2024-06-01 4092 瀏覽
I have been a loyal supporter of XRJ since it opened its HK outpost. Tried the Beijing XRJ last year and found it not as impressive as the one in HK. So very excited to be back, particularly when it was dinner organised by the Professional Food Critic. The evening was off to a great start with a string of delectable appetisers. Particularly memorable ones for me were the drunken mantis shrimps and my all-time favourite deep fried cutlassfish. Both of which were incredibly fresh and flavourful.

The evening was off to a great start with a string of delectable appetisers. Particularly memorable ones for me were the drunken mantis shrimps and my all-time favourite deep fried cutlassfish. Both of which were incredibly fresh and flavourful. Cutlassfish were deep fried in sheer coated batter to a delicate crisp.
冰醉溏心富貴蝦
煙燻帶魚腩
涼拌辣木苗
潤燒妙齢乳鴿
清宮明火雞湯象拔蚌

The showstopper of the evening was definitely the sautéed fish fin with eggs (現拆蟹肉席前炒翅) that was prepared by the table. The fish fin was perfectly sautéed and packed with wok hei. Our room was heavenly aromatic after service.
現拆蟹肉席前炒翅

The meal ended with black truffle iberico rice dumplings. I was wowed by the glistening surface when it was served. The glutinous savoury mass marked a very fulfilling ending to the meal.
黑松露黑毛猪梅花肉粽

To top it off and to the Professional Food Critic’a greatest delight, the restaurant specifically sourced and served us with gigantic bayberries for dessert.
楊梅

Overall, XRJ remains to be ahead of its game in terms of refined Taizhou cuisine, showcasing the best seasonal ingredients and top culinary skills.
冰醉溏心富貴蝦
煙燻帶魚腩
涼拌辣木苗
潤燒妙齢乳鴿
黑松露黑毛猪梅花肉粽
楊梅
2024-04-25 6870 瀏覽
20240331🌧️Sunday🌹🎊「新榮記」第一家店是在1995年10月1日創立,在台州以大排檔起家,現在中国已經火紅火綠,分店遍佈杭州北京上海深圳。🤔為什麼叫「新榮記」?老闆名字張勇,因為榮與勇在台州的方言里是一個諧音,加個新,欣欣向榮的意思,所以新榮兩個字就是欣欣向榮的諧音。🌟「新榮記」2018年在香港開業不足一年已摘一星。😎入口頗隱蔽,推開門後見到一排米芝蓮框架,頗有氣勢,但係見到條樓梯個腦立刻呈現❓❓❓🥢餐廳主打台州的浙江菜🍊店員奉上餐前小食,介紹老闆有自己的果園種植,十分甜及多汁。🐟餐廳供應黃魚,從東海捕獲,肉質更為嫩滑🧑‍🍳今日可借的負責烤鴨的廚師休息🦆👍服務員態度無微不至🌟米芝蓮一星中菜廳
20240331🌧️Sunday🌹
🌟「新榮記」2018年在香港開業不足一年已摘一星。
🥢餐廳主打台州的浙江菜
🐟餐廳供應黃魚,從東海捕獲,肉質更為嫩滑
🧑‍🍳今日可借的負責烤鴨的廚師休息🦆

2024-03-31
家燒蘿蔔片
脆皮妙齡鴿
2024-09-09 1623 瀏覽
一家四口食飯 兩男兩女 全部成年人1. 鯧魚飯 (好味+份量多,大概6-8碗)如果怕其他餸份量少,食唔飽,就必嗌呢個飯2. 乳鴿(有肉汁有乳鴿味,但係好似有啲唔夠嫩)3. 原味黑毛豬仔排(一般般,但嗌咗都ok嘅🤔)4. 紅糖麻糍 (飯後甜品,一碟6件,好食)5. 葵花雞 (唔抵…至少我食唔出咩特別,可能特別在少啲肥油?另外份量係比較少🥲覺平時屋企煮啲雞仲香仲多肉汁仲嫩滑)6. 時令醉蟹 (超高性價比,1隻$128約3量重,平時我怕剝蟹麻煩都覺得呢個必食,蟹黃超正,可惜時令菜,下次唔知仲有冇,同埋我情願唔嗌雞同其他餸,淨係食呢個都得)7. 韮菜炒豆乾 (因為鯧魚飯同湯太多….最後呢碟完全冇人食😅)8. 椒香鮑魚 (頗辣,鮑魚有口感不過食唔到甜味,可能因為太辣?)9. 豆腐蝦乾蘑菇湯(唔知真正菜名叫咩,不過ok,份量都係超多6-8碗😅)呢外真正想試嘅酸菜魚、片皮鴨、花膠湯反而冇嗌,可惜🥲
一家四口食飯 兩男兩女 全部成年人

