2022-11-27 404 瀏覽
得朋友介绍,我們專程來尋找這隱世cafe嘗一嘗,果然無介绍錯,無論甜品.蛋糕和飲品都做得很有水準,而且環境很舒適很優雅,外面種滿花草,還放了一幅很有藝術的油畫,讓你舒舒服服地享受美食,我們叫了不同的cake和甜品,各有特色!<甜品/cake>1)焙茶蛋糕:很清香,不太甜, 剛剛好。2)焦濃面cheese cake: 香濃到在口中回香3)朱古力蛋糕:平時我不太喜愛吃的,但今次這個朱古力蛋糕,實在好香濃,朱古力濃度很高,香濃得來不太甜,令人在口中慢慢回味!4)焦糖燉蛋:當然要試,香而滑<飲品>綠茶latte:超清香,飲完令人心曠神怡,!
<甜品/cake>
1)焙茶蛋糕:很清香,不太甜, 剛剛好。
2)焦濃面cheese cake:
香濃到在口中回香
4)焦糖燉蛋:當然要試,香而滑

<飲品>
綠茶latte:超清香,飲完令人心曠神怡,
!
  • 焙茶蛋糕,朱古力蛋糕
擱下了良久嘅小小食評,喺一個風和日麗嘅下午到訪咗呢間位係樟樹灘嘅村屋cafe🌵户外空間有超美嘅拼磚、白色牆身同綠色植物很好拍👍🏻野食方面選擇唔係特別多,不過價錢相宜🍰-🥗All Day Breakfast $65炒蛋雖然加咗黑松露,但炒蛋嘅質感稍為遜色不夠滑嫩🍳反而平平無奇嘅牛角窩夫做很好鬆脆,咬下去聽到聲嗰種😆牛油香氣十足👍🏻🥪千島醬芝士碎蛋蝦仁飛碟 $48烘烤很剛好,外脆內軟,芝士拉絲加上開胃酸甜千島醬很對味,蝦仁比想像中還要多🍰焙茶卷蛋 $38卷蛋紮實厚身,不算特別濕潤但質感不會乾,焙茶忌廉滑順香濃無粉感☕️柚子咖啡梳打☕️菠蘿咖啡特飲-☕️ 懿咖啡 🏡地址:大埔樟樹灘村2B號地舖☎️電話: 從缺🕙營業時間: 12:00-18:00 (Mon, Wed-Sun) / 10:00-18:00 (Sat-Sun/PH)———————————————🌿以上圖文由Bobowannaeat版權所有,轉發需授權喔🌿鍾意我的分享請 ᴄᴏᴍᴍᴇɴᴛ, ʟɪᴋᴇ, ꜱʜᴀʀᴇ & ꜱᴀᴠᴇ ❤️🌟繼續關注我的貼文請𝙁𝙤𝙡𝙡𝙤𝙬 @bobowannaeat (ㆁωㆁ*)
🥗All Day Breakfast $65

☕️ 懿咖啡
🏡地址:大埔樟樹灘村2B號地舖
☎️電話: 從缺
———————————————
🌿以上圖文由Bobowannaeat版權所有,轉發需授權喔
焙茶卷蛋
2022-08-19 692 瀏覽
新開嘅cafe小店🏡地點真係比較隱世偏僻, 佢位於中大附近正正就係依家silicon hill 新樓盤附近餐廳其實有啲似去咗人哋屋企嘅感覺🤣 外牆純白色外面地板係用上藍白色圖騰地磗即刻帶點復古風藜麥田園沙律配意式黑醋汁 $58擺盤好精緻嘅一碟沙律🥗 面頭有新鮮蝦仁和蕃茄仔入面仲有上藜麥增加果腹感沙律菜都好新鮮, 超鍾意佢個黑醋汁酸酸甜甜好開胃🔺稻香辣肉碎和菇配香草蕃茄意粉🍝🍄$68廚師推介嘅肉醬意粉, 用咗數肉碎嚟取代牛肉但口感味道絕對冇影響, 值得一讚嘅係呢個辣度微微辣好正,個後勁就有啲Tabasco味🌶️仲有埋啲香草好惹味😋🔺 真多肉果汁沙沙 $28天氣太熱飲杯沙冰真係爽, 佢哋真係用新鮮水果製成味道好天然仲要粒粒嗰肉🥭

藜麥田園沙律配意式黑醋汁 $58

藜麥田園沙律配意式黑醋汁
真多果肉沙冰
稻香享辣肉碎和茹配香草蕃茄意粉
2022-08-11 466 瀏覽
不論環境、味道、價錢比起其他Cafe無得輸🫶🏻唯一缺點係隔涉少少,自駕人士會方便啲,餐廳附近有停車場。搭車嚟嘅話可以沙田站搭27A小巴或者大學站272A巴士,雲匯站落車。-✨All Day Breakfast $65不得不讚個Croffle,外脆內酥得嚟又唔會好似食空氣咁,炒蛋重黑松露味、薯餅唔會太淋或太脆,以$65一個All Day嚟講幾抵食。✨芝士芝麻醬手撕雞三文治飛碟 $48份量可以接受,略嫌冇乜芝士味,配搭新奇,鐘意食手撕雞嘅可以一試。✨鮮忌廉朱古力沙冰 $43起初因為好耐冇飲過S牌Coffee Shop嘅Frappuccino,喺到叫咗一杯,竟然有驚喜!啖啖都飲到Chocolate Chip!✨士多啤梨奶昔 $43呢個冇影相因為個樣冇特別🤣但係飲落都係有啖啖果肉!嚟呢到一定要試下佢啲特飲💕-👧🏻冇食午餐👦🏻食咗嘅情況下喺下午茶時間嚟食都夠飽🥰下次再嚟再試吓佢嘅Egg Roll同咖啡。
✨All Day Breakfast $65

