2021-08-21 293 瀏覽
⭐️【沙田】飲品名夠盞鬼創意⭐️廣東話千變萬化,廣東話俗語更令日常對話更生鬼有趣😌。每次經過呢間【我想和你無所事事】見到盞鬼飲品名都會回心微笑😂,而且飲品既名都長過人。今次行過睇到有「期間限定」野飲,野飲名亦夠曬盞鬼勁玩食字.....例如: 【去沙灘著咁少布丁忌廉錫蘭茶😎】【暑假日日對住個芒果泰式奶茶🥭】【第一次去船P好驚青檸咸檸沙冰🍋】 而且亦有廣東話俗語【好馬不吃回頭草莓拿鐵🍓】等等。而店舖logo亦由本地插畫家「謝曬皮」設計🤩,玩味十足又非常地道,令人印象深刻,不過最得我心💓,還是奶蓋系列。【GG紅火龍果奶蓋🥤】是我心頭好,雖然價錢有點貴😝,但呢個夏天已經飲了很多杯☀️~🥤【GG紅火龍果】鮮果芝士奶蓋沙冰茶 (HK$42)下層用上紅肉火龍果榨汁,中層是紅肉火龍果沙冰,上層再配上忌廉芝士打成的奶蓋,質感軟綿,帶點芝士的鹹香味道🧀,整杯飲品顏色鮮艷吸引亦很大杯,而入口非常透心涼的感覺😌,不太甜,完全沒有膩的感覺,鍾意芝士奶蓋的朋友仔可以試一下😋~🌟👉飲前記得搖均勻,建議要立即飲用,因為奶蓋會因為時間而溶化及塌下,非常影響口感及整體味道。🥤【GG鳳梨】鮮果芝士奶蓋沙冰茶 (HK$32)都是份
⭐️【沙田】飲品名夠盞鬼創意⭐️

廣東話千變萬化,廣東話俗語更令日常對話更生鬼有趣😌。

【去沙灘著咁少布丁忌廉錫蘭茶😎】
【暑假日日對住個芒果泰式奶茶🥭】
【第一次去船P好驚青檸咸檸沙冰🍋】
而且亦有廣東話俗語【好馬不吃回頭草莓拿鐵🍓】等等。

🥤【GG紅火龍果】鮮果芝士奶蓋沙冰茶 (HK$42)

🥤【GG鳳梨】鮮果芝士奶蓋沙冰茶 (HK$32)
都是份量十足,很大杯。鳳梨沙冰較酸,配上芝士奶蓋的鹹香,亦覺得非常酸,雖然很飽肚亦解渴,但不是我杯茶😅。

📍【我想和你無所事事】
🇭🇰香港新界沙田橫壆街2-16號沙田中心3樓19號舖
Shop 19, 3/F, Shatin Centre, 2-16 Wang Pok Street, ShaTin, Hong Kong

另外分店: 將軍澳|德福|葵涌廣場|太子
2021-08-03
7 分鐘 (外賣自取)
  • GG紅火龍果奶蓋
2021-08-13 203 瀏覽
🍴法蘭西芝士奶蓋鐵觀音烏龍 HKD 26先講奶蓋 質地比較薄啲稀啲🤏🏻芝士味偏淡 真係唔太飲得出🙈而奶味就幾重同埋好順滑🍼亦因為奶蓋本來就薄身 加上💩揀左走冰 所以好快奶蓋同茶底就mix埋左😛而茶底亦唔會因為走冰就顯得好苦澀 反而飲到尾都平衡得幾好😗🍴珍珠鮮奶伯爵紅茶 HKD 24呢杯其實飲落就同一般珍珠奶茶冇太大分別🤔珍珠份量都幾大粒 口感煙靭有咬口😬不過成杯整體就俾甜味蓋過左茶底原有嘅味道~建議叫返少甜💡咁就唔怕愈飲愈膩啦😌
🍴法蘭西芝士奶蓋鐵觀音烏龍 HKD 26

