2019-12-16 520 瀏覽
朋友都知我要加班工作,約吃飯也遷就在我公司附近。很久沒見,吃個放題大家可以慢慢聊天,新南苑就最好不過。一坐底就先送上南乳花生及麻辣木耳,先醒胃熱身。招牌麻辣雞煲,點了中辣。陣陣濃郁麻辣香撲鼻,雞份量都幾多,而且多肉少骨,十分入味。吃完雞煲,再上一鍋火鍋湯底。同時亦送上大閘蟹,一人一隻,細細隻已經充滿黃油蟹膏。吃完剛好鍋底滾起,新鮮蟹窩花甲湯底十分足料,蟹件花甲都好多,真材實料。生猛海鮮拼盤有海蝦,扇貝,鮑魚及大蜆,還有魚片及魚件,每款兩隻,十分新鮮。本地手切牛頸脊,肉質軟腍,油脂分布平均,肉味香濃帶有油香。小籠包及綾魚球大粒足料,再吃過豐富及奶凍甜品,十分滿足。另有火鍋配料配料及飲品任食,十分抵食!

2019-11-16
  • 招牌鬼馬麻辣雞煲
2019-12-14 393 瀏覽
灣仔之前食過呢間不過係第間分店今次有朋友提議來呢間試下新鮮蟹鍋花甲湯底火鍋湯底好多料南瓜蓉雪成迷你兵(冰)咁樣超得意招牌麻辣雞煲 (可任食)雞肉嫩滑加左油炸鬼雞煲好惹味ps雞煲超好食唔太辣可任添食到飽食材好新鮮海鮮叫左蝦同生猛海鮮拼盤好fresh本地手切牛頸脊牛味濃😎口感爽灌湯小籠包及手打丸菜籃響鈴😋炸魚皮趣卜卜刀削麵好正個麵索晒火鍋啲精華大閘蟹好大隻打開有蟹膏正食物質素d海鮮好新鮮其他食材都唔錯環境好靚好新潮服務唔錯值得推介
灣仔

之前食過呢間
不過係第間分店

今次有朋友提議來呢間試下

新鮮蟹鍋花甲湯底

火鍋湯底好多料

南瓜蓉雪成迷你兵(冰)咁樣

超得意

招牌麻辣雞煲 (可任食)

雞肉嫩滑

其他食材都唔錯

環境好靚好新潮

服務唔錯
值得推介

灣仔駱克道及盧押道一帶,都有非常多的餐廳及酒吧等,今日來到灣仔,專程過來這一帶搵嘢食。還是愛好食傳統的中式菜,見到這間新南苑私房菜火鍋鷄煲食雞煲+火鍋半放題,非常吸引,於是揀了食新南苑。一出電梯已經見到放題的飲品櫃有多款的飲品。坐下後餐廳先送上一碟粟米芯及花生小食,可以一邊食一邊等雞煲上枱。招牌鬼馬麻辣雞煲放題$298/位招牌鬼馬麻辣雞煲要了小辣,雞煲上枱后再煮,雞肉差不多熟再放下切開一件件的油炸鬼,再炒多幾下,令油炸鬼入味,令雞肉帶多了一種香味,侍應炒的時候,又辣又香的味道飄出來,經已覺得非常的令人垂涎。雞肉食落嫩滑,帶麻辣味、又香又辣的,更是非常惹味。餐廳還送上每人一隻時令大閘蟹,顏色橙紅色的大閘蟹,見到很是吸引,肉質鮮甜,黃色的膏,又軟又香。食完大閘蟹跟著食火鍋,新鮮蟹鍋花甲湯底,非常多料,除有海鮮蟹、花甲及蜆外,還有蔬菜類,特別之處是有一個南瓜蓉做的南瓜公仔,非常特別吸睛,湯底很是清甜。生猛海鮮拼盤有鮑魚 、脆肉鯇片、象拔蚌、鮮蝦、鯇魚腩及廣島蠔...等。各款海鮮都很新鮮,最愛又爽又帶少少脆的鮑魚,及象拔蚌、廣島蠔。我覺得食火鍋,牛肉是必不可少的,這個本地手切牛頸脊,肥瘦適中,

