2023-06-02 692 瀏覽
由於丟左碗米線後 十分肚餓!11點半又跑落新興買牛腩河!可惜河粉賣哂,唯有食麵啦外賣比錢時已通知老闆娘多辣椒油!老闆娘哦完就算,結果又係比左一細盒辣椒油我!我問可唔可以係堂食辣椒壺果度自己加辣椒油!老闆娘話堂食先可以加.....真係頭痕,外賣已經加左1蚊,但辣椒油比堂食仲要少....拎到返去食,牛腩爽口,麵爽身彈牙!唯獨係個湯美中不足,好咸如果可以比多d辣椒油我,我相信一定可以遮蓋湯的咸味,真係美中不足 成碗野40蚊....下次唔會再叫外賣了!近排發現左景峰開左一個新既牛雜粉麵店該舖夠叫 富記.... 牛腩河質素比新興好食新興其實已經唔好食了...連隔離金銘都好食過佢!價錢最貴,個湯最咸,辣椒油又比得少!平心而論...除左開到深夜12點係唯一優點外...真係冇乜野特別吸引....
由於丟左碗米線後 十分肚餓!
11點半又跑落新興買牛腩河!
可惜河粉賣哂,唯有食麵啦

外賣比錢時已通知老闆娘多辣椒油!
老闆娘哦完就算,結果又係比左一細盒辣椒油我!

我問可唔可以係堂食辣椒壺果度自己加辣椒油!
老闆娘話堂食先可以加
.....
真係頭痕,外賣已經加左1蚊,但辣椒油比堂食仲要少....

拎到返去食,牛腩爽口,麵爽身彈牙!
唯獨係個湯美中不足,好咸

成碗野40蚊....下次唔會再叫外賣了!

近排發現左景峰開左一個新既牛雜粉麵店
該舖夠叫 富記.... 牛腩河質素比新興好食

新興其實已經唔好食了...連隔離金銘都好食過佢!
價錢最貴,個湯最咸,辣椒油又比得少!

平心而論...除左開到深夜12點係唯一優點外...
真係冇乜野特別吸引....

2023-05-04 685 瀏覽
【屯門區】【新興麵家】屯門虹橋嗰邊不嬲多嘢食,不過因為太遠,成日都冇機會去嗰邊好好食吓嘢。經過有次同一位讀者食咗飯,佢有同我粗略介紹吓呢度,最後同佢食咗一間西餐,嗰篇我會等再有讀者聚會先一次過出,而家個時機唔太適合。咁我自己嚟到,選擇都唔會多,見到呢間新興麵家,個名好似之前喺牛腩群組都見過,一場嚟到就入去食吓佢。個樣都好有老牌潮式麵檔 feel,而裡面都八成滿,估唔到喎,我係尋日星期一下晝去嘅,平日下晝都咁爆嘅。用 $45 叫碗「牛腩牛雜粗麵」先,餐牌都冇睇,因為佢根本冇餐牌,啲嘢就寫晒喺牆上面。不過我都冇睇,食呢啲睇乜鬼吖。牛腩幾滑幾正,咬落去相當腍,唔係車仔麵嗰啲。唔怪得牛腩 group 都有人講啦,原來真係有水準。而牛雜方面,佢都唔差,味道都夠濃。加 $7 要枝「可口可樂」,都係新款玻璃樽嗰隻,已經飲過幾次,正。不過一場嚟到想食得全面啲先出 post,慢慢食完稍事歇息就再叫嘢食,係呀,我一次食兩餐, $40 要碗「淨四寶」。佢有魚蛋、墨魚丸、豬肉丸、魚皮餃呢四樣配埋紫菜,可以加腩汁但我冇加,墨魚丸同魚皮餃較為突出,其他無特別。加 $7 要「枝裝豆漿」,懷疑佢係重用玻璃樽自己整,味

佢有魚蛋、墨魚丸、豬肉丸、魚皮餃呢四樣配埋紫菜,可以加腩汁但我冇加,墨魚丸同魚皮餃較為突出,其他無特別。加 $7 要「枝裝豆漿」,懷疑佢係重用玻璃樽自己整,味道唔錯而且都幾多人叫。夾埋食咗 $99,係兩餐嚟嘅。。。

