餐廳: 慢理牆城
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-03-14 60 瀏覽
週末黎到呢間森林系cafe食lunch~~餐廳以森林為主題,環境寬敞舒適!背景播住悠閑音樂🎵,靜靜地歎返個lunch都唔錯🤟🏻🤟🏻🍱牆城豪華早餐 $168✨賣相豐富!包括有焗吞拿魚大啡菇、煙三文魚、德國豬肉腸、炒滑蛋、蕃茄、脆薯餅、茄汁焗豆同丹麥多士~~煙三文魚鮮甜肥美🐟,焗大啡菇厚肉多汁🍄!!仲有我至愛既薯餅🥔同丹麥多士🍞,兩者香脆可口!好好味❤️❤️整體份量好多,2個人share食都得🤣🤣🍗美式甜辣香脆雞翼 $68✨可以揀要4隻/8隻,我就揀左4隻~~雞翼隻隻飽滿,肉質嫩滑juicy!外層沾滿美式甜辣醬🌶️,好惹味😋😋伴碟仲有新鮮沙律,可以中和返油膩感👍🏻👍🏻☕️伯爵茶拿鐵 $52✨伯爵茶味香濃,帶淡淡奶香~~入口順滑,面層仲有個靚靚拉花!好啱打卡呢😍😍
週末黎到呢間森林系cafe食lunch~~

🍱牆城豪華早餐 $168✨
煙三文魚鮮甜肥美🐟,焗大啡菇厚肉多汁🍄!!
整體份量好多,2個人share食都得🤣🤣

🍗美式甜辣香脆雞翼 $68✨
可以揀要4隻/8隻,我就揀左4隻~~
伴碟仲有新鮮沙律,可以中和返油膩感👍🏻👍🏻

☕️伯爵茶拿鐵 $52✨
伯爵茶味香濃,帶淡淡奶香~~
入口順滑,面層仲有個靚靚拉花!好啱打卡呢😍😍
2023-03-12 74 瀏覽
慢理牆城係一間森林做主題嘅餐廳😍 餐廳每一個位置都係打卡位, 服務員態度友善, 好樂意介紹食物! 紅蘋果青蘋果乳酪沙冰沙冰充滿紅蘋果及青蘋果水, 乳酪令飲品不唔會太甜, 酸酸地好開胃又解渴! 明太子蟹肉扁意粉 (粉紅)賣相非常吸引, 蟹肉及明太子放係意粉上層,非常高好震撼😍 明太子醬非常creamy,  加上好多蟹肉,  令意粉更加好食,會想再encore! 在森林和原野呢個甜品做得非常精緻😍  森林係用咗抹茶脆脆,蘑菇,蜜蜂,甲蟲等用了糖膠做可以放心食用,唔甜但係有點硬!  中間係tiramisu雪糕😍  tiramisu 味有香又濃, 配埋苦苦哋嘅綠茶脆脆食,甜度剛剛好😊

紅蘋果青蘋果乳酪沙冰

明太子蟹肉扁意粉 (粉紅)

在森林和原野
2023-03-12 286 瀏覽
餐廳佈置得好似森林好多花草裝飾枱凳以木色系為主坐得好舒服今次黎慶生 店員安排左細房仔比我地坐可以靜靜地傾計甜品可以畫碟👍.🌟慢落豬 $288黑毛豬肉串燒有三條啖啖肉 好香炭燒味💕豬肉仲好juicy 調味足夾雜肥肉 有啲油脂感❤️仲有三色椒平衡下🫑番薯條炸到好脆🍠甜甜地好好味.🌟明太子蟹肉意粉 $178蟹肉有一球擺盤好吸精📸份量好多明太子加忌廉好creamy🍝份量夠晒撈意粉食.🌟牆城小食拼盤 $188德國腸薯條🍟番薯條🍠炸雞翼兩款炸芝士 🧀炸到好香口好邪惡😍.🌟森林和原野 $148呢款用咖啡雪糕砌成樹嘅樣加上抹茶味crumble🍵同朱古力做點綴🍪食落冇咩特別不過用黎畫碟慶生都幾靚🎂.📍 慢理牆城 (油麻地)油麻地砵蘭街28號M1酒店1樓
餐廳佈置得好似森林