✨士多啤梨奶昔 $43
2022-08-07
鮮忌廉朱古力沙冰
2022-08-01 367 瀏覽
真心好吃,禮拜天去海逸灣探朋友,時間未到,於是周圍搵地方歇一歇,誤闖誤撞去到榕樹灘村停車場,本來諗住喺嗰度唞一唞等朋友返嚟,點知喺停車場見到個Banner 寫住E+Cafe,跟住就按照指示來到一家新開一個多月的E+cafe ,環境清幽,價錢合理,味道一流,人情味十足,細老闆Michael 的全手工糕點值得一試,臨走前發現老闆娘碧姐已在後院斬落兩梳蕉及四個木瓜放在車旁邊,並叮囑煲湯時一定要每次放兩個,感動!
2022-07-24 401 瀏覽
今次我是第二次專程幫襯這間Cafe,對我來說,地點雖然有些隔涉,位置不是在鬧市當中,但可讓我在放假時,成為其中的好去處。小屋Cafe以白色為主,佈置和擺設給人一種寧靜和舒服的感覺。吸引我再次回味的是杯Expresso Lime Tonic🍹👍🏻青檸微酸,配搭特濃咖啡和冰塊,特別在炎炎夏日,很有fresh感覺,如果唔想飲甜口味,可以向咖啡師提出以梳打水替代Tonic。朋友點了蕃茄汁海鮮意粉🍝:廚師煮出熱辣辣,意粉口感軟硬恰到好處。😋我點了千島醬芝士碎蛋蝦仁飛碟,好有驚喜的是餡料豐富和juice,吃著拉絲般的芝士,加上有千島醬汁、碎蛋、蝦仁的餡料,很有滿足感。🥪第二款令我為它而來的是「特濃朱古力蛋糕」,入口香濃幼滑,再配以咖啡,兩者是最佳拍擋。甜品是女士們的第二個胃,我們也再enocre兩款「焦糖燉蛋」,蛋香濃厚,廚師表示用原條雲呢拿煮,並非用香油,因此入口嚐到自然清香。「焙茶卷蛋」焙茶cream,焙茶香味,不會太甜,我有啲高要求的是,若果蛋糕皮再軟一啲,相信會很完美。廚師老闆主動詢問我們的意見,願意和客人交流,從食物中,感受到廚師是用心製作,對食物存著一份尊重,一點不懶散,咖啡師也nic

煮,並非用香油,因此入口嚐到自然清香。
「焙茶卷蛋」焙茶cream,焙茶香味,不會太甜,
我有啲高要求的是,若果蛋糕皮再軟一啲,相信會很完美。

廚師老闆主動詢問我們的意見,願意和客人交流,從食物中,感受到廚師是用心製作,對食物存著一份尊重,一點不懶散,咖啡師也nice。

兩次都是坐順風車入來,問廚師資訊,由沙田站可以搭27A小巴,或大學站272A巴士,雲匯站下車,
步行10分鐘左右便到。

如果天氣涼一點,我想我會選擇坐戶外,相信也不錯。

2022-07-23
下午茶
  • Expresso  Lime  Tonic
  • 特濃朱古力蛋糕,焦焙燉蛋,焙茶卷蛋,千島芝士碎蛋飛碟,香草蕃茄汁海鮮意粉
2022-07-18 362 瀏覽
大埔新開隱世Café位於村屋入面空間感十足純白色波希米亞風裝修置身大自然間遠離煩囂小店以咖啡同輕食為主推薦比鐘意慢活嘅朋友- Espresso Lime Tonie絕不比外面其他café 遜色Espresso偏Nutty,配青檸汁+湯力水出到嚟味道酸甜感都好平衡- 千島醬芝士碎蛋蝦仁飛碟三文治碎蛋同蝦仁呢個配搭又幾新鮮飛碟烘得好香脆- 焙茶卷蛋茶味突出而且甜度啱啱好唔會搶晒茶味如果蛋糕質感再軟身啲會更好
大埔新開隱世Café
位於村屋入面空間感十足
純白色波希米亞風裝修
置身大自然間遠離煩囂
小店以咖啡同輕食為主
推薦比鐘意慢活嘅朋友

- Espresso Lime Tonie
絕不比外面其他café 遜色
Espresso偏Nutty,配青檸汁+湯力水
出到嚟味道酸甜感都好平衡

如果蛋糕質感再軟身啲會更好

2022-07-16
  • EspressoLimeTonic
2022-06-27 253 瀏覽
大埔隱世cafe。咖啡師好nice,介紹我嘆咗杯Expresso Lime Tonic,朋友就飲咗Americano。唔識咖啡嘅我哋覺得兩杯嘢好好味,我個杯咖啡酸酸地原來都可以咁好味😋佢兩個意粉又好好味,而其中一個係素食意粉,好細心為不同人著想,啲材料食得出新鮮嘅,所以之後就叫埋佢嘅cheese cake同埋另外限定個件茶cake(不過唔記得影相),都一樣好好味呀😋老闆廚師話原來啲cakes日日新鮮做㗎。下次去會試三文治飛碟同埋限定嘅鮮菓冰沙😋差啲唔記得,廚師老闆靚仔㗎🥰
2022-06-26
5 分鐘 (堂食)