂。
今日午餐食愛群,去懷念下以前先。

2020-04-24
2019-09-27 1007 瀏覽
放lunch ,四圍都多人就隨便入一間嗌左茄汁鴛鴦扒飯飯,跟餐湯過餐包。賣相都唔錯。餐湯 : 冇菠菜味嘅菠菜湯 ,有少少失望餐包 : 反而麵包又幾鬆軟茄汁鴛鴦扒飯 : 雞扒都算厚肉,無咩雪藏味豬扒就比較多肥膏,個汁係舊式冰室嘅茄汁味。
放lunch ,四圍都多人就隨便入一間
嗌左茄汁鴛鴦扒飯飯,跟餐湯過餐包。
賣相都唔錯。
餐湯 :
冇菠菜味嘅菠菜湯 ,有少少失望
餐包 :
反而麵包又幾鬆軟
茄汁鴛鴦扒飯 :
雞扒都算厚肉,無咩雪藏味
豬扒就比較多肥膏,個汁係舊式冰室嘅茄汁味。
2019-07-21 839 瀏覽
係深水埗食lunch,經過呢間愛群餐廳見到有好多人喺入面,地方又好似幾大幾闊落咁,所以就決定試吓食佢啦。佢一共有四款午餐可以揀,我就要咗個焗忌廉汁野菌雞皇飯,配埋忌廉湯同熱檸檬茶。個雞皇飯超級大份,焗得都好靚,有少少焦喺上面,好香口。野菌都幾多,雞肉好大舊,有埋雞皮,好正。忌廉湯有配埋餐包,個餐包好軟熟,忌廉湯嘅份量都幾多,配埋一齊好好食。午餐黎講,50蚊有咁多嘢食,真係幾抵。希望下次可以試埋其他餐啦。