1. 鯧魚飯 (好味+份量多,大概6-8碗)
如果怕其他餸份量少,食唔飽,就必嗌呢個飯

2. 乳鴿(有肉汁有乳鴿味,但係好似有啲唔夠嫩)

3. 原味黑毛豬仔排(一般般,但嗌咗都ok嘅🤔)

4. 紅糖麻糍 (飯後甜品,一碟6件,好食)

呢外真正想試嘅酸菜魚、片皮鴨、花膠湯反而冇嗌,可惜🥲
2024-06-04 4444 瀏覽
又過嚟新記食飯,每一次都覺得好好食,呢個醉蟹同埋醉小龍蝦差不多好多次都會點、扁皮鴨同所有餸菜都一向出色食物又新鮮、青椒鮑魚我好鍾意食同埋個蘿蔔、佢哋嗰個甜番薯同埋乳鴿都好好食、個沙蒜麵我覺得好食過甬府嗰個😆同埋佢個炒魚翅都做得好出色。佢呢個蒸雞啲雞係好滑嘅。個和牛扒又好食、仲有我成日都叫嘅冰粉❤️這裏是我在香港永遠都唔會覺得失望其中一間很喜歡的餐廳🍴食物質素同服務都很好❤️係一間高檔次嘅餐廳當然價錢都比較高位但係我覺得佢嘅食物質素係值得

• 椒香鮑魚
  • 沙蒜豆麵
  • 乳鴿
  • 黃金脆帶魚
  • 北京烤鴨
  • 沙蒜燒豆麵
2024-04-12 3877 瀏覽
好少會寫食評,但係體驗真係極差同侍應講懷疑魚到有寄生蟲,跟住換咗一個短髮金髮嘅女經理過嚟,佢嘅回覆係:呢啲係魚肉黎唔係蟲嚟架,你睇下我地賣左咁多客就知啦(態度囂張)最後就話咁我咪幫你取消咗佢囉,其實佢態度好少少,取消咗佢真係冇咩所謂,本身嗰個侍應姐姐嘅服務態度係唔錯既,但發生事後換咗個經理黎成個體驗完全唔同晒 ,其他食物質素真係好一般,本身聽聞人氣幾好,滿心期待同一班朋友嚟試吓好食既中菜,點知食完之後真係唔會有下次,就算請都唔會去😅
好少會寫食評,但係體驗真係極差

新榮記 .. 門口處於駱克道內街 , 並不是相當顯眼。但推開了大門 , 牆上掛着滿滿的米芝蓮frame .. 有一定的氣勢。門口的職員也相當熱情款待。當晚我們訂了一間private room , 職員一直引領我們入房 , 餐廳燈光偏暗 , 是型格的格調 , 有種暗暗地帶有新派味的中餐廳。房間空間感算大 , 且內設有洗手間 , 很乾淨。食物方面 , 我們當天點了很多小食 , 各有特色。而main course 比較喜歡的有"片皮鴨" "海蔘" "沙蒜豆面" "蜜汁紅薯".... 當晚係慶祝生日 , 職員也非常好咁幫我地熄燈 , 推蛋糕入房 , 一齊唱bday song , 整體氣氛都好好。食物:🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟價錢:🌟🌟推薦:大伙兒聚餐 / 慶祝party
新榮記 .. 門口處於駱克道內街 , 並不是相當顯眼。
房間空間感算大 , 且內設有洗手間 , 很乾淨。