(地址:屯門井財街青菱徑 6 號地下)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #globaleats #tastyfood #followforfollowback #love #eat #1am屯門區 #屯門 #兆康 #景峰 #新興麵家 #牛腩牛雜粗麵 #可口可樂 #淨四寶 #魚蛋 #墨魚丸 #豬肉丸 #魚皮餃 #紫菜 #枝裝豆漿 #1am0828 #1ambackup
2023-05-01 526 瀏覽
晚上收工吃筋腩撈麵,老婆就吃牛雜河,再加個細魚皮,咁就一餐啦。筋腩撈麵,以呢個份量來講可以叫抵食,牛筋淋,入味,牛腩份量多,夠味,細魚皮夠脆,而牛雜河就除左牛腸有少少苦澀,其他都好食,這家店水準有時差少少,有時都好好食。這晚是滿足的一餐,食飽回家,看電視沖涼,訓覺,各位晚安!
筋腩撈麵
牛雜河
細魚皮
2023-04-20
筋腩撈麵
牛雜河
細魚皮
  • 牛雜麵
真係無誇張,新興既牛雜、牛筋腩同埋炸魚皮,唔敢講係全港最好,但起碼係全個屯門最好食既☺️.老婆豬成日都命令小弟要買個大既淨牛筋腩再加個大既炸魚皮,番屋企,做晚餐加餸~.仲有個南乳炆豬手都好出色,雖然係比較多骨既部位係多左少少,「骨肉分離」😂,真係主要食個豬皮架咋,但真心個味道調校得好好,南乳入味、炆得淋又唔會過鹹,好好食😋我幾個朋友搬離左屯門(包括我自己)都會心掛掛中由九龍走番入黎食,所以除左「金銘」外(佢都開左好多分店啦,試下其他啦),私心推介大家一定要食下新興😙

外賣自取
  • 南乳豬手
  • 炸魚皮
  • 牛腩麵
2022-11-24 1086 瀏覽
看了網上介紹,專程入屯門,裝修簡潔的餐廳,離地鐵站頗遠路程,專食粉麵餐廳。一入門,服務員态度友好,自己揀位坐,非常隨意。地方不算很寛敞,算整潔。我要了牛雜河,份量適中,第一試了湯底,好味。牛雜有牛草肚,牛腸,牛膀等。河粉彈牙,掛了湯汁,可以。雖然牛肚是草肚,不是金錢肚,但算煮得腍,容易咬碎,加上牛膀和牛腸咬落有口感,味精不太重,又不太肥腻,跟平日街邊食的,很明顯不同,覺得有心機,個人覺得值得一試。

• 牛腩麵
2022-11-11 732 瀏覽
好多KOL都有介紹呢一間港式嘅食牛雜粉麵河,其實之前喺元朗食過勝利牛丸嘅牛筋,已經覺得非常之好食,咁今次就有得比較啦,坐低嘅時候係星期三夜晚7:30左右啦,唔使排隊入邊有位錯,仲可以一個人一張枱,直接嗌左一個牛腩撈麵,撈麵要加$7,另外有少少蠔油伴碟唔知係咪期望越大就有少少失望,我覺得成件事非常之鹹,其實個牛筋都入味嘅亦都夠林,年底都好彈牙,但係兩日食埋一齊就覺得好鹹,加上隔離啲蠔油,已經盡量唔食,另外個撈麵汤其實都有啲鹹,所以成件事一定要加埋可樂先至可以平衡,而且我覺得呢個價錢有啲貴…
牛筋撈麵

2022-10-20 565 瀏覽
轉天氣覺得有啲凍,周圍搵睇吓邊度有熱辣辣嘅麵食,唔覺意俾我搵到呢間好嘢。純粹係因為見到入邊有好多人識嘅羊群心理先至入去㗎咋。見到好多人都食牛腩牛筋麵,我就叫咗個牛筋麵嚟食。啲筋好有口感又唔會過un,平時食開鹼水麵我都要加醋先至覺得好食,但係呢間嘅腩汁湯底係完全唔需要加任何嘢就已經好好食。唯一唔好嘅地方就係坐得唔舒服囉,但係一分錢一分貨呢個價錢冇得要求咁多㗎啦。叫嘢食嘅時候要主動啲,坐低咗係冇人理,haha