還是愛好食傳統的中式菜,見到這間新南苑私房菜火鍋鷄煲食雞煲+火鍋放題,非常吸引,於是揀了食新南苑。

一出電梯已經見到放題的飲品櫃有多款的飲品。

招牌鬼馬麻辣雞煲放題$298/位
雞肉食落嫩滑,帶麻辣味、又香又辣的,更是非常惹味。

我覺得食火鍋,牛肉是必不可少的,這個本地手切牛頸脊,肥瘦適中,比起肥牛稍有口感,有牛肉味。

另外放題任食的也有多款配料,食得非常開心。

最後食多一個奶凍甜品,為今晚的美味套餐畫上完滿句號。

2019-12-10 196 瀏覽
朋友又想食雞煲,又想打邊爐,新南苑私房菜火鍋雞煲絕對可以滿足晒兩個願望。餐廳位於灣仔地鐵站附近地點非常方便。餐廳座位寬闊,仲有多個獨立房間。任飲自家製涼茶、汽水或果汁。大閘蟹蟹膏肥美,蟹肉扎實而味鮮。招牌麻辣雞煲用大量配料及秘製醬汁調製,可選擇辣度,每隔幾分鐘炒一次,把雞肉煮熟,雞件嫩滑惹味,加上脆卜卜油炸鬼,吸盡雞煲精華。新鮮蟹窩花甲湯底南瓜蓉公仔造型非常可愛,,隨著湯底愈來愈熱,公仔慢慢融化,為湯底帶來濃郁清香。生猛海鮮拼盤共有6至8款時令海鮮,有海蝦、鮑魚、貴妃蚌、蠔及脆肉鯇,各款海鮮鮮甜爽口。本地手切牛頸脊 牛頸脊肉味濃郁,口感爽口彈牙。灌湯小籠包及手打丸灌湯小籠包皮薄餡料肉嫩多汁,手打丸非常彈牙。炸魚皮口感非常香脆。刀削麵吸盡湯嘅精華非常美味。菜籃蔬菜鮮嫩翠綠。
餐廳位於灣仔地鐵站附近地點非常方便。
餐廳座位寬闊,仲有多個獨立房間。
任飲自家製涼茶、汽水或果汁。
大閘蟹
蟹膏肥美,蟹肉扎實而味鮮。
招牌麻辣雞煲
新鮮蟹窩花甲湯底
本地手切牛頸脊
牛頸脊肉味濃郁,口感爽口彈牙。
灌湯小籠包及手打丸
灌湯小籠包皮薄餡料肉嫩多汁,手打丸非常彈牙。
炸魚皮
口感非常香脆。
刀削麵
吸盡湯嘅精華非常美味。
菜籃
蔬菜鮮嫩翠綠。
  • 招牌麻辣雞煲
2019-12-09 165 瀏覽
又來到吃鍋的季節了! 今年找火鍋餐廳時才發現, 現在有好多火鍋店都不單單做火鍋, 還有雞煲和其他放題等等, 讓人可以大飽口福, 一晚吃盡想吃的菜! 跟朋友來了灣仔的這間火鍋店都是這樣, 有雞煲、時令海鮮和火鍋。雞煲十分好吃! 雞肉很滑溜又入味, 選小辣的辣度剛好。最重要的是可以無限追加!!! 我們足足吃了兩大輪才肯擺休。這晚的時令海鮮是大閘蟹, 雖然size不是很大, 但蟹肉很鮮甜, 蟹膏亦算多。火鍋湯點了蟹鍋花甲湯底, 是超足料的湯底!火鍋配有生猛海鮮拼盤, 我們依店員指示煮了2-3分鐘的鮑魚和貝都很鮮甜! 本地手切牛頸脊另外追加的炸魚皮十分香脆!最後還有牛奶布丁做甜點!

火鍋湯點了蟹鍋花甲湯底, 是超足料的湯底!

本地手切牛頸脊

另外追加的炸魚皮十分香脆!

