2024-04-10 123 瀏覽
唔記得影相,叫咗38奶霸,鐵觀音系列真喺好飲,好濃茶味!好大杯,好多料,咁樣嘅價錢加咁好嘅味道,好抵飲!!服務態度又好好👍🏻以後飲奶茶就認住呢間!!!!!!
2024-03-07 125 瀏覽
一路都好中意飲珍奶. 某一次朋友介紹佐手作功夫茶俾我試之後. 即愛上.基本上我只係試過佢地既38波霸, $30 又大又有珍珠椰果同仙草, 真係好抵. 最重要係.佢個奶茶都唔係差.真係飲過一D奶茶係勁淡嫁.
2024-03-06
外賣自取
2023-04-18 579 瀏覽
第一次叫台灣四季春青茶+寒天✨吾錯bo 應該岩怕肥人士或者瘦身人士😂朋友就叫左個38波霸😂見後面好多人都叫左🤭下次有機會試下先😂吾多人排 都算快就拎到😂👍
第一次叫台灣四季春青茶+寒天✨

吾多人排 都算快就拎到😂👍

2023-04-18
  • 台灣四季春青茶
2023-02-20 305 瀏覽
一直都好鍾意黑糖珍珠奶茶,但係有黑糖嘅嘢飲通常都貴啲無意中有一日飲功夫茶,發現佢普通珍珠奶茶都有黑糖味(我嗌嘅係珍珠奶茶,少冰微糖)嗰陣只係$24,而家加咗變$25 換言之$24飲到黑糖珍珠奶茶,簡直係我嘅福星不過如果你嗌無糖嘅話就冇咗黑糖味,所以微糖啱啱好今次我飲嘅係38奶霸,走冰微糖 $28奶精沖嘅奶茶,不過都係有黑糖味,蒟蒻種幾有質感,不過甜咗少少,整體來講都OK 之前飲過3Q奶茶,成個配搭都OK,不過紅豆味會有少少搶咗奶茶味
一直都好鍾意黑糖珍珠奶茶,但係有黑糖嘅嘢飲通常都貴啲
嗰陣只係$24,而家加咗變$25
換言之$24飲到黑糖珍珠奶茶,簡直係我嘅福星
不過如果你嗌無糖嘅話就冇咗黑糖味,所以微糖啱啱好

今次我飲嘅係38奶霸,走冰微糖 $28

38奶霸
38奶霸
2022-08-15 411 瀏覽
♡ 手作功夫茶 ♡-今日經過新蒲崗~ 就望下有咩茶飲店 聽過好多人介紹功夫😝就試下啦- ♡ 黑糖波霸鮮奶 ♡ $30 - 甜度適中~ 奶味亦都好足夠~ 😋外觀唔錯~ 影相都靚既😝😝珍珠大粒😉煙韌度正常‼️但黑糖略有不足🥹 Size中杯好快飲哂 ‼️‼️可能我太口渴🤣 下次要買大杯既~下次會試埋佢既招牌水果茶~希望會有驚喜🤗-# ⇢店鋪資料:手作功夫茶 (萬星工業大廈) (新蒲崗)新蒲崗大有街14號萬星工業大廈地下C4號舖
♡ 手作功夫茶 ♡
今日經過新蒲崗~
就望下有咩茶飲店
聽過好多人介紹功夫😝就試下啦

♡ 黑糖波霸鮮奶 ♡ $30

甜度適中~ 奶味亦都好足夠~ 😋
外觀唔錯~ 影相都靚既😝😝
珍珠大粒😉煙韌度正常‼️
但黑糖略有不足🥹
Size中杯好快飲哂 ‼️‼️
可能我太口渴🤣 下次要買大杯既~
下次會試埋佢既招牌水果茶~
希望會有驚喜🤗
#
⇢店鋪資料:
手作功夫茶 (萬星工業大廈) (新蒲崗)
新蒲崗大有街14號萬星工業大廈地下C4號舖
2022-08-15
  • 黑糖波霸鮮奶
2022-04-01 319 瀏覽
伯爵珍珠奶茶微糖難得放假周圍去,依家去新蒲崗真係好方便,好耐無黎呢個地方,見到呢間野就試下!收銀姐姐溫馨提示,如果唔係飲開太甜,可以揀微糖,結果即買即飲,珍珠好食,軟身Q 彈,甜度剛好開心
伯爵珍珠奶茶微糖

