2022-12-22 1000 瀏覽
冬大過年、一年一次諗住同家人慶祝食好啲。佛跳牆$2388六人份量。每人一隻鮑魚一隻冬菇一隻鵪鶉蛋。二片博切切花膠幾條魚翅唔知點樣六人分啦、有海參都溶晒。老闆娘話有QC、餐館係米其林!氣死我Spent $2388 for a serving for 6 people for winter solistice. There was only 1 abalone, 1 mushroom and 1 quail egg per person. Two thin pieces of fish maw to share between 6 people. If there was any sea cucumber, it had melted. What a rip-off! Avoid this restaurant!

30 分鐘 (外賣自取)
2022-11-01 1021 瀏覽
天氣開始涼了 ,晚飯就思索吃什麼東西呢 ?羊腩煲應該是很好的選擇 。剛好附近這家酒樓就有雙冬羊腩煲供應 ,一於試下先 。羊腩煲只是238 元,還有一大碟生菜 ,份量不少, 兩個人應該不用點其他菜已經夠了 。羊腩煲一定是跟爐上 ,大大煲 ,材料豐富 ,羊腩之外 ,還有枝竹,馬蹄 ,冬菇 ,冬筍, 香料有大蒜, 薑 ,當然還有點羊腩的椒絲 腐乳醬 ,一大碟生菜也是不能少的。 當羊腩煲煮滾, 打開蓋 香噴噴的羊肉味 瀰漫四周,羊腩炆得夠淋, 連羊筋羊皮都可以食, 點一啲椒絲腐乳醬, 不單止提鮮, 還可以去除羊肉的騷味 ,真是絕配。👍
星期日早上飲茶,沒有人招呼,揀了張細枱坐,落了單,叫人執枱開茶,該名染黃短頭髮,身材略胖女侍應,行埋黎,不但唔執枱,還大聲直呼我去搭枱。如果要食客去搭枱,是不是先安排好位置,放置分隔層板,然後安排食客就位,而唔係係度大聲呼喝!食客真金白銀來幫襯,係唔係用咁嘅態度,咁無禮貌對待!近年在這𥚃飲茶多次,發覺該侍應工作怠慢,服務態度惡劣囂張。已經向該酒樓主管投訴,話會去了解處理。跟著就冇回音,連一句最基本的對不起也沒有!今時今日咁嘅服務質素,管理人員的處理手法,真係不知所謂!

近年在這𥚃飲茶多次,發覺該侍應工作怠慢,服務態度惡劣囂張。

2022-10-23
$70 (早餐)
2022-10-08 840 瀏覽
這是福建菜嗎?充滿期待的來品嚐福建菜,當然要叫一份潤餅。等了很久,期待也越高;最後,來的竟然是一盤炒菜絲,完全不是家鄉吃的潤餅菜。配上三種配菜,海苔米粉、花生糖、芫荽,是用來與潤餅菜一起包在薄餅皮內一起吃。感覺真的很差,no heart 也不專業。準備把剩下來的打包回家改良一下,不要浪費⋯⋯驚嚇故事一幕一幕的來⋯首先,打包盒子都很髒(大家在打包前,一定要看清楚盒子的潔淨度,最好是自己帶食物盒),然後在包春卷皮時,春卷皮黏著蒸籠,一番開竟然看到⋯⋯ 😵‍💫😵‍💫😵‍💫,夥計若無其事,一句對不起也沒有,開單全收,我只好爭取一下,問他能不能取消這道菜,馬上得到一個很合理回應⋯⋯春卷皮很便宜的呀⋯⋯大家意會一下夥計的意思 🤔。這是福建菜嗎?
這是福建菜嗎?

2022-09-12 727 瀏覽
7:30下單,7:45上第一道菜,8:00經理才告訴我們點的其中一道菜售罄,為何需要那麼長時間才知道沒有食材?算了。8:30,等了整整一小時,主菜仍未到,於是跟侍應追單。侍應說兩個主菜只有一個下了單(下了單的姑且叫主菜A,沒下單的叫主菜B),問是否要補單。這下真憤怒了,但忍著怒氣補了單。五分鐘後,經理告訴我們主菜A售罄,建議我們改點主菜C。眾人大怒,唯家父仁厚,仍依建議點了C。8:50,經理復還,說:「主菜C售罄。」不詳說目前心情,讀者請自評。