加上抹茶味crumble🍵同朱古力做點綴🍪
食落冇咩特別
不過用黎畫碟慶生都幾靚🎂
森林和原野

📍 慢理牆城 (油麻地)
明太子蟹肉意粉
  • 明太子蟹肉扁意粉
  • 慢樂豬
  • 牆城小食拼盤(小)
2023-03-07 77 瀏覽
💛好味指數:4.9/5💛💜回頭指數:5/5💜油麻地有間超人氣打卡餐廳🌳彷彿好似置身於鬧市中嘅叢林一樣🦥🦧🦓🦒餐廳內外都有好多動物公仔,如果好彩仲有機會同佢地一齊坐😍一坐低店員就會準備蝶豆花檸檬水🍋見到心情即刻好好😝而且服務態度勁好,真係不得不讚👍🏻✅慢落豬$288慢煮西班牙冰花酸梅黑毛豬串燒配甜薯薯條有三條豬串燒,份量十足‼️每舊肉都好大件,而且相當軟嫩,質素極高🐖慢煮過嘅豬係唔同啲🤤✅明太子蟹肉扁意粉 $178意粉擺盤精緻,蟹肉同明太子疊成一層,睇相都見到份量有幾多😍撈勻之後幾乎每啖都有大量蟹肉同明太子,非常邪惡🤤而且味道好好,難怪餐廳咁出名☺️✅Earl grey tea latte $52呢杯Earl Grey 真係勁好飲😍😍飲嘅時候聞住伯爵茶嘅香味,比例調配得啱啱好👍🏻🐻總結嘢食好高質,無論食物、環境定係服務都會令你有驚喜🤩忍唔住不停打卡📸️唯一缺點就係人太多😭😭成日大排長龍🤦🏻‍♀️📍 慢理牆城 (油麻地)油麻地砵蘭街28號M1酒店1樓
💛好味指數:4.9/5💛
💜回頭指數:5/5💜
✅慢落豬$288
慢煮西班牙冰花酸梅黑毛豬串燒配甜薯薯條

✅明太子蟹肉扁意粉 $178

✅Earl grey tea latte $52

🐻總結

📍 慢理牆城 (油麻地)
油麻地砵蘭街28號M1酒店1樓
呢間餐廳無論係喺服務同埋食物質素都真係極高質 🥹講唔停已經回訪咗好多次🙈✔️黑毛豬串燒 $288呢個係必叫‼️望落價錢唔平 但係實質有好多件 3-4人食都夠🥰 mainpoint 係個黑毛豬真係好juicy✨ 再配上甜甜地嘅調味 真係超級無敵好食🥺 旁邊仲有熱辣辣嘅番薯條 好推薦👍🏻 ✔️明太子蟹肉意粉 $178呢個都好好食😚 蟹肉同蟹子份量係超級誇張🦀 真係每條意粉都黐住勁多配料🤩意粉就用咗扁意粉 軟硬度啱啱好 ☺️✔️粒粒香蕉朱古力奶昔 $72呢個同樣高質 雖然呢個配搭比較普通🙈 但係佢真係做到香蕉味同朱古力味好balance🍌🍫 平時出面好多時候個朱古力味都會蓋過咗個香蕉味~

✔️黑毛豬串燒 $288

✔️明太子蟹肉意粉 $178

✔️粒粒香蕉朱古力奶昔 $72

♨️慢理牆城油麻地砵蘭街28號M1酒店1樓@walliseat ♥️被森林和原野包圍的一間餐廳,我仲同熊貓一齊坐埋食飯添,可惜食物好一般,叫價算進取小食拼盤唔算特別香脆,飲品唔算特別出色,個意大利飯啲飯幾硬,我覺得有少少生嘅感覺,其實食咗半碟,果然嗰日胃痛咗半晚🥹🔷波菜煙三文魚飯☹️🔷小食拼盤🔷玫瑰荔枝梳打🔷奇異果奇亞籽梳打食物:7/10抵食:7.5/10環境:8/10。。。#食在油麻地 #油麻地美食
♨️慢理牆城