🍴珍珠鮮奶伯爵紅茶 HKD 24
而家d飲品店名真係愈來愈特別,所以我就忍唔唔住去買黎試試喇,茶飲店黎講佢真係好多選擇,連啲飲品名都特別過人!我簡左不分青紅皂白火龍果烏龍茶,巴芭閉樂草莓四季春,朋友指定要我必叫佢嘅小食,海苔鹽酥雞,啲茶好抵飲每啖都飲到果肉,不過火龍果那杯有點令人失望,只喝到茶味,果味被茶味完全蓋過,芭樂那杯就好飲好多,果味同茶味都飲到,好好飲,建議大家可選擇走冰,這樣整杯的味道都濃很多。最值得推薦係佢個紫菜鹽酥雞,真係好好食,直頭會食上癮,我覺得可以用嚟做鎮店之寶

• 紫菜鹽酥雞
2021-07-17 175 瀏覽
CP值:1.5/5💛價錢Price: - 香芋拿鐵 Taro Latte: $29因為個日有啲肚餓,所以想叫一杯飽肚啲嘅嘢飲,咁香芋拿鐵有牛奶同芋泥,應該飲完會飽嘅,所以就叫咗啦店員同我講淨係可以少糖同少冰,即係只係可以做到70%糖同50%冰,咁我覺得都無咩所謂嘅一拎到杯嘢飲,係覺得好靚嘅,因為有紫色嘅漸層😍咁就梗係影過相打卡先啦但一插支飲管落去,飲第一啖,我個心就打咗個突😳點解會咁多冰㗎 ?點解會咁甜㗎?我諗成個杯大約有一半係冰,可以飲到嘅部份係勁少,50%冰都係多冰,咁正常冰會點算?成個杯都係冰呀?!直到我飲完,啲冰都未溶晒🥲🥲我完全覺得自己係用緊$29嚟買半杯冰😵而且啲芋泥係勁甜,一撈勻左,成杯嘢就勁甜😑算啦,尼間野真係no next time👋🏻
CP值:1.5/5💛

價錢Price:
- 香芋拿鐵 Taro Latte: $29

一拎到杯嘢飲,係覺得好靚嘅,因為有紫色嘅漸層😍
咁就梗係影過相打卡先啦
但一插支飲管落去,飲第一啖,我個心就打咗個突😳
點解會咁多冰㗎 ?點解會咁甜㗎?
直到我飲完,啲冰都未溶晒🥲🥲
我完全覺得自己係用緊$29嚟買半杯冰😵
而且啲芋泥係勁甜,一撈勻左,成杯嘢就勁甜😑
算啦,尼間野真係no next time👋🏻
香芋拿鐵
香芋拿鐵
外賣自取
2021-06-06 387 瀏覽
作為沙田友,成日經過呢一間新開嘅飲品店,見到好多人排隊,但一直未有機會試,於是趁呢一日冇咁多人,就買咗一杯嚟試吓。想飲士多啤梨有關嘅飲品,於是就叫咗一杯好馬不吃點頭草莓拿鐵,呢間舖頭嘅飲品名都好得意,落單嘅時候,店員有問要唔要加配鹽酥雞,但因為咁啱食完野所以就冇特別加配,下次可能試一試。草莓拿鐵呢杯飲品真係好啱打卡,有少少粉紅色漸層嘅效果,飲落去第一啖可以食到甜甜嘅士多啤梨果肉🍓,士多啤梨同奶好夾,好似飲緊士多啤梨奶昔咁,忍唔住一啖接一啖,不過飲到底嘅時候,味道會淡咗啲,士多啤梨味就冇咁濃,成杯野飲絕對冇人工嘅味道,反而幾清新~

2021-06-02 213 瀏覽
食完馬拉野,個口仲辣辣地,就想飲返D清新凍野降下溫,行出新城市,見到有間裝修幾得意嘅台式飲品舖,叫我想和你無所事事,口痕就叫杯野黎飲。杯杯都改左好過癮嘅名,有D咩 GG屎橋泰式珍珠奶綠茶、終需有日龍穿鳳梨柳丁鐵觀音、三把火荔枝鐵觀音等等,睇黎睇去就叫左杯懶過西柚銀毛茉莉 ($32,少糖、少冰)。幾大杯,唔可以叫無糖,就叫左少糖,都唔算太甜。果肉算多,最後飲到底仲剩左唔少。茶其實可以自選,不過我懶就揀預設嘅茉莉,茉莉好清新重花香,難得有果茶茶味強過果味。