食物:🌟🌟🌟

• 蜜汁紅薯
  • 沙蒜燒豆麵
  • 片皮鴨
2024-01-29 4640 瀏覽
人多食飯,好自然會想食中菜,一齊開心share飲返兩杯。有朋友想試灣仔新榮記,訂枱等左三個月,人齊就上菜,好難得大家都準時到達。 隱蔽式門口,鬧市之中提供適當嘅私隱度。 🌕🌕🌕🌕🌑紅美人前菜?柑橘類食物,味道濃郁,香甜多汁。 🌕🌕🌕🌕🌑椒香象拔蚌充滿麻香,連啲椒都好好味。 🌕🌕🌕🌕🌑黃金脆帶魚一件件整齊排列,香脆而不太油膩,內質結實不鬆散。 🌕🌕🌕🌑🌑蜜汁紅薯香甜厚肉,口感綿密。 🌕🌕🌕🌑🌑天麻乜乜湯唔記得左係咩黎,事後睇返menu應該係天麻燉魚皇,味道濃郁不油膩。 🌕🌕🌕🌑🌑芋艿看似簡單嘅菜式,咸香之中帶點清甜。 🌕🌕🌕🌑🌑片皮鴨每人一籠餅皮同配菜,食嘅時候唔使爭。師傅現場片皮起肉,其餘部位嘅肉拎去做椒鹽鴨件。 🌕🌕🌕🌑🌑椒鹽鴨件片皮之後嘅鴨肉拎去椒鹽油泡,一樣咁香口同乾爽。 🌕🌕🌕🌑🌑咸肉豆腐羹咸香味十足配上清甜豆腐,味道平衡之餘而帶出各種食材嘅味道。 🌕🌕🌕🌑🌑沙蒜燒豆麵蒜香味十足。好似都係啲特色野,但係食落有少少似沙爹肥牛粉絲煲嘅粉絲。 🌕🌕🌕🌕🌕鯧魚飯食到最後黎多個鯧魚飯,啖啖魚肉配上鍋飯。本身諗住食唔曬,點知食食下一碗又一碗,好好味。 🌕🌕🌕🌕🌑紅糖糍粑香口煙韌,就算食飽都