不詳說目前心情,讀者請自評。
2022-09-12
2022-07-29 848 瀏覽
這裡轉名後第一次來飲茶,原來一切如舊,所有都沒有改變,人員也如舊,面口都一樣無表情。🤪今日叫了很多點心,有豆苗鮮蝦餃,炸鹹水角,蒸鳳爪,燒腩仔,上湯青菜,燒賣等,味道不錯,價錢也不貴,只是店名改了,其餘一切不變。
2022-05-11 2482 瀏覽
一年一度嘅母親節又到了,雖然政府剛剛放寛食肆措施至8人一枱,我哋最後都係決定買外賣返屋企慶祝,小心駛得萬年船吖嘛!父母喜歡吃中菜,見屋企附近嘅「新福記名軒」有做外賣,仲可以成圍攞走,十分方便!我哋揀咗個6人晚飯套餐$1,888,預早訂購減$100, 即係$1,788。是晚同兩個細侄女去攞外賣,估唔到酒家相當貼心,安排咗一個紙皮箱裝曬成圍晚餐,方便客人捧住走!(糖水及魚翅另外用袋裝開。)返到屋企,晚餐仲熱呼呼的!高湯焗澳洲龍蝦(1斤)送伊麵:識食一定係揀澳洲龍蝦🦞餐啦,皆因啖啖肉,好過波士頓龍蝦!咪睇少得一斤,但斤両十足,件件爽口㗎!平時啲酒樓送嘅伊麵好少,但呢度居然有咁多伊麵喎,啱曬大家!鴻運乳豬拼盤:乳豬皮薄,肉鬆嫩,夠酥脆!叉燒厚切,肉質軟腍好味!油雞及燒鴨都不錯!翡翠炒明蝦球:蝦球好大隻呀,咬落去爽脆彈牙,配西芹、菇、甜椒嚟炒,好味美!紅燒竹笙雞絲翅:兩大個碗仔翅,啖啖足料,口感順滑!清蒸沙巴虎斑(1斤):肉質嫩滑!鮑汁玉環瑤柱脯:美味可口!慈母蟠桃🍑:迷你壽包有8個,細細個但餡料足,仲食到蛋黃添,蓮蓉唔會太甜!紅豆沙湯圓:陳皮紅豆沙清熱又唔甜,芝麻湯圓煙韌好食!其實7個人食6人
,十分方便

,安排咗一個紙皮箱
高湯焗澳洲龍蝦(1斤)送伊麵:識食一定係揀澳洲龍蝦🦞餐
㗎!平時啲酒樓送嘅伊麵好少,但呢度居然有咁多伊麵
喎,啱曬大家!
鴻運乳豬拼盤
鴻運乳豬拼盤:乳豬皮薄,肉鬆嫩,夠酥脆
!叉燒厚切,肉質軟腍好味
!油雞及燒鴨都不錯!
翡翠炒明蝦球:蝦球好大隻呀
,咬落去爽脆彈牙
,配西芹、菇、甜椒嚟炒,好味美!
翡翠炒明蝦球
紅燒竹笙雞絲翅:兩大個碗仔翅,啖啖足料,口感順滑!
紅燒竹笙雞絲翅
清蒸沙巴虎斑(1斤):肉質嫩滑
清蒸沙巴虎斑(1斤)
鮑汁玉環瑤柱脯:美味可口!
鮑汁玉環瑤柱脯
慈母蟠桃🍑:迷你壽包有8個,細細個但餡料足,仲食到蛋黃添
,蓮蓉唔會太甜!
慈母蟠桃🍑
紅豆沙湯圓:陳皮紅豆沙清熱又唔甜,芝麻湯圓煙韌好食!

其實7個人食6人餐啱啱好,爸爸怕大家唔夠食,先叫我哋外賣多兩碟斬料咋!
整體來說不錯👍,不過價錢略貴!

2022-05-08
5 分鐘 (外賣自取)
慶祝紀念
母親節
翡翠炒明蝦球
紅燒竹笙雞絲翅
清蒸沙巴虎斑(1斤)
鮑汁玉環瑤柱脯
慈母蟠桃🍑
2022-02-14 1263 瀏覽
A while ago, they may have been bought out and the name got changed. Their food is pretty good, but more importantly, the ambiance is quite acceptable, as far as Dim Sum places are concerned. The shrimp dumplings 蝦餃 are very plump and tasty. they are my favorite.
2022-02-12
  • Shrimp dumplings