懶過西柚銀毛茉莉

2020-11-14
懶過西柚銀毛茉莉
2021-05-10 520 瀏覽
一黎到鋪頭後面就發現大大幅牆 好大個打卡位我本身鍾意周圍飲唔同嘅珍奶朋友今次就介紹我飲「GG黑糖珍珠鮮奶拿鐵!」個名只係覺得個名好得意完全無抱任何期望 所以只係叫咗中杯因為坊間太多珍珠奶茶店間間都好似差唔多咁~但係可能就係因為無期望今次先有驚喜喎!好好味呀~同其他連續店唔一樣嘅味道好重奶味 又重黑糖味但兩樣野之間個平衡拎得好好(*´︶`*)唔會太奶無左個甜味 又唔會太甜變到好漏!珍珠夠彈牙 幾有咬口 珍珠份量都唔少飲完一啖已經好後悔 點解無叫到大杯因為幾啖就飲完好唔夠喉即刻榮升成為我最喜愛珍珠奶茶第二位!好味呀!
一黎到鋪頭後面就發現大大幅牆 好大個打卡位
我本身鍾意周圍飲唔同嘅珍奶
朋友今次就介紹我飲「GG黑糖珍珠鮮奶拿鐵!」
個名只係覺得個名好得意
完全無抱任何期望 所以只係叫咗中杯
因為坊間太多珍珠奶茶店
間間都好似差唔多咁~
但係可能就係因為無期望今次先有驚喜喎!
好好味呀~同其他連續店唔一樣嘅味道
好重奶味 又重黑糖味
但兩樣野之間個平衡拎得好好(*´︶`*)
唔會太奶無左個甜味 又唔會太甜變到好漏!
珍珠夠彈牙 幾有咬口 珍珠份量都唔少
飲完一啖已經好後悔 點解無叫到大杯
因為幾啖就飲完好唔夠喉
即刻榮升成為我最喜愛珍珠奶茶第二位!
好味呀!
2021-05-08
下午茶
GG黑糖珍珠鮮奶拿鐵
💭我想和你係所事事飲啲野食啲野💭推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍沙田市中心除咗新城市廣場,仲有比較民生嘅沙田中心、沙田廣場、好運中心同偉華中心,衣食住行樣樣不缺,特別無附近有個大巴士總站,四通八達!好耐無去過沙田,以前都間中去搵食,特別鍾意食某間拉麵嘅海鮮冷麵。不過每次去都要冒住俾車手用喼撞同拉過腳面,無陰功。難得經過沙田就買啲新嘢試下,見到有#謝哂皮 個樣嘅 #我想和你無所事事,台式飲品仲有鹽酥雞就決定試吓啦!飲品都唔少選擇有拿鐵(鮮奶)、鮮果芝士蓋沙冰茶、芝士奶蓋茶、蜂蜜茶、鮮水果梳打、原味茶、鮮水果茶、仲有期間限定茶㗎!小食有鹽酥雞同地瓜條!🍓好馬不吃點頭草莓拿鐵 $29作為士多啤梨控,睇到張相咁靚真係好吸引嘅。飲落又香又甜,奶味香滑,士多啤梨果肉好甜!🥛GG黑糖珍珠鮮奶拿鐵 $29珍珠被香濃嘅黑糖包住,質地Q彈,鮮奶順滑。🐥古早味鹽酥雞(海苔口味)$31鹽酥雞海苔味原來係有包海苔粉自己落,發現時已經剪爛咗個袋,咁就自己落上面啦。叫咗個大嘅,份量都唔少!··餐廳:我想和你無所事事 (沙田中心) (沙田)地址:沙田橫壆街2-16號沙田中心3樓19號舖
💭我想和你係所事事飲啲野食啲野💭
推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍

🍓好馬不吃點頭草莓拿鐵 $29

🥛GG黑糖珍珠鮮奶拿鐵 $29
珍珠被香濃嘅黑糖包住,質地Q彈,鮮奶順滑。
古早味鹽酥雞

🐥古早味鹽酥雞(海苔口味)$31
餐廳:我想和你無所事事 (沙田中心) (沙田)
地址:沙田橫壆街2-16號沙田中心3樓19號舖
古早味鹽酥雞
2021-04-22 390 瀏覽
行過沙田,見到有間店名幾得意😙嘅台式飲品店,俾佢吸引咗🤤,就決定試吓去佢啲飲品啦!原來唔止店名得意,杯嘢飲嘅名稱都好特別🤣!-🍴好馬不吃回頭草苺拿鐵🥤($29) - 依款飲品最多只可以少甜同少冰,也米😍認為即使叫咗少甜都有啲甜🤭。原本都有少少怕草莓口味會伏、怕會係藥水味,但係飲落其實幾fresh🤩。未攪勻之前,會見到面層有奶泡,底層有草莓果醬🍓。味道上有啲似士多啤梨奶🍓🥛,有淡淡的草莓香味,同時亦飲得出有牛奶。
好馬不吃回頭草苺拿鐵
2021-04-22
外賣自取
去沙田行街朋友話想去買野飲🥤見到呢間個名幾得意 有幾台風既野飲店決定叫杯飲下🤤.我叫左杯GG黑糖珍珠鮮奶拿鐵($29)珍珠幾有咬口 軟度適中 唔錯🧋另外上面加左少少芝士幾特別杯size岩岩好 飲到最後都唔會覺得好濟個人認為甜度係接受範圍內但建議如果唔鐘太甜可以少甜🤓.另外加配左份鹽酥雞($21)一共有三款口味選擇(原味椒鹽/海苔/辛口辣味)鐘意食辣既我揀左辛口辣味🔥炸粉一啲都唔厚 而且唔會炸得個皮好硬咬落去脆中帶軟 推薦❤️唯一係啲辛辣粉唔算辣 下次會試吓其他味!🤤.整體來講價錢唔算貴 裏面仲有個打卡位📸行下街停低飲下野係個唔錯既選擇😋.
去沙田行街
朋友話想去買野飲🥤
見到呢間個名幾得意 有幾台風既野飲店
決定叫杯飲下🤤
我叫左杯GG黑糖珍珠鮮奶拿鐵($29)
珍珠幾有咬口 軟度適中 唔錯🧋
另外上面加左少少芝士幾特別
杯size岩岩好 飲到最後都唔會覺得好濟
個人認為甜度係接受範圍內
但建議如果唔鐘太甜可以少甜🤓
另外加配左份鹽酥雞($21)
一共有三款口味選擇(原味椒鹽/海苔/辛口辣味)
鐘意食辣既我揀左辛口辣味🔥
炸粉一啲都唔厚 而且唔會炸得個皮好硬
咬落去脆中帶軟 推薦❤️
唯一係啲辛辣粉唔算辣
下次會試吓其他味!🤤
整體來講價錢唔算貴 裏面仲有個打卡位📸
行下街停低飲下野係個唔錯既選擇😋
GG黑糖珍珠鮮奶拿鐵(凍)
鹽酥雞(辛口辣味)
2021-04-11
GG黑糖珍珠鮮奶拿鐵(凍)
鹽酥雞(辛口辣味)
2021-04-07 296 瀏覽
💛黃店🔱今次要介紹嘅食物就係位於沙田!📜”我想和你無所事事 (沙田中心) (沙田)📌 地址: 沙田橫壆街2-16號沙田中心3樓19號舖🕐營業時間:11:00-21:30🍽分店地區: 沙田 葵芳 九龍灣 將軍澳📝評價💬📢 好正宗既泰式奶茶👍🏻好香濃🤪🤪幾中意會將飲品名改到好正!😛😛叫既時候好搞笑又好特別🙂🙂 不過我就覺得有d細杯 差吾多30蚊但係個size好少😌 如果再大杯返就好💛🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅🏵抵食指數:💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️#美食推介 #沙田美食 #沙田黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店 #黃店系列#foodhk #hkfoodie #美食分享 #hkfood #食好西 #吃貨 #hkfoodig #hkfooover #foodiehk #foodieksk沙田 #foodiehk #foodieshk #hkfoodies #foodpics #852food #相機食先 #香港美食指南 #hkfoodblog #一路食一路post #美食地圖 #foodieksk黃店 #yellow沙田
💛黃店
🔱今次要介紹嘅食物就係位於沙田!
📜”我想和你無所事事 (沙田中心) (沙田)
📌 地址: 沙田橫壆街2-16號沙田中心3樓19號舖