開心

星期四晚上我準備在「新蒲崗」「萬迪廣場」享用晚餐之前,無意中發現「萬迪廣場」對面,「大有街」工業大廈「萬星工業大廈」地下舖位裡面,最近新開了一間新台式飲品店「手打功夫茶」的分店。我意外在「手作功夫茶」的價目表裡面,發現到有「鐵觀音奶茶」和「鐵觀音拿鐵」兩款手調台式飲品。結果我用上港幣二十六元,購買了一杯冰凍「鐵觀音拿鐵」。其實我也很想同時享用「鐵觀音奶茶」跟「鐵觀音拿鐵」的。結果我今次還未享用到「鐵觀音奶茶」,反而先飲另一款,味道出乎我意料地濃厚的「鐵觀音拿鐵」。「手作功夫茶」製作的「鐵觀音拿鐵」實際製成品,原來是上層「鮮奶奶蓋」,至於底層是「鐵觀音」茶的飲品。由於「鐵觀音」茶的味道頗為清甜,所以即使「手作功夫茶」的「鐵觀音拿鐵」飲品裡面,看似完全沒有加入例如「糖漿」的調味料,但是「鐵觀音」茶實際味道仍然算甜,加入微鹹偏甜「奶蓋」後飲品味道變得更加濃厚。因為「手作功夫茶」廚房製作的鹹甜味道「奶蓋」,為「鐵觀音拿鐵」飲品實際製成品味道,帶來更加濃厚的甜味味道,相反「奶蓋」的實際味道裡面,因為有疑似「糖漿」的甜味。所以我在未享用「鐵觀音拿鐵」之前,直接把「鐵觀音拿鐵」實際製成品裡面的「鐵觀

鐵觀音拿鐵

所以我在未享用「鐵觀音拿鐵」之前,直接把「鐵觀音拿鐵」實際製成品裡面的「鐵觀音」、「糖漿」跟「奶蓋」三者完全搖勻合而為一,令飲品的實際「淡奶」甜味味道變得更濃厚。

但是我享用「鐵觀音拿鐵」飲品期間,還能夠在「鐵觀音拿鐵」裡面喝到來自「綠茶」「鐵觀音」茶葉裡面的甘香氣味感覺,「鐵觀音拿鐵」飲品實際製成品甜味沒有打折扣,也能夠在「鐵觀音」茶裡面喝到甜味之餘,也喝到回甘味道。

雖然我還未真正喝過「手作功夫茶」裡面的「鐵觀音奶茶」,但是我卻享用過「鐵觀音拿鐵」,讓我開始了解「鐵觀音奶茶」跟「鐵觀音拿鐵」飲品實際製成品之間,究竟有沒有分別?

顧名思義「手作功夫茶」製作的「鐵觀音奶茶」,其實是「手作功夫茶」實際上分別提供「鐵觀音」茶,和甜味「奶蓋」分開製成,然而「手作功夫茶」沒有嘗試把「鐵觀音」跟真正的「淡奶」互撞,所以沒有變成「奶茶」,變成了「鐵觀音」茶跟「奶蓋」而已。

所以我覺得下次再光顧「手作功夫茶」,一定會再嘗試購買「鐵觀音奶茶」,看看「鐵觀音奶茶」實際製成品裡面的甜味和茶味,跟「鐵觀音」加綠茶飲品而混合而成的「鐵觀音拿鐵」甜味道來源,有什麼分別。
2021-11-18
6 分鐘 (外賣自取)
鐵觀音拿鐵