2020-10-18 418 瀏覽
最近突然好饞茶餐廳的常餐,今天特地和朋友決定試試這間有名的文華很多人排隊,我們選擇在門口的自助機買好行街都等了很久,不過味道就沒有讓我們失望啦黯然銷魂飯作為他們的招牌,叉燒肥而不膩,蛋又有流心,和豉油搭配白飯真的夠香。編輯文字的時候看到這張照片又餓了...不過希望餐廳的自助機可以有少飯的選項,這個份量對我太大了,最後米飯剩了蠻多有點浪費熟悉的沙茶牛肉麵,味道一如既往的不錯,搭配炒蛋,最驚喜的是厚多士,稍微烘底,好讚啊我們還叫了一份馬來亞咖央多,雖然邪惡,但味道著實十分驚喜總的來說還是比較有質素的茶餐廳在門口等餐時看到服務員姐姐端著招牌菠蘿包和蛋撻,都好想下次來試下

沙茶牛肉常餐

咖央多

我們還叫了一份馬來亞咖央多,雖然邪惡,但味道著實十分驚喜
總的來說還是比較有質素的茶餐廳
沙茶牛肉常餐
咖央多
2020-08-21 629 瀏覽
飛甩呀女系列天來,今去同老公去咗鑽石山荷里活廣場食午餐🍽,叫咗個常餐:沙茶牛肉公仔麵🍜雙腸配滑蛋及多士🍞朱古力☕️平時沙嗲牛肉公仔麵就食得多,沙茶牛肉公仔麵🍜就唔係間間有得食,沙嗲與沙茶係有分別架🧐,唔知係咪小食沙茶,所以特別覺得好味😋炒蛋🥚的確好滑,多士🍞仲好鬆脆,平時茶餐廳啲多士我唔係咁喜歡食,嫌佢”林”晒有薄,呢度啲多士就真係好鬆脆👍配埋杯朱古力一流😁食飽咗之後,竟然比我聽到餐廳廣播:新鮮熱辣出爐嘅酥皮蛋撻即將出爐,哎呀😣,食唔落添,下次夾啱時間再嚟😋
沙茶牛肉公仔麵🍜
雙腸配滑蛋及多士🍞
朱古力☕️

午餐
2020-07-25 554 瀏覽
之前好耐同阿媽去食下午茶😋見咁多人排隊,所以就決定入去食喇!😋😋😋敏華冰廳蛋達好好味,價錢便宜,好有蛋香味同埋係酥皮蛋達黎。跟住之後帶咗個榨菜肉絲雞翼公仔麵,都幾好味,加$3要鮮牛奶,呢個價錢來講真係好抵!一個茶餐有齊晒所有嘢!另外仲叫咗呢個鹹牛肉蛋治,好厚,好味😋餐廳環境乾淨,服務態度好好,喺茶餐廳或者冰室來講,呢間好好!!難怪敏華冰廳越開越多冰室🤪👍🏻大家真係可以去試吓佢個下午茶!
敏華冰廳蛋達好好味,價錢便宜,好有蛋香味同埋係酥皮蛋達黎。
一個茶餐有齊晒所有嘢!
另外仲叫咗呢個鹹牛肉蛋治,好厚,好味😋

今天中午去lunch, 叫了個茶餐,漏了片多士,通知了四個人,無人理,到第五個時,沒心機聽什麼事,竟然成個餐再上...太太叫了個雙蛋豬扒,一分鐘內送到,食落去,件豬扒鞋到不得了,好明顯係之前有單,cancel 了,放涼咗,加熱就上枱。後來攞單去比錢,唔夠cash, 八達通又唔夠錢,個櫃面竟然話你一定要比錢,態度好差,都痴線. 好似會食霸王餐咁。我問老婆攞八達通比。真係慶過火屎
2020-07-10 339 瀏覽
終於開啦! 對茶餐廳情有獨鍾的我 又多左個選擇啦!冰鎮奶茶好味 但朋友覺得偏甜左小小 好大杯 抵飲 😂暗然銷魂叉燒飯 叉燒好juicy !!!!真係好好味 !西多士上的心形牛油 😂😂😂 有必要嗎 😂 有趣🙉有趣🙉
終於開啦!
對茶餐廳情有獨鍾的我 又多左個選擇啦!
冰鎮奶茶好味 但朋友覺得偏甜左小小
好大杯 抵飲 😂
暗然銷魂叉燒飯 叉燒好juicy !!!!
真係好好味 !

西多士上的心形牛油 😂😂😂 有必要嗎 😂 有趣🙉有趣🙉
2020-06-22 462 瀏覽
鑽石山地鐵站附近要搵間茶餐廳真係唔易,停課過後回到鑽石山就發現荷里活廣場側多左間敏華,店舖唔係好大,但樓底夠高,可以在這裡享用個寧靜早餐,敏華架茶餐食左好多次,早餐都係第一次試,有10多款,總有一款你歡喜,件軟多士真係唔錯,再配埋杯茶記奶茶好緊要,之前在荷里活廣場跟本冇選擇,早餐只可以食McChai, 大快Wood, 對於奶茶精嚟講朝早唔飲返杯茶記奶茶係會冇靈魂的,疫情期間,仲要唔駛搭枱,very good. 趕時間架,可以在門口自助外賣機落單拎返公司食。
2020-06-22
10 分鐘 (堂食)
$38 (早餐)
  • 軟多士
2020-06-09 386 瀏覽
荷里活廣終於有茶餐廳了,和老公睇完電影便在商場逛街醫肚,因為我們用餐時間比較早,人流未算太多,稍微等候,便有座位了。餐廳新開張 ,所有用品都很新淨,餐廳裝修光猛,也貫徹了他一貫的裝修風格。黯然銷魂飯招牌菜當然不能錯過,四塊厚切梅頭肉叉燒,厚肉多汁,肉邊焦脆香口,充滿脂香,荷包蛋還有兩隻,配埋帶香蔥油味的甜豉油,一口接一口就清碟了。香煎芙蓉蛋飯芙蓉蛋飯也值得一試, 餡料足,有叉燒絲、韭黃、芽菜,火腿絲......芙蓉蛋金黃色,充滿蛋香,不油不膩,大大一碟,也吃不完,唯一美中不足是略嫌少了點甜豉油。