最後還有牛奶布丁做甜點!
2019-12-09 160 瀏覽
驚朋友介紹下我第一次去呢間餐廳度食我覺得呢間餐廳最好嘅地方係佢激雞煲係任食 即係你食晒頭一盤嘅雞煲同店員講再要多一盤係冇問題☝️👏🏽🤣我哋嗰日總共食咗四盤雞煲😢😢潘潘都好大盆好入味 😰🤔味道係濃郁同我平時喺出邊食開$200一盤嘅雞煲質素♥️♥️😭🙌🤝分分鐘咁講:好味過出面單點嘅雞煲 當日我哋7:30去到其實都已經滿座 👍👍👍 咁我都建議返訂枱🤗去到之後佢哋會叫你揀湯底大約都有五六款左右俾你揀🤗🤡我哋揀好咗之後佢就會嚟個雞煲等你哋食完之後先至再上火鍋🤡火鍋配料唔係話好多但係貴精不貴多✍🏻🦀🦀🦀佢哋仲要每人送左一隻蟹俾我哋 🦀🦀🦀呢一樣野係好驚喜嘅因為我哋冇諗過會有蟹食嘢飲都係任飲嘅佢哋有款市面上都賣得幾貴嘅椰汁藍色包裝嗰個。因為我好似冇影到相不過呢樣嘢都係驚喜嘅。🥤淨係要講番啲食物嘅質素。雞煲好味唔再講火鍋湯底超濃郁我地點左個南瓜口味。個湯底係好好飲因為有好多南瓜蓉係入邊咁食物嘅話就OK啦因為到到食嘅火鍋配料都差唔多 哈哈。因為太普通所以我都冇影到相火鍋一嚟到之後佢即刻嚟咗一盤大大盤海鮮俾我哋 我都影咗張相你地可以睇吓下面👍👍👍🐠🐟🐬🦞🦀🦐🦑 有蝦鮑魚生蠔。。。。等等咁呢一盤海鮮呢就唔係任叫嘅
驚朋友介紹下我第一次去呢間餐廳度食

🥤

火鍋一嚟到之後佢即刻嚟咗一盤大大盤海鮮俾我哋
我都影咗張相你地可以睇吓下面👍👍👍

🐠🐟🐬🦞🦀🦐🦑
有蝦鮑魚生蠔。。。。等等
咁呢一盤海鮮呢就唔係任叫嘅應該每張枱一盤(按人頭計算)

總括而言呢間都係一間值得推介嘅餐廳

因為佢哋嘅食物質素係好好重點佢個價錢唔係好貴
2019-12-08 108 瀏覽
同朋友嘅聚會一拖再拖今日終於可以約得成天氣開始凍,打邊爐就啱晒喇今日試下妹妹之前介紹過嘅雞煲加邊爐一黎到侍應就介紹左佢地嘅餐牌雞煲任食,邊爐料任打,仲有6款海鮮!今日仲送埋大閘蟹俾我地食添呀!蟹膏好甘香,蟹肉都好鮮味!估唔到咁有驚喜!經理好熱情同我地介紹佢地嘅雞煲話同外面好唔同,自家醬汁我地揀左小辣,佢話佢地嘅自家醬汁可以做到麻而不辣~一黎到已經好香但仲未食得,要再煮多6至7分鐘😖到最後一分鐘就加入油炸鬼去翻炒雞煲成了!雞好滑~好香~微辣惹味!窩中仲有洋蔥,超入味!油炸鬼臨尾先落,稍沾醬汁,又保持本身嘅香脆👍👍👍我地食左3煲先肯收手🤭打邊爐有得另選湯底我地揀左海蟹鍋黎襯我地嘅海鮮🤤海鮮盤好靚!每款海鮮都好鮮味!除左海鮮,仲有新出嘅椒鮮餃同小籠包?!椒鮮餃原包上枱,超落本!樣樣都好驚喜好好味唔怪得阿妹會推介我黎食啦!超回味!
同朋友嘅聚會一拖再拖
今日終於可以約得成
天氣開始凍,打邊爐就啱晒喇
今日試下妹妹之前介紹過嘅雞煲加邊爐

一黎到侍應就介紹左佢地嘅餐牌
雞煲任食,邊爐料任打,仲有6款海鮮!
今日仲送埋大閘蟹俾我地食添呀!

蟹膏好甘香,蟹肉都好鮮味!
估唔到咁有驚喜!

經理好熱情同我地介紹佢地嘅雞煲
話同外面好唔同,自家醬汁
我地揀左小辣,佢話佢地嘅自家醬汁可以做到麻而不辣~

一黎到已經好香
但仲未食得,要再煮多6至7分鐘😖
到最後一分鐘就加入油炸鬼去翻炒

雞煲成了!
雞好滑~好香~微辣惹味!
窩中仲有洋蔥,超入味!
油炸鬼臨尾先落,稍沾醬汁,又保持本身嘅香脆👍👍👍

我地食左3煲先肯收手🤭

打邊爐有得另選湯底
我地揀左海蟹鍋黎襯我地嘅海鮮🤤

海鮮盤好靚!每款海鮮都好鮮味!

