2019-06-13 2247 瀏覽
去慧泉寺食齋已好多次。請齋飛後12人一圍,同枱的好多都熟口熟面,可能大家都係一齊拜佛一齊食齋😊😊😊。齋菜方面。八餸一湯分量十足。個人最喜歡炸腐皮,外脆內軟甘香可口。酸齋亦一流,酸甜度剛好。還有冬菇生菜,冬菇好淋好香,生菜爽脆,清淡中帶濃但不膩👍。加埋羅漢齋及炸齋豬扒係主要菜式。其餘三個菜亦常有改變,水準亦在一般之上。那個湯亦要一讚,次次不同。最難忘的就是吃到一次炸芋頭餅,加埋特製嘅醬汁真係一試難忘。可惜只此一次。希望下次到慧泉寺拜佛食齋,能有緣再嚐。題外話:唔講唔得,唔睇唔得😄慧泉寺唔係一間食肆,只係一個淨修嘅道場。有法會舉行才會有齋菜(只在中午)給一眾弟子及善信享用,唔係隨時都有得食架,而且法會當日齋飛請晒就冇,想食就要早啲啦。

題外話:唔講唔得,唔睇唔得😄

2019-02-06 1720 瀏覽
大年初一,通常會同屋企人一齊去慧泉寺食齋。長輩會先買咗一圍枱素菜飛,每圍大約十二人份量。我哋會先拜佛,然後再在入席時間前約十分鐘入坐等候。當日氣氛好好,會有醒獅隊巡迴成個場地。齋菜方面,都新鮮同多款口味。其中較愛食嘅係酸齋同腐皮,兩味餸一齊擺入口食好夾。另外冬菇生菜都好淋好入味,素豬扒煎得好香口。今年嘅湯好特別,係西式嘅羅宋湯,酸甜開胃,印象中以前係中式嘅素湯。大年初一一家人為埋一齊食齋菜,熱鬧溫馨迎新年!

2019-02-05
  • 酸齋