抵食:7.5/10
環境:8/10

#食在油麻地 #油麻地美食
2023-02-12 130 瀏覽
情人節前與情人去一試,二人位只有圓枱或公仔枱,那就選公仔枱坐低,怎料一坐低,隔離枱小妹妹竟然痛哭! 原來不喜歡公仔枱被人坐了(她們3人)。我俩叫了慢落豬和牛油果忌廉蟹肉扁意粉,隊返杯凍啤,豬卜卜脆,意粉牛油果跟蟹肉剛好夾得不錯,凍啤是偽啤,其實是果汁,很新鮮。
2023-02-12
  • 慢落豬
  • 牛油果忌廉蟹肉扁意粉
2023-02-09 337 瀏覽
已經是第二次到來餐廳,今天再來感受到待應的细心及做事用心,員工值得讚賞。餐廳不算大,但環境舒服,綠田園風格,三五知己聚會,慶生打卡是一個好地方當日準時到達餐廳,店員待客人離開後,先清理好每張椅子才帶客人入坐,令人坐得安心蝶豆花檸檬水待應為你無限潻加,落單時店員會提示餐廳的熱賣推介。今日慶生所以要大吃一餐,可以叫不同款式食物品嘗。牆城小食拼盤-小$188炸物很香脆。三文魚流心蛋大啡菇$98切開三文魚即時流心蛋黃溢出配沙律菜剛好。慢落豬$288黑毛豬串燒肉質爽滑juicy ,配炸蕃薯條好好味尋日的羔羊$328香煎小羊架配薯條,餐廳自家制芥末南瓜帶子意大利飯$188帶子煎香外層,內層鮮嫩滑高質甜品:在森林和原野$148慶生配小皇冠,即時变公主不過綠色的青苔造型是綠茶甜點,個人口味就麻麻地,纯為慶生擺設打咭總括來講:慶生氣氛很好,待應很有禮貌,主動照顧客人,令你好窩心的。食物方面,優質食材,份量大,因為今次柯打菜式過多,而且多款主菜都有薯條配搭,食不完的薯條有些浪費但主菜配有大量沙律菜又可以調節肉食的罪惡感唯一是食物款式選擇不多,餐牌上無牛肉,總是欠缺了一些好牛的至愛真心推介餐廳

今日慶生所以要大吃一餐,可以叫不同款式食物品嘗。

牆城小食拼盤-小$188

炸物很香脆。

三文魚流心蛋大啡菇$98
切開三文魚即時流心蛋黃溢出
配沙律菜剛好。
三文魚流心蛋大啡菇

慢落豬$288

黑毛豬串燒肉質爽滑juicy ,配炸蕃薯條好好味

尋日的羔羊$328

香煎小羊架配薯條,餐廳自家制芥末
尋日的羔羊

南瓜帶子意大利飯$188
帶子煎香外層,內層鮮嫩滑
高質

甜品:在森林和原野$148
慶生配小皇冠,即時变公主

總括來講:
慶生氣氛很好,待應很有禮貌,主動照顧客人,令你好窩心的。
但主菜配有大量沙律菜又可以調節肉食的罪惡感

真心推介餐廳
2023-01-29
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
尋日的羔羊
  • 南瓜帶子意大利飯
2023-02-09 147 瀏覽
(偽)隊返杯黑啤!(自家製泡沫巨峰提子蜜桃紅茶)🍇成杯飲品嘅賣相激似黑啤,而且仲有好多泡!飲落巨峰提子嘅味道好突出,好香,但唔會太濃太甜,值得一試👍🏻牛油果忌廉蟹肉意大利飯🥑牛油果同蟹肉好足料,味道不錯,唯獨忌廉味稍為淡左小小🦀煙三文魚流心蛋大啡菇🍄份量比想像中大,食完一個已經有少少飽🙈用煙三文魚、流心蛋同芝士去配搭大啡菇,味道好夾!切開嘅時候,啲蛋黃仲流曬出嚟,好誇張🍳黑松露芝士焗墨西哥辣椒薯條🍟呢個極度推薦,鍾意食薯條嘅朋友仔一定要試吓!佢個份量好大,成個手掌咁大!😆黑松露滿滿鋪喺面,再加埋好厚嘅芝士,好足料!🧀揭開上面嘅醬,薯條嘅香味湧曬出嚟!🍟在森林和原野(Tiramisu雪糕蛋糕配綠茶脆脆)🍰甜品環節有驚喜,Waiter話係由意大利甜品師製作,並空運返嚟香港,期待值瞬間拉滿!🤩首先甜品嘅賣相真係做到好似”森林和原野”,爭啲唔捨得食😂Tiramisu同綠茶脆脆好夾,味道高汁,絕對冇辜負到對佢嘅期望😋
(偽)隊返杯黑啤!(自家製泡沫巨峰提子蜜桃紅茶)🍇

