2020-09-23 555 瀏覽
21/9/2020,天陰重要落好大雨,嗰日約咗朋友嚟南豐紗廠影下相,點知落狗💩,四圍影完都未落完,影完嘢又鬼死咁肚餓,原來已經下午五點幾了,唔知你哋有無嚟過南豐紗廠,入面啲餐廳裝修得靚一靚比人打卡,行行哋一個人都要一百五十蚊左右落樓,你知啦家下肺炎當道,個個返工又搵少咗,我家下重要係no pay緊,都係搵啲平民化餐廳醫下肚好了,就響紗廠正門入口直行就見到呢間新大光燈餐廳,可能嗰日落好大雨,所以無乜人用餐,就入去坐底睇下有乜食,呢間餐廳主打食粥粉面飯,碟頭飯、有生滾粥重有即叫即拉蒸腸粉,入面裝修都好簡潔(下面有相可以睇返)。好喇費話少講,入返正題先,今次我哋叫咗兩碗麵,一碗係柱侯牛腩撈麵,另一碗係薑蔥豬潤麵,其實兩碗都看似好普通嘅嘢,但係亦好考㕑師嘅功力,今次呢兩碗都好出色,先講牛腩,好腍好入味,而且份量都唔少,至於豬潤亦好爽口一啲都唔粉,呢隻口感我比較鍾意,並唔似深水埗維X嗰種豬潤嘅口感,好正,大家去開呢頭又唔想食紗廠入面咁貴嘅西餐,不防一試👌P.S有樣嘢要提提大家,佢呢度係無茶餐時段,所以幾時嚟餐牌價錢都係一樣ok😉
,大家去開呢頭又唔想食紗廠入面咁貴嘅西餐,不防一試👌
柱侯牛腩撈麵
薑蔥豬潤麵
1941 瀏覽
2020-09-21
$60 (其他)
柱侯牛腩撈麵
薑蔥豬潤麵
2020-07-19 754 瀏覽
雲吞和水餃嘅質素都好高,大細適中,起碼有兩隻蝦喺裏面,湯底就太多胡椒粉味,有點兒失色。蔥花蝦米腸,蔥花蝦米都唔多,腸粉唔夠滑,有啲膠,豉油又冇乜味,得個咸字。炸腸都幾脆,但係刀法一般,亂咁切。有好多用過嘅碗碟就咁擺咗喺收銀隔離,唔係好衛生囉⋯⋯
蔥花蝦米腸
淨水餃雲吞
2020-07-19
下午茶
淨水餃雲吞
2020-07-19 446 瀏覽
腸粉即叫即做有誠意,牛筋腩肉足料又夠林,鯪魚球亦有少少彈牙, 奶茶係茶餐廳水準。食過:鮮蝦腸 (不是無味水晶蝦)炸兩 (我覺得炸得太脆無左外炸內軟既感覺)柱侯牛筋腩飯,有紫菜湯。油菜-菜心 (排得好靚上碟)淨鯪魚球熱奶茶位於南豐紗廠外圍既舖。

食過:

鮮蝦腸 (不是無味水晶蝦)
炸兩 (我覺得炸得太脆無左外炸內軟既感覺)
柱侯牛筋腩飯,有紫菜湯。
油菜-菜心 (排得好靚上碟)
淨鯪魚球
熱奶茶

位於南豐紗廠外圍既舖。
午餐
  • 即叫即整腸粉
2020-06-27 477 瀏覽
黎紗廠雖然正常要扮文青去Cafe坐,但係突然想食啲地道啲既傳統味道,最後揀左呢間貌似普普通通既餐廳。諗住普通是但,不過又有啲驚喜喎🤣薑蔥牛肉麵同埋柱侯牛腩麵都幾正😆牛肉剛好,唔柴,幾軟熟,有牛味。柱侯味道又幾好,唔會死咸到口渴。麵質口感都唔錯,又係岩岩好唔硬。豬潤腸粉就令我有啲失望啦,因為佢個米漿既質感太過漿,唔滑,入口好癡好漿住咁既。豬潤就唔錯,好爽口,唔臭。整體性價比都幾高,下次黎都可以回頭再食
黎紗廠雖然正常要扮文青去Cafe坐,
但係突然想食啲地道啲既傳統味道,
最後揀左呢間貌似普普通通既餐廳。

諗住普通是但,不過又有啲驚喜喎🤣
薑蔥牛肉麵同埋柱侯牛腩麵都幾正😆
牛肉剛好,唔柴,幾軟熟,有牛味。
柱侯味道又幾好,唔會死咸到口渴。
麵質口感都唔錯,又係岩岩好唔硬。