隱蔽式門口,鬧市之中提供適當嘅私隱度。

🌕🌕🌕🌕🌑紅美人
前菜?柑橘類食物,味道濃郁,香甜多汁。

🌕🌕🌕🌕🌑椒香象拔蚌
充滿麻香,連啲椒都好好味。

🌕🌕🌕🌕🌑黃金脆帶魚
一件件整齊排列,香脆而不太油膩,內質結實不鬆散。

🌕🌕🌕🌑🌑蜜汁紅薯
香甜厚肉,口感綿密。

🌕🌕🌕🌑🌑天麻乜乜湯

🌕🌕🌕🌑🌑芋艿
看似簡單嘅菜式,咸香之中帶點清甜。

🌕🌕🌕🌑🌑片皮鴨

🌕🌕🌕🌑🌑椒鹽鴨件
片皮之後嘅鴨肉拎去椒鹽油泡,一樣咁香口同乾爽。

🌕🌕🌕🌑🌑咸肉豆腐羹
咸香味十足配上清甜豆腐,味道平衡之餘而帶出各種食材嘅味道。

🌕🌕🌕🌑🌑沙蒜燒豆麵

🌕🌕🌕🌕🌕鯧魚飯

🌕🌕🌕🌕🌑紅糖糍粑
香口煙韌,就算食飽都會食完一件再想食多一件。

全晚最出色係鯧魚飯,真係好食到停唔到口。整體黎講算係重口味,習慣淡口嘅香港人食唔慣可能會覺偏鹹,其實只係各有特色。
紅美人
紅美人
黃金牙帶魚
紅糖糍粑
2024-01-21 2892 瀏覽
走進這家餐廳,一道道經典港式美食俾我喺味蕾上嚟咗場驚喜旅行。講起蒸魚,嘩!真係好夠晒嫩滑,魚肉緊實得嚟仲要鮮甜,係噉樣輕輕一品就知道廚師手勢一流。炸鯧魚嘛,外皮鬆脆,入口即化,酸甜嘅汁液咀嚼之間靚啲啦!啖啖肉嘅炸鴿,皮脆肉香,啖啖肉係真。家常豆腐同時菜都棒到不行,一路話你知咩叫質感滿分。當中最啱心水嘅,莫過於粉蒸肉,肉質腍滑有嚼勁,香氣四溢,簡直係港式小菜入面嘅隱藏高手。呢間餐廳嘅食物,真係叫人食咗還想食,都係得心應手,每一口都係味蕾嘅享受。飯後一肚子嘅滿足,心情都好晒👍🏻🐟👌🏻。
2023-12-14 3915 瀏覽
零碎的島嶼,留住了大海。東海的海鮮,在港灣遇上。 (1) 北京烤鴨烤鴨需提早預訂,亦是到店後才即時製作。無論主食、醬汁、以及配料都跟有名的烤鴨店大致相同,但味道卻殊滋異味。 另外,會為每人奉上專屬麼麼皮,各自掌控進食的速度,又符合衛生。 鴨胸皮金黃香酥,皮脂呈蜂巢紋理。 (2) 鯧魚飯鯧魚本身味道純樸,烹調上配合簡單調味料,顯露至純之味美。米飯加上少許臘肉提鮮,並用砂鍋烘焗,令食材保留應有的濕潤口感。 (3) 椒香象拔蚌主張東海海鮮,新鮮即製的象拔蚌絕不會失望。 (4) 蟹粉豆腐煲 (5) 原味黑毛豬子排乍眼一看,似是閒話家常的梅菜扣肉。然而肉排肥瘦相間,味道跟杭州東坡肉十分類近。肉排肥厚,卻入口即溶,底部有梅菜及葷菇,甜味與鹹香輪流衝擊味蕾。 來自台洲的新榮記,早早在上海闖出名堂。首年在香港開業已獲得米芝蓮一星,每道菜式看似樸實無華,實際別具巧思,食物均在接近滿分的水平遊走。
零碎的島嶼,留住了大海。
東海的海鮮,在港灣遇上。
前菜

(1) 北京烤鴨

烤鴨醬汁與配料

北京烤鴨

鴨胸皮金黃香酥,皮脂呈蜂巢紋理。

(2) 鯧魚飯
鯧魚飯
鯧魚本身味道純樸,烹調上配合簡單調味料,顯露至純之味美。

(3) 椒香象拔蚌
椒香象拔蚌
主張東海海鮮,新鮮即製的象拔蚌絕不會失望。

(4) 蟹粉豆腐煲
蟹粉豆腐煲

(5) 原味黑毛豬子排

2023-12-13
蟹粉豆腐煲
2023-11-30 3495 瀏覽
今次係我第二次食新榮記,兩次都係我朋友book餐廳,聽講好難先可以book到。如果想食生日飯,又唔想成日都係食西餐同日本嘢,可以試吓呢一間。今次我哋呢一餐飯有10個人,每人最低消費$800。因為上一次五個人食飯,叫咗六七碟餸先至啱啱好夠最低消費,所以係食到超飽。而今次我係特登冇食到晏晝直接過嚟食晚飯。菜式全部都係去餐廳之前已經一早訂定,今次特別叫咗朋友幫我預留咗乳鴿,因為上次已經食咗片皮鴨。同埋一定要食嘅紅糖麻糍。脫脂豬手 平時都好少食豬手,呢一個味道算係OK椒香象拔蚌除咗椒香象拔蚌,我哋都仲食咗椒香鮑魚呢兩個餸都幾好食,我個人比較推介鮑魚,因為切得冇咁細條,比較有咬口。江南鹹雞好似醃臘鴨咁,食落去少少偏鹹同埋冇乜肉嘅感覺。黃金帶魚呢個魚其實炸得好適中,不過個人唔係太鍾意食魚,呢度菜都比較多幼骨。脆皮乳鴿感覺好似啱啱燒出嚟,食嘅時候仲係熱辣辣,都算係幾唔錯原味黑毛豬子排我個人好鍾意食肥豬肉,呢一個感覺有少少似梅菜扣肉,啲肥膏都係入口即溶如果可以配白飯應該更加好食。蟹粉豆麵個人唔係太鍾意食蟹粉鯧魚飯呢一個都係呢間餐廳必食嘅主菜鯧魚超級之滑而且啲飯係D荷葉嘅香味,不錯紅糖麻糍上次食過已經知