除左海鮮,仲有新出嘅椒鮮餃同小籠包?!
椒鮮餃原包上枱,超落本!
樣樣都好驚喜好好味

唔怪得阿妹會推介我黎食啦!
超回味!
2019-12-08 106 瀏覽
今晚約左同事打邊爐揀左間交通方便,又多好評嘅火窩店呢度裝修都好特別唔似一般連鎖店飲品櫃已經好多選擇連椰青水都有!仲有自家涼茶👍👍我地揀左小辣雞煲侍應招呼好好,不斷幫我地留意住會唔會痴底又幫我地加埋油炸鬼入去雞煲好香濃,但唔會死鹹又麻又香!雞肉好嫩滑,唔會好多骨,好啱食!我地點左2次,但最後係後悔無食多兩round😭打邊爐我地揀左個比較清嘅海鮮湯底中和返濃香嘅雞煲個湯底好得意,雪成左蠟筆小生😂😂未食邊爐前,我地點左魚皮黎食住先好香好脆!邊爐都幾高質,除左一般丸類菜蔬超靚蝴蝶切牛肉,小籠包,原包水餃都得食!👍👍食到飽晒原來仲有自家甜品經理話係中式serving 日式材料3.6牛乳嘅法式Pina cotta😂😂又真係好滑好嫩睇得出好有心機,連甜品都咁一絲不苟抵佢成晚都爆場!
今晚約左同事打邊爐
揀左間交通方便,又多好評嘅火窩店

呢度裝修都好特別
唔似一般連鎖店

飲品櫃已經好多選擇
連椰青水都有!
仲有自家涼茶👍👍

我地揀左小辣雞煲
侍應招呼好好,不斷幫我地留意住會唔會痴底
又幫我地加埋油炸鬼入去

雞煲好香濃,但唔會死鹹
又麻又香!
雞肉好嫩滑,唔會好多骨,好啱食!
我地點左2次,但最後係後悔無食多兩round😭

打邊爐我地揀左個比較清嘅海鮮湯底
中和返濃香嘅雞煲
個湯底好得意,雪成左蠟筆小生😂😂

未食邊爐前,我地點左魚皮黎食住先
好香好脆!

邊爐都幾高質,除左一般丸類菜蔬
超靚蝴蝶切牛肉,小籠包,原包水餃都得食!👍👍

食到飽晒原來仲有自家甜品
又真係好滑好嫩
睇得出好有心機,連甜品都咁一絲不苟
抵佢成晚都爆場!
2019-11-25
  • 奶凍
  • 招牌鬼馬麻辣雞煲
2019-12-07 145 瀏覽
因為朋友說要帶我們來吃"私房菜"所以有機會第二次來到灣仔這橦大廈, 入到店內才知道"私房菜"的主角是雞煲!店長十分熱情, 我們還未齊人便開始給我們介紹這店、我們可以點的食物、還有...今晚的主角 - 秘製雞煲!原來這裡的雞煲是即叫即煮的: 雞件會先在廚房輕輕煮過, 然後在我們下單之後才放入鍋, 加入我們點配的度作調味, 再拿上枱由店員再煮熟給我們吃! 雞件很嫩滑, 又因為用自家材料調味, 醬料沒有味精味之餘也不會愈吃愈口乾!幸運的因為季節關係吃到大閘蟹又是即叫即煮的火鍋湯~湯底好甜, 我們都飲了幾碗!超級豐盛的海鮮拼盤, 有鮑魚、蠔、蝦和魚塊等等。還有手切牛頸脊蔬菜因為湯底的關係煮過後更鮮甜, 而且還可以追加!其中一款我們覺得必定要加點的配料 - (超香脆)炸魚皮

還有...今晚的主角 - 秘製雞煲!

幸運的因為季節關係吃到大閘蟹

又是即叫即煮的火鍋湯~

湯底好甜, 我們都飲了幾碗!

超級豐盛的海鮮拼盤, 有鮑魚、蠔、蝦和魚塊等等。

還有手切牛頸脊

蔬菜因為湯底的關係煮過後更鮮甜, 而且還可以追加!