豬潤腸粉就令我有啲失望啦,
因為佢個米漿既質感太過漿,
唔滑,入口好癡好漿住咁既。
豬潤就唔錯,好爽口,唔臭。

整體性價比都幾高,
下次黎都可以回頭再食

2020-06-16 441 瀏覽
呢間大光燈曾經隔日買早餐,但一直都覺得個收銀阿姨黑口黑面,事隔一個月再次幫襯,點知呢個收銀阿姨咁啱係我張枱度執嘢,執嘢咪執嘢囉,唔需要大大力嘅。其實都唔係第一次,忍唔住講咗句:唔使咁大力嘅。 點知佢再大力啲,驚死全間餐廳聽唔到咁。到找錢嘅時候仲犀利呀,態度極度惡劣。如果佢試吓將啲錢定到落去地下嘅話,我睇佢仲有冇得嘮。一間餐廳好唔好食固然重要,但係員工嘅態度如此惡劣的話,絕對唔會吸引到人再嚟第二次。忍無可忍,以後唔會再幫襯。

忍無可忍,以後唔會再幫襯。

2020-06-15
$35 (早餐)
2020-06-04 393 瀏覽
高質粥粉麵舖,連蠔油菜芯都咁好食!店舖環境舒適,坐落年輕人常去的文青勝地南豐紗廠。推介蝦腸($28),皮薄蝦足料。粥又綿又滑,碎牛粥非常足料,有牛筋,並不是把不靚的牛肉碎用少就煲粥,用心之作!菜芯配陳寶生蠔油,蠔油不只咸味還有帶甜味😋

菜芯配陳寶生蠔油,蠔油不只咸味還有帶甜味😋
2020-05-11 470 瀏覽
1. 牛筋腩麵$38牛筋好有咬口,又炆得入味,腩肉算係實心,但未到一咬化開嘅程度,我覺得可以再冧啲。2. 雲吞河$33雲吞好驚喜,一碗有四粒,蝦同豬肉餡都好鮮味。一咬,肉汁流出而蝦好彈牙。3. 叉燒腸粉$25叉燒粉腸係個皮做得好晶凝通透,唔厚。但價錢略有一點貴,如果可以做到用優惠價配餐上我覺得會更好。呢度食飯仲可以免泊車費架!我在附近工廠區返工,呢間店以及南豐紗廠其他餐廳既出現,係多好多選擇。要慢慢一間間試晒
1. 牛筋腩麵$38
2. 雲吞河$33
3. 叉燒腸粉$25

呢度食飯仲可以免泊車費架!

要慢慢一間間試晒
2020-05-09
一盞大光燈,配合一碗巷仔雲吞麵,可能就係60年代香港人嘅共同回憶。雖然未能夠親身經歷一段段歷史,但新大光燈則選擇喺同樣非常有歷史特色嘅南豐紗廠開設分店,希望能夠重現老香港嘅特色。鮮蝦雲吞撈麵首先要講嘅係佢嘅麵底非常大份,如果只叫雲吞麵亦絕對食得飽,不過蠔油就未食到有太大特別!雲吞嚟講算係水準之上,蝦嘅份量亦都比較多,大細適中,作為小型連鎖嘅食肆都可以算係幾大件夾抵食!薑蔥豬潤鮮牛麵講到港式麵食,又點能夠無豬潤同鮮牛?雙拼湯麵份量十足,而且價錢亦都相對經濟。可以一提嘅係豬潤非常嫩滑同埋飽滿,同時亦都保持到好爽身,一啲都唔老。而鮮牛肉亦大大塊,食得出鮮甜味。配埋薑蔥做佐料,成個麵都非常吸引同埋有質感!炸兩雖然新大光燈主打嘅係麵食同粥,但估唔到最令人驚艷嘅並唔係主食,而係貌似平平無奇嘅炸兩!佢嘅炸兩炸得非常脆口之餘亦一啲都唔油膩,即使食咗半個鐘後仍然保持到脆口程度,同埋腸粉皮都幾滑身同煙韌,都可以算係食過之中十分出色嘅炸兩。*整體嚟講迎新大光燈都算係性價比幾唔錯嘅連鎖麵食店,設計亦都以懷舊港式做主題,舊酒新瓶但絕不遜色。味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️性價比 ⭐️⭐️⭐️⭐️

味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務 ⭐️⭐️⭐️
環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比 ⭐️⭐️⭐️⭐️
2020-03-12 539 瀏覽
食返d香港好西先哈哈哈,,尼間既雲吞麵好出名架,,個麵底真係好好食,,每次食親雲吞麵🧒🏽都鐘意食粗麵,,唔知大家又有咩喜好呢?其實瀨粉都超級好食架😎今次叫雙拼唔少得雲吞之餘仲有最愛既魚蛋啦緊係,,真係好好味,,果種簡水味既湯底,,之後一定一定仲要加辣真係好好好好食呀🤤仲有佢地既炸魚皮都好大份,,同埋係超級脆卜卜,,大家都可以試下,,仲有佢地既滑強叉燒飯都幾好味哈哈,,大家除左食麵都仲有好多好option可以揀下呀🥰