脫脂豬手
平時都好少食豬手,呢一個味道算係OK

椒香象拔蚌
除咗椒香象拔蚌,我哋都仲食咗椒香鮑魚

江南鹹雞
好似醃臘鴨咁,食落去少少偏鹹同埋冇乜肉嘅感覺。

黃金帶魚

脆皮乳鴿
感覺好似啱啱燒出嚟,食嘅時候仲係熱辣辣,都算係幾唔錯

原味黑毛豬子排
如果可以配白飯應該更加好食。

蟹粉豆麵
個人唔係太鍾意食蟹粉

呢一個都係呢間餐廳必食嘅主菜
鯧魚超級之滑
而且啲飯係D荷葉嘅香味,不錯

紅糖麻糍
上次食過已經知道超級好味
食嘅時候仲係熱熱地,感覺好似食緊煎堆
而且唔會太甜,啱啱好👍🏾
  • 椒香鮑魚
2023-11-24 6976 瀏覽
#新榮記 試試俾「中菜/粵菜關注組」激讚的一⭐️「台洲菜」先。新榮記最初是浙江臨海老城區的一家海鮮大排檔,而家業務遍佈上海、北京、深圳和香港。香港分店特別供應片皮鴨及鯧魚飯,為食片皮鴨,我地等了足足兩個月😂蟹粉豆腐煲$498 👍🏻紅酒鵝肝 $598茄子擂椒皮蛋 $258 👍🏻👍🏻北京烤鴨(需預訂) $898椒鹽鴨殼 $120✍️ 茄子擂椒皮蛋係侍應說off menu 的菜式,剛巧有客點多左份,我地見唔辣就試試,結果呢道菜又幾惹味。✍️蟹粉豆腐煲食到絲絲蟹肉及蟹粉,都不錯既。期待已久的片皮鴨又反而無咩特別。鯧魚飯 $498👍🏻鮮筍蘑菇炒雪花肉片$328沙蒜豆麵 $368紅糖麻茲 $68👍🏻👍🏻✍️朋友一早提醒要試新榮記的甜品,果真紅糖麻茲,麻糬煙煙韌韌,包住脆脆的紅糖,令人回味。✍️鯧魚飯有點似日本釜飯,鯧魚好滑配臘味飯不錯的。另一名菜沙蒜豆麵,是重蒜味的撈麵,沙蒜是海葵,味道質感有點似菇加蠔仔,個人覺得重口味左少少。✍️餐廳有低消每人$800, 服務是一流的,不過食物就不太岩我,應該無下次😆人均$860📍 灣仔駱克道138號中國海外大廈地舖

#新榮記

📍 灣仔駱克道138號中國海外大廈地舖
2023-11-24
  • 鯧魚焗飯
2023-11-14 2512 瀏覽
開心又到食蟹的季節☺️—🍑 餐前水果 🥠 花生酥•🦀 陳年花雕酒熟醉六月黃❤️🐟 黃金脆帶魚❤️🍖 墨魚香腸拼溫州魚餅•🦆 脆皮妙齡鴿❤️🍲 刀板香藏木耳鹽滷豆腐🐔 白切葵花雞🐮 安徽醬牛肉🐷 原味黑毛豬扒仔排骨🐚 羅白絲煮蛤蜊🥬 家燒遲菜芯🍜 沙蒜豆麵❤️•🫔 紅糖麻糍❤️🍧 紅糖冰粉—🏆 Best 5 🏆1️⃣ 沙蒜豆麵 是晚吃到大為感動 香濃的味道中帶點微微辛辣完全將整個味道層次再提高 滿足😻2️⃣ 脆皮妙齡鴿一如概往的好吃😋外層的皮又脆又薄 內裡的鴿肉又嫩又juicy 我心目中的香港一燒乳鴿🫶3️⃣ 陳年花雕酒熟醉六月黃上年試了大閘蟹版 今年一試細隻小小既六月黃價錢較相宜 味道同樣剛剛 熟醉後更為香甜 好味道!😋4️⃣ 黃金脆帶魚外酥脆 內裡非常嫩滑 炸得剛剛好!👍5️⃣ 紅糖麻糍招牌必吃 不用多說啦下次吾叫冰粉 叫2份這個!❤️—當天不知怎樣 上菜比較趕急 安排上有點不到位🙃Overall來說 海鮮比肉類更為出色 看來豬牛雞都不是新榮記的拿手菜色😹今餐有少許過山車的feel📈📉📈下訪再來 只吃光所有的招牌菜色我都好滿足了☺️
開心又到食蟹的季節☺️