其中一款我們覺得必定要加點的配料 - (超香脆)炸魚皮

2019-11-26
2019-12-05 1258 瀏覽
近日朋友提起雞煲放題,馬上想起新南苑私房菜火鍋雞煲,店舖位於灣仔區,非常就腳。餐廳門外放置了幾個魚缸,可見海鮮十分新鮮~灣仔店裝潢花心思,廳房以學校為題,例如電腦室、體育室等,適合大夥人聚會。半放題套餐價錢約$288,比一般火鍋店來得實惠。【雞煲】雞煲用上肉質鮮嫩的三黃雞,職員在上菜後,先下油條,每隔幾分鐘就主動上前幫忙熱炒一次,一共重複4次,油條吸收了雞煲精華。配上秘製醬汁,雞肉亦會帶有爆香鑊氣,肉質依然嫩滑,皮脆骨軟。【大閘蟹】適逢秋冬,只要選擇海鮮拼盤的套餐就已經包括每人一隻三両大閘蟹,對於這個期間限定的驚喜,大家都非常喜歡~大閘蟹雖然只有三両,但有滿滿的金黃蟹膏,甘香滋味。【海鮮拼盤】海鮮拼盆入面既海鮮數量係會按人頭分配,一共有5-7款,款式會因應當日的海鮮供應而定,保證新鮮~【手切牛頸脊】雖然牛肉並非任食,但貴精不貴多,二人份一碟也不算少~牛肉口感腍身,脂肪平均,肉味濃郁,可以媲美外面火鍋店的質素。【蟹窩花甲湯底】湯底單是賣相已經十分用心,湯底製成小熊冰塊的造型,當然要相機先食。湯底除了有花甲之外,還有原隻鮮蟹,加上滿滿的紅蘿蔔,薯仔,南瓜,洋蔥等不同材料,可見真材實料~湯底

餐廳門外放置了幾個魚缸,可見海鮮十分新鮮~

放題套餐價錢約$288,比一般火鍋店來得實惠。

雞煲

【大閘蟹】

大閘蟹雖然只有三両,但有滿滿的金黃蟹膏,甘香滋味。

【海鮮拼盤】

【手切牛頸脊】

【蟹窩花甲湯底】
湯底單是賣相已經十分用心,湯底製成小熊冰塊的造型,當然要相機先食。湯底除了有花甲之外,還有原隻鮮蟹,加上滿滿的紅蘿蔔,薯仔,南瓜,洋蔥等不同材料,可見真材實料~湯底清甜,吃火鍋前還可以先喝兩碗~

火鍋小籠包 & 鯪魚球】
火鍋小籠包及鯪魚球是新南苑的手工火鍋配料,還註明煮6-8分鐘。煮熟後小籠包的湯汁充滿整個湯包,非常鮮香,但食用時的確要加倍小心。

火鍋配料】
除此以外,menu裡面還有30幾款火鍋配料任點任食,而且質素不俗,整體性價比甚高,值得推介!
2019-11-26 101 瀏覽
一家人黎食飯岩岩做緊大閘蟹餐。一入去已經好嗆鼻,雞煲既味好嗆鼻,抽氣好差。成間舖既人係到咳都算,我地坐房都叫好小小,一囉碟大閘蟹過黎全部死蟹,臭既!全部退曬送都唔食啦!想走,但有大有細走又要再搵過餐廳好麻煩。食完雞煲直接打邊爐,d海鮮都唔係好新鮮,完全唔想食,任食火鍋料叫左一次到齊外,其餘三次都係無黎,都走啦先問我地係咪叫左野話落錯台,野食係房出面。埋單每人380,bb 都要計坐位費聽過未?好食俾你都值啦,食垃圾,唔係平就麻煩俾返新鮮既野人食啦,唔過份啊,賣海鮮但唔新鮮。最後係成家肚疴既,我老公一出餐廳已肚痛,真係多謝晒!
2019-11-16
2019-11-23 214 瀏覽
漸漸入秋,可以開始吃火鍋,如果同時可以吃雞煲更好,新南苑一次滿足2個願望。$298 半任食火鍋(三位以上免費雞煲),首先上雞煲,任加,也可以選辣度,雞肉十分嫰滑,店員教每3分鐘炒一開共炒3次,這樣的烹調法令雞煲更嫩滑。湯底選了新鮮蟹鍋花買湯底,湯底用南瓜原隻蟹製成,非常鮮甜,特別的是湯材料還用蔬菜弄成了一個豬樣,未吃先打卡。食物方面半任食,海鮮拼盤及手切牛頸肉只會有一次,其他食物、飲品及涼茶任點,但絕對夠食,而且不限時,食到關門,慢慢坐。海鮮拼盤有鮮蝦、硯、蠔、時令原隻蟹,十分肥美鮮甜,蟹膏足夠,吃完蟹還有熱薑茶。其他任食火鍋料包括基本丸類、菜類、豚肉、麵食、脆鯇片等等。