牛油果忌廉蟹肉意大利飯🥑
牛油果同蟹肉好足料,味道不錯,唯獨忌廉味稍為淡左小小🦀

煙三文魚流心蛋大啡菇🍄

黑松露芝士焗墨西哥辣椒薯條🍟

在森林和原野(Tiramisu雪糕蛋糕配綠茶脆脆)🍰

2023-02-08 111 瀏覽
係油麻地M1酒店1樓就開設咗一間西餐廳叫慢理長城,店舖內嘅裝修充滿大自然嘅氣息!今次到訪係為左試出名嘅慢落豬同明太子蟹肉意粉🍝!先講講慢落豬,係用左西班牙黑毛豬用慢火燒成,中間再加上冰花酸梅,食落口肉汁豐富,食味香濃再帶點甜味!明太子蟹肉意粉上菜時就見到一大球蟹肉放係意粉上面,再係上面放上大量蟹子,見到都覺得澎湃,撈勻之後每一啖都食到蟹子、蟹肉,超爽!喜歡食海鮮嘅我,點都要叫海鮮先開心,食個青口每隻食落都無咩沙石。有機會都會再食多幾次

今次到訪係為左試出名嘅慢落豬同明太子蟹肉意粉🍝!

有機會都會再食多幾次
  • 明太子蟹肉扁意粉
  • 慢落豬
2023-02-02 113 瀏覽
[寧靜片刻之森林]今次同友人在繁鬧的油麻地,想食不才找到一個比人好好休息的地方,裝修佈置似森林,餐廳位於M1酒店一樓,面積雖然唔算大,但勝在樓底~綠色植物配木系櫃台真是舒服還牌選擇好多,由前菜到甜品,啤酒到咖啡都有非常推薦:白汁忌廉煮藍青口藍青口肉質新鮮,白酒忌廉汁好食又不太膩,特別是白汁湯底,可以配飯小食:美式甜辣香脆雞翼雞翼好吸引,好脆~配甜辣汁惹味飲品:「隊」番杯凍啤晚上行完街,飲杯啤酒不錯可以將很多苦惱都一沖而散甜品:西西里的檸檬向日葵飯後甜品檸檬酸酸的,甜品內有果醬,賣相吸引又正
[寧靜片刻之森林]

面積雖然唔算大,但勝在樓底~綠色植物配木系櫃台真是舒服

還牌選擇好多,由前菜到甜品,啤酒到咖啡都有

非常推薦:白汁忌廉煮藍青口
藍青口肉質新鮮,
白酒忌廉汁好食又不太膩,特別是白汁湯底,可以配飯

小食:美式甜辣香脆雞翼
雞翼好吸引,好脆~
配甜辣汁惹味

飲品:「隊」番杯凍啤
晚上行完街,飲杯啤酒不錯
可以將很多苦惱都一沖而散

甜品:西西里的檸檬向日葵
飯後甜品
檸檬酸酸的,甜品內有果醬,賣相吸引又正

2023-01-26
  • (偽)隊返杯凍啤
  • 白酒忌廉煮藍青口
  • 西西里的檸檬向日葵
2023-02-02 106 瀏覽
❤️‍🔥隱世高質西餐廳|📍慢理牆城餐廳係森林風設計💚好似城市裏嘅綠洲咁,座位唔算太多而且比較疏確保咗客人坐得舒適💚店員服務態度好好,好到杯水飲咗幾啖就會馬上斟滿🫶🏻仲超有禮貌❤️‍🔥♡黑松露芝士焗墨西哥辣椒薯條 ♡|💰$108😳完全無估到會係咁大兜薯條😂平時喺cafe嗌薯條七八十蚊先得幾條薯條🫡但呢個薯條係勁!大!份!上面仲鋪滿咗勁多嘅黑松露醬同芝士🖤💛超拉絲🥺而且有少少辣食落好過癮,就算唔點茄汁都好夠味❤️‍🔥不過佢係幼薯條嚟,鐘意粗薯嘅朋友仔就可能要留意下🙈但呢個絕對係cp值極高之選♡明太子蟹肉扁意粉♡|💰$178呢個意粉賣相超級靚❤️‍🔥意粉最上層係疊到勁高嘅蟹籽可以增添口感,下面同雪糕球好似樣嘅超足料蟹肉球❤️‍🔥意粉撈埋超creamy嘅明太子醬💓超級掛汁勁好食💯,喺食之前整散蟹肉球會見到蟹肉係爆炸性嘅多💯超級驚艶🫶🏻好食‼️♡南瓜帶子意大利飯♡|💰$1883粒厚身帶子嘅表面微微煎香,入面仲係保持嫩滑。risotto偏向硬身啲食落有咬口,而且每一啖都會食到南瓜嘅香甜味💛不過味道同明太子意粉對比會比較淡身啲♡ 桂花鮮奶咖啡♡|💰$50咖啡表面有桂花作點綴,配埋簡潔嘅拉花又係一杯適合打卡呃li
❤️‍🔥隱世高質西餐廳|📍慢理牆城

♡黑松露芝士焗墨西哥辣椒薯條 ♡|💰$108

♡明太子蟹肉扁意粉♡|💰$178

♡南瓜帶子意大利飯♡|💰$188

♡ 桂花鮮奶咖啡♡|💰$50
咖啡表面有桂花作點綴,配埋簡潔嘅拉花又係一杯適合打卡呃like嘅飲品💞咖啡飲落順滑而且桂花味會比較出💛唔會淨係得個名,桂花控一定要試!