2023-08-02
  • 蜜汁紅薯
  • 沙蒜豆麵
2023-09-28 3155 瀏覽
老闆馬拉松式慶生,一行八人又來了香港新榮記晚飯。是晚菜單有:琥珀熟醉富貴蝦椒香鮑魚江南鹹雞黃金脆帶魚清雞湯西施舌家鄉鯧魚配年糕沙蒜燒豆麵泰椒藏木耳炒雞蛋家燒青心苗小籠包新榮記的菜式非常精緻,用料上乘,他們甚至有自己的船隊每天出海捕魚,供應他們自己的餐廳,上千元的野生黃魚也是平常菜,上萬元一條的在這裹也是經常見的。我個人比較喜歡的菜式有黃金脆帶魚,肉質鮮嫩,非常香口。蟹粉脆皮花膠也是非常出色,花膠油炸完鬆脆不油膩,淋上蟹粉十分配。而沙蒜燒豆麵更是愛不䆁手,百吃不厭,口感吃起來像意大利卡邦尼意粉,色、香、味俱全,非常開胃!米芝蓮一星食府的確是名不虛傳,實至名歸,每道菜式都近乎無可挑剔(唯一可挑骨頭可能就是價錢😅)謝謝招待,期待下次再光臨!🙏🏻#新榮記 #xinrongji #米芝蓮一星
老闆馬拉松式慶生,一行八人又來了香港新榮記晚飯。

是晚菜單有:
家燒青心苗
小籠包

#新榮記 #xinrongji #米芝蓮一星

2023-09-17 2626 瀏覽
預約了一個半月,生日飯,兩個人食左$2100 食物都比較鹹,不好吃,中伏,非常失望。1食左鮑魚 好鹹 而且麻辣得不舒服,食完飲好多茶,有味精感覺。2鯧魚飯 我無心情影相 都系好鹹,食左一碗仔就無食,回家後好口喉,似下味精太重手。3乳鴿,見好多人推薦,但實際食好普通。4得個雞湯幾好飲。總結 好鹹 回到家覺得好口渴,似中左味精毒。服務態度就無問題。只影了一些相,因為食物好普通 有些難食,無心情影相啦。 無一星水準,又貴又難食。

3乳鴿,見好多人推薦,但實際食好普通。
4得個雞湯幾好飲。
總結 好鹹 回到家覺得好口渴,似中左味精毒。
服務態度就無問題。

太太先後係一年前話一定要食未試過,我地就一齊問朋友有無興趣食,因為佢要預(一至兩個月預備菜單)由經理親自Wtsapp同你傾 傾好菜單就報價 大概張單幾錢 都接受既 話哂都係一星 係正常操作。重點,當我地滿心期待人齊開飯,菜式也太失望,菜式名看似應該幾特別,又唔會差得去邊,一食就覺得普通野,(一般乳鴿)(一般北京填鴨)ps;仲要提早一個月訂如同訂位 可想言之;我期望值有幾高 到最後係失望離場頭盤係不錯 涼拌飽魚 偏辣紅酒鵝乾 都不錯👌看似餐單特別才叫 但出到黎都係一般 墨魚腸同魚片咁好特別所以試下 但原來係勁咸 好難食 係食幾啖食唔到 千祈唔好👎諗住最後 類似燴飯 好似好野味 原來都係好咸好難食 我無諗到一間一星餐廳做啲野出黎仲差過深水埗啲出名小菜店 唔係話佢無特色 係太咸 根本食唔到道菜特別之處 bad feel~甜品呢個正常。但,,,後面黎果個薯仔就咁上菜 我覺得好肉酸 同食落街邊推車仔同自己整仲好食過佢 認真 好失望
太太先後係一年前話一定要食未試過
大概張單幾錢 都接受既 話哂都係一星 係正常操作。

重點,當我地滿心期待人齊開飯,菜式也太失望
到最後係失望離場

頭盤係不錯 涼拌飽魚 偏辣