2022-07-16 1048 瀏覽
諗住仲有30分鐘先返工 同老婆食碗坑腩麵先去到冇位坐,等左約5分鐘 終於有枱坐!坐近入口第一張枱,即時叫女侍應落單!叫兩碗坑腩米,順便叫聲 靚女,趕時間麻煩快少少! 女侍應聽到話冇問題啦點知就出事佢擺到我張單去尾,個老闆整完d單差唔多到我張單個女侍應又擺一堆新單係前面,不停輪迴左3次結果我等左15分鐘 老闆都未整到我碗野!我坐近入口位睇得好清楚,即時叫女侍應cut單我同老婆準備離開了,女侍應就同我講左一句要做左外賣先我再回贈女侍應一句,後面有幾枱堂食既客遲過我入黎已經食梗,佢地都叫外賣?食牛腩麵都係為左要快,因為員工落單擺錯位,浪費左我20分鐘時間!真係炆
諗住仲有30分鐘先返工 同老婆食碗坑腩麵先
去到冇位坐,等左約5分鐘 終於有枱坐!
坐近入口第一張枱,即時叫女侍應落單!

叫兩碗坑腩米,順便叫聲 靚女,趕時間麻煩快少少!

侍應聽到話冇問題啦
點知就出事
佢擺到我張單去尾,個老闆整完d單差唔多到我張單
個女侍應又擺一堆新單係前面,不停輪迴左3次
結果我等左15分鐘 老闆都未整到我碗野!

我坐近入口位睇得好清楚,即時叫女侍應cut單
我同老婆準備離開了,女侍應就同我講左一句
要做左外賣先

評分:🌕🌕🌕🌕🌗總評:始終係街坊小店環境方面都預咗唔會太四正但店員姐姐嘅態度都唔錯而且感覺好多街坊熟客價錢唔貴份量又大住屯門嘅朋友不如搵日去食下🫶🏻===========================好耐之前見果籽介紹過專程來試一試佢嘅牛腩同埋牛雜牛雜粗有牛腸、牛肺、草肚、牛膀每款都有三至四件份量絕對唔孤寒🫶🏻坊間好多牛膀都會好乾柴呢度完全冇呢個問題,仲吸晒湯汁好入味牛肺亦都爽口個人最鍾意食佢嘅牛腸側邊略帶少少肥膏,亦冇臭味油香十足好滿足😋😋😋湯底濃郁 粗麵都好彈牙牛腩河冇特別指定部位切咗少少筋位俾我都唔會好un但可能舊肉本身係順紋切 所以有啲老😓另外河粉都唔算好滑下次應該會試吓問佢有冇坑腩同埋叫返粗麵🫣
評分:🌕🌕🌕🌕🌗
住屯門嘅朋友不如搵日去食下🫶🏻
===========================
好耐之前見果籽介紹過
專程來試一試佢嘅牛腩同埋牛雜
牛雜粗有牛腸、牛肺、草肚、牛膀
每款都有三至四件
份量絕對唔孤寒🫶🏻
坊間好多牛膀都會好乾柴
呢度完全冇呢個問題,仲吸晒湯汁好入味
牛肺亦都爽口
個人最鍾意食佢嘅牛腸
側邊略帶少少肥膏,亦冇臭味
油香十足好滿足😋😋😋

另外河粉都唔算好滑
下次應該會試吓問佢有冇坑腩
同埋叫返粗麵🫣

2022-06-24 513 瀏覽
於屯門區較出名的新興麵家,以牛腩牛雜打響名堂小弟比較小光顧,皆因對此店舖有所保留!若果你問我是否屯門最好食,我未必答到你皆因此舖出品的質素時好時壞,很難作準若與金銘作比較,坦白說金銘水準能保持水準若新興發揮正常水評,會較金銘牛腩牛雜出色!可惜並不是每次一樣水準!湯底有時較咸,有時比較淡,難捉摸牛雜有時煮得剛好,有時煮得過老新興質素太飄忽,很難捉摸!最後,若此店舖能加入蘿蔔作配菜,必定能吸引更多客人!紅橋左右兩間牛雜舖,蘿蔔時常售罄!曾建議老細作出考慮,可惜慘遭拒絕!偶然光顧還是要看運氣!
於屯門區較出名的新興麵家,以牛腩牛雜打響名堂

小弟比較小光顧,皆因對此店舖有所保留!

若果你問我是否屯門最好食,我未必答到你

皆因此舖出品的質素時好時壞,很難作準

若與金銘作比較,坦白說金銘水準能保持水準

若新興發揮正常水評,會較金銘牛腩牛雜出色!
可惜並不是每次一樣水準!

湯底有時較咸,有時比較淡,難捉摸
牛雜有時煮得剛好,有時煮得過老

新興質素太飄忽,很難捉摸!