香煎芙蓉蛋飯
2020-06-07 229 瀏覽
落單錯漏極多,改到第四次賬單金額才正確,途中侍應極不耐煩。我叫咗2個酥皮蛋撻,過咗10分鐘,門口侍應準備好蛋撻,同另一個侍應講,塞比佢地食住先!我認為這個服務態度極不理想!
落單錯漏極多,改到第四次賬單金額才正確,途中侍應極不耐煩。
我認為這個服務態度極不理想!
2020-06-03 339 瀏覽
最近 #敏華冰廳 喺 #荷里活廣場 開咗分店,每次假期經過都大排長龍。呢日比較早放工,就約埋 #屋企人 去食個 #早飯 先返屋企🥢 本來仲有5分鐘先cut下午茶單,不過咁啱坐近廚房,見到 #茶姐 將一盒又一盒嘅 #雜扒飯 打包... 心裡大叫一聲「我又要跟佢」🤤滿心歡喜等待嘅時候,覺得餐廳又熱又焗,咁啱仲要坐喺廚房側邊,未食已經吸晒啲油煙落肚😅 #雜扒飯 比我想印還要巨型,豬扒、雞扒、午餐肉、香腸... 仲要配埋啲 #薑蔥蓉 送飯,真係肥死人😂 好彩有大食嘅爸爸喺度,佢一個人已經可以幫手食大半碟落肚🤪 而我就嫌個豉油汁得個咸字,一啲都帶動唔到胃口,再配埋薑蔥蓉真係有啲古怪,我諗呢碟飯就只係食肉獸先識得欣賞😉

2020-06-02
2020-05-26 298 瀏覽
令人非常失望!已經給了兩次機會了!門口接待的四眼哥哥非常冇禮貌!坐位安排差劣!食物一般!現在已經這樣態度,環境好時會否變成澳牛架!九龍灣果間服務及出品好好多!唉!
2020-05-18 326 瀏覽
位於荷里活商場的敏華冰廳開始營業只有個多月,今日特意到來試試。餐牌上的食品名字都充滿著懷舊味道,令人想起兒時到冰廳的回憶,感覺非常溫馨。我選了黯然銷魂飯試試,賣相非常吸引,但其中一塊义燒是全脂肥油,我向主任反映後,他非常有禮貌幫我更換,態度非常好,令我印象深刻,下次會再光顧。黯然銷魂飯非常好味,义燒是半肥瘦,流心蛋清香撲鼻,米口感好。
2020-05-14 341 瀏覽
荷李活廣場終於有港式茶餐廳喇!今日朝早十點幾去到要排隊,等左五分鐘左右可以入卡位。宜家有紙板隔住,感覺衛生一啲。敏華冰廳食物種類嘅選擇唔多,所以冇乜新鮮感。沙茶牛肉公仔麵配炒滑蛋及歐式軟多士$38- 家人食公仔麵,我就轉米粉。沙茶牛肉味道幾香,食落口感軟腍,略嫌份量較少,米粉爽口。炒蛋好滑,應該落咗唔少油去炒,我鍾意食呢度嘅多士,因為佢夠厚同埋軟熟。馬來三叔公咖吔多士$18- 超級邪惡!將一塊多士分成四份,每份夾左一大舊牛油,搞到我哋要特登整走佢,因為食得太多油始終對身體唔好。咖吔醬味道淡,唔特別。酥皮鮮奶蛋白撻$10- 因爲唔係新鮮出爐先叫佢,所以蛋白撻暖暖地,感覺普普通通,鮮奶蛋白味道淡淡地唔太突出,酥皮有啲油膩。總括而言,食物質素普通,如果做到好似小區嘅茶餐廳咁就好喇。

沙茶牛肉公仔麵配炒滑蛋及歐式軟多士$38
馬來三叔公咖吔多士$18
酥皮鮮奶蛋白撻$10
總括而言,食物質素普通,如果做到好似小區嘅茶餐廳咁就好喇。
沙茶牛肉米粉配炒滑蛋及歐式軟多士
沙茶牛肉公仔麵配炒滑蛋及歐式軟多士
沙茶牛肉米粉
馬來三叔公咖吔多士
酥皮鮮奶蛋白撻
2020-05-06
5 分鐘 (堂食)
$52 (早餐)
2020-05-10 384 瀏覽
上次應該係2年前喺新蒲崗食,荷里活有分店方便好多,坐窗邊位,雖然無乜靚view ,但都幾chill.前面有芒顯示蛋撻幾時出爐,10分鐘前仲會開咪提客人,好得意,睇嚟蛋撻幾出名吧,不過好full真係食唔倒。早餐不外乎都係通粉腸仔多士咁,但佢寫忌廉雞湯通粉,咁又真係好味啲,多士係厚多士,望落去幾吸引咁,不過食落去包唔太新鮮鬆軟,烘又烘得有啲馬虎,同2年前比,好似差咗奶茶嚟講我覺得隻杯都幾重要,呢隻牛牛杯係有感覺嘅,未飲就加咗分,飲落都的確唔錯,有香港傳統嘅味道
環境都ok
俾你睇下蛋撻幾時出爐
2020-05-10
$36 (早餐)