其他任食火鍋料包括基本丸類、菜類、豚肉、麵食、脆鯇片等等。

2019-11-06
  • 新鮮蟹鍋花甲湯底
朋友介紹話呢間質素高亦抵食,今日就決定跟佢一試。卜了星期日,差唔多滿座。各款汽水同自家製涼茶仼飲。我地飲的是檸檬薏米水,清新,唔太甜,又有益!店內有生猛新鮮海鮮,絕對唔係急凍貨。香辣粟米, 花生一場來到,當然要食雞煲啦,唔夠仲可以免費再加唔會唔捨得比客食,呢度真係值得一讚。我們點了微辣雞煲,真係色香味俱全一打開蓋,麻辣味撲鼻而來,令人食指大動。每隔兩分鐘開蓋炒一炒,店員會幫手拌勻,服務不錯,Repeat 三次後再焗多陣,就可以吃了。醬汁濃郁,香辣惹味,好味又過癮。黃油雞好軟,肉質嫩滑,😍仲有油炸鬼,沾上麻辣醬汁,真係🤤🤤。如要添食,係以原煲另上,所以記得食完一煲先再點。我同男友食兩煲先夠喉食完雞煲,再打半放題邊爐。蔬菜南瓜湯。海鮮新鮮鮑魚算大隻, 質感爽脆肉味濃郁蔬菜配搭得好靚,爽脆清甜。任食火鍋配料烏冬係韓國造讚岐烏冬,煙韌好味。今期仲有每人一隻大閘蟹,雖然唔係好大隻,但勝在多膏。食完仲有甜品,軟滑冰凍。我地兩個都飽到上心口,非常滿足。
朋友介紹話呢間質素高亦抵食,
今日就決定跟佢一試。

卜了星期日,差唔多滿座。

各款汽水同自家製涼茶仼飲。
我地飲的是檸檬薏米水,清新,唔太甜,又有益!

店內有生猛新鮮海鮮,絕對唔係急凍貨。
香辣粟米, 花生

一場來到,當然要食雞煲啦,
唔夠仲可以免費再加

唔會唔捨得比客食,呢度真係值得一讚。

我們點了微辣雞煲,真係色香味俱全

一打開蓋,麻辣味撲鼻而來,令人食指大動。
每隔兩分鐘開蓋炒一炒,
店員會幫手拌勻,服務不錯,
Repeat 三次後再焗多陣,就可以吃了。
醬汁濃郁,香辣惹味,好味又過癮。
黃油雞好軟,肉質嫩滑,😍
仲有油炸鬼,沾上麻辣醬汁,真係🤤🤤。
如要添食,係以原煲另上,
所以記得食完一煲先再點。
我同男友食兩煲先夠喉