2019-12-14 723 瀏覽
今天去了南豐,吃雲吞,再吃了一個牛筋撈粗面,wawawa, 好吃到不得了,D牛筋好軟又有小小咬口, D汁撈落粗麵度 ,份量又足,及第粥,勁多料!豬肝腸粉,古早味~,三個人share $149,
2019-12-14
2019-12-07 567 瀏覽
水準非常好的餐廳本人好喜歡食雞,但平時食雞唔中意加蔥油,因為食完會唔舒服但新大光燈呢碟雞飯令我喜出望外,蔥油好新鮮,加上特製ge雞扒,外層好香脆,但同時保持住雞肉ge鮮嫩之後陸續再黎,仲試埋兩款豬扒, 唔乾唔硬,肉汁豐富會繼續幫襯
水準非常好的餐廳
本人好喜歡食雞,但平時食雞唔中意加蔥油,因為食完會唔舒服
之後陸續再黎,仲試埋兩款豬扒, 唔乾唔硬,肉汁豐富
會繼續幫襯
蔥油豬扒太陽蛋飯
蔥油雞扒太陽蛋飯
咖哩豬扒太陽蛋飯
2019-12-05
5 分鐘 (堂食)
蔥油豬扒太陽蛋飯
蔥油雞扒太陽蛋飯
咖哩豬扒太陽蛋飯
2019-11-03 570 瀏覽
下午茶時間經過,試叫左啲食物,都叫有水準。1. 牛筋腩麵 - 牛筋有咬口,麵底可以,腩汁湯底都唔錯!2. 水餃麵- 水餸 一般般,唔夠飽滿,不過麵底還可以3. 淨雲吞- 出色好味細細粒4. 碎牛粥 - 粥底好綿 ,好味5. 叉燒腸- 即拉腸粉滑,豉油都鮮味,叉燒夠多,不過有少少硬。總體來講都算好味手,下次可以試下牛腸6. 凍奶茶 - 最估唔到,麵店粥店一般啲奶茶 都係麻麻地,估唔到哩間又沖得幾好飲,有驚喜!7. 炸鯪魚球 - 即炸夠鮮味又唔會硬,正!Overall 哩間店各方面食物都唔錯會再來
下午茶時間經過,試叫左啲食物,都叫有水準。
1. 牛筋腩麵 - 牛筋有咬口,麵底可以,腩汁湯底都唔錯!
2. 水餃麵- 水餸 一般般,唔夠飽滿,不過麵底還可以
3. 淨雲吞- 出色好味細細粒
4. 碎牛粥 - 粥底好綿 ,好味
7. 炸鯪魚球 - 即炸夠鮮味又唔會硬,正!
Overall 哩間店各方面食物都唔錯
會再來
  • 奶茶
  • 雲吞麵
2019-09-16 856 瀏覽
原本同同事諗住過嚟食粥,但係原來發現佢粥嘅價錢係冇食麵咁抵😂😂跟住我哋見到豬什兩個字就雙眼發光一齊叫咗。佢就係蠔油撈面,我就係腩汁撈粗。豬什係同湯一齊上!本身撈麵都好多面㗎啦,估唔到豬什一樣食極都有,佢個湯好有胡椒味,所以一啲蘇味都冇。正 不過好驚膽固醇過高

豬什撈粗

正 不過好驚膽固醇過高
豬什撈粗
2019-08-27 466 瀏覽
老闆好好人呀 係咁傾計講返食物!叫左蔥油雞大陽蛋飯!完全比佢大陽蛋吸引!真心係好食呀 !雞係juicy 蔥油唔會好油 唔會好salty仲有湯送 湯中有魚蛋試埋同事的咖哩 都係好食架價錢算平啦今時今日
老闆好好人呀 係咁傾計
仲有湯送 湯中有魚蛋

試埋同事的咖哩
都係好食架
價錢算平啦今時今日
2019-08-04 694 瀏覽
今次第二次黎The Mills做野,見到有一間店鋪食牛腩粉麵,就試一試,見門面裝修唔錯,但有位短髮姨姨態度有點差,正常見客人食完野會問一問你要唔要,但個姨姨直接伸手係係碗邊等你講唔要就拎走。問一句仲要唔要好難?普通粉麵價錢,熱飲加$7 ,凍似就加$10。一碗牛腩麵$38再加一杯凍奶茶$10,咁就成為$48。奶茶不過不失,但牛腩麵 少得可憐,麵量方面三四啖就食晒,牛腩有四舊,還有少少碎既牛肉。牛腩味道偏淡,麵分量少。下次應該唔會再黎。

普通粉麵價錢,熱飲加$7 ,凍似就加$10。

一碗牛腩麵$38再加一杯凍奶茶$10,咁就成為$48。

牛腩味道偏淡,麵分量少。

下次應該唔會再黎。