♡ 紅蘋果青蘋果乳酪沙冰♡|💰$72
🤔呢杯表演相對比較遜色,雖然大大杯但係乳酪味好淡🥺同我嘅期望出現咗落差🫣飲落比較似純蘋果沙冰,味道清甜🍎冰感重🫶🏻解滯一流🍏

2023-02-01 220 瀏覽
第一次lunch hour嚟慢理牆城,裝修同佈置一樣都咁靚同好歡樂咁,我坐左喺飲醉左嘅熊貓同熊仔隔離,望住佢地好得意😂餐廳好特別,係提供蝶豆花檸檬水,紫紫地咁幾夢幻😍✨牆城豪華早餐 - 大大份,仲有比較少見嘅丹麥多士,配埋炒滑蛋同煙三文魚食仲滋味~ 香草腸有煎過,皮夠香脆,仲有我地鍾意嘅薯餅,食完好滿足😋✨菠菜煙三文魚意大利飯 - 個飯係深綠色好搶眼,煙三文魚就砌左朵玫瑰花,女仔見到會好開心😻飯粒軟硬適中,食落有咬口好唔錯👍✨隊返杯凍啤 - 偽啤酒好過癮,外型整得幾真,飲落有橙香味,茶底清清地,同埋好大杯,兩個share飲都夠😜

餐廳好特別,係提供蝶豆花檸檬水,紫紫地咁幾夢幻😍
蝶豆花檸檬水

隊返杯凍啤

蝶豆花檸檬水
隊返杯凍啤
其實我遲左少少,但仲要等先有位,但STAFF不時好禮貌咁仲要等,令我好暖心,全程都好舒適,環境好靚,好好的地方原先睇話只可以坐個半小時,但最後都可以比我地坐好耐先走,又唔會催催要走
2023-01-28
2023-01-28 2595 瀏覽
特色小店,用很多動物毛公仔做裝飾,店內裝修以大自然為主題,打咭愛好者必喜。店內約8~10張枱,先訂較穩妥。今回初六來3人午餐,哈,多種食材缺乏or售罄,最後叫左1) 羽衣甘籃牛油果沙律配黑醋汁$108: 沒有羽衣甘藍比其它沙律菜代替。菜,很多,正常味道,沒特別。2) 慢落豬$288👍: 即係慢煮西班牙黑毛豬3串,個汁甜甜酸酸,好惹味,除左有2嚿帶跟,難咬,整體肉質頗佳。配上地瓜條,比薯條吸引啊。食到停唔到口。3) 牛油果忌廉蟹肉意大利飯$198👍: 大大球蟹肉置頂,一層牛油果花,擺盤賣相吸晴,飯軟硬適中,味道也很滑。4) 陪你去看流星雨$128: 佢哋啲甜品名一啲都睇唔明,經服務員解說之後,哩個其實係朱古力慕士蛋糕,擺盤啲星星和珍珠,甜和硬,不吃也罷。蛋糕亦是一般。飲品叫左凍培茶拿鐵$56和熱情果芒果沙冰$72。沙冰非常大杯,而且用料十足,含大量果肉,非常清甜好味。午餐時段,做一輪,見冇返枱,所以我們坐著吹水,3個半鐘🤣。見餐牌寫每人最低消費$100及限時個半鐘啊。服務員不停為你添水 一 加左紫色的蝶豆花清水(免費)。整體食物質素頗佳😋,份量足,可惜價錢唔平🤑,選擇亦唔多。厠所,頗有改

今回初六來3人午餐,哈,多種食材缺乏or售罄,最後叫左

整體食物質素頗佳😋,份量足,可惜價錢唔平🤑,選擇亦唔多。

厠所,頗有改善空間🙊。店子在M1酒店,地點好近地鐵站,不過酒店左右都有數間賣壽板(官材)的店子哩🙈。
2023-01-27