食完雞煲,再打半放題邊爐。

蔬菜南瓜湯。

海鮮新鮮
生猛海鮮拼盤

鮑魚算大隻, 質感爽脆

肉味濃郁

鯪魚球,小籠包

蔬菜配搭得好靚,爽脆清甜。

蔬菜籃

任食火鍋配料

烏冬係韓國造讚岐烏冬,煙韌好味。

今期仲有每人一隻大閘蟹,

雖然唔係好大隻,
但勝在多膏。

食完仲有甜品,軟滑冰凍。
牛乳奶凍

我地兩個都飽到上心口,非常滿足。
鯪魚球,小籠包
蔬菜籃
牛乳奶凍
2019-11-17 111 瀏覽
久違的舊同事聚會,因為她們都是在港島區工作,我們就選了比較方便大家的灣仔的這家新南苑,大概7點到,也已經蠻多客人了,還好有先訂位~之前有去過旺角分店,覺得蠻好吃的,所以這次又來吃6個雞煲火鍋半放題套餐~這次還有送一人一隻大閘蟹!!雖然是送的,但膏還蠻多的喔!!雞煲來了~~點了小辣就已經很惹味了,是胡椒味比較重的,而且雞肉的肉質很嫩,份量很蠻多,三個女生有點吃不完XD吃完雞煲就吃火鍋了!我們選的是新鮮蟹窩花甲湯底,裡面有一隻超可愛的南瓜豬就睡覺耶>w<看到服務生倒湯時它慢慢溶化好療愈喔~哈哈!本地手切牛頸脊牛頸脊本來就是我最喜歡的部位之一,喜歡它的牛味比較重,肉質也比較有咬口~生猛海鮮拼盤個人最喜歡這個花甲跟扇貝,都十分之鮮甜!上次去旺角店我就覺得這個小籠包很好吃!!裡面湯汁超多的,真的一咬下去就會爆醬喔!
久違的舊同事聚會,因為她們都是在港島區工作,
我們就選了比較方便大家的灣仔的這家新南苑,
大概7點到,也已經蠻多客人了,還好有先訂位~

之前有去過旺角分店,覺得蠻好吃的,
所以這次又來吃6個雞煲火鍋放題套餐~

這次還有送一人一隻大閘蟹!!
雖然是送的,但膏還蠻多的喔!!

雞煲來了~~
點了小辣就已經很惹味了,是胡椒味比較重的,
而且雞肉的肉質很嫩,份量很蠻多,三個女生有點吃不完XD

吃完雞煲就吃火鍋了!
我們選的是新鮮蟹窩花甲湯底,
裡面有一隻超可愛的南瓜豬就睡覺耶>w<
看到服務生倒湯時它慢慢溶化好療愈喔~哈哈!

本地手切牛頸脊
牛頸脊本來就是我最喜歡的部位之一,
喜歡它的牛味比較重,肉質也比較有咬口~

生猛海鮮拼盤
個人最喜歡這個花甲跟扇貝,都十分之鮮甜!

上次去旺角店我就覺得這個小籠包很好吃!!
裡面湯汁超多的,真的一咬下去就會爆醬喔!
2019-11-14 1259 瀏覽
今晚我地去左灣仔既「新南苑私房菜」食半放題火鍋,一入門口便見到好多誘人既生猛海鮮餐廳既坐位舒適,有電視,亦見有幾間廂房,如果一班朋友聚會亦較有私隱!半放題既好處係一口價保証食得飽之餘,又可以食到d有質素既食物因為無寫可以食幾耐,問左負責人,至少可以食足三個鐘,如果無客等,可以繼續食無限時基本上時間非常充足可以慢慢嘆飲品任飲,個人推薦檸檬薏米水,唔會好甜又好有檸味,酸酸甜甜一坐低便送上兩隻時令大閘蟹,估唔到火鍋重包埋大閘蟹,超驚喜三位以上重可以免費享用雞煲,用既係三黃雞,肉質嫩滑結實,皮脆骨軟,雞件非常入味,夠乾身唔會水汪汪,超惹味雞煲還加上油炸鬼,入味脆口,口感豐富,但完全沒有油膩感!雞煲是任食的,唔夠可以再加,食到夠便可以轉煲火鍋,有五款特色湯底可選,我們選了新鮮蟹窩花甲湯,煲內有原隻靚蟹及花甲,未開始火鍋先喝一碗湯,湯底非常鮮甜湯底鮮甜濃郁,海鮮非常鮮味上湯底時會連海鮮拼盤、手切牛頸脊、疏菜拼盤!另外還有一張免費及一張自費火鍋配料下單紙可點!食材新鮮有質素手切牛好靚,牛味濃口感滑吃飽飽還有甜品送上,呢個甜品甚有驚喜,奶味濃口感極幼滑,比專業甜品店還好吃負責人表示是用日本3.6牛乳製

放題既好處係一口價保証食得飽之餘,又可以食到d有質素既食物

基本上時間非常充足可以慢慢嘆

飲品任飲,個人推薦檸檬薏米水,唔會好甜又好有檸味,酸酸甜甜

一坐低便送上兩隻時令大閘蟹,估唔到火鍋重包埋大閘蟹,超驚喜

雞煲還加上油炸鬼,入味脆口,口感豐富,但完全沒有油膩感!

湯底鮮甜濃郁,海鮮非常鮮味

食材新鮮有質素

手切牛好靚,牛味濃口感滑

負責人表示是用日本3.6牛乳製作,閒聊幾句,真心感覺到此店對食物質素有一份堅持

埋單每人三百多,可以和放題一樣食到飽飽,還有放題食唔到既高質素,絕對兩全其美

2019-11-10