🏵味道指數:👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️

2021-03-23 283 瀏覽
今日有人生日,大家高興叫外賣台式飲品!同事介紹呢間我想和你無所事事,店名充滿玩味,睇food panda menu,好多選擇,有芝空奶蓋、水果茶、綠茶等等,飲品味都好搞笑揀左杯GG紅火龍果奶蓋,火龍果好清甜新鮮,奶蓋幾滑,正!
今日有人生日,大家高興叫外賣台式飲品!
揀左杯GG紅火龍果奶蓋,火龍果好清甜新鮮,奶蓋幾滑,正!
在公司這個美食沙漠,有時候想喝茶飲都要走太遠,但這天想喝的慾望太旺盛,直接打開delieveroo亂掃!🤣這間茶飲店不但包裝,連茶飲名字都非常特別,所以我和同事忍不住各點一杯~乜得你咁馨香芋拿鐵 $29 雖然很喜歡芋頭,但一般和芋頭有關的飲品都非~~常甜,這杯香芋拿鐵也是甜,但香芋的濃郁香味讓我出奇地接受了這杯甜的飲品,芋頭和牛奶的比例剛剛好,一邊喝還會有一點芋頭蓉,喝過一次後一定會想再喝。法蘭西芝士奶蓋四季春茶 $26 個人對奶蓋茶要求非常高,這款茶達到標準!四季春茶味道甘醇,很解渴,喝著喝著可以感受到茶的香氣~至於芝士奶蓋都很有質感,不會很快塌下亦不會太鹹,奶味濃郁,慢慢從頂喝到底可以喝到分明的味道,不喜歡喝奶茶的話我強烈推薦這款(一定要四季春~)

乜得你咁馨香芋拿鐵 $29
乜得你咁馨香芋拿鐵

法蘭西芝士奶蓋四季春茶 $26
法蘭西芝士奶蓋四季春茶

乜得你咁馨香芋拿鐵
2021-03-05 395 瀏覽
食完lunch經過見到個名幾得意就諗住試試,叫左杯白桃火龍果鐵觀音🍹🍹白桃味都幾重仲有啖啖嘅火龍果肉,味道唔錯,作為午後一點甜都幾好🧁🧁不過水果茶最低都係只可以少甜(70%),平時飲開30%甜嘅人黎講有少少。🥴🥴

2021-03-05
2021-03-02 312 瀏覽
今日晏晝食到好飽,決定夜晚嗰餐skip咗佢唔食lu,但為咗fulfill吓個口欲,就去咗搵杯嘢飲爽吓。 平時好少會叫芝士奶蓋,主要係因為食得飯通常都飲唔落咁滯既嘢飲,今日就係最好機會試一試佢。 每款茶飲都有幾隻生果揀,揀咗GG芝士奶蓋系列,配既係新鮮菠蘿,賣相好靚,有四層唔同色,飲之前搖番勻,生果既味啱啱好cover番芝士既濃味,所以入口落肚都唔會話好滯。 另一杯叫埋提子梳打配愛玉,係好清新既生果香同甜味,天氣熱熱地飲落好舒暢,配料愛玉份量超多飲極都有好滿足。
2021-03-01