最後,若此店舖能加入蘿蔔作配菜,
必定能吸引更多客人!
紅橋左右兩間牛雜舖,蘿蔔時常售罄!
曾建議老細作出考慮,可惜慘遭拒絕!
偶然光顧還是要看運氣!

2021-11-01 1413 瀏覽
呢間麵鋪係屯門人都識,甚至連唔係屯門人都識,好有歷史。皆因真係屹立左好多年,當然仲因為係有水準啦,細細個已經食開架喇。店鋪好細,基本上都係背對背住,而家疫情關係會有塊透明廉隔住但都係好迫🤣真係好適合食個快飯。今次懷念下食個牛膀牛筋米,非常足料呀!米粉索曬濃濃既腩汁,真係好味呢~

今次懷念下食個牛膀牛筋米,非常足料呀!
米粉索曬濃濃既腩汁,真係好味呢~
2021-10-02 1063 瀏覽
我們今次3人行,叫左 牛坑腩 - 味道濃夠林,牛腩 - 肥瘦適中,金錢肚 ~ 入味又林,每碗份量夠哂,又飽又好好食。坐位,現在用了長透明屏幕‘‘水簾洞‘‘隔離非常好,唔哂阻住枱住空間。汽水現在只有罐裝,無了支裝。門口排隊,不過好快,唔洗等太耐就有位。上菜速度都快,夠哂熱,湯夠正。食牛腩牛什,呢間真係必食。

汽水現在只有罐裝,無了支裝。

門口排隊,不過好快,唔洗等太耐就有位。

上菜速度都快,夠哂熱,湯夠正。

食牛腩牛什,呢間真係必食。
2021-09-26
2021-08-03 1210 瀏覽
特登入嚟大西北去食牛腩麵 十一點鐘開門就即刻衝入去買咗佢嘅招牌牛腩河 雖然唔係啲咩驚天地泣鬼神 不過水準還可以有諗過佢幫你遲㗎垃圾 賣相唔錯一碗吃得飽 大部分客人都是外賣 喺出面排隊如果晏啲嘅話下晝兩三點就會買曬牛腩
2021-07-31
2021-07-14 720 瀏覽
第一次去屯門紅橋老字號麵家新興麵家食個牛坑腩河嘩!好味到不得了第一次食牛坑腩,期待有肥美的脂肪😍因為咬落去真係好香濃好好味!入口便融化🤤然後個腐乳通菜簡直好味到不得了😍😍真係無介紹錯🥰🥰
第一次去屯門紅橋老字號麵家

簡直好味到不得了😍😍

真係無介紹錯🥰🥰

牛坑腩河粉

2021-07-11
5 分鐘 (堂食)
牛坑腩河粉
  • 牛坑腩河
2021-03-29 1626 瀏覽
見到呢間好多人寫牛腩牛雜好好食,去開藍地果邊攞野,近近地過嚟食一次。我去到既時候係12點45分左右,因為未嚟過,行左個圈先搵到,我眼見附近既食店真係算唔洗等位,但係呢度就滿晒要等位(15分鐘)真係好多人,又多人嗌外賣。牛雜牛膀,好淋身入味,又唔係散晒果種牛肺,夠淋身,冇怪味(以前食過一d整得唔好既,真仲係有陣內臟味)牛肚,鹵得好淋,入口都唔洗咬牛腸,又係唔錯牛腩都係入口既化,唔洗點咬魚皮餃,皮薄味道亦都幾好,唔會太咸雲吞就中規中矩,有豬肉味,蝦亦爽身我叫牛腩牛雜撈麵,跟撈麵既湯應該落左腩汁,明顯比較濃味,而淨食既魚餃雲吞有紫菜底,個湯比較清一d都唔錯。點解話全力識呢,以上寫既都係一個人食,都真係幾多,但又未必有機會再嚟,所以一次過試d自己鐘意食既。以小區小店嚟講,牛雜真係整得唔錯,未去到一試難忘,但係算近年食過好食既牛雜。希望有機會再去食(但一定要避開d多人既時間)。順帶一提,忙到咁樣,樓面阿姐同事頭婆都好好聲氣,真係抵你咁好生意既

牛雜

牛膀,好淋身入味,又唔係散晒果種
牛肚,鹵得好淋,入口都唔洗咬
牛腸,又係唔錯
牛腩都係入口既化,唔洗點咬

魚皮餃,皮薄味道亦都幾好,唔會太咸
雲吞就中規中矩,有豬肉味,蝦亦爽身

2021-03-26
15 分鐘 (堂食)
  • 魚皮餃
  • 牛雜牛腩撈粗